Bättre med en spannmålsfri dag i skolan

Insändare i Östersundsposten.
Kommenterarna är dock inte alla helt eniga med Stålfarfar i detta.
Hjälp till med argument!

 

Comments

 1. 1

  ”En spannmålsfri dag”!?

  Vadå, en dag om året som Barnens Dag, eller Mors Dag eller Handikappdagen eller vad?

  Dumheter, varför inte varje dag?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Piltson:
  Veganerna har propagerat för ”en köttfri dag i veckan”. Vi tycker att det vore bättre med en spannmålsfri dag i veckan, vilket möjligen kan utvidgas till 7 spannmålsfria dagar i veckan i framtiden..

 3. 3
  Eva Ivarsson säger

  Håller med Piltson men det är väl en utopi? Verkar vara svårt att få en sansad debatt med veganer? Man måste skilja på kött och kött. Var och en väljer sin kost men det innebär ju inte bortse från verkligheten. Hade inte varit en levande planet utan djur av olika slag! Nuvarande jordförstöring med kemiska ogräsmedel,fossila bränslen, konstgödning, skogsskövling, fördärv av den biologiska mångfalden är ohållbar. Betande djur av olika slag utan spannmålsutfodring kommer att hjälpa oss att på miljövänligt sätt återställa värdefull mark och ge oss näringsfull mat. Viktigt att veta vad man pratar om och hålla isär de olika åsikterna, hela odlingskedjan bör beaktas! Vilka djur ska inte dödas undrar jag var går gränsen :microorganismerna, maskarna, råttorna, insekterna, var går gränsen – de flitiga myrorna,bina o.s.v. ALLA ingår i vår ekologi ALLA behövs ! Utan djur under evolutionen inga utvecklade hjärnor.

 4. 4

  Jag skrev omedelbart en kommentar som jag publicerade klockan 8. Den riskerar att bli censurerad och jag glömde kopiera den i hastigheten. Jag vill försöka återminnas här vad jag skrev:

  VARNING STÅLFARFARS TEXT HAR BLIVIT MANIPULERAD. Det fattas en inledande mening till den matematiska uppställning som gör att innebörden i texten missförstås. Det finns 4 alternativ:

  1. Stålfarfar har glömt att äta sitt kokosfett idag och blivit förvirrad (inte troligt)

  2. Spannmålsindustrin har så mycket makt att de kan manipulera texter i massmedia (långsökt)

  3. En vegetarian anpassar texten så den blir lättare att smälta (inte omöjligt)

  4. Tidningsredaktioner brukar ofta minska ner texter för att passa i tidningformatet och inte förstått att man därmed ändrade faktabasen för hela texten (troligt)

  Den saknade meningen är: ”För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor. (enl. världsnaturfonden, WWF)”
  Därefter följer texten:
  ”OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte. Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote enligt Livsmedelsverkets databas:”

  Stålfarfar baserar sin uträkning på officiella siffror från skitmatsverket och WWF. Han jämför grönbeteskött med bönor.

  Georg W

 5. 5

  Så här ser ett utdrag från texten i Östersundsposten ut:

  ”Vad jag är negativ till är att tvinga elever till att äta vegetariskt och demoniseringen av protein och fett, där de enda essentiella aminosyror vi måste äta färdiga finns.

  Låt oss jämföra bönor och nötkött i form av entrecote. Kokta gröna bondbönor, mot entrecote enligt Livsmedelsverkets databas.

  Bönor innehåller 67 kcal/hg medan entrecote innehåller 165 kcal/hg. Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecote då båda innehåller 100 kcal.

  Om nu 1 kilo bönor kräver lika­ mycket energi som 1 kilo entrecote så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecote. Köttet är alltså 2,5 gånger mer klimat­smart än vegetabilier. På köpet vinner man ett hållbart jordbruk.”

  Håller ni med mig om att det är en avsevärd skillnad på en korrekt text och den publicerade? Det här stycket gav luft under vingarna på många vegetarianer i kommentarerna. Är det avsiktligt ändrat av någon annan än författaren så är det kriminellt, tycker jag.

  Uträkningen är från Björn Hammarskjölds blogg och det är ett avgörande huvudargument med solklar bevisning för vår sak. Ska vår världsrevolution inta världen så är det med Hammarskjölds superenkla, odiskutabla räkneövning.

 6. 6

  Det här är stycket är redigerat av mig för att passa textbegränsade kommentarsfält i tidningar. Jag publicerar texten under Björn Hammarskjölds namn så ofta jag kan i debatten.
  I min redigering av Björns text har jag vinnlagt mig om att inte ändra betydelsen av texten:

  Björn Hammarskjöld:

  För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor. (enl. världsnaturfonden, WWF)

  OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte. Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote enligt Livsmedelsverkets databas:

  Bönor innehåller 67 kcal/hg medan entrecôte innehåller 165 kcal/hg. Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal.

  Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecôte, båda innehåller 100 kcal.

  Om nu 1 kg bönor kräver lika mycket energi som 1 kg entrecôte så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecôte.

  Köttet är alltså 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet fås ett hållbart jordbruk.

  Ät mera kött och rädda planeten!

  Den här uppställningen driver mina älskade vegetarianer till vansinne 🙂

  Ok, dom är jobbiga som f-n. Men kom ihåg att chansen är ganska liten att det är dom som förstör planeten. Låt dom svälta om dom vill och försök vänligt tala dem till rätta. Framför allt tyck inte illa om dom de menar bara väl.

  Det är lite synd att vi tror oss veta bättre än dom. För det gör att vi sätter oss på höga hästar. Fast vi egentligen inte vill det.

 7. 7
  stålfarfar säger

  Piltson, A Dahlqvist & E Ivarsson.
  Visst kan vi hoppas på en eller fler spannmålsfria dagar lite överallt i vårt samhälle 🙂
  Georg W
  Ingen tycker nog illa om vegetariska lärjungar. Du har rätt i att de flesta inte menar något ont. Inga höga hästar passar in i de här sammanhangen.
  Jag ansluter mig till devisen som Hammarskjöld myntat; ”ät mer kött och rädda världen”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa