Ät inte det som myror inte vill ha

Margarin uppe till höger, lättmargarin nere till vänster, smör nere till höger.
(Margarin har gulfärg tillsatt, det har inte smör)

 

Comments

 1. 1
  norpan säger

  Socker saknas i bilden. Varför jämföra oss med myror?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ norpan:
  Det är väl tankeväckande att myror ratar margarinet. De har kanske en bra känsla för riktig mat.
  Jag läste någonstans att detsamma gäller fåglar: de ratar margarinet och äter upp smöret.

 3. 3

  Enastående bild! Är det ur egen produktion?

 4. 4
  Professor Göran säger

  Kul bild tycker jag!

  Bilder väcker tankar på ett annat sätt än skriven text!

  Här jämförs så att säga ”äpplen med äpplen” och myrorna är troligen som vi människor under årmiljoner evolutionärt anpassade till vad som förekommer i naturen och margarin innehåller en hel del onaturliga fetter. Myrorna får dock knappast hjärtinfarkt som jag fick av margarinet som fanns i alla de kakor och bullar jag stoppade i mig.

  Det skulle vara intressant att se vart myrorna tog vägen om man la ut honung och raffinnerat vitt socker vid sidan av varandra.

  🙂

 5. 5
  Ethel Loberg säger

  norpan Skrev:

  Socker saknas i bilden. Varför jämföra oss med myror?

  Men nu var det olika fett som skulle testas.

 6. 6
  Karl E. Arfors säger

  Härlig Bild ur Naturen. Varför frågar man inte Naturen oftare.
  Jag kommer senare under våren att visa bilder på när myror får säja sitt om aspartam.. När Donald Rumsfeld såg att aspartam inte sålde så bra som myrmedel och Searle hade konstaterat att det smakade väldigt sött då lanserade man ett nytt sötningsmedel ASPARTAM. Detta godkändes som sötningsmedel när Rumsfeld var chef för FDA (revolving doors in Governement) Ingen FDAgodkänd substans har haft så många klagomål som Aspartam. Varför?
  undrar
  karl

 7. 7

  Vilken bra bild!

 8. 8

  Intressant, och detta fick mig att tänka på mitt projekt.

  https://sandberg2singapore.blogg.se/2012/february/utkast-feb-21-2012.html

  Om Projekt McDonalds ovan gjorde att McDonalds kommenterade inlägget som jag svarade med.

  Visst förstår vi att den lätt torkar i öppen miljö, men nu är det så att luftfuktigheten större delen av dygnet ligger på mellan 90-100%, mitt på dagen kan det gå ner till 60-70%. Om brödet inte möglar eller köttet inte ruttnar, frågan är varför inte myrorna vill smaska på hamburgaren, det är det som vi är mera intresserade av och som fick oss till att göra detta projekt. Varför åt inte djuren hamburgaren som låg där på gångbron eller varför myrorna inte var intresserade av ostburgaren hemma hos oss.
  Kan ju faktiskt vara så att myrorna här i Singapore inte gillar hamburgare även om den är hemmagjord ;).

  Så vi ska göra ytterligare ett experiment, baka eget bröd, steka en nötfärsbiff, ost, ketchup och senap.
  Lägga på ett fat och se vad som händer. Ska också vid detta tillfället köpa en ny ostburgare från McDonalds och lägga på tallrik intill. Och fotografera allt.
  Får planera in detta lite längre fram i kalendern.

 9. 9
  Helena Karlsson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Fåglar är skitsmarta. Jag brukar rmata de stackars kråkorna som ingen annan verkar gilla; De älskar västerbotten, men Goudan försvinner inte lika snabbt. : )

 10. 10
 11. 11

  Karl Arfors, vi hade faktiskt en krönika om hur Rumsfeld fick FDA att gå med på aspartam, villket i sin tur medförde att det blev godkänt överallt. Kan läsas här:

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/aspartamets_historia

 12. 12
  Jonas G säger

  Hur går det för deras spermier med en sådan fettrik kost? 😉
  https://www.expressen.se/halsa/lchf-dieten-minskar-chansen-att-fa-barn/

 13. 13

  När mina flickor var små jag minns att den yngsta var 3 år och äldsta 5 år. Fick de testa smörgås med margarin eller smör. Självklart var det godare med smör som vi alltid ätit i vår familj. Jag har gjort testet med fåglar och det är samma där. På ett äldre boende där min yngsta praktiserade fick de smör på mackan och alla smörgåsar gick alltid åt vid lunch och middag, när de åt margarin något år tidigare var alltid brödet kvar.
  Naturlig mat är alltid det bästa.

 14. 14

  Helt underbart! ät inte gult margarin:)

 15. 15
  Emma K säger

  Haha, vilken klockren bild!!

 16. 16

  Myror är NaturLiktVisa = SuperIntelligenta – som jag ser det.

 17. 17
  Eva Persson säger

  En bild säger mer än tusen ord !!!

 18. 18

  Inte för jag tvivlar Annika….men nog tycker jag att smöret ser väldigt blekt ut….är det hemkärnat..?..

 19. 19

  Intressant det här med myror och fåglar…
  Min mamma gjorde egna sk ”fröbollar” i fjol vinter, hon blandade margarin solrosfrön o nötter, ingen pippi smakade ens, däremot var det full näbbhuggning om smörstycket som hängde bredvid !

  Angående ost, jag är storkonsument, vill gärna veta vilka tillsatser det är i Gouda som är ”farliga” ?
  Vår älskade Västerbottensost, är kejsaren av ostar som ingen kan slå…säger en fd ”Burträskare”

 20. 20
  Monica Hansson säger

  Helt underbar bild!!

 21. 21
  LCHF-Bengt säger

  Myror säger mer än livsmedelsverket.

 22. 22
  JohanKarl säger

  Inte för att jag vill vara ”party-pooper”, men Västerbottens är behandlad med tre konserveringsmedel/antimögelmedel. Många andra ostar har bara två. Helst skulle det inte vara nåt alls, eller möjligen mekanisk tvättning med brännvin…

 23. 23
  Snapphane säger

  Ang färg på smör så är det nog så att margarin har tillsatts färgämne för att det ska se mer aptitligt ut. Har för mig jag läst detta i nån artikel.

 24. 24
  Anders S säger

  Vi kanske inte skall följa myrornas exempel i alla lägen. Jag städade i skafferiet på landet för flera år sedan och slängde ut lite gammalt strösocker i rabatten utanför. Efter ett tag var där alldeles svart med myror. Många dog! Om det berodde på att de föråt sig på socker eller att de stred med varandra om den åtråvärda varan vet jag inte. Kanske smör smakar sötare än margarin. Enligt SLV innehåller smör 0.5 g kolhydrater varav 0.4 g disackarider medan Milda margarin 0 g per 100 g.

 25. 25
  Carl Sagan säger

  Vad är poängen med detta test?

 26. 26
  Professor Göran säger

  Ikväll var det sista gången på min studiecirkel om LCHF här i Trollhättan och jag visade den här bilden för deltagarna.

  En av deltagarna påpekade då att hennes dotter, som jag tror vara fem år, kunde äta ”hur mycket smör som helst”. En väldigt klok flicka var min kommentar.

 27. 27
  Monica säger

  @ conny:
  Smör ändrar faktiskt färg efter årstid, alltså om kossan ätit färskt grönt gräs på sommaren = mörkare grädde/smör eller hö på vintern= blekare. =)

 28. 28

  @ Monica:
  Ja du Monica….det är möjligt att du har rätt, men jag har då inte sett så blekt smör…just nu tittar jag på ett Ålands Smör…lite ljusgult…och så har allt smör jag köpt sett ut…men jag har aldrig fått tag på hemkärnat smör, så hur det ser ut, vet jag inte…men smöret på bilden…den nyansen har då jag aldrig sett! på smör…det ser mer ut som en bit ister…

 29. 29

  Hej o TACK för den bilden! Skickat den till ”frall-ansvarig” på jobbet dit vi får färdigbredda mackor med uppmaning om att säkra att det är riktiga grejor de använder. Bilden talar ju sitt tydliga språk, så det borde inte vara svårt sälja in.. osten är en helfet gouda enl uppgift 🙂

 30. 30
  Lilian säger

  När jag fick in en mus i matkällaren åt den endast av det ekologiska mjölet och rörde inte andra mjölsorter. Nu köper jag endast ekologiskt mjöl när jag behöver något.

 31. 31
  F d anhörig säger

  Professor Göran Skrev:

  Ikväll var det sista gången på min studiecirkel om LCHF här i Trollhättan och jag visade den här bilden för deltagarna.
  En av deltagarna påpekade då att hennes dotter, som jag tror vara fem år, kunde äta ”hur mycket smör som helst”. En väldigt klok flicka var min kommentar.

  Detta påminner mig om när jag alltid köpte en ask Bregott till min gamla mamma på äldreboendet. Efter väldigt kort tid så var asken slut. Oj sa jag, är det redan slut. Jaaa, sa min mamma, det är så himla gott så jag tar en stor klick ofta.

  Det hör till saken att hon åt ju inte varken frukost, lunch eller middag på sitt rum. Bregott åt hon med sked däremellan. Inte på några smörgåsar. Möjligen på enstaka salta kex.

  Avdelningens sjuksköterska rynkade på näsan och sa – smöööör!
  Bättre än så förstod hon inte.

  Förresten, vem har inte förr sett barn slicka i sig smöret först, från mackan? Tror inte man gör det med Lätta på mackan!

 32. 32

  Jag hade ingen aning om att bananflugor kunde ha Alzheimer!!!
  Inte ens att genmodifierade kunde det!
  https://www.expressen.se/halsa/gurkmeja-i-kampen-mot-alzheimer/

  Gurkmeja är tydligen bra mot Alzheimer?

 33. 33
  Carl Sagan säger

  Detta är pseudo-vetenskap.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Vän:
  Jag visste inte heller att gurkmeja var bra mot Alzheimer, men man har ju hört att gurkmeja är allmänt bra, så det är väl inte omöjligt. Gurkmeja rekommenderas i måttlig dos! Det som har effekt kan ju också ha överdoseringseffekt?
  Är det någon som har länk till bra gurkmeja-forskning?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 Carl Sagan:
  Vad är det som är pseudovetenskap? Om du menar myrbilden kan man väl inte kalla den för vetenskap, bara en observation som borde ge upphov till hypotes för forskning. Det är egendomligt att så lite forskning finns utförd på hälsoeffekter av smör vs margarin. Nutritionisterna bara påstår att margarin är bättre, helt utan vetenskapligt underlag.

 36. 36
  Professor Göran säger

  Carl Sagan Skrev:

  Detta är pseudo-vetenskap.

  Ja vad syftar du på med påståendet?

  Det vore verkligen intressant att få reda på för då kanske vi kunde få igång en bra diskussion kring detta ämne. Själv är jag väldigt intresserad av detta ämne som forskare.

 37. 37
  Peter säger

  Det här är intressant eftersom det är en religiös mängd människor som sparkar in öppna dörrar för varandra. Helt utan kritiskt tänkande så förseslår man att det är för att smöret är naturligare som myrorna dras till det. Vem har gett er den förklaringsmodellen, Jesus? eller kanske LCHF-preofeten?

  Vi gör om testen, själv gjort den och ni kan göra den hemma. Raffinerat socker, fuktat och smör. Gissa vilken myrorna väljer. Detta torde innebära att de naturligt intelligenta myrorna som besitter den stora visheten visar oss att vi skall byta ut smör mot socker på vårat bröd. Professor Göran ang. det med psedovetenskap så är jag aningen hårdare i min kritik. Detta är inte ens pseudovetenskap. Detta är en mängd religiösa människor som bytt Jesus mot naturen.

  Så här kommer jag, myrornas gud och berättar för er, gör som myrorna ät socker… myrorna väljer dessutom sockrad mjölk framför vanlig mjölk. Kan ni tänka er. Ät socker!

 38. 38
  Peter säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Det har du rätt i, det är en observation i vad man kallar förväntade intryck. Vem som helst som vet något om effektivitet och utväxling vet att myran kommer att gå efter energiinnehåll. Tror det var på svartbjörnar man gjorde ett experiment där de fick välja mellan jordgubbssylt och olika köttprodukter. Björnarna vald nästan uteslutande jordgubbssylt. Detta säger inte att jordgubbssylt är bra för varken björnar eller människor. Det säger bara att det är ett bra sätt att bygga upp ett fettlager för vintern. Detta torde vara uppenbart även för en lekman och jag förstår inte att du som läkare inte kan gå in och förklara för människorna här att myrorna antagligen valde det som är effektivast. Flest kalorier, mest fett, mest socker. Lätt val för en myra.

 39. 39

  Ät inte det som myror inte vill ha? Jag trodde att det hade med näringsvärdet att göra.

  Själv använder jag varken margarin eller smör bara olivolja. Men myrorna rörde inte olivoljan…

  Tala dá om för oss som du lurar med detta vad myror inte vill ha
  Oljor solros raps majs oliv alla typer av nötter dom flesta grönsakerna ingen säd mjöl oj oj oj listan blir láng……
  Lägg ohälsosamt godis gjort av animaliskt fett, socker, färger och mängder av kemikalier för smakernas skull. Se om dina myhror frodas eller inte.

  Vuxna myror kan inte äta hård mat eftersom de har så smal matstrupe mellan mellankroppen och magen därför får vuxna myror hålla sig till flytande och trögflytande föda.

  Generellt är myror förtjusta i en söt vätska som utsöndras från bakkroppen av bladlöss kallat honungsdagg. Vuxna myror älskar sötma.
  Annika jämför DIN hjärna med myrornas.
  Socker är skadligt

  Visste du föresten att Margarinet kommer ifrán Menorca i början av 1800 talet gjort av olivolja som är mycket nyttigt. Du skriver barnens bästa och rekomenderar smör.. Smör kommer av komjölk som är ett födoämne till kalvar som äter gräs. Inte till mánniskor som har helt andra hormoner.
  Ta reda pá sanning innan du skriver om lögner politisk smutskastning via internet. Besök en margarinfabrik, komunisera med universitet i världen innan du kopierar felaktigheter.

  Jan

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Jan:
  Då kanske du kan tala om vilka högkvalitativa jämförande studier som visar att processat margarin är bättre än smör för hälsan?

 41. 41

  Ja, jag litar ju mer på Annikas myror än på den där Jan. Olivolja?? Ja, gillar man omega-6 så …visst. Själv gör jag inte det, använder olivolja mer sparsamt numera.

  Denne Jan borde titta på Göran Peterssons videoföreläsning om fetter…han är professor på Chalmers i kemi- och bioteknik och jag tror nog att han klår Jan ifråga om kunskap om smör, margarin, olivolja och andra oljor. Men det är förstås en fråga om förtroende.

  Här finns föredraget:
  https://mediasite.portal.chalmers.se/Mediasite/Play/53a1f97418384d3d8d3b7c01c59196aa1d

 42. 42
  scorpio81 säger

  @ Piltson:
  e väl lite som att vi väljer mellan en fiskpinne el en godisbit. Man tar väl det bästa som finns framme?? El går dem inte till det andra även om inte smöret finns med?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa