Bengmark-Paulsson i Aftonbladet om LCHF-epidemin

Aftonbladet.se: LCHF-epidemin ett hot mot folkhälsan (läs även kommentarerna)
Debattörerna håller med om att kolhydraterna kan minskas, men inte att de ska ersättas av naturligt mättat animaliskt fett.  De hänvisar till världens samlade ”expertis”, och är inte medvetna om att denna kan ha fel. Där gäller en massverkans lag som kan leda fel, och i detta fall med katastrofala följder för folkhälsan.
Att kolhydrater i form av grönsaker är bra är vi överens om, men att fettintaget ska bestå av omättat fett från vegetabilier är vi inte överens om.  Avocado och oliver är inte heller något som kan odlas i norden, så skulle vi begränsa oss till dem skulle vi bli importberoende.

Vi LCHF-are rekommenderar inte ett ökat köttintag, utan vi säger att vi ska äta ”lagom” av proteinmat som kött. Kolhydraternas uteblivna energi ska vi ersätta med naturligt fett, särskilt det fett som vi kan producera i norden, och det är framför allt animaliskt fett: smör, köttfett och fiskfett.
Vi kommer långt på den vägen om vi låter bli att  kassera det fett som finns naturligt i de animaliska produkterna, utan äter upp dem i stället. Fett är dubbelt så energirikt som kolhydrater och protein, så det blir nästan bara halva matmängden vi behöver äta för att få samma energiinnehåll.
Äter vi LCHF med adekvat energiinnehåll så kan vi gå ner till normal vikt, få ett normaliserat blodsocker och dramatiska hälsovinster även i övrigt.
LCHF motsvarar den rena naturliga maten som våra förfäder åt innan odlarkulturen, med kolhydratproduktion, gjorde stitt intåg. Med tillägg av mjölkprodukter. Det finns inga vetenskapliga bevis för att mjölkprodukter är dåliga för hälsan. De som inte vill äta dem kan låta bli, men de kan inte på vetenskaplig grund säga att även andra ska låta bli dem.

Det är svårt att förstå hur denna naturliga rena mat ska kunna uppväcka en sådan rasande antagonism.

De skriver att köttkonsumtionen steg kraftigt mellan 1960 och 2006. 2006 hade LCHF inte slagit igenom så att den kunde ha effekt på köttkonsumtionen. Den köttkonsumtionsökningen måste i stället ha berott på den allmänna standardökningen. 

Kostdoktorn svarade förut på Bengmark-Paulsson-artikeln.

 

Comments

 1. 1

  ”…inga vetenskapliga bevis för att mjölkprodukter är dåliga för hälsan.”

  Alltså oskadad mjölk med full fetthalt. Groves refererar en Wlliam Grant, som sade sig ha funnit samband mellan fettreducerad mjölk och hjärtkärlproblem. Och att de sönderslagna fettglobulerna i ”homogeniserad” mjölk kan bidra till avlagringar i blodkärlen fick vi att läsa redan för 30-40 år sedan, om det nu stämmer.

  Pastörisering kanske inte är direkt skadlig, men den har tagit död på de enzymer som är en väsentlig anledning att dricka mjölk.

 2. 2

  Det ska vara isf lågpastöriserad icke homogeniserad mjölk.. den mjölk vi har idag i butiken är inte bra på något vis.

  Den ökade köttkonsumtionen dom skriver om torde nog mer bero på alla korv och hamburgerkedjor som växer fram.. som sagt LCHF visste inte jag heller vad det var 2006, jag hade bara då sett en boktitel av SSS ”ät dej ner i vikt” men hade ingen aning om då vad det kunde handla om. först hösten 2008 när jag fick höra av en släkting som varit på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist om just denna LCHF-kost, då blev jag intresserad och köpte hennes bok som följdes av alla andra böcker i ämnet.. sen var jag så glad att jag alltid hade känt på mej rätt, att just detta hur riktig mat kunde vara farlig, just sånt som människan ätit sen urminnestider.. jag har i hela mitt vuxna liv argumenterat mot fettfobin, alltid hävdat att det kan omöjligt vara skadligt för oss då det alltid ingått i vår föda..
  Men även jag blev till slut skrämd och försökte dra ner på mitt ”fettmissbruk” och börja köpa olja att steka i, mellangrädde till kaffe, mjöl och mellanmjölk i såsen osv.. ja suck.
  Dessvärre var jag en storkonsument av kolhydrater, älskade framförallt bröd av alla de sorter men nu har jag inte köpt hem en enda brödbit på 3 år, kunde jag sluta så borde alla kunna det för jag var helt beroende av bröd förr.

 3. 3

  Hur kan en kostmodell som har så dramatiskt positiva effekter på diabetiker vara ett hot mot folkhälsan? Det är verkligen beklämmande hur låg kunskapsnivån är bland vissa journalister. Om det nu handlar om bristande kunskaper förstås 😉

  Dr Annikas LCHFblogg är verkligen en i ordets rätta bemärkelse`LIVSVIKTIG mötesplats för kunskaps- och tankeutbyte. Tusen Tack!

 4. 4

  Folkpartist och dietisten EvaK skriver om den artikeln. ”Jag håller med” 🙂

 5. 5
  Maggan A säger

  ”Det är svårt att förstå hur denna naturliga rena mat ska kunna uppväcka en sådan rasande antagonism”

  Ja jag vet ingen annan mathållning som väckt lika många känslor. Den enda förklaring jag kan komma på är att LCHF faktiskt FUNGERAR (i motsats till andra dieter) och det måste upplevas som extremt hotfullt för yrkesgrupper som lever på andras ohälsa.

  Vad beträffar miljön hjälper vi nog till bara genom att avstå runt 90% av matbutikernas utbud. Skulle vara himla kul att få se de rätta siffrorna om det (antal lastbilar och sånt) men det lär vi få vänta på.

 6. 6

  Maggan A, Jag håller med dej fullt ut i det du skriver.

 7. 7
  Anders R. säger

  Kan det vara så att konsumtionen av kött och mjölk steg i takt med att antalet bönder sjönk? I så fall måste det betyda att bönder är vegetarianer. OBS IRONI!
  Självklart steg konsumtionen i HANDELN när antalet människor som kunde skaffa kött och mjölk direkt från BONDEN sjönk.

 8. 8

  Anders R. Du har helt klart en poäng där.. själv köper jag ytterst sällan just kött i butik. Minns från min barndom att vi alltid köpte allt kött från en granne som hade kreatur, likaså all mjölk..

 9. 9
  yvonne lofquist säger

  Som en konsekvens av insikterna som är på väg kan vi kanske kan komma tillbaka till något liknande som det var för ca 25 år sedan med kött, fisk och ostbutiker istället för alla dessa kaféer och öl/pizza – ställen som flyttade in i de gamla fina små affärslokalerna i den äldre stadsbebyggelsen.

  Många av dem hade egna leverantörer från andra småskaliga företag typ fiskare och bönder. Massor av goda ostar från småmejerier fanns det, det var en njutning och ett äventyr att handla ost och smaka sig fram.

 10. 10
  Anna Maria säger

  Jag vill dela med mig av mina erfarenheter med att kostbehandla en åldring som har överlevt både stroke och omfattande hjärnblödning för 2 år sedan.
  Min far, född 1923, har lidit av hjärtflimmer samt förstorad prostata och ljumskbråck under många år, när han för ett par år sedan drabbades av stroke och 2 månader senare av hjärnblödning. Eftersom han bodde hos min syster som konvalescent förde vi ofta diskussioner om hans kostvanor och jag försökte övertala henne att ge honom kolhydratreducerad kost som jag själv äter.
  Hon var dock inte så övertygad, så för ett år sedan bestämde jag att pappa skulle bo hos mig ett tag. Från första dagen fick han LCHF. Han blev starkare och så småningom började han ta långa promenader med sin rollator. Han försökte träna sin hand med att skriva och teckna.
  Efter ½ år kunde han gå långa sträckor med bara gåstavar.
  Då jag arbetar heltid med ett krävande arbete kunde jag inte ha honom längre än 6 månader. Han bor på nytt hos min syster, men han fortsätter med kolhydratreducerad kost, fast inte så strikt som hemma hos mig.
  Han var nyligen på en undersökning där läkaren konstaterade att prostatan inte var så stor som tidigare. Han har inte klagat på ljumskbråck så mycket heller.
  När jag besökte min far för en månad sedan tyckte jag att hans fötter såg sämre ut än förra året, de verkade svullna och svampiga. Jag har sett sådana ben förut på mina hembesök hos bl a diabetiker. Då sa jag till pappa att om han ville undvika att amputera sina fötter borde han återgå till strikt LCHF. Det gjorde ett starkt intryck på honom så nu äter han strikt igen och enligt min syster ser fötterna bättre ut redan.
  Pappa äter blodtrycksänkande mediciner men inga andra.
  Min far har alltid rört på sig, han var och är normalviktig. Han har aldrig rökt eller missbrukat alkohol.
  Hans sjukdomar berodde på kosten. När han blev äldre blev även han ett offer för livsmedelsindustrin och började använda margarin, steka i raffinerade oljor, dricka läskedrycker och undvika mättat fett.
  Alla de som försöker skrämma folk för LCHF gör sig skyldiga till att i sin okunskap och inbillning hindra sjuka människor från att uppnå bättre hälsa. Det gör mig så upprörd!

 11. 11

  JRS Skrev:

  Folkpartist och dietisten EvaK skriver om den artikeln. ”Jag håller med”

  Det är inte annat att vänta av Eva K. Dock, kommentarerna till artikeln lovar gott inför framtiden 🙂

 12. 12

  @ Anna Maria:

  Grattis till din fars hälsoresa!
  Fortsätt att låta din röst höras …

 13. 13

  Kan inte ”sanningen” ligga nånstans mittimellan?
  Allt verkar så svartvitt i denna diskussion.

 14. 14

  LCHF motsvarar den rena naturliga maten som våra förfäder åt innan odlarkulturen med kolhydratproduktion, gjorde sitt intåg. Man kan undra hur naturlig mat som våra förfäder åt kan vara ett hot mot folkhälsan. Läkaren Andreas Eenfeldt beskriver detta i sin bok Matrevolutionen. Med lite research kan man få reda på hur fel vi äter i dag, sådant som våra kroppar ej är ”konstruerade” för. Läs här första kapitlet ur Matrevolutionen.
  https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2010/12/Matrevolutionen_kapitel1.pdf

 15. 15

  Dödsryckningar.

 16. 16
  HelgeK säger

  Ibland anklagas LCHF kosten vara mot miljön. Min slutsats är snarare det omvända. Äter man LCHF äter man inte mer än nödvändigt, dvs man blir inte fet. Man slipper också många följdsjukdomar som kommer av bl.a fetman, så man slipper många mediciner. Mediciner som ofta skadar miljön både vid tillverkningen och vid utsläpp via avloppen.
  Kor och gott är LCHF bra för miljön.

 17. 17

  Mjölk innehåller tillväxthormon och är inte bra för människan. 1977 skrev Ursula Jonsson boken Nu räcker det! om basallergi, dvs. alla som inte blir helammade i sex månader är glutenintoleranta och mjölkallergiska. Är mamman basallergisk blir barnet det också oavsett om de helammas i sex månader. Min dotter åt LCHF i ett år, gick ner i vikt i början men sedan tog det stopp. Hennes ständiga förkylningar försvann inte heller och jag har nu förstått att de beror på mjölkprodukter. Eftersom mjölkprotein och sojaprotein är närbesläktade tål många mjölkallergiker inte heller soja. Vi äter nu gluten-, mjölk- och sojafri mat, dessutom helt sockerfri eftersom yngste sonen är sockeröverkänslig.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Mona:
  Det finns inga vetenskapliga eller epidemiologiska bevis för att mjölkprodukter är farliga för hälsan. Sen finns det säkert människor som inte tål mjölk, och de ska avstå från den. Men det finns inget underlag för ett allmänt avrådande från mjölkprodukter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa