Matupproret sprider sig

Artikel i SVT.se: Kostchefer blir utskällda.
Allt fler föräldrar börjar kräva att deras barn ska få naturlig mat i stället för fabriksprodukter i skola och förskola.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Föräldrar i Eksjö kommun kräver nu alternativ till de lättprodukter som serveras på kommunens skolor, till exempel röd mjölk och riktigt smör. LRF kommungrupp i Eksjö ställer sig bakom upproret och förespråkar produkter med naturliga råvaror som är producerade under omsorg av kommunens bönder

  https://www.lrf.se/Medlem/Regioner/Jonkoping/Nyheter/Matuppror-i-Eksjo/

  Exempel:

  Lättmargarin: vatten (40 – 60%), vegetabilisk olja från palmkärnor utvunnen med hjälp av olika lösningsmedel (extraktionsbensin), växtesteroler, modifierad stärkelse, gelantin, salt, emulgeringsmedel (E471), mono- och diglycerider av fettsyror, polyglycerolpolyricinoleat (E 476), kärnmjölkpulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat) surhetsreglerande medel (citronsyra), konstgjorda aromämnen, A och D-vitamine

  Bregott: Grädde, rapsolja, salt, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Sveriges Radio – P4 Jönköping (2010)
  Kräver stopp för lättprodukter
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4165373

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Sveriges Radio – P4 Jönköping (2011)
  Mammorna fick fett ja – fetare mat i skolan
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4414152

  Matupproret i Eksjö kommun har fått gehör för sina krav. P4 Jönköping berättade i höstas om mammorna som krävde alternativ till lättprodukterna i skolorna, eftersom de ansåg att fetare mat ger mer energi.

  Kostchefen i Eksjö sa nej eftersom kommunen ville följa Livsmedelsverkets rekommendationer, att exempelvis servera lättmjölk.

  Men nu går Barn- och ungdomsutskottet i kommunen mammorna till mötes och säger ja till att servera röd mjölk och riktigt smör som alternativ till lättprodukterna.

 4. 4

  @ Konsument i Sverige:
  Det är en självklarhet att mat skall vara så naturlig som möjligt och utan tillsatser. När de stora kända kockarna som ex.Tore Wretling, talade om den verkligt bra maten så menade han färska och fräscha råvaror som han inhandlade ofta samma dag de skulle tillagas. Så vitt jag vet var det inga s.k. kostexperter som hade några inlägg mot detta. Däremot misstror man äkta vara när det gäller våra barn. Klart vi ska inse att det handlar om marknadskrafternas önskan om att skapa billiga produkter i tillverkningsledet och goda inkomster i försäljningsledet! Men det måste bli ett slut med det om vi ska kunna bibehålla god hälsa hos våra barn!

 5. 5
  Lars Bern säger

  Vad är det för forskning som Livsmedelsverket stödjer sig på?

 6. 6

  Jag lyssnade på kostchefen när hon försvarade skolmaten. Det är väldigt förrädiskt att säga att man vill servera barnen fetter av god kvalitet. Det kan ju ingen säga emot. De kan ju både smörälskare och margarinkramare hålla med om. Så slipper man kanske undan en diskussion den gången.

  Ett annat Orwelleskt nyspråk är hårda och mjuka fetter. Väldigt populärt när det handlar om barn. Ett litet mjukt barn skall naturligtvis ha mjuka fetter skall vi luras att tänka. Det gäller att vara uppmärksam på nyspråket och avkräva precisering.

 7. 7

  @ Konsument i Sverige:
  Jag är jätteglad att vi lyckades driva igenom vårt medborgarförslag. Det var tungt och motigt många gånger men jösses vad nöjda vi var när beslutet kom. Felaktigheter måste gå att påverka man får inte ge upp

 8. 8

  ….och här kan man rösta för LCHF i skolan:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4989496

 9. 9

  Kul att läsa om konsumentmakt som fungerar, trots Livsmedelsverk och politiker.

  Konstigt att någon egentligen kan tycka att margarin är människoföda? Snacka om miljö- och framför allt människoförstöring.

 10. 10

  Smålandsnytt i kväll 22.15 ytterligare ett vinklat reportage där kostchefen får beklaga sig (överkörd) och att nu får barnen sämre mat när de får välja mellan lätt och röd mjölk samt smör i st f LÄTTA. Gammalt känt utpressningshot när hon inte får styra och ställa, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det hettar nog till, men föräldrar, stå på er för barnens hälsa, det gör inte det gamla gardet, som bara har betalt för att göra sitt jobb att permanenta de gamla reglerna.
  Har lagt ut på bloggen en översikt med alla länkar: https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/02/28/kostchefer-blir-utskallda-skolmaten-i-fokus/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa