De äldre ska åter få smör på skorpan

Artikel på HD.se.
Socialnämnden hade tydligen beslutat att ta ifrån de äldre det nyttiga smöret på skorpan, men fick ändra sig efter starka protester.
Man får bara hoppas att det verkligen är smör de ska få och inte hälsovådligt margarin.

Däremot vet jag inte vilken nytta fruktfat, Proviva, fruktsoppa, eller gröt, välling, skorpa,  gör.
Man kan låta de äldre välja att äta LCHF-bröd med smör och ost på.

Ursprungsartikeln: Kommunen sparar på de gamlas mat.

 

Comments

 1. 1
  Helena Karlsson säger

  Jag förstår inte denna fixering vid bröd. Smöret på osten och in i munnen! Gott och enkelt!

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Helena Karlsson:
  Skulle det gå bra att få äldre som ätit bröd hela livet att acceptera att äta ostsmörrulle?

 3. 3
  40-talist säger

  Om man läser den ursprungliga insändaren så står det så här:
  …”Enda chansen numera att få en frukt är om man har blivit ordinerad diabeteskost eller om man vill byta ut sin efterrätt. ”…

  Hmmm… frukt som diabeteskost?

  https://hd.se/angelholm/2012/03/03/kommunen-sparar-pa-de-gamlas-mat/

 4. 4
  Maggan A säger

  I den bästa världar borde de gamla få äta vad de vill och mår bra av….

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ Maggan A:
  Problemet är att om en gammal person bara vill ha socker- och stärkelsemat så lär den inte må bra av det.
  Därför är det bra om man kan få in tilltalande fett- och proteinmat också

 6. 6
  Maggan A säger

  Annika

  Med all respekt Annika – men är man 80+ borde man få bestämma själv. särskilt om man redan har gjort det alla år innan… jag hoppas i allafall personligen att jag tillåts äta ”ihjäl mig” om jag får förmånen att uppnå den åldern….

 7. 7
  Anhörig säger

  Jag hoppas att någon som jobbar hos äldre hemma eller på särskilt boende läser här på bloggen och inspireras av ”smöret”. Testa och bré på smör på en ostskiva, rulla ihop. Bjud på det och se vad de äldre tycker. Skulle passa bra för dom som saknar tänder. Skorpor måste doppas för att kunna ätas/tuggas.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Maggan A:
  Detta är ett svårt problem. Att dö av högkolhydratkost är ofta ingen snabb och smärtfri död, utan en långsam plågsam död i hjärtsvikt, stroke, demens, fotsår, amputationer, njursvikt etc. Man kan ju genom att erbjuda god mat med mera fett och protein motverka att den gamla personen äter enbart kolhydrater.

 9. 9
  ragnhild säger

  Idag sprang jag både i, och på byen 😉 Sååå sulten…… gikk förbi olika goda bakelser – tänkte; så änkelt det var före lchf, bare grabba till sig något i farten. Väl, nei jag ventade tills jag var hemma – believe it, men så har det blivit…..

  Många äldre är deprimerade och af den orsak kan det vara så att dom äter för lite. Jag tänker på konkrete fall som jag känner till. Någon äldre ”gumlar” på vetebullen ol. för att tilfredställa omgivelserna (personal och anhöriga) som sitter där och byder på det goda smakfulla vetemjölgodiset tackat vara sockret. Godt, ja – men hur ska då kroppen komma sig på fote igen … bli starkare och få lite basis till ”själens styrketräning” för också på det sättet orka med livet; få lite glädje in i livet på nytt.

  Oi, som jag skriver – prova själva svensk-norsk med syfte ”alla forstår”. Orsak.

  Hur ska man bemöta dom som jag nämner. Greit nog med något till kaffen, men maten skulle generelt nettop på ett äldreboende/sjukhem vara besta kvalitet – ni har med det kanske båda rätt. Tänk att spara på de äldre. Nei vi har inte kommit långt vi människor – ”vi är oss själv lika” 😉

  När jag blir 80 Maggan – vil jag ha gourmetmat* varje dag. Då kan jag klara mig enbart med en liten Lindtsjokladkonfekt/moccatröffel med lite likör. Har de inte det så holder det med ett lite glas likör – tack 🙂 Best å ta med likörglas til äldreboende. Joina me?

  * Gourmetmat som lchf som gir näring, mätnad och glädje.

  Tänker på alla de ”rika” – som glatt brukar 64.000 kronor på en väska. Varför? Ja alla andra rika gör det, så…… ja, som sagt – vi är oss själv l…..

  Urealistiska förväntningar till äldreboende …… – varför det då?

  p.s. – igen; 80 är då ingen ålder …. hadde du sagt 100, men ville nog valgt lchf endå – med den lilla…… till.

 10. 10
  ragnhild säger

  Sitat: ”När jag blir 80 Maggan – vil jag ha gourmetmat* varje dag. Då kan jag klara mig enbart med en liten Lindtsjokladkonfekt/moccatröffel med lite likör. Har de inte det så holder det med ett lite glas likör – tack ”

  Ja, till kaffen altså 🙂

  Anhörig: ”saknar tänner” – slutar man ge hjälp till evnt. konstiga tänner vid viss ålder – — i 2012 – jag forstår inte, eller kanske jag låter som jag inte forstår…. 😯

 11. 11

  Eva Kullenberg (FP), leg. dietist, hälsopedagog, kock, ledamot i kommunstyrelsen samt ordförande i Ängelholms folkhälsoberedning skriver i en ledarartikel och på sin blogg:

  ”Det handlar inte bara om ”smör på skorpan”. Äldre som är undernärda, som inte får rätt konsistens på kosten, som inte får träffa en dietist för nutritionsbedömning och uppföljning, som inte får tillräckligt med energi, som är förstoppade på grund av för lite lösliga fibrer, som har dålig tandstatus som påverkar tuggningsförmåga – listan är lång på det som har med mat och dietetik att göra”

  Jag vet inte om det skulle lösa några problem om de fick träffa en dietist med tanke på dietisternas enkelspåriga råd…

  https://hd.se/ledare/2012/03/06/upp-till-politikerna/

  https://www.evaks.se/blog/archives/730

 12. 12

  Vi skall inte glömma att rätt fett inte bara är bra för de äldres smaklökar utan kan även resultera i att de äter upp hela portionen för att sedan njuta av den goa mättnadskänslan och välmåendet som medföljer på köpet.
  Ibland undrar jag hur mycket personalens behov av viktminskning styr inköpen som görs till ett boende eller om det helt enkelt bara är en ekonomisk fråga.

 13. 13
  ragnhild säger

  Hur kan kommunerna överhuvudtaket skjära ner på budsjetten till de gamla och sjuka. Ibland tycks det som det är ett strategiuttalande (truga lite i håp om at bevilgningar ökas) – ibland går nedprioriterande sin gång. Integriteten bland de folkvalgda tycks det vara så som så med! Någon skulle ta risken, och säga blankt nei – uten att tänka på sin egen sikkerhet tycker nå jag 😉

  Pelsjägerliv av Helge Ingstad bl. indiarna i nord-canada lot (för i tiden) de gamla bli igjen i isödet, när de bröt upp leiren och dro vidare – fritt för ulv/ell. andra rovdjur att ta för sig. Detta kan man verkligen filosofera på . . det säger en del um våra forfedrars umåte harda livsvilkår… och så är det inte rent ut att fordöma – men idag borde någon ”bjellor” klinga när man inte ställer upp maximalt överför svaka grupper i samhället.

  Pia; godt tenkt!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa