Kan konstgjort kött rädda världen?

I DN.se Konstgjort kött ska rädda världen. De ska alltså tillverka kött i laboratorium, mera effektivt än genom kor.
Är det någon som tror att det kommer att gå att lägga lite gräs i köttsubstratet och få köttillväxt av det?
Nej, effektivare köttillverkning än genom en ko tror jag inte går att få.

Patrick Brown däremot planerar att tillverka vegetabliskt fett och protein som har samma kvalité och smak som animaliskt.  Det kommer väl att visa sig hur ekonomiskt och ekologiskt detta kan ske.

 

Comments

 1. 1

  Jag tror ej att konstgjort kött kan rädda världen – lika lite som att konstgjort smör = margarin har gjort det – eller någonsin kommer att göra det – som jag ser det.

 2. 2

  Hm. Såg just Dokument utifrån som handlade om slöseriet med mat. Tydligen är det ingen brist på mat i världen eftersom bara det som slängs i USA skulle räcka till alla behövande. Snurrigt värre.
  Lägger man ihop mängden av allt som slängs i hela världen så skulle man nog se att det finns ett enormt överskott på mat. Det behövs inget konstgjort kött.

 3. 3
  Solblomma säger

  Annika, lite OT hoppas att du har möjlighet att svara på denna fråga. Jag och min man har ätit LCHF sedan nov 2009. Fick idag reda på av min svärmor som var orolig för min man eftersom många av hennes syskon äter Waran och en har haft blodpropp. Min mans morfar dog o stroke. Vågar han fortsätta med LCHF?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Solblomma:
  Det är lågfett-högkolhydratkost som ger ökad risk för stroke.
  LÄs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, och risker för sjukdom.

 5. 5

  Undrar om det blir odlat på gräs eller socker och hur näringsvärdet ser ut och om det smakar gott? Misstänker att det blir en ny quorn-liknande produkt, men jag kanske har helt fel.

  Och visst slängs det sjuka mängder av inte bara mat i världen utan allt. Vårt största problem är inte befolkningsmängden, utan att vi producerar enorma mängder med prylar av för dålig kvalitet så att de hamnar på sophögen alldeles för snabbt. Kvaliteten på maten är ett liknande problem, men där gör den istället oss sjuka så att vi hamnar på sjukhuset alldeles för tidigt.

 6. 6

  Konstgjort kött är den perfekta lösningen. Då slipper man de fisande korna som förstör klimatet. Och så förlorar vegetarianerna sitt argument för att djur plågas. Ni tror väl inte på allvar att man i framtiden kommer att föda upp och döda djur för att få mat? Nej, jag tror att det kommer att gå ännu längre än konstgjort kött. Man kommer att på konstgjord väg ta fram det bästa proteinet (vassleprotein) och tillhandahålla det i drickform.

 7. 7
  Eva Ivarsson säger

  Mikael- skojar du?’Annars – Smaklig måltid! Konstgjord vassle ? Miljösmart eller hur !?

 8. 8

  Eva – Nej jag skojar absolut inte. Konstgjord vassle framställd i laboratorium utan ko-utsläpp är 100 % miljösmart. Du verkar inte veta vad miljösmart innebär.

 9. 9

  Jadu Mikael, ibland undrar jag om vissa är rent utav korkade på riktigt eller bara skriver för att provocera..

 10. 10

  JRS… Jag har gjort flera IQ-tester och är förmodligen smartare än dig, men jag är MYCKET nyfiken… exakt VAD är det du inte förstår?

  Och skriv inte bara att jag är korkad eller bara försöker provocera, det är så lågt…

 11. 11

  Mikael. Ja det var dumt av mej att skriva så som jag gjorde, ber om ursäkt för det.. jag ser nu att du verkligen menar allvar med att det skulle vara 100% miljösmart och den optimala lösningen med konstgjort kött och vassleprotein. (Jag trodde faktiskt inte du mena det)
  Tja du har nog rätt även om jag önskade en återgång till ett mer naturligt ”gammaldags” jordbruk med gräsbetande kor, får osv..men det lär nog aldrig kunna ske men som tur är så är jag så pass gammal att jag nog slipper bli serverad konstgjort kött.. blotta tanken får det att vända sej i magen, jag som är uppväxt på i sort sett bara viltkött och vildfisk.
  Men tror man att fisande kor är vår tids största miljöbov och att det är deras avgasutsläpp som förstör vår jord så är det väl så, fast jag tror inte det då det i alla tider funnits gräs och bladätande djur.. men som det nu är med att mata djuren med spannmål och soja som dom inte alls är skapade för att äta och man måste pumpa i dom antibiotika så dom inte ska bli sjuka, då är det något som är mycket fel.. men det är bara vad jag tror, jag har inte så hög IQ så jag vet inte utan får väl då tro på ”mijlöexpertisen”..

 12. 12

  Jag ber också om ursäkt.

  Korna kanske inte är den största boven, men 40 % är inte så lite:

  https://www.aftonbladet.se/klimathotet/article1666801.ab

  Även i naturen finns ”laboratorieodlad” mat. Jag kommer inte ihåg om det var myror eller termiter som odlar en sorts svamp som de sedan livnär sig på.

  Viltkött och vildfisk låter jättebra, och jag håller med dig í din syn på naturligt betande kor och får som slipper antibiotika och kraftfoder.

 13. 13
  Ko-älskare säger

  Jag undrar hur mycket miljöfarligare det är att kor fiser i förhållande till att preem ska dubbla sina utsläpp, båtar som har sina motorer i gång dygnet runt i hamnar osv

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa