IGF-1 en förutsättning för cancer

På SVT2 ikväll Vetenskapens Värld  (bättre länk?) bl a om hur IGF-1 (InsulinLikeGrowthFactor1) är en förutsättning för cancer. Och när cancer har bildats så stimulerar IGF1 tillväxten av cancercellerna. Bildningen av IGF-1 i levern stimuleras av insulin, vilket frisätts beroende på blodsockernivån. Kolhydratintag (socker och stärkelse) göder alltså cancer.

Jag sökte på Google på IGF-1 och cancer (Googleöversatt).

De som gillar kolhydrater och är rädda för naturligt fett kan fortsätta att äta hög andel kolhydrater och hoppas på att läkemedelsindustrin hittar en medicin som motverkar IGF-1. Vi LCHF-are kan minimera kolhydraterna och på så sätt minska risken för cancer.

 

Comments

 1. 1

  Vi kan bläddra tillbaka i din blogg till detta, Vetenskapens värld om diabetes::
  https://annikadahlqvist.com/svt-vetenskapens-varld-om-diabetes-som-botas-med-lchf-kost/

 2. 2
  Jon Jonsson säger

  Elva läkemedelprojekt pågår där man försöker hitta medicin som minskar effekten av förhöljt IFG-1. (IGF-1 ökar cancertillväxten, IGF-1 höjs när insulinhalten höjs, insulinhalten blir hög av högt blodsocket, slutligen det höga blodsockret får man av mycket kolhydratef i maten.)

  Egentligen borde man arg när man ser programmet.
  Hur svårt kan det vara att tänka den självklara slutsatsen – Om man undviker kolhydratrik mat undviker man mycket IFG-1 som ger höjd cancerrisk.

  Samtidigt är jag glad för lchf-bloggarna och internet i allmänhet som kommer sprida denna kunskapen.

 3. 3

  Det blir tydligare och tydligare hur läkemedelsvetenskapen styr vår sjukvård där då konkurrenten kostbehandlingar/adekvata kostråd inte släpps in för då minskar all läkemedelsförsäljning!

  Diabetes och nu cancervården visar detta klart och tydligt! Uschana mig!

  Klart vissa läkare reagerar, men dom är än så länge en alltför lite minoritet!

  Möjligen något för Folkhälsoinstitutet att ta tag i, men förmodligen har dom inte den kompetensen?
  Undrar egentligen vad dom gör där? Vad produceras?

 4. 4
  Helena Hesselmark säger

  #1
  Samma vetenskapsjournalist, Ann Fernholm
  Helena Hesselmark
  diabetiker typ 0

 5. 5

  Mycket intressant program som jag hoppas många tittat på. Alla borde ju förstås dra ner på sitt socker och stärkelse intag, och speciellt de som har cancer.
  De nämner bara tre sorters cancer som ev påverkas av IGF-1, intressant att veta vad du anser om det. Tror du det kan påverka fler cancerformer?

  Min man (65 år) har Glioblastoma grad 4, och är unik enligt läkarna i Lund eftersom han levt med sin sjukdom (med ett par återfall) sedan februari 2008, alltså lite mer än fyra år. Han har vissa biverkningar av sin sjukdom och alla behandlingar han har fått genomgå, men i jämförelse med många andra så är de obetydliga.

  Han var en typisk gottegris tills för ett par år sedan men nu äter han ytterst sällan sötsaker, och jag försöker dra ner så mycket som möjligt på kolhydraterna i vår kost.

  Jag tror inte att enbart uteblivet socker och kolhydrater har bidragit till hans ”långa” överlevnad. Placeringen av tumören och hans goda grundfysik måste också ha en en viss betydelse för att orka med den tuffa behandlingen, i alla fall tror jag det.

  Kram Eva

 6. 6

  ”…Vi LCHF-are kan minimera kolhydraterna och på så sätt minska risken för cancer.”

  Jo… – Annika – så är det ju – som jag ser det också.

 7. 7
  Stefan Bystam säger

  @ Helena Hesselmark:

  Helena,

  Jag måste tacka dig och andra som Annika och Andreas. Jag såg vetenskapens värld i höstas och har också fått information om LCHF från ett par personer i min omgivning. Jag är själv diabetiker typ 2 sedan ca 15 år och har i ett par år injicerat Lantus vilket fungerade ett tag efter nått år så blev jag tvungen att börja med måltidsinsulin också.

  Efter programmet har jag gjort ett par tester under förra hösten där jag provade LCHF några enstaka dagar utan insulin. Det fungerade väldigt bra. Till slut så bestämde jag mig den 9:e Januari i år för att gå över till LCHF. Redan första dagen tog jag bort allt måltidsinsulin och efter 5 dagar tog jag bort nattinsulinet också. Sedan dess har jag inte tagit något insulin alls. Mina blodsockervärden har varit lika jämna som dina var i programmet. Mitt HBA1C vid senaste mätningen var 39 mmol/mol (4,7%).

  Så numera är även jag en diabetiker typ 0 och mår mycket bättre och har dessutom gått ner 13 kilo hittils.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Eva Hagbjärn:
  En kvalificerad gissning är att detta med IGF1 gäller all cancer. Det är nog bara att de bara har tittat på dessa tre former.

 9. 9
  Georg W säger

  Förklaringsmodellerna varierar men alla pusselbitarna passar ihop. Konsumtion av kolhydrater är den grundläggande förutsättningen för cancertillväxt. Forskningen VET också att kolhydratreduktion motverkar cancer.

  För några veckor sedan så dog en drygt 30-årig småbarnspappa ev en hjärntumör. Jag fick chansen att prata med honom och dela de kunskaper jag har fått om cancermetabolism och ingen har någonsin lyssnat mer uppmärksamt på vad jag sagt.. Jag fick en enorm glädje av att ge honom lite positiv livsgnista. Efter någon månad frågade jag hur det gick för honom och fick veta att han talat med sin läkare om kolhydratreduktion. Läkaren hade svarat att det är nonsens och att man känner till att rött kött ger cancer och frukt motverkar. Jag blev tillsagd att aldrig mer tala om ämnet, om vi ska fortsätta att vara familj. Jag är djupt sårad för att de inte ens kan ge det chansen genom två minuter i en googles-sökning. Slutsatsen är att jag snackar så mycket skit att det inte ens behöver bekräftas att jag ljuger. Mina ord är värderade till noll av dem som mest behöver förstå. Det skapar en viss förvirring hos mig. Jag vågar inte säga något mera och jag kan inte heller hålla tyst.

 10. 10
  Anna Maria säger

  Hur fungerar det för mig som har akromegali och naturligt görhöjda värden av detta hormon? Jag äter lchf men ligger pga acron på höga värden ( inte lika höga som före op). När jag ändå kommenterar måste jag fråga om detta kan vara det som gör att min viktminskning är så långsam (sköter mig bra, tränar mkt)

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack för ditt svar Annika!
  /Eva

 12. 12

  Helena Hesselmark Skrev:

  Samma vetenskapsjournalist, Ann Fernholm

  Ann Fernholm, i TV4 Morgonprogram, om solskyddskrämer (vet inte när programmet sändes)
  https://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=forskare_solkramer_skyddar_inte_mot_cancer&videoid=945578

 13. 13

  Men det pratades bara om Kolhydrater,godis, sötsaker i programmet, hur är det med alkohol och fruktsocker ??

 14. 14

  Visst är det fantastiskt hur den ena efter den andra forskningen nu kommer fram till att socker inte är bra för oss. Såg programmet och det var intressant och bra!

 15. 15

  Varför gå omvägen över IgF1 och krångla till det hela. Den substansen utgör säkert mindre än 1 % av hela tumören. Däremot finns det mikrober i tumören. Hela vetenskapens Värld igenom satt jag på spänn och lyssnade om man inte också för första gången i svensk TV skulle våga yttra att själva tumören till ca hälften är uppbyggd av mikrober i sin mycel- och svampfas. Den andra hälften är förändrade cancerceller.
  Detta har läkaren Simoncini i Italien klart yttrat: Cancer är svamp. Läkaren Erik Enby har också påvisat detta http://www.enby.se. Professor Jure Piskur har klarlagt att cancer och Aids patienter dör av deras överväxt av svamp (Candida glabrata) förbrukar den näring som man ger sig själv – och att svampen är storätare av socker.
  När ska detta komma fram i ljuset? Simoncini och Enby blev för detta berövade sina legitimationer. Simoncini fick också (villkorligt) 3 års fängelse.
  Det ger ju ytterligare stöd åt LCHF-kosten som inte göder cancer och mikrosvampar.
  Ingemar Ljungqvist , red 2000tv.se

 16. 16

  Annika jag har en fråga att ställa till dig!

  Jag äter fem matskedar extra virgin cocosfett om dagen. Jag trivs och mår bra med det.

  I går fick jag som en finne eller fistel efter maten – på tungan. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen och de kunde inte svara på vad det var.

  Vad tror du Annika?

 17. 17
  Uppfinnaren säger

  Långa personer har ökad risk för cancer, kunde vi läsa för en tid sedan. Stämmer väl med slutsatsen i Vetenskapens värld.

 18. 18
  ulf pohl säger

  Blev besviken och hade hoppats på mera.Alltid detta genetiska spår och ev. framtida mediciner,aldrig epigenetik. När ställs frågorna om VARFÖR cancerceller öht uppstår och kopplingen till socker och stärkelse,det metabola syndromet som orsak? Där finns nog svaren,men det hotar det kommersiella systemet och därmed trampas det vatten.

 19. 19
  Sofia E säger
 20. 20

  Mjölk skall vara bland det mest insulindrivande man inta så rimligtvis borde det jämställas med ett gift.

 21. 21
  Kenneth Magnusson säger

  Jaha…Öl ( Finans mannen Christer Gardell startar upp) med färre kolhydrater är jättestort i Australien och USA, men i Sverige finns det knappt alls, så där såg jag en nisch i marknaden som också ligger rätt i tiden. Solsidan Premium Dry har 50 procent färre kolhydrater än ett vanligt öl.” low carb-öl….ligger i tiden.:)..se Dagens Industri…..

 22. 22
  ragnhild säger

  ulf pohl Skrev:

  Blev besviken och hade hoppats på mera.Alltid detta genetiska spår och ev. framtida mediciner,aldrig epigenetik. När ställs frågorna om VARFÖR cancerceller öht uppstår och kopplingen till socker och stärkelse,det metabola syndromet som orsak? Där finns nog svaren,men det hotar det kommersiella systemet och därmed trampas det vatten.

  Tack – du är inte den enda som RETAS alt mera på detta. Ingen planer om å låta bli – motstånd måste till – och UT;

  På norsk i fortsettelsen;
  Alt man kan tjene penger på, er ”hellig”. Og troen på at medisiner er løsningen likeså. Det naturlige for mennesket; – spise det som vi er anpasset til, er ikke veien å gå – nei la det bestå – det er jo ikke bevist/BEVISAD – JASSÅ – ER DET IKKE DET…. !!!!

  Prof. Göran har rett – her er det tale om religion. Se på apostlene og alle meningsfellene, bl.a. betalte forskere – ell. forskere som så gjerne ser seg som eks. på ”dyktige” medgjørlige yrkesutøvere/følgere!. Shit. Vi har altså å gjøre med en religiøs tro, og ni alla – den er ikke til å tro (sv. fatta). ”Legemiddelindustrien”- er det Guden. Engang var det Mammon (pengeguden) – hm. han klarte seg jo och lever i beste velgående idag, styrer alt tilsammans med nevnte ”….”.

 23. 23
 24. 24
  Stefan säger

  Eva says:
  17 april, 2012 at 13:56

  Märkligt med denne ”Världsberömde hjärtkirurg” att blivit av med sin leg + bankrutt…

  https://www.quackwatch.org/11Ind/lundell.html

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 L:
  Men det finns inga jämförande studier som visar att mjölkprodukter är ett gift. Man måste väl visa det för att påstå det?
  Mjölkprodukter har ingått i människans kost i 10000 år och innan industrialismen fanns inte de metabola sjukdomarna.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 EL:
  Jag kan inte heller säga vad du har fått på tungan. Om besväret kvarstår kan du uppsöka en läkare.

 27. 27
  ragnhild säger

  @ Stefan:

  Ja inte sant – men läs lite mer du eks. kostdoktorn tråd om denne dyktige läkaren här:

  https://www.kostdoktorn.se/erfaren-hjartkirurg-om-vad-som-verkligen-ger-hjartsjukdom/#comments
  Missa inte Helges topkommentar på kommentarside 4 😉

  #23 Eva – jag tror dr. Annika också har skrivet om ham i en tråd..

 28. 28
  Stefan säger

  ragnhild says:
  17 april, 2012 at 18:07

  Man ska förståss försöka att inte ”Döda budbäraren” men jag tycker det är helt fel att kalla hnm för ”Världsberömd hjärtkirurg”
  Sedan har vi ju den vanliga konspirationsretoriken…
  Tappar starkt i trovärdighet och det här exemplet tycker jag också tyvärr binder ris till LCHF i så måtto att de allra flesta anser LCHF vara en extremdiet osv just p ga av den här typen av retorik.

 29. 29
  Professor Göran säger

  Detta är lite OT men jag måste få dela med mig av några positiva erfarenheter.

  När man böjar prata med folk som man råkar träffa på så verkar det faktiskt som det nu är riktigt friska vårvindar i seglen på vårt LCHF-skepp!

  Jag kom precis tillbaka från en tvådagarsresa och från denna har jag tre eller snarare fyra positiva berättelser med mig tillbaka.

  Den första berättelsen är från taxin igår från Trollhättan till Landvetter då jag pratade med en medpassagerare och det visade sig att hans fru var kock och att de båda hade satsat på LCHF med kanonresultat även om de nu hade börjat ”slarva” lite. Hans fru som jobbade på ett ålderdomshem kämpade där för att förbättra maten men tydligen var det svårt att åstadkomma några större förändringar pga lagen om offentlig upphandling som krävde lägsta möjliga pris på maten. Men hon kämpade på. Han trodde säkert att hon skulle vilja komma på min föreläsning i nästa vecka.

  Den andra är från middagen igår kväll där en av mina bekanta uppenbarligen nu jobbade stenhårt på att minimera kolhydraterna i sin mat och berättade att det var ”slut med allt godis” i hans familj i Tyskland. På förra mötet hade jag fått med mig alla till en restaurang i Spanien där huvudrätten betsod av en stor fet stek och inga kolhydrater över huvud taget.

  Den tredje berättelsen är från flyget hem nu i eftermiddags. Min medpassagerare i stolen vid sidan om var en äldre dam som blir intresserad av min bok som råkade vara Claude Bernards fina bok från 1800-talet och det visar sig att hon är väldigt påläst om detta med kosten. Hon berättade hur hon också ”litade på sitt eget omdöme” i förhållande till läkarkåren vilket hade gjort att hon hade fått en livsavgörande hjärtoperation genomförd. Hennes artärersom dåockså noggrant hade undersökts var tillskillnad mot mina ”hur fina som helst” men hon berättade att man egentligen aldrig hade ättit sötsaker i hennes familj – intressant. Vi var helt överens. Hon skulle också skaffa både Claud Bernards bok och även Gary Taubes till sin familj. Fantastiskt!

  Den fjärde postiva berättelsen är att när jag sedan gick av planet så kom en man ifatt mig och sa att han hade lyssnat på mitt samtal med den äldre damen på planet och inte minst för att han själv var diabetiker. Han berättade att han nu höll på att minska ned kolhydraterna och han skulle också skaffa Gary Taubes bok.

  Och en femte positiv sak är förstås LCHF-resan i Stockholms skärgård nu på fredag även om jag då förstås bara kommer att träffa ”redan frälsta” men det finns säkert en och annan ”ofrälst” på båten också som vi tillsammans kan ”omvända” till den ”sanna tron” 🙂 !

 30. 30

  @ Professor Göran:

  Oooohh!! 😀

 31. 31
  Ethel Loberg säger

  Professor Göran/ Underbart med positiva berättelser så här vid läggdags, mer sånt.

 32. 32
  F d patient säger

  Professor Göran Skrev:

  …några positiva erfarenheter…

  Jag har också en positiv liknande erfarenhet.
  För ett par år sedan låg jag inne på sjukhus. Mina frukostbeställningar bestod av en liten tunn brödskiva och mycket Bregott och mycket pålägg och gärna fet yoghurt. Det fick jag, när en speciell manlig sköterska var i tjänst. En dag frågade han om jag åt enligt LCHF. Jag svarade ja, och han tyckte att det var jättebra och intressant. Han åt så själv, men sånt kan man inte prata om här på sjukhuset, sa han. Jag frågade om han läst några LCHF-böcker, nej nej sa han, det behövs inte, jag vet att det här är rätt!

  Jag har också en negativ erfarenhet vid samma tillfälle, fast med en annan manlig sköterska. Jag bad att få ett kokt ägg till frukost, men nej det gick inte. Ägg fanns bara till helger! När det äntligen blev lördag så visade det sig att med helg avsågs söndagar. Äntligen söndag och jag bad om ett kokt ägg, vilket jag fick med en klick kaviar. Det var så himla gott så jag bad om ett till. Med mycket tvekan fick jag ett till. Jag fick plötsligt aptit och bad om ett tredje ägg, men det gick absolut inte för sig, tre ägg kunde man inte äta. Till saken hör att min aptit under sjukhusveckan var i det närmaste noll. Endera gick inte maten ner eller också kom den upp.

 33. 33
  ragnhild säger

  Godt sagt tycker jag; at det kommer från en vegetarian/vegan blogg föringar intet – velbekomme:

  I motsats till läkemedel, som behandlar specifika symptom….

  ”När kroppen läkar, så läkar den alt”.

  (Charlotte Gerson, Gersoninstituttet)

  Och jag lägger till:

  Med lchf får kroppen en sjans till at börja läka.

 34. 34
  Anders S säger

  Här en långfilm med en alternativ förklaringsmodell beträffande orsakerna till att världen ser ut som den gör. Sevärd och inspirerande:

  THRIVE
  https://youtu.be/lEV5AFFcZ-s

  Varför har vi monokulturer med spannmål och vem blir rik på det du äter och dina sjukdomar?

 35. 35

  @ Annika Dahlqvist:

  Precis detsamma kan man säga om spannmål. Så varför är detta ett gift men inte mjölk när båda kräver insulin ?

 36. 36
  Professor Göran säger

  När man börjar ”borra” i detta med hur våra proteiner, enzymer och hormoner växelverkar med varandra och inte minst med den kost vi stoppar i oss så blir man snabbt överväldigad över hur komplext växelspelet är. Men även om det är komplext så är det inte omöjligt att göra vetenskap av detta om man kan fasställa entydiga samband och i vissa fall kan man också göra detta.

  Mellan kolhydratintaget och insulinnivåerna i blodet så är det en alldeles formidabel överensstämmelse vilket man inte hade en susning om före 1960 för att man då helt enkelt inte kunde mäta insulinhalterna i blodet. Hos personer i det metabola syndromet är de normala sambanden rubbade eller ”abnorma”. När man börjar fundera på detta så är det väldigt befriande att läsa Claude Bernads positiva inställning till vad som är vetenskap inom medicin i mitten av 1800-talet och hur sorgligt man fortfarande resonerar inom denna vetenskap idag.

  Jag kan helt enkelt inte fatta att man inte kan bedriva systematisk vetenskap kring detta med kolhydrater i maten, inverkan på insulinproduktion och utvecklandet av patologin för att komma fram till en entydig vetenskaplig förklaringsmodell. Vad är det som gör detta så svårt? Pusselbitarna finns ju redan på plats. Kan det vara så enkelt att eftersom man en gång för länge sedan (nästan 100 år ) friskrev kolhydraterna och till och med förklarat att det är nyttigt för sockersjuka att äta socker medan det var farligt att äta fett och att man inte kan släppa detta nonsens idag så går det bara inte att bedriva någon vettig vetenskaplig forskning för att man hela tiden tittar ”åt fel håll”?

  Jag tycker följande citat från Claud Bernards bok (sid 23) är väldigt betecknande för hur jag upplever den medicinska forskningssituationen idag kring detta ämne.

  ”An experimenter, who clings to his preconceived ideas and notes the results of his experiments only from this point of view, falls inevitably into error, because he fails to note what he has not foreseen and so makes a partial observation. An experimenter must not hold to his idea, except as a means of inviting an answer from nature. But he must submit his idea to nature and be ready to abandon, to alter or to supplant it, in accordance with what he learns from observing the phenomena which he has induced.”

  Jag tycker att detta är ”underbart”! Boken är full av sådant – läs den!

  Eller också är det så enkelt att läkemedelsbolagen som står för de största forskningspengarna har nästan allt att förlora på en entydig vetenskaplig förklaringsmodell som faktiskt kan var så enkel som:

  ”Kolhydrater gör dig sjuk!” eller dess negation ”Om du inte äter kolhydrater blir du frisk!”

  Och det är väl kanske själva negationen som är läkemedelsbolagens största skräck. Och man behöver heller inte direkt vara någon ”Einstein” för att förstå att en frisk mänsklighet är något av det värsta som skulle kunna drabba läkemedelsbolagen. Det vore ärligt talat rent förödande för affärerna och det kan väl inte någon ”normalt funtad människa” vilja önska sig. Det är kanske därför LCHFare inte är ”normalt funtade”.

 37. 37
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  man behöver heller inte direkt vara någon ”Einstein” för att förstå att en frisk mänsklighet är något av det värsta som skulle kunna drabba läkemedelsbolagen. Det vore ärligt talat rent förödande för affärerna och det kan väl inte någon ”normalt funtad människa” vilja önska sig.

  Precis. Det är det som är budskapet i Thrive filmen jag länkade till ovan. Se den och kommentera! Den handlar om hur giriga, ekonomiska och maktintressen systematiskt hindrar olika framsteg.

 38. 38
  Alexander säger

  Du skrev att LCHF är skyddande mot cancer och blev hånad för det, men som vanligt hade du rätt. VOF hade som vanligt inte en stavelse rätt.

 39. 39
  Maggan A säger

  Alexander #38

  Inte bara cancer som det verkar…. https://www.kostdoktorn.se/fantastisk-ny-video-om-fetma/#comments

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ Anders S:

  Jag tittade lite på filmen och blev rent ut sagt ”misstänksam” som naturvetare. Det var helt enkelt för mycket ”hokus-pokus” i min smak.

  Med lite googlande kom jag snabbt fram till att det också verkar vara frågan om en ren ”scam”.

  https://www.godlikeproductions.com/forum1/message1702922/pg1

 41. 41

  Hur förklaras detta tragiska?
  https://www.dn.se/sport/jenny-olsson-dod-i-cancer

 42. 42

  Efter att ha läst in mig lite på förhållandet mellan Insulin och IGF-1 inser jag att vi nog får nyansera bilden lite

  Det är inte så att högre insulinnivåer triggar kroppen att bilda mer IGF-1 utan egentligen tvärtom
  En kost med mer proteiner och fett får levern att bilda mer IGF-1

  Om kosten innehåller mättat fett så nedreglerar däremot bildningen av IGFBP-3 som är insulin-like growth factor–binding protein vilket troligen hindrar IGF-1 från att bete sig aggressivt

  ”serum levels of IGF-1 are independently and positively associated with energy intake from lipids and negatively associated with energy intake from carbohydrates”

  ”serum levels of IGFBP-3 are independently and negatively associated with energy intake from saturated fat.”

  https://jco.ascopubs.org/content/17/10/3291.full

  Vad som sker vid höga Insulinnivåer är däremot att IGF-1 blir mer ”alert” påhejat av IGFBP-3 och därigenom hjälper cancercellerna att försörja sig ännu bättre

  Utan höga insulinnivåer men med intag av mättat fett förblir IGF-1 den positiva faktor som behövs för nybildning av celler i kroppen

 43. 43

  I sin bok Den nya anticancerkosten (Die neye Anti-Krebs Ernährung) tror sig den tyske doktorn Johannes F Coy veta hur man effektivt motverkar cancer med lågkolhydratkost. Han har upptäckt ”cancergenen” TKTL1. och menar att en konsekvent kostomställning undandrar aggressiva cancerceller deras näringsgrund; glykos.
  1 gr kolhydrater per kilo kroppsvik är tillåtet och han ger många exempel på vad som är lämpligt att äta plus
  åtskilliga recept, allt på tyska förstås..

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 L:
  För att skilja på mjölk och spannmål får man se till deras innehåll. Mjölk och dess produkter innehåller laktos, protein och fett. Spannmål innehåller till mycket hög procent kolhydrater, stärkelse – och nästan ingenting av de nyttiga näringsämnena fett och protein. Där är de stora skillnaderna.

 45. 45

  Hej Annica,

  Du brukar inte ta med mina inlägg så jag undrar varför jag tar mig tid att skriva. Men nu gör jag det ändå. Det är ju bevisat att det är animaliskt protein som triggar IGF-1!! Särskilt kasein!!

  Får jag fråga om du verkligen äter LCHF själv? Och får jag fråga vad du har för fettprocent i kroppen? Om du vet vad jag pratar om?

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 Linda:
  Var finns de bevisen?
  Ja jag äter LCHF, enligt mitt kostprogram.
  Jag är inte pinnsmal, men jag har en hanterlig vikt och en god hälsa. Jag har ingen aning om min fettprocent.

 47. 47
 48. 48
  Stefan säger

  Luvan says:
  22 april, 2012 at 12:0

  citat: ”Men maten som är mest cancerframkallande (rött kött, charkvaror, överskott på mättade fetter) varnar de inte för”

  Han verkar iom det uttalandet lika enkelspårig som en vanlig fanatisk LCHF-are! .Trist med enögdhet…

 49. 49

  Stefan Skrev:
  Han verkar iom det uttalandet lika enkelspårig som en vanlig fanatisk LCHF-are! .Trist med enögdhet…

  Ja så brukar folk skriva som inte gillar det dom läser, men som inte kan argumentera mot det heller.

 50. 50
  Stefan säger

  Luvan says:
  22 april, 2012 at 16:05

  Nedan ett axplock länkar som totalt kullkastar påståendet om Rött kött – Cancer.
  Läs och lär! Kanske mest intressant är A. Colpos eftersom han är helt emot Low Carb och LCHF…

  https://www.gnolls.org/2893/always-be-skeptical-of-nutrition-headlines
  https://www.drbriffa.com/2012/03/15/red-meat-kills-its-flagrant-bias-t

  https://garytaubes.com/2012/03/science-pseudoscience-nutritional-epide

  https://www.zoeharcombe.com/2012/03/red-meat-mortality-the-usual-bad-s
  https://anthonycolpo.com/?p=3143

  MVH

 51. 51
  Knut Dahle säger

  @ Annika Dahlqvist: Kumelk inneholder mye mer enn laktose, proteiner og fett. Den inneholder også hormoner… De fleste mennesker i verden kan IKKE fordøye kumelk da de ikke har laktase-enzym. De vil få problemer med tarmflora med gastrosykdommer som resultat. Gjennom en mutasjon så kunne den nordiske/gernmanske rase drikke kumelk som erstatning for morsmelk. Men vi vet godt at kumelk ikke har en sammensetning som er så gunstig for mennesket. Alle burde være enig om at melk er et sekret som pattedyr skal innta de første leveuker for å motta alle genetiske kostholdskoder fra sin mor. Kumelk er svært potent og inneholder veksthormoner (IGF-1), østrogen og testosteron.
  Absolutt ikke gunstig for voksne kvinner…

 52. 52
  Annika Dahlqvist säger

  @ 53 Knut Dahle:
  Om komjölkprodukter vore dåliga för hälsan så borde det ha visat sig i ett oändligt antal studier på hälsoeffekter av mjölk. Det har det inte gjort. Därför är det helt ok att låta bli mjölkprodukter för egen del, men det är inte ok att avråda andra från mjölk. Det finns inget riktigt vetenskapligt underlag för det.

 53. 53
  Lena B säger

  Det här kan intressera dig Annika. Jag hittade en artikel där cancer behandlas. Där stod följande:
  We previously used linear regression analysis to show that blood glucose levels could predict CT-2A growth as well as insulin-like growth factor 1 (IGF-1) levels, which influences tumor angiogenesis [8,9]. In contrast to glucose, ketone bodies (β-hydroxybutyrate and acetoacetate) bypass glycolysis and directly enter the mitochondria for oxidation.

  Jag skickade en fråga till en av författarna, eftersom artikeln handlade om lågkaloridiet. Jag ville veta om inte en LCHF-diet fungerar lika bra. Så här svarade hon: A high fat/protein diet is still not as effective if at a normal caloric intake. I’ve attached another one of our review papers and one of our early papers where we used the Ketogenic Diet, which is specially formulated to be high in fat and protein. We tested this diet both at a normal caloric intake and at a reduced caloric intake. The reduction in glucose, increase in ketones, and reduction in tumor growth was much more pronounced when in the reduced form. In addition, I myself have tested the ketogenic diet with our metastatic tumor model (unpublished) and again, we see no results when it is consumed at the normal caloric intake level. In addition, we have consistently found that reducing the total number of calories, regardless of where those calories come from (fat, carbs etc), results in reductions in tumor growth, angiogenesis, and inflammation. Please let me know if you have any other questions

 54. 54
  Maja säger

  Mjölk innehåller tillväxthormoner som IGF-!.

 55. 55
  Maja säger

  IGF-1 finns i mjölk.
  Forskning finns det också, bra info i denna uppsats https://www.frisk.n.nu/uppsats-om-sambandet-mellan-mejeriprodukter-och-brostcancer

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  @ 57 Maja:
  Uppgifterna i den artikeln var inte alls entydiga. Exempel:
  ”En negativ association mellan frekvent intag av yoghurt och bröstcancer noterades. Ingen association hittades mellan smör och bröstcancer”

 57. 57

  Suck!

  Denna uppsats handlar om epidemiologiska studier om mjölk och cancer, inte specifikt om bröstcancer. Och som vanligt saknas signifikant evidens, det går inte med epidemiologi. Epidemiologi kan bara generera hypoteser, aldrig ett samband, eftersom det finns så många förvillande faktorer som inte går att kompensera för.
  Här finns det studier som talar för ett samband men det redovisas också studier som talar emot ett samband. Då faller hela hypotesen igen. Sedan har man bara sett på mjölk och mjölkprodukter utan att kontrollera kolhydratnivåerna och vitamin D3-nivåer.

  Så detta är bara en epidemiologisk 5-poängsuppsats i den långa raden med värdelösa epidemiologiska studier.

 58. 58

  Björn Hammarskjöld:

  ”Epidemiologi kan bara generera hypoteser, aldrig ett samband, eftersom det finns så många förvillande faktorer som inte går att kompensera för..”

  Ja, det är den viktigaste aspekten som mediafolket borde undervisas i, så att de kan ställa rätta frågor.. Alltför ofta drabbas man av en förtvivlad tomhetskänsla, när man under TV-rapport slås av en logisk följdfråga, som sedan aldrig blir ställd.

  Den näst viktigaste aspekten måste bli skillnaden mellan absolut risk och ”relativ” risk. Varför ordnar ni inte seminarier för journalister, vilket jag tjatat om i flera år?

  Nåväl, båda dessa aspekter skall komma upp när vi nu drar igång resonemang om ”Kunskapsmyten” på Stephan Rössners blogg. Han förtjänar en eloge för att ha öppnat detta medium för presentation av information som sällan kommit fram i hans böcker:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior

 59. 59
  Observant säger

  Det där med att man kan bromsa/bota alla cancrar kan ni lika gärna glömma. Som en länk till Passagen länge upp i tråden visar, finns det orsaker att inte hausa upp Lchf till skyarna, som bot/broms mot cancer. Så enkelt är det inte. Här är ett kvitto på det:

  https://www.time.com/time/health/article/0,8599,1662484,00.html

  Av de 7 som gick över till low-carb-high-fat var det trots allt 2 patienter vars tumörer inte slutade växa. Trots utsvältningen av tumörerna. Påståendet att man kan svälta ut alla tumörer (har inte påståtts iofs men om nån skulle få för sig tro det) är alltså rent skitsnack och uselt praktiserad vetenskap.

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  @ 61 Observant:
  Jag tycker att det är ett fantastiskt bra resultat om 5 av 7 cancrar i slutstadiet stabiliseras och snarast förbättras av ketogen kost.
  Det leder till tanken att det kunde vara en mycket bra kost för cancerpatienter även i tidigare stadier. Det är ju ingenting som hindrar att man samtidigt behandlar med vanliga metoder mot cancern.
  Jag har aldrig påstått att LCHF skulle vara boten mot alla cancrar. Cancerceller lever av socker, och våra kroppar har alltid ett normalt blodsocker på 4,5 – 6, via glukoneogenesen, även om vi inte äter ett gram kolhydrater. Därför går det inte att svälta ut cancern, den äter vårt blodsocker.
  Men man göder inte cancern extra med högt blodsocker om man inte äter kolhydrater.

 61. 61

  Hej såg ett program på danska TV2 igår som handlade om födans inverkan på åldrandet (engelsman som reste till USA för att ta del av den senaste forskningen). Om jag förstod det rätt så ökade medelåldern med 6 år under den stora depressionen på 30-talet, då det fanns ont om mat. På det temat hade en hel del forskar kommit fram till bl a att förhjöjda värden av igf-1 gav ökad risk för cancer bl a. Vad de hade kommit fram till vara att fasta (jmf depressionen) gav sänkta värden av inte bara igf-1. reportern, som var i 50 års åldern, hade mindre bra värden och testade att äta som vanligt 5 dgr per vecka och 600 cal under två dgr. På fem veckor fick han halverade värden av bl a igf-1,

  När det gällde igf-1 så ökade värdena om man åt mkt proteinrik föda. Det jämfördes med att alltid ha gasen i botten, dvs cellerna skulle jobba för mkt med en för proteinrik kost.

  Mina funderingar blir då naturligtvis om man som jag som tränar fyra gånger i veckan hur skall jag förhålla mig till detta? Är 48 år har haft högt blodtryck, som jag medicinerar för, sedan 2009 (ligger i släkten)? Jag äter tillskott av protein för att jag upplever att återhämtningen går fortare efter träning (gym).

  Skall tillägga att mina värden är bra. Igf-1 inte kollat – skall jag be dem göra detta?

  Tacksam för lite tips o ideer!
  Magnus

 62. 62

  Spännande, men statistiskt sett så dör fler människor i Sverige av hjärt och kärlsjukdomar än av cancer. Så fortsätt du med LCHF 🙂

 63. 63

  Ja, insulin främjar IGF-1, MEN höga nivåer av insulin fullständigt dödar produktionen av GH (tillväxthormon) vilken är en förutsättning för att IGF-1 ska bildas! GH vandrar till levern, där levern tillsammans med kolhydrater producerar IGF-1! Kan oxå tala om att låga nivåer av GH har mer allvarliga konsekvenser för välbefinnandet än risken för cancer genom högt IGF-1!

 64. 64

  Forskare har nämligen hittat en tydlig länk mellan lågt kaloriintag och lång livslängd – tillväxtfaktorn IGF-1. Studier på både möss och en grupp kortväxta människor som lider av det ovanliga Larons syndrom har visat att låga halter av tillväxtfaktorn gör att man också lever längre.

  Människor med Larons syndrom har låga halter av IGF-1, men de verkar samtidigt vara helt immuna mot diabetes och cancer. Har man låga halter IFG-1 så sker en förändring av kroppens celler. Vanligtvis vill de dela sig och föröka sig hela tiden, men när halten IGF-1 sänks, så börjar de i stället reparera sig. Då lagas bland annat skador på vårt DNA bättre och vi skyddas mot åldersrelaterade sjukdomar.

  Det kan alltså vara bra att minska halten av IGF-1 vilket man kan göra genom att minska intag av kalorier och allra främst proteiner. Just nu pågår därför flera olika forskningsprojekt som testar hur man genom olika metoder av fasta kan sänka halten av IGF-1.

  https://www.netdoktor.se/traning-kost/nyheter/Perioder-av-fasta-gor-manniskor-friskare

 65. 65

  I programmet utpekades protein som den största boven. Det förvånade mig – de nämnde inte gluten och socker. Hur ser du på det?

 66. 66
  Annika Dahlqvist säger

  @ 67 Katarina:
  Jag anser förstås att kolhydrater, socker och stärkelse, är de största bovarna för hälsan. Först långt senare kan man titta på proteinintaget.
  Men det är så i medierna, kolhydraterna är oftast bortfiltrerade från medvetenheten.De bara finns men räknas inte.

 67. 67
  Konsument säger

  @ Gote:

  Enligt chatten med Kerstin Brismar så var det så, att lågt IGF-1 inte skyddade mot alla andra sjukdomar än just cancer..

  https://chatone2many.netdialog.se/ChatPublic/4cV9bHxD/default.htm

  Lollo: Som jag förstod programmet så var det just hungern som påverkade värdena positivt. Menar du att träning har samma effekt? Det fanns ju exemplet med de kortväxta som aldrig fick cancer trots att de hade ”onyttig” livsstil.

  Kerstin Brismar: Träning påverkar flera hormon system,insulin, blodfetter, blodtryck, blodsocker på sama sätt som fasta npgra dgar per vecka. Laron dvärgarna har mindre cancer men inte mindre av andra sjukdomar

 68. 68
  Magnus säger

  Alltså, verkar mycket motsägelsefullt när det gäller vad man säger i programmet.
  Dom vill koppla låg halt av IGF-1 till ökad ålder, men andra forskare har tvärtemot kopplat HÖGRE halt av IGF-1 till ökad ålder.
  Och IGF-1 minskar ju normalt med åldrande ändå.
  Börjar undra om dom börjar blanda ihop det lite grann och det är andra saker som spelar in här.
  Högkalorikost och även hög kolhydratkost ger högre insulinnivåer, vilket man såg på han som var med i programmet.
  Både IGF-1 och insulinnivåerna varierade.
  Men anta ett läge där man har låga insulinnivåer, men relativt höga IGF-1-nivåer, tex för en person som styrketränar, äter en relatvit sett låg kolhydratkost men med mycket protein och som kanske kör någon form av IF-diet (intermittent fasting).
  Skull vara MYCKET Intressant att se värdena om man undersökte en sådan person.
  MIn gissning är att det skulle vara ett mycket bla blodsocker (insulinnivåer under kontroll), höga eller normala IGF-1-nivåer och väldigt bra värden för övriga hälsomarkörer (Kolesterol,HDL/LDL, blodtryck, blodfetter mm).
  Däremot kan man väl tänka sig att för dom som redan utvecklat cancer så är nog högre nivåer av IGF-1 inte så bra, tex prostatacancer som en välidgt stor andel män drabbas av när dom blir väldigt gamla.
  Men samtidigt så har ju då också IGF-1 halten naturligt sjunkit i vilket fall som helst.
  Lägre proteinintag på ålderns höst?

 69. 69
  Maximilian Wicen säger

  Tycker att fröken kan sluta dra sina egna slutsatser och istället lyssna och läsa av de som forskar inom ämnet. Bara för att ämnet heter Insuline Like Growth Factor så betyder inte det att produktionen av proteinet är associerat till intag av kolhydrater, någonting som insulin är.

  Gör om gör rätt så att säga. Läs upp dig lite på forskningsresultaten av tex Fontana et al.

  Ditt citat angående om man tycker om kolhydrater och fett = högt IGF-1, går stick i stäv med det forskningen säger angående IGF-1, där de testade IGF-1 koncentrationen hos människor som har en hög andel protein i maten jämfört med de som har en låg (veganer i det här fallet). De som hade ett högt % intag av kolhydrater i sin kost hade 21% lägre mängd IGF-1. Statistiskt signifikant.

  Förhoppningsvis så har du tillgång till vetenskapliga journaler via ditt arbete så att du kan läsa mer än sammanfattningen. Så bara att läsa in dig på ämnet, tex av Fontana et al. Så bara för dig att knappa in NCBI och läsa på lite.

  Om du nu skall ha din egen blogg och surfa på att du är läkare så tycker jag att du borde ha lite mer koll om biologin än att bara dra pseudo-logiska slutsatser och sen stoltsera det som axiom.

  Med det sagt så säger jag absolut inte att LCHF är på något sätt dåligt, det är säkert en jättebra diet som ger bättre mättnadskänslor än att bara köra en caloric restriction.

 70. 70
  Annika Dahlqvist säger

  @ 69 Maximilian Wicen:
  Frökna mig hit och dit. Jag tycker att vi kan behandla varann med respekt på denna blogg.
  Det är tydligen olika uppfattningar ang vilka kostandelar som stimulerar IGF-1. I studien som redovisades i TV-programmet var det godis de åt för att höja halten av hormonet.
  Proteinmängden spelar säkert också roll, liksom för insulinproduktionen.
  När jag är på arbetet ägnar jag mig åt arbetet. Det är hemma jag håller på med kostfrågan och här har jag inte tillgång till avgiftsbelagda artiklar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa