Inflammation orsakar hjärtsjukdom

På radion imorse pratade de om att forskare har kommit på att det är inflammation som orsakar hjärtsjukdom.
Vad spännande, tänkte jag, nu kanske de ska fundera på vilken mat som orsakar inflammation som orsakar hjärtsjukdom? Kolhydrater, tillsatser, margariner, omega-6-fetter?

Men nej, det var förstås att de skulle forska fram inflammationshämmande mediciner mot hjärtsjukdom. Så sen ska de hjärtsjuka äta ännu mer mediciner, men fortsätta med samma fettsnåla, margarin-, tillsats- och kolhydratbemängda mat.

 

Comments

 1. 1

  kanske blåbär kan vara bra?

 2. 2

  Vill man vara pessimist kan man tolka det så. Jag föredrar att fira att kunskapen kring orsakerna till hjärt/kärlsjukdom äntligen tar ett steg framåt. Sedan är det också så att många av oss med diabetes typ1 behöver hjälp att bekämpa de inflammatoriska processerna på alla sätt det går. Om denna ”nya” kunskap sprids bland läkare har vi alla lättare att få bättre vård utan att behöva kämpa mot gamla felaktiga dogmer. När alltfler inser hur felaktig, eller åtminstone ofullständig, kolesterolhypotesen är kan det bara leda till någonting bättre.

 3. 3

  Men så är det ju än, Mats! Metabolt sjuka skall med läkemedel ner till rätta målvärden och minimalt med information om byte av livsstil och kost. Jo det, förstås – Vi kan träna oss till mer hälsa och det är förstås rätt på ett sätt

 4. 4

  De kan ju inte mucka för mycket med livsmedelsverket och livsmedelbranschen på en gång.. 😉 MEN ett stort steg på vägen dock.. 🙂

 5. 5
  ragnhild säger

  Enig i din frustration dr. Annika (om jag tolkar dig rätt). Vet du, jag tror inte de har läst en enda bok om lchf-kosten och vad denna livstilen går ut på. Jag är ganske säker på att det är så. ”Stressad tilvaron” – har nog med ”talriken” och alt umkring den – får venta til går av med pensjon… men då sitter de där med diabetes, om de sitter någonstands als …..

  Eller venta till inflammations-uptäckarna skodar en samanheng – – – – intelligenta folk, intresserad av kunskap, ja när den kommer – från mig själva, forskaren !! SLV – är en vits, vi har många slika i andra länder med… tyvärr.

 6. 6
  Emma K säger

  Det är ett sådant baklängestänkande att man blir helt uppgiven …

 7. 7
  aviator1945 säger

  Big Pharma och deras forskare är inte ett dugg intresserade av min hälsa. För dem gäller det bara att håva in största möjliga vinst resp. att säkra arbetstillfällena.

 8. 8

  @ aviator1945:

  Sant, det är mer medicin åt folket som gäller 😉

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5016302

 9. 9

  Jag blir lite mörkrädd när jag läser kommentarerna här. Sedan när blev kunskapsutveckling negativt? Sedan när löser LCHF alla problem för alla? Själva forskningen i detta fall handlar om sjukdomarnas uppkomst, inte om farmakologi. Resten är spekulationer från olika kommentatorer. Se upp så ni inte gör alla utom de ”rättrogna” till era fiender. Det finns ingenting negativt i att man utvecklar synen på sjukdomars uppkomst. När fler och fler anser att inflammationer är sjukdomsalstrande finns det ju också större utrymme för olika metoder att minska inflammationerna; både farmakologiskt och via kosten. Där finns ingen motsättning.

 10. 10

  Har ätit LCHF i tre år. Frånvaron av spannmål har läkt min tarm, som jag haft problem med i många år. Jag har gått ner i vikt, från ett BMI på 27 till 20! MEN ..min reumatoid artrit har blivit sämre! Även RA-faktorn i blodet har stigit kraftigt…nästan dubbelt så hög! Så allt hjälper LCHF inte mot!
  Nu provar jag att ta bort allt mjölkprotein, efter tips från en vänlig person på den här bloggen. När jag slutade med bröd så ersatte jag det med med mycket mejeriprodukter. Eftersom jag äter cortison är jag lite orolig över att inte få i mig tillräckligt med kalcium. Tar kalktabletter för säkerhets skull.
  Min reumaläkare säger att de fått råd av hjärtläkare att äta statiner mot inflammationen! Har även högt kolesterolvärde. Har provat men mår inte bra av dem!
  Kanske inbillning, men jag tycker att jag är bättre i lederna efter drygt tre veckor! Ska be om ett nytt CRP om en månad, ligger nu på ca 60 med cortison, 110 för ett par månader sedan utan.

 11. 11
  Humlan säger

  Mer medicin åt folket, det är så att man kan bli mörkrädd.
  Lyssna till John Virapen som varit högt uppsatt i ett läkemedelsbolag men som nu talar ut
  http://www.youtube.com/watch?v=M8ZFUq5hr7E
  och läs denna artikel i DN
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/statlig-expert-koptes-av-medicinjatte

 12. 12

  Veckans nummer av Der Spiegel (nr 11) ägnar 8 sidor åt ”ny behandling” vid hjärtinfarkt. Två av dem ägnas statiner och deras ”tidigare okända” (!) biverkningar. Hela katalogen negativa egenskaper förs fram inkl. högre dödssiffror vid lågt kolesterol, obetydlig effekt och mest på personer som redan haft infarkt men spärr mot spontana läkekrafter som ny åderbildning, större risk för diabetes2 etc.

  Första gången jag sett en så nedgörande framställning i ett brett spritt organ. En kardiolog i Köln talar om bedrägeri i stor skala men här nämns också hur grupper av läkare samverkat med pillerfirmorna för att få allt lägre gränsvärden, tydligen utan annan grund än att bredda marknaden.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Lis:
  Reumaläkare jag har pratat med berättar att det är vanligt att reumatiker blir försämrade i sina inflammationer av statiner. Fråga din reumaläkare vilken forskning som visar att reumatiker får en livskvalitetsvinst, eller förbättrad hälsa, av statiner.

 14. 14
  ragnhild säger

  https://www.youtube.com/watch?v=M8ZFUq5hr7E

  Tack Humlan.

  Våga också se part 4´s sista del; Aldrig/never feel ashamed of your feelings when you get messages like this. Don´t you ever feel that you cannot eventually take in any of it, because you risk being called something like ”konspiratorisk” or worse*. Do get upset, do know we live in a corrupt world. Use it by incorporate it in your own ”FREE ” way of thinking. Observe, think, eventually react. And do remember;

  ” public outcry brought the wall down” (ref. Berlinmuren).

  ”The truth is the only weapon”.

  The farmacy motto: ”We work for the betterment of the human race”
  Våra myndigheter motto; ”Vi arbetar för bättre folkhälsa”

  I agree with dr. John Rengen Virapen. Och jag med ger en ”skit” för deras moral.
  No doubt – (I have come to the thinking part, even the reacting part by writing this 😉

  * det är ett sätt att kontrollera dig – gå inte i den fällan/do not fall into that trap.

  This was a kind of ”popular” version of Ralf Sundberg; ”forskningsfusket”/goldmine for him 😉 writing this book I assume. But brave and altruistic good work – thanks to R.S.

  The truth is not easy to take in, or handle – that´s for sure – men jag vägrar bruka rullgardinen.

  ”Primum non Nocere”

 15. 15

  @ 10 Lis

  Det kanske är så, att du var glutenintolerant eller överkänslig, de flesta blir bättre och läkta i sin mage av att utesluta spannmål, detta har inget med HF att göra. endast LC

  Du kanske ska dra ned på din konsumtion av kött och istället äta proteiner från baljväxter,bönor, linser, ärtor tex, så blev många av artritvännerna friskare.

  På tal om, de nya studierna ang inflammationer, i tandkött, i muskler, i leder i blodkärl.,
  kanske är det så att våra sjuka kroppar behöver, storre mängder BAKTERIER, för att ”sätta igång” immunförsvar och läkning, det är en teori ?

 16. 16

  @ 14 Annika Dahlqvist

  Intressant, det har jag inte hört!
  Min läkare förlitade sig nog bara på att hjärtläkarna ”visste”.

  @ 16 PHL
  Tack för tips och råd! Det får bli nästa steg, om inte det här med att utesluta mjölkproteiner har någon effekt.
  Något att fundera på det om bakterier, speciellt om man ätit mycket antibiotika. Jag kanske ska köpa bakterier på burk, när jag nu inte kan äta youghurt.

  Tack för den här bloggen, så mycket man lär sig hela tiden. Du gör ett jättejobb Annika!

 17. 17

  Som sagt – men raderats – så tycker jag att Mats Lindberg skrivit vettiga kommentarer ovan!

 18. 18
  ragnhild säger

  gt Skrev:

  @ aviator1945:

  Sant, det är mer medicin åt folket som gäller

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5016302

  Siterer ett avsnitt fra länken;
  ”Det har ju visat sig tidigare att inflammationsdämpande läkemedel faktiskt kan öka risken för hjärtinfarkt snarare än att minska den. Däremot testas nu i stora internationella vetenskapliga studier mediciner som mycket specifikt påverkar inflammationsprocesser och de har vi förhoppningar om ska minska åderförkalkningars komplikationer”.

  Anbefaler kommentaren til artikeln.

  Frågor: Var finns forskarnas intresse för kosten. Fattas milliardgävinsterna. Vem är ”kaninerna” – över ell. under 80 år – finns der gränser.

 19. 19

  Som sagts…cencur på Annikas blogg. inte snyggt
  varför raderades första delen av min kommentar ?
  Mats Lindberg och Paleolite, så här får det inte gå till. förutom i KINA..

 20. 20
  ragnhild säger

  Gudsjelov och takk!!!

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Pehåell:
  Eftersom jag raderade min kommentar som ni blev så arga på så tyckte jag att jag kunde ta bort era följdkommentarer också.

 22. 22

  @ ragnhild:

  Om man tar sig tid att läsa bipacksedeln till blodtrycksmediciner finner man ibland just ”kärlinflammationer” som en biverkning; på en medicin fanns stroke med på listan för biverkningar, vilket betyder att det medicinen avser att motverka samtidigt kan vara en biverkan. Sanslöst 😉

 23. 23

  @ professor Göran

  ”när faan blir gammal blir han religiös”..jag börjar TRO… det kanske stämmer…

  Inte tack vare, utan pga, din pedagogiska.positiva” indoktrinering”,
  mantrat.
  andas in LCHF. andas ut LCHF..

  jag läser, jag tänker, jag äter, jag tvivlar, jag äter. jag mår, jag tänker igen,j
  ag inser, jag hoppas,
  jag vill TRO…..

  att
  om du, Göran Sjöberg,har rätt, kan ”bevisa” att de sjukliga,
  dödliga inflamatoriska procecesserna,
  beror på dessa de,djävulskt lömska,godaste vännerna,
  KOLHYDRATERNA,

  då ska jag konvertera, det kommer kanske tära på ”familjen”,
  min mamma tillhör ”agnostikerna”,
  men skam den som ger sig,
  FETT o GOTT kan ”stärka förfriska gener”, ”förlänga släktband”,
  TREVLIG HELG Professorn
  Min mamma hälsar till din fru !
  (jag håller med,har sagt det förrut, skriv en egen bok Göran)

 24. 24
  Anne säger

  Det är för lätt att bara byta kost tror jag. Människor är skeptiska till ”enkla” lösningar, tyvärr.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa