Stevia Strö hos ICA

ICA har kommit med ett nytt sötningsmedel Stevia Strö.
Det är en blandning av Stevia och Sukrin. Stevia, Sötflockel, är en bladväxt som växer i tropikerna, men även kan odlas i kruka i hemmet. Dess torkade blad ger en kraftigt söt smak, med en lakritsaktig bismak. Sukrin är en produkt som tillverkas genom enzymatisk omvandling av glukos till erytritol, en sockeralkohol som inte ger blodsockerhöjning.  Sukrin ger en svagare sötma än vanligt socker, och har en metallisk bismak. Blandningen av Stevia och Sukrin ska ge samma sötma som vanligt socker och en mindre uttalad bismak än om varje medel skulle tas för sig. Stevia och erytritol ger ingen konserveringseffekt.
Så vitt vi vet är biverkningsrisken låg för dessa sötningsmedel. Garanterad biverkningsfrihet kan dock inte utlovas.
Jag tycker egentligen att vi ska försöka komma bort från den söta smaken. Det finns risk för att bakverk sötade med Stevia Strö kan trigga sötsug, och man kan gå vidare med sockerintag.
Det finns så mycket god LCHF-mat som inte är söt, att det räcker fullt upp för att hålla oss mätta och nöjda och med gott näringsintag.
Erfarenheter och synpunkter?

 

Comments

 1. 1

  Jag håller helt med om att LCHF är bra naturlig mat och att den ska hållas fri från söta smaker. Vardagen bör vi helt klara utan ”sötsaker” men även vi LCHF:are kan tycka att det är kul att festa till det någon gång och då är ju sukrin och stevia bra alternativ till vanligt socker. Har själv inte testat med ICAs variant men för mig triggar sukrin sötsuget så pass att viljestyrkan måste vara väldigt stark dagarna efter. Så som sagt, sukrin endast vid väldigt speciella tillfällen. Överätning gnnar ju ingen.

 2. 2

  Kan man äta steva och sukrin när man är gravid?

 3. 3
  Helena Karlsson säger

  Elin Skrev:

  Jag håller helt med om att LCHF är bra naturlig mat och att den ska hållas fri från söta smaker. Vardagen bör vi helt klara utan ”sötsaker” men även vi LCHF:are kan tycka att det är kul att festa till det någon gång och då är ju sukrin och stevia bra alternativ till vanligt socker. Har själv inte testat med ICAs variant men för mig triggar sukrin sötsuget så pass att viljestyrkan måste vara väldigt stark dagarna efter. Så som sagt, sukrin endast vid väldigt speciella tillfällen. Överätning gnnar ju ingen.

  Håller helt med Annika o Elin. Har man ätit LCHF ett tag så känner man den naturligt söta smaken i vår mat bättre. Tidigare sockrade jag vispgrädden friskt, nu äter jag den som den är.

 4. 4
  Karl E. Arfors säger

  Håller helt med – man skall eliminera den söta smaken.
  Men enbart Stevia triggar inte sockersuget – det är nog ev. sockeralkoholen sukrin som gör det.

  Exempelvis glass med grädde och Stevia som lanseras om 2 veckor av Alvestaglass, en liten glasstill-verkare från Växjö.
  En utmärkt tilltag för glassälskare – och där känner jag många många, som är på rätt väg med kosten, men har svårt att avstå från god glass och inte orkar göra den själv i glassmaskin med god smak utan socker, kanske med sötman från fräscha bär.
  karl

 5. 5

  Karl, det var en god nyhet om Alvestaglassen!!!
  Jag ska hålla ögonen öppna här i Osby när den dyker upp.
  Tack för det!
  Hoppas att det inte är e-nummer i den…

  Cecilia

 6. 6
  Stefan säger

  Cecilia, du skriver om e-nummer…
  Ska jag tolka som att du menar att såfort ngt innehåller e-nummer så är det inte bra?
  Ungefär som även en del skriver om att något innehåller kemikalier så är det skadligt.
  Kanske ta reda på vad som avses med kemikalier och e-nummer.
  Allt är inte skadligt och onaturligt!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Lotta:
  Jag har inte hört att stevia eller sukrin skulle vara farligt för gravida. Men det är troligen inte undersökt, så man får äta det på eget omdöme.

 8. 8
  Lars Bern säger

  En erfarenhet som jag gjort är att t.ex. sockret i plättar och pannkakor kan ersättas med kokosfett hur märkligt det än låter. Men gör man plättar med fiberhusk isf mjöl och kokosfett isf socker blir de fantastiskt goda. Sannilikt finns det andra rätter där detta byte funkar lika bra. Båda är smakförstärkare.

 9. 9

  Jag får migrän av sukrin, och eftersom jag började med lchf pga migrän avstår jag nu från sötningsmedel. Jag funderade på stevia, men jag googlade på ”stevia + migraine” och såg att många får migrän av det också, så jag hoppar över det. Har någon annan liknande erfarenheter?

 10. 10

  Jag försöker också komma ifrån alla söta smaker och socker, men har tänkt att prova strösöten på ICA nån gång när jag vill göra nåt särskilt recept, men det har inte blivit av än..

 11. 11

  Ja, så är det , bäst alltså att utesluta sötningstillsatser helt. vi som äter LCHF och är ”avsockrade, avgiftade” kräver inte någon söt smak.De gånger en efterrätt kräver lite extra sötma, ta då LITE vanligt socker eller vanilj, det blir också betydligt billigare än att köpa Stevia och Suckrin. Mitt bästa köp gjorde jag nyligen, en glassmaskin av märket Philips!!!!!! I den gör jag lätt världens godaste glass på ca. en 1/2 timma. Det är bara att blanda ägg, grädde, bär, avokado vanilj o.s.v. och hälla i maskinen, så vips har man en ca. en 1 liter glass.

 12. 12

  Stefan,
  Nej, förmodligen är inte alla e-nummer farliga. Men för mig känns det bra att slippa dem så mycket som möjligt. Det är så många gifter som snurrar runt i vår miljö som vi inte vet något om, speciellt inte om deras sammanlagda effekt. Då är det skönt att kunna bestämma själv över NÅGOT. För det mesta väljer jag bort mat med e-nummer. Jag är väldigt mycket för naturlig mat med så lite kemikalier som möjligt. Har du sett filmen Underkastelsen? Den visar mycket av det jag avser.

 13. 13

  Jag såg också ICAs egen Stevia idag. YES! Jag har det som en Amnestygrupp som fått en fånga lös från diktatorns klo. Nu har det varit olagligt i så många år pga. Monzantas klämma på västens ledare. Vad ska man annars tro? Stevia är utöver ett sötningsmedel, faktisk ett alternativt läkemedel med en massa bra egenskaper och inga olämpor alls.

  På tal om Monzanta. I kassakön straks före mig stod en mycket ”stor” dam och lassade upp Monzantaprodukter. (Monzanta= Aspartam mm.)

  FUN Light, Cola Zero mm, ostbågar, godis. Becel ved gud, och lite mat. Samt, hon sträckte sig upp till en hylla och tog en ask Alvedon!!! Tacka fan hon får huvudvärk av den kost.
  ”Livsmedel” och ”läkemedel” mot biverkningarna av ”Livsmedeln” i samma korg.

 14. 14

  Jag använder ICAs Stevia socker varje dag till kaffe och även när jag gör efterrätter.
  Jag tycker att ICA har lyckats med blandningen, t o m min man som äter 4 skedar socker på en kopp kaffe har börjat att vänja sig vid ICAs blandning.

  Jag gör min egen blandning av Sukrin/Stevia och känner ingen bismak alls.

  FUN Light har kommit med Stevia som är godkänt i smaken.

 15. 15
  Rickard säger

  Med tanke på att det finns ca 350.000 diabetiker (å massor av LCHF:are) i landet kan det vara på sin plats att visarespekt för DE som vill ha någon sötning i sin kost. Ex. kaffetåren!
  Lite fakta kan vara på sin plats. Steviabladen innehåller steviol-glykosid, vilket ger växten dess unika sötma. Molekyler med en sötningsförmåga som är upp till 250 till 300 gånger sötare än socker. Med den viktigaste skillnaderna, jämfört med socker, är att steviaglycosiderna inte höjer blodsockernivåerna, viktigt för bl.a. diabetiker eller LCHF:are. Efter att steviaextraktet spraytorkas till ett pulver med en hög halt av sötma, finns i både Canderell och Hermesetas tillsats av antingen det växtbaserade maltodextrinet, för produkterna strö eller för ”kaffetabletter” med tillsats av det lika naturliga växtbaserade extraktet från växten Thaumatin, en afrikansk växt för att balanserar smaken. Båda naturliga växtämnen och inga kemiska fantasier.
  Som ex. så är maltodextrin i sig intressant. Utvinns ur växten cikoriarot och innehåller de två fiberämnena inulin och oligofruktos. Naturliga fibrer som bl.a. finns i grönsaker som sparris, kronärtskocka, svartrot, purjolök, vitlök eller gul lök. Nyttigheter i köket! Dessa fructosfibrerna har en så kallad bifidogen effekt vilket innebär att de främjar tillväxten av de nyttiga bifidobakterierna i tarmen. Dessa stimulerar i sin tur naturligt en bra balans mellan olika bakterier i tarmen, något som både förstärker immunförsvaret och ökar motståndskraften mot infektioner.
  För den nyfikne så finns det seriös forskning om Stevia där flera arbeten pekar på att det snarare finns hälsoeffekter än motsatt. Men givetvis har det blivit ”en djungel” av påståenden och gissningar samt spekulationer bland s.k. experter.

 16. 16

  #4 Nej, det är stevia som triggar sockersug inte sukrin. Stevia höjer insulinet det gör inte sukrin, jag kan äta sukrin utan problem, men när jag provade nya FUN light med stevia blev jag trött på samma sätt som när jag fick lågt blodsocker förr i tiden efter att ha ätit socker.

 17. 17
  KickAnn säger

  Rickard,
  så du anser att maltodextrin är en alltigenom finfint naturligt växtämne som dessutom är bra för immunförsvaret?!

  Inte en hydrolyserad stärkelseprodukt som höjer blodsockret snabbare än glukos och som tillsätts som smakförstärkare i och otid bl a i välling?

  Det är annars den gängse bilden man får om man googlar maltodextrin. Knappast något som man som LCHF:are vil utsätta sig för kanske?

  T.ex i denna blogg: https://ekobiotips.blogspot.se/2012/01/maltodextrin-farligt.html

  Om man vill få i sig naturliga nyttiga fibrer som finns i grönsaker, varför inte äta dom grönsakerna då?

 18. 18

  @ F:
  Min man får huvudvärk av sukrin. Jag får ont i magen av sukrin och stevia (har provat var för sig). Vi sötar därför med socker men använder väldigt lite.

 19. 19

  @ Lotta:

  Har tyvärr ingen länk så här på nattkröken, men har vid flera tillfällen och på olika ställen läst att stevia användes av indianerna som preventivmedel och att det kunde leda till att personen blev steril, och att det också var därför som det dröjde innan det blev godkänt i Sverige. Om detta stämmer vet jag inte. Likaså vet jag inte heller om de doser av stevia som används vid sötning i bakning osv. är riskabla, men verkar kanske inte så då det blev godkänt till slut. Men som Annika skriver, bara ett beslut du själv kan ta. Coconut Sugar – innehåller förvisso kolhydrater men också mineraler och vitaminer och framställs naturligt, samt leder inte till ökat sötbehov. I konsistensen påminner det om råsocker och finns att köpa i Hälsoaffärer och på nätet.

 20. 20
  Kristina säger

  @ Kia:
  det är inte så konstigt när du läser effekterna av erythritol (som finns in sukrin till exempel)
  https://ekobiotips.blogspot.se/2012/04/erythritol-effekterna.html

 21. 21
  ragnhild säger

  Nå provoserer jeg nok 😉 Med stevia og suckrin støtter vi ”sukker-/skitmatindustrien” ved at vi ikke kommer bort fra at ”søtt” hører et godt liv til. Vedlikeholdsvarer, rett og slett.

  Helt enig, Kristina Skrev:

  @ Kia:
  det är inte så konstigt när du läser effekterna av erythritol (som finns in sukrin till exempel)
  https://ekobiotips.blogspot.se/2012/04/erythritol-effekterna.html

  Mycket bättre med alternativer som algarve-honning evnt. REN stevia (omtalt i lenken). Tusen takk Kristina.

  Utfordring; Kokebok, hvor sukker, suckrin og stevia er utelatt – men med info om eks. bringebær/jordbær o.a./grädde/egg – en skvett cognac! – honning (en prick), ekte vanilje….. mmm – kokos, nøtter – – –
  Må der erstatningsøtning til – så ”skip it”!

  Lag en bok med ett annet innhold – ikke masse erstatninger. En bok om mat, om folk som behandler dyra sine som de skal, om glede – utfolde deg via fotoapparatet, skriv/gjengi kloke ord – en bok som handler om lchf, og setter spor……… Den skulle nok selge tenker jeg. Uante muligheter for forfattere in spe.. Hm…..

 22. 22
  Ann-Mari säger

  På ICAs påse med Stevia står att 100gr innehåller 100gr kolhydrater, detta tycker jag verkar missvisande och svårt för ex nybörjare av LCHF.

  Är det ett feltryck eller?

  Hoppas någon kan svara på detta, Tack

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Ann-Mari:
  Det enda jag vet är att Stevia inte höjer blodsockret något. Är det någon som vet något om detta?

 24. 24
  Rickard säger

  Kanske detta kan vara av intresse? Studierna finns bl.a. på Medline/ Pub Med.
  Bl.a. en studie med diabetiska deltagare som visade att extrakt från steviaväxten minskade blodsockret med 35% (Bridel M et al. Le principe a´saveur sucree´du Kaa´-he´-e´. Bull Soc Chim Biol 1931;13:636-655).

  I en annan med 12 patienter, alla med typ 2-diabetes i en (Gregersen S et al. Antihyperglycemic effects of Stevioside in Type 2 diabetic subjects. Metabolism 2004;53:73-76). En standardiserad testmåltid kompletterades med 1 g steviosid eller 1 g majsstärkelse som kontroll. Blodprov togs före intaget och efter 240 minuter. Jämfört med kontrollerna minskade steviosid ökningen av glukosrespons-kurvan med 18% (p<0.013).

  Ytterligare studier av intresse kan vara: Chen J et al. stevioside improves pancreatic b-cell function during glucotoxicity via regulation of acetyl-CoA carboxylase. Am J Physiol Endocrinol Metab 2007;292:E1906-E1916.

  Samt ytterligare en studie: Chen T-H et al. Mechanism of the hypoglycemic effect of stevioside, a glycoside of Stevia rebaudiana. Planta Med 2005;71:108-113.

  M.a.o, det saknas inte studier på Stevia.

 25. 25
  Kristina säger

  @ Ann-Mari:
  I alla vanliga supermarkets är det inte ren stevia REB A utan stevia blandat med något. Ofta är det polyol (erythritol, xylitol…) med stevia, som inte är så bra att använda regelbundet då det har dålig effekt på kroppen.

 26. 26
  Jenny säger

  Icas stevia strö har en rejäl bismak som enligt mig är direkt osmaklig. Det är kallt och metalligt = inte gott. Jag tror det är sukrinet som är boven i dramat så torkade och malna stevia blad kanske blir bättre?

 27. 27
  Myssan säger

  För sig tycker jag att Stevia strö smakar alldeles utmärkt i olika bakverk, till skillnad från Sukrin som jag finner alldeles för metalliskt i smaken. Jag har ätit LCHF i drygt 5 år men tycker fortfarande om söt smak i viss mängd och enligt mina åsikter är då Stevia ett bra substitut för socker.

  De gånger jag har varit sötsugen och inget (varken smör eller fett) har hjälpt att få bort suget så är det i mina ögon bättre att dricka en kopp äggmölk med en tesked socker och stilla sötsuget; än att ta exempelvis en kopp Oboy med vanligt sackaros och därmed riskera flera dagar av dåligt ätande.

 28. 28

  Stevia är inte godkänt som livsmedel i USA eller EU. Däremot är steviol glykosid godkänt. Stevia smakar lite lakrits, torkade blad gott till musli och fil, steviol glykosiden son nu finns i våra livsmedel har ingen bismak alls. Nio skriver om att steviol glykosiden inte innehåller kalorier eller kolhydrater och att den är bra för diabetiker. Glöm inte att steviol glygosiden inte heller framkallar någon karies. Det viktigaste är att ni köper produkter sötade med steviol glykosid där leverantören har SPÅRBARHET, det vill säga att man kan visa att fattiga odlare inte utnyttjas och att man tagit hänsyn till miljön. Steviol glykosiden ska ersätta aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel. Michael

 29. 29

  Nu finns Felix ketchup som är sötad med stevia istället för socker. Tack och lov, eftersom min son föredrar att dränka nästan all mat i ketchup… Själv har jag undvikit ketchup för allt socker, men behöver ju lykopen, så nu är alla nöjda 🙂

 30. 30

  Jag skrev till ICA och frågade om var de kolhydraterna som finns i deras produkt ICA Strösöt tar vägen i kroppen? På förpackningen till ICA Strösöt, (stevia och erytritol) står det att 100 g produkt innehåller 100 g kolhydrater..

 31. 31

  @ Rickard:
  Tack Richard för ditt välbalanserade och kloka inlägg. Har själv en son som är diabetiker och s k LAD. På senare år har det talats om hur viktigt det är att undvika sötningsmedel vilket fått till följd att väldigt många produkter försvunnit från butikshyllorna till förfång just för diabetikerna. Även diabetiker måste få äta det som är ”sött och gott” ibland och då är stevia ett mycket bra alternativ. Dessutom har det visat sig, vad avser min son, att hans tänder och munhälsa dessutom blivit mycket bättre sedan vi börjat med stevia istället för alla andra kemiska preparat. De ”frälsta” LCHFarna må yla om naturlig sötma och att stevia triggar igång deras sötsug, men jag förstår inte varför de vill missunna diabetikerna att få äta mat som smakar gott i deras munnar. Stevian har gjort det mycket enklare att laga mat som vi hela vår familj tycker smakar bra och jag slipper stå och dola och laga dubbelt av allt.

 32. 32

  @ Stig Hastrup:

  Väldigt vetenskaplig upplysning – eller inte. Hon kanske hade ett barn därhemma med feber? Hon kanske köpte Alvedon åt en väninna? Du kan ju inte bara dra slutsatser av vad du råkade se och presentera det som att det betydde något.

 33. 33

  @ JAUS:
  Ville bara säga att Fun light innehåller aspartam i sådana mängder att det används som myrgift. Ville bara säga detta, hoppas jag inte låter för präktig och pekpinnig.

 34. 34
  Madelaine säger

  Det står även här att Stevia används som preventivmedel i Paraguay och att det i en studie på möss (1980) gjort dem mindre fertila, (text på norska): https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/stev_reb.htm

 35. 35

  @ Cecilia Westholm:
  E-nummer är inget annat än en standardiserad lista över saker… Lika farligt som periodiska systemet!

  Några exempel:
  E174 (silver) – farligt? snarare samlarvärde .-)
  E270 (mjölksyra) – se upp när du motionerar… du kan bli onaturlig 🙂
  E901 (bivax) – usch! nej fy så onaturligt!
  E948 (syre) – bäst att sluta andas… tänk om man får i sig något onaturligt e-medel…

  Tja… jag tycker väl detta borde få tyst på alla e-medel-är-farligt-tokar!

  Mvh,
  Nicklas

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 Nicklas:
  Ja den som vill chansa och äta industrimat med E-nummer får ju göra det och hoppas att det är ofarliga saker den får i sig.

 37. 37

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag kan för mitt liv inte begripa denna idioti… ”onaturligt”, ”hoppas att det är ofarligt”, …

  Eftersom det är en standardlista vet man precis vad det är… Det finns inget att ”hoppas”!
  – slå upp ämnet och besluta själv om du vill äta eller inte!

  Att rätt över påstå så korkade saker som att det skulle vara farligt eller onaturligt är ju helt befängt!
  – är inte bivax naturligt!?
  – ska du sluta andas bara för att syre är med på listan!?

  Snälla, skärp er!

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 Nicklas:
  Så du menar att ALLA E-nummer är garanterat ofarliga. Väl beprövade i mångåriga studier, att de är helt ofarliga för människor att äta i stor mängd dagligen i många år.?

 39. 39

  Nicklas!
  Det är nog lite olika vad gäller E-nummer. Okej eller inte Okej.
  t ex
  – E102 Tartrazin (färgämne)
  Kända hälsorisker
  Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t.ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter (cocktailbär, sprit och drinkmixer).
  https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27453

  Hela listan finns här:
  https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=120886
  Givetvis går det att hitta dina fyra ofarliga också!

 40. 40

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag har aldrig påstått att alla ämnen/kemikalier/blandningar är ofarliga!

  Vad jag reagerar mycket starkt emot är den generella uppfattningen att bara för att en produkt innehållet E-markeringar så är det en icke-bra/onaturlig/farlig/hoppas-det-blir-bra-produkt…
  – E-markeringar är en bra sak; då vet konsumenten vad som är i, kan kontrollera själv vad denne vill eller inte vill äta, och fatta ett informerat beslut.

  E-märkning är bland det bästa som hänt livsmedelsindustrin… Nu kan man se vad man får i sig!

  Att rätt över påstå att E-medel är farliga/ofarliga är som jag sa lika dumt som att vara rädd för periodiska systemet… Det finns naturligtvis både bra och dåliga saker, men det är standardiserat så man som konsument vet vad man får.

 41. 41
  Konsument i Sverige säger

  Alltfler produkter/livsmedel är på väg bort från just E-nr-märkningen, har jag sett. Nu är det inte helt ovanligt att endast den ”kemiska” beteckningen är angiven. För min del gäller – om jag inte kan uttala vad produkten innehåller – då går den bort.

 42. 42

  När jag provade Fun light Stevia tyckte jag att den smakade lika konstigt som vanliga Fun Light med konstgjort sötningsmedel. Kan jag tolka det som att jag då inte kommer att gilla Stevia i något? Har sukrin samma typ av bismak? Jag har tex aldrig kunnat vänja mig vid ex. aspartam, tycker det smakar så förskräckligt illa och känner direkt om någon produkt innehåller sötningsmedel i stället för socker. Vad jag undrar är då om det då kanske inte är någon idé att jag ens testar dessa naturliga sötningsmedel (det blir ju lite dyrt om man bakar och måste slänga allt) och i stället använder lite lite socker i stället de tillfällen då man vill unna sig något mmed söt smak.

 43. 43
  Daniel säger

  Hej!

  Jag vill återkoppla till de inlägg som nämde ICA Strösöt.

  Jag tittade på Hermesetas SteviaSweet Lättströ

  I innehållsförteckningen anges att per 100g är 40(eller var det 60)g kolhydrater!
  Hur ska jag tänka om detta då jag vill undvika just kolhydrater – det är ju därför jag tittar på denna produkt…?!

  Jag hittade flytande stevia helt utan kolhydrater av samma fabrikat.

 44. 44
  Caroline säger

  @ Nicklas:
  Du fick kanske inte med de bästa exemplen för att påvisa att e-ämnen också kan va bra… (Jag tror det kan finnas ett och annat som är bättre, men det är oftast det vi tror när vi inte vet något om dem).
  Silver är väl ett farligt ämne vad jag har hört, kanske inte att ha en ljusstake i silver men skulle du verkligen vilja äta silver? Är det skadligt för naturen så blir det automatiskt skadligt för människan då vi är en del av den!
  Mjölksyra är vad jag förstått framställt på samma sätt som citronsyra, det är mögel, ett av de mest allergiframkallande ämnena som finns, har man allergiska besvär kan man avstå från produkter med detta ämne och se om det blir bättre. Verkligen inget som jag skulle rekommendera, så undrar vi varför vi har fått så mycket allergier när mycket av maten vi köper innehåller det som orsakar den, eller åtminstone förvärrar den.. Det har alltså inget med mjölk att göra (vilket man vill få människor att tro och att de ska känna sig trygga med det). Mögel som är en i högsta grad naturlig process är som alla vet inget man ska stoppa i sig..
  Bivax ser jag som en bra produkt men invärtes kan inte kroppen ta hand om den så beror ju på i vad för något man hittar den.
  Och blir inte produkter mindre hållbara om de innehåller syre..??

  Saker blir inte hälsosamma bara för att man blundar..

 45. 45
  Caroline säger

  Vad gäller stevia. Ska man ha stevia så går man inte till Ica.. De drygar ju bara ut med annan skit, fortsätt äta socker då annars kommer du dissa stevia för att du inte använt ren stevia. Och de flesta produkter sötade med stevia innehåller den sämre sortens stevia.. Tyvärr. Allt handlar tyvärr fortfarande om pengar :/

 46. 46
  Ann Kristin säger

  Jag odlar egen stevia. Finns hos Runåbergs fröer på nätet. Enda gången jag vill ha lite sött är i min lchfchoklad på kulna vinterkvällar. Den görs på kokosfett, smör, kakao, vispgrädde och hett vatten, mixas skummigt. Ett litet steviablad höjer sötman till angenäm smak. Annars räcker det söta i grädde och lite bär. Rålakrits och pannacotta med lakritspulver är andra njutningar…

 47. 47

  Jag köpte en påse Steviafrön, typ vanlig fröpåse, på Coop. Mer krångligt än så behöver det inte vara. Det är pyttefröer som helst ska förkultiveras, skörd från juni-okt.

  Eftersom säsongen lider mot sitt slut så kanske fröpåsar inte längre finns i dagligvaruhandeln.

 48. 48
  Nicklas säger

  @ Caroline:

  Nu har du helt missat poängen… Det handlar inte om vilka ämnen det är utan att man vet vilka ämnen det är: sedan kan man välja själv om man vill äta.

  Min huvudsakliga kritik ligger i de korkade påståendena att bara för att det finns e-medel i en produkt så är den farlig… Min poäng ligger i att det är bra med e-medelsmarkering för då vet man exakt vad som är i 🙂

 49. 49
  Caroline säger

  @ Nicklas:
  Så om det står bakpulver bland ingredienserna så blir det svårare att förstå vad det är i?? Jag får ju påstå att det är tvärtom för mig. Visst man kan kolla upp vad ett e-ämne är för något men har man inte tid eller lust att kolla upp en massa sådana så tar man väl det säkra före det osäkra, det är väl trots allt 99% risk att det är något dåligt, eller känner du till något e-nummer som växer direkt på träd??. Så ja det finns ju fördelar med den där listan, faktiskt så känner jag mig trygg med att den finns, för skriver man inte ut namnet på ingredienserna är det något man vill dölja, därför att man vet att det skulle låta konstigt, mer som att man köpte ett läkemedel (vilket missvisande ord) än ett livsmedel. Så hur gör du? Kollar du upp varje grej eller har du memorerat listan eller tycker du att lite skit rensar magen bara, säkert inget man dör av..
  Alltså jag vet inte men för mig är det så självklart att man dricker inte bensin om det finns vatten, man äter inte en svamp utan att ta reda på om den är giftig, jag vill veta vad jag stoppar i mig därför att jag vet att det kan skada min kropp på sikt och jag vet att det finns pengar att tjäna på att sälja skit och på att göra folk sjuka. Jag vill inte stödja oseriösa livsmedelsproducenter eller läkemedelsföretag därför föredrar jag att stoppa i mig sådant som jag vet att kroppen kan ta hand om…
  Vad du har för fördel av att vara så positiv till e-ämnen vet jag inte, men skulle vara intressant att höra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa