Vitt ris ökar risken för diabetes 2?

Artikel i diabetes.webmd.com. Människor i Japan och Kina, som äter mycket vitt ris, löper större risk att få diabetes 2 än de som äter mindre ris. Detta är en observationsstudie som inte bevisar orsakssammanhang.
Men faktum är att åtminstone Kina och Indien har mycket högre diabetesfrekvens än Sverige, och den har ökat. Vad det beror på mest är svårt att veta. De äter mycket vitt ris – förr åt de fullkornsris. De äter mycket industrikryddor som glutamat, och de äter möjligen mer margarin och omega-6-fetter än förr? De äter sannolikt mera socker och dricker mera sockerläsk. Coca cola har väl hittat även dit?
Så det finns många möjliga förklaringar till diabetesexplosionen i Asien.

 

Comments

 1. 1

  Den moderna konstutvecklingen går än fortare där med samma kännbara resultat som vi i Väst fått och det är väl bara än känsligare där….. åsså ska dom väl även importera Västvärldens diabeteskosttråd och än värre blir det förstås! Tragiskt!

 2. 2
  Ingvar Bejvel säger

  Efter vad jag har förstått, så har riskosten under tidigare århundraden inte varit så dominerande som numera. Detta faktum kopplat till intåg av vä(r)stvärldens kolhydratdrypande kostvanor, så ser framtiden inte allför ljus ut för vare sig Kina eller Japan, och inte heller för Indien.

 3. 3
  Annelie/Wildrat säger

  I Indien har de även bytt ut de traditionella fetterna ghee (smörolja) och senapsolja mot västerländska vegetabiliska fetter. Vet inte exakt vilka men jag kan gissa soja, majs, solros, bomullsfrö, allihop nästan bara omega6 vilket ofta är det minsta problemet med dem…

 4. 4
  SWEDBOY säger

  En observationsstudie från Puerto Galera, Filippinerna
  I går dog grannens fru. Jag trodde han skulle dö först för han lider av svår diabetes och har fått ett ben amputerat. Dessutom kan han inte tala för han hade haft en stroke. Kvinnan dog i hjärtinfarkt.
  Det går en våg av dödsfall i stroke, hjärtinfarkt och diabetes över det här landet. Fullt befogat är de flesta livrädda för att av någon anledning få en kraftig uppgång av blodtrycket. De flesta tror att det är själva blodtrycksstegringen som orsakar stroke och hjärtinfarkt. De vet inte att kosten har orsakat skador i deras blodådror. Många människor dör i 50-årsåldern. Nestlé, Unilever, Coca Cola och andra skräpmatsföretag har erövrat landet. De enda som håller sig friska är de som inte har råd att äta.
  Folket har med full kraft tagit till sig de västerländska matvanorna. Dessutom äts det kopiösa mängder vitt näringsfattigt ris. Många restauranger erbjuder ”unlimited rice”. Jag har sett folk äta upp till 10 kaffekoppar med ris till en enda måltid!
  Den västerländska skräpmaten drabbar speciellt uländerna mycket hårt. Föregångslandet på detta område (USA) går i spetsen och exporterar sitt skräp till försvarslösa u-länder. TV-programmen skriker ut sina reklambudskap om kolesterolfri mat. Kolesterolfritt svampigt vitt formbröd och massor av andra kolesterolfria fabrikstillverkade kolhydratsrätter. Människorna här är inlärda att alla sjukdomar kommer från fett. Jag tror det sitter mycket djupare än i Sverige. Simvastatin är den stora frälsande medicinen. Den säljs styckevis utan recept för att kunna frälsa någon som av misstag ätit en bit av något fett.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa