EFSA:s godkända hälsopåståenden

Aftonbladet: Den här maten gör dig frisk.
EFSA anser att guarkärnmjöl, Chitosan, och omättade fettsyror är ”bra för kolesterolvärdet” Är det så? Och vilka vetenskapliga studier har visat att dessa också är bra för hälsan?

Fruktos är ”bra för blodsockret”. Vilka vetenskapliga studier har visat att fruktos är bra för hälsan? Se Robert Lustigs filmer om fruktosens skadlighet, på YouTube.
Tex Sugar: The Bitter Truth.

 

Comments

 1. 1
  Miraculix :) säger

  Miraculix 🙂 Skrev:

  Fruktos i form av HFCS är billigt att tillverka och lönsamt att sälja, bra för politikerna också att det finns billig mat, Där har du anledningen till detta vansinniga godkännande. politik hela vägen…..

  Men det är ”bättre” för blodsockernivån men det beror ju på att fruktos går direkt till levern som tillverkar triglycerider av det och ger oss fettlever och annat bös. Men det är en helt annan och ohälsosam historia.

  Bu för EFSA fult av dom att luras, skruva på biokemin på detta vis.

  I Amerika har kanske 30% NAFL och vad stoppar de in i limpsaxen däröver? Jo HFCS i massor: Läsk, snabbmat m.m.

 2. 2
  Maggan A säger

  hm… såg inte Becel varken på plus- eller minussidan,,,, betyder det att man kan kasta hatten i himlen nu eller är det för tidigt för det?

 3. 3
  Miraculix :) säger

  tittade nyss på mitt inlägg ovan, känner mej som en miljöpartist på 80-talet… Saknar verkligen Birger Schlaug. Han hade koll på ”checks and balances” Synd att han inte är i politiken idag.

 4. 4
  aviator1945 säger

  Jotack, samtidigt som en del av de ”EFSA-godkända” påståendena sannolikt har fog för sig, t.ex. angående D-vitamin, så är det flera andra som är högst tveksamma, t.ex. beträffande måltidsersättningar. Och när det gäller fruktos så pågår just nu en serie med YouTube-inslag med Dr Lustig från University of California, sockrets mest namnkunnige fiende i Nordamerika; senaste programmet med titeln Sickeningly Sweet finns tiil påseende vid https://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=23591.

  Vi måste vara klara över att EFSA är inte mer trovärdigt än SLV. På den europeiska nivån finns faktiskt ännu fler s.k. experter av ännu lägre moralisk halt än i Norden. I praktiken handlar det till allra största delen om pengar och politik.

  Bäst att hålla oss till de råd vi får av Dr Annika, som saknar ekonomiska och politiska band till etablissemanget!

 5. 5
  HelgeK säger

  Ordagrant ska det tolkas. Dvs vad får användas i marknadsföringen av diverse produkter. Man säger inte att ”Fruktos” är nyttigare som helhet, utan bara att det inte höjer blodsockret lika mycket. Man säger inte att vete som helhet är nyttigt (vete höjer blodsockret snabbare än rent socker), men att det finns ämnen som motverkar detta, som bl.a finns i vete. Själv undviker jag numera vete helt i min kost, och bara den ändringen gör underverk för hälsan.

  Tycker nog man kunde valt att bara ta bort de direkta lögnerna, nu sanktionerar man indirekt osunda matvaror, och det tror jag faktiskt inte var avsikten.

  Man kunde gjort det bättre, man får inse att de försöker balansera mellan olika gruppers intressen och påtryckningar. Människans hälsa får tyvärr ofta ge vika för de andra.

  Innebär att vi får lita på oss själva att söka och värdera information. Tycker synd om alla som inte har tid eller klarar att göra egna utvärderingar. Mår sämre gör dock de flesta som äter efter de ”moderna” kostråden. Kroppen är egentligen otroligt tålig med tanke på vad vi ofta matar den med. Kroppen är ju ingenting annat än kemisk processindustri som försöker anpassa sig till de råvaror vi ger den. Men den har sina begränsningar.

 6. 6
  HelgeK säger

  Prof Robert Lustig kanske börjar göra skillnad.

  Här en uppdaterad version av hans föredrag https://www.youtube.com/watch?v=0z5X0i92OZQ

  CBS 60 minutes: https://www.youtube.com/watch?v=4cREfDcEvY4

  Hans senast 9 min lång, kom i dagarna, riktigt bra: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0ndTEu_qDGA

 7. 7

  håller med om att listan är full av frågetecken, och alla tål verkligen inte fruktos.. nej, man får plocka russinen ur kakan som vanligt och fokusera på de bra bitarna.. eller så kanske hela grejen är ett knep av EU att hålla vissa produkter, som t.ex utomeuropeiska energidrycker och tillskott, borta från den egna marknaden helt enkelt..

  som tur är kan de inte säga att bra mat och d-vitamin är farligt för oss *skrattar*

 8. 8

  Till alla som vill vakna upp,läs ”Det enda rätta” om att kämpa för sanningen i en förljugen värld av Mats Serderholm. Finns att beställa på: https://www.detendaratta.se/#

 9. 9

  I alla bär är det övervägande fruktos..lchf:are äter bär i liten mängd då o då, fruktos måste gå omvägen via levern för att omvandlas till glukos, därför är fruktos ”bättre” än vanligt druvsocker som finns i all stärkelse..men överäter man fruktos så blir det skadligt, då kan man få fettlever precis som hos en alkis..

 10. 10
  Miraculix :) säger

  Nu har en läst på minsann… Av mycket fruktos bildas tydligen urinsyra som kan ge gikt och också högt blodtryck! (Enl Dr Lustig)

  En annan sak som jag som är amatör på det medicinska inte sett förut är detta:
  ”Uric acid can turn off production of nitric oxide, a substance that helps protect artery walls from damage”
  https://www.health.harvard.edu/blog/is-fructose-bad-for-you-201104262425

  helps protect artery walls from damage….. Har vi en orsak till stroke-sjukdomarna här? Biokemi är ju mycket komplext så det är ju inte en komponent isoletat som skapar sjukdomar förstås men detta ovan kanske är den lilla tuvan som välter lasset i många fall?

 11. 11
  Helena Karlsson säger

  @ Miraculix 🙂:
  Ibland kan nog amatörer på det medecinska vara mer klarsynta än läkare, kanske för att de senare inte ”ser skogen för bara träd”.

 12. 12
  Helena Hesselmark säger

  ”bra för kolesterolvärdet”
  Betyder det att det också är bra för människan?
  Helena Hesselmark
  diabetiker typ 0

 13. 13
  Miraculix :) säger

  Helena Karlsson

  Jo det är en del av den nya infokulturen i världen, en revolution, större än industrirevolutionen skulle jag tro, tack vara internet, finns många klarsynta bloggare och andra där ute. Min favorit är Tom Naughton han med filmen Fathead.

  Och läkarna utbildar sej och sedan är det ut i vården och jobba hårt, förstår om de inte har tid att hänga med alla gånger och de har väl också en del styrning från läkemedelsbranchen i sin utbildning, bra det att vi har Annika Dahlqvist och Kostdoktorn som har stannat upp och reflekterat över detta med kost och hälsa.

 14. 14
  ragnhild säger

  lisa Skrev:

  Till alla som vill vakna upp,läs ”Det enda rätta” om att kämpa för sanningen i en förljugen värld av Mats Serderholm. Finns att beställa på: https://www.detendaratta.se/#

  ”Till alla som vill vakna upp”; En något irresistable ”rhetoric”; I ”bought” that – again = order made – hope the contents of the book live up to it 😉 Tack Lisa!

  Siterer lite af vad han säger om boken ….” Den här delen ger dig dokumenterade exempel på hur exempelvis massmedia, VoF, EXPO, Humanisterna med flera använder lögner och retorik i sina försök att tysta ner och demonisera tusentals människor som har något viktigt att säga om vårt samhälle. Mina egna erfarenheter av SvT, Expressen och DN finns med liksom mina kontakter och dialoger med skribenter och organisationer”

 15. 15

  Uh, hej igen! Har inte hängt med i LCHF på ett tag, men det beror på att jag trots förbättringar genom kosten ändå inte blivit frisk. MEN det beror inte på LCHF utan på att jag faktiskt måste ta itu med sjukdomen, som för övrigt blir allvarligt förvärrad av … fruktos… för det är de biverkningarna jag har, och det som slår igenom nu när jag börjat komma tillbaka. Jisses! Jag visste att fruktos är skadligt, men med Lustig MD fattade jag ju varför. Ger en tankeställare både en och två gånger.
  Min läkare, en läkare som inte heller verkar gilla etablissemanget överdrivet mycket, har å det starkaste talat om för mig att det närmaste halvåret är jag så god och äter LCHF utan att fuska! Enda sättet att snabbt bli av med resterande del av metabola syndromet, i kombination av ett läkemedel naturligtvis. Jag har ju inte en sjukdom som är ”normal” heller! LOL Det vore ju för enkelt.
  Men, det är fler läkare därute som blandar sin kokosfett/smör/rapsolja-bredbara smör själv… och avstår fruktos och talar väl om naturliga råvaror. Snart ser vi vändningen… även om det är trögt…

 16. 16

  Hej
  Jag har haft bulimi och varit valdigt djupt inne i det i många år och kanske lite ännu
  .. Det började första gången när jag var 21, är nu 48 Jag kunde bara längta efter att få bli ensam och kunna vräka i mig allt jag tyckte om.. Sen kom ångesten, toaletten, destruktiva tankar, självförtroendet som sjönk allt mer.. Kunde hålla på flera gånger om dan, varje dag!
  Vändpunkten på det hela kom när min man och jag pratade om det och att jag erkände att jag var sjuk och ville bli frisk. Jag läste om Lchf diet och metoden att det var ett sätt att leva och jag har alltid varit sträng med mina dieter och tränning så jag trodde att det skulle funka med min vikt.

  Mitt mål var vikten och bli frisk..Jag la om hela min kost, började äta enbart kött, fett och grönsaker. Kåpade allt som jag varit svåg för. Det hjalpte mig i början, Från dag 1 spydde jag ingenting. Nu har det gått några månader, och jag har haft tre återfall, vilket jag bara ser som ett framsteg. En paminnelse om hur illa det verkligen har varit, att jag inte vill dit igen, men jag har inte lyckas gå ner i vikt och tänker på vad är det jag gör fel. Äter lchf frukost som vanlig och middag, lite mellanmål och jag slarvar med frukter, som jag äter . Jag behöver hjälp .

  anakena

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 maria mynzwall:
  Jag tycker att du ska vara jätteglad för att du blivit frisk från din bulimi. Detta med viktnedgången kan du ta det lugnt med. Du kan i lugn och ro prova ut hur du ska göra för att gå ner i vikt. Det är hälsan som är det viktigaste, vikten är mera en kosmetisk fråga.

 18. 18

  ”Godkända hälsopåståenden” innebär slutet för alternativbranschen. Rösta MOT EU i EU-valet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa