Kina – Tigern som blir allt fetare

Ingemar Ljungqvist, redaktör för 2000-talets Vetenskap, har skickat mig en artikel som Anna Böhlmark har skrivit för tidningen: Kina – Tigern som blir allt fetare. Hon skriver både rätt och fel. Hon tror att kineserna blir feta av fett, men skriver samtidigt att det var i och med invasionen av den amerikanska snabbmatskulturen som kineserna blev feta och sjuka.
Kina behöver en LCHF-medvetenhet om de ska kunna vända utvecklingen från en katastrof av övervikt och sjukdom.
Läs och kommentera.

 

Comments

 1. 1
  aviator1945 säger

  Som sagt, artikelförfattaren har både rätt och fel. Precis som i de sydostasiatiska länderna, så är det den västerländska skräpmatkulturen som orsakar denna epidemi av fetma och övervikt. Kina, med sina centralstyrda media, vore ju teoretiskt i stånd att propagera för en hälsosammare livsstil, men med tanke på att eliten i toppen av samhället ekonomiskt tjänar på skräpmatkulturen, så misstänker jag dessvärre att någon sådan aktivitet inte kommer att äga rum.

 2. 2

  Precis och vad finns i den amerikanska snabbmatskulturen ? Jo mestadels stärkelse/socker,MSG, omega 6 -fetter E-nummer m.m.

  Den kinesiska eliten äter ekologisk mat från hemliga gårdar. De vet vad som gäller precis som miljardärer och kungahus. Gräsbetat kött och ekologiska grönsaker….Japp så är det. De aktar sig också för GMO och vacciner.

 3. 3
  Majoren säger

  Läste någonstans att Kina strax har 100 miljoner diabetiker och lägger 16% av sin vårdbudget på vården av dessa. Det lär vara det dubbla om tio år med tanke på att de har en stor kh-belastning från början.

 4. 4
 5. 5

  Tack för alla länkar till ”bra leverne ”på Youtube! Länkarna är för mig fyllda med massor av kunskap hur jag

  aktivt tar ansvar för min hälsa.

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Bosse Skrev:

  Den kinesiska eliten äter ekologisk mat från hemliga gårdar. De vet vad som gäller precis som miljardärer och kungahus. Gräsbetat kött och ekologiska grönsaker….Japp så är det.

  Sånt här är ju värt att fundera över. Varifrån beställer den svenska eliten sina matvaror? Kanske inte från Konsum, i alla fall inte från det sortiment vi andra kan välja ur. Det är skillnad på utbudet i livsmedelshandeln beroende på ort/stadsdel man bor i. Kvalitetsmässigt alltså.

 7. 7

  många kineser äter alltför mycket glutamat som kallas kinasalt, och friterar i bröd eller mjöl, såser med socker.. och så riset..

 8. 8
  LatMask säger

  Bosse, källor på vad den kinesiska/svenska ”eliten” äter och varifrån de får sina matvaror? Lite foliehattsvarning annars.

  Sen måste jag säga att det var en uselt skriven artikel, verkar vara Google-översatt. Innehållet var intressant, men behöver struktureras betydligt bättre.

 9. 9
  Anna Böhlmark säger

  Det här är artikelns författare som skriver. Jag skulle vilja precisera en del punkter. Först och främst vill jag tacka Annika för att du ville dela med dig av min artikel! Det tog mig mer än två månader att skriva och förbereda denna artikel. Det är alltid intressant att få feed-back.
  Men det är några saker som jag inte tycker blivit helt rättvist behandlade. Jag vill därför klargöra att min artikel bygger på en intervju med författarna till boken ”Fat China” och har boken som grundmaterial. Därför är allt som står i artikeln taget från boken, och alltså ingenting som jag själv kommit på. Författarna driver ett företag som sysslar med statistik, och de har genom flera års arbete, visat upp siffror som kan bestyrka det som står i boken.
  Om man läser artikeln noggrannt så står det inte att det är fet mat som gör kineserna fetare. Det är däremot en hel kedja av faktorer som tillsammans bidragit till den fetma-epidemi som landet står inför. De största bovarna är enligt boken ”Fat China” sockret, MSG, transfetter och estrifierade fetter. Men man ska nog försöka se på fenomenet under ett större perspektiv. För det är de förändrade livsvanorna i stort som bidragit till övervikt och sjukdomar.
  Jag skriver inte att kött gör en sjuk, och att man inte ska äta fet mat. Men däremot skriver jag att sättet med vilken maten till-lagas ofta inte är hälsosam. Den processade, friterade maten som badar i en ohälsosam olja är bevisligen inte vad kineserna brukade äta förr i tiden. Den kinesiska husmanskosten ansågs vara en av världens mest hälsosamma. Det förklarar även delvis varför sjukdomar såsom cancer och diabetes för trettio år sedan var väldigt sällsynta i mellersta riket. Dessa sjukdomar uppkommer till följd av livs-stilar
  vars orsaker kan hittas långt bortom en enstaka faktor.
  Om man har i åtanke att allting här i världen kan ses från olika perspektiv, får kanske uttryck som rätt och fel mindre kraft.

 10. 10

  Boose #6

  Jag sprang på Fredrik Reinfeldt en gång när jag var inne och handlade på PrisXtra Norra Station i Stockholm. Hade nog inte ens lagt märke till honom där han gick och sköt sin kundvagn om det inte hade varit för alla säkerhetsvakter som drog blickarna till sig, alla likadant klädda, samma kroppsbyggnad, samma kroppsposition (bredbent, händerna i kors framför skrevet) – och så den där ”skruvade” vita sladden i örat. Inte diskret, direkt…

 11. 11

  Miljögift kopplas till diabetes
  https://www.unt.se/uppsala/miljogift-kopplas-till-diabetes-1718854.aspx
  Det finns ett samband mellan så kallade ftalater, som används bland annat som mjukgörare i plaster, och diabetes. Hos äldre med höga halter av nedbrytningsprodukter av ftalater i blodet är diabetes mer än dubbelt så vanligt som bland äldre med låga halter av dessa ämnen.

  Det visar resultaten av en studie bland drygt 1 000 äldre kvinnor och män i Uppsala, som publiceras på nätet i den välrenommerade facktidskriften Diabetes Care.
  – Våra resultat ger stöd för att vissa ftalater kan bidra till uppkomsten av så kallad typ 2 diabetes hos äldre. Det krävs dock fler och utvidgade studier för att säkert avgöra om dessa ämnen verkligen ökar risken för denna folksjukdom, säger docent Monica Lind, miljötoxikolog vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.

  Studien bygger på uppgifter om drygt 1 000 kvinnor och män i Uppsala, som vid 70 års ålder genomgick en omfattande hälsokontroll med bland annat mätningar av insulin- och blodsocker. De lämnade också blodprover för analys av miljögifter, bland annat ämnen som bildas när kroppen bryter ner så kallade ftalater.
  – De flesta människor kommer dagligen i kontakt med ftalater eftersom de används bland annat som bärare av parfym i kosmetika och egenvårdsprodukter, och som mjukgörare i plaster. Hur mycket man får i sig varierar dock från person till person, säger Monica Lind.

  Hälsokontrollen visade att 119 personer, dvs drygt var tionde deltagare, hade typ 2-diabetes. Som väntat var diabetes vanligare bland dem som var feta och hade höga blodfetter.
  – Men även efter att i våra beräkningar ha tagit hänsyn till dessa och flera andra kända riskfaktorer såg vi ett samband mellan stigande halter i blodet av några ämnen som bildas när ftalater bryts ner och ökad förekomst av diabetes, säger Monica Lind.
  Bland den femtedel av deltagarna som hade högst halter av nedbrytningsprodukter till ftalater i blodet var diabetes drygt dubbelt så vanlig som bland den femtedel som hade lägst halter av dessa ämnen.

  Enligt Monica Lind finns flera tänkbara förklaringar till varför ftalater direkt eller indirekt skulle kunna bidra till uppkomsten av diabetes. Bland annat är det känt att ftalater kan fästa vid ämnen i celler som har betydelse för kroppens förmåga att utnyttja hormonet insulin.
  – Det behövs dock mer experimentella studier på djur och celler kring vilka biologiska mekanismer som skulle kunna förklara sambanden mellan ftalater och diabetes, säger hon.
  Monica Lind har gjort studien i samarbete med maken Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet, och docent Björn Zethelius vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.

 12. 12
  Jon Jonsson säger

  Jag är skeptisk till att ftalater skulle ha någon större betydelse för uppkomsten av diabetes. Kan väl likaväl vara så att diabetiker köper mer av sådan mat och dryck som finns i plastförpackningar med ftalater.
  Studien känns som ett stickspår som ska leda oss bort från huvudspåret.
  Huvudspåret tror jag är:
  Kolhydratrik mat ger förhöjjt blodsocker. Förhöjjt blodsocker ger hög insulinhalt i blodet. Flera år med förhöjt blodsocker och insulin försämrar cellerna i kroppen och man får diabetes.

 13. 13

  Yes , Jon… där finns alltid stickspår av någon märklig anledning!
  Jätteintressant med Anna Böhlmarks kommentar och klarläggande.

  Jobbar ibland som tentavakt och för några år sedan genomfördes kurser med/för kinsesiska stats/kommunanställda i åldern 35 – 45 år. Alla hade med sig vattenflaskor med ofta olika växter/blommor i flaskorna under tentamensprov.
  Dagens kinesiska ungdomar har som regel läsk och Cola-burkar under tentapassen så förändringsvindarna går snabbt!

 14. 14
  Miljögift kopplas till diabetes säger

  12,13,
  Miljögifter är alltså ofarliga och alla som dör har ätit kolhydrater.
  Margarin är rena hälsokosten.
  Bidöden beror på att bina äter sin naturliga mat nektar och inte på bekämpningsmedel.
  Det finns inga läkemedel som kan ge diabetes som biverkan, patienten åt kolhydrater när han tog läkemedlet.

  ”Kolhydratrik mat ger förhöjt blodsocker.” bara om du lider av diabetes, insulinresistens.
  ”Förhöjt blodsocker ger hög insulinhalt i blodet” bara om du lider av diabetes, insulinresistens.

  Det finns inte ett enda bevis för att kolhydrater orsakar diabetes, diabetiker tål inte kolhydrater men det bevisar inte att kolhydraterna orsakade diabetesen.

 15. 15
  fundersam säger

  När började ftalater användas?

  Var finns beviset att det inte är socker och kolhydrater som orsakar diabetes?

 16. 16

  LatMask #8
  ”Bosse, källor på vad den kinesiska/svenska ”eliten” äter och varifrån de får sina matvaror? Lite foliehattsvarning annars.”

  Börjar bli trött på folk som du som uppenbarligen inte vill eller är för lata för att hitta information själv, ut och sök på nätet, gå på föredrag, lär dej läsa vetenskapslitteratur (jag är i den processen nu). Sen bildar du dej en egen uppfattning!

  Här kommer källan till mina ”stolligheter med foliehatt” = https://www.google.se

  When good men do nothing………

  Ti 10#

  Reinfeldt vet jag ju inte om han i smyg äter ekologiskt gräsbeteskött och undviker vacciner med cancervirus och skvalen i. (är ju många där ute, har de erkänt efteråt, inget konstigt med det.).Han ser ju ganske sliten ut stackarn med frugan borta och allt, hoppas det går bra för snubben och han frisknar till 🙂 Svenska kungen äter säkert också vanlig mat.

  Hmm de är nog inte ”in the loop.” (Ok denna var lite foliehatt…….)

  Så jag påstår inte att vår elit medvetet kör med democide. De tror nog på det goda i samhället som du och jag.

  Lite skvaller om GMO-forskarna på Monsanto: I deras lunch-reaturanger serveras inte GMO-mat enl krav de har, en av dom har enl rykten köpt en egen ko (ekologiskt utfordrad) Japp.

  Mera skvaller: De som utvecklade svinisvaccinet varnade sina anhöriga om att INTE ta vaccinet för allt världen!

  Källa: Återigen https://www.google.se

  Häpp!

 17. 17

  Jag har mera skvaller på lut!

 18. 18

  Tack Dr Dahlqvist för det upplysningsarbete inom hälsa du gör. Får jag också påminna om att du tillhör den fjärde statsmakten = bloggsfären. Den tredje (journalistkåren) verkar i de flesta fall ha stagnerat till att kopiera med ctrl+c och klistra in med ctrl+v, utan att ens tänka på vad de kopierar, totalt borta från deras ursprungliga mandat.

  Men det finns undantag: Mats Eric Nilsson som fick mej att vakna vad gäller vad man stoppar in i limpsaxen, så det finns hopp. tror folk i allmänhet är medvetna idag om detta . skitbra 🙂

 19. 19

  Är man nyfiken på vad GMO gör för oss och vår mat ska man kolla in detta: https://www.youtube.com/watch?v=X4swW9OFmf8&feature=relmfu

  Andra delen finns i högra spalten. Sannerligen inga foliehattar som diskuterar.

  Varning dock ,denna diskusion är inget för folk med darriga nerver.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa