Ölsocker

Kostdoktorn skriver idag: Ölmage – sanning eller myt?
Där diskuteras om det är socker eller alkohol som gör en överviktig av öl.
En påstår att det inte finns något socker i öl. Jag slog upp mellanöl i Fineli.fi.
Där ser det ut som att det finns 4% socker i öl, bestående av hälften av vardera maltos och glukos. Det blir ganska stora mängder socker när man dricker mycket öl, vilket många öldrickare gör.

 

Comments

 1. 1
  Per Wikholm säger

  Det är här som livsmedelstabeller lätt blir missvisande. Öl innehåller 4 g kolhydrater per 100 g och morot ca 8 g. Då är det lätt att förledas att tro att öl är ett säkrare alternativ än morötter. Skillnaden är dock att 100 g morot är en rätt stor morot som få torde äta upp hel under en måltid medan det knappast finns någon som nöjer sid med att dricka bara 100g=1 dl öl till en måltid. Standardburken för öl är numera 5 dl vilket innebär att det är 20 g kolhydrater, alltså betydligt mer än dubbelt så mycket som en stor, grov morot.

 2. 2

  Att ren sprit skulle ge mer fetma än öl är inte så troligt. Däremot dricker väldigt få sin sprit ren. De flesta mixar den med olika, ofta rejält söta, andra ingredienser till en drink. Då blir det farligt.

 3. 3

  eller så kan man dricka White russian; vodka, kaffelikör, is och vispgrädde! 🙂

 4. 4

  Kan någon förklara varför öl = flytande bröd?

 5. 5
  LCHF-Bengt säger

  Jag var ganska törstig i öl för några år sen, det kunde bli ca 10 burkar öl en kväll i veckan, vilket är 5 liter, 200 gram kolisar, samt maten efter kostcirkeln typ, och något godis, och ett paket röka också för säkerhets skull, hmmm, inte konstigt man var trög dagarna efter, minns att det kändes i kroppen 3-4 dagar efter en sån kväll.
  Skulle nog inte varit så nyttigt med en morot på 2,5kg heller.

  Nu är alla laster borta och jag mår toppen, få se om det blir EN öl till midsommar, men troligvis inte.

 6. 6

  @ Jonas:
  Kaffelikör är till häften socker.

  De drinkar vi kommit fram till passar bäst om man vill drick utan att bli fet är Irish coffee (utan att tillsätta något socker (alternativt tillsätta stevia/sukrin) och dry martini .

 7. 7

  Det finns även lågkolhydratöl med så lite som 0,76 gram kolhydrater per dl, vilket är fullt jämförbart med vin. Men som alltid handlar det ju naturligtvis om mängd – lättare att få i sig 2 burkar öl än en hel liter vin… Hursom kan det för min egen del ibland bli både en eller ett par öl av denna typ, som kompenseras genom extra strikt lchf i övrigt samma dag. Vill man ligga på max 20-30 gr kolhydrat per dag går detta teoretiskt att kombinera med fem eller sex burkar öl.

 8. 8
  LowCarbGran säger

  Det är slående likheter med denna ”studie”och den sk ”rött köttstudien” från förra veckan.
  I bägge fallen har man ”bevisat” att något är dåligt eller inte dåligt genom att bara ”glömma bort”
  mer än välkända tillbehör som samäts -dricks till vad man undersökte.

  Om den senaste ”forskaren” – Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och medicine doktor vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – verkligen ”inte tänkte på” att man dricker mer än 50% av sprit med ca 75% läsk , så borde hon vänligen bli anvisad att inge sin avskedsansökan.
  Dock så dum kan hon knappast vara vilket förmodligen betyder att ”studien” var ett beställningsjobb från bryggeriindustrin som ser minskad ölförsäljning.

  Och den nu ökända ”köttstudien” uteslöt eller ”glömde bort” att 50% av allt rött kött konsumeras som hamburgare med tilltugg som bröd, söta såser, pommes frites+berg, som helt oräknat fick väga ned resultatet för kött.

  Att Sveriges största dagstidning svalde bägge undersökningarna utan frågor är ofattbart.
  Hur kan journaliststandarden på DN tillåtas sjunka på detta sätt?

 9. 9

  Öl har en infernal kombination av egenskaper, som orsakar överkonsumtion av kalorier: Öl har ett extremt högt GI, 120, vilket ger ett stort insulinpåslag och en rejäl undersväng av blodsockerkurvan. Insulinpåslaget öppnar portarna till fettcellerna och kalorierna lagras säkert i en valk runt magen. Undersvängen i blodsockerkurvan gör att man blir sugen på en till. Dessutom är ölen urindrivande, vilket gör att i stället för att tillföra kroppen vätska dräneras den på vatten och man blir törstigare ju mer man dricker. Öl dricker man som måltidsdryck, men i högre utsträckning i en egen seans och det blir således ett extra tillskott till kaloriintaget.

  De flasta av dessa egenskaper har även söt läsk, inte minst sk energidryck. Har man i unga år tillägnat sig en vana att ständigt ha en burk läsk i handen är man inte sällan bland kategorin högriskare vad gäller diabetes 2 vid mogen ålder, se mina inlägg under Nu kan det äntligen avslöjas.

 10. 10

  @ 1940:
  Öl och bröd har samma typ av råvara: något av våra stärkelserika sädesslag. För att göra öl låter man kornen gro, så att stärkelsen omvandlas till socker för att föda den nya plantan. Men vid öltillverkning låter man jäsa sockret för att få alkohol. Det går inte att jäsa stärkelsen direkt. Bröd tillverkas av samma korn av säd, fast pulveriserat. Jästkulturen för att få brödet poröst har man hämtat från ôltillverkningen. För att få brödet att jäsa måste det till lite socker, som omvandlas till mjölksyra och koldioxid vid jäsningen. Skillnaden mellan att jäsa till koldioxid och alkohol jämfört med till koldioxid och mjölksyra är att i första fallet kommer inte luftens syre åt, och jästsvamparna tvingas göra alkohol, tills de avlider av sitt eget gift vid ca 15% om de får fortsätta.

 11. 11

  @ Dacke:

  Tack!

 12. 12

  Jag tycker inte att man kan säga att öl är som flytande bröd. I.a.f. inte om man tänker LCHF.
  Jag är typ 1-diabetiker och behöver ta samma dos insulin till en vanlig ostfralla som till ungefär 8-10 öl.

 13. 13

  Jag är också typ1 diabetiker och tar ungefär samma dos insulin som Daniel

 14. 14

  Är det bara sockerarter i öl? Tex i bröd kan det ju vara 42 kolhydrater var av 1,5 sockerarter. (i ett bra bröd) Hur ser det ut på en alkoholfri öl?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Patrik:
  De kolhydrater som finns i öl är socker. Hälften glukos och hälften maltos.
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=902&lang=sv

 16. 16

  Det finns inget maltos eller dextros kvar i öl, den har jästen förbrukat.
  Vid mäskning (varm blötläggning) av malt bildas sockerarterna maltos, dextros, maltotrios och dextrin, genom att stärkelsen i kornet bryts ner av enzymet amylas.

  Lite beroende på mängden vatten i förhållande till mängden malt så får man ut 40-60 gram per liter.

  Dr. Annika Dahlquist har rätt vad det gäller VÖRT, alltså ojäst öl, men du tillverkas öl så att man tillsätter jäst till vörten, och jästen förbrukar maltosen och dextrosen fullständigt, och maltotriosen delvis. Dextrinet blir kvar. Maltosen och dextrosen bildar alkohol och koldioxid, maltotriosen förjäses till alkohol, koldioxid och estrar. Resterande dextrin, en polysackarid (kolhydrat) ligger på ungefär 10 gram/liter för ljust öl, 13-14 för mörkt öl. Små mängder trisackariden maltotrios kan förekomme men det är försumbart i sammanhanget.

  Dr. Annika Dahlquist har helt fel när hon påstår att öl innehåller maltos och dextros (druvsocker), detta förbrukas fullständigt under jäsningen, vilket borde vara uppenbart även för de med medicinsk utbildning vilket jag antar inbegriper en mikrobiologi på en basal nivå.

  Alkohol i alla former är aptitretande och förstör mättnadskänslan, vilket den som vill begränsa sitt födoämnesintag bör tänka noga på. Äter man en fett- och proteinrik diet så ödelägger man den mättnadskänsla man får, genom att dricka alkohol – på samma sätt som om man äter kolhydrater.
  Det är likgiltigt om man dricker öl, vin eller starksprit – alkoholen påverkar blodsockernivåerna så att de åker jojo, och det är just precis det man vill motverka med LCHF. ”Fyllehunger” är en välkänd effekt av detta.

  /Magnus P, bryggmästare.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Magnus:
  När jag slår upp mellanöl på fineli.fi så står där 4% socker, varav hälften glukos resp maltos.
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=902&lang=sv
  Det är ju konstigt att du beskyller mig för att ha fel när det står i Fineli.

 18. 18

  Ja, du har fel. Vad får dig att tro att det finns sockerarter i öl? Vet du inte att öl, precis som vin, är en jäst dryck, och att alla förjäsbara sockerarter förbrukas av jästen. Dextros, maltos och maltotrios spjälkas och förjäses av alla de saccharomyces-stammar vi använder.

  Öl väger 1010 gram/liter färdigt, en del starka porters uppåt 1015 gram/liter. Vatten väger 1000 g/l, 5% alkohollösning 999 g/l. Med enkel subtraktion kan du se hur många gram kolhydrater en liter öl innehåller.

  Tror du hellre på Finska Livsmedelsverket än på en bryggare är det ju upp till dig, med tanke på vad du bruka skriva om livsmedelsverket så finner jag det en smula anmärkningsvärt att du plötsligt skulle lita på dem.

  Hade jag 4% sockerarter kvar i det färdiga ölet skulle jag ha gjort nåt allvarligt fel, förmodligen tagit död på jästen. Eftersom det är ungefär så mycket socker kvar INNAN jäsningen påbörjats så vore det ju ytterst märkligt.

  Det är för övrigt samma jästart som används för vin, bröd och alla överjästa öl – saccharomyces cervisiae, och den kommer att göra samma sak med druvmust (15% dextros och fruktos) som med vört, nämligen äta upp allt förjäsbart socker den kan hitta.

  Nix, det finns inga mono-, di- och knappt några trisackarider i öl.

 19. 19
  Bo Blomberg säger

  Känns ju betryggande! Just öl har varit mitt problem eftersom jag gillar öl men också vill hålla mig till LCHF så gott det går. Om man alltså bara har koll på sitt käkande dom gånger man kombinerar med alkohol så skulle det alltså inte ställa till med så mycket trassel? Låter nästan för bra för att vara sant… hur är det med att man väl påverkar leverns prioriteringar?

 20. 20
  Lennart N. säger

  @ Bo Blomberg:
  Att sluta helt med öl p.g.a. att jag äter LCHF-kost har aldrig fallit mig in. Kosten har samma positiva effekt (viktreglering m.m.) oavsett ölet men man behöver ju inte hinka i sig flera burkar per dag? Nu tål jag iofs hyfsat med kolhydrater så det som gäller för mig kanske inte funkar för alla.

 21. 21

  @ Lennart N.:

  Av allt du kan stoppa i dig är öl det absolut värsta,,,,

 22. 22
  Lennart N. säger

  @ Tombola:
  Med tanke på allt jag slutat med och dragit ner på tror jag att det finns utrymme för 2-3 33cl öl per vecka mot tidigare 4-6 50cl. Annars håller jag med dig i din uppfattning. Det känns om inte annat i magen som reagerar som om jag stoppat i mig några fullkornsmackor men ”effekten” kommer snabbare med öl!

 23. 23
  Jan Malm säger

  Finns det någon alkoholfri lågkolhydratöl?

 24. 24

  Jan Malm Skrev:

  Finns det någon alkoholfri lågkolhydratöl?

  Prova med kranvatten!

 25. 25

  Magnus Skrev:

  Det är för övrigt samma jästart som används för vin, bröd och alla överjästa öl – saccharomyces cervisiae, och den kommer att göra samma sak med druvmust (15% dextros och fruktos) som med vört, nämligen äta upp allt förjäsbart socker den kan hitta.

  Gammalt som gatan, men ändå

  Om man låter vinet jäsa tills allt socker försvunnit skulle det bli en rätt svårsåld produkt, ett riktigt torrt vin. Vita viner från nordliga breddgrader är ofta rätt torra, jämför champagne. Druvorna hinner inte upp i så höga sockerhalter att det räcker till både alkohol och sötma. Sockerhaltiga sydliga druvor låter man jäsa tills vinet smakar gott, dvs har bra balans mellan alkohol och socker, sedan dödar man jästen. Jag antar att bryggare gör på liknande sätt. Olika sorters öl smakar ju olika och visst finns det sötma i somliga?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa