Orsakar LCHF hjärtsjukdom och cancer?

I några veckor har en debattartikel florerat i svenska tidningar: LCHF orsakar cancer och hjärtsjukdom, av professor emeritus Stig Bengmark och miljöpartisten Jonas Paulsson (initiativtagare till aktionen Köttfri måndag).
Kostdoktorn skrev en kommentar om beskyllningen .
Det bästa motargumentet är den största behandlingsstudien Womens Health Initiative, som inte visade någom minskad hjärtsjukdom eller cancerinsjuknande hos de som åt strikt fettsnålt. Inte heller såg man någon riskminskning hos de som undvek naturligt mättat fett.
I kostdemokrati: Fettsnål kost försämrar blodsockret för diabetiker.
Professor Göran Berglund m fl har skrivit en artikel om att fett inte är farligt.
Ralf Sundberg har skrivit ett inlägg Cancer och stroke av rött kött och kolesterol?

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger
 2. 2
  Vox Humanae säger

  Personligen så tror jag att stress är en mycket större riskfaktor för hjärt/kärlsjukdom. Rent tekniskt borde det vara lätt att göra en studie på detta, man kan ju mäta nivåerna av stresshormoner i blodet. Rent praktiskt blir det nog svårt. man bör ju mäta minst morgon/middag/kväll och under en lång tid och dessutom följa upp studien till de flesta deltagare har dött. Jag ser stora problem med att finansiera en sådan lång studie, men nog borde den göras.

 3. 3

  Javisst är det en märklig artikel. Särskilt när Bengmark lär vara paleoförespråkare. Att det ska vara så svårt att göra skillnad på kött och kött. Processade livsmedel med nitrit är inte samma sak som kött. Det som däremot är bevisat, är att förhöjt blodsocker också innebär en förhöjd risk i att dö av hjärtinfarkt. Alltså det man riskerar att få om man äter en massa kolhydrater istället för nyttigt fett.

  https://www.fettdieten.se/content/h%C3%B6gt-blodsocker-%C3%B6kar-risken-att-d%C3%B6-av-hj%C3%A4rtinfarkt

 4. 4
  SWEDBOY säger

  Stig Bengmarks motiv verkar vara grumliga. Jag har själv varit på hans gård i Torna Hällestad utanför Lund och beskådat hans köttproduktion bestående av välmående kor. Han borde ju enligt gängse teorier tala sig varm för köttätande.

 5. 5

  Maria Lennernäs, professor i mat- och måltidskundskap, Fjälkinge, i en replik till professor Stig Bengmark i Kristianstadbladet angående Bengmarks insinuanta angrepp på hennes kritik av Bengmark&Paulssons artikelkampanj mot bland annat kött och fett, kängan riktad mot LCHF.

  Maria Lännernäs ”Förr ansågs läkare ha (mest) kunskaper om allt, och tolkningsföreträde i alla frågor. Det gäller inte nu när forskningen blivit allt mer specialiserad.

  I angreppet på mitt inlägg använder Bengmark en klassisk härskarteknik för att förringa min kunskap, när han insinuerar att min utbildning och forskning inte automatiskt gör mig till expert inom medicin och hälsa.”

  https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1629310/Breddad-syn-pa-matens-roll-nodvandig.html

 6. 6
  Anna.B.M säger

  I dagens Vlt finns en lång insändare undertecknad Stig Bengmark och Jonas Paulsson, i vilken de ondgör sig över spridningen av LCHF och dess allvarliga effekter på folkhälsan. De menar att det är hög tid för Socialdepartementet, Socialstyrelsen, kommuner och landsting att vidta förebyggande insatser. På något sätt får de till det så att de kopplar fetma och många kroniska sjukdomar till dålig livsstil, vilket då förstås LCHF innebär med sina animalieprodukter. Suck!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Anna.B.M:
  Vi måste kämpa emot denna kampanj av Bengmark – Paulsson. Skriv insändare; berätta för folk om LCHF:s fantastiska hälsoeffekter, särskilt för de sjuka.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa