Så vill Hägglund krympa svenskarnas midjemått

Artikel i DN.se.

Men han kommer inte att skjuta till några statliga pengar till fler operationer.
– Min uppgift är snarare att se till att färre behöver dem.
Trots ny kunskap fortsätter sjuk­vården att erbjuda ineffektiv konventionell behandling med råd om kost och motion till kraftigt överviktiga.
– Självklart ska sjukvården erbjuda metoder som bygger på vetenskapliga studier och dokumenterade resultat. Jag tycker att nya resultat snabbare borde implementeras i vården.”

Kan man ana att LCHF kan inrymmas i ”nya resultat”?

Informera din politiker om att LCHF fungerar för många tusen människor i Sverige idag, för både hälsa och viktkontroll.

 

Comments

 1. 1

  Det gäller ju att äta artegen föda = ”riktig mat” – för att få rätt midjemått och må bra – som jag ser det.

 2. 2
  Vän säger

  Inga kolhydrater för Göran Hägglund.
  https://www.kostdoktorn.se/inga-kolhydrater-for-goran-hagglund/

  SvD:… ”Jag äter ingen potatis, inget ris, ingen pasta och nästan inget bröd alls, inte ens fullkornsbröd.
  Göran Hägglund (KD).”…

 3. 3
  Bernt Östlund säger

  Varför inte ett förbud mot att tillsätta socker i mjölkprodukter som fil och yoghurt? Det är lätt att tillsätta så mycket socker man önskar när man äter. När nu politiker vill påverka var i butiken det ska finnas godis och frukt kan man väl ge sig på viktigare saker.

 4. 4
  Vän säger

  Så här säger Göran Hägglund i tidningen Dagens Medicin:

  Vita rockarnas auktoritet

  …”– Om läkarna bara får ersättning för att behandla sjukdom, då gör de det. Men blir de också premierade för att ge råd om levnadsvanor, vikt och rökning så gör de det också. Jag tror på den ”vita rockens auktoritet”, att sådana råd kan leda till livsstilsförändringar, säger han till Dagens Nyheter.” —

  https://www.dagensmedicin.se/Pages/NewsArticle.aspx?id=121669

  Räcker det inte med att läkarna får sin vanliga lön? Ska extra ersättning till? Eller hur ska man tolka detta?

 5. 5
  pensionär 60+ säger

  Bernt Östlund Skrev:

  Varför inte ett förbud mot att tillsätta socker i mjölkprodukter som fil och yoghurt? Det är lätt att tillsätta så mycket socker man önskar när man äter. När nu politiker vill påverka var i butiken det ska finnas godis och frukt kan man väl ge sig på viktigare saker.

  Bra förslag.

 6. 6
  Zonen säger

  7000 st GBP förra året blir väl nästan en 700 miljoner + även mer för eftervård som många kan behöva…

  Det verkar vara något på gång i alla fall! 🙂

 7. 7

  @ Vän:

  Troligtvis menade han vårdcentralerna.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 L:
  Man har nu börjat med ersättningssystem till vårdcentralerna som innebär att om man inte gör som politikerna/tjästemännen har bestämt så får man mindre ersättning. Några nya pengar finns förstås inte.

 9. 9

  Annika – apropå: ”Några nya pengar finns förstås inte.”

  Just nu ser det ut så – men det ordnar sig i slutet av 2012 – tror och hoppas jag på.

 10. 10
  pensionär 60+ säger

  L Skrev:

  @ Vän:
  Troligtvis menade han vårdcentralerna.

  Så var det nog. Vårdcentralerna får betalt.
  Det skulle inte förvåna mig om vårdcentralerna får betalt i många andra sammanhang, t ex att skriva ut statiner!

  För några år sedan så var min gamla kvinnliga släkting, ca 90 år, på rutinbesök hos sin vårdcentral. Hon behövde få sitt recept förnyat. Han hade ca 5-6 mediciner, bl a statiner. Bortsett från det, så bad läkaren att få ta ett midjemått på henne, vilket läkaren fick.

  Den här släktingen var helt ordinär till längd och vikt, någorlunda god hälsa, men en hel del muskelvärk. Troligen höll läkaren/vårdcentralen på att kartlägga sina patienters vikt och midjemått. Kanske fick dom betalt för det! Av landstinget, eller vem det nu kunde vara.

  Vårdcentralerna brukar säga – ”vi behandlar inte friska”, dom brukar också säga – ”vi behandlar bara en sjukdom i taget”, finns det fler krämpor så blir det ny tid och ny avgift.

  Men midjemått ingick tydligen i receptförnyelse.

 11. 11
  Malin säger

  ”Informera din politiker…”
  Jag är politiker i min kommun, skolpolitiker. Jag jobbar bl.a. för att barnen ska få bättre mat i skolan. Jag har även två egna småttingar där. Bra mat är viktigt även för skolresultatet. Tänk på det alla skolpolitiker runt om i Sverige som brottas med sjunkande resultat och betyg. Och till alla föräldrar med barn i skolan: Utöva påtryckningar på era politiker och kostchefer för att få tillstånd FÖRÄNDRINGAR! Vi måste spänna musklerna och ropa och visa att vi är MÅNGA!

 12. 12

  Här är en maktperson, som är öppen för ärendet och tidigare har förklarat sig avstå från mjölmat och potatis, det är väl en intressant nyhet? Men de åtgärder som nämndes är ju kosmetik, helt andra grepp behövs.

  Han har inte uppfattat problemets kärna. Som tänkbar utgångspunkt sände jag honom den modell som som vi körde fram i Rössnerkommentaren.för fem år sedan och nu som ”Kunskapsmyten” har erbjudits Stephan Rössners samling av ”myter”.

  1. Anledningen till att vi blir överviktiga är att vi äter mer än vi behöver, alltså tar in mera energi än vi sedan förbrukar – Energimyten.
  2. Mängden energi, och därmed graden av belastning, avgörs av matens kaloriinnehåll – Kalorimyten,
  3. Eftersom vissa näringsämnen är mera kaloritäta än andra är det lämpligast att skära ned den mest kaloritäta andelen, alltså fett. Speciellt fördelaktigt är kolhydrater, eftersom de har färre kalorier per viktenhet och därför fyller utan att ge överflödig energi – Allmänna Fettmyten.
  4. Energiöverskottet måste man komma tillrätta med genom kraftig fysisk verksamhet, s.k. motion – Motionsmyten,
  5. Fett förekommer i olika varianter; mest hälsovådligt är s.k. mättat fett, som framför allt finns i smör och annan animalisk mat – Mättade Fettmyten.
  6. Sådant fett är dessutom speciellt ödesdigert för hjärtkärlsystemet, eftersom det avlagras i ådrorna och kan utlösa hjärtinfarkt och andra besvärligheter – Kolesterolmyten..

  Det bör kunna leda till funderingar om hur åtgärder skall se ut. Men risken är att han frågar om råd hos Livsmedelsverket, och då blir det ju inget. Eller också läser han vad WHO erbjuder, och då blir det inget. Och att han tagit riktlinjer från England är inte heller att hoppas på, för där går FSA också i WHO:s ledband.

  Han behöver alltså anvísningar om var han hittar auktoriteter som kan ge vägledning, så att han inte längre tvingas uttrycka sig i menlösa fraser. Vart skall han hänvisas?

 13. 13
  Rutte säger

  Fredrik Nyström presenterar ny studie på diabetiker. Fettrik kost bättre än fettsnål.

  https://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/fettrikkostsankteblodsockrethosdiabetiker.5.2a837cf7136f2cafe2d39e.html

  Finns också ett inslag på P4 Östergötland.

  Heja Fredrik!

 14. 14
  Dacke säger

  @ Piltson:
  Det var en intressant uppräkning, men lite svepande. Har Du utvecklat teserna lite bättre någonstans, skulle jag gärna vilja ta del av det.

 15. 15
  Jeanne Svensson säger
 16. 16
  findus säger

  Jag tycker att ni som är läkare och ser de positiva effekterna av lchf ska göra en gemensam skrivelse till Göran Hägglund. Han verkar ju själv positivt inställd till lågkolhydratkost. Jag tycker man kan be honom att han verkligen belyser detta och att han kräver att Livsmedelsverket tar till sig ny kunskap. Att man verkligen börjar belysa sockrets farlighet.

 17. 17

  Dacke, det där var första delen av betraktelsen ”Dags att dumpa experterna”, som kan läsas här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/06/05/dags-att-dumpa-experterna
  .
  Den finns nu också som ”Kunskapsmyten II” på Stephan Rössners blogg (klicka Piltson ovan).
  Den senare delen av betraktelsen skall bli ”Kunskapsmyten III” hos Rössner om några dagar.. Vidare utveckling av hela resonemanget skall komma i senare avsnitt av ”Kunskapsmyten”. Det som fanns om detta i Rössnerkommentaren är nog förlorat, för jag använde där Fetsmart som arkiv, och han tycks ha tagit bort det från sin hemsida..

 18. 18

  Dacke, alla omnämnda ”myter” utom Allmänna Fettmyten har redan egna avsnitt hos Rössner, det har du väl sett?

 19. 19
  Rolf Löfgren säger

  På bloggen Kostdemokrati finns många läsvärda artiklar: https://www.kostdemokrati.se/
  även analyser över samhällskostnader för dagens sjuka vård.

  Det kanske är en lämplig hänvisning för Hägglund.

 20. 20

  findus Skrev:

  en gemensam skrivelse till Göran Hägglund

  Ja, men detta skall isåfall göras som ett konkret program med utkast till lagförslag

  Här aktualiserar du också frågan om vem som har kompetens i dessa frågor. Nyligen var det en pensionerad professor, som talade illa om mättat fett med lögnaktiga hänvisningar till forskning och stödde sitt argument på att dess förespråkare vore ”en handfull läkare utan känd egen forskningsbakgrund.”

  Vi frågade oss vilka vi skulle tro på: läkare med omfattande klinisk erfarenhet av KH-restriktion eller forskare som saknar sådan erfarenhet men utför ”studier” med pengar från diverse branschorganisationer. (Detta skall tas upp i ”Kunskapsmyten V” på Stephan Rössners. blogg nästa vecka.)

  Om det skall göras en framställning av den typ du föreslår skall den vara fri från fromma fraser och önskemål utan innehålla

  1. konkreta resultatsiffror, härledda ur klinisk erfarenhet och
  2. detaljförslag om vad som skall göras

  Två av lagförslagen vore förbud mot industrifinansierade akademiska tjänster som berör folkhälsan och förbud mot ekonomiskt samröre mellan livsmedelsindustrin och Livsmedelsverket liksom andra statliga organ av relevans för folkhälsan.

 21. 21

  Och behövs en forordning som klargör hur dietistutbildningen måste omarbetas, inkl. krav på kompletteringskurs för dietister som vill behålla sin legitimation..

 22. 22

  Dacke, nu finns kommentaren till sexpunktmodellen att läsa på Stephan Rössners blogg:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior

  F.n. längst ned i kommentarföljden. Det rör sig om åtta olika kunskapsområden, som vart och ett ifrågasätter Energimyten. Det skall ställas mot Rössners m.fl. påpekande i DN 24 jan. 2004:

  ”En omfattande vetenskaplig litteratur talar för att det är det totala energiintaget, och inte kostens sammansättning, som har betydelse om man vill gå ned i vikt.”

  Frågor rörande denna litteratur ställde vi 2007. De avlkastade aldrig något svar. Jag tror att den inte finns.

 23. 23

  Dacke, här är faktiskt vår kommentar då för fem år sedan, just påträffad med hjälp av Google!

  ”Alternativ formulering:
  ”Ett enormt erfarenhetsmaterial och en oantastlig vetenskaplig teori visar att det är kostens sammansättning, och inte det totala energiintaget, som har betydelse om man vill gå ned i vikt.”

  Vad det handlar om är ett försök att ogiltigförklara termodynamikens andra huvudsats. Hur formuleringarna än vrängs fram och åter kan detta aldrig lyckas. Termodynamikens andra huvudsats är en grundsten inom tillämpad fysik som inte går att rubba.

  Den utsäger att det uppstår förluster när energi övergår från en form till en annan form. Man talar om ”verkningsgrad”, uttryckt i procent: hur stor andel energi som man i praktiken får ut av den energi som är teoretiskt tillgänglig i det berörda systemet. Inget bränsle kan ge hund­ra procent verkningsgrad i något system. Förlusterna avgår alltid i form av värme.

  En kalori är en värmeenhet. Den teoretiskt tillgängliga energin i näringsämnen fastställs med en apparat som mäter hur mycket värme ämnena avger vid fysikalisk förbränning. Uppgif­ter­na läggs in i kaloritabeller, som dietister använder när de talar om för folk hur mycket de skall få äta.

  De bortser då från att människokroppen inte är enbart ett fysikaliskt system. Den är ett bio­logiskt system, i vilket ”förbränning” äger rum på andra villkor än i rent mekaniska system, t.ex. bilmotorer. Det innebär att kaloritabeller inte kan gälla inom näringsläran. Den tyske livs­medelskemisten Udo Pollmer har dock påpekat att man kan utnyttja deras eget kaloriinnehåll genom att elda upp dem.

  Kroppen måste arbeta mycket hårdare med att utnyttja kalorierna i matens fett än dem som anländer i form av kolhydrater. Fettet ger större förluster och har sålunda lägre verkningsgrad i kroppen. Därför är det orätt att bak­tala fettet för att det innehåller dubbelt så många kalorier som kolhydraterna.

  Kolhydrater är däremot ett effektivt bränsle. Just därför blir det ödesdigert när detta bränsle inte helt utnyttjas. Det omvandlas till fettvävnad. Denna är sedan svår att göra sig av med, eftersom kroppen vid ”bantning” gärna istället förbränner muskelvävnad, som man kanske hade velat behålla.

  Slutsatsen, belagd i vetenskapliga undersökningar, blir att kost med lågt innehåll av kolhyd­ra­ter gör det lättare att tappa vikt än fettsnål kost. Den form i vilken kalorierna tas emot av kroppen avgör hur mycket kroppen skall behöva arbeta med matsmältningen, och därmed hur mycket oförbrukad energi som blir över i form av fett. Det är inte det fett man sväljer som avlagras kring buken och baken.

  Inom mekanisk ingenjörskonst har termodynamikens andra huvudsats varit känd och tilläm­pad sedan senare halvan av 1800-talet. En dag kommer den att slå igenom även inom nä­rings­läran. Men det går trögt, och ibland även bakåt. I en bok Stephan Rössner gav ut 1998 antydde han att han då var medveten om den. Idag är han det inte längre.

  Det kan ha ett samband med att lågfettindustrin i Europa och Amerika nu omsätter hund­ra­tals miljarder om året och därmed kan påverka inte bara konsumenterna utan även dem som från auktoritativa positioner talar om för konsumentarna vad de bör köpa.”

 24. 24

  Dacke, eftersom du bad om mindre ”svepande” kommentarer till sexpunktmodellen har jag gjort en djupdykning med Google och spårat upp bortglömt material från ett tidigare skede. Här är en nedredigerad textbit om den Mättade Fettmyten från oktober 2006 – fast då talade vi inte om ”myter”, det är Stephan Rössner som nyligen lanserat detta medicinska begrepp:

  ”S. Rössner i boken ”Hälsa till alla” (2001): ”Idag har man fått klart för sig att det är fleromättade fetter som vi behöver istället för de mättade. … Genom att övergå till fleromättade fetter i kosten när så är möjligt minskar vi risken för åderförkalkningssjukdomar.”

  Alternativ formulering: ”Idag har man fått klart för sig att det är mättade fetter som vi behöver istället för de fleromättade. … Genom att övergå till fleromättade fetter i kosten när så är möjligt ökar vi antagligen risken för åderförkalkningssjukdomar.”

  Mättat fett har människor ätit sedan tidernas begynnelse. Vi är därför anpassade till dem, och ingen har kunnat visa att de kan vara skadliga. De har t.ex. kopplats till hjärtkärlsjukdomar, men den del av Frankrike som har högst förbrukning av mättat fett har landets lägsta förekomst av sådana sjukdomar (se https://maurice.legoy.free.fr/lettre_sante/no_07.htm).

  Fleromättade fetter finns i industriellt framställda växtoljor. De är en nyhet i matgrytorna som kroppen har svårt att godta. De härsknar snabbare än mättat fett och fortsätter härskna innan de smälts, vilket ökar behovet av vitaminer. Andra skadliga effekter har förtecknats av en amerikansk auktoritet:

  ”especially damaging to the reproductive organs and the lungs – sites for huge increases in cancer in the US …inhibit the ability to learn, especially under conditions of stress …toxic to the liver …compromise the integrity of the immune system …depress the mental and physical growth of infants …increase levels of uric acid in the blood …cause abnormal fatty acid profiles in the adipose tissues …have been linked to mental decline and chromosomal damage …accelerate aging …associated with increasing rates of cancer, heart disease and weight gain … tendency to form blood clots, and hence myocardial infarction … vegetable oils are more toxic when heated …polyunsaturates turn to varnish in the intestines …women who consumed mostly vegetable oils had far more wrinkles than those who used traditional animal fats – almost three quarters of the fat in artery clogs is unsaturated.” (excerpterat från http://www.westonaprice.org/knowyourfats/oiling.html)

  Dessa insikter var väl kända 2001, när Rössners bok kom ut. Men de har efter hand blivit allt mer spridda, och det är möjligt att Stephan Rössner sedan dess har justerat sin uppfattning.”

  Nej, det har han inte gjort. I ett TV-samtal nyligen framförde han som sin ”åsikt” att mättat fett fortfarande är skadligt. Åsiktens sakliga underlag förblir dunkelt.

 25. 25

  Dacke, enligt WHO och Livsmedelsverket bör HÖGST 10 procent av energiintaget bestå av mättat fett. Detta, om något, är en ”svepande” fördömelse, vars bakomliggande orsak inte redovisas. Det går inte att veta hur man kommit fram till denna procentsiffra. Det talas om ”åderförkalkning”, men när man rensar en igensatt åder brukar 2/3 av fettet vara den fleromättade typen, skrev Mary Enig.

  Hon menar att MINST 25 energiprocent bör vara mättat fett. Jag har kört fram detta några gånger tidigare, men inför kritiken att vara för svepande upprepas det nu än en gång. Enig baserar beräkningen på de uppgifter som det mättade fettet har att uträtta i människokroppen:

  I HJÄRNAN: Det mesta av hjärnan är fett, och hälften av fettet är den mättade typen. Utan denna fördelning fungerar den dåligt. Samma sak gäller resten av kroppen. I varje cell skall hälften av membranfettet vara mättat, annars blir cellerna sladdriga.
  I LEVERN: Mättat fett skyddar levern mot giftverkan, till exempel från alkohol. Det vet de som gärna dricker whisky: om man slukar smör eller tjock grädde i förväg, så mår man bättre efteråt.
  I BENSTOMMEN: Skelettet kan inte lagra in kalk utan tillförsel av fett, varav hälften måste vara mättat. I annat fall: benskörhet.
  I HJÄRTAT: Det mättade fettet kring hjärtat anses skydda hjärtat mot påfrestningar och inflammation i stressiga lägen.
  I LUNGORNA: Lungblåsorna omges av surfaktant, ett tvålaktigt material som hindrar blåsorna från att falla ihop. Normalt är alla fettsyror i detta material den mättade typen. Utnyttjas istället fleromättat fett kan det utlösa astma.
  I NJURARNA: Mättat fett spelar en avgörande roll för njurarnas utslaggning av skadliga ämnen. Djurförsök har visat att fleromättat fett kan bidra till njursvikt och kanske ge bestående skador.
  I MAGEN: Vissa mättade fettsyror fungerar som bakteriedödare och bekämpar infektioner i matsmältningssystemet.
  I IMMUNFÖRSVARET: Rent allmänt bidrar mättat fett till att stärka immunförsvaret och hålla undan infektioner.

  När kroppen erbjuds ett val mellan mättat och fleromättat väljer den det mättade, säger Enig. Det var på denna grundval vi vågade lansera den Mättade Fettmyten med ett beskedligt förledsfel analogt med den varma korvgubben. Det är som bekant inte gubben som är varm, men hos petiga språkvårdare väcker det tankar om vad slags korv en sur korvgubbe säljer.

 26. 26

  Nå Dacke, eftersom du tycks vara där nu, fann du våra redovisningar tillfredsställande?

 27. 27

  Apropå midjemått och Göran Hägglunds ambition vad gäller svenskarnas midjemått!
  På denna bild verkar två st ha för stort midjemått, alltså över 88 cm för kvinnor. Inte så bra för att vara kostexperter.

  https://www.kostochnaring.se/

 28. 28

  Hägglunds hantlangare har svarat:

  ”Tack för ditt e-brev. Du skrev ursprungligen till socialminister Göran Hägglund och jag har blivit ombedd att svara dig. Jag skriver endast helt kortfattat för att berätta att dina synpunkter och tips inom området folkhälsa har kommit socialministern till handa. …
  Alexandra MossbergBrevsvarare, Socialdepartementet”

  Vi hade bl. a. hänvisat till ”myterna” på Stephan Rössners blogg och de lagförslag som kan härledas ur dem. Man bör nog inte vänta sig så mycket, eftersom han givetvis först söker vägledning hos etablerade organ..

  Andra bör spä på.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa