Vad innebär Moderaternas helhetsgrepp för hälsan?

120306 skrev Fredrik Reinfeldt en artikel i DN om Moderaternas linje för framtiden.
En av fem huvudpunkter är Hälsan:
”Hälsosamma Sverige” ska ta ett helhetsgrepp kring hälsofrågor och utveckla en politik för ett friskare och hälsosammare Sverige.

Vad kommer detta att innebära för Moderaternas del?
Är det Hellenius, Rössner och Marcus som kommer att få ett ökat utrymme för sitt mättat fett-snåla budskap, och  ”Ät mindre och spring mer”?

 

Comments

 1. 1

  Låter mest som ”Tjolahejsan hoppsan” för mig. Eller, ”vi lämnar utrymme över för tolkningar så behöver vi inte göra något”.

  Totalt intetsägande ord, helt enkelt.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ jon:
  Det vore ju bra om någon kunde fråga moderaterna vad de menar med målsättningen, och berätta här vilket svar det blev. En mailadress man kan använda är info(at)moderat.se.

 3. 3

  Snarare kommer de att som tidigare stödja industrins ”folkhälsoarbete” och som tidigare motarbeta det folkliga folkhäsoarbete som bland annat Annika D står för. Allt som är naturlig föda är farligt och industriprocessad och transfetter skall vi äta mer av. Nej folket får som vanligt lita till egna folkhälsofrämjande krafter och lita till som tidigare hälsobloggar som din och kostdoktorns. Sedan har det ju till kommit flera motståndsgrupper inom folkhälsoarbetet som Linda Karlströms vaccin motstånd, mammor mot Gardasil mm. Mycket arbete krävs av vanligt folkhälsoarbete och naturlig oprocessad föda.

 4. 4

  Det måste ju finnas en anledning till att man skriver att man vill dra igång ett folkhälsoarbete. Förmodligen är det för att man tycker att folkhälsan är dålig. Frågan är då vad man ska göra. Ska man fortsätta trumma in ”ät mindre, spring mer” som inte fungerat hittills eller ska man ta ett nytt grepp? Fungerar inte sättet A borde man prova sättet B, eller…?

 5. 5

  Jamen, det är ju bra att de fått uppmärksamhet på detta. Den första åtgärden för folkhälsan måste bli att flytta över uppdraget att utge ”kostråd” till just folkhälsodepartementet. Sedan kommer mycket att falla på plats av sig själv. Skriv det till Reinfeldt, komplett med bakgrund och sakargument. Vore svårt att tillbakavisa.

 6. 6
  Anders Bengtsson säger

  Låter bra, hoppas Moderaterna ser till att gå emot EU och vågar förbjuda tex. vissa livsmedelsfärger som var förbjudna i Sverige innan EU-inträdet. Kanske t.o.m. ett förbud mot konstgjorda transfetter äntligen?

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  Vi ska förhoppningsvis inte behöva vara så pessimistiska – ”Nya” Moderaterna är väl som namnet anger just ”Nya”. ”Nya” betyder väl att man lämnar det gamla bakom sig? Det gamla folkhälsoarbetet de senaste 20 åren med fettsnålt, har inte gjort människor friska.

  – Man vill komma bort från industriprocessad mat
  – Man kommer att förorda nyttigare mat på sjukhus, så att sjukhusvistelsen blir kortare
  – Man kommer att ge äldre i offentlig omsorg näringsriktigt mat istf läkemedel
  – Man ser till att skolbarn får smör och helmjölk istf margarin och lättmjölk
  – Man kommer att lagstifta om att socker o kolhydrater inte får ges till diabetiker

  Gym-kort och legitimation måste uppvisas i nästa val, när man först passerat en viktscanner.

 8. 8
  Lars Bern säger

  Förvänta er inga nya grepp från Reinfeldt som avviker från det politiskt korrekta, Nya Moderaterna kan lika gärna heta Politiskt korrekta Moderaterna. Man kommer att backa upp Livsmedelsverk och etablissemang. Men det vi genomlever är en folklig resning mot förmynderi och översittarfasoner, det går inte att stoppa oavsett vad herr Rienfeldt kommer med.

 9. 9

  Denne man är så långt ifrån verkligheten som man kan komma. Sanningen är den att vissa läkare i Karlstad kastat in hatten. Sjuksköterskorna som gjort detsamma jobbar numera i Norge. Neddragningar och ständiga väntetider inom vården är precis som vanligt. Landstinget hoppas fortfarande på ett samarbete med Västra Götalands län eller något annat för att lösa de dåliga siffrorna. Och när det gäller framtida hälsa så kan nog LIF vara en bra indikation på vad Fredde har i sinnet. https://www.lif.se/default.aspx?id=19010
  Hälsosamma skall vi väl bli genom forskning, vaccin och/eller andra läkemedel. Vad som skall hända inom matområdet får vi nog snart besked via den globala marknaden. Genmodifierade produkter tillsätts i allt fler produkter.
  Har själv bott i USA under en lång period och där har de börjat arrestera innehavare till hälsokostbutiker som säljer närproducerad och ekologisk odlat mat. Den anses vara farlig för hälsan. Sanna mina ord….. snart kommer vi att få höra samma psalmer här.
  Frågan är vem som Fredde och company lyssnar på? Svenska folket eller den globala eliten?

 10. 10
  aviator1945 säger

  Saxat ur Reinfeldts artikel: ”Det ska vara enkelt att vara delaktig i Moderaternas politikutveckling och förnyelse, oavsett om man är partipolitiskt engagerad eller bara har en bra idé man vill dela med sig av. Därför ska arbetsgruppernas arbete präglas av öppenhet och möjligheter för människor runt om i landet att påverka, lämna förslag och synpunkter.”

  Låter som om det vore möjligt på gräsrotsnivå att åtminstone försöka påverka utan att nödvändigtvis äga partibok hos Moderaterna. Med tillräckligt många aktiva ur våra LCHF-led kunde vi bli en motvikt mot Hellenius-Marcus-Rössner och deras fettskrämda falang, som eljest garanterat kommer att stå för idéinnehållet inom arbetsgruppen för ”Hälsosamma Sverige”.

 11. 11
  Vox Humanae säger

  Jag tror mest det handlar om att hitta nya sätt att tvinga långtidssjuka till arbete (tyvärr). Man har nog inte fått bort tillräckligt många från att leva på sjukbidrag och tar nu detta nya grepp.

 12. 12
  Professor Göran säger

  Jag är väldigt emot att blanda ihop ”politik” med LCHF som jag faktiskt anser vara ett vetenskapligt förhållningssätt i kostdebatten. Det gäller bara att ”ta in ” verkligheten och då spelar det ingen roll om man är ”höger” eller ”vänster” i den här frågan. Det lär finnas ministrar på högerkanten som anammar LCHF för att de mår jättebra av det. Hur det är på vänsterkanten vet jag faktiskt inte.

  LCHF stämmer, i min naturvetensakpliga värld, mycket bättre med verkligheten än den officiella kostlinjen vilket gör att kosten för mig är ett mer vetenskapligt förhållningssätt. Kolhydrater är ett ”gift” för våra kroppar som gör oss sjuka och på ett sätt som liknar alkoholens. Bevisligen tål också olika människor pga genetiska skillnader olika mängder av detta ”gift” men på samma sätt som alkohol är det trots allt ett ”gift” för kroppen. Dessutom är det som bekant ett beroendeframkallande gift! Lyckliga är därför de som kan äta allt godis utan att bli sjuka brukar jag säga.

  Om man ska lägga något politiskt perspektiv på denna fråga är det nog att det finns starka ekonomiska intressen och där inte minst läkemedelsbolagens vinstintressen gynnas av att så många människor som möjligt blir sjuka (ju fler sjuka ju mer vinster!) av dagens kostråd med ett högt kolhydratintag, som resulterar i diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom och många andra ”välfärdssjukdomar”. Sumobrottarna som från sin tidiga ungdom följt våra kostråd (60 – 70 % kolhydrater) drabbas tidigt av diabetes.

  Själv blir jag ibland väldigt upprörd när oheliga allianser mellan ”medicinsk vetenskap” och läkemedelsindustrin avslöjas och då är det lätt att hamna på ”vänsterkanten” om man nu inte var där innan. 🙂

 13. 13
  ulf pohl säger

  Jag tror nog att vi får göra jobbet själv och skaffa oss en politisk plattform om vi vill påskynda processen..Borde vara enkelt med så många potentiella hängivna anhängare.Alla etablerade partier är ju insyltade i den ”heliga” tillväxtekonomin som föder dom.

 14. 14
  Inspektören säger

  • ”Hälsosamma Sverige” ska ta ett helhetsgrepp kring hälsofrågor och utveckla en politik för ett friskare och hälsosammare Sverige.

  Detta tror jag betyder att vi får en ”Fettskatt” precis som Danmark, det ligger i luften, den nuvarande kampanjen från dietistbloggar, professorer och vegetariska organisationer som skriver artiklar som distribueras till landets lokaltidningar är effektiv. Det är olika lobbying firmor i arbete, både för privata bolag och för myndigheter. Vänta och se, jag hoppas att jag har fel men jag tror inte det tyvärr:

 15. 15
  ulf pohl säger

  #14,Inspektören. Oroande, ger mig ännu mera vatten på min kvarn: Politisk verksamhet med vetenskap i högsätet.Det finns gott om kunnigt folk i våra led med ledaregenskaper och förmåga att uttrycka sig. Välbetalt blir det också, åtminstone för en del. Forskarutbildning är en fördel och svår att bemöta i debatten. Så ”Professor Göran”, Karl Arfors m.fl.- känn er manade!

 16. 16
  Hälsa är livet säger

  Hmmm…. Ät mindre och spring mer, brukar de förorda, men i DN sa Hellenius att vi framförallt borde röra oss mer så vi kan äta en större mängd mat för att få i oss alla näringsämnen… Undrar hur hon tänkte då? Menar, det är väl ändå bättre att äta näringstät föda för att slippa vräka i sig onödigt mkt mat? Och hur ska hon ha det? Tycker hon nu att vi ska äta ännu mer och springa runt som galningar för att inte bli sjuka och feta? Jösses…

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ ulf pohl:

  Den frågeställning som väcks genom alla de människor som blir friska genom LCHF har enligt mitt sätt att se detta en ”gigantisk” omfattning inte bara i Sverige utan i hela världen.

  Den nuvarande officiella kostlinjen, med mycket kolhydrater, som Hellenius representerar håller idag på att leda in mänskligheten i en hälsokatastrof utan historisk motsvarighet. Svältkatastrofer där folk har dött i massomfattning finns det gott om i historien men hungriga människor är så farliga så idag och de flesta regeringar ger därför matsubventioner för att inte äventyra den känsliga samhällsordningen.

  Istället har vi denna smygande katastrof där människors hälsa gradvis försämras och där det metabola syndromet med övervikt och höga blodtryck kanske är det första symtomet på att något är i olag och med diabetes och hjärtsjukdomar som kanske de främsta och slutliga exponenterna att våra kroppar förgiftats av kolhydraterna. Men ALLA vällevnadssjukdomar kan faktiskt kopplas till vår officiellt sanktionerade kostlinje. Om man nu inte bestämt sig för att förneka den verklighet som alla friska naturfolk representerar så måst man också inse att detta ett obestridligt vetenskapligt faktum. Att professor Hellenius påstår att hon mår dåligt av att männniskor påpekar för henne att hon faktiskt förnekar denna vetenskap får man kanske ta med knusende ro. Hennes illamånde måste väga väldigt lätt i förhållande till det lidande som hennes kosttråd orsaker t.ex. hos alla diabetiker.

  Nå – det spelar ingen roll hur envist man försvarar kolhydratlinjen – oberoende om de nu är moderater eller socialdemokrater – eftersom denna linje bara kan accellerera den pågående hälsokatastrofen och till slut har vi nått vägs ände.

  Det vore förstås fint om något politskt parti skulle ha kurage att ta till sig vetenskapen och får stopp på den pågående hälsokatastrofen. Det var faktiskt ett politiskt beslut i USA som 1980 körde över vetenskapen när man införde kolhydratslinjen. Det finns trots allt en del politisk aktvitet i USA för att begränsa sockerkonsumtionen och detta är ett ljus i det rådande mörkret.

  Just nu verkar det också som mängder av sjuka människor protesterar mot alla ”idiotiska” råd från hälsovården för att de inte vill bli söndermedicinerade. Vi har helt enkelt tagit saken i våra egna händer och satsar på LCHF och ofta med fantastiska resultat. Detta är så mycket vetenskap det kan bli enligt mitt sätt att se på vetensakp hur hånade vi än kan bli som ”anekdoter” av de professorer som inte verkar vara det minsta intresserade av denna kliniska verklighet.

  Vilka former protesterna kan ta sig på sikt kan man ju fundera på. Det första är förstås att man räddar sig själv och sedan får man bidra efter förmåga.

  Själv föreläser jag om LCHF och intresset verkar vara enormt. 26 april kommer jag ha en ny föreläsning och ABF har bokat Hebeteatern i Trollhättan och den rymmer 400 personer. Jag misstänker att det kommer att bli fullsatt.

  https://www.trollhattan.fh.se/Article.aspx?id=39

 18. 18
  aviator1945 säger

  @ulf pohl #13 & 15

  Visst börjar vi bli många som är övertygade om LCHF som en hållbar livsstil, men frågan är om vi delar samma uppfattning i ett otal andra spörsmål i samhället långt bortanför kost och medicinska frågor. Enfrågepartier brukar inte vara alltför framgångsrika, ofta beroende på att andra frågor än de centrala inte lyckas samla konsensus.

  Icke desto mindre tror dock även jag att vi inom LCHF-rörelsen borde engagera oss politiskt i kost- och livsstilsfrågor, fast var och en av oss inom det parti som närmast svarar mot vår politiska övertygelse.

 19. 19
  Helena Karlsson säger

  @ Konsument i Sverige:
  Hahahahaa! Fettskatt lurar nog om knuten.

 20. 20
  ulf pohl säger

  @ Aviator #18. Betr. enfrågepartier. Vår livsstil,Lchf, påverkar ju alla delar av samhället inkl. ekonomi,sjukvård,hushållning,klimatfrågor och ekologi. Därmed blir det mera allomfattande än något annat partis program.Hos de etablerade partierna finns det i huvudsak bara ekonomiska spörsmål samt något missförstådda ekologiska. HELA systemet behöver ifrågasättas och omformas och det kan bara dom göra som har förvärvat de nödvändiga kunskaperna och insikterna-dvs vi.

  @ Professor Göran #17. Tack för ett utförligt svar,som vanligt tänkvärt och hoppas att dina förväntningar infrias-så småningom.Kul också att erfara att dina kunskaper förs ut och att intresset är så pass stort.Lycka till! Jag håller själv kurser i blygsam skala (pensionärer) men 400 pers.är jag inte i närheten av. Men jag är glad för varje person som ”nappar”,de blir mina missionärer och sprider sina nya kunskaper.

 21. 21

  Det låter lite olycksbådande.

  Hoppas inte att det innebär att de förbereder en fettskatt som ju Livsmedelsverket säkert skulle älska.

 22. 22
  Professor Göran säger

  Med tanke på att det är lördag är här en ”Professor Göran krönika” och den passar nog bäst på denna tråd tror jag.

  Som sagt – filosofiska funderingar om kost och hälsa på lördagsmorgonen.

  Vi som blivit allvarligt sjuka i diabetes eller hjärtsjukdom efter att ha hamnat i det så kallade metabola syndromet (med bl.a. kraftig övervikt, högt blodtryck, hyperinsulinemi, höga blodfetthalter och blodsockervärden) och sedan blivit ”mirakulöst friska” genom att ta bort kolhydraterna ur kosten har förstås fått en ”naturlig” fallenhet för att betrakta kolhydrater som ett ”gift” för kroppen pss. som alkoholisten har ”naturlig” fallenhet för att betrakta alkoholen som ett ”gift” för kroppen även om båda lider av ett opiatiskt beroende och därför har en lika naturlig tendens att försöka förneka uppenbara fakta. ”Jag kan visst avstå från godis/alkohol men jag har ingen lust just nu men kan faktiskt sluta när jag vill!” Men att behandla alla oss som ”anekdoter” är i mina ögon ett väldigt tydligt bevis på att den ”medicinska vetenskapen” har ett klart religiöst (dogmatiskt) förhållningssätt till denna kliniska verklighet.

  Att betrakta kolhydrater som ett gift är ett betraktelsesätt som också i högsta grad är ett vetenskapligt förhållningssätt i ordets sanna betydelse. Det är då en teori, hypotes eller om man hellre vill kalla det för en vetenskaplig modell som ger en förnuftig förklaring till vad vi kan konstatera i vår verkliga verklighet. När vi säger vetenskaplig förklaring menar vi att det vi kan konstatera (t.ex. att vi blir friska när vi inte äter kolhydrater) passar in i ett mer generellt mönster. När vi sedan får den ”vetenskapliga” förklaringen så faller de flesta bitarna på plats och man kan till och med känna sig lite ”klokare” än sin omgivning. Som bekant kan detta leda till hetsiga diskussioner om man inte är ordentligt ”påläst”.

  Att skilja nonsens från vetenskap har sysselsatt filosoferna under tusentals år och önskan om att komma på ”det underbara språket” där allt blir förnuft och klarhet var en dröm som besatte inte minst ett hemligt matematiskt brödraskap, de så kallade Pythagoreerna, som för 2500 år sedan och med hjälp av österländsk mystik försökte hitta de talförhållanden som avslöjade den gudomliga harmonin i naturen. Den Pythagoré som offentligt avslöjade att detta var en bluff genom att visa att brödraskapet faktiskt inte kunde ”knäcka” de tal som vi idag kallar de reella talen lär de ha dränkt utanför Siciliens kust som en förrädare. För en bluff är en bluff även om man kanske själv tror på den och då tål man inte att bli avslöjad.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Pythagoras

  En intressant parallell är dagens ”medicinska brödraskap” som hittade det ”underbara språket” eller de ”mystiska tal” som ”kolesterol och mättat fett” utgör i detta språk för att förklarar vår galopperande hälsokatastrof. De religiösa parallellerna mellan det medicinska etablissemanget och Pythagoréerna är uppenbara. Idag har man förstås svårt att i smyg dränka ”förrädare” men vår Annika och även Uffe Ravnskov skulle man nog ha velat expediera på detta sätt om det hade varit möjligt. Som bekant har det funnits andra medel för att motarbeta att just dagens bluff avslöjas.

  För den som är det minsta intresserad av verklig naturvetenskap är det uppenbart att det är frågan om en bluff och hur illa denna moderna ”religiösa talmystik” (”fett och kolesterol är farligt”) som påbörjades för ett sekel sedan men etablerades i slutet av 50-talet (med Ancel Keys forskningsfusk) stämmer med vår verkliga verkligheten. Att denna ”talmystik”,”nyttiga kolhydrater” inte stämmer med påståendet att vi blir smala och friska visar sig nu när de har omsatts i våra praktiska kostråd sedan 30 år genom den hälsokatastrof som är ett faktum över hela världen. De amerikanska politikerna genomförde 1980 ett gigantiskt folkhälsoexperiment med katastrofala resultat men tyvärr talar mycket lite för att de ännu har tagit de politiska konsekvenserna. Tvärtom verkar de på olika sätt hålla de intressen som tjänar på den aktuella hälsokatastrof bakom ryggen och här tänker jag i första hand på läkemedels- och livsmedelsindustrin.

  Som en del bloggläsare känner till ska jag själv hålla en stor två timmars föreläsning i slutet av april i Trollhättan och funderar just nu på hur jag ska lägga upp detta.

  Som vanligt kommer jag börja med att ”bjuda på mig själv” genom att visa mina 10 år gamla sjukhusjournaler och genom dessa också tala om hur sjuk jag i grund och botten blev på grund av tidigare ”godisfrosseri” men hur frisk jag nu ändå känner mig när jag behandlar kolhydraterna som det ”opiatiskt gift för kroppen” som de faktiskt är. Den andra timmen, efter en mingelpaus, tänker jag helt ägna åt att visa att den medicinska vetenskapen genom tiderna i huvudsak består av ”religiösa dogmer” som har väldigt lite med vår verkliga verklighet att göra och framförallt genom att den saknar ett grundläggande vetenskapligt förhållningssätt och inte minst när den förvandlar all klinisk verklighet till ”anekdoter”.

 23. 23

  @ Professor Göran:

  TACK för en som vanligt välformulerad och intressant lördagskrönika

  TACK för att du lugnt och målmedvetet arbetar för att den av Annika startade folkrörelsen kan växa sig starkare för var dag som går.

  Självklart kommer det att ge resultat.
  Lycka till!

 24. 24

  Professor Göran,

  jag önskar att det vore lördag var dag!

 25. 25
  Nyckelpigan säger

  @ Professor Göran:

  ”Professor Göran”

  Tack för sedvanligt välformulerade tankar.

  Boktips: ”Wandering God – A Study in Nomadic Spirituality” av Morris Berman ISBN 0-7914-4442-2

  I denna lilla ytterst välfunderade volym särskådas två synsätt:

  1. Hur den ”horisontella strukturen” (ie. ”Allt” i naturen är besjälat, betydelsebärande och heligt) varit den fundamentala matrisen under eoner av tid.

  2. Hur denna ordning, i och med att jägar/samlarsamhället ersattes av bofast/odalsamhället, gick förlorad – till förmån för ngt som Berman kallar SAC ”sacred authority complex”, dvs en strikt vertikal struktur, vari människan förlorar sin själ och aligenerar sig från den övriga naturen.

  Kontentan (i ytterst förenklad form): hur paradoxen i den horisontella sturkturen (ie. ingen skillnad mellan självet och världen), i det heliga auktoritetskomplexet, ersätts av vetenskap, experter, uttolkare, särintressen (ie. en avgrund mellan självet och världen – som då endast Kyrkan, Staten, Myndigheten begriper att överbrygga).

  Gustav Fröding har skrivit en liten etyd om hur han firade julafton med sin åldrade moder, samma år som hans far hade gått hädan. De satte sig vid den öppna spisen, skuldra vid skuldra, tände en brasa, såg den flamma upp och långsamt falna. Under tystnad.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Nyckelpigan:

  Tack för boktips!

  Det verkar vara en intressant studie också i samklang med Lierre Keith ”Vegomyten”. Min hustru har under många år studerat den här typen av frågor som konstnär och har till och med tillverkat en shamandräkt som en del av ett större konstprojekt med den svenska, lappska traditionen som utgångspunkt.

  Annars är sociologen Emil Durkheims studier av de primitiva religionerna väldigt givande i detta sammanhang.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa