Det svenska köttet blir dyrare

Artikel på Svt.se.
Jag tycker egentligen att det är helt ok att det svenska köttet blir dyrare. De svenska köttbönderna har hårdare djurskyddslagar att följa, och då kostar köttproduktionen mera.
Sen är det upp till de svenska kunderna att vilja betala mera för bättre behandling av djuren.

 

Comments

 1. 1
  Eva Ivarsson säger

  Håller med bönderna ska ha betalt för sitt jobb o engagemang! När vi köper svensk mat så vet vi vad vi får! Värt några fler kronor att få bra o näringriktig mat det tjänar alla på. Snart blir nog importerad mat dyrare och kanske sämre i och med oljepris och politik.

 2. 2
  HerrBanan säger

  Det är bara ok att höja priset om höjningen till 100% kommer bönderna till gagn. Scan ska just nu sänka priset på nötkött till bönderna. Men bönderna vädrar morgonluft, för dom har märkt att efterfrågan har ökat.

 3. 3
  Annika säger

  Det är bättre att äta en mindre mängd kött om man tycker det är dyrt, hellre kvalitet och bättre djurvälfärd än kvantitet. Men jag går ett steg och nöjer mig inte med att det är svenskt. Det är ingen garanti för bra djurvälvärd och att djuren fått naturligt foder, utan jag väljer svenskt naturbeteskött och KRAV märkt. Det finns alltför många som säger att dom inte har råd med ekologiskt kött och som samtidigt överkonsumerar stora mängder istället.

 4. 4

  Håller med föregående talare, helt klart ska bönderna ha betalt, hellre dyrare kött och bra kvalitet, det gynnar oss alla inklusive moder jord.

 5. 5
  aviator1945 säger

  @ # 3 & 4

  Instämmer.

  Samtidigt noterar jag Scan:s uttalande i Rapports artikel: ”Vi måste betala bättre för den svenska köttråvaran och kompensera för böndernas merkostnader. Därför höjer vi nu priserna, säger Magnus Lindholm, vice vd för Scan, till TT.”

  Vart tog fenomenet tillgång och efterfrågan vägen? Av texten ovan verkar det som om köttmarknaden vore reglerad enligt gammal öststatsmodell. Om Scan och övriga mellanhänder marknadsför det ekologiska gräsbetesköttet på rätt sätt, så bedömer jag att det inte skulle vara särskilt svårt att ta ut ett pris som mer än motsvarar de ökade produktionskostnaderna jämfört med djurfabrikerna, genom att efterfrågan stiger.

 6. 6

  Nästan allt kött jag köper numera kommer från en gårdsbutik i närheten av mitt arbete och där märker de också av en stor ökad efterfrågan av kött trots att det kostar några kronor mer än i butiken men det är värt varenda krona. För att vara säker på att det man vill ha inte ska vara slut när man kommer på fredagen (då de har öppet) gör man bäst i att beställa tidigare under veckan. Köttet är så mört att det smälter i munnen och det är bra med fettkant omkring. Nu har de även fått tag på en lokal leverantör av ekologiska ägg men eftersom jag har egna höns som springer fritt i trädgården varje dag får jag ju jättegoda ägg själv 🙂

 7. 7
  Humlan säger

  Det skulle ju hjälpa svenska köttbönder om även kommuner och landsting
  var tvungna att följa svensk djurskyddslag.
  Det tycker jag borde vara ett absolut krav (kan säkert jämkas med EUs regler).

  Det skulle dessutom förbättra avsevärt för svenka köttbönder
  om alla som försöker handla svenskt kött i affären
  även efterfrågar svenskt kött när dom köper färdig serverad mat,
  t.ex. snabbmat eller på restaurang.
  Vilken oerhörd skillnad det skulle göra.

 8. 8
  Lars Bern säger

  Om jag kan köper jag alltid svenskt naturbeteskött, även om det är dyrare. Djuren får den föda de är ämnade för och köttet blir nyttigare för oss människor genom att det är rikare på omega-3. Och jag lovar, naturbeteskött är betydligt godare än kött från spannmålsfödda djur.

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  Det finns nästan inget svenskt kött i våra vanliga livsmedelsaffärer, typ Coop och Hemköp. Utbudet av nötkött och fläskkött är oftast irländskt, danskt, tyskt, brasilianskt eller något annat utländskt. Det är ju livsmedelshandeln som styr vilket kött som ska säljas till konsumenterna. Handelns vinst avgör utbudet.

  Viltkött finns numer lite då och då, men till ganska höga priser. För ett tiotal år sedan minns jag inte att det fanns viltkött i dagligvaruhandeln! Undrar om det är svenskt? Inte annat jag vet så behåller svenska jägare viltköttet för sig själva, delar med familjen, släkt och vänner.

 10. 10

  Marknadsför naturbetat kött som blivit väl omhändertaget under sin levnad och slaktat genom att djuret är medvetslöst, samt upplys om hur det utländska köttet är slaktat oftast med djuren torterade till döds (halalslaktning) och djur som inte sällan behandlats illa; då borde bland etiskt medvetna och empatiska svenskar också det förstnämnda köttet köpas i större utsträckning, men av ekonomiska skäl inte lika ofta.

  Frågan är förstås vad ska vi äta istället – naturlig fisk fiskas ut, uppfödd fisk är inte hälsosam eller bra för miljön, spannmål mår vi inte bra av och sojabönor m.m. är genmanipulerat och odlas på monokulturer som skövlar regnskogar, där GMO-grödorna sprids i vinden till icke GMO-grödor osv., osv., osv. Vad återstår?

 11. 11
  Humlan säger

  M #10
  Det som återstår är att det blir ett ordentligt konsumenttryck efter naturligt uppfött kött.
  Det måste höras och märkas att det finns en efterfrågan.
  Så fort efterfrågan är tillräckligt stor, så kommer fler att se till att producera och sälja det.

 12. 12

  Jag köper grönätarkött och betalar gärna mer för kvaliteten och det nyttiga goda köttet med omega3, vi har sparat in på annat istället

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Inte annat jag vet så behåller svenska jägare viltköttet för sig själva, delar med familjen, släkt och vänner.

  Vad händer när fler vargar inplanteras i våra storskogar? Vargarna måste ha mat! Älgar!

 14. 14
  kostintresserad säger

  Eftersom maten är min medicin så kommer jag att prioritera riktig mat! Efterfrågan på kravmärkt naturbeteskött kommer nog att öka.

  De flesta, tyvärr inte alla, kan nog skära ner på onyttigheter och lyxkonsumtion till förmån för riktig mat, som man håller sig mätt på.

 15. 15

  De Svenska köttbönder Scan hänvisar till föder upp sina djur på bl.a importerat kraftfoder vilket också stiger i pris, vilket i sin tur är en anledning till sämre lönsamhet. Det är inte enbart importen av utländskt kött som ställer till det.

  #9
  Jag känner inte igen din beskrivning av utbudet i butikerna, visst finns det Svenskt kött i köttdiskarna! Och om vi konsumenter bara väljer det Svenska köttet kommer snart allt kött att vara Svenskt 😉

  Gräsbetesköttet säljs till största delen direkt till konsument via gårdsbutiker och omfattas inte av Scans prisökning. Kanske en anledning för fler att välja riktigt kött?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa