Hjärtinfarkt vanligaste dödsorsaken för kvinnor

Detta var en nyhet på Rapport idag. (https://playrapport.se/#/video/2735546)
De sade att kvinnor inte visste om att hjärtinfarkt var den vanligaste dödsorsaken för kvinnor. Kvinnorna borde bli medvetna om det. En läkare och en  infarktinsjuknad kvinna intervjuades. Kvinnan pratade om kolesterol. 
I Uffe Ravnskovs böcker kan man läsa att kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterolvärden, och att inga statinstudier har visat fördel för statinbehandling för kvinnor.

Vad har ”de” annars för förebyggande behandling mot kvinnors hjärtinfarkter? Att undvika naturligt mättat fett?

I Gomorron Sverige om saken.

 

Comments

 1. 1

  Det gäller att äta ”riktig mat” för att må bra – som jag ser det.

 2. 2
  Roger Johansson säger
 3. 3
  Birgitta Didrikson säger

  Vi är inte odödliga! Något måste man dö av!

 4. 4

  Denna artikel, från år 2010, i tidningen Läkemedelsvärlden talar för att ”Gott kolesterol kan motverka Alzheimer”
  https://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=14800

  Forskare har kopplat det goda kolesterolet, HDL, till Alzheimer. Risken att drabbas är 60 procent lägre för de med högst HDL-värden.

  Alzheimer …”Länge har det onda LDL-kolesterolet stått i fokus för vården. Men på senare tid har det skyddande HDL-kolesterolet fått allt mer uppmärksamhet. Ett för lågt HDL-kolesterol är till exempel ett av flera diagnoskriterier för metabolt syndrom.”…

 5. 5

  Vad är det politiskt korrekt att dö av då? Alla organ i kroppen kan väl inte sluta att fungera inom en sekund om det inte är en olycka?

 6. 6
  Helena Karlsson säger

  Socker är den största boven! För ett år sedan försökte jag bryta mitt sockerberoende. Det var svårt men efter ett par månader var jag inte ens frestad att köpa hem kakor o dyl. Jag mådde så otroligt mycket bättre! Då började jag fundera över LCHF, om det kunde ligga något i det ändå. Gick över gradvis, inga problem alls. Att slippa vara hungrig, bara det! Jag har lidit av ätstörning och känner igen från Annikas berättelse att man inte har någon kontroll. Jag hårdbantade, fastade och hetsåt. Därför är jag nu litet upprörd över ”sockermaffian” och kolhydraternas vänner. Känner mig väldigt lurad.

  Jag anser att konditorier och kiosker skall dödskallemärkas, glass borde ha varningstexter osv. Jag gillar heller inte tanken på LCHFbröd, vilket i min mening är helt onödigt, åtminstone för yngre personer. Det bara förmedlar känslan av att bröd är något gott som man nu måste avstå ifrån, och får brödersättningen som tröst. Som en nikotinist som suger på en penna. (I en övergångsperiod kan jag möjligen tänka mig ersättningsbröd.)

 7. 7
  HelgeK säger

  Undrar just vad som händer med nuvarande samhälle när det blir så uppenbart för alla att Nyhetsprogram och även myndigheter sällan har helt rätt och till stora delar även i Väst handlar om ”propaganda” som mals om och om igen tills det blir en sanning oavsett fakta. Etablissemanget håller sig till mainstream för att inte riskera sin position, det gäller att inte sticka ut. Detta samtidigt som 2/3 av befolkningen parallellt har så lätt för att söka runt och ta till sig alternativa fakta och sanningar.

  Själv tror jag det blir ett bättre samhälle, men det kommer att skaka om politiken och våra institutioner.

 8. 8
  M Andersson säger

  Det är väl inte så konstigt att många kvinnor drabbas av hjärtinfarkt, och att det har ökat. Är det inte de som så att säga äter ”nyttigast mat” till skillnad från männen, ( mycket fettsnålt och mycket nyttiga kolhydrater) som frukt och sådant.

 9. 9
  Eskil Richardson säger

  Det kanske inte är så svårt att minska på dödligheten i hjärtinfarkt.
  Och det kan faktiskt ha med kolesterolet att göra. Om man sänker kolesterolet ökar risken för att man skall dö i cancer. Man gör det visserligen tidigare men det blir i alla fall en minskning i död av
  hjärtinfarkt.
  ..

 10. 10
  Zonen säger

  Nr 9

  Rätt som du säger med tillägget att hjärtinfarktdrabbade ofta har lågt eller lägre kolesterol och inte högt! 😉

  Stress kan väl vara en faktor, men dom missar totalt kostens och blodsockret betydelse vilket i studier visat att exvis strokedrabbade ofta ligger högt.
  I programmet sades det att fett var/är en riskfaktor. Vilket fett avses egentligen? Inte det naturliga väl?

  Märkligt med hänsyn till alla berättelser om förbättrad blodcirkulation, där även kärlkramp minskar för många med LCHF-kost.

 11. 11
  ragnhild säger

  #6
  Klockrent skrivet. Kan man lägga till fettsnålt oxå så är jag helt med. Altså, klokt att skifta umgjenge, från kohlydratvänner til ”fett-vänner” så att säga – med dig. .

  Tro om många kvinnor som drabbas af hjärtinfarkt kan begrunnas med at dom (kvinnor; 50-60 år) inte ”uppdagit” någon dödningsskalle på sigarettpakken, eller ingnorerad den samma. Många som nu skulle varit der för sina barn-barn säger nu farväl med sin egen begravning registrerar jag/cancer likadant. Sorgligt

 12. 12

  @ M Andersson:

  Precis min tanke!

 13. 13

  Ja, det vore ju märkligt om de senaste 30 årens kostråd skulle ha haft någon inverkan. De måste ju ha räknat fel på något vis…

 14. 14
  Mariann säger

  Det finns kombinationer som inte alls är ovanliga: långvarig stress, jojo-bantning, sköldkörtelrubbning plus någonting som är väldigt ”effektivt” och nästan inte nämnt – kvicksilverläckage från amalgam. Hur många känner igen den bilden? Jag själv gör det tyvärr. Här finns mycket att gräva i framöver.
  Kanske kommer vi att se att mättat fett, och speciellt kokosfett ger ett visst skydd som förhindrar nedbrytning av kroppen.
  Bruce Fife : Stoppa Alzheimer nu! I boken beskrivs bl.a. hur livsviktigt kolesterolet är för kroppens många olika funktioner.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa