Skatt på kött och naturligt fett?

De senaste månaderna har det florerat en debattartikel av prof em Stig Bengmark och miljöpartisten Jonas Paulsson, initiativtagare till ”Köttfri måndag”.
Nu är turen kommen till Örnsköldviks Allehanda: Inför skatt på köttprodukter.
De påstår där att det är kött och animaliskt fett som orsakar de stora folksjukdomarna (hjärtkärlsjukdomar och cancer) . Det finns inget som helst riktigt vetenskapligt stöd för det.
Vi LCHF-are har insett att det är den grymma giftbemängda storindustriella vegetabilieproduktionen som skadar vår och jordens hälsa. Storindustriell animalieproduktion medför också skador på miljö och människor, förutom att den plågar djuren. Därför förespråkar vi småskalig naturenlig animalieproduktion, där djuren får äta sin naturliga kost: gräs, och inte industriellt producerat kraftfoder. Sen får vi acceptera att betala vad en sådan skonsam djurproduktion kostar, både i form av matpriser och subventioner. Inför i stället skatt på kraftfoder!
Vi kan inte begära att  skonsam småskalig  produktion ska klara sig i priskonkurrens med skoningslös industriproduktion.

Miljöpartisten i Sollefteå, Ingvar Kristenssen, har skrivit en bra kommentar till artikeln i Allehanda.se.

Frank Nilsson har skrivit en motinsändare: Köttfri måndags veganmat hotar folkhälsan

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Svar på tal finns det, mot köttfri måndag, riktigt bra insändare:
  https://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4555696-kottfri-mandags-veganmat-hotar-folkhalsan-

  Bakom kampanjen finns tydligen såväl Kelloggs som storköks-Sodexho!

  PS Tidningen har stängt kommentarsfunktionen pga tråkiga händelser i Örnsköldsvik. DS

 2. 2

  Skatt på köttprodukter vore näringsfysiologiskt vansinne. Kött har nog alltid varit människans primära mat, men det förutsätter fett. Stefansson påpekade att den som äter bara kött behöver 40 viktprocent fett för att inte må illa.

  Därmed är balans uppnådd. Kolhydrater är inte ett primärt behov. Tvärtom, när KH-maten nådde in i Canadas arktis drabbades folk av fetma, tandröta, försämrad syn och hörsel. Tidigare hade de ingen övervikt trots så mycket fett, men de hade ett speciellt skikt underhudsfett som skydd mot kyla.
  En bra sammanfattning finns i H. Brody: ”Living Arctic” London 1987, sid. 53-67.

  Den konventionella näringsläran, ledd av Barry Popkin, försöker lura oss med begreppet ”nutrition transition” – att en övergång från det förindustriella samhällets kostvillkor till västerländsk civilisation skulle ha inneburit växling från energifattig till energität mat. Kan väl ha gällt vissa lokala områden, men i de trakter som haft betydelse för det metaboliska arvet tycks utvecklingen ha varit den motsatta. I jämförelse med jägarfolkens mat är snabbköpssortimentet inte särskilt energitätt.

  I redovisningen av ”myter” på Stephan Rössners blogg:kommer vi så småningom att ta upp KH-myten, men det finns ett par andra.som kommer före. Man kommer dit genom att klicka ”Piltson” ovan.

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Paulsson har en blogg, och där har Ingvar Kristensson (mp) skrivit en bra kommentar:
  https://jpaulsson.se.loopiadns.com/naturlig-korv/

  ”Ingvar Kristenssen skriver:
  februari 16, 2012 kl. 12:02 e m
  Hej du, i grunden finns inget problem med djurhållningen. – Problemet är den industriella mat produktionen, lika över hela linjen. industrin ser alltså kött, som vilken vara som helst.
  Back to basic!!. Vi ska föda upp kött djur utan kraftfoder, antibiotika, som är en följd av detta foder, och bara bort med konstgödsel. Då får vi ett naturligt gott kött, som hinner utveckla en bra omega balans. Sen ska vi låta bli att plöja våra marker, och ha rätt sorts matproduktion på rätt plats. Och inte ”sno” utvecklings länders marker för soja odling och dylikt.
  Konst gjord korv – ett bra exempel på detta förutom industrins potatismjöl fyllda är ju vegkorv. Grönsaker är just ”det”, liksom kött är ”det!”

  Ha det Ingvar K MP västernorrland”

 4. 4
  Lars Bern säger

  När jag för fyra månader sedan var och klippte klorna på min Ridgeback-tik vägde hon 44 kg och hade lite besvär med hudinfektion. När vi idag var och vaccinerade henne för hennes pass väger hon 40 kg och hon har aldrig varit finare i hud och päls. Trots sina 10 år är hon jättepigg. Förklaringen är 4 månader på strikt LCHF isf torrfoder. När jag pratade med veterinären om detta sa hon att fodertillverkarna försvarar 50% kolhydrater i torrfoder med att rovdjuren ”främst” äter tarminnehållet i gräsätande bytesdjur! Detta är självklart nonsens och fö så torde kolhydrater och cellulosa i en tarm vara halvt nedbrutna och knappast att jämföra med spannmål och ris. Nej det är nog bara profiten som styr industrimaten till såväl människor som djur och sedan får båda diabetes.

 5. 5

  Konsument i Sverige Skrev:

  Och inte ”sno” utvecklings länders marker för soja odling och dylikt.

  Detta tycker jag är väldigt bra sagt ”inte sno utvecklingsländers marker”. Det är väl det vi gör med sojaproduktionen?

 6. 6
  pensionär 60+ säger

  Inte annat jag kan se så har Kelloggs inget annat än flingor i sitt sortiment med diverse smaker. Alltså majsflingor med massor av snabba kolhydrater. Coco Pops med chokladsmak tror jag är allra värst! Alla sådana här flingor har färgglada förpackningar med seriefigurer, små tävlingar och spel, klippa ur något, och en och annan liten plastleksak i paketet.
  https://www.kelloggs.se/corp/Products.aspx

  Ni som är i min ålder minns kanske reklammelodin: ”Kelloggs på ett fat, är god och läcker mat”. Då trodde jag att det var mat, men numer vet jag bättre.

 7. 7

  ”…Vi LCHF-are har insett att det är den grymma giftbemängda storindustriella vegetabilieproduktionen som skadar vår och jordens hälsa. Storindustriell animalieproduktion medför också skador på miljö och människor, förutom att den plågar djuren. …”

  Väl talat Annika ❗

  DN 20/2-12 – LCHF-dieten behöver inte vara köttig: ”…Istället för mer kött kan man framförallt ersätta kolhydraterna med mer fett och dessutom med mer högvärdiga grönsaker som aubergine, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, gurka, oliver, spenat, spetskål, vitkål och zucchini. Dessutom kan man välja oliver, avokado, ägg, all slags matsvamp och all slags sallad.

  För övrigt ger dieter med lite kolhydrater en längre och större mättnad, vilket gör att man klarar sig på ett mindre intag och har lättare att hålla sin vikt på en vettig nivå.

  Jag anser att vi ovillkorligen måste få ner vår köttkonsumtion. Men det är inte hela lösningen. Även bulkodlingar av kolhydratrika grödor, och växthusodlade grönsaker kan vara stora miljöproblem. Hela det industriella jordbruket måste ställas om, och i Sverige finns många bra initiativ, både bland konventionella och ekologiska bönder.

  Ja, det vi måste göra globalt är att skapa ett hållbart, spritt och solidariskt jordbruk. Idag finns det faktiskt, enligt FN, tillräckligt med mat på jorden. Det stora problemet är att göra framställningen hållbar och att fördela den rättvist till alla.”

  Så tummen upp för ”riktig mat”

 8. 8
  pensionär 60+ säger

  pensionär 60+ Skrev:

  Inte annat jag kan se så har Kelloggs inget annat än flingor i sitt sortiment med diverse smaker. Alltså majsflingor med massor av snabba kolhydrater. Coco Pops med chokladsmak tror jag är allra värst! Alla sådana här flingor har färgglada förpackningar med seriefigurer, små tävlingar och spel, klippa ur något, och en och annan liten plastleksak i paketet.
  https://www.kelloggs.se/corp/Products.aspx
  Ni som är i min ålder minns kanske reklammelodin: ”Kelloggs på ett fat, är god och läcker mat”. Då trodde jag att det var mat, men numer vet jag bättre.

  Det är ganska många av dessa flingor (majs, vete, ris mfl) som inte innehåller några vitaminer:
  https://www.kelloggs.se/upload/pdfgen/SV/productinfo.pdf
  Mest socker och stärkelse.

 9. 9

  Lars Bern, det där är intressant. Här har vi haft tre katter som på äldre dagar drabbades och avled av njurproblem. Veterinären sade aldrig något om utfodring, men så började vi äntligen läsa på paketen och tänka själva.

  Det visade sig att ALLA gängse tillverkare av kattmat blandar i ris och annat jävelskap som är främmande för katter. Nu har jag återigen en katt som visar samma problem och hittade EN liten tillverkare som speciellt framhåller att de avstår från att blanda i spannmål. Det är http://www.granatapet.de Så den skaffade jag, men det tycks vara för sent. Hon smakade nyfiket men kräktes upp den på natten. Så nu har jag skaffat specialmat för äldre och njursjuka katter http://www.josera-katze.de Sägs vara fosforreducerad.

  Den tar hon emot och tycks få behålla. Dessa båda märken finns inte i vanliga butiker här i Tyskland, men man kan beställa via internet. Och vänta inte på hjälp av veterinär. Det tycks vara med dem som med folkdoktorer – får man några anvisningar överhuvud taget, så är dom fel från början till slut.

 10. 10
  Humlan säger

  I Umeå kommun har Miljöpartiet nyligen lagt en motion om att all mat som kommunen serverar skall vara vegetarisk, den som vill ha kött ska be om specialkost.
  Man anser att Umeå kommun är skyldig att på det sättet främja en minskning av köttkonsumtionen och bidra till att uppnå Umeås klimatmål.
  (SUCK!)

  Hund och kattfoder baserat på animalier finns bl.a. på
  https://www.lchfbutiken.se.temp-url.se/c/312/hund-katt

 11. 11

  Använd gärna hela eller delar av min insändare

  https://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4555696-kottfri-mandags-veganmat-hotar-folkhalsan-

  för att bemöta inlägg från ”Köttfri Måndag” när de dyker upp i den tidning ni brukar läsa.

 12. 12
  40talist säger

  Undermålig mat inom äldrevården kommer från storköksindustrin, där Sodexho är en stor leverantör. Där är kött en bristvara, och finns den händelsevis, så är den näst intill sönderprocessad. Alla äldre får B12-piller/B12-sprutor, just för att kosten inte innehåller kött. Ska det nu bli vegankost så blir det ännu mindre av just B12. Mycket av äldrematen är ju halvfabrikat som ska värmas eller lätt stekas, då försvinner ju ännu mer av ev. vitaminer.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 40talist:
  Ja det skulle nog vara mycket bekvämt för storköksindustrierna om de slapp kötthanteringen, som både är dyr och kräver en bevarad kylkedja. Det skulle då bli stärkelse, cellulosa (fibrer) och socker för hela slanten. Billigt, och ingen besvärlig kylkedja.

 14. 14
  ragnhild säger

  Jeg sier det på norsk;
  ”Jeg tror ikke de er riktig vel bevarede” – 😉 nei den (smiley´sn) passer heller ikke – folkehelsen må man ta på alvor!!!

  Frank Nilsson: Takk – da benytter også jeg meg av muligheten, + litt oversetting da. Flott artikkel fra deg 🙂

 15. 15
  Hälsa är livet säger

  @ Piltson:
  Det bästa fodret till en katt är olika sorters kött och fisk. När jag var liten hade mina morföräldrar två katter som båda blev 19 år och dog av ålderdom, friska och glada. De jagade möss, harungar och fåglar och fick även kokt fisk emellanåt(deras favoriträtt var kokt mört). Till detta drack de standardmjölk eller vatten. Så ge din kisse kött, fisk och mjölk.

 16. 16
  Maria Kivimäki säger

  Märkligt det här med kötteriet. När jag växte upp hörde jag att vara bonde var ett bra arbete. Bl.a. för att de verkade må så bra. Och de åt ju nästan alltid kött, jag känner flera, numera pensionärer som är uppväxta på bondgård och de ville inget hellre än äta korv någon gång när de växte upp! Men, de är slanka och välmående hela bunten och om kött är så farligt så undrar man ju. Men det är klart att köttet var ju inte lika behandlat förr som det är nu, men ändå.

 17. 17

  Vad jag förstår så är alla katter laktosintoleranta. Men det finns ju laktosfri mjölk som tur är.

 18. 18
  Millah säger

  Vän Skrev:

  Konsument i Sverige Skrev:

  Och inte ”sno” utvecklings länders marker för soja odling och dylikt.

  Detta tycker jag är väldigt bra sagt ”inte sno utvecklingsländers marker”. Det är väl det vi gör med sojaproduktionen?

  Ja inte är det vegetarianerna som äter upp soyan, den går till köttindustrin och djuren där.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Hälsa är livet:
  Normalt är katter laktosintoleranta, så det bästa är att ge dem laktosfri mjölk eller grädde. Alternativt vatten, och fett i någon annan form än mjölkfett.

 20. 20
  Hälsa är livet säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var märkligt… Det kan hända att min mormor även hällde upp grädde åt dem också, men hur som helst så var de friska och pigga. Men om man tänker efter så brukade katterna förr i tiden få färsk opastöriserad mjölk i ladan och den sägs även laktosintoleranta kunna dricka utan problem eftersom pastöriseringen förstör viktiga vitaminer och enzymer, däribland laktas.

 21. 21

  Ibland blir jag förvånad. Det här är en högst märklig diskussion.

  Blogginlägget från Annika visar hur veganerna driver en hård kampanj för att lära era och andras barn att äta veganmat, men LCHF:are här på sidan verkar vara mer bekymrade över huruvida deras hundar och kattor får rätt och artriktig föda.

  Kan någon förklara det för mig?

 22. 22
  Vox Humanae säger

  @ Frank Nilsson:
  Det beror nog på att den problematiken är lättare att förstå och göra något åt. Vi är ju nu en gång för alla bekväma, på alla sätt vi kan vara det på. Det är ju därför som gängse bantningsmetoder misslyckas i så hög grad, folk orkar inte med i längden, medans lchf är lätt, det kan man hålla på med hur länge som helsts utan att det blir jobbigt.

 23. 23

  Ja, men är det enda viktiga hur man själv äter?

  Är det oviktigt vad de stoppar i ungarna i skolan och vad de skolas där till att tro om , mat, miljö osv?
  Är vi verkligen så bekväma att vi inte orkar ta strid på föräldramöten, skriva debattartiklar och insändare, om barnens rätt att få välja mat som inte dikteras av veganer , kostchefer och okunninga, opportunistiska politiker?

 24. 24

  Inga kommentarer?

  Motståndarna sitter inte overksamma, Seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin.

  Den globala köttexplosionen – effekter för människors hälsa och miljön med bl.a.
  Alicja Wolk (Red meat consumption and long-term cancer risk),
  Irene Mattson (Går det att ändra våra konsumtionsvanor och vem skulle vinna på det?),
  Fredrik Hedenius (Klimatskatt på kött)

  https://www.ksla.se/aktivitet/den-globala-kottexplosionen/

  Dom laddar kanonerna! Hur länge ska vi nöja oss med att sitta och krypa ihop?

 25. 25

  @ Hälsa är livet:

  Tack, jag är säker på att katter mådde bättre innan de började få industritilllverkad mat. Men nu är det så att de båda som finns kvar är uppfödda på torrskaffning från födseln och godtar inte mycket annat.

  Malet nötkött tar den emot, men där undrar jag om det kan vara för starkt för en som har njurproblem. Kallskuren hönsfile går också bra. Men industriprodukterna sägs ju innehålla mineraler och vitaminer m.m. som de kanske inte får av ensidig mat? Problemet med den kritiska katten är att den dessutom är klart överviktig. Alltså skall hon ha tonvikt på fett men utan kolhydrater, och någon sådan produkt har jag inte hittat. Ett märke som rekommenderas för överviktiga katter är kalorireducerat med låg andel fett, men fortfarande med detta eländiga spannmål, så den har vi inte tagit.

 26. 26
  Konsument i Sverige säger

  Frank Nilsson Skrev:

  Motståndarna sitter inte overksamma

  Helt rätt Frank. Något vi också ska tänka på, vi som är lite fattiga, skatter drabbar oss som konsumenter – kommer vi att ha råd att köpa kött, smör och grädde. Det blir kanske de ekonomiskt välbeställda som äter sig till god hälsa!

 27. 27

  Frank
  Jag tror nog de flesta här visst tycker det är oerhört viktigt vad ungarna får för mat och vad de lär sig i skolan liksom de äldres mat på äldreboenden. Tvärtom visar det på att här också finns många djurvänner som tänker på vad djurmaten innehåller. Jag har haft katter i hela mitt liv men det är nog först på senare tid som även jag har förstått hur full av skit kattmaten är och tycker man om sitt djur vill man också att de ska må så bra som möjligt liksom man gör på den mat man själv äter.

  Det ena behöver ju inte utesluta det andra och naturligtvis har du rätt i att det är viktigt att ta strid mot sådana som Jonas Paulsson och Stig Bengmark. De har ju fått figurera ganska fritt med sin felaktiga skitpropaganda i många dagstidningar och därför var det verkligen roligt att läsa ditt bemötande svar på allehanda.se

  Artikeln du skrev var jättebra. Fler artiklar av detta slaget bör skrivas och skickas in i ännu fler tidningar. Det är tyvärr många som får en snedvriden bild av köttätandet, LCHF och miljön då ingen ”motartikel” förs in.

 28. 28

  Piltson, är det inte dags att avsluta katt- och hunddebatten?

 29. 29

  Cali och andra,
  Om de kommer till den lokaltidning man läser med samma artikel som den jag svarade på:

  https://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4533519-infor-skatt-pa-kottprodukter

  är de ju ganska enkelt att låna min artikel och föra in som svar:

  https://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4555696-kottfri-mandags-veganmat-hotar-folkhalsan-

  Det kräver inte mycket ansträngning, inte mer än att skriva ett inlägg här, men mycket viktigare!

 30. 30

  @ Cali:

  Ja en av de fula trick som ”kostexperterna” och SLVs funktionärer använder sig av är just att marknadsföra och omdefiniiera/demonisera LCHF som en resurkrävande och hälsovådlig diet.

  På lchf. se har man tagit upp idén om en internationell LCHF dag som skulle kunna användas till bl.a. typ marknadsföring. Mattias Ribbing lär oss hur viktigt det är med bilder. Man skulle vilja se LCHF visualiserat (affischer o.s.v.) många sammanhang. Som det är nu så är det alltför många som får chansen att oemotsagda tala om för folk vad LCHF innebär..Om jag inte minns fel så startade LCHF reklam upp i TV, men försvann. Undrar just varför?

 31. 31

  Bengmark var ett nytt namn, så jag sökte lite och hittade denna intressanta artikel från 2007:

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397

  Att hårdstekning skapar skadliga ämnen är väl bekant, men när man ser ost nämnt i detta sammanhang blir man lite förskräckt. Han tycks framför allt arbeta med statistiska relationer snarare än påvisade orsakssamband, och extra misstänksam blir man när man till not 6 hittar en kurva snarlik Ancel Keys´ syn på fett, dock med källa ”KK Carrol”.

  Framställningen av de tidiga jägarfolkens tillgång på fett stämmer inte med vad vi läste om hos arkeologer och antropologer (Sahlins, Binford .t.ex.). Enligt dem uppstod Homo Sapiens intellektuella kapacitet tack vare stor tillgång på fett (benmärg, hjärnsubstans). Det har t.o.m. Stephan Rössner påpekat på ett ställe (och på ett annat ställe förnekat, lustig sort denne Rössner).

  Men det vore kul om någon mera kunnig person kunde se närmare på denna artikel, som tar upp centrala aspekter. Intressant men inte helt övertygande för en lekman som mig.

 32. 32
  Konsument i Sverige säger

  Frank Nilsson Skrev:

  är de ju ganska enkelt att låna min artikel och föra in som svar:
  https://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4555696-kottfri-mandags-veganmat-hotar-folkhalsan-

  Det finns bara 5 kommentarer mot 31 här på bloggen!
  Skriv och Gilla vet´ja, om du Gillar

  https://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4555696-kottfri-mandags-veganmat-hotar-folkhalsan

 33. 33

  Frank Nilsson Skrev:

  Piltson, är det inte dags att avsluta katt- och hunddebatten?

  Nej. https://www.ucpress.edu/book.php?isbn=9780520265899

  Och när man får ett vänligt påpekande kräver vanlig hövlighet ett svar.

 34. 34

  Ps Om ni använder er av min artikel så meddela mig på livlinan@hotmail.com var den är införd, så hjälper jag till med att bemöta vegankommentarerna DS

 35. 35
  Humlan säger

  Frank #24 har helt rätt.
  Ännu ett seminarium i samma tecken på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien,
  handlar om att vägleda konsumenter till miljömedvetna val.

  https://www.ksla.se/aktivitet/nar-verket-rorde-om-i-grytan/

  Medverkar gör Linus Källander som är en av personerna bakom ”Dyrare mat .NU!”
  som propagerar hårt mot köttkonsumtion.

  https://www.dyraremat.nu/

  Louise Ungerth deltar på bägge nämnda seminarier

  https://louisekonsumentkoll.se/kott-kott-kott/

 36. 36

  #30 1940
  Det är en mycket bra idé att tänka mer på marknadsföring för att folk inte ska få fel bild av vad LCHF är för något och de positiva följder det kan innebära för hälsan. Senaste tiden har det varit en intensiv propaganda mot allt som har med LCHF att göra ur olika synvinklar, ren smutskastning, man antyder gärna att man blir sjuk på olika vis, är det inte det ena är det det andra man insjuknar i. Media hakar på utan någon som helst tanke på att kolla upp källorna om den information de får verkligen är korrekt. När de sedan får rätt info från folk som skriver till dem bryr de sig inte om att komma med rättelser och hur många skulle egentligen läsa rättelserna. Många läser en rubrik och så tror man att det är sant.

  Det som slår mig ibland när man läser folks kommentarer är att de säger sig ha blivit sjuka på ett eller annat sätt pga LCHF men att de ätit fel kost under många år tidigare och kanske redan tillfogat sig sjukdomar som kanske inte visar sig förrän senare det tänker de aldrig på. Blir man sjuk efter man börjat äta LCHF är det så klart kostens fel och inte det tidigare levernet. Ibland får jag känslan av att en del människor känner sig osäkra och bevakar minsta lilla sjukdomssymptom.

  Sorgligt nog hörde jag av min kompis igår vars man har diabetes typ 2 att han inte vill och/eller vågar testa LCHF för att bli bättre. Han har inte haft diabetes mer än några månader, är överviktig och runt 45-års åldern. I vintras lånade min kompis en av Annikas böcker + en annan bok men tydligen räckte det inte till för att övertyga…ändå ser de ju att jag själv har gått ner i vikt (19 kg) och att jag mår bra. Min kompis verkade inte vilja diskutera ämnet så jag funderar lite på om hon blivit skrämd av allt som stått i tidningarna eller hört i TV. Lite synd tycker jag men man har ju ansvar för sitt eget liv och kan ju själv ta reda på mer seriös info om LCHF om man nu är intresserad.

 37. 37

  #33 Frank
  Här i skåne finns tidningen Norra Skåne och det är väl några veckor sedan nu i mitten/slutet av februari som Jonas Paulsson skrev en insändare i tidningen om artificiellt kött. Visserligen nämndes inte LCHF men däremot framhöll han miljöfördelarna med konstgjort kött. Redan i höst ska enligt honom ett företag i Holland ha den första konstgjorda hamburgaren klar till en kostnad av ca 2,5 miljon. Tyvärr har jag inte kvar tidningen, har nog hamnat i pannan 🙂 men här finns en artikel om än inte ordagrant så i alla fall snarlik den som skrevs i Norra Skåne.

  https://www.stockholmsfria.nu/artikel/92159

  Jonas har en skrämmande inställning till mat och miljö och jag undrar om alla miljö- och vänsterpartister har denna inställning. I så fall vet jag i alla fall vad jag INTE ska rösta på vid nästa val.

 38. 38

  @ Cali:

  En bekant med prediabetes och övervikt slutade äta godis och dricka läsk och normaliserade på så sätt sitt blodsocker samtidigt som han gick ner 6 kg i vikt. Vid återbesök på vårdcentralen menade diabetessköterskan att han visst kunde äta lite godis då och då nu när blodsockret var bra. Behöver jag berätta hur det hela utvecklade sig 😉

 39. 39
  Vox Humanae säger

  Problemet är väl att vi behöver statistik, undersökningar och egna experter som ideligen syns i media. Konsumentmakten är visserligen stark men lobbyverksamheten är ännu starkare. Det kommer inte att hjälpa ett dugg att smör och grädde säljs mera om vi plötsligt får en skatt som gör feta produkter dubbelt så dyra!
  Men vem vill och orkar stå på barrikaderna? vi har ju sett hur illa det nästan gick för Annika D. Jag har personlig kunskap från en fd. diabetessköterska som säger att hennes landsting har infört en muntlig ”företagspolicy”, man har talat om för klinikcheferna att det är förbjudet att ens tala om lchf, om man gör det så bryter man företagspolicyn och det är skäl för avsked.
  Jag själv lider av en neurologisk sjukdom sedan ett tiotal år, jag har haft tidsbegränsad sjukersättning och blev iom den senaste ”reformen” utförsäkrad och håller nu på att söka permanent. Jag vågar inte stå med mitt namn ute på dessa bloggar, jag vet ju inte om min handläggare är en av de rabiata människor som ibland utför attacker på lchf. Jag vill inte ha ett avslag som säger ”du orkar skriva blogginlägg alltså orkar du arbeta”.
  Detta är ett problem, ett stort sådant. De religiösa fundamentalisterna finns överallt i vårt samhälle. De förstår inte själva att de har en religiös livshållning och detta gör dem ännu farligare, de har som regel inga som helst skrupler för att få andra att följa deras övertygelse. T.ex. Rössner, som under 40 års yrkesliv har fått mängder av människor att bli ännu fetare och sjukare, och gud vet hur många självmord han har på sitt samvete. Han kör på i samma spår som alltid och skulle förmodligen gärna utföra stämbandsamputation på sina motståndare om han kunde.
  Så, vem vågar att stå i främsta ledet? måste man vara emeritus för att våga säga det man står för? KZ har flitigt valts ut av media, förmodligen av goda skäl. Hon har nämligen knappt en aning om vad lchf är, hon ger bara en bild av lchfaren som en snacksalig knäpprot som inte vet vad hon talar om.

  Vi behöver kunniga människor med bra titlar som vågar stå för sin kunskap i media. Vågar DU, aktiv eller pensionerade medicinare föra fram den kunskap du har?

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ Cali:

  Marknadsföring av LCHF är definitivt bra. Problemet för oss är dock att våra resurser för marknadsföringsåtgärder är klart begränsade i jämförelse med våra officiella motståndare för att uttrycka det milt. Jag ska själv marknadsföra LCHF 26 april i Trollhättan med en föreläsning med titeln: ”LCHF som Vetenskap – Medicin som Religion” som kanske kan tyckas provocerande. Jag är dock övertygad om att titeln verkligen speglar vad det är frågan om. (Jag råkade se en kul länk till Rössners blog som förstärker den bilden.)

  Vad som talar för att LCHF är vetenskaplig livsstil för att bevara vår hälsa är att den stämmer mycket bättre med verkligheten än den officiellt föreslagna kosten och livsstilen om man vill hålla sig frisk. De senaste 30 årens utveckling har faktiskt torpederat den officiella kostlinjen och förvandlat den till en religiös dogm. Det kommer förstås alltid finnas enskilda individer som av någon anledning inte mår bra av LCHF men det förändrar inte den generella bilden av det hälsosamma i att undvika det ämne som kroppen bevisligen tar skada av och inte behöver.

  I LCHF finns ett klart logiskt mönster när man integrerar all den kunskap vi har om människans utveckling och homeostas och därmed också erbjuder en förklaringsmodell som är helt överlägsen det ”svammel” som vi matas med. Det börjar bli alltmer glest mellan de halmstrån som man försöker rädda sig med. Varje person som inte mår bra av LCHF kommer förstås vara ett sådant halmstrå. Att sedan kanske 99% av oss mår bra av att ge tusan i kolhydraterna är knappast något som intresserar dem som försvarar nuvarande kostlinje och det är hos dessa försvarare de ”gigantiska” ekonomiska resurserna finns för ”marknadsföring”.

  På samma sätt som folk blir beroende av alkohol så blir en hel del beroende av kolhydrater och har sedan svårt att låta bli trots att de hela tiden blir mer eller mindre ”förgiftade” av dessa ämnen och speciellt de som hamnat i det metabola syndromet. Dessa människor blir förstås inte glada om man antyder att de på samma sätt som alkoholister först måste erkänna att de blivit ”kolhydratsalkoholister” om de ska orka ”ta itu med sitt problem”. Jag är övertygad om att många av oss som blivit ”friska” med LCHF kan berätta hur svårt det kan vara att avstå från den där kakan som så många välvilligt vill dela med oss.

  Vi vill ju så gärna ”ha supen” och om folk då blir glada om man tar den så är det som sagt svårt att hålla tillbaka för en del. Det är ju så lätt att ”lura sig själv” – ”baksmällan” kommer ju efteråt.

  Jag tror att vi måste ”stå upp” för att LCHF är vetenskap även om det nu börjar blåsa alltmer kring öronen. Att ”fega sig” på den punkten tror jag helt enkelt inte är någon framgångslinje.

 41. 41

  Vox Humanae Skrev:

  T.ex. Rössner, som under 40 års yrkesliv har fått mängder av människor att bli ännu fetare och sjukare, och gud vet hur många självmord han har på sitt samvete.

  Detta är en tänkvärd kommentar, och vårt tänkande lades fram i ett sjuttiotal avsnitt av ”Rössnerkommentaren” 2006-2007. Tillrättaläggande erhölls aldrig. Men en del därav återanvänds nu på hans egen blogg (klicka ”Piltson”). Ännu ingen reaktion, men man kan ju bli utspärrad.

 42. 42

  @ Vox Humanae:

  Jag brukar läsa dina kommentarer med stor behållning. Dock håller jag verkligen inte med dig ang. KZ i LCHF sammanhang. Hon har gjort bra ifrån sig i TV. LCHF behöver kunniga företrädare OCH ”icke experter”. Nog om detta för min del.

 43. 43

  @ Professor Göran:

  Ja, du är verkligen en LCHF ambassadör i folkhälsans tjänst. Kom just att tänka på att både Annika och Kostdoktorn har LCHF broschyrer, som dina åhörare skulle kunna ta med några ex av och dela ut till vänner och bekanta 🙂

 44. 44

  Jag är nog böjd att hålla med 1940 #41, att KZ inte är den bästa förebilden. Däremot tycker jag hon gjorde rätt bra ifrån sig i TV men hennes syn på människor verkar lite egendomlig ibland. Det finns ju massor av kunnigt folk vars kommentarer man läser på bloggarna här och bl a uppskattar även jag Vox Huamanaes många gånger beskrivande inlägg men det som behövs är fler experter på området som 1940 säger. Inget ont om kostdoktorn, han är både duktig och lugn i debatterna men han kommer att behöva mycket mer stöd från experter som t ex Sundberg, Ravnskov, Wikholm m.fl som skriver på bloggarna.

  #39 Prof Göran
  Ja det är synd att resurserna ska vara ett problem då LCHF inte har så många sponsorer (kanske inga?) Livsmedels- och läkemedelsindustrin känner sig säkert hotade av att LCHF har blivit så stort. Nu tar de till storsläggan för att försöka trycka ner och få folk att tro att det bara är en övergående modetrend som snart byts ut mot annat. Allt för att människor inte ska få möjlighet att gå ner i vikt eller äta sig friska på egen hand. De hade aldrig tagit upp programtid på TV så många gånger om de inte själva hade insett att LCHF faktiskt är annorlunda mot andra koster eller bantningsdieter. Det är ändå tur att Internet finns för här kan man alltid hitta rätt info och diskutera allt som rör LCHF vs SLV m.m.

  ”Jag tror att vi måste ”stå upp” för att LCHF är vetenskap även om det nu börjar blåsa alltmer kring öronen. Att ”fega sig” på den punkten tror jag helt enkelt inte är någon framgångslinje.”

  Helt rätt Göran, det tror jag också man måste stå upp för det man vet och tror på.

 45. 45
  kostintresserad säger

  I Expressens LCHF bilaga (20-22 januari 2012) finns ”nya lchf- MATPYRAMIDEN” på sid 19 ! Jättefräsch! Den skulle jag mer än gärna ha som affisch på min köksvägg i c:a 60×80 cm. Andra skulle kanske föredra den i mindre format på kylskåpsdörren. Det enda jag saknade var smörpaketet. Fin present, julklapp, att dela ut i föreläsningssammanhang etc. Det kanske finns bättre alternativ än just en pyramid. Mattias Ribbing har ju lärt oss hur viktigt det är med att mata hjärnan med (minnes)bilder.

  Det behövs verkligen läcker reklam som gör LCHF rättvisa som motvikt till de ”nidbilder” som massmedia (med undantag för Expressen i söndagsbilagan) och kostexperterna levererar 😉

 46. 46

  @ Vox Humanae:

  Även jag är i strid med Fk, vad jag lider av och har fått gå igenom sista året vill jag inte gå in på.. men jag har inte haft någon form av ersättning sen september 2011, jag är på väg in i fattidom och ruin..ska de nu bli ”fettskatt” så lär det ju bli extra trevligt framöver.

  Professor Göran:

  Det där med alkohol och kolhydratberoende verkar vara av samma sort, jag är ju nämligen alkoholist fast nykter sådan sen många år, jag hade förvisso ett långt återfall i fjol sommar som jag skyller på allt jävelskap som jag råkade ut för med myndigheter o dylikt, så jag orkade till slut inte och då blev det spriten igen..
  Men jag är också sockerberoende, när jag var ”nykter” så levde jag mest på bröd, bröd, bröd, pasta, godis, chips osv + även fett och kött, har aldrig varit direkt dettskrämd då jag inte riktigt gick på den bluffen, jag har alltid hävdat att ”sånt som folk alltid ätit förr” kan inte vara livsfarligt..
  När jag hitta LCHF så blev jag lycklig, då fick jag svart på vitt att fet mat inte kan vara farlig och jag tog till mej detta direkt.. denna kost har hjälpt mej både i mitt alkohol och sockerberoende, något som behandlingshem skulle behöva ta till sej..när jag var på just ett sådant för 13 år sen så inleddes min bana som godisätare, jag åt inte godis före det.. men allt annat i kolhydratväg.
  Jag märkte att mitt sockersug ökade när jag inte drack alkohol, och tvärtom, när jag drack så åt jag inte godis eller andra sockerprodukter..

 47. 47
  Bustas säger

  Frank.
  Jag skrev ett inlägg igår (i allehanda) där jag påpekade att det knappast kan vara unga LCHF som orsakat det ökade antalet hjärt-kärlsjukdomarna i Sverige. Men snart om några år, kommer vi att se att dessa åkommor sjunker i antal tack vare LCHF.
  Mitt inlägg var inne i en timma c:a och togs sedan bort. Har du någon aning om varför?

 48. 48
  Konsument i Sverige säger

  Bustas Skrev:

  Mitt inlägg var inne i en timma c:a och togs sedan bort

  Var det en kommentar du skrev eller en insändare?

 49. 49
  ragnhild säger

  For en tråd. Ikke tro at engasjementet HER ikke har betydning – inkludert ditt Frank Nilsson – som utfordrer. Denne bloggen studeres av millioner? – og har på det viset alene en enorm markedsføringsbetydning.

  Frank: Inlägg om våre ”kjæledyrs” kost er høyst relevante – gir informasjon och åpner øynene våre for ”galskapen” det er ikke å gi dem artsriktig føde fra begynnelsen. Denne informasjonen kan føre til at enda flere engasjerer seg; stiller spørsmål til hva riktig kost er både til husdyr og mennesker.

  Så mye utenkt (så mycket vi inte har tänkt på). Ikke urimelig da dagens samfunn er basert på profitt, raske lettjente inkomster/inntekter. Bevisstgjøring – og det lchf-förespråkare/foregangsmenn/kvinner har satt igang = et skred/lavine. Og slike laviner lar seg ikke stoppe – slett ikke når virkningen har satt inn – eks. forbedret helse.

  Heldige alle som har plass til ei ku, noen sauer og høns – og litt jord 🙂 De kan gi blanke i alle akademikergjenger, (godt beskyttet bak alle slags ”korrekte” hypoteser/metoder – tror de!!!) som mener seg sitte med sanhetsarver fra Ancel Keys, legemiddel-/shitmatindustrier o.a.

  Nei, back to nature – takk. Take care, alla!

 50. 50
  Vox Humanae säger

  1940 m.fl.

  Det finns både plus och minus med KZ. Hon är ju folklig och slagkraftig och tar för sig hela tiden. Det jag tycker är problemet med just hennes slagkraft är att hon tar för sig för mycket av tiden och samtidigt uppenbart har en väldigt låg kunskapsnivå. Det gick ju bra i den första debatten men i den andra var professorerna förberedda och frågade henne om rena fakta. Då visade det sig att hon inte kunde och stakade sig och sedan rent av hittade på. Jag tror inte att det är bra att hon av media och sig själv framställs som Sveriges främsta företrädare för lchf. Om de som bestämmer får höra två nonsensargument, ett från en sensationsbloggerska och ett från en professor, då är det ganska stor chans att de lyssnar mera på professorn. Jag har i sak inget emot att KZ är med, men som alltid så är jag för en bra balans och KZ har fått FÖR stor plats i de debatter där hon deltagit.

 51. 51
  Bustas säger

  47#
  En kommentar!

 52. 52

  Bustas, jag har ingen aning!

 53. 53
  Annika säger

  I Danmark har man redan infört fettskatt. Det gör mig bekymrad om det finns tankegångar på att införa det i Sverige också.

  Oavsett om man är LCHF’are eller inte eller om man tycker det är bra eller dåligt att öka sitt fettintag, så innebär fettskatt andra konsekvenser än att folk köper mindre feta produkter. Sannolikt kommer man att kompensera maten med fler tillsatser, kosistensgivade, smakförstärkare, socker mm istället. Det är ju bara att titta på innehållsdeklarationen på många nyckelhålsmärkta produkter som ska vara så nyttiga. En äkta hemgjord majonäs på ägg och olja skulle bli dyrare jämfört med en majo med massa E-nummer. Vill vi ha det så?

  Om man inför fettskatt på grund av miljöskäl bör man också tänka sig för en gång extra. Det är ju framförallt dom magra ”ädlare” styckdetaljerna som filébitar som är populärast och som det finns minst av på djuret, medan fetare och grövre detaljer ratas. Det betyder att det kött som bygger upp våra köttberg blir dyrare i förhållande till de styckdetaljer som redan är stor efterfrågan på och som gör djuruppfördningen har blivit en industri där många djur slaktas i onödan. Man skulle exempelvis av resurskäl kunna ha lite högre fetthalt i färs, men om man inför en fettskatt skulle det istället ge incitament till att putsa bort ännu mer av djuret innan mal ned köttet till färs och korv.

 54. 54

  För några dagar sedan var det en artikel som refererade till forskning som visat att kvinnor som åt för lite rött kött blev deprimerade. Idag är det motsatsen som gäller igen – att rött kött är farligt inklusive vilt! En LCHF:are som förespråkar vegetarisk kost uttalas sig m.m.

  https://www.aftonbladet.se/halsa/article14519668.ab

 55. 55
  Professor Göran säger

  Att byta livsåskådning är för alla en väldigt traumatisk erfarenhet, för sin livsåskådning är ofta den man delar men ”nära och kära”. Är det samma livsåskådning som de flesta andra har i samhället man samtidigt bryter emot så blir det ännu svårare. Denna insikt kan göra att man blir ganska obenägen att börja ”tänka självständigt”.

  Ju mer fundamental en sådan förändring är ju mer traumatiserande blir den förstås.

  Kosten är en väldigt grundläggande del av våra liv och en satsning på LCHF kan därför bli ganska traumatisk om omgivningen börjar ”titta snett”. Speciellt när de moraliska argumenten kring köttätande dyker upp kan det bli svårt. Att detta har någonting med vetenskap att göra är knappast troligt utan snarare ett försök att introducera en ny religös dogm som passar in på den existerande stentavlan. ”Vegomyten” är här en befriande läsning.

  Men om man som allvarligt sjuk eller överviktig bryter mot ”normerna” och blir ”normal” och frisk så ökar förstås benägenheten att tänka självständigt och då kan man ju också försvara sig bättre om de nya matvanorna blir ifrågasatta.

  Dessutom är det ofta många andra i omgivningen som skulle vilja bli av med sina krämpor och övervikt.. Som en kollega i min ålder på Chalmers efter att ha noterat min uppenbara viktminskning sa: ”Jag skulle vilja se ut som du gör!” ”Enkelt!” svarade jag ”Ät inte kolhydrater!” De flesta i denna åldersgrupp har lagt sig till med rejäla ”kaggar” medan doktoranderna i 25-årsåldern med några undantag är normalviktiga.

  Men man kan ju ändå undra hur svårt livet kan vara som köttätare bland hinduer eller som vegetarian bland traditionella eskimåer.

 56. 56

  Professor Göran Skrev:

  ”Enkelt!” svarade jag ”Ät inte kolhydrater!”

  Och vad säger delinkventerna när de får denna anvisning? Här slutade vi för fem år sedan att ge praktiska råd till folk som uppenbarligen kunde dra fördel av dem. Man hade börjat se oss som beskäftiga bytokar.

 57. 57
  Professor Göran säger

  @ Piltson:

  Min erfarenhet säger mig att folk normalt bara vill ha ”One-liners” i det dagliga livet och umgänget. Där gäller det att inte ”darra på manschetten” utan det är bara snabba klara budskap som gäller. Hamnar man i en försvarsposition har LCHF tappat mark. Ska vi vinna terräng så ar det korta snabba motattacker som gäller och som skjuter på vedersakarens svaga punkter då man blivit ”påhoppad” med att ”Kött är farligt!” eller vad det nu kan vara som har dykt upp på löpsedlarna. T.ex. svaret ”Jag tror att du har ätit för mycket kolhydrater!” gör att man sätter angriparen i en försvarsposition (speciellt om han är lite rund om magen) och då har man skrattarna på sin sida och har i princip ”vunnit”.

  Det är också bara i speciella situationer man kan komma in i seriösa diskussioner dvs. när ”delinkventen” blivit ”riktigt intresserad” och då är det oftast på tu man hand.

 58. 58
  ragnhild säger

  https://anneviken.blogspot.com/2011/04/nkkelholslureri-og-er-momskutta-mat-bra.html

  Här kan ni läsa um hvitt kött (gris och fjörfe), och hur deras liv artar sig – jag har på 4de månaden inte köpt kyckling – och nu fattar jag varför – vad med svin – lyckligen är vi (än så lenge) inte med i EU. EU-politikens mangel på djurvälferd måsta ta slut….

  …. Anne Vikens blogg är för närvarande ett enda torturliknande scenarie af torturvideoer – gå inte in där om du inte tål stärka saker. Hon advarer oss själv också. Men hon är samstundes en modigt människa/veterinär som välger inte att skugga för sanningen. Halal-slakt, industri-uppfödda djur …… förskräckligt. Det kan inte bli värre. Bättre kan det nog inte bli för ni stämmer för NEI til EU-medlemskap och börjar bruka de grå cellerna 😯 Jag kommer nog till å ta initiativ här i Norge — på ett eller annat sätt. Så kan inte världen/industrien få tura fram – något är spinn hakkande gale. – Jag fortsätter min ”jakt” på gräsbetekött – kylling – NEI. Spannmål – nei – vegetarkost – är ni inte kloka – jag är köttätare – inte varken mus eller någon sniggel – vad nå det heter på svenske – igelkott? 🙂

 59. 59
  ragnhild säger

  https://anneviken.blogspot.com/search/label/landbruk

  Legger til ovenfornevnte side – for dem som tør lese om og se diverse videoer om manglende dyrevelferd.
  Fy skam!

  Piggsvin = igelkott
  Snegle = snigel 😉

 60. 60
  Konsument i Sverige säger

  Bonden mättar och värmer!

  Detta låter väl bra. Klart vi ska premiera bonden och äta svenskt kött, bland annat.
  Citat: …”Från politiskt håll behöver vi nu hjälp med att skapa incitament som premierar varor och tjänster som tagits fram med gott djurskydd, miljöhänsyn och arbetsvillkor. Vi behöver hjälp med att stimulera företagande på landet, i vilket äganderätt, infrastruktur och villkor för småföretag särskilt prioriteras. Vi ser också ett behov av samverkan över sektorer för att upprätthålla offentlig och kommersiell basservice. Slutligen är en tryggad och säker livsmedels- och energiförsörjning av yttersta vikt för att möta de framtida utmaningarna.

  Helena Jonsson förbundsordförande LRF

  Nils-Olov Lindfors ordförande LRF Norrbotten” Slut citat.

  https://www.kuriren.nu/ledare/default.aspx?articleid=6362761

 61. 61
  40talist säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Bonden mättar och värmer!
  Detta låter väl bra. Klart vi ska premiera bonden och äta svenskt kött, bland annat.

  Jag tycker att riksdagen ska värna om att vi producerar och äter svenskt kött när vi äter kött, i stället för kött som skickats från andra sidan jordklotet. Den dagen oljan är dyrare än nu, så blir köttet än dyrare utan eventuell köttskatt.

  https://www.vk.se/596447/infor-en-svensk-skatt-pa-kottprodukter

 62. 62
  Professor Göran säger

  Jag väntar just nu på en låda med 25 kg fryst kött från Norrbete ska komma fram till Göteborgs Fryshus. Det är nog så nära ”naturlig” matproduktion man kan komma om jag fattat detta rätt.

  https://www.norrbete.se/

  Vilken kvalitet på köttet!

  Och vilken potential för utveckling av hela norrlands inland istället för avveckling.

  Jag tror att detta är början på framtiden 🙂

 63. 63
  ragnhild säger

  Å, nå blir jeg så misunnelig prof. Göran – jeg vil ha gräsbetekött från norrbete. Tror ikke vi har noe tilsvarende her til lands – eller? Oi – ikke hadde jeg ventet med bestilling – om jeg bodde i Sverige – ny fryseboks hadde jeg heller ikke ventet med å få på plass… å, det er trasigt vara misunnelig…. ;(
  Jag undrar ….. Anne Viken tilsammans med mattilsynet (kontroll-instans) säger att den mänskliga attityden ofta (tyvärr) också är faktor när det kommer till djurvälferd ell. inte djurvälferd = aspect att rekna med.

  By the way:
  https://runelanestrand.wordpress.com/2012/03/19/varens-viktigaste-mote-i-ockelbo/

 64. 64
  Annika säger

  @ Professor Göran:
  Om du bor i GTB och vill ha färskt kött någon gång, kan jag även rekommendera Kaprifolkött, ekologiskt naturbeteskött med fantastisk kvalitet från gårdar runt om i Bohuslän, både eko och närproducerat. Djuromsorgen är verkligen i fokus hos dom. Djuren har heller inte åkt långväga fram till slakt, vilket jag tycker är en viktig parameter ur djuromsorgssynpunkt.

 65. 65

  @ Professor Göran:

  Det är inte så länge sedan som det bara var prästen, läraren och läkaren som hade böcker, inte länge sedan lärare sågs som sändare och elever som mottagare. Vuxna ”sökare” sågs som udda individer, lite utanför, beklagansvärda!

  Dagens politiker beslutar ena minuten om en skolplan som skall främja elevernas kritiska tänkande och lust till sökande efter kunskap och tillsätter i nästa minut en statlig myndighet med uppdrag att pådyvla självständigt tänkande, sökande konsumenter och patienter allmänna kostrekommendationer, medan kostetablissemanget använder sig av samma gamla förlegade härskartekniker, förmodligen därför att de fortfarande fungerar.

  Kants visdomsord bör beaktas: ”Upplysningen är människas frigörelse från hennes självpåtagna omyndighet. Omyndighet är människans oförmåga att använda sig sitt förstånd utan ledning av någon annan. Självpåtagen är denna omyndighet när orsaken inte är bristande förstånd utan bristande beslutsamhet och mod.”

  Förhoppningsvis har LCHF framtiden för sig. Dagens medborgare finner sig inte i att vara passiva mottagare, som rakt av och okritiskt köper myndigheternas påbud. Kampen för att LCHF skall accepteras som alternativ till dagens fettskrämda och kolhydratstinna är viktig på mer än ett plan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa