Pål Jåbekk: Veien til god helse – korn

Pål Jåbekk blogg: Veien til en god helse…
Korn (norska) betyder spannmål. Bygg betyder korn.
Inlägget handlar mest om antinutrieterna, gifterna, i spannmålfröet.

Marianns LCHF har översatt artikeln till svenska.

 

Comments

 1. 1

  https://mariannslchf.se/vagen-till-halsa-spannmal/
  Här finner ni hela hans artikel översatt.till svenska

 2. 2

  Jätteintressant! Vi är köttätare som äter kor som äter gräs..:)

 3. 3
  ragnhild säger

  Bygg er det samme som bokhvete (norsk) ell. bovete (svensk). Det er ingen kornsort/spannmål – men fröene fra plante i syrefamilien; glutenfritt – Bygg er det ”kornslag”/spannmålsprodukt (gml. ukorrekt betegnelse som vi forstår det idag!) – som sies å kunne dyrkes lengst mot nord og høyest til fjells…

  Bygg (bokhvete/bovete) later til å ha fulgt de forskjellige kulturers høydepunkt på deres vandring fra øst mot vest; … först i romertiden ble bygg/bovete fortrengt av hvete – ; under keisertiden var det bare bønder og slaver som brukte byggbrød*…. her er mye intressant lesing (dette ovan från vegetarisk gml. kokebok). Google har mycket mera – för intresserte.

  Dette forteller meg att med sivilisationsutviklingen ble maten alt sämre…….! Inte nytt, nei 😉

  * ”aldri så galt att det inte var något att vara glada för” ..

  Bygg; som kaffeerstatning/ölbrygging/diettkost för sjuka …

  Men som P.J. säger – vi är väl knappast varken korn/spannmål ell. fröätare. Mvh.

 4. 4
  ragnhild säger

  Dr. Annika.

  Bygg är en kornsort som du säger. Alt jag har skrivet oven i kommentar #3 handlar/is about; Bovete (svensk)
  bokhvete (norsk).

  – forslag; slett innlegg #3?

  Jag frågade P.Jaabek som uttalar;
  ”Bygg er en kornsort med latinsk navnt Hordeum vulgare. Det kalles barley på engelsk og svensk wikipedia omtaler det som ”Korn” eller ”Brygg”

  Bovete/bokhvete er ikke en kornsort, men en annen type plante (egentlig en nøtt)”.

 5. 5
  Göran Wiberg säger

  Tack för tipset om Pål Jåbekks artikel Vägen till god hälsa – Sädesprodukter(ironiskt)

 6. 6

  Intressant text. Jared Diamond skrev att övergången från samlad/jagad till odlad kost medförde mera småväxta och sjukligare människor i ett 20-tal sinsemellan oberoende folkgrupper. Vi refererade det här:

  https://www.newsmill.se/node/9428

 7. 7

  Men lägg märke till hur dietister utbildas till att tro att vi har detta genetiska arv från de första jordbrukarna!
  Läroboken ”Fetma” (red. S. Rössner/A.K. Lindroos, Studentlitteratur 2007, sid. 361). Övergången från äldre till yngre stenålder innebar en förbättring.i försörjningsläget – man kunde föda flera människor i större samhällen – men en klar försämring av hälsotillståndet överallt. Det skall dietisterna inte få veta.

  Varför inte?

  För att dietisternas uppgift är att stödja jordbruket, men de är indoktrinerade att tro att de har en folkhälsoroll,. De tillkom ungefär samtidigt på 1970-talet i en rad länder. I allt vad dietister säger och skriver har jag ännu inte hittat något som motsäger denna obevisade konspirationsteori.

 8. 8
  ragnhild säger

  Pål Jåbekk – bloggarkiv 17.3.12 Nok en intressant artikkel. Jeg kopierte ett avsnitt – som m.a. setter frågetekn ved …. ja läs själva:

  ”Da jeg skrev litt om korn tidligere her, skrev jeg om hvordan antibeitestoffer i cerealer (kornsorter) er laget for å ødelegge fordøyelsen til dyrene som spiser disse plantene. Dette gjelder også belgfrukter som bønner, linser, soya og peanøtter. Og dette med belgfrukter er et viktig poeng. For mange får høre at de bør prøve glutenfritt eller mindre karbohydrater, og mange blir også bedre av dette. Men kornvarer blir da ofte byttet ut med bønner, linser, erter og liknende som, selv om det kanskje ikke gjør fullt så mye skade som korn, heller ikke er god menneskemat og som tar fra oss muligheten til å bli skikkelig friske.” ……..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa