Ska alla över 50 ta statiner?

Artikel i The Telegraph.co.uk.
Man kan undra vilka tillskyndare en sådan utvärdering har haft. Månne en statinproducent?
Tänk, alla människor över 50 i världen som kunder. Vilka pengar!

Enligt kommentar av LenaK nedan så är majoriteten av de ingående studierna producerade av statinproducenter.  SISU = Skit In Skit Ut.

Dr Briffa skriver om metaanalysen: Statins for healthy people…

Kritik i Scientific American: The Stats on Statins…

 

Comments

 1. 1

  Som vanligt fick man inte veta premisserna för undersökningen. Telegraph är ju ändå en seriös tidning och har en medarbetare som vet mera om just dessa saken än flertalet journalister, James LeFanu. Vi kan vänta oss att han kanske hör av sig på annat sätt: https://www.jameslefanu.com/

 2. 2
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Hej! Läste artikeln om statiner! Jag blir vettskrämd! Elionore

 3. 3
  LenaK säger

  Detta rimmar ju väldigt dåligt med det vi fått lära oss om att inga äldre (över 60?) har någon som helst nytta av statiner och inga kvinnor över huvud taget.

 4. 4
  Flora säger

  @ Piltson Man hänvisar ju till artikel i Lancet Medical Journal

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960367-5/abstract

  Guardian hänvisar också till artikeln i Lancet Alla är ombord

  https://www.guardian.co.uk/society/2012/may/17/statins-benefit-millions-heart-health

 5. 5

  Min mamma, 70, har fått statiner utskrivna av sin läkare. Jag hamnar då i en svår situation, när min mamma frågar mig om råd. Jag vill kanske inte, som lekman, direkt avråda min mor att ta medicin hon ordineras av sin läkare. Men jag försöker attackera detta med fakta. Jag utgick ifrån denna artikel, skriven av läkare som är FÖR statiner:
  https://www.unt.se/debatt/statiner-gor-stor-nytta-1660528.aspx
  (Artikeln är för övrigt ett svar på en kritisk artikel som ifrågasätter statiner.)

  Jag tog fasta på vad de POSITIVA läkarna säger. De säger att till friska individer ska statiner bara skrivas ut om de har hög risk för insjuknande i hjärtsjukdom. Vi kollade resultaten av min mammas blodprov. Alla värden (kolesterol etc. etc) ligger inom det normala intervallet. Hon verkar ju inte ha hög risk för hjärtsjukdom, om inte läkaren vet något som vi inte vet.

  Jag föreslog min mamma att ställa följande fråga till sin läkare: ”Är jag en patient med hög risk för hjärtsjukdom?”

  Om svaret blir ”ja”, då ska min mamma fråga: ”Varför? Vad tyder på det?” Om då läkaren inte kan svara förstår jag inte varför hon ska ta statiner. Om hon har något svar får man ta ställning. Men jag tvivlar på att hon har det, eftersom det enda hon sagt till min mamma är: ”Om det var jag skulle jag ta dem!”

  Om svaret blir ”nej”, så ska min mamma förstås säga: ”Varför ska jag då ta statiner?” Om till och med de framstående läkare som är FÖR statiner säger att de bara ska ges till friska om man har hög risk för hjärtsjukdom.

  Det tycker jag är rimliga frågor som läkaren borde kunna svara på. Vi får se vad svaret blir.

 6. 6
  LenaK säger

  En intressant kommentar till artikeln i The Telegraph, som är svar på din undran, Annika:

  ” ”Just taken a look at the full article in The Lancet. The most striking bit of it appears toward the the end…
  ”Conflicts of interestMost of the trials in this report were supported by research grants from the pharmaceutical industry. Some members of the writing committee have received reimbursement of costs to participate in scientific meetings from the pharmaceutical industry. AK and JS have also received honoraria from Solvay for lectures related to these studies.”
  need I say more?” ”

  Då kan vi lägga den studien åt sidan! 🙂

 7. 7

  Arkiv för kolesterol och statiner hos dr Briffa:

  https://www.drbriffa.com/category/cholesterol-and-statins/

 8. 8
  Lasse P säger

  Statiner ges för att skydda hjärtat och en inte ovanlig biverkning på statiner är muskelförsvagning.
  Vad är hjärtat……jo, vår viktigaste muskel.
  Enligt uppgifter som står att läsa så är den enda grupp som man sett haft en nytta med statiner, är medelålders män som redan haft hjärtinfarkt, inga andra, så man kan ju undra om inte nyttan av statinbehandling överskuggas av risken för biverkningar.

 9. 9

  Alla ska ta Statiner. Varför? Jo för att aktieägarna i de världsledande läkemedelsbolagen kräver utdelning på sina investeringar. Hittills har Statin-industrin varit världens mest lönsamma branch, och naturligtvis
  Vill Big Pharna till varje pris fortsätta och eller expandera denna mjölkkossa.

  De senaste årens ifrågasättande av Kolesterolhypotesen och därmed behovet av Statiner har gett företagsledningarna och styrelsemedlemmarna skrämselhicka. Åtgärder måste till, detta är en krigsförklaring mot deras lönsamhet ”Kriget har inletts” Vi kommer säkert att få se mängder av ”Skräddarsydda anpassade” studier som visar att alla människor måste äta statiner. Detta är deras bästa vapen. Mängder av välbetalda mutade Professorer kommer att ställa upp och med nya skräddarsydda studier förklara att studierna klart visar på nyttan. Studier som är utförda av anställda ”Forskare” som är avlönade av de företag som sen ställer till stora presskonferanser där de ” i vetenskapens namn” förklarar att forskningen visar att alla måste äta statinet . Alla världens läkartidningar dränks i de ”nya” resultaten, Utvalda forskare uttalar sig, tidningarna lovas annonser osv.

  Det blir en dröm för Big Pharma om hela mänskligheten måste medicineras Att detta då betyder att människan är genetiskt felkonstruerad är en tanke som de inte fått i sina hjärnor

 10. 10

  Hjärt- och kärlsjukdomens gåta är löst!
  ​I dag har vi faktiskt löst hjärt- och kärlsjukdomens gåta. Vi känner till vilka faktorer som orsakar sjukdomen och vi vet vad vi ska göra för att åtgärda de faktorer som inte är bra. På så vis kan risken för framtida hjärtinfarkt, stroke och annan hjärt- och kärlsjukdom minskas till lägsta möjliga hos i princip alla som vill.

  Det finns en klinik som friskt i sin reklam går ut med detta påstående. Som medicinerar ner kolesterolnivåerna med Satiner och Ezetroler till nivåer som verkar livsfarliga.
  Vad sägs?

 11. 11
  Flora säger

  @ Lena K

  Inte så lätt att lägga den studien åt sidan. Den publiceras i The Lancet Medical Journal som, vad jag vet, är en respekterad medicinsk tidskrift liksom i flera ”tunga” brittiska tidningar. Snart kommer väl den svenska pressen efter. Många tar intryck och kräver att få statiner utskrivna i förebyggande syfte. Det är inte alla som läser dr Dahlqvists och Kostdoktorns bloggar.

 12. 12
  Dennis säger

  En mer allmän fråga har jag lite på sidan om just detta ämne.

  Hur hårt styrd är man idag av Socialstyrelsen när man arbetar inom vården?

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Flora:
  Det är ändå många av mina patienter på vårdcentralen som har hört talas om att statinerna har blivit mera ifrågasatta pga biverkningar. Även mina kolleger berättar att många patienter är tveksamma till att ta statiner. Så även om de inte läser bloggarna har de uppfattat detta.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Dennis:
  Styrningan av vårt arbete hårdnar för varje år. Förr fanns det rekommendationer, men nu är det tvingande direktiv. Tex diabetesvården. Det är strikta order om att vi ska skriva ut statiner till diabetikerna, och även övertyga diabetikerna om att de ska ta pillren. De gör statistik på hur stor del av diabetikerna som får/tar ut medicinen, för varje vårdcentral.
  Om direktiven kommer från Socialstyrelsen eller andra organ kan man inte alltid hålla reda på.

 15. 15
  Lasse P säger

  Annika..bär det inte mot att skriva ut statiner, när du själv är motståndare till dessa.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Lasse P:
  Jag gör som alla läkare egentligen, enligt hälso-och sjukvårdslagen, ska göra: Redovisar för och emot, sen får patienten själv bestämma om hen vill ha statinen eller ej.

 17. 17
  Maggan A säger

  Vad menar dem? ska även såna som jag – kvinna 52 år – ta statiner fast jag aldrig varit i närheten av hjärtproblem?

  Glöm en dröm! Not in a miljon years!

 18. 18
  Bokmal säger

  I Dr. Mercolas senaste nyhetsbrev fanns en artikel med titeln: ”Nearly 1 in 2 Americans are Now Victims of This Heartless Marketing Ploy”. Den handlade inte om statiner men under artikeln finns bl.a. två kommentarer om statiner (mercola.com).

  ”And on last nights SKY news in Britain, they advised that not only people of risk of a heart attack, but ALL people over the age of 50 would benefit from being on Lipitor!!! Outrageous”

  ”The report was written by somebody called Baigent – he is a fully paid up statinist. Very depressing. Added to your news, Dr Mercola, it makes me want to hide.”

 19. 19
  Bokmal säger

  Till Mikael, kommentar nr 5
  mfl

  M i n m a m m a m . m .

  Jag förstår Ditt dilemma.
  Jag står inte på några mediciner och skulle definitivt aldrig ta statiner.
  Det beror på att jag har sett på nära håll vad de kan ställa till med.
  Det har bl.a. gällt min mamma som fyller 92 om några dagar.

  Hon fick en mindre hjärtinfarkt för över 10 år sedan och ställdes, efter sjukhusbesök, på flera mediciner.
  En av dem var Zocord (=simvastatin).

  På den tiden hade jag inte upptäckt hur viktigt det är att läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning och jag hade inte Internet-uppkoppling.

  Efter något år berättade min mamma att hon hade kontaktat sin läkare eftersom hon hade blivit muskelsvag i benen, led av kramper, sömnsvårigheter m.m. Hon hade undrat om det kunde bero på blodtrycksmedicinen men fått till svar att det gjorde det inte och därmed avslutades samtalet.

  Eftersom han var hennes enda läkarkontakt, och förnyade hennes recept (3-4 mediciner) borde han genast ha tänkt på simvastatin eftersom ovanstående symptom är typiska, och inte ovanliga, biverkningar för statiner.

  Sedan var det en serie tillfälligheter som gjorde att jag upptäckte Uffe Ravnskovs bok (den första), det kolesterolskeptiska nätverket thincs.org och framför allt patientberättelserna från USA.
  Många av dem liknade min mammas.

  Jag skrev flera brev till hennes läkare men han verkade mer intresserad av att följa behandlingsrekommendationer än att bry sig om hur min mamma hade det.
  Till slut bestämde hon sig – hon trappade ut och slutade.

  Det har gått många år sedan dess och hon skulle inte vara i den kondition som hon är om hon inte slutat.
  Därför uppmanar jag alla som tar – eller funderar på att ta statiner – att besök t.ex. askapatient.com, medications.com och spacedoc.net (Forum) och söka på simvastatin (=Zocor), Lipitor, Crestor, Pravachol, och Mevacor. Det finns mängder av intressanta patientberättelser.

  Samtliga statiner har likartade biverkningar.
  De kan visa sig snabbt – eller gradvis över åren. Det händer att de avskrivs som ålderskrämpor eller att man får ytterligare diagnoser (=mer mediciner).

  Jag vill också rekommendera boken Hur kolesterolmyten hålls vid liv (Uffe Ravnskov)

  Boken Pharmageddon (David Healy) ger en bra fingervisning om vilket håll vården är på väg.

  .

 20. 20
  Majsan säger

  Hej
  min man (69 år) hade en hjärtinfarkt för 12 år sedan och har sedan dess använt statiner. För 5 år sedan fick han också förmaksflimmer och fick börja medicinera med Waran.

  För ett halvår sedan fick han oerhörda smärtor och svaghet i armar och axlar. Jag gav honom då information om detta med statiners biverkningar och han slutade tvärt med dem.

  För ca två månader sedan var han på årlig kontroll av hjärtat och då sa man till honom: ”hade inte du förmaksflimmer?” De kunde alltså inte se nåt flimmer nu. Hans läkare på vårdcentralen säger till honom att han måste ta statinerna för att motverka risk för ytterligare hjärtinfarkt, men han vägrar. Han tycker inte att det är ett liv värt att leva om han ska gå omkring och ha så ont som han hade en lång period.

  Nu mår han jättebra och han hoppas bara att man verkligen ska få konstaterat att förmaksflimret försvunnit och han då kan sluta också med Waran. Hjärtat är ju också en muskel som kan skadas av statiner!!!!

 21. 21
  Dennis säger

  Vitlök sänker LDL så den kan ersätta statiner. ”Det finns studier på det”. Härligt uttryck eller hur :-). Dessutom håller blodet mer lättflytande. Vill man ytterligare sänka LDL så finns det ju rödvin.

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ Dennis:

  Vitlök och rödvin har varit mina enda ”mediciner” sedan 1999. Överläkaren höll med om de positiva effekterna men beklagade förstås att jag tackade nej både till de kemiska preparaten och till by-pass operationen.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Dennis:
  Jag håller med om att vitlök är bra, och även rödvin i måttlig = liten mängd. Men jag håller inte med om att det är positivt att sträva efter att sänka LDL. LDL bildar kroppen efter vilka behov den har, och det bedömer den bäst själv, vi behöver inte lägga oss i. Det enda vi behöver tänka på är att ge den den bästa maten, och det är med nuvarande kunskapsläge LCHF.
  Ang LDL-sänkning – läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.

 24. 24
  Professor Göran säger

  Håller fullständigt med Annika!

  Det här med statiner mot kolesterol är en fullständigt ”sjuk” och framför allt oetisk affärsverksamhet. Att läkarkåren bara tvingas ställa upp på att skriva ut statiner är en stor tragedi.

 25. 25

  Professor Göran

  O ja det är sjukt att majoriteten av LEKARNA på våra vårdcentraler är för-programmerade att ordinera
  Statiner mot allt t.o.m. liktornar. Hur ska man kunna ha något som helst förtroende för DESSA som hela
  tiden sjunger Statinsångerna? Själv bytade jag vårdcentral för att en hysterisk Lekare hotade med döden
  om jag inte tog statiner. Bytte vårdcentarl bara för att upptäck att min gamle Lekare också tillhörde de
  programmerade. Nu ids jag inte argementera med dessa obildade Lekarna. Använder dem till att skriva
  ut de recept jag vill ha, i övrigt ger jag FAN i vad de säger, de är inte värda någon tilltro. Man skulle tro att
  de var provissions-försäljare.
  Fy FAN!

 26. 26

  Annika har ju en uppmaning om FOLKUPPROR, Varför inte?

  Frågan är med vilken filosofi vi ska klara detta när MULTI MILJARD INDUSTRIN på grund av sviktgande försäljningar sätter in alla resurser för att möta ” OLLE I GRIND” Nu är det Krig som gäller. Och i krig gäller som bekant inga regler.

  Jag tror att Big Pharma (Läkemedelsindustrin) kommer att svara med mängder av nya
  ”Skräddarsydda” (anpassade ”STUDIER” ) som naturligtvis visar att Statiner tar en till
  paradiset, och om du inte tar dom ”dör du”. Dessutom kommer de att gössla läkartidningarna
  och dagspressen med helsidor för att ytterligare programmera LEKARNA att bli deras försäljare. Socialstyrelsen, Läkemedelsverket m fl är ju ytterligare JA-sägare som är väldresserade (ekonomiskt) och ”går Fot” i husses ledband

  Om alla vi som har negativa erfarenheter av Statiner kunde gå tillsammans och deltaga i
  någon sorts sammanslutning el klubb där vi redogör för våra erfarenheter skulle det kunna
  bli en motfaktor som skulle få dessa gangster-företag att hicka. Är det någon annan som har
  någon ”Strategi” som kan användas i det kommande kriget?

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 S E B:
  Och med vilka pengar vi ska göra det.
  Funnes det pengar skulle man kunna anställa personer för att arbeta med den sanna folkhälsan.
  Tänk om någon miljardär donerade pengar till en fond som hade detta som mål.
  En fond för kost och hälsa. Med 90-nummer.

 28. 28
  Maggan A säger

  Annika

  Ja det är en våt dröm. Samma sak om vi fick med oss superstars som Oprah och Dr Phil – jag menar alla vill väl åka med på tåget som FUNKAR (?). Men det ligger nog några år framåt i tiden – fram till dess får väl vi svenskar fortsätta agera ”försökskaniner” i en skeptisk omvärld….

 29. 29
  Professor Göran säger

  Eftersom det här med statiner är mitt favoritområde så får det bli en liten Lördagskrönika igen.

  Min förundran är idag stor över våra kroppars komplexitet och framför allt över hur otroligt komplicerade de reglermekanismer är som bestämmer hur vår minsta beståndsdelar, cellerna, fungerar eller med andra ord håller sig vid liv. Om denna komplexitet under senare år har väckt min nästan religiösa beundran så är det förstås ännu mer ”sanslöst” hur dessa fysikalist/kemiska/biologiska processer på cellnivå kan samarbeta på ett högre plan så att vi som ”högre varelser” över huvud taget kan fungera. Det är ju detta som vi kallar för fysiologi.

  Det är ”farligt att börja tänka” – dvs. tänka självständigt för då inser man snabbt att medicin ofta är frågan om en ”happening”. Man vet helt enkelt inte vad en kemisk substans kan ställa till med i detta intrikata maskineri som är våra kroppar. Medicin blir lätt frågan om en ”tro” eller snarare en ”religion” där både läkare och patient förväntas tro på vad läkemedelsbolagen har kommit fram till.

  Cellbiologin bygger till skillnad mot medicinen på sund fysikalisk-kemisk naturvetenskap och är i mina ögon också en övertygande naturvetenskap och här har mycket hänt under de senaste 50 åren och vi kan nu i detalj förklara hur en del grundläggande cellbiologiska mekanismer fungerar. Jag är full av beundran över de framsteg som gjorts inom cellbiologin och inte minst hur våra gener kodas till de livsavgörande proteinerna som till syvende och sist styr alla kemiska processer.

  Problemet är när denna cellbiologiska detaljkunskap används på det religiösa sätt som den nu gör inom medicinen när det gäller detta med kolesterol och statiner och som kanske är det mest horribla exemplet idag på denna religiösa inställning som fortfarande genomsyrar medicinen. Genom den cellbiologiska forskningen har man nu i detalj förstått vilka proteiner som är inblandade i kroppens framställning av kolesterol och man kan därför med hjälp av statiner med stor precision slå mot kroppens framställningsprocesser i levern. Medicinerna är därför väldigt effektiva när det gäller att minska kolesterolnivåerna i kroppen till ”önskade” nivåer.

  Den religiösa beståndsdelen i allt detta är att man påstår att kolesterol är ett farligt ämne i kroppen som därför skall bekämpas. Och det är här där det riktigt ”sjukt religiösa” ligger. Kolesterol är faktiskt ett av kroppens absolut viktigaste ämnen men det sätt med vilket kroppen reglerar hur detta ämne används för att kroppen ”ska må bra” och befinna sig i en ”harmonisk” jämvikt (homeostas) eller det vi kallar ”hälsa” har man egentligen ingen ”susning” om. Och egentligen bryr man sig inte om detta. Läkemedelsbolagen vill faktiskt sälja statiner! På de ytterst marginella positiva effekter som de har kunnat dokumentera spelar dessa bolag ett oerhört högt spel med vår hälsa genom att blåsa upp dessa effekter på ett fullständigt orimligt sätt.

  Och det är vi som är sjuka som får betala, men nu vill man att även friska ska dras in i detta elände genom att de förklaras sjuka. Men när man nu kommit så långt att man lyckas förvandla friska till sjuka så har detta cyniska system på något sätt bitit sig själv i svansen. Om jag inte kommer ihåg fel så gjorde Jesus sjuka människor friska genom en ”handpåläggning” medan läkemedelsbolagen med samma religiösa handpåläggning nu gör friska människor sjuka och då har ”religiös godhet” förvandlats till ”religiös ondska” ja rent ut sagt till ”djävulen själv” eller kanske ”Satan i bolagsdräkt”.

  Tankarna går till ”andeutdrivning” och i tidningarna läser vi med fasa hur vissa invandrare, som kommer från kulturer där sådant förkommer, även praktiserar detta på sina barn här i Sverige men detta är i mina ögon ingenting mot den systematiskt organiserande ”andeutdrivning” som statinbehandlingarna innebär och där läkarkåren får spela en så beklagansvärd roll. I mina ögon är det som pågår idag rent ut sagt horribelt.

 30. 30
  Elias säger

  Tja, vi står ju globalt inför en ökande andel äldre där staterna kommer att ha svårt att bära bördan med bl.a. pensioner o.d. Dessa preparat kanske kan bidra till att få ner den kostnaden en del och samtidigt tjäna en liten slant på det.

 31. 31
  Dennis säger

  Kolesterol har viktiga egenskaper att transportera b.l.a. vitaminer.
  Göran. Kan man inte tänka sig att vid högre värden på kolesterol än vad som betraktas som normala nivåer att någonting inte står rätt till som en förekomst av inflammation alt andra sjukdomar?

  För övrigt när det gäller 90-nummer så finns ju billiga enkla metoder att i flera fall bota cancer som var och en kan göra själv hemma, men vad skulle det betyda för cancerforskningens 90-nummer om det kom till kännedom för det stora flertalet människor.

  Undrar om man någonsin kommer att gå ut med att nu har vi löst gåtan om cancer så nu kan ni sluta sätta in pengar.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ Professor Göran:
  Ja här kan vi ana fortsättningen av statinpropagandan, i analogi med vaccinpropagandan. När man inte kommer längre med propagandan om den individuella hälsoprognosen, går man vidare med den sociala. Vi ska alla äta statiner för våra anhörigas och samhällets skull.
  Men minns att det inte finns visat, annat än i skruvade företagsstudier, att livslängden ökar med statiner, snarare tvärtom. Men den sanningen förtigs av marknaden och etablissemanget.

 33. 33
  Flora säger

  @ Elias

  Om allt fler tar statiner från 50-års ålder kommer allt fler att dö före pensionen och på så sätt spara in kostnader för pensioner och åldringsvård. Var det så du menade? Och kommer du att tycka så när du själv kommer upp i den åldern?

 34. 34

  STATIN INDUSTRIN är alla klartänkande människors VÄRSTA FIENDE
  De försöker att med kommersiella argument förklädda till ”VETENSKAPLIGA STUDIER”
  tuta i oss att vi dör om vi inte käkar deras gifter. I de flesta fall är alla deras skräddarsydda
  klargörande studier framtagna av dem själva, betalda av dem själva och DERAS BETALDA ”FORSKARE”.
  helt för att passa deras syften som är ökade vinster. Vi är många som genomskådat deras avsikter

 35. 35
  Elias säger

  @ Flora:
  Ville bara med mitt lilla inlägg belysa att det finns mycket mäktiga och stora intressen i frågan (inte minst ekonomiska från flera parter) och därmed en viss logik i att saker och ting är som dom är.

 36. 36
  Anders S säger

  Professor Göran Skrev:

  Om jag inte kommer ihåg fel så gjorde Jesus sjuka människor friska genom en ”handpåläggning” medan läkemedelsbolagen med samma religiösa handpåläggning nu gör friska människor sjuka och då har ”religiös godhet” förvandlats till ”religiös ondska” ja rent ut sagt till ”djävulen själv” eller kanske ”Satan i bolagsdräkt”.
  Tankarna går till ”andeutdrivning” och i tidningarna läser vi med fasa hur vissa invandrare, som kommer från kulturer där sådant förkommer, även praktiserar detta på sina barn här i Sverige men detta är i mina ögon ingenting mot den systematiskt organiserande ”andeutdrivning” som statinbehandlingarna innebär och där läkarkåren får spela en så beklagansvärd roll. I mina ögon är det som pågår idag rent ut sagt horribelt.

  Läkarutbildningen/forskning kanske borde flyttas till teologisk fakultet?

 37. 37

  Förutom att sänka kolesterolet har ju Statiner en milt anti-inflammatorisk verkan. Det finns tydligen någon studie som kan påvisa minimal effekt ( räddade liv) av otyget. Men återigen har vi här läkemedelsindustrins sätt att trolla med knäna. D.V.S. att räkna procent på olika sätt för att kunna presentera VACKRA ÖVERLEVNADSSIFFROR. Men detta har bl.a. Uffe Ravnskov skrivet om i debattartiklar i DN. LÄS Ravnskovs böcker!
  Angående den antiinflammatoriska effekten. Om nu kolesterolavlagringarna i kranskärlen är kroppens rop på hjälp på grund av inflammation, så har vi ju mängder av olika antiinflammatoriska ämnen att själv hjälpa till med. Varför inte börja med C-vitamin i stora doser?
  C vitamin har också intiinflammatorisk effekt

 38. 38

  Från nätet hittar jag följande:

  https://www.doctorsnatural.se/TEMANUMMER/2009-02-25-Statiner-och-prostata-cancer.htm

  Dr. Nielsens kommentarer: 
Det syntetiska kolestrolsänkande läkemedlet, statiner, har så många allvarliga biverkningar att hade det varit ett kosttillskott med liknande biverkningar, hade det blivit strängt förbjudet och varningar hade kommit på förstasidan i alla medier. Många tycker det är märkligt att dessa läkemedel inte har förbjudits, men det är ofta så när det handlar om en mycket ekonomiskt och politiskt stark industri som läkemedelsindustrin. Den goda nyheten är att en nyligen publicerad dubbelblind studie har visat att kombinationen av två naturliga ingredienser är lika effektiv men utan biverkningar. För ytterligare information, se tidigare Temanummer om Ideal Cholesterol eller kontakta Doctor’s Natural för mer information.

 39. 39
 40. 40
 41. 41

  Intresserad av Kolesterol och Statiner ?

  Tag er lite tid och läs dessa artiklar. Ni kommer att bli förvånade
  och uppretade över att ni blivit en jättebra ” MJÖLKKOSSA ” hela
  ert kvarvarande liv åt läkemedelsindustrin. Men tvekar ni om nyttan
  med statiner och tror att de förlänger ert liv utan biverkningar ska
  ni inte läsa dessa artiklar. Risken finns att ni blir ännu mer förbannad
  Det blir kanske inte lätt att vara er vårdcentral-läkare om han vill
  sjunga Statinsånger för Er.

  Nya marknadsföringen av läkemedel
  https://www.epochtimes.se/articles/2011/06/20/21600.html

  Är faran med kolesterol en myt?
  https://www.epochtimes.se/articles/2009/07/22/17516.html

  Hur sunda är statiner mot högt kolesterol?
  https://www.epochtimes.se/articles/2007/04/14/12015.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa