LCHF för vegetarianer

LCHF för vegetarianer.

Av Pauline Demetriades och Katarina Wikholm.

En bok som borde kunna ta udden av en del av kritiken mot LCHF.
Boken ger LCHF-råd till olika typer av vegetarianer. Ett bra tillskott till LCHF-bokfloran.

 

Comments

 1. 1

  Mycket bra att en vegetarisk LCHF-kokbok kommit! Vi får verkligen lov att hoppas att de värsta LCHF-motståndarna både sätter sig in i vad LCHF verkligen är och läser denna bok!

  Det ska bli spännande att studera den här boken. Har aldrig varit vegeterian, men har alltid på ett ”naturligt” sätt haft vad som nu är inne för att kalla ”köttfri-dag”. Innan LCHF ersatte jag förstås köttet (fisken) med mycket kolhydrater typ pasta, ris, bönor m.m., så det ska som sagt bli mycket intressant att se hur dessa menyer ser ut. Om det ser ut som jag tror mig kunna hålla mig mätt och det inte heller är fullt med bulgur/quinoa/bönor – då blir det givetvis inköp också!

 2. 2

  Vad kul! Hoppas bara inte boken är med recept på fisk och skaldjur. Då försvinner hela tanken med boken.

 3. 3

  M & Emilie:
  Boken är lakto-ovo-vegetarisk (mejeri- och äggprodukter ingår). Fisk ingår inte. Kolhydratrika spannmål som bulgur är inte med men en och annan böna kan förekomma.

 4. 4

  Riktigt bra att det kommer en sån här bok, nu kan ju inte kritikerna komma och säga att vi LCHF-are inte äter grönsaker. Får höra det då och då, att jag äter väl inte grönsaker utan bara kött, ägg och smör. Det njuter jag av också, men vill förstås ha mycket gott grönt till. Härligt med ny inspiration, tack för det Pauline och Katarina 🙂

  Såg häromdagen reprisen av Malou’s Efter 10, där hon och Alexandra Zazzi recenserar kokböcker, bland andra min och Annikas LCHF för seniorer. Alexandra pratar om mina gräddstuvade morötter, för att i nästa andetag säga att hon saknar grönsaker i boken… Jag använder alltid mycket grönt i recepten på min blogg, så även i kokboken. De hade nog inte läst böckerna så bra innan programmet 😉

 5. 5

  Kul, det låter spännande!

 6. 6

  #4 Birgitta Höglund

  Visst är det väl för fantastiskt att denna myt om att LCHF-are äter lite grönsaker fortsätter att florera i media trots allt som bevisar motsatsen….. att LCHF:are äter MER grönsaker än genomsnittssvensken.

 7. 7

  #6 Per Wikholm

  Just så är det, åt väldigt lite grönt innan LCHF, möjligen lite lök och tomat i pastasåsen… Även proteinet låg på en betydligt lägre nivå då, för jag blev ju så mätt på all spaghetti och smörgåsar. Men fort hungrig igen, så då var det bara att fylla på med mer av samma slag.
  Märker på mina starkare muskler att de mår gott av de högkvalitativa proteinerna jag får i mig idag, tillsammans med gott om fett och grönt 🙂

 8. 8
  Britta Andersson säger

  Den här boken skall jag skaffa. Tillhör de som äter Lchf och inte har råd med ekologiskt kött. Så här kan jag äta ekologiskt kött ibland och lära mig laga mat på ekologiska grönsaker och ägg som är mycket billigare.Att köttätandet tilltar i världen samtidigt som djuren behandlas förfärligt också inom EU är något jag skäms över.

 9. 9
  Vicenta Heredia säger

  Jag har ätit lakto-ovo-vegetarisk lchf i flera år. Det fungerar toppenbra.
  Jag är så trött på all skit vi vegetarianer får i LCHF-kretsar, vi hånas, förlöjligas eller framställs som sinnesjuka fanatiker. Jätte, jättetrist. Jag vägrar vältra mig i kött, jag bryr mig om djur och klimat.

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ Vicenta Heredia:
  Välkommen hit!

  Jag förstår att du känner som du beskriver. En anledning till dessa kontroverser är olika syn på djurhållningens utsläpp av växthusgaser såsom koldioxid och metan. Beräkningar som ofta visas upp i media är baserade på den konventionella uppfödning där fodret till stor del kommer från konventionellt odlad spannmål med användning av konstgödsel och djuren inte får beta sin normala föda i större utsträckning. Då blir utsläppen jämförelsevis stora.

  Den djurhållning som här oftast förespråkas innebär att korna till 100% äter sin naturliga föda, dvs gräs och örter. De går på bete så länge som säsongen tillåter och äter under vintern hö från äng och vall. Detta innebär en betydligt högre mångfald än vid spannmålsproduktion och mindre utsläpp av växthusgaser. Enligt vissa beräkningar kan det t o m handla om en s k kolsänka.

  Med 100% gräsbetning, ekologiskt och kravmärkt blir inte utsläppen så stora att de förtjänar den negativa publicitet som oftast förekommer. Man måste helt enkelt göra skillnad på dessa mycket olika produktionssätt. Och då har vi inte ens nämnt skillnaderna i t ex fördelning av fettsyror (omega 6/3) som blir fallet och vad detta innebär i form av hälsa.

  Vi strävar mot samma mål!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa