Ökar rött kött risk för tidig död?

Artikel i GP.
Det är en forskargrupp på Harvard som har observerat ett stort antal människors matvanor och hälsofaktorer, och med ”statistisk akrobatik” kommit fram till detta samband.
Kostdoktorn har kommenterat studien: Lever ohälsosamma köttätare kortare liv?
Zoe Harcombe har också kommenterat studien.

Också Ralf Sundberg har kommenterat saken.

Och Gary Taubes.

I spiked-online.com.

Men de som orkar bry sig om de ständiga angreppen på människans ursprungliga föda: det naturliga röda köttet från gräsbetande djur, kan ju äta annan LCHF-mat i stället.

En annan aktuell skrämselartikel: LCHF-dieten minskar chansen att få barn.
Varför krångla till det med att titta i mikroskop på fettätares spermier? Det vore mycket enklare att fråga LCHF-are hur de har det med barnalstringen. Det är nämligen inga problem med det. Tvärtom är det många tidigare barnlösa par som har lyckats få barn med LCHF.

 

Comments

 1. 1
 2. 2

  Doc Ralf Sundberg kommenterar artikeln:

  https://blogg.ralfsundberg.se/#home

 3. 3
 4. 4

  slemmig avföring vad beror det på? även blod

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 gurra:
  Om man har slemmig och blodig avföring bör man söka läkare för att utreda orsaken till det.

 6. 6

  Här Briffa om detta. T.o.m. Ornish hade tagit avstånd från det.

  https://www.drbriffa.com/2012/03/15/red-meat-kills-its-flagrant-bias-thats-killing-me/

  Och då måste vi fråga oss varför det så kritiklöst skall återges i dagspress och television.

 7. 7

  Frågan är om det är rött kött som är orsaken, eller tillbehören som ofta är i form av kolhydrater som är själva orsaken.
  Man kan väl tänka sig att blodkärlen och hinnor i tarmarna tar stryk liknande hur hjärtsjukdomar förefaller orsakas av kolhydraterna som ger högt insulin som i sin tur inflammerar i kroppen. Kan ju knappast vara så att det bara är just hjärtat i kroppen som påverkas. Det vore väldigt märkligt i så fall.

 8. 8

  Nu ska LCHF hysterin bekämpas!
  I NorrbottensKuriren 120316 finns en debattartikel som tyder på det.

  https://www.kuriren.nu/ledare/default.aspx?articleid=6347083

  Tyvärr plockas artiklarna bort eftersom så här är hela inlägget:

  Debatt: Diet kan orsaka flera sjukdomar
  FÖR ATT bekämpa LCHF-hysterin och förbättra matvanorna bör riksdagen ta initiativ till en utredning om hur matkonsumtionen kan påverkas med ekonomiska styrmedel. Vetenskapliga fakta är att dieten skadar hälsan.

  Kroniska starkt kostrelaterade folksjukdomar har under de senaste årtiondena ökat på ett nästan exponentiellt sätt, samtidigt som människors livsmedelsvanor radikalt förändrats. I Sverige förorsakas cirka 40 procent av dödsfallen av hjärt- och kärlsjukdomar och cirka 25 procent av cancer. Två av tre personer dör alltså i folksjukdomar som är starkt förknippade med ett alltför högt intag av animalier.

  Under de senaste femtio åren har köttkonsumtionen per person ökat med 70 procent och intaget av ost, ofta förekommande i snabbmaträtter, har ökat rejält de senaste trettio åren. Ännu kraftigare är ökningen av konsumtionen av mjölkpulver, som används i bageriprodukter, choklad och glass, men också i kliniska näringslösningar och i näringstillskott. Speciellt ohälsosam är animalisk mat som innehåller mycket fett, upphettats till höga temperaturer som mjölkpulver, grillats eller stekts, eller industriellt bearbetats som korv och bacon.

  Personer som äter mycket rött och processat kött dör tidigare än personer som äter små mängder av sådant kött.

  Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsoinriktad livsstil. Fonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder från alla processade charkvaror, som till exempel korv. Världscancerfonden rekommenderar alla länder att arbeta för en snittkonsumtion på 300 gram rött kött per vecka och person.

  Mot denna bakgrund är det obegripligt att cirka 75 procent av jordens samlade jordbrukssubventioner går till att stödja animalieproduktion. Politiker tycks med ena handen bidra till en ökad konsumtion för att med den andra betala för de negativa konsekvenserna i form av ökade sjukvårdskostnader.

  Det är hög tid att jordbrukspolitiken reformeras så att jordbruket och den industriella produktionen av livsmedel förändras. I väntan på det bör skatt införas på livsmedel som är hälsovådliga i för stora mängder, speciellt animaliskt fett, köttprodukter och socker.

  Det finns, enligt rapporten Kalorier kostar som släpptes i våras av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, goda ekonomiska skäl för att införa en fettskatt. I Sverige riskerar den offentliga sektorns vård- och socialförsäkringskostnader att öka kraftigt fram till 2020, bland annat på grund av ökad fetma, som är starkt associerad med hög konsumtion av bland annat fett.

  Kostnaderna för övervikt och dess behandling riskerar att skena i väg med 25 miljarder kronor per år. Statens folkhälsoinstitut påpekar i rapporten Matvanor och livsmedel vikten av en låg konsumtion av mättat fett och att det är angeläget att ordentligt utreda hur matkonsumtionen i Sverige kan påverkas med ekonomiska styrmedel.

  För att bekämpa LCHF och förbättra matvanorna bör Sveriges riksdag snarast ta initiativ till en utredning om hur sådana styrmedel bäst utformas. Folketinget i Danmark har infört en skatt på livsmedel som innehåller mer än 2,3 procent mättat fett. Kan Danmark, med sin gigantiska djurindustri, införa ekonomiska styrmedel, så borde Sverige också kunna göra det.

  Stig Bengmark professor emeritus Lunds Universitet

  Jonas Paulsson initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

  Vi börjar bli farliga, helt klart.

 9. 9
  ragnhild säger

  Köttriskdisputten här:

  Sitat from M.D.Apple; ”……..But if you’ve been hanging around the nutrition world for very long, you’ve probably realized by now that health according to the media and health according to reality are two very different things—and even scientific studies can be misrepresented by the researchers who conduct them. Is our latest “killer meat” scare a convincing reason to ditch red meat? Is it time to put a trigger lock on your lethal grass-fed beef when the young’uns are around? Or is there more to this story than meats the eye? (Sorry, I had to.)………”

  Read more: https://www.marksdailyapple.com/will-eating-red-meat-kill-you/#ixzz1pM

  Takk, til AF-ursprungsliv.nu

 10. 10

  Tips på artikel positiv till rött kött!

  https://www.expressen.se/halsa/mindre-rott-kott-kan-leda-till-depression/

  Artikeln handlar om forskning som visat att kvinnor som äter mindre lammkött och biff (rött kött) än rekommenderat har ökad risk för att få depressioner och i artikeln framhålls det australienska köttet, då dessa djur är uppfödda på gräs och där köttet därför innehåller mer omega 3 osv.

 11. 11
  Annika säger

  I studien, som jag bara skumläst, hittade man ett ännu tydligare samband för charkprodukter än för rött kött. Det kan i så fall att det är processat kött med nitrit som är den största boven och inte köttet i sig.

  Jag läste inte studien så ingående att jag kunde läsa ut hur man korrelerat för olika confounders.

  Exempelvis hur har man beaktat att det sannolikt i den grupp som äter mycket kött också är många som äter charkrpodukter med nitrit? Kan det vara så att dom som ätit mest kött, har ätit kött av dålig kvalitet, exempelvis mycket billiga charkvaror. Hur såg det ut med andra vanor, motion, rökning, alkholkonsumtion, intag av annan kost som grönsaker med cellskyddande antioxidanter?

 12. 12

  @ M:
  …eller så har personer som undvikit rött kött gjort detta på grund av en grundläggande ängslighet eller oro för sin egen hälsa, vilket i sig säkerligen är en riskfaktor för ett sämre psykiskt mående.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Annika:
  Det är mycket troligt att många som inte tänker på att äta för bästa hälsa äter mycket charkprodukter, med många tillsatser i. Det kan även vara många av dem som röker, dricker mycket alkohol etc, vilket kan driva upp sjukligheten.
  Forskarna brukar alltid säga att de har ”korrigerat” för alla tänkbara störfaktorer (confounders), men det måste vara helt omöjligt att göra det, eftersom man inte kan veta hur mycket de stör.

 14. 14

  @ bejje:
  Man har visst glömt att jämföra med sockerproduktionen för samma tidsperiod! Har någon siffrorna på det,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa