Skräpmatsätare mera deprimerade

Artikel i SvD: Pizzaätare blir mera deprimerade.
Nu gäller detta ett statistiskt samband, vilket inte bevisar orsakssamband.
Man måste göra en riktig jämförande behandlingsstudie, mellan en grupp som äter riktig naturlig mat och en som äter tillsats- och konstfettsbemängd mat, och följa upp deras depressionsfrekvens, för att kunna bedöma eventuellt orsakssamband.
Om det visade sig att skräpmatsätarna fick mera depression, återstår frågan: Vad är det i skräpmaten som ger depression?
Är det kolhydraterna (sockret eller stärkelsen), kemikalierna (tillsatserna), eller konstfetterna (margariner och omega-6-oljor) som stämmer ner humöret?

 

Comments

 1. 1
  Majoren säger

  Eller tvärtom; vad är det som SAKNAS i skräpmaten?
  Kanske essentiella aminosyror som tryptofan, nödvändig byggsten till bl.a. serotonin,
  en av våra viktigare ”må bra-substanser”.

 2. 2
  pensionär 60+ säger

  Har just funderat på det här med pizza och hamburgare. Är det inte Pizzerierna och Hamburgerställena som rejält bidragit till övervikten. Dessa och alla krogar som tillhandahåller mat snudd på dygnet runt. Lunchrestauranger på jobbet har inte varit så noga med råvarorna, mest hel- o halvfabrikat.

  För att inte tala om den offentliga restaurangen – sjukhus, skola, äldrevård, förskola – där så mycket dålig mat serverats.

  Kanske är det inte så konstigt att unga människor är deprimerade, att medelålders människor får diabetes, att barn blir allergiska.

 3. 3
  Siv Jonsson säger

  eller – kan det till och med vara så att depressiviteten lockar till att äta den typen av mat? Redan innan den blir kliniskt mätbar? Socker triggar ju belöningscentrum och ger alltså en motvikt till mycket av de problem man upplever redan långt innan en depression blir manifest. Jag har haft problem med ”vinterdepressioner” i nära 50 år, och har registrerat att äppelkaka med vaniljsås och GLASS blir väldigt lockande i september, ca 3 veckor innan depressionen sätter in på allvar. Just den knasiga tidpunkten för glass-suget har fått mig att tro att det är depressionen som styr matvalet.

 4. 4

  Nr 1,2 och 3

  Så rätt ni har samt, titta i affären nästa gång på vilka kunder som nu har skräpmat i sina vagnar/korgar
  och i övrigt. Visst hänger det ihop för det mesta!

 5. 5
  LCHF-ätare säger

  Det positiva med LCHF är ju, bland annat, att just sötsuget försvinner. Man får smak för bra mat. Bra och god mat gör att man blir ”mätt och belåten”.

 6. 6
  Annika säger

  @ Siv Jonsson:
  Jag är inne på din linje, att det är svårt att veta vad som är ägget och hönan här. Blir man deprimerad av pizza eller triggar depressionen till tröstätande av kolhydrater? Jag tror också att det är mer det senare, eller kanske en kombination.
  Kanske även så att deprimerade som har nedsatt aktivitetsförmåga i större utsträckning inte orkar ta sig tiden att handla och laga mat, vilket i så fall skulle innebära att pizzan i sig är ett falskt samband (confounder), utifall just pizza det är den mat som är mest tillgänglig för den som inte orkar laga mat?

 7. 7

  Många av oss har ju kunnat konstatera att efter LCHF har vi ett jämnare och ’starkare’ humör (förutom alla andra hälsovinster).
  Ligger vi nära noll kolhydrater matar vi hjärnan med idealbränslet ketonkroppar, vilket kanske kan vara en förklarande faktor.
  Vet ej men förmodar.

  Mats LCHF WIman

 8. 8
  Helena Karlsson säger

  My bet is on the carbs! Bara genom att eliminera sockret mådde jag mycket bättre, speciellt humörmässigt. sedan rykte pastan och potatisen och brödet. Bara dessa enkla steg fick mig att må mycket bättre både psykiskt och fysiskt. Smör har jag alltid varit generös med. Vad som är bra för eskimåer måste väl vara bra för oss? Så vitt jag vet tillhör alla människor på denna jord samma art.

 9. 9
  Anders Bengtsson säger

  Min gissning är att det är tvärtom (som flera inlägg föreslår) – lågt humör triggar igång ökad konsumtion av skräpmat. När humöret sjunker minskar även energin och handlingskraften. Det är lätt gjort att ta till färdigmaten när man inte riktigt har ork att laga ordentlig mat. Kan dessutom ha med belöningssystemet att göra – man vill unna sig för att må bättre.

 10. 10
  Anna Delin säger
 11. 11

  Jag håller med Anders Bengtsson: Alltid svårt att veta vad som är orsak och verkan i sådana här undersökningar. Om man inte är så glad kanske man inte har så stor energi och så stor lust att engagera sig i kost och matlagning utan tar till ”skräpmaten”.

 12. 12

  ”…potatis, ris, pasta och grova cerealier bör förekomma varje dag i anpassade mängder.” (anvisning i läroboken ”Fetma”, Studentlitteratur 2007, sid. 247, förf. I. Larsson & A. K. Lindroos)

  Är inte det mera deprimerande?

 13. 13
  Anders Bengtsson säger

  Piltson Skrev:

  ”…potatis, ris, pasta och grova cerealier bör förekomma varje dag i anpassade mängder.” (anvisning i läroboken ”Fetma”, Studentlitteratur 2007, sid. 247, förf. I. Larsson & A. K. Lindroos)

  Är inte det mera deprimerande?

  Med tanke på att jag efter många år äntligen har fått en fungerande mage/tarmar efter att ha SLUTAT äta precis som beskrivs ovan är det väldigt deprimerande att höra att man BÖR äta det man inte mår bra av.

 14. 14
  Lars Tidlund säger

  Jag fick denna länk av en väninna, och blev rent övertygad av hennes framställning, som var mycket lärorik, tycker jag. Klicka in länken nedan, den tar 17 minuter, på begriplig engelska! Själv har jag tagit starkt intryck av detta clip.

  Denna veckas bidrag handlar om en läkare som drabbades av en neurologisk sjukdom (=MS, Alzheimers, Parkinson mal.)

  Hennes tillstånd förvärrades gradvis trots bästa skolmedicinska insatser.

  Hon började fundera i egna banor och tänkte i termer av våra cellers centralenhet, mitokondriet.

  Efter att ha konstruerat en diet som innehåller alla näringsämnen som människan anses ha ätit före jordbrukssamhällets intåg, konstaterade hon att denna diet innehöll många essentiella näringsämnen för mitokondriet och för att nervimpulser skall vidarebefordras.

  Hur gick det med hennes sjukdom…..kolla själv.

  https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc&feature=share

 15. 15
  Mättat fett mättar säger

  @ Anders Bengtsson: ”… lågt humör triggar igång ökad konsumtion av skräpmat.”.

  Min erfarenhet är att lågt blodsocker/humör triggar igång sökandet efter mat. Om det blir skräpmat beror nog på vad man åt senast och på vad man vanligtvis brukar äta. Kolhydratstinn kost fordrar mellanmål (tätare måltider).

  Efter en tid på LCHF upplever åtminstone jag – och jag tycks dela den erfarenheten med många andra som övergått till LCHF, inte samma grad av hunger (vrålhunger) som på t.ex tallriksmodellen. Mellanmålen är ett minne blott 🙂

 16. 16

  Mättat fett mättar Skrev:

  Kolhydratstinn kost fordrar mellanmål (tätare måltider).

  Detta är så sant som det är sagt och skrivet – kolhydratstinn kost fordrar mellanmål!
  Om man drar lärdom av detta så blir LCHF, strikt eller mindre strikt, solklart.

 17. 17

  Tack, Lars Tidlund, det var intressant, effektivt framfört, delvis gripande. Det är ledsamt, borde ha varit onödigt, att hon själv måste upptäcka dessa samband med hjälp av egna kunskaper i neurofysiologi. Hon är inte den enda läkare som insett att MS inte är ”obotlig” enligt vad som sägs på klinikerna.

  I Österrike hade Wolfgang Lutz´s kostprogram framgång med alla patienter som kom till honom inom fem år efter sjukdomens utbrott. Det var c:a 40 år sedan. I vår generation sägs Jan Kvasniewski haft ännu bättre framgång i Polen. Mera om dessa på Stephan Rössners blogg, halvvägs ner igenom kommentarföljden:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt

 18. 18

  Här är länken till hennes egen hemsida med diverse pressreferat och hänvisning till en bok hon skriver.

  https://www.terrywahls.com/

 19. 19
  pensionär 60+ säger

  pensionär 60+ Skrev:

  Är det inte Pizzerierna och Hamburgerställena som rejält bidragit till övervikten.

  Jag tror att ”mat på stan”, ståendes eller sittandes, är helt förödande för hälsan och vikten. ”Mat på stan” riskerar att man alltför ofta väljer bort hemlagad mat. ”Mat på stan” gör måltiderna flexibla, middagsmat kl åtta på kvällen eller senare. Det var mer regelbundet med hemlagad mat, man åt middag kl fem/sex. Arbetslivets flextid leder också till dåliga matrutiner.

  Sedan 70-talet har pizzerierna dykt upp i varje kvarter. Här, där jag bor, har jag i dagsläget 4 st pizzerior, 3 st korvkiosker, 1 st thai mat, 1 st sushi, inom ca 500 meter. Den som så önskar kan beställa pizzan hem. Dessutom finns varmkorv på bensinmacken och färdiga mackor i Pressbyrån.

 20. 20

  Anders Bengtsson sade:
  ”Med tanke på att jag efter många år äntligen har fått en fungerande mage/tarmar efter att ha SLUTAT äta precis som beskrivs ovan är det väldigt deprimerande att höra att man BÖR äta det man inte mår bra av.”

  Samma råd ges till diabetiker typ 2: ”Ät den mat ni blir sjuka av!”

  Mats Wiman
  Frisk diabetiker typ 2

 21. 21
  pensionär 60+ säger

  Onlinepizza! Studenterna som blev miljonärer på pizza:
  https://www.dn.se/ekonomi/studenterna-som-blev-miljonarer-pa-pizza

  Om jag minns rätt så var det studenter på Handelshögskolan som startade ”lösviktsgodisföretag”. Tidigare hade förpackningsindustrin tillhandahållit smågodis i förslutna påsar. Men nu skulle minsann valfrihet råda! Man skulle inte tvingas äta en och samma sort ur en påse.

  (I min barndom på tidigt 50-tal så köpte man dock lösgodis: 1-öres, 2-öres och 5-öres)

 22. 22
  Maria Kivimäki säger

  Jag hade ett givande samtal med en som är glutenintolerant för ett tag sedan. Hon sa att inom Celakiförbundet, eller vad det heter, är det allmänt känt att man blir nedstämd av gluten. Jag är den första att skriva under på det.
  Och igår slarvade jag i och med att min man kom hem med ett påskägg från jobbet….och det tog ett bra tag innan jag kom på att det kanske inte bara är vädret som gör mig lite nere idag. Vad vet jag men jag har inte dåligt samvete för godiset, det är så sällan jag äter nuförtiden så jag njöt, men av betydligt mindre mängd än förr. Alltid något!

 23. 23
  läs forskningen säger

  Orsakar dålig kost dålig tarmflora som sen leder till depression.
  Forskningen går åt det hållet. en dålig tarmflora ökar immunaktiviteten och det ökar den allmänna nivån av inflammation i kroppen.

  ”Därför blir du deppig av bakterier”
  https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/deppig-av-bakterier_6688210.svd

  ”Hjärnan på krigsstigen när kroppen blir sjuk
  SJUK I??FORSKNINGSSYFTE I experiment gör professor Mats Lekander och docent Caroline Olgart Höglund fullt friska försökspersoner sjuka. Redan efter någon timme sjunker humöret och kroppen börjar göra ont. Strax innan smärtkänsligheten visar sig kommer ångestkänslorna. ”
  https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/immun1_6685864.svd

  ”Inflammation kan vara orsak till depression
  PARADIGMSKIFTE. Inflammation kan bidra till depression. Forskningsfynden föder nytt hopp inom psykiatrin. Det lär förstås dröja innan ny medicin kommer. Men Daniel Lindqvist och hans forskargrupp i Lund ska nu pröva inflammationshämmande behandling i kombination med antidepressiv medicin i en ny studie. ”
  https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/immun2_6689154.svd

  Immunförsvaret är aldrig helt passivt det pågår ständigt en kamp i våra magar mellan immunförsvaret och bakterierna.
  Om mängden dåliga bakterier ökar i magen så leder det till en höjning av inflammationsgraden. i kroppen.
  Det är inflammationen som sen ger symtomen.

  ”Vad är det i skräpmaten som ger depression?”
  Det kan vara så enkelt att vissa dåliga bakterier trivs i den maten, felet går säkert att åtgärda när vi exakt vet hur det går till. Det skulle kunna räcka med tillförsel av en ny probiotika för att ta bort hela problemet.
  Hamnburgare med surdegsbröd stekt i smör med mycket grönsaker kan vara bra mat.

 24. 24
  läs forskningen säger

  Är det maten vi blir sjuka av eller är det bakterierna som lever på vår olämpliga mat som gör oss sjuka?
  Sen Annika startade son blogg har det hänt enormt mycket i forskningen.
  Vissa sjukdomar kopplas nu till vissa magbakterier.
  https://www.metahit.eu/
  Det är inte våra gener som är kopplade till våra vanliga sjukdomar, det är vissa bakteriegener som är kopplade till våra vanliga sjukdomar.

  Vetenskapsradion tar upp lite av den nya kunskapen
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=5035810
  Jag varnar uttryckligen för att läsa länkarna ni kan inse att alt inte är som ni tror.

  Jag undrar om det någonsin kommer att erkännas att dålig kost ger oss en dålig tarmflora?
  Vilken kokbok, hälsokostbok, dietbok, kan skriva sanningen?

  Ät dessa grönsaker så blir du frisk, ett sådant budskap säljer, att bättre mat ger en bättre tarmflora, säljer inte.
  Sen begriper nästan ingen av dom som skriver om kost något om bakterier och vårt immunförsvar.

  Tänk om man hittade en bakterie som orsakar insulinresistens, blir alla dietboksförfattare lika stora förnekare som vårt livsmedelsverk är?

 25. 25
  läs forskningen säger

  22
  ”Jag hade ett givande samtal med en som är glutenintolerant för ett tag sedan. Hon sa att inom Celakiförbundet, eller vad det heter, är det allmänt känt att man blir nedstämd av gluten.”
  Om immunförsvaret reagerar på gluten så stämmer det bra med ny forskning (alla reagerar inte på gluten)

  ”Hjärnan på krigsstigen när kroppen blir sjuk
  SJUK I??FORSKNINGSSYFTE I experiment gör professor Mats Lekander och docent Caroline Olgart Höglund fullt friska försökspersoner sjuka. Redan efter någon timme sjunker humöret och kroppen börjar göra ont. Strax innan smärtkänsligheten visar sig kommer ångestkänslorna. ”
  https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/immun1_6685864.svd

 26. 26
  Carina säger

  Att man skulle bli nedstämd av gluten? Om man går med en obehandlad glutenintolerans/celiaki så beror nedstämdheten på näringsbristen.Gluten har då skadat det tarmludd som finns på tunntarmens insida,som behövs för att vi ska kunna ta upp näringen i maten. Men hos personer som inte har denna sjukdom, varför skulle gluten i sig(som är ett protein!) orsaka nedstämdhet.Så är det inte.
  Sen en sak: Ja vi kan konstatera att med dagens leverne så äter och rör vi oss fel. Vi har tillgång (och oftast ekonomi) att köpa mat dygnet runt.Vi har fjärrkontroller, bilar, hissar mm som gör att vi rör oss betydligt mycket mindre. Förr fick vi göra det mesta för hand, vi åt rotsaker, potatis, mm som fanns för säsongen, vi drack inte läsk och godis. De flesta skulle må bra av att endast göra en så enkel förändring som att välja bort socker i form av läsk, saft, fika, godis, flingor…mm. Och: röra på sigDå!hade vi kommitlångt. Varför bli fanatisk, och radikal? Ibland blir det för
  mycket förbud kring mat.Är så jäkla sorgligt.
  Nu ser vårt utbud ut som det gör i våra butiker, vi bombarderas med reklam osv, och då kan det vara svårt för människor att stå emot. Men vi har ett val, egenansvar.

 27. 27
  Carina säger

  Nej jag har inte kommenterat något om celiaki.

 28. 28
  Carina säger

  Tack själv. Herregud!

 29. 29

  Carina! Vem pratar du med?? Det ser ut som du svarat på inlägg..som inte finns, eller är det raderade inlägg??

 30. 30

  Jag har ätit strikt efter lchf i tre veckor och har blivit väldigt nedstämd och apatisk. Livsglädjen bara försvann efter två veckor, och jag som brukar vara som piggast på våren, nu tycker jag inte ens trädgården är lockande längre. Vill inte sluta med lchf men måste ju orka gå upp på morgonen.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Mia:
  Den som inte fungerar bra på LCHF måste själv prova sig fram till vilka andelar av naturligt fett och kolhydrater som fungerar bäst för den.

 32. 32

  Tack för svar Annika D. Jag förstår ju nu att mitt inlägg blev felpostat, jag har inte ätit mycket skräpmat, men däremot ganska mycket surdegsbröd och potatis. Nu tänker jag försöka härda ut ännu några dagar och kanske vänder det så jag mår bättre.

 33. 33

  Mia:

  Det är en omställningsperiod, det kan ta några veckor till nån månad innan man piggnar till och då blir det bara bättre. Du kanske inte skulle börjat med strikt lchf utan trappat ner på kolisarna, all mjölmat bort men fortsätta äta mer rotsaker och prova sej fram som Dr annika skriver.
  Jag minns att jag under min inledande fas mådde skit i några veckor innan det vände, jag gick ju från att vara ett sockermonster till att nolla kolisarna.. men då det vände efter omställningen så mådde jag bättre än någonsin och orkade betydligt mer då jag åkte skidor mot tidigare då jag gick på sockerdrift.

 34. 34
  läs forskningen säger

  Carina 26
  ”varför skulle gluten i sig(som är ett protein!) orsaka nedstämdhet.Så är det inte.”
  När immunförsvaret reagerar på gluten så kan immunreaktionen orsaka nedstämdhet.
  Läs 23 -25, det är känt i forskarvärlden.

  Alla är så glada och nöjda med att träta om fett och kolhydrater, för då slipper man att erkänna att allt nu har visat sig vara fel.

 35. 35
  Piltson säger

  Skräpmat i ungdomen påverkar personlighet och intelligens för hela livet, menar en professor i Australien som skrivit en bok om saken
  “Jacka found that women whose diets were higher in vegetables, fruit, fish and wholegrains, with moderate amounts of red meat, were less likely to have depression or anxiety disorders than those who consumed a typical western diet of processed foods, pizza, chips, burgers, white bread and sweet drinks.“
  Mera här:
  https://www.theguardian.com/food/2019/mar/18/can-you-eat-yourself-happier-nutritional-psychiatry-mental-health

 36. 36
  Mormor säger

  Tack Piltson, ska skicka denna länk till mina två amerikanska barnbarn, nu 19 och 21, som haft en del problem med depression och annat….. speciellt den äldsta……kan förstärka det jag har försökt att få dom att förstå!
  Kanske deras mamma tar in något av det också, skulle inte skada….yrke psykolog…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa