Fisk – val för hälsa

Prof Göran Petersson, Kemi- och bioteknik, Chalmers, brukar skriva bra texter om kost.
Här är en: Fisk – val för hälsa, feb 2012.
En bra genomgång av näringsvärdena i fisk.

 

Comments

 1. 1
  Inspektören säger

  Varför skall saltsill från Island (Nordostaltanen, ICA inläggningssill) som jag använder vara ”gulmärkt”. Den borde vara grön, speciellt som inläggningarna sedan görs utan socker!

  Sill (strömming) från Östersjön innehåller tyvärr samma sak som amerikanarnas avlövningsmedel i Vietnam, Agent Orange (dioxin), för mig är det oförklarligt (oförlåtligt) att det är tillåtet i Sverige.

  Att ”gulmärka” sill på grund av att många äter den tillsammans med potatisprodukter är lite ologiskt det är inte sillen fel att det blir ohälsosamt utan kolhydraterna i potatisen!

  Fiskpinnar är det heller inte något fel på bara man låter bli att köp dem färdiga! Torskbitar(eller kolja,vitling,sej) panerade med tex ägg o skalade sesamfrö, dansk remouladsås(LCHF style) och bladspenat i smör fantastiskt. Som förrätt ett salladsblad med 1/2 burk stenbitsrom, Smetana och lite finhackad rödlök och citronsaft. Inte många kolhydrater där!

  Bortsett från detta tycker jag det var en informativ artikel.

 2. 2
  Inspektera mera säger

  Och lax är grönmärkt trots att 99% av all lax är odlad norsk snusklax med suboptimal fettsammansättning. Det hela verkar oerhört godtyckligt.

 3. 3

  Det finns fler nackdelar med att äta fisk än att inte göra det. Omega-3 kan man få från annat håll och man slipper miljögifterna som finns i fisk. Dessutom är haven överfiskade så det är ytterligare en anledning att skippa fisken. Jag har inget problem att avstå fisk för egen del, har alltid föredragit kött ändå.

 4. 4

  Intressant tips om den Isländska sillen, inspektören, tack!

 5. 5

  Jag undrar över tonfisken. . .Har hört att den varken är så näringsrik eller miljövänlig att äta 🙁

  Nike

 6. 6

  Javisst, allting beror på hur det är gjort och tillagat!

  De här hasselnötspanerade fiskbitarna tyckte våra barn var godare än godis och de skriker direkt inte efter fisk.

  https://www.fettdieten.se/content/fisk-godare-%C3%A4n-godis

 7. 7
  Anders S säger

  Lagring, förvaring och tillagning påverkar de känsliga fettsyrorna. Det hade varit mycket intressant om Chalmers hade haft ett projekt där man klargjorde det. Livsmedelstabellerna är dessutom ofta gamla. Enligt SLV finns modernare mätmetoder men man har inte prioriterat att göra nya mätningar.

  Sill kan tas som exempel. Skillnader när den är:

  nyfångad, veckogammal, fryst, filéad, paketerad i plast eller i papp utan skydd mot luftens syre
  rå, marinerad, gravad, saltad, inlagd, kokt, stekt, ugnsstekt, halogenugn, värmeugn, mikrad, grillad, halstrad på öppen eld, förvarning i värmeskåp, återuppvärmd

 8. 8

  Att äta fisk är att bli närd och förgiftad på samma gång. Själv drabbades jag av kvicksilverförgiftning efter att jag hade ätit fiskpinnar nästan varje dag under ca en månads tid för snart tre år sedan.

  Trots avgiftning (med alfa-liponsyra och DMSA) så upplever jag fortfarande några av förgiftningssymptomen (bl.a lindriga syn- och hörselstörningar (klassiska symptom på metylkvicksilverförgiftning) samt viss psykisk avtrubbning). Vidare avgiftning tror jag skulle kunna förbättra dessa symptom ytterligare, dock.

  Fisk är ungefär som kolhydrater. Det kan vara skadligt för hälsan och det är inget man behöver för att överleva. Näringsämnena som finns i fisk går att få i sig på andra sätt.

 9. 9
  Bernt Östlund säger

  Det stämmer att inlagd sill har mycket socker men det finns stora skillnader mellan olika inläggningar. ABBA’s sillar har oftast det högsta sockerinnehållet så välj helst andra. med lägre kolhydratinnehåll.

  Strömmingen ska man väl undvika eftersom den har för mycket gift för resten av Europa men stekt inlagd strömming är gott.

 10. 10

  #5 Nike

  Det är väl delfinerna man tänker på när man säger att det inte är miljövänligt att fånga tonfisk. Delfinerna fastnar i näten och dör. ABBA:s tonfisk är fångad på sätt som gör att delfinerna inte skadas.

  Tonfisk innehåller hög andel protein och även omega 3 fettsyror.

 11. 11

  En sak till. Jag köper tonfisk i vatten. Oljan i tonfiskburkarna är ofta solrosolja och den vill man ju undvika.

 12. 12
  Charlotte säger

  Det är vl okey om man använder t ex Stevia (i vanlig sockerform som numera finns på bl a Ica) i sillinläggningar som man gör själv? Så slipper man också de alltför ättikssmakande färdigköpta sillarna.

 13. 13
  Anders S säger

  Charlotte Skrev:

  Det är vl okey om man använder t ex Stevia (i vanlig sockerform som numera finns på bl a Ica) i sillinläggningar som man gör själv? Så slipper man också de alltför ättikssmakande färdigköpta sillarna.

  Se upp! Socker har konserverande egenskaper som Stevia kanske inte har. Socker, salt och ättika i rätt proportioner används i inläggningar som en konserveringmetod.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa