Önskar mer naturligt fett i skolan

Artikel i GP: Önskar mer fett i skolan:
Folkpartiet i Mölndal vill gå ifrån Livsmedelsverkets rekommendationer och servera mer naturligt fett i skolan.
I en motion till kommunfullmäktige skriver kommunalrådet Marcus Claesson att han vill minska de nyckelhålsmärkta produkterna i form av exempelvis lättmargarin och lättmjölk till förmån för bredbart smör och standardmjölk.
Han ger bland annat som skäl att forskare de senaste åren pekat på att det är kolhydrater och inte det naturliga fettet som bidrar till övervikt och fetma, samt att fett bidrar till ökad mättnad.
Claesson önskar därför att förskolor, skolor och gymnasier i Mölndal i fortsättning ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer med ett lokalt tillägg av naturligt fett. Han vill också införa ett matråd med elever och skolmåltidsansvariga på respektive skola som ska diskutera hur kvaliteten på skolmaten kan förbättras.

Kostdemokrati.se skriver om detta.

 

Comments

 1. 1
  Salvere säger

  Gratulerer Dr. Dahlqvist! Og gratulerer Mölndal!

 2. 2
  Maggan A säger

  Goda nyheter – ännu några fler droppar som kommer att urholka stenen :-.)

 3. 3
  Jon Jonsson säger

  Goda nyheter om kunskapen och viljan att ändra det som SLV (industrin) infört växer bland politiker. Det är ju till slut bara politikerna som kan ta beslut som i större skala kan förbättra maten för våra skolbarn.

 4. 4
  Helena Karlsson säger

  Lyssnade för några dagar till en diskussion om mjölk i P1:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1272&artikel=5077352

  Mycket intressant, lyssna på hela, litet längre in i diskussionen framkommer att många som tror sig vara laktosintoleranta i själva verket inte tål proteinerna i mjölken. De fäster på tarmslemhinnan och detta ger upphov till besvären. Varför får så många besvär nuförtiden, men inga på 60-talet? Jo för då drack man RIKTIG mjölk. Fettet i mjölken skyddar nämligen och problemen uppstod när vi började dricka lättmjölk i stor skala. Det sägs även att proteinerna i lättmjölk har en insulinhöjande effekt.

 5. 5
  carlerud säger

  Stoppa LCHF-epidemin med alla medel säger företrädare för myndigheter och makthavare.
  Läs länken till Aftonbladets debattsida
  https://www.aftonbladet.se/debatt/article14737719.ab

 6. 6

  Livsmedelsverket har just publicerat ett ”verktyg” avsett att ge bättre mat i skolorna. Kunde man läsa om på deras forum ”Måltidsbloggen”:. https://www.maltidsbloggen.blogspot.de/2012/04/nationell-studie-om-skolmat-presenteras.html

  Man tycks inte alls ha beaktat de föräldragrupper som på olika håll i landet har satt igång förtvivlade aktioner för just detta. Det verkar tvärtom så att ”verktyget” tillkommit i avsikt att näpsa dessa föräldrar.

 7. 7

  Helena Karlsson 4.

  Det är nog högpastörisering och framförallt homogenesering som förstör mjölken och gör att den inte är bra mat för någon egentligen…

 8. 8

  @ Helena Karlsson:

  ”Lättmjölk” berördes i Lättmyten I mot slutet av mytsviten i Stephan Rössners blogg.

  Barry Groves menar efter fettreduktionen kan eventuellt bra ämnen i återstående mjölk inte komma kroppen till godo.. Finns här:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior

 9. 9

  @ Helena Karlsson:
  Även homogeniseringen kan spela roll, som trycker sönder fett till små fettkulor och detta höga tryck påstås även kunna skada proteinerna, som en del personer inte mår bra av.

  Då kan Åsens Gammaldags mjöl från Skånemejerier vara ett alternativ, som nu säljs i 2-liters dunk i alltfler butiker. Eftersom den är ohomogeniserad (ej söndertryckt) så flyter grädden upp till ytan och därför skakar man dunken först. Produktinfo … https://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Produktkatalog/Mjolk/Asens-Lantmjolk-Gammaldags/

  Ett tips är att se till att skruvkorken är åtskruvad innan dunken skakas, annars händer det kul saker. En erfarenhet vi gjort.

  Allra bäst är förstås riktig gårdsmjölk från certifierade gårdar, men det ligger i framtiden. Läs mer om naturlig mjölk .. https://www.kostdemokrati.se/nyheter/2012/04/25/olaglig-mjolk-salde-som-smor/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa