Är det sockret (Coca Cola) som ger världen sjukdomar och fetma?

Artikel i AlterNet: How America Is Making The Whole World Fat and Unhealthy.
Där beskrivs hur människor i olika världsdelar har ätit en stärkelsedominerad mat, och hållit sig friska och slanka på det, men sen Coca Cola kom till dem har de blivit sjuka och feta. Är det så enkelt?
Varför hade då jag, och många med mig, blivit feta och sjuka utan att ha druckit någon Coca Cola?

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Coca-Cola och Pepsi som säljs i butiker i Kalifornien har fått nya recept. Detta för att undvika att flaskor och burkar får etiketter som talar om att dryckerna är cancerframkallande.
  (Det kemiska färgämnet ”4-metylimidazol” listas som cancerframkallande)

  https://bors.e24.com/news-stockholm/?ID_NOTATION=&NEWSTAB=E24&ARTICLE=3341145

 2. 2
  Professor Göran säger

  Filosofiska funderingar om kost och hälsa på lördagskvällen.

  Som jag nämnde i min ”krönika” i morse ska jag hålla en två timmars föreläsning i slutet av april i Trollhättan och funderar nu som bäst på hur jag ska lägga upp denna föreläsning.

  Den andra timmen, efter en mingelpaus, tänker jag som jag också nämnde helt ägna åt att visa hur den medicinska vetenskapen genom tiderna genomsyrats av ”religiösa dogmer” som verkar ha haft väldigt lite med vår verkliga verklighet att göra. Framförallt har den som Claude Bernard påpekade redan för 150 år sedan saknat det grundläggande förhållningssätt som skulle kunna ha gjort den till en vetenskap av den typ som jag själv är van vid och detta inte minst när den förvandlar all klinisk verklighet till ”anekdoter”.

  Ett andra skäl till att jag betraktar ”den medicinska vetenskapen” med läkemedelsbolagen i spetsen som en religiös vetenskap är att man inom denna ”vetenskap” inte verkar bry sig om var hästen står i förhållande till vagnen.

  Det finns t.ex. en så kallad positiv association mellan LDL-kolesterol och hjärtsjukdom (det finns alltså en häst och en vagn). Associationen är dock väldigt svag (det finns så att säga rykten om att man har sett en häst och en vagn på samma ställe) och den gäller endast för män under 50 år. Om man i ett diagram med hjärtdöd på ena axeln och LDL på den andra axeln om prickar in värdena för ett antal sådana män får man en hagelsvärm där man med lite god vilja kan se ett samband om än väldigt svagt. Eftersom kolesterol är ett av kroppens viktigaste ämnen så finns det enligt mitt sätt att se det ingen vetenskaplig logik i att betrakta detta ämne som kroppen fiende nummer ett som statintillverkarna gör. Själv är jag t.ex. allvarligt hjärtsjuk och har helt normala kolesterolvärden. Dessutom finns det en logik enligt Uffe Ravnskovs forskning som talar för att höga kolesterolvärden faktiskt är bra av den enkla anledningen att LDL-kolesterolet fungerar på samma sätt som brandmän vid en eldsvåda (tar hand om bakterier i blodet). Enligt detta sätt att se på det hela är hjärtsjukdomen (bakterier i blodet) hästen som drar med sig vagnen (kroppen höjer LDL i sitt försvar). För min egen del verkar inflammationsläget därför vara ganska lugnt.

  Läkemedelsbolagen har dock lyckats placera vagnen före hästen och hävdar att det är kolesterolet som orsakar hjärtsjukdomen vilket egentligen vid den minsta lilla eftertanke är ett fullständigt befängt påstående. På detta faktum har också en gigantisk vinstmaskin skapats som är utan motstycke i den medicinska historien. Biverkningarna av statinerna är heller inte att leka med. Som naturvetenskaplig forskare anser jag att detta nog måste vara en av den medicinska historiens största skandaler.

  Den andra gigantiska vinstmaskinen för läkemedelsindustrin är de blodtryckssänkande medicinerna men om denna vinstmaskin är större än statinerna låter jag vara osagt. Även denna vinstmaskin bygger på en association mellan hjärtsjukdom och blodtryck men här är associationen dock mycket tydligare än för kolesterolet. Eftersom min tilltro till medicin som vetenskap har dalat från en toppnivå runt 1999 till en som idag är väldigt låg (problemet för mig är att all medicinsk vetenskap inte är nonsens men vad är sunt i denna misär?) så har jag börjat fundera på hur jag ska ta upp detta med blodtryck i min föreläsning. Är det på samma sätt som med kolesterolet att kroppen försvarar sig mot att något är i olag snarare än att det är själva blodtrycket som är sjukdomen. För min egen del så har jag efter tre år på LCHF ett ”löjligt bra” blodtryck för en allvarligt hjärtsjuk 65-åring på 110/60. Själv tolkar jag detta som att jag tagit bort själva grundorsaken till mina hjärtbesvär dvs. de kolhydrater som förgiftat min kropp under alltför många år och förstört mina artärer.

  Eftersom jag inte själv har studerat läkarvetenskap så läser jag nu på så gott jag kan i ”ANATOMY and PHYSIOLOGY in Health and Illness” av Ross och Wilson. Även om boken är en väldigt nyttig läsning är den absolut inte i samma klass som ”Molecular Biology of THE CELL ” som är riktigt ”vass” och som jag också försöker sätta mig in i utan anatomiboken utstrålar i mina ögon en viss ”högfärdig” läkarjargong. (Jag har inga problem med ”vetenskapliga latinska termer” men om de inte förklaras på ett konsistent sätt så misstänker jag snarast att författarna ”försöker imponera” på de stackars läkarstudenterna.) Högt blodtryck behandlas på en dryg sida och vad som slår mig när jag läser detta är att man egentligen inte verkar ”ha en susning” om orsakssammanhangen. När jag försökte ”komma åt” problematiken (”hästen -vagnen”) genom att ”surfa runt” så visade sig nästan omöjligt innan jag hamnade på ”spacedoc”

  https://www.spacedoc.com/blood_pressure_heart_disease.htm

  Han har ju på samma sätt som jag förvandlas från en person med en naiv tro på att den ”medicinska vetenskapen” måste vara en vetenskap på samma sätt som alla andra sunda naturvetenskaper som fysik och kemi till en klart uttalad skeptiker.

  I mitt eget fall känner jag till och med en lätt förtvivlan när jag tänker på den låga vetenskapliga nivån som jag anser genomsyra den ”medicinska vetenskapen” och speciellt beklämd blir jag när jag läser hånfulla uttalanden mot LCHF från läkare som Mats Reimers som påstår sig tala i ”vetenskapens namn”. Man kan då kanske undra vad denna typ av läkare kan veta om det mest elementära inom vetenskapsteorin.

 3. 3
  Record säger

  Bra Professor Göran

  Mycket bra skrivet, man kanske måste ha en liknelse för att det skall gå fram med budskapet.
  I dag fick jag ett besök av två personer vilka var ivriga med att jag skulle ta emot deras budskap och trots att jag brukar köra ut dessa innan de hinner varva upp så stoppade jag när de sa att ” Männeskor blir arga på varandra när de inte får en MAC-burgare på grund av lång kö”. Mat gör att man lyssnar o det var detta som lockade mig för att ta emot deras ”VAKNA”, det gäller att fånga människan innan budskapet.
  Men det var ingen LCHF så det gick till pappersinsamlingen.
  Man kan undra var MR har gort av sin tomteluva den borde han ha på sig alltid.

 4. 4

  Ett reportage häromdagen i Kristianstadbladet bekräftar dessutom ditt inlägg Annika.
  En tandläkare eller tandhygienist hade varit nere två veckor i ett Afrikanskt land (Tanzania?) och arbetat med ”tandläkare utan gränser.” Området hade vattenbrist och därmed drack ungarna mycket coca-cola vilket fördärvade deras och även vuxnas tänder så det mesta jobbet där var att dra ut tänder…. Långa arbetsdagar!

 5. 5
  farmor Kaisi säger

  Bra tänkt o skrivet igen professor Göran!

 6. 6
  Lars Bern säger

  Den här industrin har faktiskt ett ansikte. Den högt aktade svenske finansmannen Jacob Wallenberg sitter i styrelserna för både Coca Cola och Astra Zeneca, två företag i symbios sas!

 7. 7

  Verkligen intressant professor Göran,

  Tror att många av dessa gissningar genomsyrar mycket av läkarvetenskapen. Den framställs som exakt och alltid korrekt genom själva namnet uppbyggt av läkar och vetenskap. Men det är förmodligen en betydligt mer oexakt vetenskap än exempelvis metallurgi och mycket består just av kvalificerade gissning som i sin tur bygger på antaganden som de du just beskrivit och i slutändan kan man undra vad som finns kvar.

 8. 8

  Lars Bern
  Sen har vi Dr William Davis du vet han med boken Wheatbelly, som observerat att de som säljer detta starkt blodsockerhöjande genförändrade dvärgvetet över hela världen också sitter i bolagen som säljer diabetesmedicin.

  Men det är bara en slump förstås….

 9. 9

  Professor Göran!

  Var hittar man Din tidsplan för besöket i Trollhättan? Har Du egen blogg/hemsida eller vill Du ha min mailadress för besked?

  undrar

  Rolf Aronsson

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Rolf Aronsson:

  Föreläsningen kommer att vara i Folkets Hus i Trollhättan i Hebeteatern torsdagen 26 april och börjar klockan 18.00. Hebeteatern rymmer 400 personer och jag misstänker att den kan bli fullsatt. Vid förra föreläsningen i höstas kom annonsen, på grund av ett missförstånd, ut samma dag men lokalen med 100 platser blev ändå överfull. Med tanke på det ännu mer överhettade läget kring LCHF så misstänker jag att även denna lokal kommer att bli full om det annonseras i god tid.

  ABF arrangerar. Annons kommer i lokaltidningen ttela. Inträdet kommer säkert vara måttligt med tanke på att jag själv inte tar ut något arvode.

  Annonsen kommer att se ut ungefär som den här från den förra föreläsningen men hälften av innehållet kommer att vara nytt.

  https://www.kostdoktorn.se/?s=G%C3%B6ran+Sj%C3%B6berg

  Sprid gärna information kring föreläsningen

 11. 11
  ulf pohl säger

  @ Professor Göran. I dina krönikor betecknar du dig som ”allvarlig hjärtsjuk” men med fysiologiska värden som t.ex. blodtryck 110/60 som för mig låter kontraindikativa. Eftersom jag i princip har samma bakgrund som du men med den skillnaden att jag inte haft en hjärtinfarkt men däremot kärlkramp och på den grunden är kranskärlsopererad 1998 samt knaprat statiner och annat pillerskräp i 10 år.Jag betraktar mig numera som läkt,har också 110/60-65,och alla mina övriga problem (prostata,munherpes,sömnapne m.fl.) har också försvunnit.Det är klart för mig att alla mina ”sjukdomar” skulle komma tillbaka om jag skulle återgå till ”normalkost”.Just detta begrepp har ju för mig och alla oss andra fått en ny innebörd.

 12. 12

  I følge foredraget ”Sugar the Bitter Truth” er det fruktose som gjør utslaget.
  Japansk kosthold er ikke så ulikt det amerikanske hvis man ser på andelen karbohydrater og fett, men amerikanere blir fete, ikke japanere.
  Fruktose er begrenset i det japanske kostholdet, i det amerikanske er det i overflod.

  Nå som amerikansk kosthold er på vei inn i Japan, kommer også fedmen og sykdommene.

 13. 13

  Det är väl en av orsakerna (cocacola) socker kan man få isig på fler sätt, du har väl använt ett annat alternativ

 14. 14

  De har mye glukose i kosten, og det fungerer bra så lenge man holder andelen fett nede.
  Men legger de til fruktose, gjerne i form av sukker, high fructose corn syrup osv. da kommer fedme og sykdommer.

 15. 15

  Det vita giftet = sockerdrogen – är nog upphov till VÄLDIGT mycket av ohälsan i världen – som jag ser det.

 16. 16

  Elisabeth Ohlson Wallin och Bitten Jonsson om sockerberoende = 17 kg godis per år som ett genomsnitt…

 17. 17
  monica, född 1942 säger

  Det finns mejeriprodukter som innehåller lika mycket socker som Coca Cola. Har läst nånstans att man åt lika mycket socker på -50 talet! Man åt hembakade småkakor,saft, sylt, sirapssmörgås, socker i såser, potatismos,socker i kaffe, barnvälling . Listan kan göras hur lång som helst.Jätteförpackningar av läskedrycker och godis fanns ju inte.Alla ungar hade hål i tänderna,tandborstning inte vanligt. När även de permanenta var förstörda, så fick folk löständer i 30 års åldern.Om de för övrigt var friska , vet jag inte.

 18. 18
  Dennis säger

  Vid sidan om LCHF fram och tillbaka så undrar jag om er åsikt beträffande havssalt och vatten? Är det samma motsatta förhållande här som gäller gentemot vad man har fått lära sig att så lite salt som möjligt är bäst.
  https://stighastrup.dinstudio.se/empty_12.html

 19. 19

  Överskottsalt kissar man ut läste jag nånstans..tror det var Björn Hammarsköld (inte säker på namnet) som skrev om det, man kunde äta ganska så mycket minns jag, långt över dom 5g som rekomenderas om dagen om njurarna funkar som de ska.
  Jag blev iaf glad när jag läste det för jag är uppväxt med salt mat och jag klarar inte av att äta osalt mat.. så jag saltar glatt vidare min mat 🙂

 20. 20

  rött kött = cancer

  iallfall större risk

 21. 21

  allt socker tillsammans i all ”mat” med mjöl, ris, potatis, socker är boven

 22. 22
 23. 23
  ulf pohl säger

  @ Nisse! Hur då? Kan DU utvecklar detta närmare så att JAG kan bygga in detta i mitt vetande? Jag tror att fler är nyfikna.

 24. 24

  Tja, jag bara citerar nyheterna i morse om det stämmer det vet inte jag, jag vill bara nämna vad de sa på nyheterna för att människorna som älskar LCHF kan bli väldigt upprörda och då får man mothugg som kan var kul att läsa. 😉

  mvh

  ”Nisse”

 25. 25

  Ska bara nämna att jag försöker äta LCHF och då blir det ofta ägg & bacon, lite orolig blir man ju därför inlägget ”Rött kött = cancer”

  mvh
  ”Nisse”

 26. 26

  Jag vill få besked av ”experterna” 😉 på denna förnämliga sajt om det stämmer att man får cancer av rött kött

  mvh
  ”Nisse”

 27. 27

  Tja, har för mej att var 3:de person drabbas av någon form av cancer numer.. det är klart att det är det röda köttet som är boven, det kan inte vara något annat.. processad mat, kemikalietillsatser, margariner, veg.oljor, socker, rökning, alkohol osv.. varför skulle det vara en orsak kan man ju undra..

 28. 28

  @ JRS:
  haha

 29. 29

  smöret kanske

 30. 30

  Yes Nisse, smör är ju också livsfarligt, de e ju mättat fett i det, hua så hemskt..jag känner just nu hur kärlen kleggas igen, åt nyss ett par st kolesterolhöjande ägg med smör till.. måste nog iväg till sjukan o kolla ifall jag behöver statiner. 🙂

 31. 31
  ulf pohl säger

  @ Nisse,jag tror ju att du redan fått tillräckligt med svar så du slipper oroa dig för rött kött.Och varför just rött? Men jag trodde faktiskt att du skämtade,var lite osäker dock. Svaret finns ju så klart som alltid i evolutionen,vad som än sägs i någon konstig studie som alltid har avsändare och sponsorer som man först måste kolla upp för att kunna bedöma ev. trovärdighet.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Nisse:
  Det är ett evigt tjat om detta med cancer av rött kött. Den som tror på det kan ju äta LCHF utan rött kött.
  Annars är rött kött vår ursprungliga föda. Det kött av gräsbetande djur man hade att tillgå på savannen i Afrika.
  Ralf sundberg har skrivit ett inlägg på sin blogg:
  https://blogg.ralfsundberg.se/#post9.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa