Varför fungerar LCHF?

Anders Tengblad, med bloggen Diabetes.doc, har skrivit en intressant sammanfattning av det vetenskapliga underlaget för varför LCHF fungerar.
En intressant passus är att han ifrågasätter att högt insulin är fettinlagrande.
I läroböcker i näringsfysiologi står att insulin har en avgörande funktion i fettinlgaringen, och det är också en gammal kunskap att när man ordinerar insulin till typ 2-diabetiker, eller ökar insulindosen, går de upp i vikt.

Annars är det som han säger, att när vi äter LCHF så minskar vårt sug efter kolhydrater, och mättnadskänslan ökar, och därför minskar vi energiintaget och blir smalare. Dessutom förbättras också vår hälsa och vårt välbefinnande.

 

Comments

 1. 1
  Ethel Loberg säger

  Bra att fler synvinklar kommer upp. Även Anna Hallèn har en mycket bra beskrivning på sin blogg just nu angående insulin och hormonstyrning.

 2. 2

  När jag började med LCHF/paleo så rasade min vikt snabbt ner till 73kg. Jag är 1.83 lång så min fru tycker att jag är lite väl mager. Men det verkar vara stört omöjligt för mig att gå upp i vikt av en fettdiet. Jag tror att jag fördubblat fettintaget sedan jag började. Men vikten rör sig inte ur fläcken. Därför har jag personligen svårt att tro att det går att öka vikten med fettenergi.

  Annars är det en utmärkt redogörelse av Anders T. Vi behöver fler som honom.

 3. 3

  läs å klaga!

 4. 4

  Strax efter att insulin hade upptäckts, redan på 1930-talet, fann man att det kunde användas för behandling av patologiskt underviktiga personer. De sägs ha kunnat lägga på sig 6 pund/vecka när de matades med myckel kolhydrater och små injektioner insulin. Taubes berättar om detta på sid. 379f.

 5. 5

  Har tappat 6 kg med lchf utan att vara hungrig!
  Har inte diabetes men tog ett p-glukos för att kolla. Det togs 4 h efter frukost med 2 ägg, lite grädde, keso och avokado. Visade 6.1 , är det inte högt för lchf-kost och den tiden som gått efter frukost?

 6. 6

  En sökning på ”insulin” och ”intentional weight gain” gav hundranittontusen träffar. Här är den första:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18171910

  Läs f.ö. vad John Briffa hade att säga om detta:

  https://www.drbriffa.com/2012/02/10/photo-reminds-us-of-the-fattening-effects-of-insulin/

  Den som inte vill tro att insulin är ett anaboliskt hormon bör kanske tänka igenom varför det kan användas för att få boskap att lägga på sig vikt.

 7. 7
  en doktor säger

  Hej,
  Annika du skrev:

  ”Annars är det som han säger, att när vi äter LCHF så minskar vårt sug efter kolhydrater, och mättnadskänslan ökar, och därför minskar vi energiintaget och blir smalare.”

  Aptitreglering spelar säkert en stor roll men jag tror ändå det viktigaste är helheten:
  och jag skulle vilja uttrycka det så här:

  ”När vi äter LCHF så äter vi mindre energi eftersom vi också tar en del av den energi som vi behöver från det egna kroppsfettet. Vi blir mätta eftersom vi på detta sätt ändå får vårt normala energibehov täckt och vi har ingen anledning att bli hungriga. Vi blir smala då vårt eget kroppsfett minskar.”

  eller:

  ”När vi äter LCHF kost blir vi magra eftersom vi ”knaprar” på vårt eget kroppsfett”

  Vad säger Du
  Hälsningar

 8. 8
 9. 9

  paulun

 10. 10

  Det är lite störande, den där enkla förklaringen att man känner sig mättare med fet mat och därför spontant äter mindre. Det gäller visserligen nu för tiden, men inte när jag började med LCHF. Min egen erfarenhet av LCHF är nämligen att ju mer mat jag åt, desto mer gick jag ner i vikt. Det var som att slänga ved på en brasa – ju mer jag lastade in, desto fortare försvann det. Och mätt kände jag mig sannerligen inte i början, tvärtom.

  Tio kilo försvann på mindre än två månader och då hade jag ätit mellan 2500 och 3000 kcal per dag eftersom jag var så förbålt hungrig. En ökning på ca 500 kcal jämfört med när jag åt vanlig mat.

  Anders Tengblad skriver att om man inte har något fel på tarmarna, tar kroppen upp all energi som man äter. Må så vara. Men det finns inte en chans att den alltid LAGRAR allt man stoppar in. I så fall är jag ett medicinskt unikum.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Adur:
  LCHF-antagonisterna beskyller oss för frosseri i fet mat. Jag tycker att det känns viktigt att komma bort från den bilden. Många personer har samma erfarenhet som du, dock inte jag. Jag har alltid måst äta lågkalori för att gå ner i vikt. Skillnaden mellan lågfett och lågkolhydrat var att jag klarade av det med LCHF.

 12. 12
  Sten Sture Skaldeman säger

  Signaturen ”en doktor” har fattat poängen. Vi äter via munnen och från våra lager. Själv åt jag i snitt 650 kalorier mer via munnen under min viktnedgång. Men jag åt också minst 1000 extra kcal om dagen från mina lager. Annars hade jag ju inte gått ner i vikt. Riktigt tjocka människor kan göra fem gånger så stora uttag från sina lager, när väl insulinnivån har gått ner.

  När man äter så att insulinnivån går ner börjar en riktig tjockis att gå ner i vikt. Kopplingen är tydlig och fungerar bra som pedagogiskt exempel. Självklart kan det finnas en bakomliggande faktor som påverkar såväl insulin som vikt, men det återstår i så fall att bevisa.

  Sten Sture

 13. 13
  LCHF-Bengt säger

  Det här e min erfarenhet av vikten. Käkar lchf sen ett år, och är numer helt frisk.

  Jag är ganska klent byggd, och gjorde ett test i julas och käkade betydlig mer mat än vanligt i 3 veckor.
  Nästan ingen motion eller styrketräning.

  Viktuppgång, endast ett kilo, som genast försvann efter några dagar med normal mängd mat. Så det gick inte att gå upp speciellt mycket i vikt med lchf-maten,

  Däremot med styrketräning genom vedhuggning 3 veckor, har jag lagt på mej 5 kilo utan att äta extra mycket mat.

  Så min kropp lagrar helt enkelt ingen överskottsenergi alls vad jag förstår.

 14. 14
  Hälsa är livet säger

  @ LCHF-Bengt:
  Vad härligt! Det är så det ska vara!

 15. 15
  Malin säger

  Adur Skrev:

  Det är lite störande, den där enkla förklaringen att man känner sig mättare med fet mat och därför spontant äter mindre. Det gäller visserligen nu för tiden, men inte när jag började med LCHF. Min egen erfarenhet av LCHF är nämligen att ju mer mat jag åt, desto mer gick jag ner i vikt. Det var som att slänga ved på en brasa – ju mer jag lastade in, desto fortare försvann det. Och mätt kände jag mig sannerligen inte i början, tvärtom.

  Tio kilo försvann på mindre än två månader och då hade jag ätit mellan 2500 och 3000 kcal per dag eftersom jag var så förbålt hungrig. En ökning på ca 500 kcal jämfört med när jag åt vanlig mat.

  Anders Tengblad skriver att om man inte har något fel på tarmarna, tar kroppen upp all energi som man äter. Må så vara. Men det finns inte en chans att den alltid LAGRAR allt man stoppar in. I så fall är jag ett medicinskt unikum.

  Du är inte unik. Jag märkte samma, jag också!
  När jag började med lchf så hade jag under en period kokosolja i mitt kaffe och jag märkte att ju mer fett jag åt desto fortare gick jag ner i vikt. Jag tappade 15 kg på 3 mån. Mer ved på en brasa, det var samma som jag tänkte då, för tre år sedan.

 16. 16
  Sofia säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Det är en väl känd härskarmetod att omdefiniera en positiv egenskap/inställning till att vara något negativt. Att äta normal mängd fett definieras som frosseri, som är en dödssynd. Ordvalet är inte en slump.

  I senaste ”Debatt” använde sig CM just av detta när han kritiserade LCHF för att var otydlig, när det i själva verket förhåller sig så att du alltid är noga med att kostrekommendationerna måste individanpassas.

  Flexibilitet är positivt. Otydlighet är negativt. Synd att du inte fick vara där och säga att du är tydlig med att LCHF skall individanpassas. Det är ju LCHF fungerar bra i jämförelse med tallriksmodellen!

 17. 17
  LCHF är min medicin säger

  LCHF fungerar därför att LCHF är medicin.
  Tänk om LCHF vore ett piller vilken storsäljare det skulle bli för pillertrillarindustrin 🙂 .

 18. 18
  Sten Sture Skaldeman säger

  Det är nog en för optimistisk syn. Pillertrillarindustrin lever på att människor förblir lagom sjuka. Ett piller som gjorde att människor åt sig friska säljer man bara en gång…

  /SSS

 19. 19

  Är nu inne på min andra omgång LCHF. Körde för ett år sedan men slutade då jag hade ett jobb där det var bökigt att planera måltiderna. Det som jag upptäckt nu, och nu också minns från förra omgången, är hur mycket mitt välbefinnande ökar. Jag har ett jämnt humör, sover bra, slipper alla blodsockerfall som annars kan göra mig näst intill apatisk. Framförallt, efter att ha ätit LCHF-mat så blir jag mätt på riktigt. Utan att känna mig som en michelin-gubbe. Det känns verkligen som att min kropp är oändligt mycket bättre på att hantera denna kosten. Under en inledningsperiod så kombinerar jag LCHF med periodisk fasta för att snabbare gå ned i vikt. Under 24h så fastar jag 16h i sträck. UTAN ATT VARA HUNGRIG. Fantastiskt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa