Våffeldagen

Jag får mail från Facebookgruppen LCHF klipp och tips. Där fanns nu ett våffelrecept från Tone Rosen:

LCHF våfflor (ca 6-8 våfflor)
1,5 dl vispgrädde
3 ägg
2,5 dl mandelmjöl
25 gram smör

Vispa ner äggen i grädden . Blanda ner mjölet och smöret och grädda i våffeljärn.

Har du bättre förslag på våffelrecept?

Senare: Nja, det blev ingen succe hos oss direkt. Jag har inte gräddat våfflor på minst 9 år. Det var inga problem att göra smeten, men våfflorna var väldigt snabbgräddade. Jag började med 2 minuter första laggen, i mitt teflonbelagda dubbeljärn, och den blev övergräddad. Sen tog jag 1,5 min, och den blev också övergräddad. Sen tog jag 1 min 20 sek, och den blev också övergräddad. Sen var smeten slut.
Smaken blev torr; det kan ju ha berott på att våfflan blev övergräddad. Smeten som jag slickade upp ur skålen efteråt var mycket godare, den smakade  mandel.

Sen hade vi ett fasligt sjå, maken och jag, med att torka ren våffeljärnet från brynt smör, och alla droppar som hade kommit bredvid.
Vi kommer nog inte att grädda våfflor igen, förrän möjligen nästa våffeldag.
Ugnspannkaka är mycket enklare och godare.

 

 

Comments

 1. 1

  Tack för tipset! Hoppas att det funkar lika bra som att byta vetemjölet mot mandelmjöl i pajskalet och smulpajen. Bärpaj med mandelmjöl i smuldegen är en riktig delikatess inte endast för glutenallergiker. .
  Mums!!! Och mätt blir man länge 🙂

 2. 2
  Konsument säger
 3. 3
  Konsument säger
 4. 4

  Annika, när jag gräddar våfflor brukar jag då och då försiktigt lyfta på överdelan av järnet och kolla om våfflorna är lagom gräddade. 😉

 5. 5
  Lella Gislén säger

  Det funkar ganska bra med Johannesbrödkärnmjöl.

 6. 6

  och i min bakbok finns ett med kokosnötsmjölet. 🙂

 7. 7
  Björn Eriksson säger

  @ Marianns LCHF mat&bak:
  Marianne.
  Bakade efter ditt recept och överraskade min fru med härliga våfflor. Smorde järnet efter varje gräddning. Fungerade utmärkt!

 8. 8

  Jag gräddade mandelvåfflorna och de blev jättegoda. Fick ställa ner termostaten lite. För mjölvåfflor fick jag (innan lchf) grädda på full spik.

 9. 9
 10. 10
  Snapphane säger

  Det här receptet har jag gjort flera gånger och jag har då aldrig haft några som helst problem med att våfflorna bränner vid eller problem med rengöring. Jag har ett två år gammalt våffeljärn av märket OBH och iofs brukar jag för säkerhets skulle ta lite smör på järnet innan jag gräddar men det gör jag å andra sidan bara på den första våfflan. Våfflorna blir jättefina och om man vill kan man lägga i lite Sukrin (sockerersättning som inte påverkar blodsockernivån) i smeten och kanske även i den vispade grädden man har ovanpå våfflan.
  Jättegott blir det och det har jag bjudit mina grannar på flera ggr. Du gör nog något fel skulle jag tro.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa