Kakor ökar risken för stroke

Artikel i DN.se. Det är det härdade fettet i fabriksmaten som främst måste misstänkas för att ge ökad strokerisk. I artikeln står att mjölkfett och köttfett också ökar risken för stroke. Är det någon som har länken till studien som visar detta?
Mjölkfett har tidigare inte setts öka sambandet med stroke, och transfetterna i mjölkfettet har alltså ingen sjukdomsassociation.

Transfetter borde redan vara förbjudna Karin Bojs i DN 120302

 Några länkar om margarintillverkning:
How is margarine made
Jobbpartiet: Margarintillverkning

 

Comments

 1. 1

  ”I artikeln står att mjölkfett och köttfett också ökar risken för stroke”

  I artikeln hänvivas till WHI, det verkar som om åsikterna går isär om vad studien egentligen visade.

 2. 2
  ruben säger

  Ursäkta mej nu, men jag har inte förstått vad härdat fett är. Vad betyder det?

 3. 3
  ruben säger

  Ja förståss kan man söka på ordet

  Härdat fett är fett vars sammansättning av fettsyror förändrats genom fetthärdning, hydrogenering. Vid härdningen omvandlas enkel- och fleromättade fettsyror till mättade, vilket ger det härdade fettet en högre smältpunkt och därmed en fastare konsistens. Härdat fett används bland annat vid tillverkning av margarin. Härdat fett är inte tillåtet i KRAV-märkta livsmedel.[1]

  Men jag var mest intresserad av ett expert utlåtande 🙂 Kanske det är sanningen som jag hittat på wikipedia?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 ruben:
  Ja härdade margariner är de som innehåller de sk industriella transfetterna.
  Det vi egentligen vet är att härdade margariner ger ökad risk för hjärtinfarkt. Vi vet inte om det är transfetterna eller någon annan effekt av härdningen som ger infarktrisken.

 5. 5
  ruben säger

  Tack Annika. Då måste jag som lekman fråga vad transfetter betyder egentligen. Kanske jag hört det, men vet inte säkert.
  Jag har ju sett hur kunniga de flesta är på den här bloggen, så jag skäms en aning att fråga. Men kanske någon är lika okunnig som mej vad gäller fetter så då kanske fler förstår.

 6. 6
  ruben säger

  Jag låter nog infantil med mina frågor, men menar väl. Jag tror de som inte är insatta vet om de här begreppen så bra. Begreppen är inte självklara för de som inte är insatta.

 7. 7
  Helena Karlsson säger

  Sedan är det ju naturligtvis socker och kolhydrater i stora mängder för dem som lever på kakor och chips.
  Det är förmodligen största boven i dramat.

 8. 8
  Sofia säger

  Det tror sjutton!

  Vetemjöl spetsat med kadmium, socker och härdat fett i en salig blandning 🙂

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ ruben:

  Som alltid vill man ha svar på det man undrar över och en LCHF-blog är precis rätt ställe att fråga om ens funderingar gäller vår kost och vår hälsa och ingen fråga är i mina ögon ”naiv”- tvärtom.

  För tretton år sedan hade jag själv inte några djupare funderingar till vad jag stoppade i mig innan jag hamnade på akutmottagningen på sjukhuset NÄL där jag för övrigt ska föreläsa om LCHF och hälsa för diabetiker nu i eftermiddag. Under en sjukskrivning på sex veckor så började jag då att som du ställa samma frågor som du av någon anledning gör nu men då fanns knappast bloggar och de fantastiska sökmotorerna som Google var i sin linda. Men det gick att ta reda på ändå och det viktigaste var förstås ens egen ”naiva nyfikenhet” som alltid har varit ett av vetenskapsmannens främsta kännetecken. Jag brukar säga till mina egna doktorander att de ska vara ”barnsligt nyfikna” och ifrågasätta – då kan det bli något stort av dom.

  Jag kom väldigt snabbt fram att den främsta orsaken till att jag hamnat på akuten var det som den här tråden handlar om. Kakor! Jag var som min fru ofta vänligt påpekade ett veritabelt ”kakmonster”. En snabb efterforskning visade att det redan 1999 hade varit vetensakpligt känt i ett tiotal år att det är transfetterna som är ”boven” i kakorna och som leder till infarkter och som det också påpekas noga i DN-artikeln. Transfetter är onaturliga fetter som uppkommer då man förvandlar de omättade fettmolekylerna i flytande oljor till fasta fetter genom den så kallade margarinprocessen (härdat vegetabiliskt fett). En forskare som jag 1999 studerade konstaterade då att ”Hade vi vetat vad vi vet idag så hade knappast margarin godkänts som ett livsmedel. Själv gjorde jag och min fru en ”offereld” i vår trädgård av allt margarin och det blev för oss tabu att ens röra vid detta livsmedel.

  Och här är en snabb förklaring till din fråga.

  En fettmolekyl är enkelt uttryckt en rad med kolatomer som är kemiskt bundna till varandra. Olika antal kolatomer ger olika fetter (mellan 5 och 25 är vanligt förekommande) och ju färre kolatomer det är ju mer flytande är fettet och då brukar man tala om oljor. Ett fett är helt enkelt en stelnad olja vilket t.ex. händer om man stoppar in en flaska olivolja i kylskåpet.

  För att fettmolekylen ska vara just en sådan så måste det finnas väteatomer också. Om varje kolatom i raden har två väteatomer bundna till sig så talar man om ett mättat fett eftersom inga fler väteatomer få plats. Däremot, om en av de två väteatomerna saknas på två kolatomer som är bundna till varandra så är fettet helt plötsligt omättat – enkelomättat. Finns detta på flera ställen i kolkedjan har vi ett fleromättat fett.

  I margarinprocessen som är en ganska vidrig kemisk process hettas flytande vegetabiliska oljor som är omättade upp under högt tryck och med tillsatt väte som gör att ”hålen i fylls igen” och det omättade fettet då förvandlas till ett mättat. Man har då förvandlat oljorna till fast fett som kan bres på smörgåsen eller användas i matlagningen istället för det nyttiga smöret. Om denna margarinprocess skulle ske till 100% så skulle vi inte ha några probem för mättat fett är faktiskt hälsosamt trots alla okunniga påståenden om motsatsen. Vad som är det lömska i margarinprocessen är att en del av de naturliga omättade fetterna som inte blir mättade med väte i processen förvandlas från den naturliga så kallade isoformen där fettmolekylen har ett ”knä” på det ställe där väteatomerna saknas till en annan så kallad transform eftersom fettmolekylen har vridits ett halv varv och blivit rak istället – ”strakbent”. Sådana fetter är väldigt ovanliga i naturen och framför allt så är inte våra kroppar genetiskt anpassade till att kunna skilja på de två formerna på ett vettigt sätt. Transfetter i margarin är helt enkelt en katastrof för kroppen. Det är därför de förbjuds idag även om det verkar gå väldigt trögt i Sverige.

  Det råd jag gav till folk för mer än tio år sedan och fortfarande ger är därför: ”Ät aldrig margarin eller som det lömskt står på förpackningar ’partiellt härdat vegetabiliskt fett’!”

 10. 10

  I mitt jobb som ledsagare går jag på café varje dag. Mitt problem är att jag har svårt att bara ta en kopp kaffe och skippa kakorna. Men nu har jag fått mig en tankeställare (igen) och ska leta reda på recept på LCHF-kakor. Sen får jag väl försöka smuggla upp dem lite diskret nästa gång.

 11. 11
  ragnhild säger

  #10
  Jag är kommit dit, att jag njutar enbart en god kopp kaffe när ”dropper” innom en kafé, men måste ha lite kvitt i. På lchf tilkommer att vi själdan är hungriga – så ”måste” ha något att äta är inte ett behov som är framträdande. Men till ditt jobb som ledsagare, och efter ha läst detta (ovan) vill jag få säga: Empatisk tänkt och lycka till med smugglande 🙂 Kanske också ett sätt att föra ut medelandet om att man ungår det farliga fettet – margarinoljan – om man blir ”arrestert” för att äta medbrakt…. många bäcker små….

  #9
  Taknämlig för ditt (i sann vetenskaplig ande/holdning) för ditt förklarande. Saman med http://www.gunnarlindgren.com så kan flera af oss vara ovetande ett lite stk. tid, men inte för the rest of our life –
  mycket, mycket taksam – en stor kram till dig – och din fru 🙂

  Ruben; Jag har alltid agerad som du gör nu – lyft upp handen, och frågat; min tanke har varit (ut ifrån där och då registrering) ; Ingen frågor (märkligt egentlig) – ”då får jag ta sjansen det är vara ”okunnig ett ögonblick ” och fråga …. hur var det nå med det kinesiska ordtaket….. ? Vi skulle fråga mycket, mycket mera – men nätet med sitt hav af info hjälper – – – men personliga svar som dette från prof. Göran är en ”höjdare” (riktig ord?)….. 😉

  p.s. Dr. Annika – här är det bra att segla, få information, humor (inte glöm den), med människor som inte låter trams standa och sabotera botnen med skit…. och hindrar så att säga ”vägen mot det öppna havet… med än mera livgivande kunskap”. Nei, jag sa inte att motföreställningar inte synes välkomna. Men denne bloggen synes alt mer kapabel att ta emot den med alla kunniga inlägg.

  Tacksam, ragnhild och nu tittar solen fram – väret her vest konstateras vara; 1 soldag/vecka = UT

 12. 12
  bejje säger

  Om vi börjar begära småkakor bakade med riktigt smör när vi går på café så kanske vi hörsammas till slut. Kanske. Lokala bagerier kan ju tänkas vilja gå kunden till mötes. Men när det gäller industibakade kakor som säljs i butik så är det nog en svårare nöt att knäcka.
  OM nu industrin kan tänkas vilja kundanpassa sina produkter så kommer de nog på nåt sätt att BÅDE använda smör OCH nån ersättning så att det blir så billgt för dem som möjligt och att de ändå kan ta ordentligt betalt för att kakorna är bakade med smör.

 13. 13
  Helena Karlsson säger

  Om LCHF slår igenom hos de breda massorna kommer det att betyda slutet, inte bara för margarintillverkare, utan även för alla bagarier och cafeer. Det är klart att det finns ett motstånd mot LCHF, många fler än man tror har mycket att förlora på att sanningen om kolhydrater kommer fram.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 ruben:
  Där jag själv lärde mig om margarintillverkning och margarinernas troliga skadeeffekter var på Gunnar LIndgrens hemsida, för många år sen. Sedan skrev Michael Nicholls en bra genomgång om fetter på sin hemsida ”Feta lögner”. Nu när jag skulle länka till den så verkar den vara stängd. Är det någon som vet den bästa sidan på nätet om margarintillverkning?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Helena Karlsson:
  Om bagerier och caféer ebjuder LCHF-bröd så kan vi fortfarande använda deras tjänster.

 16. 16
  Conny säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 ruben:
  Där jag själv lärde mig om margarintillverkning och margarinernas troliga skadeeffekter var på Gunnar LIndgrens hemsida, för många år sen. Sedan skrev Michael Nicholls en bra genomgång om fetter på sin hemsida ”Feta lögner”. Nu när jag skulle länka till den så verkar den vara stängd. Är det någon som vet den bästa sidan på nätet om margarintillverkning?

  Kanske denna hemsida är okey?
  https://www.stop-trans-fat.com/how-is-margarine-made.html

 17. 17
  ulf pohl säger

  Jag är mångårig DN-läsare och alltid tyckt att tidningen var intressant, bra och hederlig.Sedan jag blivit ”omvänt” har jag i likhet med andra ibland försökt att publicera några synpunkter i kostfrågan på ”insidan”.Det har aldrig gått. (tyvärr ingen plats,det är så många….).Någon gång har jag nu sett larmartiklar i dn.se- men aldrig något av detta i papperstidningen.Hur kan detta komma sig? Är man rädd om annonsintäkterna? Jag inte bara tror detta utan det har påpekats från annat håll att så är fallet.Inte bara i DN,kan påpekas.Filtrering av nyheter brukar det kallas (för att inte störa affärerna).

 18. 18
  Anna Delin säger

  Recept på LCHF-kakor, publicerat i DN:

  https://www.dn.se/mat-dryck/reportage/kakbak-utan-kolhydrat

 19. 19
  Georg W säger
 20. 20
  Hälsa är livet säger

  Det går att baka en massa gott utan både socker och spannmål. Jordnötskakor, chokladtårta, chokladbollar mm. Jag använder endast riktiga råvaror(aldrig sötningsmedel) och om det behövs en aning socker har jag i lite honung eller i fallet med chokladtårtan så står den ca 85 procentiga Lindt-chokladen för sötman.

 21. 21

  Har sett i kommentar hos Kostdoktorna att i en av kommentarerna vid DN-artikel skriver någon som kallar sig Dr Anna att DN-artikeln inte förmedlar ”sanningen”, då undersökningen skedde endast på konstgjorda transfetter, och inte på naturliga transfetter som finns i kött och mjölprodukter. Vet inte om detta är korrekt. Det skulle vara mycket intressant om denna studie fanns som länk, så man kan kolla detta.

  Några fler ”margarin-länkar”;

  Ovan i länken ”Jobbpartiet” hittar man även bl.a. dessa länkar:

  Margarin. Ett livsmedel, men hur och varför? Sveriges Konsumenter i Samverkan.
  (https://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fakta.html)
  Margarin – en hälsorisk
  (https://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art7.htm)
  Smör – Smörtillverkning
  (https://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/animalier/mjolk/smor2.htm)

  En bit ned på denna sida hittar man många länkar om margarin, lättprodukter osv.;

  https://www.lchf.bz/

  Vid Kostdemokrati finns också länkar om margarin, bl.a. till denna uppsats;

  https://www.kostdemokrati.se/margarin-som-miljohot/

 22. 22

  Vet inte om denna länk är till någon hjälp.

  Men där – när jag läst snabbt – verkar det inte i slutänden vara någon skillnad på de 3 grupperna, men kanske har jag missat något, eller så är det inte alls den relevanta studien!

  https://jn.nutrition.org/content/early/2011/12/20/jn.111.145375

 23. 23

  Har hittat ytterligare en länk som i sin tur innehåller länkar till undersökningar gjorda i pdf-fil. Har inte hunnit titta om den som diskuterar transfett är med (om transfett enbart syftar på konstgjort och inte naturligt osv).

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00000611

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa