LCHF-förening?

I Norge finns KOSTREFORM for bedre helse, en förening som förespråkar en kost som gör oss friskare. Det innebär lavkarbo(höyfett) med hög näringstäthet och naturliga råvaror. Norge har starka och bra personer som tex Dag Viljen Poleszynski och Iver Mysterud.
Är det någon som kan berätta om erfarenheter från Norge?

Bör vi starta en förening även i Sverige? Frågan har kommit upp åtskilliga gånger under de senaste åren, men det har inte blivit något av.
En viktig aspekt är att man måste ha kloka och omdömesgilla personer i ledningen, som också har tid och kraft att lägga ner mycket oavlönat arbete på föreningen.
Andreas Eenfeldt har inte uttryckt intresse av att vara förgrundsfigur i en förening. Jag har inte heller varken ork, tid eller lämplighet att vara det.
Förslag och synpunkter?

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Idén med en förening tycker jag är väldigt bra även om man ofta hör att föreningarnas tid som t. ex. nykterhetsföreningar och liknande ”är över”. I vår internettid fyller bloggar som Annikas och Andreas här delvis samma uppgifter som en förening i och med att de skapar en viss sammanhållning kring själva grundidén – LCHF. Det finns, som jag ser det, inte heller någon motsättning mellan en blog och en förening utan idag förutsätts varje förening har sin egen hemsida med möjligheter till diskussion.

  En välorganiserad förening har dock en mycket större tyngd på grund av sin fastare organisation. Medlemmarna är ju med i föreningar för att tillsammans kämpa för förändringar i samhället som man anser är nödvändiga. Just nu läser vi om mängder av människor som lokalt försöker åstadkomma förändringar. LCHF är förstås en oerhört viktig fråga på ett mer övergripande samhällsplan. Men som Annika påpekar så krävs ”eldsjälar” för att det ska ”bli något”.

  Jag är som sagt för att bilda en LCHF- förening och erfarenheterna från Norge om hur en sådan förening bör organiseras är nog väldigt viktiga innan man ”sätter igång”. Är dessa erfarenheter väldigt positiva så är det svårt att tro att det inte skulle kunna fungera på samma sätt i Sverige. Jag antar också att själva grundidén måste vara att föreneingen är helt fri från ekonomiska bindningar för det första våra otroligt mäktiga motståndare skulle skjuta in sig på vore förstås att föreningen då bara vore en täckmantel för någon ”skum” affärsverksamhet.

  Å andra sidan tror jag att olika affärsverksamheter kring LCHF-produkter är absolut nödvändiga och en förening kan förstås alltid ta ställning till olika komersiella produkter men absolut utan några ekonomiska bindning hur frestande dessa än kan tänkas bli för då har man definitivt ”skjutit sig själv i foten”.

 2. 2

  Tyvärr Annika så tror jag att det är försent. Dom flesta ”synliga” eldsjälarna har fullt upp med att signera böcker, hålla föreläsningar, starta brevkurser, arrangera hälsoresor, starta aktiebolag etc etc.

 3. 3

  Jeg er medlem av Kostreform for bedre helse, og jeg syns det er veldig flott at vi har dette initiativet. Jeg betaler medlemsskapet med glede. Ved tv-debatter, rare oppslag i media osv så kommer gjerne en av fagekspertene i foreningen med et svar, noe som gir et godt og tydelig svar.

  Jeg tror at mye av grunnen til at det som skjedde med deg Annika ikke har sjedd i Norge er fordi vi er bedre organisert, og fordi norske myndigheter har sett hva som har sjedd i Sverige (du vant jo 🙂 ). Samtidig så står man mye sterkere om man har en forening med feks 20.000 medlemmer bak seg. Man kan ikke bli ignorert da.

  En forening gir i en viss grad trygghet til fagekspertene da man er medlemmer av en større forening, og det å angripe en blir vanskeligere. (for det er jo taktikken til mange som er i mot lavkarbo, de kaller feks dr. Hexeberg for Hexedoktoren)

 4. 4
  ragnhild säger

  P Skrev:

  Tyvärr Annika så tror jag att det är försent. Dom flesta ”synliga” eldsjälarna har fullt upp med att signera böcker, hålla föreläsningar, starta brevkurser, arrangera hälsoresor, starta aktiebolag etc etc.

  Och detta tycker jag är ett (positivt) tekn på at ni har kommit såå mycket längre än Norge, som måste ha en organisation som ”kostreform” – för att ibland nå ut till små gruppor af människor rundt omkring i landet med inbjudna föreläsare.

  Vi är inte en gång i närheten af Sverige´s framgång. Här i Norge, råder myndigheternas fettskräck och talriksmodeller. Vi hadde ingen dr. Annika i början – you see 😉 Och alla måste (tycker de) holda sig inne hos myndigheterna. Inte säge till – inte – holda det innanför…. trygt och godt…. arbeta i det stilla …. tåla så inderlig väl – den orett som inte drabbar dig själv……!!

  Tänk att lchf är en livs-stil man inte ska tala för högt om – här i Norge – Gör man det, så tystas man ner – läkarna tittar ner i skrivbordet … ”jo, jag har hört om dietten”…. Punkt! Var är förespråkarna ….. vad gör dom – äter fristende lavcarbo – ?

 5. 5

  Jag är agnostiker i denna fråga.

  Med 20 års bakgrund i politiken så måste jag konstatera att LCHF-rörelsen är betydligt mer snabbfotad och framgångsrik utan den traditionella strukturen med föreningar och officiella organisationer. Föreningsbildning innebär alltid att en viss agenda ska vaskas fram och risken är att folk i denna process tappar sugen eftersom den utstakade agendan alltid leder till några kommer att känna sig trampade på tårna.

  Låt oss ta ett exempel – du och jag tycker att de flesta rotfrukter med lågt kolhydratinnehåll är OK medan det i stora delar av LCHF-rörelsen förespråkas att man enbart ska äta grönsaker som växer ovan jord. Ett majoritetsbeslut i en LCHF-förening om detta som utfärdade en fatwa mot kålrötter, majrovor, sellerirot, morötter och rödbetor skulle snarare minska mitt engagemang för LCHF.

  På plussidan för en föreningsbildning finns dock att vi skulle kunna bli en officiell organisation som får inbjudningar när regering och myndigheter bjuder in till samtal om kost och hälsa. Jag är dock inte säker på att nackdelarna med en föreningsbildning överväger fördelarna.

 6. 6
  ragnhild säger

  Apropo majrovor. Här är min favorit-lchf-matblogg med hasselbakade maj-”neper” som det heter på norsk.

  https://lchf-bloggen.blogspot.com/2012/05/hasselbakte-neper.html

  Läs gärna texten til höger med 🙂

 7. 7
  Lasse P säger

  LCHF är ju redan stämplad som sekt, så att konvertera till förening blir nog svårt 🙂

 8. 8
  Konsument säger

  Jag kan tänka mig att vara med på ett hörn. En LCHF-förening ska inte jämföras med typ patientföreningar för olika sjukdomar.

  Den Norska KOSTREFORM:
  …”Foreningen KOSTREFORM for bedre helse er en uavhengig helsepolitisk organisasjon som har som mål aktivt å fremme folkehelsen og forebygge sykdom. Vi har identifisert omkring 100 tilstander som forårsakes av eller har sterk sammenheng med inntaket av karbohydrater.

  Dessutom skulle jag kunna tänka mig ”Professor Göran” som frontfigur!

  Ett nära samarbete med olika länders föreningar skulle kunna gynna folkhälsan i vidare perspektiv: Norska KOSTREFORM, Svenska KOSTREFORM, Finska KOSTREFORM, Danska KOSTREFORM osv.

 9. 9
  christina johansson säger

  Skulle gärna arbeta i en förening om någon tog initiativet att börja. Jobbar som sjuksköterska i Norge och försöker där påverka norrmännen i frågan. Går omkring med en frustration inombords när jag inser hur förda bakom ljuset vi blivit i kostfrågan. Varför visste jag inte för tjugo år sedan vad jag vet idag? I Norge har de för övrigt väldigt gott lowcarbbröd. Det innehåller en del e-nummer tyvärr men håller nere blodsockret bra.

 10. 10

  Konsument Skrev:

  Ett nära samarbete med olika länders föreningar skulle kunna gynna folkhälsan i vidare perspektiv: Norska KOSTREFORM, Svenska KOSTREFORM, Finska KOSTREFORM, Danska KOSTREFORM osv.

  Nyligen har ju Kostdoktorn m fl varit i USA, kanske kan man utöka samarbetet och bilda fler: Amerikansk KOSTREFORM och Engelsk KOSTREFORM.

  Någon bloggbesökare verkar bo i Tyskland så det kan väl bli Tysk KOSTREFORM. En bloggbesökare igår bodde i Frankrike – Fransk KOSTREFORM m fl.

 11. 11

  ”Synliga eldsjälar” har åstadkommit och åstadkommer mycket. Visserligen saknar vi tyngd men en förening får genast en massa snubbeltrådar: Vi skulle dra till oss attacker, vilka nödvändiggör att vi är representativa vilken i sin tur kräver en solid organiation med välutarbetad struktur. Detta i sin tur medför oftast interna strider mellan fraktioner som i sin tur försvagar föreningen/rörelsen.
  Dessutom: Vem har råd att avsätta den tid som behövs för att ta ansvar för att allt fungerar invändningsfritt?

  Trots det ovan sagda funderar jag däremot på att vi skulle starta en äkta diabetikerförening, dvs som består av diabetiker, f.d. och nuvarande, som tänker själva och inte ägnar sig åt att vara diabetiker, diskutera blodsockermätare, mediciner och andra s.k. hjälpmedel utan som har som målsättning att informera om metoder som bevisligen leder bort från sjukdomstillståndet och dess fruktansvärda följder, dvs LCHF-kosten (med ev. tillägg)som sedan hundratals år visat sig medföra normalt blodocker och därmed frånvaro av diabetes.

  LCHF@MatsWiman.se

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Mats Wiman:
  På tal om diabetikerförening så startades Dios (Diabetesorganisationen i Sverige) som alternativ till Diabetesförbundet.
  Är det någon som vet huruvida Dios har kunnat hålla sig positiva/neutrala till LCHF?

 13. 13
  Helena Hesselmark säger
 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  P Skrev:

  Tyvärr Annika så tror jag att det är försent. Dom flesta ”synliga” eldsjälarna har fullt upp med att signera böcker, hålla föreläsningar, starta brevkurser, arrangera hälsoresor, starta aktiebolag etc etc.

  De sysselsättningar du räknar upp tar inte så mycket tid.
  Utav de synliga LCHF-företrädarna så har de som inte har uppnått pensionsålder framför allt fullt upp med att försörja sig med yrkesarbete. De som har uppnått pensionsålder har också ofta mycket annat för sig, och känner troligen oftast inte att de vill satsa på en ny karriär som LCHF-styrelsemedlemmar. Jag vet inte hur de har klarat detta problem i Norge.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ Helena Hesselmark:
  Jag och LItsfeldt var på ett möte med SSDF och DIOS, i en positiv anda, för några år sedan. Det förutsades att vi skulle göra gemensamma projekt med skrivelser och föreläsningar etc. Jag har dock inte hört av några vidare initiativ i frågan, det är därför jag frågar om det är någon som vet.

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ Per Wikholm:
  #5

  Jag tycker det ligger mycket i vad du säger.

  Mycket talar dock för att ”LCHF” är ”Sanningen och livet” vad gäller vår hälsa och eftersom detta paradigm går på tvären mot det officiella så kommer en LCHF-förening representera därför en typ av ”upprorisk” verksamhet. Detta ligger faktiskt inneboende i själva ståndpunkten. Och syftet med föreningen måste förstås vara att förändra myndigheternas inställning. När detta är ”klart” så finns det ju ingen anledning att ha föreningen kvar. Någon ”djupare” politisk agenda än denna är ju knappast aktuell även om upproriska rörelser alltid frodats på vänsterkanten och där är det troligt att föreningen får sympatier speciellt som vi ser en storindustri (läkemedels och livsmedelsindustrin i symbios) utan annan moral än affärsmoral som det största hindret för förändring.

  Det är alltid jobbigt att ”ta strid” men utan en sådan som Annika representerar så tror jag inte det hade ”blivit något”. Eller vi kanske ska ”lägga oss lågt” så att ”ingen blir arg” på oss? Och helt enkelt sluta prata om LCHF och bara om ”Naturlig mat” för det kan väl knappast någon vara emot – eller? Eller någonting helt annat?

  Och som du påpekar. Hur skulle vi ställa oss till dem som förespråkar en högkolhydratkost och ändå vill vara med i en LCHF förening? Michal Blomqvist tycker jag är en intressant person ur detta perspektiv.

  Själv anser jag att LCHF måste innebära att man ska minska kolhydraterna så mycket som möjligt och framför allt så mycket man själv behöver för att må bra.

  Om man backar på detta blir det som att ha en golfförening och där helt plötsligt en medlem hävdar att golf är en kass individuell sport där man knappast behöver ha någon förening och istället föreslår fotboll som den enda vettiga kollektiva sporten.

 17. 17
  Helena Hesselmark säger

  Man kan Googla styrelsemedlemmarnas namn och finner då att de flesta om inte alla på något sätt får sin utkomst av arbete med eller information om lågkolhydratkost. Kostrådgivare, har skrivit böcker eller har läkarmottagning eller mottagning för alternativ vård.
  Jag tror att man i Norge har andra regler för alternativ vård än de vi har i Sverige.
  .

 18. 18

  Jag tror att det kommer att gå bra utan någon speciell intresse-LCHF-förening i Sverige – enär nätet ju fungerar som en utmärkt bra informationskanal – så länge som det ej ÄR FÖRBJUDET att skriva om artegen föda = ”riktig mat” på nätet.

  Men den dagen är det nog hög tid att bilda en intresse-LCHF-förening i Sverige – som jag ser det.

 19. 19
  Helge säger

  Jag tror mera på nätverk där LCHF positiva kan samverka när det passar. Föreningar kan bli stelt och någon skall tvingas stå för ALLAS åsikter.

  Alla ställen där LCHF positiva kan samverka är bra. Naturligtvis kan en del försöka förvränga LCHF av kommersiella skäl. Som Dreamfields ”lowcarb” pasta, som kostdoktorn visade vara bluff. Men i och med det finns så många LCHF positiva bloggar så kan sådana saker alltid diskuteras.

  Sedan är det bra att inte vara naiv vad det gäller motståndet mot LCHF, och Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket” är en bra hjälp där.

  Det är väl bra om det emellanåt diskuteras hur vad de främsta hindren är mot en bättre kosthållning är, så att uppmärksamheten kanaliseras åt samma håll när det är meningsfullt. Men det behövs ingen fast organisation för det. Men om några vill bilda en fast organisation, så behöver det inte vara dåligt, såvida de inte försöker tala på allas vägnar.

 20. 20
  JohanKarl säger

  Jag tycker vi ska göra som piratkopierarna och starta samfund i stället. Då kan man hävda LCHF-kost till sina skolbarn av religiösa skäl. 🙂

 21. 21
  Dennis säger

  JohanKarl. Fast då måste man blanda in ”tro” och vi ”vet” ju.

  Vid sidan om kan jag skriva att jag precis mätte upp 15g salt och det är en ansenlig mängd.
  De flesta får nog i sig på tok för lite.

 22. 22
  Professor Göran säger

  Apropå en LCHF – förening så är här lite existentiella funderingar på kvällskvisten.

  Sedan den ”moderna människan” framträdde i ”hela sin glans” för ungefär hundra år sedan och då lämnade tron bakom sig på att det fanns en högre makt som tog hand om henne när hon råkat i andlig eller materiell nöd. Hon då blev helt enkelt en kugge i ett marknadsmaskineri och med en ”vilsen själ”.
  Detta var nog drivkraften hos ”besuttna” att uppsöka psykoanalytiker för att vända ut och in på sin ”tomma själar” redan för hundra år sedan eller man kanske ska kalla detta för att dämpa sin existentiella ångest genom att få ”prata ut”. Man lät sig helt enkelt inte ”luras” av ditten och datten genom att till exempel bli medlem i någon religiös sammanslutning och därigenom få mentalt stöd . Cynikerna passar därför bra på analysbänken skulle jag tro.

  Utan att ha några direkta fakta att relatera till skulle jag ändå tro att de som drabbas hårdast psykiskt av vår tids cyniska marknadsspel med människor är de som befinner sig ”längst ned” på en sociala stegen – de så kallade ”underprivilegierade” – ett tabubegrepp förstås. Jag hörde ett program på radion häromdagen om de som hade tillfälliga projektanställningar och ständigt var beredda på att ”ställa upp” när mobilen ringde var de som mådde psykiskt sämst på arbetsmarknaden. Nå faktum är att det nu är 10 % som går på ångestdämpande medicin och knappast kan ta sig ur detta medicinberoende och frågan är förstås hur detta fördelar sig efter samhällsklasser. Och hur är det i Grekland och många andra länder med skyhög arbetslöshet med den psykiska hälsan?

  Sedan har vi detta med det metabola syndromet. Hur många är vi som har drabbats av detta? Det är olika i olika länder men en ”farsot” är det tveklöst idag. För dem som inte bestämt sig för att blunda så har detta också att göra med sociala grupper där de ”underprivilegierade” drabbas hårdast. De här trådarna verka alla på något sätt sno ihop sig och naturligtvis borde vi som drabbas sluta oss samman i en ”förening” och göra motstånd men det kanske är så att de som bäst skulle behöva göra det helt enkelt inte har orken. Nu är det ju känt att de flesta som går över till LCHF upplever dramatiska hälsoförbättringar och får tillbaka orken men när man då har ”löst sina problem” så har man ju förstås inga större problem kvar så varför skulle man då engagera sig i en förening för att hjälpa andra? Jag menar – om man nu är en modern människa som inte tror på någonting än sin egen lycka (eller olycka?). Dessutom tror jag att denna inställning rimligen ökar med den sociala ställningen hos den enskilde individen i viss grad.

 23. 23
  Helena Hesselmark säger

  #22
  Är du professor i teologi?

 24. 24
  ragnhild säger

  Intressante betraktninger prof. Göran. Du fikk meg til å tenke. Jeg blir iblant utålmodig over at man ikke gjør nok (subjektivt). Men fakta er at vi har flere dyktige, engasjerte lchf-folk i Norge med.

  Kostreform er etablert i ulike landsdeler; Positivt – ikke minst med tanke på perspektiver som du er inne på professor.

  Men jeg slutter ikke å imponeres over engasjement-omfanget dere har i Sverige; og dr. Annika som våget å stå for sine erfaringer/kunskaper og ”synge” dem ut. En sann altruist – och säkert innebär det en god porsjon stahet med = action.

  Tar med denne;

  ”Life is a dance to the music within you”.

 25. 25
  Malin säger

  Kostdemokrati ! Kan inte det vara något att utgå ifrån. Har någon kollat med gänget bakom Kostdemokrati??

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa