Om matstriden i DN idag

I DN har Andreas Eenfeldt intervjuats – och Mai-Lis Hellenius.
Andreas är ödmjuk och diplomatisk. Han har inte själv varit personligt drabbad av de felaktiga kostråden. Han har alltid varit frisk och slank, och det gör det väl lättare för honom att vara ödmjuk.

Mai-Lis har ingen förståelse för att människor blir upprörda och arga när de inser att de har blivit lurade att äta en kost som har gjort dem sjuka och feta. Hon ser sig själv och hennes likar som offer för orättvist hat.
Mai-Lis tror att den upprörda debatten kan bero på ”klassfråga”. Menar hon att överklassen är för lågfettkost och underklassen är för LCHF? Eller tvärtom?
Och hon tror att nutritionisternas tillkortakommanden beror på att de inte lyckats föra ut sitt budskap tillräckligt klart och tydligt.

 

Comments

 1. 1

  Ha-ha, otroligt att Mai-Lis Hellenius kastar så kraftfulla uttryck omkring sig, hat är ett väldigt starkt ord, och om Mai-Lis Hellenius och hennes likar känner sig som offer för orättvist hat så hur har då du, Annika fått känna av etablissemangets (där hon ingår) hat…? Nej låt dessa experter äta den mat de förespråkar tills de (nästan) spricker och låt dem sedan springa av sig sina överflödiga kilon med alla oss slanka, starka och friska LCHF:are kastandes smör på dem till landets gräns. Kanske de får asyl i Danmark eller Norge eller Finland eller… 😉 🙂

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Ser vi bakåt i historien så har folkrörelse aldrig gått att kväsas, det är väl detta som nu har insetts på nytt av myndigheter i Sverige och även i grannländer.

 3. 3
  ulf pohl säger

  Varför duckar Andreas för den uppenbara och avslöjade korruptionen? Tror han inte på Ralf Sundbergs avslöjanden? Hittar han bara på? Vem vinner på konflikträdsla? Klartext,tack!

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ ulf pohl:
  Jag tror att de flesta som är påverkade på olika sätt av någon typ av industri inte upplever själva att de är korrumperade.

 5. 5
  Sven Erik Nordin säger

  Om Mai-Lis Hellenius skulle ändra litet på sin attityd och inte alltid låta som om hon talade till okunniga lågstadielever, så kanske hon skulle drabbas litet mindre av hård kritik. Hennes nedlåtande tonfall kan ju reta den frommaste! Om hon dessutom ändrade uppfattning i kostfrågan, så att hon i sak hade rätt, så kanske det också underlättade en smula…

 6. 6
  Vox Humanae säger

  Jag blir riktigt, riktigt ledsen när jag läser och förstår hur Hellenius resonerar. Hur kan hon på allvar tro att det handlar om en kränkning av gammalkulturella maträtter!

  LCHF innebär för mig att jag har återfått mitt människovärde.

  Jag har nästan hela mitt liv varit överviktig. Jag har under en stor del av mitt liv försökt följa myndigheternas råd för att gå ner i vikt och inte gå upp igen. Jag kan inte längre räkna hur många gånger jag har bantat, gått ner i vikt och sedan gått upp alla kilon igen plus några kilon till. Jag kan inte längre mäta hur djupt deprimerad jag har blivit av att mer och mer förstå vilken usel och misslyckad människa jag är som inte kan gå ner i vikt och hålla mig nere.

  Jag minns inte hur jag hittade till Annikas blog, men här väcktes intresset. När jag sedan hittade en bild på en man som stod i ENA BENET på sina gamla byxor så förstod jag att detta kunde vara något. Själv har jag inte gått ner så mycket, bara runt 12 kilo, ungefär samma som alla mina tidigare bantningskurer. Skillnaden nu är att jag inte har ansträngt mig någonting alls över huvud taget, OCH att jag har behållit vikten, utan att anstränga mig någonting alls över huvud taget….

  Jag har förstått att jag inte är en dålig och karaktärslös människa. Jag har förstått att det inte var MIG det var fel på, det var myndigheternas råd som var värdelösa för mig och för alla andra överviktiga människor.
  Denna insikt har gett mig tillbaka mitt människovärde, och det, Mai-Lis Hellenius, Stefan Rössner, Claude Marcus, Dr Mossberg och många flera, DET kan ni ALDRIG ta ifrån mig. Det är NI som är de dåliga människorna, som skuldbelägger oss som bara fungerar som människor gör.

 7. 7
  Flora säger

  Min vinst efter två år med LCHF är 10 kg viktminskning, normalt blodtryck och normalt HbA1c. Allt detta genom att minska på kolhydraterna. Ibland kan jag undra hur värdena hade sett ut om jag fortsatt på den väg som VC-läkare, diabetessköterska och dietist förordade.

  Det vore väldigt bra om denna Maj-Lis Hellenius gjorde allvar av sin tanke att sluta prata offentligt.

 8. 8

  Jag hopas också hon slutar uttala sig offentligt. Samma dag som hon skrev i Ica tidningen att vi till och med ska gå när vi pratar i telefon så såg jag en tjej som slog sig illa när hon pratade i mobilen och gick samtidigt. Jag jobbar själv inom vården och går och står hela arbetspasset. Det känns väldigt hånfullt att Maj-Lis hela tiden beskyller folk för att röra på sig för lite. Hon vet inte mycket om livsvillkoren för vanliga människor.

 9. 9

  Jag känner mig grundlurad av ”vetenskaperna i form av (Leke)medelsINDUSTRIN, LiivsmedelsINDUSTRIN div Specialister ” m fl som har profiten som den stora
  ledstjärnan. Det tragiska är Socialstyrelsen som fortfarande går foot i USA.s koppel
  Att maximera profit ligger i absolut framkant, folkhälsan är av underordnad betydelse.
  Det började i USA för c:a 50 år sen, Läkemedelsindustrin var snabb att se möjligheter, Livsmedelsindustrin likaså. Allianser stiftades kostråd utarbetades. Det som gynnade dessa branschintressen upphöjdes till Vetenskap
  Vissa Professorer murade in sig i hörn, målade sen utanför. Där sitter de i dag. Men en lavin
  av Ilska har börjat rulla, På våra vårdcentraler är väl de flesta fortfarande ” Troende” och sjunger kolhydraters och statiners sången. Alla vi som rättat oss efter ”Specialisterna” och käkat kolhydrater, margariner, transfetter i 40 år med div sjukdomar som följd typ hjärtinfarkter, diabetes, blodtryck fetma, och nu börjat testa ny livsstil och märkt att det funkar är förbannade och tror inte längre på er och ert skitsnack och era Professorstitlar.
  Det ni har är bara en titel och är absolut inte någon garanti för det ni förepråkar

 10. 10

  SEB (#9)

  Gillar Dig! Vi har orsak att bli/vara förb–ade. Att vi sedan blir prickade för vår ilska är förstås en försvarsattityd från dem som inte ser (eller faktiskt fattar) att det är kört för dem. Skulle LCHF-rörelsen kunna stanna upp nu? Nu, med så många människor som själva tagit ansvar för sin kost och FÖRSTÅTT att kostrekommendationerna från 1900-talet inte handlat om kost?! Häftiga reaktioner på ett sådant uppvaknande förvånar inte alls – tvärtom: Vi SKA reagera.

  Tack vare att Dahlqvist, Skaldemann, Litsfelt och och många, många andra i början på 2000-talet höjde ögonbrynen och och agerade. Man kan gott säga att det är massor av människor, som idag 2012, är tacksamma för deras vakenhet då och att de agerade.

  Mvh
  Rolf Aronsson

 11. 11

  Med mördande reklam har pillerindustrin lyckat skapa myten om att mättat fett och kolesterol är farligt. Hellenius är ett av läkemedelsindustrins språkrör, som nu tycker synd om sig själv för att hon är genomskådad och får motstånd.

  Det är frustrerande att se hur dåligt insatta s.k. experter får stort utrymme i media för att VANTOLKA och definiera LCHF. Det vore nog på sin plats att en LCHF reklamkampanj ställer detta tillrätta.

 12. 12

  Hellenius verkar inte alls ha mycket till personlig erfarenhet av kostråden. Visst, de fungerar säkert för många, men de fungerar också inte alls för väldigt många. Jag följde dem och tränade väldigt mycket, men vid 30-strecket började jag ändå bli fet. Dessutom hade jag alltid halsbränna, gaser i magen och lös mage. För att inte tala om alla jobbiga blodsockersvängningar.

  Och vad hände med Eenfeldts kostrevolution? Utan reaktioner lär det aldrig bli en bestående förändring. Särskilt när det står så enorma ekonomiska intressen på spel.

  Tycker det är underbart att se att svenskar faktiskt kan bli upprörda över något. Det är ett hälsotecken och bra för demokratin att folk vågar. De franska bönderna borde kunna vara en bra förebild när det gäller att protestera. Att bara sitta hemma i stugan och knyta näven som vi ofta gjort har aldrig hjälpt.

 13. 13

  @ Gustaf Segerström:

  ”Tycker det är underbart att se att svenskar faktiskt kan bli upprörda över något. Det är ett hälsotecken och bra för demokratin att folk vågar. De franska bönderna borde kunna vara en bra förebild när det gäller att protestera. Att bara sitta hemma i stugan och knyta näven som vi ofta gjort har aldrig hjälpt.”

  Rätt inställning Gustav!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa