Fetare och fetare – med trasiga knän

DN: Fetare och fetare – med trasiga knän.
Jag tror inte att det bara är övervikten i sig som förstör våra knän, jag tror att det också är undermålig mat.
Om man äter hög andel värdelösa kolhydrater och litet fett, bestående av onaturliga fabriksfetter och inflammationsgivande omega-6-fetter, som inte kan bygga cellerna i knäna på ett bra sätt, så klarar knäna inte att bära oss hela långa livet.

 

Comments

 1. 1
  yvonne lofquist säger

  Jag har artros men inte i knäna utan i höfterna och tumbasen, armbågarna, nacken och axlarna. Har lite svårt att se övervikten i sig som enda orsak. Kan dock tänka mig att det har betydelse vad vi har fått att äta under lång tid, innan vi blev medvetna om vad som gäller för att få kvalitet.

 2. 2

  @ yvonne lofquist:

  Hur kommer du tillrätta med detta? För sex dagar sedan tycks jag ha drabbats av höftledsartros utan varje förvarning,. något som jag inte kan rekommendera.

  Varje förflyttning, nästan varje rörelse under midjenivå blir en ängslig plåga, eftersom smärtorna sätter in på olika sätt olika dagar och man därför inte lära in vilka rörelser som skall undvikas. Ibland sitter det på baksidan av låren, ibland centrerat i korsryggen, ibland baktill på båda sidor av sätet, men alltid precis symmetriskt – om detta är höftledsartros måtte den vara dubbelsidig. Ibland kan man böja sig mot golvet för att mata katterna, men vid andra tillfällen går detta inte alls.

  Dock har jag funnit att jag alltid kan böja knän och vrister utan problem, obetydlig tröst i en tillvaro som plötsligt blivit lite förfärlig. Men när man sitter stilla, som just nu, märks inget olämpligt över huvud taget, därför glömmer man lätt att vara försiktig när man sedan reser sig upp.

  Aldrig tidigare upplevt något jämförligt. Diverse sökningar rörande kostfrågor avkastade en grupp som garanterar total bot om man lägger om till ”basisk” kost. Frukt och sallad till frukost, följt av sallad och frukt till lunch och ibland en skiva fullkornsbröd. Inget animaliskt över huvud taget, inte ens ägg och absolut inte ost.

  En fråga om hur man då skulle få sitt protein blev hittills inte besvarad. Jag kan inte ta detta på allvar och håller än så länge kvar mina ordinarie matvanor – ägg, fet ost, kokosfett, fisk, te och rödvin – finns andra idéer? Och vad slags gymnastiska övningar kan man göra?

 3. 3

  En sak glömde jag. Avocado med 30% creme fraiche varje dag sedan ett par månader – kan det vara den som utlöst det här?!

 4. 4

  @ Piltson:

  Varför tror du att detta är artros? Av egen erfarenhet tycker jag att problemet verkar sitta i just korsryggen, dvs en nerv som av någon anledning hamnat i kläm. Jag kan försäkra att detta kan ge exakt sådana symptom som du beskriver och dessutom hela vägen ner i foten, om man har otur. Jag har t ex ibland ont i ett knä men det tog tid innan jag förstod att problemet satt i ryggraden.

  Mitt förslag är att du letar upp en bra kiropraktor. Jag har själv blivit hjälpt ett antal gånger .Lycka till!

 5. 5

  @ Piltson:

  Glömde säga: Vad du än gör, så besök inte en vanlig läkare, för då får du bara en burk symptomlindrande värktabletter. Däremot vet jag att en del landsting faktiskt har kiropraktorer knutna till verksamheten, vilket innebär en betydligt lägre kostnad för dig som patient. Ett besök hos en fristående kiropraktor kostar oftast närmre 500 kr och det krävs oftast några besök.

 6. 6

  @ LenaK:

  Tack, det var ju ett intressant förslag. Jag har fördomar rörande kiropraktorer, eftersom min far kunde uttala sig så nedsättande om sådana. De jämställdes med luffare och folk som sålde konstförfalskningar på marknaderna. Blev rätt överraskad när jag senade fann att i Belgien var de fullt respektabla människor.

  Men jag skall ta ditt råd, som gett mig lite hopp. Jag hade trott att jag måste sitta fast med detta resten av livet. Hemska tanke, eftersom man undviker varje onödig rörelse blir här inte städat och på bara en vecka har det nu blivit så skräpigt att man knappt kan förflytta sig mellan rummen…

 7. 7

  #1

  Testa gurkmeja min onda axel sedan 20 år blev helt ok. Jag tar en tsk och rör ut i en skvätt vatten varje morgon. Finns att köpa storpack på citygross. Googla på gurkmeja där finns mycket info

 8. 8

  mazen Skrev:

  #1

  Testa gurkmeja min onda axel sedan 20 år blev helt ok. Jag tar en tsk och rör ut i en skvätt vatten varje morgon. Finns att köpa storpack på citygross. Googla på gurkmeja där finns mycket info

  Gurkmeja ingår ju i den Indiska maten och kallas ibland för fattigmans-saffran. Men man skall nog värma upp den ordentligt innan om man har sett hur dom hanterar dessa kryddor innan export.

 9. 9
  Lars Tidlund säger

  @Piltson
  Jah håller med LenaK.
  Jag tycker jag känner igen symptomen! Jag opererade bägge höfterna vid sekelskiftet pga artros i lederna. Det blev rätt bra, men några år senare fick jag smärtor i ryggen och ut i benen, vilket ledde till att jag gick med rullator, böjd som häxan i pepparkakshuset. Jag kunde inte räta ut ryggen. Injektioner med cortison i länd-lederna hjälpte i fyra timmar varje gång. Slutligen blev jag opererad av en erfaren kirurg, som mejslade upp rymligare kanaler för nerverna som går ned i benen, och sedan stelopererade de tre nedersta ländkotorna. Resultatet blev sensationellt bra! Jag kan gå rak och sträcka på mig, och har aldrig ont! Det är nu två år sedan.

 10. 10
  Maria Kivimäki säger

  En sak som jag noterat vad gäller överviktiga, detta är en helt hemsnickrad teori, är att de går lätt vaggande när och om de är ute och går. Så när jag vägde som mest, 113 kg, var jag väldigt noga med att ta mina långa hundpromenader på mitt vanliga sköna gångsätt. Jag har artros i axlar, händer och en fot men de är mycket förslitningsskador av det underbara jobbet som lantbrevbärare.
  Och eftersom jag är lång har jag altid varit noga med att gå ”rakt och tjusigt” efter att blivit upppläxad av en bra gympalärare i skolan. Vad vet jag, men vaggning kanske inte är den ultimata gångstilen?

 11. 11

  @ Maria Kivimäki:

  Det där ”rakt och tjusigt” ser jag som tokeri som gymnastiklärarna spridit.

  Se hur ”naturfolk” går i besvärlig terräng. De vaggar mycket riktigt, och med lätt krökt rygg – man måste anta att detta är en naturlig och hälsosam gångstil, och det känns också så. Ryggraden är ju naturligt krökt – kanske en atavism, se hur gorillor går på två ben!

  Du behöver inte se längre bort än till samerna, försåvitt de inte drabbats av mera civilisation sedan 1950-talet. när jag gjorde militärtjänst i fjällvärlden. Sedan dess har jag inte träffat någon same.

 12. 12
  Maria Kivimäki säger

  Piltson, nja så rakt och tjusigt kanske det inte är. Men jag har bott i Jämtland i 10 år och på byn fanns en vacker äldre samekvinna och som hon gick! Hon gungade liksom med knäna, de var liksom aldrig sträckta, hon blev dessuton nästan 100 år, glad och pigg.
  Så jag menade väl mest att jag inte kutar med ryggen som långa, mest tjejer, gör utan är stolt och vägrar vagga från sida till sida.
  Men, även hundar har ju nu mer och mer problem med sina leder samtidigt som de äter foder med mycket kolhydrater i torrfodren de får, fetare blir de också. Man kan ju undra…

 13. 13
  Miraculix :) säger

  Piltson #2

  Du eftersökte andra ideer…..

  Gurkmeja. (curcuma longa)

  Enl Ayurveda ska man blanda det med stabilt fett (mättat, ghee eller kokosfett) och tillsätta peppar(piperine) som ökar upptaget i kroppen. samt äta det till maten > finns både vatten och fett -lösliga nyttigheter i gurkmeja..

  Jag tar dettta med ägg: tre ägg + nån matsked gurkmeja+ peppar + 3 msk kokosfett.
  smakar starkt beskt meen det som inte dödar dej gör dej starkare 🙂
  Ska samla mod att testa råa ägg så småningom.

  Enl vissa är gurkmeja en starkare antioxidant än nåt annat som finns där ute. Antibakteriella egenskaper tillskrivs också denna rot, i Indien har man gurkmeja i plåster.

  läs på innan ni eventuellt testar: https://en.wikipedia.org/wiki/Curcumin

  A daily dose of 2 grams of Curcuma domestica extract was found to provide pain relief that was equivalent to ibuprofen for the relief of pain associated with osteoarthritis of the knee.[9]

  In both in vitro and animal studies, curcumin has shown antitumor,[14][15][16] antioxidant, antiarthritic, antiamyloid, anti-ischemic,[17] and anti-inflammatory properties

  !! curcuma is known to inhibit blood clotting, it should be avoided for a two week period prior to major surgery and not used in conjunction with blood thinners such as warfarin and Plavix. It is also known to aggravate gallstone problems.[11]

  Finns hyllmeter med info om denna fantastiska knöl, har man inte medicinska eller andra skäl att vara försiktig kan det vara värt att testa.

 14. 14

  Piltson.
  Jag håller med LenaK, sök upp en kiropraktor..det finns väl bättre och sämre av dom också förstås, men jag känner igen besvären du har, har haft så själv ett par gånger och senast för 2 år sen, då kunde jag knappt gå, inte räta på mej och ont som fasen i höfter ben och korsrygg.. men jag hade erfarenhet sen tidigare av kiropraktorer och visste att det oftast blir bra.. Nå hur som helst, jag fick gå 2 gånger till kiropraktorn och en veckas ”ta det lungt råd” så har jag inte känt av detta nåt mer.. hon sa att det var en nerv i kläm mellan kotorna. Det är iaf värt ett försök tycker jag.

 15. 15
  LowCarbGran säger

  Piltson, mer hjälp…
  https://www.earthclinic.com/CURES/arthritis.html rekommenderar – via s.k. anekdotmajoritet – En msk Vinäger i ett glas vatten som bästa bot! Helst Äpple-cider-vinäger. flera gånger om dan. Detta sänker även blodtryck enligt samma site, om man inte får nog av LCHF.
  Om man är tillräckligt rörlig för att jobba lite hårt så att man blir helst helt utpumpad efter bara 30 sekunder, vilar 2+3 minuter till full återhämtning och repeterar 4+7 ggr en gång om dan, ca 5 dar i veckan händer det intressanta saker i kroppen!
  Naturliga tillväxthormon tillverkas-utlöses mellan varje pass. Dessa sprider sig med blodet till hela kroppen och bygger ej endast upp muskler utan även slitytor och annat , vill jag tro! Alltså motsatsen till joggning som sliter i flera timmar varefter det knappt finns några reserver kvar för ett enda pass med återuppbyggande tillväxthormoner. Det kallas för HIT och Pace. Lycka till!

 16. 16

  Tack, JRS, LenaK, jag skall leta fram en sådan nästa vecka. I matboden idag märkte dom att det var något tokigt när jag skrek till när jag skulle sträcka mig ned mot en flaska rödvin. Kringstående kunder fick något att glo på och viska om. Men en snäll kassörska kom fram med en kontorsstol på rullar, på vilken jag placerades. Sedan rullade hon ut mig till parkeringsplatsen.

  Skall meddela hur det går. Själv hade jag aldrig kommit på idén med kiropraktor..

 17. 17

  @ LowCarbGran:

  Vad du skriver påminner mig om dr Jarvis, som var en fluga i Kanada på 1960-talet. Han skrev en bok som väckte uppmärksamhet, ”Folk Medicine”. Nu gjorde jag en sökning och fann honom här:

  https://www.doctoryourself.com/honey.html

  Men utan honungen tycker jag inte din kur känns så förfärligt lockande. Jag pytsar i lite stevia.

 18. 18
  LowCarbGran säger

  @ Piltson:
  Jarvis heter han visst den vise doktorn !
  Ett extract som inte finns på din länk är ganska talande och ger bl.a. en ny bild av vad reumatism är, för mig:
  ”…What caught my attention was the case of the acv fed calf which was dehorned at ten months of age and was found to have full calcium horns whereas others unfed with acv were hollow. That seems to show that it helps the fuller utilisation of calcium. Another example is the calves supplemented with acv being bigger boned and bodied than the unsupplemented ones.
  Another example was that the butcher paid a higher price for dairy cows that were ”vinigered” because the meat was more tender than that of others. This is interesting because it shows a good circulation throughout the animal not only indicating no arthritis but also no rheumatism – the hardening of the muscle tissues…..”

  Istället for honung: Först neutraliserar jag en halv flaska ACV med bikarbonat, sedan sätter jag till 1/5 ACV igen. Gissar att pH ligger på 4-5 efter detta. Den bildade bufferlösningen skyddar tänder, även med lite honung i, vilket däremot bara honung i ACV inte gör… 2 -3 MSK av denna lösning i ett glas vatten, kanske lite varmt!
  Eftersom all ACV efter magsäcken blir acetat då bikarbonat tillsätts i tunntarmen blir det bara lite mindre surt att neutralisera ACV innan man dricker det, tycker jag. Dessutom blir smaken då nästan söt – åtminstone för mig som ej äter socker.

  Men varför fungerar det? Man vet ju att Vitamin K kan se till att calciumet lagras i ben och tänder istället för att falla ut i muskler och andra mjuka vävnader där det orsakar alla slags krämpor och sjukdomar gissningsvis p.g.a. mikro-blockerad störd genomstömmning. Vinäger ser ut att ha liknande effekter och används även av basketbollspelare för att förebygga muskelkramper vid matcher speciellt när det är mycket varmt. Lutar också åt förbättrad (mikro) -cirkulation.
  Dessutom -se earth clinics anekdoter igen – rankas ACV mer än 10 x bättre än något annan mot högt boldtryck, som åtminstone för mig har att göra med förkalkningar. Piltson, om du provar berätta hur det går med värken! och kolla blodtrycket också. Blodtryck t.ex sjunker på några veckor om det är lite högt!

 19. 19

  Det går inte utan smärtmedel här. Kan någon säga om ”Voltaren” ger tillvänjning med krav på allt högre doser vid användning 2-3 gånger i veckan?

  Det är emot mina grundprinciper, men i torsdags gav det lindring i flera timmar, så att jag kunde fungera bland människor. På fredagen avstod jag, men idag förestår arbete som kräver att man kan gå med en gräsklippare, helst också böja sig ned mot marken. Sedan kan man ta paus i morgon, men på måndag bör jag kunna gå till banken utan att tvingas krypa över golvet.

  Vilka biverkningar är att vänta?

 20. 20
  yvonne lofquist säger

  Ursäkta att jag inte har svarat, värken tar ut mig emellanåt. För så är det, jag har prövat i princip alla typ husapoteksrekommendationer nu senast strandnypon. Även gurkmeja har jag haft i all tänkbar matlagning under lång tid men jag tror nu när jag läser vad ni andra skriver att det kan vara fråga om att ta en lite rejälare dos som just medicin.
  Av smärtstillande mediciner så har jag efter många år nu sen en tid använt bara Citodon, alla andra har jag haft diverse konstigheter av förutom brännade magsmärtor och anafylaktisk chock, vilse i pannkakan = delvis desorienterad, kliande prickar och röda utslag.
  Jag har en gammal ryggskada (opererat diskbråck) efter det fick jag nedsatt känsel i båda benen/fötterna så jag har kanske inte precis orkat med så himla mycket gympa (vilket är något man ofta får höra av ”vetabästarna” att man får skylla sig själv).
  Artrosen började i fingrarna, handlederna och tumbasen för ca 10-15 år sedan, kommer och går, numera värst i tumbasen men så för ca 4-5 år sedan började nacken och skuldrorna, armbågarna att vrålvärka och nu sen 1-2 år även höfterna mest höger.

  Kanske kan det hjälpa att röra sig, jag fick ett tips för höften att stå ett eller två steg upp i en trappa med ett ben och svänga fram och tillbaka med det onda benet, det hjälper lite, se till att ha något att hålla i för balansen tex. trappräcke.
  Men detta är också olika mycket påfrestande/ont och jag tror att man ska vänta ett tag med en operation, den är ju inte heller smärtfri och för min del så hoppas jag faktiskt på att LCHF ska hålla det lite tillbaka.

 21. 21
  LowCarbGran säger

  En sak som de festa läkare är bra på är att ställa diagnos.
  Med MRI t.ex can du snabbt få bekräftat att du har förkalkningar i vävnader där kalk ej skall finnas.
  Hur problemen sedan löses är helt andra frågor. Systemiska frågor bör lösas systemiskt, ej med ”ingrepp”.
  Gurkmeja: Detta måste lösas i fett, t.ex olivolja för att få tillräcklig mängd i kroppen. Min fru blev av med artrosvärk och svullnader in fingerleder genom att to Turmeric (Gurkmeja) dagligen ett par veckor.
  Se annars inlägg om ACV eller vinäger. Det fungerar också!

 22. 22

  @ Piltson:

  Självklart kan du ta Voltaren, säger jag som privatperson med egen erfarenhet. Jag krossade ett antal revben för ett par månader sedan och utan Voltaren hade jag nog inte sovit överhuvudtaget under några veckor. Du kan utan bekymmer ta 50 mg två gånger dagligen eller 25 mg tre gånger dagligen. Du behöver inte vara orolig för att behöva öka dosen mer och mer, enligt min erfarenhet.

  Min dotter tog, när hon var 15 år, två gånger 50 mg Voltaren dagligen EN HEL SOMMAR och detta var på en s k specialists ordination på grund av outhärdlig värk i höftregionen, så fort hon sprang. Troligen någon inflammation, var diagnosen. Inte för att hon blev bättre, inte förrän vi så småningom besökte en ”healer”. Jag kan lova att det var en fascinerande upplevelse! Han kände en låsning uppe mellan skulderbladen och genom manipulation fixade han omgående problemet. Sedan den dagen har mitt förtroende för läkarkårens kunskaper vad gäller vår rörelseapparat varit minst sagt begränsad. Min erfarenhet är att de ”vanliga” läkarna alltid tror att problemet finns just där smärtan finns.

  Skynda dig nu att leta upp en kiropraktor 😉 , så ska du förhoppningsvis slippa käka Voltaren. Jag tror att det är klokt att ta Voltaren i god tid innan besöket hos kiropraktorn, eftersom det är väldigt viktigt att du kan slappna av när han/hon behandlar dig.

 23. 23

  GURKMEJA har nämnts i några inlägg i den här tråden. Ett helt OK mellanmål är följande, tycker jag:
  Häll upp 0,5 till 1 dl vispgrädde och vispa i 1 msk gurkmeja. Ät med tsk och njut! Det kan också spetsas med en tsk kanel och/eller en tsk ingefära, om man så vill.

 24. 24

  LenaK Skrev:

  Min erfarenhet är att de ”vanliga” läkarna alltid tror att problemet finns just där smärtan finns.

  Intressant iakttagelse, värd att utveckla.

  Det visar sig att jag kan gå utan smärtor genom att lägga över en del av kroppsvikten på armbågarna på en inköpsvagn och gå med nästan raka ben. Det ser väl lite konstigt, ut, men inte alls så konstigt som vacklandet från bilen fram till inköpsvagnarna.

  Yvonne Löfquist, har du försökt ”glucosamine”. Med det lär man långsamt kunna bygga upp skadade leder. Skaffade jag när jag fick gikt feldiagnosticerad som artros.

 25. 25

  @ Piltson:

  Ytterligare råd utifrån egna erfarenheter:
  Det är bättre att ta smärtstillande tabletter och kunna gå naturligt än att försöka ändra sättet att gå för att slippa smärtan. Resultatet brukar bli att jag får smärtor på något annat ställe.

  OT: Jag ser fram mot ditt inlägg om Saltmyten!

 26. 26

  Ah, Saltmyten. Groves säger att sedan 1966 har det publicerats 17000 vetenskapliga rapporter om relationen salt/blodtryck, men ingen av dem visar att befolkningen som helhet kan dra fördel av mindre salt i maten. Eftersom jag hade svårt att tänka mig att han bläddrat igenom 17000 rapporter för att veta detta så blev jag lite fundersam och lade tanken åt sidan. Men Kaufmann hade också något om detta, skall se närmare på det.

 27. 27

  LenaK, en annan som hört om mina besvär har hört av sig på Skype. Hon menar att det först skall röntgas på en konventionell klinik, och sedan kan man bedöma vad som skall göras:

  ”Det finns en anledning till varför kotknackare inte får göra allt. Först skall diagnosen stå sedan kan du besluta var och hur du vill bli behandlad. Om kiropraktikern t ex tar i ett kotframfall och det vill sig illa kan du bli förlamad och sitta i rullstol livet ut utan försäkring eller så.”

  Så nu känner man sig osäker. Vet ju inte ens vad ”kotframfall” kan vara. Men när man en gång är på en konventionell klinik torde man inte bli hänvisad till en kiropraktor.

 28. 28
  ragnhild säger

  Hm, nyttiga inlägg her idag:
  https://altmedicine.about.com/cs/herbsvitaminsek/a/Glucosamine.htm

  Ramlat af hest i galopp – år sedan: Bedriftsläkaren tok tak i mina höfter och sa: Inte brudd här nei! That was the treatment I got. Ingen röntgen. Ended up some time later /year by chiropraktor som konstaterade fastlåsning mell. bekkenben og korsbein( efter röntgen- hadde själv utstyr till det – proff man ) + konstaterad korsryggplagor (nedsenkt 3dje ryggvirvlel) – may relate to falling of the horse. He did his job and Its okey to day, but I´m never politely sit quiet on a tablechair, but always turn it after my body, and never say no,no to children who does the same 😉

  Jag märker idag – ådminstone här hemma – vest at läkare snappt skickar remiss till röntgen – positivt tycker jag. Så är det ”up the me” what kind of treatment I prefer! Nu har jag läst på her (jmf. lenken), och ska nog starta intag av glucosamine – tror jag – någon som vet om det blir billigare via läkara – jag tackade nej tidigare – någon biverknader av det? Jag har fotproblem/vrist skadad i jobbsituation och dumma mig gick inte ens til doktorn ell. la på is m.m. Vi måste tänka lite till är lärdommen. Jag tycker informationen här var mer motiverande kontra läkarens – Imens är ju kokosfett ett måste.

  Vi har vår första varma vårdag här – skjönt, skönt, just, just wonderful 🙂

  Lycka till Piltson – tänker på dig – det där är ingen ”spøk”.

 29. 29
  ragnhild säger

  P.s. ” Imens är ju kokosfett ett måste.” Pluss LCHF som läkar och minskar inflammation. Jag uttalar mig bara om artross i fortsätningen – obs.:

  Artros-”skador” kan inte ändras (jag vill p.g.a. vristen ta glucosine dock- kanske 😉 ) – men jag tror der är en mycket god möjlighet för långsammare utveckling – ja även stagnering med lchf och kokosfett. Och det är ju också fantastisk 🙂 Passa upp for citrusfrukter bl.a., men de är väl inte häller en del av lchf.

  P.s. utslitte hoftledd ola./artros-skador som har hunnit för långt (slitasje/förkalkningar)- där återstår väl enbart forsiktig bruk af kroppen – och operationer?! Men alla kan hoppas på ”stagnering” – och bättre funktionsnivå/mindre smärtor med lchf/d-vitaminer/calcium-magnesium/ kokosolja……… !?! Mvh.

 30. 30

  @ Piltson:

  Jag vill givetvis inte ha på mitt samvete att du blir förlamad, även om jag inte hört talas om något liknande. Däremot det motsatta när en sedan många år förlamad man trillade ur sängen och plötsligt var förlamningen borta, d v s mötet med golvet gjorde kiropraktorns jobb.
  Det tycks inte heller finnas något som heter kotframfall. Det är nog ett hemmasnickrat ord, eftersom jag inte får någon träff, när jag googlar.
  Som jag sa tidigare ska du givetvis söka hos en BRA kiropraktor och då menar jag en med gott rykte. Det finns även kiropraktorer som har tillgång till röntgenutrustning antingen egen sådan eller i samarbete med något lasarett. Fast de brukar ha lång väntetid. Jag misstänker att du inte bor i Sverige eftersom du köpte rödvin i ”matboden”, så det är inte lätt att rekommendera någon kiropraktor. Det tråkiga med den traditionella vården, i vart fall i Sverige, är att det oftast tar sådan lång tid att få en diagnos och det låter som om du behöver hjälp så fort som möjligt.

  Jag kan också trösta dig med att om du har tur så går problemet över av sig självt men det kan dröja en till två månader. Under tiden skulle jag, om jag vore i ditt ställe, i så fall ta Voltaren, om du inte har några kontraindikationer förstås.

  Hur du än väljer att göra så kan jag bara säga Lycka Till! Att ha sådana besvär, som de du beskriver, tar alldeles för mycket av både kraft och humör.

 31. 31

  OK, LenaK, Ragnhild etc. Jag skall göra så här. Jag skall söka upp Ursula Morins Heilpraktiker, hr Thieme, som jag inte haft kontakt med på fyra år,. han är varken läkare eller ”kotknackare” men han har en uppmärksammad praktik som ”healer” , som folk går till eftersom de blir så illa hanterade på sjukhusen, och utan att det kan debiteras försäkringarna – den enda som nånsin sade något vettigt om Ursula den gången. Han skall få bestämma hur vi skall gå vidare här och känner nog en lämplig kiropraktor om vi skall ha en sån.

  Kontraindikationerna för Voltaren ser ut så här:
  Tobacco Smoking, Increased Cardiovascular Event Risk, Time Immediately after Coronary Bypass Surgery, High Blood Pressure, Heart Attack, Chronic Heart Failure, Disease of the Heart and Blood Vessels, Stroke, Asthma, Ulcer from Stomach Acid, Stomach or Intestinal Ulcer, Liver Failure, Hepatitis caused by Drugs, Liver Problems, Severe Liver Disease, Bleeding of the Stomach or Intestines, Serious Kidney Problems, Visible Water Retention, Throwing Up Blood, Abnormal Liver Function Tests, Pregnancy, Extreme Loss of Body Water, Water Retention, A Rupture in the Wall of the Stomach or Intestine, Anemia, Blood Clotting Disorder, Habit of Drinking Too Much Alcohol

  Så man undrar om det finns nån kvar som kan bilda en marknad för detta.

 32. 32

  @ Piltson:

  Oj då, vilken tur att min dotter och jag har överlevt utan några men. 😉

  Jag tycker att du gör helt rätt som går till en ”healer”! Jag vågade bara inte föreslå det, även om jag antydde det när jag berättade om min dotter i inlägg nr 22 ovan. Det var faktiskt det sista halmstrået vi grep, efter att ha besökt flera s k specialister på området.

 33. 33

  LenaK, jag är lite förvillad här. I sökandet efter en kiropraktiker enligt ditt förslag har jag fastställt att sådana inte finns i Tyskland. Läkare kan ha ”chiroterapi” som bisyssla, det tänker jag inte ta. Dom har anvisningar att ta röntgen och söka en tumör som orsak innan de gör något annat.

  Däremot föreslås osteopati, vilket är väl utvecklat och, ser jag, har idag respekterad ställning även i Sverige. Nån som tror på det? Symptomen beskrevs i nr 2 ovan.

 34. 34
  LenaK säger

  @ Piltson:

  Jag har aldrig ens hört talas om osteopati.

  Jag hade min första kontakt med en kiropraktor för så länge sedan som 36 år. Fick då mitt första s k ryggskott. Ve och fasa!! Låg till sängs en vecka tills en granne rekommenderade en kiropraktor, vilket jag då heller aldrig hade hört talas om. Det är ingen stor överdrift att säga att jag kröp uppför trapporna på vägen till kiropraktorn och sprang nerför dem på väg därifrån. Sedan den dagen har jag haft stort förtroende för den yrkeskategorin även om jag idag nog inte hade konsulterat just den ”kiropraktorn”, som tydligen inte hade så omfattande utbildning.
  Men han sa något som jag brukar citera: ”Hade inte vi kiropraktorer funnits så hade det inte funnits någon arbetslöshet”.

  Jag googlade ”Landsting kiropraktor” och kunde konstatera att det idag finns väldigt många svenska kiropraktorer som har avtal med landstingen, vilket bör vara ett tecken på att kiropraktik är en bra behandlingsform och inget kvacksalveri. En Doctor of Chiropractic har en minst lika gedigen utbildning som en svensk läkare och har ofta fått sin utbildning i England eller USA.

  Tyskland? Jodå de finns där också även om det kanske inte är så vanligt som i Sverige. https://www.doctor-of-chiropractic.de/

 35. 35

  Osteopater utbildas på en egen högskola i Sverige:

  https://www.osteopathogskolan.se/

  Och kiropraktikerna på en annan högskola. Det fick mig att undra om det finns motsättningar mellan dessa båda begrepp. Man blir betänksam när man här frågar efter en kiropraktiker och hänvisas till en osteopat, som i och för sig ser trevlig ut och beskriver sin verksamhet på ett tydligen vederhäftigt sätt.

  Jag har faktiskt tagit fasta på din rekommendation, men två dagars sökningar och telefonerande har ännu inte lett nånstans! (F.ö. hoppas jag du sett att vi nu tagit fasta på ditt önskemål om Saltmyten. Varefter den följdes av en fyllig kommentar av en som vet mycket mer:)

 36. 36

  Mazen, Conny, Miraculix

  Tack för tipset om gurkmeja! Jag rör in den i kokosfettet, som sedan användas i diverse sammanhang. Om den är smärtstillande kan jag inte bekräfta, men den verkar allmänt antidepressiv. Mycket intressant.

 37. 37

  LenaK, i hela Tyskland finns 80 kiropraktorer. Bara fyra finns i denna delstat, som har 18 miljoner invånare. Alla 80 fick utbildning utomlands. Sedan finns det massor av ”kiropraktiker”, det är nåt annat – läkare och healers, kanske sjukgymnaster som tagit en snabbkurs och sysslar med detta som bisyssla. En sån går jag inte till. Det tycks vara trängsel hos de andra. Rörig situation.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa