Supervitamin D

Supervitamin D: Aktivt skydd mot kroniska sjukdomar, av professor Jörg Spitz.
I boken berättar han om alla nyttoeffekter vi har av D-vitamin: Förbättrat infektionsförsvar, mindre autoimmuna sjukdomar, bättre skelettstyrka, bättre hjärthälsa, bättre humör etc. Detta stämmer med att alla dessa folksjukdomar är mycket vanligare på de solfattiga delarna av jordklotet.
Han tar också upp praktiska aspekter: Dosering, solning, mätning av blodnivåerna mm.

Den enda nackdelen med boken är att han tydligen inte är medveten om hur farlig solskyddskrämerna är, utan rekommenderar dem i undantagsfall.

 

Comments

 1. 1

  ”Den enda nackdelen med boken är att han tydligen inte är medveten om hur farlig solskyddskrämerna är, utan rekommenderar dem i undantagsfall.”

  Det är ej så lätt att hålla reda på allt – och apropå de ”vanliga läkarna” – Kroppsmedicinen missbrukar psykiatrin – och glömmer orsaksforskningen – av Per Dalén: ”DEN MODERNA MEDICINEN har av många tecken att döma passerat toppen av sin popularitet och dras nu med flera slags problem som har att göra med allmänhetens vikande förtroende. Patienterna blir mer ifrågasättande och söker oftare information och hjälp utanför skolmedicinen. Den interna debatten i Sverige visar tydligt att många läkare har svårt att anpassa sig till det som händer och reagerar med frustration när respekten för deras auktoritet minskar. Man slår vakt om traditionella värden som ”vetenskap och beprövad erfarenhet” och markerar sitt främlingskap inför alternativa metoder och synsätt. I många andra länder har läkare öppet börjat pröva alternativa metoder i sin verksamhet, men i Sverige är sådana ”avvikelser” i princip förbjudna för den som har statlig legitimation. Någon opinion bland läkare för att ta bort den frihetsinskränkningen finns knappast. …”

 2. 2

  Apropå D-vitamin – Gamla och nya aspekter på unikt vitamin (video ca 60 min) med överläkaren Mats Humble – som också är sakkunnig på ämnet – som jag ser det.

 3. 3
  aviator1945 säger

  Kanske någon kan svara på följande:

  Eftersom D-vitaminer är fettlösliga, är det bättre att svälja ner dessa i lite fett – exempelvis kokosolja – eller går det lika bra på vanligt sätt, dvs med vatten?

 4. 4
  Lekman säger

  aviator1945 Skrev:

  Eftersom D-vitaminer är fettlösliga, är det bättre att svälja ner dessa i lite fett – exempelvis kokosolja – eller går det lika bra på vanligt sätt, dvs med vatten?

  Å ena sidan, å andra sidan – en viss sorts ”D3-vitamin” finns i oljekapselform, andra i pulverkapselform samt även vanliga hårda piller. Mina i oljekapselform, inköpta i USA, består av sojaolja, vilket är mindre bra, kanske till och med mycket dåligt? Sojaoljan alltså. På din fråga om, med vad, man ska svälja ner sitt ”D3-vitamin”, så TROR jag att det är bäst med något fettrikt, men det kan väl duga i samband med den frukost man äter, då man troligen äter något som inte är fettsnålt. Om man har pulverkapslar så kan man hälla ut pulvret på en sked med sin yoghurt, så slipper man själva kapseln om man vill.

 5. 5
  aviator1945 säger

  Lekman Skrev:

  Mina i oljekapselform, inköpta i USA, består av sojaolja, vilket är mindre bra, kanske till och med mycket dåligt? Sojaoljan alltså.

  @Lekman #4:

  Tack för tipset. Även mina D-vitaminer var inköpta i USA. Kollade just innehället, och sojaolja ingår. Skall genast nästa vecka införskaffa någon annan typ av D-vitaminer.

 6. 6

  https://www.iherb.com/m/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335?at=0

  De här beställer jag från USA, de måste väl vara bra? Pure olive oil står det att det är i kapslarna.

 7. 7

  Tack för boktips, den ska jag absolut läsa, har precis börjat med D-vitamin:)

 8. 8
  Professor Göran säger

  En lördagskrönika bör till sin natur vara filosofisk och samtidigt konkret.

  Om vi börjar med det filosofiska så kan det passa att citera den ”gamle greken” Heraklitus. ”Man går inte ned i samma flod två gånger!” om det nu var så han uttryckte det hela. Detta är förstås en metafor för Heraklitus hela filosofi där andemeningen är att allting ständigt förändras och även av det som kan tyckas helt oföränderligt i det korta tidsperspektivet (t.ex. ett bergsmassiv) och det gäller också för både vår kroppsliga och mentala status. Dessutom gäller denna förändringsprincip inte minst den samhälleliga inställningen till kosten. LCHF fanns inte ”på kartan” för tio år sedan medan nästan var tredje svensk idag håller på att sadla om till denna livsstil idag. Otroligt intressant!

  I all förändring ligger en inneboende logik som jag skulle vilja kalla vetenskaplig. Det första är här att det finns en verklighet som vi vill försöka förstå. Det andra är att denna förståelse (någonting i skallen på oss) gör att vi ser ett mönster i det vi nu av någon anledning (egna hjärtproblem eller fetma t.ex.) har börjat rikta våra blickar mot. Vi skaffar oss helt enkelt kunskap (läser på) om problemet vi vill lösa. Det ligger liksom i människans och kanske också djurens intresse att i första hand lösa våra egna problem medan man är mindre intresserade av att lösa problem som man själv inte har – dvs. andras problem.

  Som sagt så tror jag det finns en grundläggande logik i alla förändringsprocesser och för att vara konkret så skulle jag vilja ta upp det som ligger närmast mitt hjärta dvs. detta med kolesterol, statiner och inte minst läkemedelsindustrin etik och moral. För att dock på något sätt anknyta till ämnet för den här tråden skulle jag vilja hävda att användningen av D-vitamin helt enkelt förstör marknaden för läkemedelsindustrin då människors hälsa genom denna vitamin förbättras utan mediciner. Även om användningen av D-vitamin därför stämmer med läkemedelsbolagens etik så gynnar den knappast vinsterna och det är här moralen – glappet mellan etiken och tillämpningen av denna etik – kommer in.

  Annika (inte Annika D.) som just nu är aktiv på tråden ”Bukspottkörtelinflammation av LCHF? Del 2” och som tydligen arbetar inom läkemedelsindustrin om jag förstått saken rätt har nyligen börjat intressera sig för LCHF av den enkla anledningen att hon genom detta verkar lösa ett personligt problem med fetma som en hel del andra som närmar sig LCHF av just den anledningen. Till skillnad mot ”avhoppare” från denna industri så har Annika dock fortfarande en i mina ögon en naivt rosig syn på läkemedelsindustrin etik och moral. Hon verkar också vara en typiskt välbalanserad, välvillig och välutbildad (forskarutbildad?) person som på detta sätt förstås har goda chanser att ”överleva” i den forskarmiljö (?) där hon kanske befinner sig. Hon verkar i alla fall var någorlunda insatt den basala biokemin. Frågan är förstås hur det kommer gå för henne om hon t.ex. blir smal och utifrån detta konkreta faktum börjar betvivla själva grunden (fett är farligt) som stora delar av hennes industri vilar på. Dvs. hon börjar tänka självständigt (i Bertrand Russells mening) och framför allt på glappet mellan läkemedelsbolagens höga etik och den moral som jag själv däremot uppfattar som direkt ”rutten”; ett förhållande som möjligen kan vara orsaken till att höga forskningschefer till slut kastar in handduken och blir ”omvända”.

  Att företag måste göra vinster är förstås elementärt men i affärsmoralen (vi glömmer etiken för en stund) ligger förstås hur långt man är villig att gå för att maximera sina vinster. Som bekant finns det ibland ingen bortre gräns för vissa företag. När vi talar om dålig moral så menar vi förstås att sjuka människor drabbas av företagsledningens cynism när viljan till maximering gör att man på olika sätt ”tummar på sanningen”. Och när det gäller statinerna så har man inte bara tummen på vågen utan här handlar det om hela handen som trycker. Som jag har förstått det hela så är det frågan om ett väldigt utarbetat cyniskt system med många aktörer – ja helt enkelt ett korrupt system. Frågan är dock bara HUR korrupt systemet är.

  Det är möjligt och faktiskt ganska troligt att man på en forskares nivå på ett läkemedelsbolag kan leva i en ”rosigt etisk bubbla” och som på samma sätt som forskare på andra företag också ”bara göra sitt jobb”. Forskaren blir då helt enkelt en osjälvständig kugge i ett ”stort maskineri” och skulle forskaren mot förmodan börja ”tänka självständigt” och ifrågasätta själva moralen som Annika D. gör i sin kliniska praktik så börjar det säkert blåsa kring öronen på forskaren också. Inom ett privat företag blir man då knappast långlivad. Bäst är då förstås att helt enkelt inte bry sig om några långsiktiga konsekvenser av sin forskning. ”Jag kan ju knappast blanda mig i vad marknadsföringsavdelningen håller på med!”

  Här kan jag inte låta bli att relatera till min egen metallurgiska forskning på superlegeringar där jag troligen har dragit mitt ”strå till stacken” på samma sätt som en enskild aktiv forskare på ett läkemedelsbolag gör till sin ”stack”. I mitt eget fall används superlegeringar i alla flygmotorer och utan dessa legeringar skulle flyget backa tillbaka till sin barndom för 80 år sedan. Som någon O i en tidigare tråd här påpekade så finns en ”omoral” dold i min forskningsverksamhet eftersom en del flygmotorer helt enkelt används även i militära sammanhang. Jag tyckte när O dök upp och tycker fortfarande att moralfrågorna är oerhört väsentliga och att det var därför synd att O inte ville föra debatten vidare.

  Egentligen så går det inte att ”försvara” sig mot anklagelser om ”dålig moral” vad man än är inblandad i. Man måste nog göra en bedömning av den verksamhet man råkar befinna sig i och om man helt plötslig finner att den officiella etiken helt enkelt inte stämmer med vad som pågår så måste man nog ta konsekvensen även om det kostar på om man inte klarar av dubbelmoralen vilket tyvärr de allra flesta tycks göra. Och kanske bara är 1% som klarar av att ta konsekvenserna men de är ju dessa personer som Annika D. som också förändra världen. Ett intressant exempel med koppling till den militära verksamheten är den berömde Bengt Bratt som jobbade på Bofors för många år sedan och insåg att företaget bröt flagrant mot våra lagar på olika sätt och också avslöjade detta offentligt. (Jag tror att han hade försökt förändra inifrån först.) Han fick förstås betala ett högt pris för sin ”höga moral” som enskild medarbetare.

  Det är förstås lättare att ha en hög moral om det inte kostar något som t.ex. att vara anonym i en debatt.

 9. 9

  Är det någon som har erfarenhet av, eller vet något om detta D-vitaminpreparat? https://skanstullshalsokost.se/vitamin-mineral/3202-self-vitamin-d-forte-5000-iu-100-tabletter-7350009150606.html
  Priset är misstänkt lågt men å andra sidan säljs det tydligen väldigt billigt D-vitamin i USA. Normalt högre marginal i Sverige kanske.
  Är det inte bättre att äta något fett till än att köpa oljekapslar? Finns inte risken att oljan härsknar?

 10. 10
 11. 11
  Lekman säger

  LenaK Skrev:

  Är det någon som har erfarenhet av, eller vet något om detta D-vitaminpreparat?

  Kostdoktorn har en massa info om D-vitamin och olika märken. Jag själv är Lekman, men titta här:
  https://www.kostdoktorn.se/sveriges-billigaste-solvitamin/

 12. 12
  Lekman säger

  LenaK Skrev:

  Är det inte bättre att äta något fett till än att köpa oljekapslar? Finns inte risken att oljan härsknar?

  Inte vet jag – men inte är det lätt att ta ställning. Här hittade jag en sajt vad gäller Omega3 oljekapslar:
  https://www.omega-3.se/kosttillskott.html

 13. 13
  Eva Helena Cassel-Pihl säger

  Krillolja lär vara en mer stabil olja än fiskolja och oxiderar därför inte lika lätt. Använder själv krillolja numera.

  EH skrev

 14. 14

  Det här D-vitaminet beställer jag från USA, Apple Health Food.
  https://www.applehealthfoods.net/shop/product_view.asp?id=1390292&StoreID=9468956E574944268DFC4C72B33A1B61&private_product=1

  Det kostar 190-230 kr per burk med 180 kapslar. Det blir alltså ca 1,30 kr per kapsel med 50 000 IE som man tar en gång i veckan. Man får då 7 000 IE per dag. Vill man bara ha 5 000 IE per dag så tar man en kapsel var tionde dag (10, 20, 30).

 15. 15
  LowCarbGran säger

  @ Professor Göran:
  Eftersom nästan allt som tillverkas kan användas både civilt och militärt , i fredligt och aggressivt syfte faller O’s argument helt och du är frikänd tycker jag. Även om du tillverkade kanoner i Bofors då dessa ofta är livsviktiga i vårt och andras försvar. Att de används även i aggression måste lösas på diplomatiska plan. Däremot att medverka i produktion av ”trubbiga masstridsmedel”, alltså t.ex. svårbegränsade biologiska och nukleära vapen blir oförsvarligt. Som du sa gapet mellan etik och praktik blir för stort.

  Men statinerna används enbart i syfte att tjäna pengar på godtrogna människor som ofta långsiktigt blir sämre på dessa ”mediciner”, varför medverkande i detta uppenbara bedrägeri måste ses som oansvarigt och kriminellt ju mer man känner till.
  Om statinerna säljs till läkare och patienter som ett långtidsskydd för att sänka totalt kolesterol och man samtidigt känner till att de med den högsta totala kolesterolen i stora studier visat sig levt längst blir bedrägeriet jämförbart med med massmord.

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ LowCarbGran:

  Intressant är att du nämner utvecklingen av nukleära vapen som en typisk ”omoralisk” aktivitet för en forskare.

  Den berömde fyskikern John Gofman var den förste som med avancerad teknik /(en ultracentrifug) analyserade blodfetterna på ett vetenskapligt sätt i början av femtiotalet. Problemet vara att den ”medicinska vetenskapen” då som idag utgör ett ”B-lag” och Gofman insåg att det han försökte göra för den medicinska vetenskapen vara som att slåss med väderkvarnar och han övergav därför denna verksamhet efter några år.

  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Gofman

  Han hade börjat sin karriär genom att just utveckla nukleära vapen men försökte under hela återstoden av sitt liv att ”gottgöra” denna omoraliska handling genom att bl.a. som ”aktivist” motverka utvecklingen av kärnkraft.

  Det här med moral är faktiskt inte att ”leka med”.

 17. 17
  LowCarbGran säger

  Fler vitaminer från IHERB i USA. Fraktkostnaden rimlig.
  120 softgels D3 5,000 iu/st. En om dan räcker alltså 4 månader, USD 8.80 ea
  Gjorda på lanolin och olivolja tillsatt.
  https://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-5-000-IU-120-Softgels/10421?at=0
  Finns även i 1,000 iu. Rabattkoden JOR935 ger 5 usd rabatt första köp.

 18. 18

  Tack för alla tips om D3 5000 iu !! Sorgligt att det ska vara så enormt mycket dyrare att beställa i Sverige. OBS De från Iherb i USA finns även att köpa i England, varav den ena betydligt billigare. Jag har just lagt en order. 🙂 Jag misstänker att det är enklare att handla inom EU än från USA.
  https://www.ebay.co.uk/itm/Vitamin-D-3-5000iu-x360-Sgels-Colds-Flu-D3-5000-iu-/270850704908?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item3f0ff5c60c

  https://www.ebay.co.uk/itm/NOW-FOODS-VITAMIN-D-3-High-Potency-5000iu-120-softgels-NEW-SEALED-/330704146299?_trksid=m503&_trkparms=algo%3DRIC.CFNP%26its%3DI%26itu%3DUA%26otn%3D4%26pmod%3D270850704908%26ps%3D63%26clkid%3D7238101864361821417

 19. 19

  Hoppsan, den ena länken ovan gäller tydligen en burk på auktion. Miss av mig! Tur att jag inte försökte köpa den! Tyckte väl att priset var väl lågt!

 20. 20

  Den fra AtoZ-NaturalHealth kan du ihvertfall trygt bestille fra Ebay.co.uk. Det har jeg gjort. De har gode omtaler på Ebay også. 🙂

  Det er denne: https://www.ebay.co.uk/itm/Vitamin-D-3-5000iu-x360-Sgels-Colds-Flu-D3-5000-iu-/270850704908?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item3f0ff5c60c

 21. 21
  LowCarbGran säger

  Här en utmärkt sammanställning av Dr Davies från Trackyourplaque. Han är hjärtkirurg men botar numera kärlförträngningnar genom diet och supplement och mäter framstegen med ”Calcium score scan” som talar om hur mycket förkalkningarna i hjärtat ändrats med behandlingen. 68% reducering är visst rekordet. Hans rekommendationer inkluderar kraftig reducering av kolhydrater.
  Och D vitamin står högt i kurs, citat från https://www.trackyourplaque.com/default.aspx

  Posted on August 26, 2011 by Dr. Davis
  You could take vitamin D and achieve a desirable blood level of 25-hydroxy vitamin D (I aim for 60-70 ng/ml), or you could:

  –Take Actos to mimic the enhanced insulin sensitivity generated by vitamin D
  –Take lisinopril to mimic the angiotensin-converting enzyme blocking, antihypertensive effect of vitamin D
  –Take Fosamax or Boniva to mimic the bone density-increasing effect of vitamin D
  –Take Celexa or other SSRI antidepressants to mimic the mood-elevating and winter “blues”-relieving effect of vitamin D
  —Take Niaspan to mimic the HDL-increasing, small LDL-reducing effect of vitamin D
  –Take naproxen to mimic the pain-relieving effect of vitamin D

  So, given a choice, what do most doctors choose? Of course, they choose from the menu as presented by the sexy sales representative sitting in the office waiting room. These medications, of course, are among the top sellers in the drug world, taken by millions of Americans and not just one at a time, but several per person.

  The Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine, the panel of volunteers charged with drafting a Recommended Daily Allowance for vitamin D, says that you are already getting enough vitamin D, so don’t bother taking any supplements and continue to wear your sunscreen. Wonder whose side they’re on?

  I continue to be impressed that many of the conditions that plague modern people are little more than deficiencies peculiar to modern life, such as vitamin D deficiency, or the result of the excesses of modern life, such as consumption of sucrose, fructose, corn, and “healthy whole grains.”

  I take 8000 units of gelcap vitamin D and haven’t felt better.

 22. 22
  40-talist säger

  I DN idag 28/5-12 finns en intervju med geriatriker Yngve Gustafsson, bl a angående D-vitamin och äldre.
  https://www.dn.se/insidan/insidan-hem/medicinering-av-gamla-ar-rena-experimentverksamheten

  …”Många gamla har också grav D-vitaminbrist, vilket inte bara ger ett skört skelett utan också har psykiska effekter.
  – Det här studerar vi just nu och resultaten är inte färdiga. Men jag är övertygad om att D-vitaminbrist kan ha stora effekter på hjärnan.”…

  Kanske kan vi se fram emot: färre läkemedel, mer D-vitamin, bättre näringsriktig kost med B12? Och äkta animaliskt fett!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa