Ger kolesterolintag ökad strokerisk?

Artikel i UNT. Att omega-3 minskar risken för stroke är okontroversiellt, men att intag av kolesterolhaltig föda skulle öka risken är anmärkningavärt.
Fettets mängd och typ visade ingen skillnad.  Det var bara kolesterol i maten som gav utslag.
Rött kött, inälvor och animaliskt fett tillhör människans ursprungliga föda, och den främsta  hypotesen måste vara att den maten är bra för oss, och inte skadlig.

Studien är troligen denna: Dietary fats and dietary cholesterol… 
Ralf Sundberg har kommenterat studien här.

 

 

Comments

 1. 1

  Har inte den länken, men en annan väldigt intressant som jag hittade hos Kostdoktorn igår.
  Får se om den här delen av den omtalade Västerbottensstudien kommer att uppmärksammas i media. Den visar att vårt eget naturfolk, Samerna, mått och mår gott på lågkolhydratkost.
  https://forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/forklararkostensamernasgodahalsa.5.1256a3ba135153b875d74d.html

 2. 2
  en doktor säger

  Dietary fats and dietary cholesterol and risk of stroke in women, Susanna C. Larsson Jarmo Virtamo, Alicja Wolk. Atherosclerosis, Volume 221, Issue 1 , Pages 282-286, March 2012, in press
  https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150%2812%2900003-2/abstract

  Är det denna?, verkar vara data som man samlat i en mammografistudie där det också var en kost intervju 1997. Man har sedan följt upp patienterna. Alltså en återanvändning av data från en annan studie. Skall väl ingå i någons disputation? Har bara läst abstract men så långt utan att titta noggrant på metod, resultat metod m.m. verkar det vara en rent deskriptiv historia av mindre värde men man måste förstås läsa hela artikeln.

  Är inte tryckt ännu finns bara på nätet.

 3. 3

  Väldigt tokig och vinklad slutsats från studien.
  Nr 1 inlägg är bra!

  Det finns väl studier som redan visar att drabbade av stroke inte ligger speciellt högt i sitt kolesterolvärde, utan dom drabbas ändå….beroende på andra faktorer….

 4. 4

  Ar det denna Susanna Larsson som uttalat sig?

  https://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=40873&a=52199&l=sv

 5. 5

  Jag är ju bara Lekman, men kan uttala mig om tre släktingar som på äldre dar (efter 80 års ålder) drabbades av stroke. En äldre kvinna, som var fettskrämd, hon drabbades av hjärnblödning. Sviterna var svåra med förlamning och grava tal- och sväljsvårigheter. En äldre man som också var fettskrämd, han drabbades av infarkt med halvsidigt känselbortfall, men klarade sig tack vare relativ snabb operation. Ytterligare en äldre man som drabbades av hjärninfarkt, med honom gick det sämre.

  Alla tre hade ”som sig bör” ätit fettsnålt, nyckelhålsmärkt, lightprodukter, hel- och halvfabrikat. Tyvärr är det livsmedelshandeln som har just sådant sortiment. Livsmedelshandlarna är faktiskt en stor bov i dramat! Det går också lite slentrian i människors inköpsvanor och det finns för mycket halvfabrikat tillgängligt i livsmedelshandeln.

 6. 6

  Hur okontroversiellt är det att omega-3 minskar risken för stroke? Kan man undvika stroke genom att konsumera omega-3-tillskott och äta mycket omega-3-livsmedel? Vilka undersökningar ger sådana entydiga resultat? Verkar märkligt att det skulle vara enkelt att leda i bevis på ena hållet, men inte på andra?

 7. 7
  Eskil Richardson säger

  Tvärtom, högt kolesterol ger lägre risk för stroke!
  Detta framgår klart av Monicaprojektet med 40 000 män och kvinnor från 26 länder. Resultat, fast på svenska: För stroke hade kolesterolet den inverkan att män och i än högre grad kvinnor med högt kolesterolvärde hade lägre dödlighet. Det angavs också att detta samband konstaterats i andra studier. Med högt kolesterolvärde menades här minst 6,5 mmol/l .
  Att hävda att lågt kolesterolvärde är gynnsamt vad gäller stroke är bedrägeri.
  Eskil R

 8. 8
  pensionär 70+ säger

  Jaha!
  Skulle då jag som sedan tre år tillbaka satsat på LCHF, aldrig ätit så gott och mått så bra i hela mitt vuxna liv då låta mig stressas av just denna studie? Skulle kroppen ge mig så fel signaler? Knappast att jag överger det jag upplever vara ett vinnande koncept 🙂

 9. 9
  pensionär 60+ säger

  pensionär 70+ Skrev:

  Jaha!
  Skulle då jag som sedan tre år tillbaka satsat på LCHF, aldrig ätit så gott och mått så bra i hela mitt vuxna liv då låta mig stressas av just denna studie? Skulle kroppen ge mig så fel signaler? Knappast att jag överger det jag upplever vara ett vinnande koncept

  Just precis, skulle kroppen ge mig så fel signaler? Nej, det skulle inte kroppen tror även jag.

 10. 10

  Nr 4

  Gick in och läste på om Susanne och vad hon sysslade med…

  Märkligt ändå att hon(dom) inte nämner att 70-80% av alla strokepatienter ligger högt i socker, när dom nu drabbas, vilket nu tidigare studier visat? Dom verkar ha läst på att rött kött är farligt och vilket då? Processat eller….?

  Har dom jmf. risken av högt blodsocker och intag av rött kött vad gäller stroke? Det verkar mer vara av den kvalitèn att söka efter det man nu enbart misstänker är farligt än vad som nu i verkligheten är farligt!
  Är forskningspengarna bundet efter fynd i viss riktning eller med viss vinkling kan man förstås undra över?

 11. 11

  ”För dom som äter åt hållet normalkostig tallriksmodell (mycket = upp till ca 75 % socker och kolhydrater) – så är nog ej ett ökat intag av animaliskt fett också så lämpligt. Detta därför att kroppen söker i första hand tillgodose sitt energibehov i det animaliska fettet (= intelligent kroppsminne Wi har sedan Wi ammade). Det innebär då att socker och kolhydrater i större utsträckning ”blir över” – och lägger sig som fetma, blodåderförfettande/förkalkande och allmänt hälsobelastande.

  Så dom som ökar sitt intag av animaliskt fett = äter LCHF-kostinriktat – utan att samtidigt dra ner på socker och kolhydrater – kan ”råka illa” ut vikts- och hälsomässigt – som jag ser det.” – slut citat härifrån.

 12. 12

  @ Zonen:

  Undanhållande av information är bara en av många härskartekniker. Jag finner att kostetablissemanget gör så gott de kan för att göra oss alla till hypokondriker. Om det inte vore för att så många sjuka får lida helt i onödan så vore det plats för skratt 😉

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Lars M:
  Jag ser ingen farlig risk med att människor äter vildfångad fisk för att få i sig omega-3. Den enda risken är utfiskningen av världshaven, men det är troligen ändå bara en tidsfråga. En annan källa till omega-3 är att äta fett från kor som betat gräs och ätit hö. I gräset finns vegetabiliskt kortkedjigt omega-3 som kon omvandlar till det långkedjiga som vi behöver.
  Däremot ser jag en risk med att undvika animaliskt protein och fett. Risken är att få för lite näring och för mycket av tomma kalorier i kolhydrater

 14. 14
  älgjägare säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Om jag inte är felunderrättad ligger viltkött förutom gräsbetande kor hyfsat till när det gäller omega 3 ?

 15. 15
  Professor Göran Sjöberg säger

  Apropå statiner, VoF och läkare som Mats Reimers så måste jag få bjuda på följande stycke (min översättning från engelska) från den ”alldeles underbara” ”An Introduction to the Study of Experimental Medicine” av den franske 1800-tals fysiologen Claude Bernard.

  https://books.google.se/books/about/An_Introduction_to_the_Study_of_Experime.html?id=MIx8D61JlboC&redir_esc=y

  ”Som etablerade vetenskaper erbjuder oss fysik och kemi det oberoende och den opersonligheten som den experimentella metoden kräver. Men medicin är fortfarande i skuggorna av det empiriska och lider av konsekvenserna av denna efterblivna situation. Vi ser den mer eller mindre hopblandad med religion och med det övernaturliga. Vidskepelse och det fantastiska spelar en stor roll in den. Trollkarlar, sömngångare, helbrägdagörare med gåvor från himmelen jämställs med läkare. Medicinares personlighet placeras högre än vetenskapen av läkarna själva; de söker sina auktoriteter, i tradition, i doktriner eller i medicinsk ”god ton”. Detta affärernas tillstånd är det tydligaste beviset på att den experimentella metoden över huvud taget inte har framträtt inom medicinen.”

  Trots att detta skrevs för hundrafemtio år sedan så läser jag som ”fysiker” och ”kemist” in det mesta av vad Claude Bernard här skriver också i ”läkarvetenskapen” av idag – trots Mats Reimers ivriga hävdande av motsatsen – och det var denna insikt som också drabbade mig som en ”chock” när jag ordentligt började syna läkarvetenskapen. Fram till 1999 trodde jag faktiskt fullt och fast på att läkarvetenskapen verkligen var en vetenskap på samma sätt som fysik och kemi men idag inser jag att det var en otroligt naiv syn på det hela.

  Att läkarvetenskapen för mig idag har mest med vidskepelse att göra bevisas nog bäst av dagens förskrivning av statiner. Åderlåtningen som fortfarande förkom på Bernards tid var troligen en mer human metod om än lika vidskeplig.

 16. 16

  Jag har blivit blockerad av UNT och kan inte kommentera deras artikel. Livsmedelsverket ligger som jag förstår i Uppsala och jag har en teori att journalisterna och de anställda på SLV lever i samma sociala gemenskap. Det måste vara så eftersom UNT är den som publicerar de mest tveksamma artiklarna mot LCHF och de är SLV,s megafon, jag har blivit mycket censurerad där.

  Vi slåss mot den multinationella livsmedelsindustrin, men de slåss inte tillbaka. Istället är det vår skattebetalda myndighet som för kampen mot oss och vår hälsa.

  Vad jag ville säga är att artikeln syftar till att erbjuda en omöjlig fiskkonsumtion. Minskar man på köttet och fettet så betyder det per automatik att kolhydratförsäljningen måste öka igen. De försöker få oss att byta bränsle/ energi. Från fett och proteiner till kolhydrater.

  Mitt samvete kan sällan köpa fisk från Ica, om det inte är sill eller strömming. Ska man äta fisk får man tänka till både en och två ggr. Min lösning på fiskbehovet heter sardiner. 2-3 burkar i veckan med hackad rå lök och hackad saltgurka plus rikligt med majonnäs och dill (ryskt recept, 5 ingredienser). Ibland kommer det en fiskare och säljer nyfångad fisk till mig. Även musslor (Tauramin) och fiskrom frossar jag i numera. Men fisken generellt som mat. Har nu nått vägs ände. Det är bara den sista slutgiltiga utrotningen som återstår.

 17. 17
  Hälsa är livet säger

  @ Josef Boberg:
  Jag håller inte med dig där. Dr. Sofie Hexeberg rekommenderar alltid sina patienter att äta mycket fett om de t ex vill äta en dessert eller en smörgås. Detta för att fettet(på något sätt) dämpar blodsockerstegringen. M a o så borde det i så fall vara bättre att tillämpa LCHF till hälften istället för inte alls. Dessutom tenderar man äta mindre mängd kolhydrater om man ökar på fettet. Det blir en win-win situation.

 18. 18

  @ Professor Göran Sjöberg:

  Kapitel 6 – kommersialiseingen av kolesterolhypotesen – i ”Forskningsfusket!” bekräftar att åderlåtning sannolikt var en betydligt mer human metod än statinbehandling!

 19. 19

  @ Georg W:

  ”Vi slåss mot den multinationella livsmedelsindustrin, men de slåss inte tillbaka. Istället är det vår skattebetalda myndighet som för kampen mot oss och vår hälsa”.

  Det är faktiskt svårt att ta in hur genomruttet kostetablissemanget är? Och dit går våra skatter 😉

 20. 20

  #13 Annika Dahlqvist

  Jag menar så här: om vi inte kan visa med interventionsstudier att mättat fett leder till högre kolesterolvärden – som i sin tur leder till stroke – hur kan vi då visa att ett högre omega-3-intag leder till lägre stroke-frekvens? (Det var mer en reaktion på att du anser ”Att omega-3 minskar risken för stroke är okontroversiellt”.)

 21. 21

  Rött kött, inälvor och animaliskt fett tillhör människans ursprungliga föda, och den främsta hypotesen måste vara att den maten är bra för oss, och inte skadlig………

  Men till den ursprungliga födan som vi människor åt under evolutionen hör inte hör inte bacon, skinka och andra charkuterier med nitrit, inte heller bearnaise, creme fraiche och majonnäs. Våra förfäder åt inte heller ostskivor med smör på och drack vispgrädde direkt ur förpackningen till.

 22. 22

  21 Claire, på bronsåldern så hade vi inte så många paket, men vi började dricka mjölk. Enligt den genetiska forskningen är det mjölkprodukter som är orsaken till att mjölkdrickarna, intellektuellt och ekonomiskt, tagit HELA den här planeten i besittning. Det är vårt övertag över resten av jordens befolkning som inte hade/har den evolutionära fördelen av oerhört näringsrika mjölkprodukter. Vi har kon och mjölken att tacka för vårt välstånd och planetariska dominans.

 23. 23
  Sven Erik Nordin säger

  @ Georg W:
  Å andra sidan var UNT – så vitt jag vet – den enda dagstidning som över huvud taget uppmärksammade artikeln i Läkartidningen för ett par år sedan, där Ravnskov m.fl. avslöjade Livsmedelsverkets 72 studier, som skulle bevisa det mättade fettets farlighet och visade att de flesta av studierna var helt inadekvata och att möjligen två av dem kunde antyda en negativ effekt av mättat fett.

 24. 24

  Sven Erik.
  Jo, jag var där och tackade dom då. Vår relation började bra, men nu släpper de inte in mig på kommentarsidorna. Det var så nytt då, så jag misstänker att de då inte visste vad de gjorde riktigt. Sedan dess har inte jag sett ett spår av vår debatt där och deras debatt är mycket redaktionsstyrd, har jag upplevt.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Lars M:
  Okontroversiellt kanske var fel ord. ”Harmlös” är kanske bättre?

 26. 26

  ”@ Josef Boberg: Jag håller inte med dig där. Dr. Sofie Hexeberg rekommenderar alltid sina patienter att äta mycket fett om de t ex vill äta en dessert eller en smörgås. Detta för att fettet(på något sätt) dämpar blodsockerstegringen. M a o så borde det i så fall vara bättre att tillämpa LCHF till hälften istället för inte alls. Dessutom tenderar man äta mindre mängd kolhydrater om man ökar på fettet. Det blir en win-win situation.”

  #17 Hälsa är livet – Om detta är jag i stort överens med Dig – men dom som äter mycket animaliskt fett och samtidigt mycket socker och kolhydrater – riskerar likväl att råka illa ut hälsomässigt – därför att kroppen klarar ju ej hur mycket som helst av bådadera – och alla lyssnar ju ej på mättnadskänslan – som jag ser det.

 27. 27
  Professor Göran säger

  Idag blir det inte läge för någon längre ”Professor Göran” krönika trots att det är lördag förmiddag.

  Orsaken är att jag denna förmiddag läst färdigt den första delen (”Experimental Reasoning”) av ”An Introduction to the Study of Experimental Medicine” av den franske 1800-tals fysiologen Claude Bernards och detta är nog något av det bästa jag läst angående vetenskapteori.

  Det bäst vi kan göra, enligt min mening, för att göra upp med alla uppenbara medicinska religiösa dogmer som genomsyrar vår sjukvård, är att i alla lägen och efter bästa förmåga hävda naturvetenskapen som ger oss en förnuftig förklaring till vår verklighet. Så LÄS PÅ!

  Att t.ex. hävda att kolesterol är ett gift i kroppen och skall bekämpas med statiner är faktiskt i mina ögon bara ett ”religiöst dravel” som till skillnad mot den ”andliga delen av alla religioner” skadar oss människor. Allt förnuft säger att det är bra för oss med kolesterol som är ett av de viktigaste och nyttigaste byggnadselementen i våra kroppar. Att hävda motsaten har ingenting med förnuft att göra över huvud taget om inte läkemedelsbolagen enorma vinster på just statiner är detta ”högsta förnuft”. Ärligt talat är detta fullständigt absurt och skulle vara ett utmärkt ämne för en fars om inte denna cynism skulle ha så ohyggligt tragiska konskvenser för dem som drabbas.

  (Kanske Gilla (var har min personliga favorit tagit vägen förresten?) som uppenbarligen har poetiska talanger skulle kunna skriva en sådan Celaninspirerad dödsfars. Men hon kanske är mer inspirerad av poeten Celin och då är det förstås kört för oss LCHF-are.)

  Att förneka alla positiva kliniska resultat av strikt LCHF är att förneka den verklighet som all vetenskap måste grundas på. Dessutom måste man förneka de enorma framsteg som gjorts de senaste 50 åren inom den grundläggande biokemin. Att då som ”etablissemanget” leta med ljus och lykta efter halmstrån som kan bortförklara denna verklighet gör att den inkvisitionistiska, religiösa och ovetenskapliga karaktären hos den ”medicinska vetenskapen” blir alltmer uppenbar för mig. Att kolhydrater som infördes med jordbruket för 10 000 år sedan gjorde människor sjukare i jämförelse med tidigare jägare och samlare visar all arkeologi. Jag har själv väldigt svårt att se några halmstrån som kan borförklara den verkliga verklighet. Hur är det möjligt att med någon vetenskaplig heder i behåll över huvud taget förneka uppenbara fakta är för mig själv fullständigt obegripligt.

  Även om Mats Reimers kanske inte är den värsta att håna oss (Gilla har ju visat upp en del anmärkningsvärda talanger på den punkten förstås – imponerande faktiskt – för man skulle kanske kunna tro att hon TÄNKER i sin anonymitet.) som blivit friska med hjälp av strikt LCHF så dyker ändå hans namn upp i denna förkortade ”Professor Göran”- krönika. Gudiol som vi heller inte hört så mycket ifrån på senaste tiden är ett annat namn som dyker upp.

  Ärligt talat så tycker jag det jag finner inom den medicinska forskningen av idag är alltmer motbjudande. Hur länge ska detta få fortsätta frågar jag mig.

 28. 28
  Hälsa är livet säger

  claire Skrev:

  Men till den ursprungliga födan som vi människor åt under evolutionen hör inte hör inte bacon, skinka och andra charkuterier med nitrit, inte heller bearnaise, creme fraiche och majonnäs. Våra förfäder åt inte heller ostskivor med smör på och drack vispgrädde direkt ur förpackningen till.

  Jag vet inte om du följer LCHF men vi som gör det är väl medvetna om alla idiotiska tillsatser som finns i maten, tex nitriter. Vi strävar efter att laga mat från råvaror av god kvalitet. Beträffande mjölkprodukter så har människan mjölkat djur längre än vi varit bofasta. Jag rekommenderar dig att läsa Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting. Men jag skulle gärna laga mat med ister om jag kunde få tag på det…

 29. 29
  ulf pohl säger

  @ Professor Göran. Bra rutet och väl uttryckt! Man kommer ju nödtvunget in på filosofi och humanism.På något sätt påminner situationen om renaissancen och inkvisitionen (stavningen?) som du också var inne på.Tack för denna salva! Tacksam för fler.

 30. 30

  @ Professor Göran – bra rutet ❗ – och apropå ”religionen” vaccineringar… 😥

 31. 31

  Nu har Ralf Sundberg tittat på studien

  https://blogg.ralfsundberg.se/#.

 32. 32
  Sten Bsell säger

  ”Stroke” eller ”blodpropp i hjarnan” ar nastan(?) alltid resultat av en langt gangen ”Atherosclerosis” eller aderforkalning av blodkarlen i/till hjarnan. Syntes forr dock forst vid obduktion. Idag kan aderforkalning matas med hjalp av Arteriografi och Augmentationsindex mm, med armbinda eller ultraljud. 5 minuter. Speciellt for stroke risk bast med PWV av halspuladern tror jag. (Pulse wave velocity)
  Eftersom praktiserande lchf-are i preliminarresultat visar minskande belaggningar istallet for okande sasom ses i normalbefolkningen, kan pastaendet knappast vara valgrundat eller berora lchf-are. Daremot om fett eller/och kolesterolintag kombineras med hogt kolhydratsditto gissar jag att det kan bli farligt. Mater darfor nagon av dessa indikeringar arligen om jag kan, for att se ”hur ung man kan bli pa lchf”, eller om jag har stannat, alltsa intagit for mycket kolhydrater(?) For mig ser det ut som om bindemedlet i aderforkalningen ar glykerade eller forsockrade proteiner som HbA1C. Karamell alltsa Precis som i gallsten och formodligen njursten ocksa.

 33. 33
  Maggan A säger

  Sten Bsell Skrev:

  Eftersom praktiserande lchf-are i preliminarresultat visar minskande belaggningar istallet for okande sasom ses i normalbefolkningen, kan pastaendet knappast vara valgrundat eller berora lchf-are.

  Vad har jag missat – görs det studier på LCHF-are?

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  Maggan A
  Det jag har hört/läst är enskilda LCHF-are som har testat på sig själva.
  Jag har en lista på Arteriografer under Hälsoundersökningar/arteriografi i länklistan i bloggmarginalen
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/arteriografi

 35. 35
  ulf pohl säger

  @ Professor Göran,allt du skriver är som musik för mig och jag håller undantagslöst med dig.Har själv så småningom kommit till samma slutsatser som du och också uttryckt det i olika sammanhang men inte med din stringens och analysförmåga.Jag fäste mig särskilt vid ett tidigare inlägg: #28 under rubriken ”Var finns bevisen…?” ”…religiös kvacksalveri…”- vad träffande! Kan du inte författa ett manifest i denna anda och ”göra en Luther” på riksdagens port? Det är ungefär vad som skulle behövas i någon form,alltför många tror ju inte längre att jorden är platt för att inte tala om allt annat fuffens som tillåts fortsätta.

 36. 36
  Maggan A säger

  Annika #34

  aha jag förstår. Inte dags att kasta hatten i himlen riktigt än alltså…..

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ ulf pohl:

  Usch vad lättsmickrad jag är 🙂

  Ärligt talat så tror jag att vi står inför något som är ”oerhört stort”. Egentligen större än något vi kanske kan föreställa oss.

  Låt oss säga att vi ”har rätt” vilket allt, som jag förstår är vetenskap, tyder på. Låt oss också tro (naivt?) att vår ”LCHF- revolution” fredligt ska rulla på och att konsekvenserna också blir det vi vi också tror på; dvs. att folk inte kommer drabbas av någon av alla välfärdssjukdomarna om de äter strikt LCHF. Då kommer också alla som redan drabbats av diabetes och hjärtsjukdom att kunna göra sig av med det mesta i medicinväg.

  På samma sätt som på ön Tokolau då transportbåten med västerländska varor gick på grund på 70-talet och det blev avbrott i tillförseln av dessa varor under ett halvår och man då fundrade på att stänga sjukstugan på grund av att tillförseln av patienter också dramtiskt minskade så får man misstänka att samma ”katastrof” kan drabba vår egen sjukvård.

  All vetenskap tyder på detta om man vill se de fakta som finns i den verkliga kliniska verkligheten.

  Hos ALLA naturfolk som levde på LCHF fanns inte några av våra välfärdssjukdomar. De som inte kan ta in dessa vetenskapliga fakta i sin syn på förhållandet mellan kosten och vår hälsa har i mina ögon överhuvud taget INGENTING med vad jag skulle vilja kalla ett vetenskapligt förhållningssätt till vår verkliga verklighet att skaffa. Att påstå att man är vetenskaplig men blunda för fakta som i grunden tillbakvisar det man påstår (att kolhydrater är nyttiga) är faktiskt avancerat bedrägeri! Och då spelar det faktiskt ingen roll hur det dribblas runt med avancerade statistiska analyser i händerna på de stora läkemedelsbolagen för att försvara detta bedrägeri.

  Men man får inte blunda för konsekvenserna när detta med LCHF som livsstil ”rullar på”! För att LCHF inte är frågan om någon ny ”hallonbåtsdiet” börjar nu bli alltmer uppenbart för våra myndigheter.

  Jag håller just på att avsluta ”Vegomyten” av Lierre Keith som är en lika ”unik” läsning som Claude Bernard men på ett hellt annat plan men egentligen betydligt mer omtumlande för att hon målar just upp konsekvenserna av vår nuvarande ”kostpolitik”. Det hon målar upp är faktiskt en ren dystopi och det ruskiga är att jag är benägen att hålla med henne om det mesta. Frågan är bara om tidsperspektivet.

  Det vi förespråkar, hur rätt detta än är, kommer ändå att vara en utopi som troligen också kommer att sluta i en dystopi.

  Utbildade välbeställda människor är förstås de första att ta till sig LCHF och detta är förstås bra för detta banar vägen, som det mesta ”överklassen” har hittat på genom tiderna, också för vår ”matrevolution”. Samtidigt lever vi i en marknadsekonomi vilket betyder att priserna på den ”riktiga maten” kommer att stiga i takt med efterfrågan.

  Redan nu breder klassklyftorna ut sig på många olika plan i världen och det har sedan länge varit välkänt (för dem som velat se förstås) att det är framförallt de fattiga i världen som har drabbats av fetma och alla sjukdomar som kan associeras med det metabola syndromet. Detta är också ett av Gary Taubes huvudteman i boken Good Calories and Bad Calories.

  Så våra vedersakare har därför egentligen helt rätt när de anklagar oss: ”Hur skulle det gå om alla skulle satsa på LCHF och äta naturbetat kött?”

  Mitt obehagliga svar är att detta kommer inte att inträffa för att det är bara vi ”rika” som kommer ha råd med den dyra ”riktiga maten”. De fattiga och outbildade runt om i världen kommer fortsätta att äta billig och näringsfattig kolhydratmat och ”trösta sina skrikande barn med utspädd Coca-Cola” och också drabbas av det metabola syndromet och allt sjukligt elände som detta för med sig men kanske också till läkemedelsbolagens stora förtjusning om de nu kommer ha råd med medicinerna. Det fiffiga är föstås redan idag att mycket av medicinen bekostas genom skattemedel i olika länder så vinsterna lär vara säkrade i viss mån.

  Som LCHF’are tror jag faktiskt inte vi har råd att blunda för dessa obehagliga fakta. Vi är knappast betjänta av att som våra myndigheter gör blunda för denna verkliga verklighet. När jag i Uffe Ravnskovs böcker såg det ironiska ”sambandet” mellan skattesatsen i de olika kranskokmmunerna till Stockholm och förekomsten av hjärtdöd (tror jag det var) så slog det mig omedelbart att de kommuner där det var mest hjärtdöd (och högst kommunalskatt) också var de kommuner där den fattiga delen av Stockholms befolkning ”råkade” bo. Så sambandet vara kanske indirekt sant och det gick via ”fattigdom”.

  Så LÄS PÅ!

  Skaffa riktigt kunskap!

  Var helt enkelt vetenskapliga!

  Okunnighet har de fattiga aldrig mått bra av!

  Och blunda inte för verkligheten även om det gränsar till ett tabubegrepp att tala om att det skulle finnas fattiga och rika i vår värld och att det skule innebära någon skillnad i häsloläget! Själv tror jag tyvärr att detta är ett ”vetenskapligt” faktum hur obehagligt det än kan vara att erkänna det

 38. 38
  ulf pohl säger

  Tack Professor Göran för det utförliga svaret.Jag har också läst och äger de böcker du nämner (samt många fler) och det är väl därför att jag i dig till min stora glädje har hittat en meningsfrände.Uffe Ravnskov väckte faktiskt min nyfikenhet för ganska exakt 4 år sedan.
  Jag undervisar pensionärer i liten skala och försöker transformera dom till friska människor och revolutionärer (går det?) .Där kommer jag att begagna mig av dina uttalanden för att de är så träffande och välformulerade med ett tydligt förnimbart underliggande raseri.Får jag? Tack för att du finns och engagerar dig.Du behövs verkligen!

 39. 39
  ragnhild säger

  #38
  Hänger mig på, and if somebody get a big head, they´re probably worth it. Kram till er alla 🙂

  Prof. Göran, glöm den lilla kontroversen om fattiga och rika – du brukar begreppen som man ska …

 40. 40
  ragnhild säger

  Josef Boberg:

  Kan du ge info/råd om ett bra magnesiumtilskott. Jag ska fylla på lageret (i skåpet 😉 ) – är lite osäker på typ. Du har så mycket spännande tankar och konkreter på din blogg. Vad måste jag tänka på ved inköp?

 41. 41
  Professor Göran säger

  @ ulf pohl:

  Självklart får du använda mina argument när du hjälper människor att bli friska.

  Jag har nu precis läst ut ”Vegomyten” och har ocks sammanfattat min intryck i en ny ”Professor Göran” krönika som följer här. Oundvikligen dyker också världspolitiska frågor upp eftersom jordbrukspolitiken på samma sätt som kostråden är internationell.

  För en gammal ”revolutionär”, om man nu kan använda ett sådant ord om sig själv, så är det som att återvända till den tid för 40 år sedan i början av 70-talet då det ”begav sig” när man läser Lierre Keith bok ”Veganmyten” och som genomsyras av samma vrede över en orättvis värld och som också kanske var den främsta drivkraften hos oss som då engagerade oss i samhällsfrågorna. Vi frågade faktiskt inte vad vi kunde få ut av världen utan egentligen bara vad vi själva kunde göra för att göra världen mer rättvis. Denna rättvisekänsla har nog också alltid varit ett utmärkande drag för ungdomen över hela världen och genom alla tider under den tiden i livet då våra livsstigar formas. Det blir helt enkelt en fråga om moral och att avslöja den cyniska ”dubbelmoral” som genomsyrade vår värld för femtio år sedan och fortfarande genomsyrar den idag och nu möjligen i ännu högre grad.

  Vietnamrörelsen var en del av den studentrörelse som växte fram under 60-talet och som då ifrågasatte den grund som vårt västerländska samhälle vilar på, de uppenbara orättvisorna i världen och då inte minst det koloniala förtrycket men framför allt det uppenbart bisarra krig som världens dominerande stormakt bedrev mot en av världens fattigaste bondebefolkningar. Det som då pågick var faktiskt ”helt sjukt” för varje moraliskt tänkande människa och hade man väl börjat tänka var det svårt att sluta. När ”fjällen hade fallit från ögonen” så var det lätt att se det apokalyptiska resultatet av de armador av B 52:or som rullade ut bombmattor över landsbygd, byar och städer i Vietnam; ett resultat som fick miljontals studenter över hela världen att gå ut på gatorna och visa sitt uppriktiga hat mot dem som man såg ligga bakom detta – den amerikanska monopolkapitalismen. Nå – den fick som bekant ”bita i gräset” i Vietnam och smyga ut med svansen mellan benen men denna monopolkapitalism härskar fortfarande oinskränkt idag om än i alltmer ruttnade skal som var och en ser som t.ex. åker runt i USA och ser sig om med öppna ögon.

  Lierre Keith ser samma apokalyps men i en annan skepnad – hur jordbruket, och speciellt då i händerna på samma krafter som låg bakom USA:s krig på 60-talet, nu föröder vår planet i en alltmer accelererande takt.

  Det intressanta anslaget i hennes bok är hur hon klär av sin ärliga individuella önskan om en bättre värld och som tidigt i hennes liv manifesterades i hennes egen personliga moraliska lösning i form av veganism och som ett svar på den uppenbara misshandeln av djur som snarast kan jämställa med tortyr och som den industriella och internationella livsmedelsindustrin institutionaliserat . Nå – att i dubbelmoralens namn blunda för institutionaliserad tortyr är ingenting nytt i mänsklighetens historia. Hur kunde annars Nazisterna i industriell skala mörda 8 miljoner människor i sina gaskammare utan några större protester från omvärlden?

  Efter tjugo år av veganism och med en helt sjuk kropp som resultat insåg Lierre Keith själv till slut och helt plötsligt att hennes personliga veganlösning bygger på en myt som också är grunden för en kult – en vegankult. Hon förstod då – efter att ha ”läst på” och detta på ett alldeles imponerande sätt – att världens problem faktiskt inte ligger i att vi äter kött utan att det är jordbruket i sig själv som tar död på det mesta av jordens livsformer och idag i en alltmer rasande takt. Framför allt är det de så kallade monogrödorna i form av vete och soja som idag är förödande inte bara för hela jordens ekosystem utan även för oss människor som äter dessa produkter eftersom vi helt enkelt inte är evolutionärt anpassade till dem – vi blir helt enkelt sjuka av dessa grödor. Att vi blev sjuka av dessa monogrödor redan för 10 000 år sedan då de först infördes visar sig genom alla arkeologiska skelettfynd där man sida vid sida kunnat jämföra jordbrukarnas deformerade porösa skelett med de fasta välformade skelett från de jägare och samlare som då fortfarande levde parallellt med den jordbrukande befolkningen. Denna jämförelse har sedan gjorts många gånger och med samma resultat.

  Nå – vad har hon för lösning på detta galopperande ”vansinne”?

  Som alla så inser hon att jordens stora befolkning är så stor som den är idag just på grund av odlingen av dessa monogrödor men att detta är ohållbart i längden och att vi nu förvandlar jordens yta till en öken i snabb takt. Det är därför bara en tidsfråga innan vi ”nått vägs ände”. Enligt Lierre så slutar det hela antagligen med en ”kraschlandning” och det är inget roligt scenario. När det går åt pipan har människor som ”inte tänker” också en obehaglig benägenhet att falla för ”enkla lösningar” med diktatoriska ledare – helt enkelt fascism där det första offret är demokratin. Hon är därför inte förvånande för en aktiv demokrati på gräsrotsplanet som en motkraft i framtiden.

  Hela hennes grundinställning är att vi måste återgå till ett jordbruk där vi ersätter odlingen av ettåriga monogrödor med en omfattande djurhållning i ett nära samspel med våra naturliga förutsättningar – alltså inga djurfabriker – en djurhållning som möjligen på sikt kan återskapa den miljö som jordbruket förstört. Detta innebär också att jordens befolkning dramatiskt måste minska för annars kommer vi i allt snabbare takt rusa mot klippbranten och kraschlandningen.

  I grund och botten är hon väldigt pessimistisk om vår planets framtid. Samtidigt som hon inser att lösningen inte kan ligga på ett individuellt plan genom val av en personlig livsstil och att den enda lösningen därför ligger i en demokratisk rörelse som kan bjuda motstånd mot den nuvarande utvecklingen så ser hon få tecken på en sådan idag. I vår individualiserade värld är det också svårt att se en sådan men de demokratiska gräsrotsrörelserna i Arabvärlden visar förstås att man inte ska ge upp hoppet helt.

  Dessutom är hon som jag själv ”feminist” för att hon på samma sätt som jag ser den manliga kvinnoförtryckande militärkulturen som dominerar världens maktelit (världsbankschefens Dominique Strauss-Kahns våldtäktsförsök på städerskan i New York kan kanske tjäna som ett typiskt exempel) som en viktig ingrediens i den pågående destruktiva processen som föröder jorden.

 42. 42

  ”Kan du ge info/råd om ett bra magnesiumtilskott. Jag ska fylla på lageret (i skåpet 😉 ) – är lite osäker på typ. Du har så mycket spännande tankar och konkreter på din blogg. Vad måste jag tänka på ved inköp?”

  Nja… – #40 Ragnhild – jag är ej så bra på det här med tablettmagnesium – för jag ”dricker” ju själv magnesium sedan 1996. Detta därför att magnesium joniserat i vatten är ju det lättaste för kroppen att ta upp = ingen joniseringsprocess av pulvermagnesium i mag- och tarmsystemets vätskor erfordras.

  Så Du får prova Dig fram – och kolla gärna magnesiuminnehållet i de drycker Du köper – och välj då företrädesvis dem med höga magnesiumhalter.

 43. 43
  ulf pohl säger

  @ Professor Göran. Tack, även om jag var helt säker på svaret och redan skrivit av en del och skapat dokument för vidare bruk nu på fredag och senare.
  Bra att du lyfter debatten åtskilliga snäpp i dina krönikor som jag uppskattar oerhört. Själv var jag ingen revolutionär när det begav sig, jag har vaknat i ett senare skede. Nu upplever jag en personlighets-och åsiktsförändring som är insiktsstyrd men svårsmält för en del relationer (släkt, bekanta osv.). Liksom en fortfarande god vän, han från vänster och jag liberal, har vi båda blivit, som han uttryckte det ”politiska vildar” och därmed ”hemlösa” i politiken. Därav min vurm för ett politiskt initiativ. Man vill ju ändå kunna påverka.

 44. 44
  Sten Bsell säger

  @ Maggan A:

  Till Maggan A:

  Jag kanner till en pagaenede studie av Professor PA Öckerman..
  Delrapport av 26 deltagare : https://www.lchfhalsa.se/aktuellt.html
  Finns nagra andra sammanstallningar?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa