Hallå där – Fettdoktorn är tillbaka

Hallå där – Fettdoktorn är tilbaka. Telefonintervju i Sundsvalls Tidning.
Fast det var redan 2006 som jag slutade på Njurunda vårdcentral.

Beteckningen Fettdoktorn är väl inte så lyckad. Jag skulle hellre vilja kallas LCHF-doktorn, men jag vet inte hur jag ska bära mig åt för att tidningarna ska ändra beteckning.

Det var både ris och ros i kommentarstråden.

 

Comments

 1. 1

  Inte rädd för naturligt mättat fett -doktorn kanske vore rätt titel meen det blir för långt 🙂

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Oj,oj! Där var det ett antal riktigt sura och okunniga kommenterare i ST. bland alla pålästa och nöjda LCHF-are. Nu blir det nog kul i Sundsvall. Jag kan bara känna glädjen med Dig Annika och den enorma härliga LCHF-våg som väller fram över landet . Folket blir mer och mer pålästa och börjar inse fakta om kolhydrater, protein och mättat fett.

 3. 3
  40-talist säger

  Du kom med ett bra namnförslag själv – jag ansluter mig till LCHF-doktorn!

 4. 4
  yvonne lofquist säger

  Tycker samma som ovanstående, eller varför inte ditt fina namn Annika D.

 5. 5
  Magnus säger

  Vad är det för fel på beteckningen Fettdoktorn? Det är en väl etablerad beteckning som jag inte alls tycker är negativ. Sedan tror jag det är fullständigt omöjligt att få media att ändra på den eftersom den drar uppmärksamheten till sig, vilket ju bara är positivt.

  Var stolt istället!

 6. 6

  Grattis till dig modiga dr Annika, dina patienter och din arbetsplats. Det är sådana läkare som du som gör skillnaden. Hemma hos oss äter vi LCHF sedan mer än tre år tillbaka och i vår föreställningsvärld finns inte att vi ska återgå till den fettsnåla, kolhydratstinna margarinkost som vi åt innan.

  LCHF doktorn är en bättre benämning eftersom konceptet handlar om mer än fett. Bra fråga hur man skall få media att ändra sig. Det är en utmaning 🙂 Till att börja med kan vi som äter LCHF och vågar stå upp för det i samtal prata om ”LCHF doktorn”. Det kommer nog inte att gå lika snabbt som när sockersjuka bytte namn till diabetes, men förhoppningsvis äter allt fler personer i mediabranschen LCHF och hips vips är stenen i rullning.

  Mattias Ribbing lär oss att bilder har en central roll. Själv skulle jag vilja se LCHF doktorn Annika i reklamsammanhang. På dörren till ditt mottagningsrum ser jag ett fotografi av dr Annika LCHF doktorn 🙂

  LCHF sponsor sökes!

 7. 7
  Anna Maria säger

  Annika,
  Du har fått så många bekräftelser på att dina råd hjälper, så nu tycker jag att Du slutar bry dig om alla som av okunskap risar dig. Att det handlar om okunskap syns i varenda sådan kommentar. Det finns ett gammalt ordspråk ”mot dumheten kämpar gudarna förgäves” som man skulle kunna tillämpa här.
  Dr Kwasniewski påstod för några år sedan på en konferens att ca 4 miljoner människor äter lågkolhydratkost. Det finns kanske inte klara siffror, men för varje lchf-are finns säkert några i omgivningen som har tagit intryck ock skippar snabba kolhydrater. Jag har 3 väninnor, min far och min ena dotter med man som har begränsat kolhydratkonsumtion. Säg att man har 5 stycken på varje lchf-are.
  Det kommer att bli stora förändringar på sikt.

 8. 8

  Alla vet vem du är som fett-doktorn.. så vem bryr sig ?

 9. 9
  anhörig säger

  @ Kacklar.nu:

  Vi är många som bryr oss. Om dr Annika själv inte tycker att ”fettdoktorn” är så lyckad och hellre önskar omnämnas och intervjuas som LCHF doktorn så bör hon absolut respekteras för det!

 10. 10
  ragnhild säger

  Kära LCHF doktorn.

  Vackert foto af dig – måste vara 40 år gammalt! Broen de frågar efter kan vara en ruin nu 🙂

  Bruk bildet för alt det är värd. 40 år gmlt. pytt – du ser likadan ut idag. Och den blåfargen passar exakt till dina kloka, vänliga ”blå” ögon. Lägg det in även här i en tråd = ett ønske.

  Hei ni alla – från nu kallar vi iblant Dr. Annika ”LCHF”-doktorn – vid anledning. Jag vil gärna beholde ”dr. Annika” här i bloggen (lite personligt), men annars 😉

  Mycket balans när det kommer till ros/ris i Sundsval Tidning i dag. Stakkars ”slagpatient” med 37 slag bakom sig – han lysnar nog på alt hans läkare säger, också på vad samma säger om alla som inte går läkmedel-industriens väg. De (både patienten och hans läkare) har inget alternativ – rädslan kvarstår/råder – tyvärr – min sympati för läget.

  One fine day – så sees vi på – var det ”Ankis” kafe dr. Annika? – 🙂 – ”koser” mig och gillar alla konstruktive inlägg här på tråden!

 11. 11

  Hei Annika! Jeg har tatt meg friheten å oversetter til Norsk et av dine innlegg fra 2008 et gammelt men stadig aktuelt tema fra din gamle blogg. Håper på tilgivelse for det

  https://naturalnordic.com/diet/2012/04/11/start-et-folkeoppr%C3%B8r/

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 anhörig:
  Jag minns inte säkert när jag fick namnet Fettdoktorn, men det var en journalist som frågade om hen fick kalla mig för det. Jag sade att det var ok eftersom fettets heder bör återupprättas. Men det var på den tiden när jag fortfarande hade ett gott namn inom svenska media. Nu när drevet har gått mot mig så känns namnet mer som ett öknamn, och då är det inte lika skoj längre.

 13. 13
  Professor Göran säger

  Att mättat fett är något av det nyttigaste vi kan äta tror jag nog den ”äkta” vetenskapen idag är ganska överens om och att kolhydraterna dessutom är något vi helt kan vara utan även om det är lätt att hamna i ett ”drogberoende” när det gäller de senare och därför kan vara svårt att låta bli. Problemet är förstås att våra kostråd är av ren världspolitisk natur sedan 1980 och att LCHF går helt på tvären mot denna politik. Väderkvarnarna är ärligt talat därför ”gigantiska”. Ändå är det väldigt trevligt att veta att vi har vetenskapen på vår sida och 25 % av Sveriges befolkning. När vi själva ”undviker drogen” så mår vi också fint även om vi ibland får stå ut med att bli hånad av någon ”sockeralkoholist” med dåligt samvete.

 14. 14
  anhörig säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag tror att ditt namn röner MYCKET stor respekt. Folk är inte dumma! Intuitivt vet man att du är hederlig. De anonyma påhopp du emellanåt får kommer nog från håll där desperationen håller på att övergå i panik 😉 Så ta det som en merit! Tänk på alla positiva utmärkelser du fått genom åren:)

 15. 15

  Jättekul Annika, att du är med på banan igen. Fast det har du egentligen varit hela tiden. För den som är intresserad kan jag berätta att i nästa nummer av 2000-Talets Vetenskap har vi ett stort tema om LCHF-rörelsens 7-åriga historia där Annika varit den viktigaste komponenten. En stor intervju med Annika över tre sidor blir det. Bland annat…

  Här kan man läsa mer om det kommande numret:
  https://blogg.passagen.se/millimetervagor/20120411

 16. 16

  @ Bo Zackrisson:

  2000-Talets Vetenskap / LCHF Magasinet ser man alltid fram mot. Det hedrar Dig BZ att du står upp för Annika! Vindarna må blåsa från olika väderstreck men dr Annika Dahlqvist håller i längden ) .

 17. 17

  gt! Tack för detta. Det handlar kanske inte om att i första hand ”stå upp” för Annika, utan om att ibland försvara henne när hon fått oberättigad kritik. Det har jag gjort ett antal gånger genom åren, både i min blogg och i 2000-Talets Vetenskap. Ibland har det också hänt att man sliter sitt hår i förtvivlan när Annika i hastigt mod säger något i direktsändning, vilket ibland hände för några år sedan. Det är inte lätt att sitta i direktsändning och hela tiden säga exakt rätt saker. Jag skulle inte klara det. Det gäller att försöka förstå andemeningen i vad som sägs. Sen känner jag också ett visst ”ansvar” för LCHF-doktorn eftersom jag år 2005 publicerade den artikel i Medikament som bidrog till att hon ganska snart blev känd i hela Sverige. En slags startpunkt för LCHF-rörelsen i Sverige…

  I första numret av LCHF-magasinet skrev jag berättelsen om hur det gick till när den unikt svenska rörelsen kring LCHF formerade sig.

 18. 18

  Helt rätt Bo. Ju mer åren gått desto mer rätt har Annika fått i det hon nu uttalat sig om.
  Tidningar som LCHF och 2000-talets vetenskap behövs definitivt!
  Vår sjukvårds läkemedelsstyrda vetenskapliga värld där man inte ens vet bästa kost för diabetessjuka och överviktiga behöver en motpol!!
  Ser framemot Vetenskapens Världs program om vad som nu ”när” cancer och cancertumörer på måndagkväll!
  Helt klart kan den Svenska cancervården bli bättre likasom diabetesvården, om nu kost får en större roll än nu enbart läkemedelsbehandling och andra destruktiva åtgärder! – Detta trots de framgångar som inrapporteras. Det kan bli mycket bättre!

 19. 19

  Om socker göder cancer och och gör sockersjuka personer ännu sjukare men tvärtom friskare när de drar in på socker och kolhydrater kan man ju undra vad anledningen till demoniseringen av LCHF är 😉

  Är det inte tvärtom logiskt att tro att LCHF förebygger ohälsa? Varför skulle den sinnrika konsruktion som vi bor i reagera med ohälsa på samma mat som gör sjuka friskare?

 20. 20
  Daniel säger

  Hur väl stämmer ST’s faktaruta?

  ”Enligt Socialstyrelsen saknas det vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av extrem lågkolhydratkost vid diabetes”

  Är det ett citat från Socialstyrelsen i samband med anmälan mot dig, eller är det taget ur ett helt annat sammanhang?

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Daniel:
  Jag vet inte om det är ordagrant, men det stämmer med andemeningen i SoS:s mesiga utlåtande om LCHF, i sina direktiv för diabeteskost i vintras..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa