Ketos – bra eller dåligt?

Jag fick i kommentar en länk till ett inlägg i bloggen Hyperlipid, av veterinären Peter Dobromylskyj: A brief discussion of ketosis.
Han diskuterar där fördelar och nackdelar med ketos – tillståndet man får när man äter minimalt av kolhydrater.
Vid glukoneogenes (kroppens egen tillverkning av glukos), och ev vid fettförbränning, får man en produktion av ketonkroppar, lätt sura molekyler som är mycket energirika. Deras energi kan användas av hela kroppen, inklusive hjärnan. (Röda blodkroppar kan dock enl uppgift inte använda ketonkroppar för energi, utan förbränner bara glukos)
Det finns mycket att läsa på Google om ketos och ketonkroppar.
(OBS Detta handlar inte om det farliga tillståndet ketoacidos, som man kan få vid underbehandlad typ 1-diabetes)

Till hans artikel. (Fri översättning blandat med egna kommentarer av mig)
Han nämner att en ökad halt av adrenalin och noradrenalin, åtminstone i början av en ketogen diet, kan öka risken för hjärtklappningsattacker (tachycardier),  och förmaksflimmer. Jag vet inte hur vanligt detta är. Det är verkligen ett område som bör forskas på, i samband med LCHF-kost. Han kommer fram till att det är bäst att långsamt övergå till LCHF för att minska risken för sådana biverkningar.
Annars är hyperglykemi, högt blodsocker, den främsta orsaken till hjärtrytmrubbninbar.
Njursten. Det finns rapporter om njursten hos barn som ätit ketogen diet mot epilepsi.
Fettet i deras kost bestod dock mest av margariner och omega-6-oljor, varför det inte säger något om effekt av högt intag av naturligt fett. Stenarna hos de ketogent ätande barnen kan också bero på att de utsattes för kronisk undervätskning som del av kostbehandlingen. Forskning behövs.
Pancreatit, bukspottkörtelinflammation, har också rapporterats vid ketogen diet. Även här måste man titta på vilka fetter personerna åt, var det margariner och omega-6-fetter?
Högt fasteblodsocker (på morgonen). Enstaka personer kan komma upp till 8 i fasteblodsocker på morgonen, under LCHF. Som jag har förstått det så beror detta på en aktivering av glukagonproduktionen i bukspottkörteln under natten. Glukagon stimulerar glukoneogenesen.
Muskelkramper. Det är tämligen vanligt att LCHF-are lider av det. Magnesium-, kalium-, kalk-tillskott brukar rekommenderas, med viss effekt. Men ökat kolhydratintag fungerar också bra. Kramperna är möjligen ett övergångsproblem. 
Autoimmunitet. Immunförsvaret förbättras när blodsockret sänks vid LC-kost.
Det finns tydligen någon rapport om att autoimmunitet kan försämras vid drastisk övergång till LC-kost.
I Lutz: Life without bread (Bedre uten bröd), berättas om skov av MS vid hastig sänkning av kolhydratintaget. På lång sikt är emellertid ketos positivt mot autoimmuna sjukdomar, inklusive neurologiska.

Frågan är vilka kolhydratkällor man ska äta om man inte vill vara i total ketos.
Jag rekommenderar grönsaker, ovanjords, men även rotsaker (ej potatis) i begränsad mängd. Socker (inklusive frukt), spannmål, ris och majs rekommenderar jag inte.
Det gör att det inte blir mycket kolhydrater kvar om man vill äta hälsosamt.

 

Comments

 1. 1
  Helena Karlsson säger

  Tror fortfarande att högt fasteblodsocker på morgonen beror på kaffedrickande under dagen. På kvällen natten inget kaffe = lägre blodsocker(hypoglykemi) = kroppen kompenserar genom att frisätta mer glukos i blodet.

  Mina bihåleproblem har blivit bättre. Kan inte med säkerhet säga att det har med LCHF att göra, men förbättringen inträffade efter någon månads strikt.

 2. 2
  Johangym säger

  Jag är sällan i ketos. Äter kolhydrater en gång om dagen oftast direkt efter träning, på eftermiddagen.
  I övrigt rätt strikt LCHF.
  Min känsla är att detta inte sabbar någonting och att det viktigaste är att man inte äter kolisar till varje måltid och absolut inte till frukost.
  Min teori är att jag genom att äta kolisar en gång om dagen endast sätter stopp för förbränningen av fett en gång per dygn, medan de som inte äter enligt LCHF stoppar förbränningen kanske 5-6 gånger om dygnet med frukt, mackor och pasta varje måltid..

 3. 3

  ”Muskelkramper”!

  Hjärtat är en muskel. Är det också inblandat här?

  Jag har haft muskelkramper i benen då och då nattetid sedan jag helt slutade med mjölmat. Kan motverkas med magnesium. Och jag har intrycket att detta också motverkar hjärtarrytmi, vilket förekommit då och då. Är det ren inbillning måntro?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Piltson:
  Jag tycker absolut att det är värt att prova magnesiumtillskott om man har problem med muskelkramper, och även om man har problem med hjärtklappning. Det kan ju bero på magnesiumbrist.

 5. 5
  ulf pohl säger

  Rimligen måste väl ketos vara ett grundläggande naturtillstånd vilket de flesta människor befinner sig mer eller mindre i före frukosten oavsett kostmodell.Att få övergångsproblem är då bara att förhålla sig till,tills de har gått över. Håller absolut med om att man skall hålla koll på sin magnesiumstatus samt framförallt kalcium/magnesiumbalansen.Mer mjölkprodukter = mer magnesium.Obalans skapar lätt ostereopos tillsammans med brist på d-vitamin-har jag lärt mig.

 6. 6

  Peter Attia The war on insulin has several interesting blog posts on ketones and ketosis.

 7. 7
  en doktor säger

  Fysiologisk ketos är ett naturligt tillstånd för mänskor som lever på kolhydratfattig diet. Det börjar inträda vanligen om kolhydratintaget understiger ca 60g per dag för vuxna. Det finns folkslag som lever kontinuerligt i detta tillstånd t.ex. inuiter med ursprunglig kost och ett annat exempel är San-folket i Kalahari öknen som har ett cyklist intag av kolhydrat och periodiskt lever på ketogen kost. San folket har världens äldsta livstil och det är kanske den livstil som mest liknar den ursprungliga för människan.
  Alltså fysiologiskt ketos är ett naturligt tillstånd men dock ovanligt för människor med västerländsk livsstil. Fysiologisk ketos uppstår också vid LCHF kost och vid strikt LCHF (5g) har man alltid ketos. Ketoner är ett utmärkt bränsle för hjärnan (tillsammans med lite glukos), muskler, lever och hjärta klarar sig utmärkt på fett.

  Vid fysiologisk ketos är keton värdet i blodet mellan 0,5-3 och detta kan man också detektera i urinen med keton stickor. Detta är dock en osäker metod beroende på två orsaker, Ett, efter ett tag börjar njuren ”spara” på ketoner dvs njuren tar åter upp ketonerna från urinen och för tillbaka det till blodet. Den andra orsaken är att i början består ketonerna av två substanser acetoacetat och betahydroxybuturat. Efter ett tag börjar musklerna ta upp acetoacetat omvandla detta till betahydroxybuturat och åter avge det till blodet. Till slut finns det bara betahydroxybuturat kvar i blodet. Ketonstickorna mäter bara acetoacetat och kan därför nu visa felaktigt lågt värde, man kan alltså vara i ketos utan att det syns på keton stickorna. Mäter man med ett blodprov finns det alltid keton. Det finns nu två blodsockerapparater i Sverige som kan mäta keton.

  Ett annat problem är alla biverkningar som många tillskriver LCHF kost. De har sällan något att göra med fysiologisk ketos. Professorer och dietister borde veta bättre, antingen är de okunniga eller väljer att inte berätta vad de vet. Det är ett känt fakta att alla lågkolhydrat koster naturligt leder till att man har ett större saltbehov. Man förlorar salt via njurarna, efter ett tag stiger hormonet aldosteron och man kan också börja förlora kalium. Detta förklarar de flesta biverkningar. Detta undviks helt om man tillför ca 3-5g salt per dag. Då är dessa problem sällsynta! Det räcker med att salta extra 1-3 g på maten och dricka några glas buljong. Först om detta inte hjälper kan man börja fundera på tillskott av kalium magnesium m.m. Det finns flera undersökningar och uttalande av så kallade vetenskapsmän som inte tar hänsyn till detta!

  Sammanfattning:
  Fysiologisk ketos är naturligt.
  Biverkningar har sällan något att göra med fysiologisk ketos.

 8. 8
  hajeem säger

  Tack till Annika och till ´en doktor ´!

 9. 9

  en doktor

  Tack! Då förstår jag varför det inte fanns en keton i sikte när jag efter 8 månader på LCHF-kost med 20 g – 30 g kolhydrater per dag, inte kunde motstå frestelsen att inköpa ketonstickor. Riktigt besviken blev jag.

  Det här med saltet var väldigt intressant och buljong ett bra sätt att få i sig lite mer vätska när man nästan aldrig känner sig törstig utan måste tvinga i sig vatten. Man kan ju inte dricka två liter kaffe dagligen även om kaffe faktiskt inte är urindrivande. Buljong är gott men det gäller förstås att hitta en buljong med rätt sorts fett och utan en massa E-nummer. Kan bli svårt nog.
  Vad gäller saltbehovet så har jag en känsla av att jag, som alltid saltat mycket på maten, nu med LCHF-kost känner mindre behov av salt. Det ska bli spännande att se om mitt hjärta uppför sig bättre med mer salt. Jag har känt en viss oro över de ”hjärtrusningar” jag känt av ibland.

 10. 10

  LenaK Skrev:

  en doktor
  Tack! Då förstår jag varför det inte fanns en keton i sikte när jag efter 8 månader på LCHF-kost med 20 g – 30 g kolhydrater per dag, inte kunde motstå frestelsen att inköpa ketonstickor. Riktigt besviken blev jag.
  Det här med saltet var väldigt intressant och buljong ett bra sätt att få i sig lite mer vätska när man nästan aldrig känner sig törstig utan måste tvinga i sig vatten. Man kan ju inte dricka två liter kaffe dagligen även om kaffe faktiskt inte är urindrivande. Buljong är gott men det gäller förstås att hitta en buljong med rätt sorts fett och utan en massa E-nummer. Kan bli svårt nog.
  Vad gäller saltbehovet så har jag en känsla av att jag, som alltid saltat mycket på maten, nu med LCHF-kost känner mindre behov av salt. Det ska bli spännande att se om mitt hjärta uppför sig bättre med mer salt. Jag har känt en viss oro över de ”hjärtrusningar” jag känt av ibland.

  LenaK:
  Kung Markattas buljong (ICA) är krav märkt och innehåller inget MSG (monosodiumglutamat). Kan även rekommendera Falksalts Minosel mineralsalt.
  Kul att du samlar på dig Görans kommentarer och inlägg. Vill man göra en eBook online så är adressen https://ebook.online-convert.com/ Lycka till/Conny

 11. 11

  @ en doktor:

  Mycket intressant redogörande av dig. Tack 🙂

  Kan man märka på kisset om man är i Ketos utan teststickor eller blodprov?
  Har varit på strikt LCHF i 8-9 månader nu och efter en månad så började jag plötsligt kissa väldigt mycket.
  För att vara mer precis. Började med 8 dl. Efter 20 minuter var jag akut kissnödig igen. Kissade lika mycket den gången som innan, men då mätte jag de genom att kissa i en gammal glasburk jag visste vad den rymde i mängd.
  Efter ytterligare 20 minuter efter det kissade jag återigen vs 7 dl.

  Sedan upphörde jag vara så kissnödig. Nu för tiden vaknar jag alltid av att jag är väldigt kissnödig (sådär så att det sticker nästan lite i blåsan (jag är manlig förresten)).
  Dessutom har jag märkt att det luktar fränare (en mjuk fränhet på något vis) av kisset och att det skummar mycket mer än innan LCHF (tillhör de män som står och kissar. Orsaken är att det tros att män tömmer blåsan mycket mer och således kan undvika vissa former av problem med prostata och kissblåsa när vi blir äldre, samt undvika urininfektioner i mycket större omfattning).

  Jag dricker ungefär 2 liter vätska om dagen i övrigt. Har alltid två en-liters soda stream flaskor som är lätt kolsyrade. Alltid en i kylen som jag direkt tar ut efter första skvalet efter uppvaknandet och morgonkissandet. Denna dricker jag tillsammans med bacon/stekfläsk och två ägg – antingen steka med en nypa salt och hemmagjort chilepulver och ihoplagda med västerbottenost eller parmesan som smälter mellan dem, samt några skedar keso med 1-2 msk olivolja (eller en hel avakado skivad med Franks chilepepparsås (anger nästan inga kolhydrater alls i den) med lime i). 2-3 dagar i veckan byter jag ut stekta ägg mot kokta, samt baconet till makrill i tomatsås. Givetvis existerar långt fler olika varianter på frukost, men de där är lite favoriter.
  Chilepeppar, helst min egenodlade, är ett måste i all matlagning. Chilepeppar sänker nämligen blodsockret, eller snarare capsiacinet, det starka, i det.

  Vad gäller saltet så har jag kommit på vad det var som gjorde att det stack lite på sidorna i halsen efter några månader med LCHF. Hade haft det innan LCHF också.
  Var nämligen så att vi använde oss sedan några år tillbaka av havssalt utan jod. Förmodligen led jag av brist på jod. Detta har försvunnit sedan vi köpte in mineralsalt med jod och började använda det för några månader sedan.

  Nu ska jag inte förbruka er tid längre. Min fru kom med en tallrik bestående av varmrökt lax, presenterad av lättkokt blomkål som eskorteras av stor klick hemmagjord aioli på hemmagjord majonäs på rapsolja och en sockerfattig fransk senap som vi hittade på citygross (borde tillverka den själv också på senapspulver).
  Det här är bra mat! 😛

 12. 12
  farmor Kaisi säger

  Våldigt intressant läsning, vi ser alla att det finns mycket att forska på! Tack!

 13. 13
  Halvdansken säger

  Just det där med hjärtklappning verkar det som många människor får problem med. Jag har också haft det, och märker av det ibland om jag inte är strikt. Det är ofta kommentarer om det på Kolhydrater i Fokus.

 14. 14
  Professor Göran säger

  Eftersom jag själv och min fru i princip befunnit oss i ketos i snart tre år nu (vi kollar med urinstickor då och då) och mår fint så länge vi inte ”fuskar till det” vilket har hänt för oss båda några gånger. För min frus del är effekten dramatiskt obehaglig varje gång medan det för min egen del egentligen bara visar sig i att vikten tar ett skutt uppåt. Jag lider fortfarande av femkilosskuttet efter julen och ändå tyckte jag att jag ”skötte mig” ganska bra. Nu verkar det som att jag långsamt håller på att kravla mig tillbaka halva sträckan.

  Det här med ketos eller icke ketos verkar på något sätt vara själva pudelns kärna och för er som är intresserade av detta men ännu inte läst Volek och Phinneys bok så har ni en höjdare framför er

  https://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708

  Volek och Phinney har både som praktiserande läkare sedan många år (50) en omfattande klinisk erfarenhet och har dessutom bedrivit egen imponerande forskning. Det var ett par månader sedan jag läste den men jag kan inte komma ihåg att jag hade några direkta invändningar mot boken. Boken är ju i första hand riktad till läkare men är man påläst har man inga problem att ta till sig innehållet även om man inte råkar vara det. Mina julerfarenheter stämmer också med deras liknelse att det är som att gå på en bergskam och tar man ett felsteg så halkar man ned och sedan tar det tid att ta sig upp igen.

  Jag befinner mig ännu bara i början av min ”brottningskamp” med den medicinska vetenskapen utifrån ett vetenskapsteoretiskt perspektiv och har då kanske fördelen av att inte ha skolats in i ett tankesystem som kan vara svårt att bryta sig ur speciellt som det är själva grundvalen som står på spel. Och grundvalen är att den medicinska vetenskapen snarast kan betraktas som ett religiöst snarare än ett vetenskapligt system som man förstås så gärna vill se sig som en del av.

  Vad som är uppenbart för mig är idag att det vi kallar hälsa är ett nästa ofattbart komplicerat begrepp. Den minsta lilla cell styrs av 25 000 proteiner varav man kanske känner till en tiondel. Just nu försöker jag få lite bättre grepp om vår anatomi och läser en grundläggande bok av Ross och Wilson

  https://www.amazon.co.uk/Wilson-Anatomy-Physiology-Health-Illness/dp/0443064687

  Men ärligt talat så tycker jag, trots att jag förstås lär mig en hel del elementärt om kroppen, att det i denna bok råder en erbarmlig avsaknad av stringens både i framställningen och i innehållet. Är det detta som de stackars läkarstudenterna utsätts för så lär de sig kanske bara hur viktigt det är att vara ”högfärdiga” som läkare. Det kanske är symptomatiskt att man inom den medicinska vetenskapen hellre väljer ett grekiskt uttryck istället för ett uttryck som är begripligt för personer som inte är ”initierade”. I vissa fall kan detta förstås vara försvarbart om det gäller anatomiska detaljer. Även inom metallurgin har vi sådana uttryck för specialfenomen men jag skulle själv aldrig komma på tanken att använd ordet ”ferrum” istället för järn.

  Eftersom det är uppenbart att det är omöjligt att förklara hur kroppens beundransvärda förmåga till balans styrs i detalj så ligger det tyvärr också nära till hands att misstänka att man helt enkelt döljer detta faktum bakom ett språk vars huvudsakliga uppgift då blir just att dölja att man egentligen inte har så stor susning om vad man håller på med och framför allt inte när man utsätter de stackars patienterna för en massa avancerade medicinska kemikalier. Man befinner sig då som läkare i ett ”heligt tabernakel” med andra initierade där de medicinska dogmerna bevaras och försvaras tills det är helt uppenbart för hela världen att det är frågan om avancerad bedrägerier som snart kommer vara fallet med statinerna.

  Det kan inte vara roligt att vara läkare och som av översteprästerna ha tvingats att följa de centrala dogmatiska föreskrifterna med hot om uteslutning ur kyrkan när sedan det hela till slut avslöjas som ren, skär och omänsklig girighet.

 15. 15
  MariaB säger

  @ LenaK:
  Föreslår att du kokar egen buljong.
  Den blir både god och nyttig och inte ett enda E.
  Finns gott om recept på nätet bl.a. på KiF

 16. 16
  Lena B säger

  @ en doktor:
  Jag försökte komma i ketos i 3 månader (åt ca 50 g kolhydrater), men lyckades inte slippa muskelsvagheten och de konstiga småkramperna i vaderna. Jag började äta extra mycket salt och tillskott av magnesium (t.o.m. 800 mg om dagen), men efter 2-3 veckor gav jag upp och började äta mer kolhydrater, och nu har problemen börjat ge med sig. Kanske det inte är enbart saltbrist som orsakar de här problemen, utan även att musklerna reagerar då de inte får tillräckligt med energi.

  Åtminstone i mitt fall verkar det stämma det som Volek och Phinney skriver i sin bok The art and science of low carbohydrate living: det finns ett område nånstans mellan 50 g och 150 g kolhydrater per dag som man får i sig för lite av både ketoner och kolhydrater.

  Ni som har varit i ketos en längre tid, får ni aldrig problem med muskelsvaghet, kramper och hjärtklappning?

 17. 17

  Jag har alltid mått bra förutom en kort period direkt efter en prostataoperation. Idag ett år senare är alla mina värden bra, blodtrycket har sjunkit, kolesterol- och triglyceridvärdena har ytterligare förbättrats. Har aldrig varit magsjuk och fått en rejäl influensaliknande attack vart 10:e år. Mina föräldrar var sällan sjuka medan jag var ofta sjuk som barn upp till ca 17-års ålder. Har tränat hela mitt liv (nu 65) ganska nära elit i terrängcykel och löpning, men aldrig över den nivån. Antar att det är inom ”hälsonivån”. När jag började med LCHF i samband med tillfrisknandet från cancern vilken några läkare öppet sagt beror på övermått av kolhydratintag (medan de flesta fortfarande menar bero bl.a. på D-vitaminbrist) och jag har verkligen laddat med kolhydrater för att det ansågs vara modellen när det gäller att ersätta energiförbrukningen från min motion eller förbereda sig på rejäla utmaningar. Har alltid älskat bröd, pasta, potatis, accepterat ris om det passade extra väl till maträtten. I övrigt skött mig bra när det gäller hälsan. Började naturligtvis fundera på den verkliga orsaken till cancern och troligtvis ligger mitt fall utanför det ”statistiska” men kolhydratintaget kan vara orsak. Därför vill jag testa LCHF, särskilt vara förberedd då ca 30% av alla opererade får tillbaka sjukdomen inom 5 år. Strikt LCHF lär inte bota ett återfall, men hålla det i schack har jag läst om, lika bra att gardera sig, tänkte jag.
  När LCHF-perioden började så märkte jag inget alls fysiskt. Tror att det kan bero på att mycket av min träning under många år (55) varit i ”fettförbränningsläge” ca 60-80% av all träning och jag är van vid den. Det enda jag känt någon gång de första månaderna att explosiviteten var lägre men blev bra igen efter ca 4 månader. Provade nyligen på en fakirvariant av LCHF för att testa om mina lätt svullna slemhinnor i näsan skulle förbättras eftersom det hindrat andning genom näsan under sömnen. Kände inget fysiskt att jag kände mig svagare eller så, möjligen lite öppnare i näshålan, dock osäker på om det är inbillning eller inte. Kanske jag sover lite bättre och går upp bara en gång varannan natt. Däremot har jag blivit mycket känsligare mot vetemjöl och jag reagerar med svullnad i näshålan bara några minuter efter t ex ett litet knäckebröd eller liknande. Ännu ett argument mot nästan allt bröd. Inget av det jag uppskattade förr dras jag till över huvudtaget. Någon gång kan ett bröd passa extra bra till en viss maträtt, men det smakar inte alls lika gott som förr.
  Det märkligaste anser jag, efter att ha läst alla berättelser om mer eller mindre kraftiga reaktioner på lågkolhydratkost är – att jag har inte känt någonting alls fysiskt.
  En alternativ förklaring är arvet, har B-blod efter mamma som härstammade från Ukraina och där var det mycket sällsynt med magåkommor. Di lärde tvistar om blodgruppens betydelse. Jag vet att bevisen är vetenskapligt svaga men det är bara en tänkbar faktor. De stora pesterna lär aldrig fått något fäste där. Bruket av mjölkprodukter var och är mycket omfattande där.
  En del av mina erfarenheter som ”LCHF-pensionär” har jag börjat skriva om i min blogg för att entusiasmera jämnåriga, eller snarare 50-70-åringar. Blev själv uppmuntrad av läkaren som började bygga muskler som 70-åring och fick fantastiska resultat bara 3 år senare. Lite för mycket för mig, men låtsas att hälften av hans muskler hade kanaliserats på uthållighet, vilket jag tror ger bättre nytta för min hälsa och mitt liv, så skulle jag vara nöjd. Får se om bloggen och mina ansträngningar gör någon nytta.

  Som läsaren kan se av min text är jag en pratglad, energisk, intresserad pensionär som kommer att jobba minst 10 år till.

  Edward Kapusta, som talar svenska, polska, engelska med daladialekt.
  https://oxiepratkvarn.blogspot.se/

 18. 18
  Halvdansken säger

  Just hjärtklappningen verkar vara ett ”övergångsbesvär”. Min muskelsvaghet försvann efter ganska exakt 3 månader – poff – bara, ganska märkligt.

 19. 19

  Lena B
  Jag har under mina 3,5 år med lchf aldrig haft haft problem kramper, däremot var jag väldigt orkeslös dom första 3-4 månaderna innan jag slapp muskelsvaghet..det ”brände” i låren då jag gick på mina skogspromenader.
  Men efter omställningen har jag upplevt att jag orkar betydligt mer än jag gjorde förr, jag åkte mycket skidor förut då jag gick på sockerdrift..men då hände det då o då att jag gick in i den sk väggen då energin var slut.. det händer inte nu, men jag är ingen elitåkare utan bara en glad motionär.
  Har funderat på att köra ett vasalopp för att känna hur det känns när jag går på fettdrift..har åkt vasaloppet 4 gånger men det är 12 år sen sist, jag svor då på att ALDRIG mer åka då jag fick plågas av muskelkramp sista 2 milen..men jag ver inte så bra tränad då men lyckades ändå plåga mej så jag tog den sk prestationsmedaljen..
  Jag har förvisso alltid ätit mycket salt mat så det kan ju bero på det att jag sluppit undan kramper o andra besvär.. j

 20. 20
  Vox Humanae säger

  Jag själv måste ned betydligt under 50g kolhydrater/dag för att må bra i ketos, högst 15g men helst bara 0-5g. Det som är lite märkligt, och totalt emot vad flera säger är mitt behov av 0 salt! För mig personligen verkar det vara så att ju mera salt desto mera muskelkramper och orkeslöshet. Jag behöver minst 2 veckor helt utan intag av salt för att må bra och då menar jag HELT utan salt, alltså ingen saltning i maten, inget buljongpulver, inga kryddblandningar, inget alls processat eller behandlat kött. Det värsta för mig är kassler, bacon, saltat fläsk, påläggs- korv och skinka, salta ostar och salta nötter. Jag äter diklofenak, panodil och treo mot värk, kanske kan detta påverka just min situation?

 21. 21

  Muskelkramper hos LCHF-are
  När man får besvär av kramp nattetid beror det säkerligen på näringsbrist i muskelaturen. Blodsockerhalten varierar under natten och når sitt lägsta värde på småtimmarna, varefter levern börjar tillverka socker för att kompensera för det som inte kommer via matsmältningen. Har man lite pre-diabetes/insulinresistens kan fasteblodsockret hamna på hôga värden på morgonen trots svackan under natten.

 22. 22
  Lella Gislén säger

  Jag har tagit Magnesium i några veckor nu, pga att jag hade väldigt mycket muskelrykningar och de har definitivt minskat. Minskade på bara några få dagar, men dyker upp lite då och då fortfarande. Så, min fråga är, är det ett problem om jag fortsätter ta Magnesium enbart, eller bör jag övergå till både kalcium och magnesium?

 23. 23
  Norren säger

  NU ska vi ju undvika GLUTAMAT (inte människoföda).
  Köp heller buljong på hälsokostäffaren. Innehåller bara KRAV-märkta ingr.

  @ Conny:

 24. 24

  @ Conny:
  @ MariaB:
  @ Norren:

  TACK alla tre för era förslag på bra buljong!

 25. 25
  LCHF-Bengt säger

  Ett år nu på lchf, och hade i början problem med hjärtflimmer om jag fuskade med maten, problemen försvann efter 10 minuter ca, och när jag konstaterat sambandet med kolhydrater, var det ju upp till mej att hålla mej till lchf.

  Men nu för några veckor sen började jag drabbas igen av förmaksflimmer, som varade i 5 minuter ca, på strikt lchf, så vad är det nu för fel då?

  Tur att internet finns, sökte lite om orsaker, och en av orsakerna var kaffe,
  hmm, ja jag har faktisk druckit mer än vanligt en tid, så då måste ju detta testas.

  Fem dagar nu, och kaffemängden är nu bara 2 koppar om dagen. i denna stora undersökning.

  Resultatet just nu, inte haft några känningar från hjärtat, men ska naturligtvis dricka dom 6-8 koppar jag fick hjärtstörningarna av förut, för att vara säker på orsaken. Återkommer med resultat.

 26. 26
  Lekman säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  en av orsakerna var kaffe

  LCHF-Bengt!
  Testa att dricka koffeinfritt kaffe. Åtminstone alla koppar utöver två per dag.
  Bryggkaffe fast koffeinfritt. Inte frystorkat.
  Koffeinfritt kaffe är lite dyrare men i gengäld ger det ingen abstinens. Ingen hjärtklappning.
  Det är riktigt gott. Kostar ca 48 kr per halv kilo.

 27. 27
  Professor Göran säger

  Har ni tänkt på hur otroligt komplext allting är som har med vår hälsa att göra?

  Ändå känner man igen mycket hos sig själv i många av LCHF-berättelserna här med t.ex. kramper som går bort med magnesiumtillskott och mycket annat. Men det är så mycket positivt som inträffar i ens kropp som man bara kan spekulera i varför det egentligen inträffar när det nu inträffar.

  Jag brukar säga att det bara är halva min ”motor” som fungerar sedan 1999. Så tolkar jag i alla fall sammanfattningen av den kranskärlsröntgen som utfördes och erbjudandet om en bypassoperation. ”Klart signifikant trekärlssjukdom med bl.a. occlusion av LAD och hö coronarartär.” Jag är ännu inte bypassopererad och som jag sa när jag tackade nej så kan man kanske vid behov utföra en sådan operation vid ett senare tillfälle.

  Nu har det alltså gått 13 år sedan jag ”låg och sprattlade på hjärtintensiven”. Jag har med andra ord en starkt begränsad fysisk kapacitet och får helt enkel kärlkramp när jag anstränger mig för mycket. Så i stort sett har alla under dessa år cyklat om mig på cykelbanan där jag kämpar på för att jag tror att detta är väldigt nyttigt för mig. Det är klart att när det är unga damer som svischar förbi känns det extra hårt :).

  Jag balanserar alltså ”på kanten” med tanke på mina igensatta ådror och den minsta försämring av mina kärl kan därför innebära en katastrof. Under vintern har det blivit lite cykling och annan motion och dessutom gick jag upp 5 kg (fusk på julborden) och när jag kom igång för någon månad sedan så kändes det speciellt tungt i uppförsbackarna och jag tänkte ett tag att jag kanske till slut hade hamnat i ett läge där jag skulle bli tvungen att ”kasta in handuken” och genomgå operationen. Jag har förstås funderat på vad försämringen kan ha berott på och misstänkte att jag också drabbats av den förskräckliga halsinfektionen som min fru hade för ett tag sedan (och som tog livet av min svärmor) men som aldrig bröt ut hos mig även om jag hostat på ett skumt sätt och haft ont i nacken.

  Men jag kämpade på och bet ihop. Jag tänkte att det skulle se något ut om jag var tvungen att ställa in min föreläsning i april pga en bypassoperation. Min företagsläkare skulle då se vattnet forsa in på sin kvarn för han gillar inte strikt LCHF och han griper efter varje halmstrå för att visa hur farligt det är att hålla på som jag gör. För honom hade det heller knappast rått någon tvekan om vad som då hade varit själva orsaken till operationen.

  Men imorse när jag satte mig på cykeln igen så var helt plötsligt allt tungt motståndet i uppförsbackarna som ”bortblåst” och samma sak nu på hemvägen. Vad är det egentligen som har hänt i ådrorna på mindre än ett dygn? Är det någon svullnad på något extra tilltäppt ställe som slutligen lagt sig? Och vad är i så fall orsaken? Har kroppen tagit hand om bakterierna i kroppen? Och kan detta i så fall bero på att jag ökat dosen av kokosoljan och den röda palmoljan till två skedar per dag?

  Ja – det är verkligen komplicerat detta med hälsan och ingen läkare kan naturligtvis veta mer om detta än jag själv trots att det förstås är deras ”jobb” som medicinmän att VETA. Dessutom har de förstås sina dogmer att följa och en sådan är att man faktiskt blir hjärtsjuk av LCHF och speciellt det mättade fettet i kokosoljan!
  Om min företagsläkare bara kunde få mig att inse att hans dogmer är riktiga och få ge mig statiner så skulle han känna sig betydligt lugnare i sin läkarroll.

 28. 28

  Hade det inte varit enklare om du du gjorde om en kranskärlsröntgen idag och se vad som förändrats eller inte sen 1999?

 29. 29

  Att man mjukar upp kärlen genom att smörja in dem med kokosfett låter väl som en trolig förklaring.

 30. 30
  ragnhild säger

  Professor Göran;

  Sitat; ”Ja – det är verkligen komplicerat detta med hälsan och ingen läkare kan naturligtvis veta mer om detta än jag själv trots att det förstås är deras ”jobb” som medicinmän att VETA. Dessutom har de förstås sina dogmer att följa och en sådan är att man faktiskt blir hjärtsjuk av LCHF och speciellt det mättade fettet i kokosoljan!
  Om min företagsläkare bara kunde få mig att inse att hans dogmer är riktiga och få ge mig statiner så skulle han känna sig betydligt lugnare i sin läkarroll”.

  Ja, den ironiske ”snerten” du legger i inleggene dine kan adstedkomme et par, tre torner som stikker litt øynene på leger og alle de som IKKE tror at egen helse bør man ta ansvar for; og slett ikke overlate fullt ut til ”medisin” (he,he) – formidlerne/mennene 😉

  Jeg blir så frisk som jeg KAN bli med lchf – ingen leger kan påvirke dette – på noe slags vis. Men det innebærer at jeg er mitt ansvar bevisst, reflekterer og korrigerer kosten når dette synes nødvendig. Eks. jeg besøker en liten by idag, med flere innvandrerbutikker – på jakt etter rød kokosolje/palmeolje – skal bli spennende om jeg får ”napp”/find it.

  Tack igjen, til deg. Du driver ikke bare med formidling av din egen helse-reise – verdifull i seg selv , men også (helt klart) på en pedagogisk måte en vellykket form for inspirasjon til oss, om selv og tenke – og handle. Tusen takk for det – egenkontroll (inkludert egen resonering) gjør sterk, ”frisk” og TRYGG, Ingen undersøkelser ell. leger kan erstatte det – ha en fin dag.

 31. 31

  Prof. Göran.

  Vore det inte bra att göra en bypassop. trots allt?? Du åt ju inte LCHF när du blev hjärtsjuk så det är ju inte den här kostens fel.. En kopmis till mej gjorde det för en ca 10 år sen, han blev ju ”som ny” efteråt!! För ett par år sen fick jag honom att äta åt LCHF hållet..han kan inte riktigt avstå potatis och en o annan macka.. han sluta med becel..men statinerna vågar han inte sluta med, läkarn har ju sagt att han har sååå högt kolestrol.. det låg på strax över 6 innan statinerna, men det hjälper inte hur mycket jag visar honom vad som skrivs och sägs.. inte ens uffe ravnskovs bok om kolestrolmyten har någon inverkan på honom..hans läkare borde ju veta bäst anser han.
  Nå hur som så blev det en himla fart på gubben efter operationen.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Ninnan:
  Enda indikationen för kranskärlröntgen är utredning inför ställningstagande till kranskärlsintervention: bypassop eller ballongvidgning. Man gör den inte av allmänt intresse. Annat än inom ramen för forskningsstudier möjligen.

 33. 33
  Professor Göran säger

  JRS

  Livet är intressant!

  Idag på morgonen satt jag i bussen mellan Trollhättan och Göteborg och så satte sig en man i trettiofemårsåldern i sätet brevid mig med ena handen i bandage – han skulle till Sahlgrenska – och så kom vi att prata sjukdomar. Han berättade då att hans svärmor nyligen hade bypassoperats och inte upplevt någon förbättring över huvud taget . När jag ”pressade” överläkaren 1999 om fördelarna med en bypassoperation för min egen del så erkände han att fördelen var begränsad till att risken för att dö i en ny hjärtinfarkt inom ett år skulle minska med ungefär 12% med inga garantier fom någon förbättring av min nedsatta kondition. Det var då jag insåg att det nog var bättre att arbete med själva orsaken till min kärlsjukdom än att de plockade ut hjärtat ur min kropp och börja skära i det på ett dramatiskt sätt och sedan proppade i mig en massa mediciner och på den vägen är det fortfarande. Ingen operation och inga medicner och mår fint med en ”halv motor”. Men det finns ju människor med ett ben som mår fint också 🙂

  Nå – mannen i bussen berättade också att hans familj nu äter strikt LCHF sedan en månad tillbaka och detta egentligen bara för sin hälsas skull dvs inte för att banta. Han var för övrigt helt normalviktig. Sedan testade jag första timmen av min aprilföreläsning på honom (på min bärbara) och han verkade begripa vad den handlade om.

  Och sedan fick jag en ”LCHF-dessert” (färska bär med vispgrädde – jag hade beställt LCHF) till kaffet på det möte jag var på i Göteborg.

  Är det inte ”otroligt” hur förunderligt livet är?

  Vad gäller by-passoperation så känns en sådan väldigt lång bort just nu. Någonting har ju uppenbarligen hänt som på ett drastiskt sätt förbättrat min ”angina pektoris – effort agina” som hade försämrats. Vad en ny kranskärlsröntgen skulle kunna ge för förklaring till detta övergår mitt förstånd. Man skulle säkert komma fram till ett nytt erbjudande om en bypassoperation. Tror man blint på läkarvetenskapen så kanske man också skulle gå på ett sådant erbjudande. Och vad skulle man kunna konstatera annat än att läget möjligen i stort sett är som tidigare. Min kropp talar ju om detta för mig varje dag när jag cyklar och jag litar faktiskt mer på vad kroppen säger till mig tillsammans med de ganska omfattande kunskaper jag själv skaffat mig än på någon läkarvetenskap. Även om jag inte direkt har något emot religion så tror jag inte på deras religiösa dogmer. Jag tror inte heller att jag själv är någon ”idiot” och jag har som bekant inte längre någon ”övertro” till läkarvetenskapen vilket i klartext betyder att jag faktiskt ”tänker självständigt” och ”kaxigt” och det lärde jag mig redan 1999.

  Tror ni att min förtagsläkare skulle kunna berätta något nytt för mig? Han har ju inte ens läst de vetenskapliga artiklar eller böcker jag skaffat år honom – inte Gary Taubes och inte Uffe Ravnskov. Han VET ju redan och tror också blint på Läkartidningen.

  Att tänka självständigt ligger liksom inte heller i de kliniskt verksamma läkarnas instruktioner. Så det är inte bara din kompis som har svårt att ta till sig Uffe Ravnskov. Börjar läkare tänka självständigt så kan de också råka illa ut pss som Annika. Det är därför mycket som talar emot detta och det är kanske först när läkare själva drabbas av det metabola syndromet med diabetes och hjärtsjukdom som de kanske börjar klia sig lite grand i huvudet och kanske börja tvivla på sina egna instruktioner.

 34. 34
  ragnhild säger

  #33 –
  Man kan ju hoppas att de då börjar tvivla ……… Jag tvivlar på det ….. Och jag kan lägga till – att läkera ”knaskar” statiner i förebyggande syfte – jag har det från säkra ”kilder”/kälder.

  Jag säger med Ibsen; ”Tar du livløgnen fra et gjennomsnitts-menneske, tar du samtidig lykken fra ham” –
  (litt popularisert).

  https://no.wikipedia.org/wiki/Livsløgn

 35. 35
  Ove Södereng säger

  @ Annika Dahlqvist: Hej Annika! Jag har besvär med muskelkramper som kommit efter LCHF-start. Jag äter nu 375 mg magnesium samt det jag får i mig via mivitotal. Hur mycket magnesium kan jag inta/dygn utan att det blir toxiskt? Mvh Ove1

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 Ove Södereng:
  Jag kan inte alla mängderna av tillskott. På min magnesiumburk står det 250-500 mg dagligen. Tar man det kan det rimligen inte bli för mycket i alla fall.

 37. 37

  Formula to Calculate Magnesium Daily Requirement-
  5 to 10 milligrams per day per kilo of ideal body weight or 2.5 to 4.5 milligrams per day per pound of ideal body weight

  Increase intake each week until the higher amounts of above range are reached. Continue at higher intake until stools become loose, then reduce to intake to suit.
  Ideally split dose to smaller amounts taken with food through the day and before bed.
  Because magnesium is a natural calcium channel blocker, it’s important everyone taking higher levels of Vitamin D3 (that increase calcium uptake) to replete magnesium as the same time.
  Losing weight also increases Vitamin D status this increases calcium availability relative to magnesium thus exposing magnesium deficiency.

 38. 38

  käkat lchf kost, nästan strikt i två månader nu, gått ner en del, men köpte ketosstikor på apoteket, så finns det olika färger och värden att gämföra, typ 4 eller 8 lr 16 är det bäst att nå det mest röda som har sifran 16 ? jag har oftast 8 mellan röd lila ? vad betyder siffrorna ?

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Ron:
  Jag har aldrig engagerat mig i ketostickor. Jag säger: ät LCHF och få bästa hälsa. Strunta i ketostickor, de fyller ingen funktion.

 40. 40

  Fråga till ’en doktor’:
  Jag har ätit hyfsat strikt LCHF under drygt 7 år. Jag har ibland testat med urinstickor och alltid fått utslag även om färgen varierat från svag till stark. De här mätningarna tillsammans med låga TRIG 0,65, höga HDL >2,2 samt lågt HbA1C har gjort att jag hela tiden trott att jag ätit rätt. Ändå har jag inte minskat i vikt (BMI ca 35).

  Sen 2/6 har jag mätt ketonerna i blod.
  Jag har mätt urin och blod vid samma tillfälle med lila resultat på urinsticka och 0,2 i blodet.
  0,2 räknas inte ens som fysiologisk ketos.

  Till en början ändrade jag ingenting i min vanliga LCHF-kost för att se hur blodvärdena reagerade och jag kan säga att det blev en väldig berg-och-dalbana under 1,5. Så småningsom förstod jag vad som var felet och jag har sen dess minskat proteinmängderna något (marginellt egentligen) men ökat fetthalten rejält (ca 80E% eller mer). Proteinlös frukost med kokosfett och smör i morgonkaffet + extra fett (jag åt redan rätt mkt fett) i lunch och middag. Ketonvärdena har sen dess varit över 1,5 i stigande kurva.
  I lördags mätte jag ett ketonvärde på 3,2 och i morse var det över 5.

  Jag mår bra, mer energi än innan, sover mindre och trivs alldeles utmärkt i detta tillstånd, men det förvånar mig en del. Jag måste påminna mig själv om att äta, blir inte hungrig. Däremot markant törst.
  Jag brukar få kramper som jag tar magnesium mot, men känner ingenting av det just nu.

  I går tex åt jag 90g lax + en hel avokado till lunch (la upp 130g, men lämnade 40g för att jag var mätt) och sen 150g falukorv + oststuvad spenat och grönsallad till middag (+ fet sås på smetana). Jag har påbörjat en viktminskning som hittills (sen slutet av juli) passerat 3 kg, vilket jag är mycket nöjd med.

  Min fråga är: behöver jag ändra kosten för att inte ligga i så djup ketos (fasteblodsocker 4,5 idag).
  I så fall – vad ändrar jag med? Mer kh (risk för sug och fall) eller mindre fett eller vad?

  Mer detaljer finns på min i ämnet nystartade blogg https://www.sunsoft.se

  Hälsar
  Margareta

 41. 41
  Marika säger

  Tack! Så intressant o informativt.
  Lchf-are sedan ett halvår. Har en fråga ang. Ketonurinstickorna.
  Ketonvärdet på Stickan skjuter i höjden efter intag av sedvanl. protein SAMT Fefferoni.
  Föreligger annan reagens på stickan på surt o ej enbart på ketoner?
  -Eller beror det på ökad förbränning på Fefferoni?
  Marika

 42. 42
  sandra säger

  Hej,

  Vet du hur ketos påverkar svamptillväxt? Har en besvärlig seborre och har läst att seborre kan förvärras av ketos, någon som hört detta?
  Fick problemen efter ca 1 års strikt lchf.

  Hälsningar Sandra

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 sandra:
  Det enda jag vet är att socker och stärkelse göder svamp. Svamp tar sin energi från socker. Och mjäll, seborré, är en svampsjukdom.
  Så mera kolhydrater, mera mjäll. Många har rapporterat om förbättring eller bot av mjällproblem efter övergång till LCHF. Men det finns förstås alltid undantag, som i ditt fall.

 44. 44

  Oj en gammal tråd har vaknat till liv.
  Jag har varit i fysiologisk ketos (blodvärde 0,5-3,0) mer eller mindre oavbrutet sen 11 månader nu.
  Innan hade jag ätit LCHF i 7 år med ständigt utslag på urinstickorna och därför trott att jag varit i ketos.

  När jag mätte i blod första gången var jag inte i ketos alls (trots utslag på urinstickorna) och det tog rätt lång tid innan jag lyckats skruva i kosten tillräckligt för att hamna i ketos enligt fasteblodprov.

  Jag får inga som helst biverkningar av att vara i ketos, jag mår tvärtom väldigt mycket bättre.

  Jag äter ca 15-20g kolhydrater eller mindre per dygn. Mäter, väger, räknar inte dagligen men har gjort det så mkt att jag vet vad jag får i mig. Jag äter normalt bara ”känd” mat.

 45. 45

  @ sandra:
  Hej Sandra! Skulle vilja komma i kontakt med dig ang. Seborre. Kan du maila mig på ae222ck@student.lnu.se

 46. 46

  Kan urinen börja lukta illa av att man tar 200mg extra magnesium per dag?

 47. 47

  @ Bosse:
  Låter osannolikt. Ska vi säga att kroppen kan ta upp 50mg av denna dos. Resten läcker nog igenom.

 48. 48

  Bosse Skrev:

  Can urine begin to smell bad by taking 200mg of supplemental magnesium per day?

  It is more likely the smell is from a Urinary Tract Infection.
  UTI are very common.
  If vitamin d status is adequate UTI may resolve naturally or be dealt with before symptoms appear.

  Vitamin D Induction of the Human Antimicrobial Peptide Cathelicidin in the Urinary Bladder

  Raising my 25(OH)D level from below 40ng/ml 100nmol/l to around 50ng/ml 125nmol/l made all the difference to me. I’ve not had a UTI for years now even though I have to use a catheter to pee.

 49. 49

  Hej
  Magnesium dagsdoser, vilken typ av M osv.
  Det finns många slags Magnesium. Men Det är bara några som har bra BIO-upptag.
  Själv tror jag att min relativt nya hjärt-arytmi kanske uppkommit av brist på M genom LCHF kost.
  Läs vad en forskare säger i 2000-talets vetenskap.
  https://www.ortomolekylar.se/wp-content/uploads/2012/11/Eliasson12Magnesium2000V.pdf

 50. 50

  @ SEB:
  Jag led av arytmi i många herrans år innan jag började ta magnesiumtillskott. Besvären försvann inom tre dygn!

  Det tillskott jag tar är magnesiumcitrat från Life vilket av flera källor har ett bra upptag. Dosen ligger nu på en tbl om 250 mg på morgonen och en halv dito till kvällsmaten. Det motsvarar drygt 100% av RDI.

  Andra bristsymptom som försvann med tillskottet var kramper i vader och fötter; darrningar i händerna; irritabillitet; huvudvärk och ledvärk i viss mån.

 51. 51

  @ SEB:
  Ett tips på förekommen anledning: börja med en lägre dos än den jag nämnde ovan och öka successivt. Magen kan annars reagera med diarré.

 52. 52

  Hej Annika

  Jag har nu letat och letat över hela nätet men hittar inget tillfredsställande svar på detta med Ketoner.
  Jag har nu hållit mig till väldigt strikt LCHF i exakt 2 månader, har hela tiden använt mig av Ketonstickor för att mäta min ketos, men jag blir lite orolig när jag alltid får det högsta utslaget (fastande på morgonen) så jag köpte nu en blodketonmätare och får samma resultat där (alltså så högt att maskinen säger HIGH vilket innebär över 8)
  Jag har läst och hört allt om att om man äter för mycket proteiner så kan det bli så men det gör inte jag, så min fråga är nu denna:
  Hur länge tar det för kroppen att hitta sin balans och inte skapa mer ketoner än den behöver så att dessa test blir tillförlitliga? räcker inte två månader?
  Vad är svältketoner? är det något jag bör vara orolig för? Jag äter inte särskilt mycket det kan jag hålla med om men jag äter ALLTID när jag är hungrig och har inte mycket aptit i huvud taget.

  I snitt kan min dag se ut så här när jag är hemma och är då otrolig stilla sittande

  Frukost bullet kaffe med cocos fett, smör samt grädde
  lunch oftast brieost eller 2-3 ägg
  middag 100 gram kyckling med smält ost
  fika på dan med ännu en bullet kaffe

  när jag arbetar och är mycket aktiv ser min dag ut så här

  Frukost kaffe med smör och grädde samt 2-3 ägg
  lunch stor sallad med kyckling, kött eller ägg om inget kött finns, samt smörkaffe
  middag likadant som lunchen samt smörkaffe

  det är inte mycket jag vet men jag är inte hungrig mer, dock är jag ibland lätt illamående och trött.

  Vad kan detta bero på?

  Jag har inte diabetes, dock går jag på levaxin för underfunktionell sköldkörtell.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  @ 52 Tea:
  Jag har själv inte alls hållit på med ketonmätning, så jag är inte lämplig att svara dig. Ställ din fråga i Kostdoktorns forum, eller på Kolhydrater i Fokus eller i de olika LCHF-trådarna på Facebook.

  Om du får i dig för lite energi borde du gå ner kraftigt i vikt. Hur är det med det?

  Om du äter bra och tillräckligt mycket, mår bra, och har en bra vikt, kanske du kan låta bli att syssla med ketonmätning?

 54. 54
  Caroline säger

  Nu laddar jag för ketogen kost i stället för medicinering till min 14-åring som är epileptiker utan anfall, men ändå påverkad (ökad infektionskänslighet, koncentrationssvårigheter, uppmärksamhetsproblem, dåligt arbetsminne, sömnstörningar m m…) Är ADHD-utredd med diagnos, som både jag och utredande läkare idag ifrågasätter med tanke på hur hans EEG ser ut.
  Fick först med mig barnläkaren på ”tåget” när jag ville använda kostvägen i stället för medicin. Sonen själv vill inte heller ta medicin då han minns de biverkningar han hade då han medicinerade fram till för fem år sedan.
  Efter att ha konfererat med barn-neurologer så hävdar de däremot att ketogen kost inte har den effekten på den typ av epilepsi som han har utan vill sätta honom på Keppra…
  Vi har ett möte med en neurolog om två veckor, och jag skulle vilja ha hjälp med bra länkar och argument för att få sjukvårdens ”välsignelse” för att ge ketogen kost en chans.
  Tack på förhand 🙂

 55. 55

  Finns kanske mer info hos Kostdoktorn?

 56. 56

  @ Caroline:

  Här har vi en flicka som hade anfall minst varannan dag, trots medicinering med bl.a. Keppra. Hon blev helt fri från anfall genom en ganska enkel koständring:
  https://www.accessfitness.ie/the-af-blog/my-little-girls-battle-with-illness-and-a-simple-cure/27/11/2014

  Å andra sidan ser vi här hur komplicerat det kan vara att hitta orsaker i kosten:
  https://www.diagnosisdiet.com/food-sensitivities-and-adhd/

  Det här kanske hjälper dig, även om det inte räcker för att få sjukvården med på noterna. De flesta läkare vet inte ett skvatt om kostbehandling – och vill inte veta.

 57. 57
  Nisse Hult säger

  @ Caroline:
  Hej Caroline
  Borde vara värt ett allvarligt försök att skippa medicinerna och övergå till ketogen kost med ett minimum av socker, kolhydrater, stärkelse skippa mjöl gluten margariner äta naturligt fett smör kokosolja etc och sist men inte minst undvika allt vad citronsyra heter oavsett vilket e-nummer det gömmer sig bakom. Vården är mest pillerkrängare och vill absolut inte ge kredit till kostens betydelse för man sitter i klorna på socker- och pillerindustrins vinstintressen.

 58. 58

  @ Caroline:
  Du behöver inte be läkarna om lov att byta ut exiterande och inflammationsdrivande födoämnen mot trygg och god mat enligt strikt LCHF-modell.

  Nisse Hult Skrev:

  skippa medicinerna och övergå till ketogen kost med ett minimum av socker, kolhydrater, stärkelse, skippa mjöl gluten margariner, äta naturligt fett smör kokosolja etc och sist men inte minst undvika allt vad citronsyra heter oavsett vilket e-nummer det gömmer sig bakom

  Glutenintolerans har många skumma uttryck.

 59. 59

  Caroline Skrev:

  Vi har ett möte med en neurolog om två veckor, och jag skulle vilja ha hjälp med bra länkar och argument för att få sjukvårdens ”välsignelse” för att ge ketogen kost en chans

  Tror inte Du får någon välsignelse oavsett vilka argument Du samlar på dig – men behövs det? Ketogen kost är inte giftig eller ohälsosam – bara ett annat sätt att föda sig på. Prova själv samtidigt med sonen!

 60. 60
  Ingrid säger

  @ Caroline:

  – Jag undrar, liksom Erling, om ni har kollat upp det här med glutenintolerans, vilket också ofta hänger ihop med mjölkintolerans. – Jag känner igen en del av de symtom som du beskriver, och innan jag själv fick det konstaterat att jag hade bådadera. – Dessutom måste man se över det är med E-nummer, vilket bidrar till många underliga reaktioner!

  – Sen finns det en kvinna som har en mat-blogg, och som ibland skriver här. Hon hade för en tid sedan en text där en familj med flera barn som hade ADHD – ändrade sin kost, och barnen blev så otroligt mycket bättre! – Är det någon som vet vilken blogg jag funderar på?

 61. 61
  Lars Henrik säger

  Caroline Skrev:

  skulle vilja ha hjälp med bra länkar och argument för att få sjukvårdens ”välsignelse” för att ge ketogen kost en chans

  Jag hittade denna artikel hos Ann Fernholm: https://ettsotareblod.se/nya-ron-kring-varfor-ketogen-kost-fungerar-vid-epilepsi/

 62. 62

  Fråga läkaren om han har en läkarhandbok? Slå upp epilepsi och läs där att det står att en ketogen diet ska prövas på barn innan man sätter in medicinering. Det fick vi reda på 20 år efter att mitt barn fick diagnosen. Efter ett hejdlöst sökande bland verkningslösa mediciner som gjorde mitt barn till en zombie.

  Nu får jag inget barnbarn därifrån för de vill inte föda barn när de har ett kemiskt beroende. De tror att det påverkar barnet.

  Mitt förakt för sjukvårdens idioti är gränslös. De gör allting fel! Lita aldrig på sjukvården! Finn din egen bot!

 63. 63
  Ingrid säger

  Ingrid Skrev:

  – Sen finns det en kvinna som har en mat-blogg, och som ibland skriver här. Hon hade för en tid sedan en text där en familj med flera barn som hade ADHD – ändrade sin kost, och barnen blev så otroligt mycket bättre! – Är det någon som vet vilken blogg jag funderar på?

  Caroline, jag fann bloggen, och länken:

  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/01/lchf-vid-npf-som-adhd-add-asperger-och-autism/#more-19480

 64. 64
  Ingrid säger

  @ Caroline:

  Här är en bra genomgång rörande ketogen kost!

  Vad är ketogen kost – och vad är den bra för?

  https://www.svaradoktorn.se/425558411#page-comments

 65. 65
  Caroline säger

  @ Ingrid:
  Han har ätit glutenfritt ett tag, och vi har gått över till ketogen kost helt och hållet redan nu, men jag har inte släppt mjölkprodukterna helt och hållet (ost och smör)…

 66. 66
  Caroline säger

  @ Erling:
  ”Välsignelsen” behöver jag för att motivera för skolan varför jag ska skicka matdosa, vilket inte är helt självklart…
  Allergiregler (luftburen nötallergi) och annat gör att reglerna är mycket speciella…
  Jag önskar också hjälp av dietist för att kontrollera att kosten blir så allsidig som möjligt utifrån de förutsättningar han har.
  Tillför idag multivitamin, multimineral, extra C-vitamin, D-vitamin och magnesium av hög kvalitée, men ska backa på magnesiumet, då han blir så lös i magen – åtminstone så här i början. Vi har kört nästan en vecka nu!
  Han är peppad, men redan lite uttråkad, så det är en utmaning 😉

 67. 67
  Caroline säger

  @ Nisse Hult:
  Jag har redan påbörjat den ketogena kosten, men behöver läkarna med mig för att få skicka matdosa till skolan till hösten.
  Skulle inte skada med en kost-genomgång hos en dietist också…
  Citronsyra, glutamat, jästextrakt, rökarom och div annat är redan struket!
  Alla E-nummer är inte av ondo – t ex rödbetsjuice används som färgämne, har ett E-nummer trots att det är en naturlig produkt…
  Ketogent innebär ju naturligt också glutenfritt (i min värld i alla fall – så han får inget gluten heller, men det är ju så nytt, så någon positiv effekt har vi inte sett än)
  Tack för input! 🙂

 68. 68
  Caroline säger

  @ Erling:
  Tack för input!
  Har redan börjat på kosten, så glutenfritt äter han sedan i måndags 🙂

 69. 69
  Caroline säger

  @ Molle:
  Tack för intressanta länkar!
  Han är ju anfallsfri, och har varit det sedan medicinen sattes in vid knappt fem års ålder, och sedan plockades bort när han var nio, så han har varit medicinfri i fem år.
  Hans EEG visar att han fortfarande har epileptisk aktivitet, och det påverkar honom trots att han inte har anfall…
  Nu försöker vi bygga upp honom och argumenten för att inte sätta in medicin som första val. Något måste dock göras, då han har uppenbara problem med skolarbetet som kan härledas till hans epilepsi-aktivitet…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa