Trädet som hotar naturen

Artikel i Svd.se.

Den stora tysta miljökatastrofen. Enorma arealer av regnskog huggs ner i sydostasien, för odling av oljepalmer. Palmoljan används i stor utsträckning till margarintillverkning, via osunda kemisktekniska processer. Margarinet säljs sedan till hela västvärlden med den falska förespeglingen att det är nyttigare än smör (se Becelreklamen i TV).
Av någon anledning nämns inte denna användning i artikeln.

 

Comments

 1. 1

  I de flesta fall är jag en varm förespråkare för Världsnaturfonden WWF (och betalande medlem) men i detta fallet med palmolja så har de prostituerat sig för margarinindustrin. Självklart har även palmodlingar på skövlad regnskog före 2005 bidragit till orangutangens utrotning.

  Oljepalmens frukter är förvisso en ”naturlig” mänsklig föda som vi ätit under lång tid under människans evolution i Afrika men den har inga fördelar jämfört med exempelvis kokosfett. Varje margarinklick är en död orangutang. I denna fråga är tyvärr den amerikanska low carb och paleo-rörelsen helt fel ute och rekommenderar palmolja för att den har en bra fettsammansättning utan att reflektera en sekund om vad det betyder för orangutangen och alla andra arter som lever i regnskogen i Malaysia och Indonesien.

 2. 2

  Det är lätt att bita sig själv i svansen.
  Naturen slår tillbaka kan man också uttrycka det som.
  Det är inte bara människor som blir sjuka av kolhydrater.
  Att odla stora arealer säd, producera margariner skadar jordklotet.
  Med människors onaturliga leverne tar allt skada.

 3. 3
  Lilian säger

  Jag som har köpt en burk röd palmolja. Var det dumt? Det ska ju vara så nyttigt men om det förstör miljön så mycket ska jag inte köpa det mer.

 4. 4

  Tråkigt nog kommer istället den ’hållbara’ palmoljan ersätta oljan istället för att sluta med det helt och hållet..

 5. 5

  Håller helt med. Men jag tycker också att det är egentligen lite vansinnigt att vi överhuvudtaget ska köpa fetter från andra sidan jordklotet, när vi har och kan producera alldeles fantastiskt fint smör.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Lilian:
  Om man köper ekologisk palmolja så bör den produktionen vara mer miljövänlig i alla fall.

 7. 7
  Lilian säger

  Tack Annika, det var något sådant jag hoppades på!

 8. 8
  Lejeune säger

  Palmolja används även som sk. biobränsle, därmed är förmodligen andelen som används i mat förhållandevis liten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa