SLV yttrar sig om LCHF

På SLV:s hemsida: Frågor och svar om LCHF.
Påståenden: LCHF ger förstoppning. Vilka siffror har de på det?
LCHF ökar risken för tarmcancer, pga brist på fibrer. Vilken vetenskap har de bakom det?
LCHF höjer de farliga blodfetterna, vilket ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Vilken vetenskap har de bakom det?
Mättat fett ökar risken för hjärtsjukdom. Vilken vetenskap har de bakom det?
Personer som äter vegetabilier och fisk är friskare än de som äter animaliskt protein och fett, och lite grönsaker. Vilken vetenskap har de bakom det?
Brist på fibrer, fullkorn, frukt och bär ger näringsbrist. Vilken vetenskap har de bakom det?

Sedan fortsätter artikeln med staplade påståenden, alla helt utan vetenskapligt underlag. De hänvisar till världens samlade expertis, och har tydligen inte tänkt tanken att det etablerade vetenskapssamhället kan ha fel.

Comments

 1. 1
  aviator1945 säger

  Verkar något mer sansat än vad vissa ur etablissemanget har hävt ur sig på sistone. Men fortfarande en hel del trossatser utan uppbackning inom modern forskning…..

 2. 2
  Christian säger

  Det var mycket prat om förstoppning och dålig andedräkt. De kunde ju skrivit lite om att det hjälper mot IBS också.

 3. 3
  Konsument säger

  Man tappar alldeles tron på statliga myndigheter!

 4. 4

  Livsmedelsverkets samarbete med brödinstitutet lyser igenom i allt de säger. Huvudtesen är att vi måste äta bröd för en fullgod hälsa. Numera vet alla att vetebröd är skadligt, så därför har de (Functional Food) bevisat att fullkornsmjöl och rågmjöl är mindre skadligt än vetemjöl.

  Det märkliga är att alla mina förstoppningar och oroliga mage försvann som ett mirakel när jag äntligen lyckades fimpa brödet.

  Jag ser också en nyansskillnad när man pratar om ett konsensus bland näringsexperterna (?). Det stämmer nog att Marcus och Rössners, gelikar världen över är överens. Det är väl bara det problemet att de inte kan verifiera det med forskningsresultat som bevisar deras konsensus. Hade det funnits bevis, så skulle det ha spikats fast på kyrkporten. Så alla skulle ha sett det.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Christian:
  Och de glömde visst att berätta att LCHF är bra mot diabetes också.

 6. 6
  Maggan A säger

  Upp till bevis SLV!

  Snacka en massa kan vem som helst göra. Men att styrka sina påståenden med källor är en bra idé om man vill bli tagen på allvar.

 7. 7

  Enligt dem så är man väl förstoppad om man inte gör #2 minst en gång/dag. De glömde visst berätta att man sparar in på ganska mycket toalettpapper.

 8. 8
  ragnhild säger

  Dr. Annika, de har inte något bevis.

  Men de har mycket forskning som säger det de gärna vill tro? Ber du dem komma upp med länker, så gör de det?

  För balansens/säkerhets skuld kan det doch vara klokt att du/vi läsar ”forskningsfusket” av Ralf Sundberg, mens vi väntar.. 😉

  ”Kveldsöppent” o.a. informerade mig om att ”det bestående gäller som fakta”. Inget annad når inn. Det är läget. Men de har utvidat med trams som ”treg mag.e”*, ”ok, enbart som kortvarig slankekur” o.a. som man ibland ser som motargument mot lchf. Latterlig hur de snappar upp några få yttrande på detta sättet, och tar det med i deras off. skriv om kosten LCHF. Inkompetent och patetisk agerande.

  * treg mage – hur länge, 1 dag, 2,3 – Vem har inte ibland treg mage? …. orsakad av olika skäl.. Vi äro människor ni slv-representanter, med bekymmer, med för lite sömn …. akkurat som ni. Har ni aldrig treg mage kanske… Skriva som ni gör i ett offentlig dokument – okunnig – Jag gör som Poirot, lagar ett galant ”Belgisk sväng” med mina två händer ”ÅT ER” .

  Boken, ”matrevolutionen” – den har ni inte läst?

 9. 9

  Strikt lchf. Men äter pizza varannan helg och någon glass i månaden + några glas vin = Dödligt?

  Skulle denna diet kunna vara skadlig, någon som vet??

 10. 10
  ragnhild säger

  #9
  Shit – Bättre utelämna ”strikt lchf” – om du vill det ska vara dödligt 🙂

 11. 11

  Förstår hur du menar. Ragnhild.

  Det händer att jag stoppar i mig lite skräpmat ibland.
  Men frågan var nog om detta skulle kunna skada med den mängd mättat fett som man stoppar i sig?
  Någon som vet vad som händer med kroppen när insulinet stiger sedan går tillbaka till ketogen kost och detta går som en jojo pga av fusk.

  Jag går ju inte upp i vikt snarare neråt men ligger på en bra vikt.

  Så jag tänkte mest ur ett hälsomässigt perspektiv.

  kan ju inte säga att jag äter strikt lchf just nu med 5g kolisar pr måltid, varje dag året runt, som jag gjort förut.

  Överdrev dödligt :D. Fast hjärtattack och stroke kanske ligger närmre inom en framtid.

  Förut åt jag mycket godis, snabbmat och annat skräp + svensk husmanskost då var jag något överviktig.
  Så nu äter jag LCHF men ett par gånger i månaden blir det mörk choklad, ev 1 pizza/kebabrulle, några glas alkohol.

 12. 12

  Det här är ju jättebra! 🙂
  Det SLV i själva veket gör när det lägger upp denna ”frågor och svar om LCHF” är att redovisa sina egna djupa kunskapsluckor samt att de sitter och hittar på strunt på fikarasterna.
  Därmed går det att bemöta dem på punkt efter punkt.
  Alltså öppen väg för ett samlat bemötande från A.D, Kostdoktorn, Lchf.se, Kostdemokrati.se och vilka som helst.

  SLV är ett stort skattefinansierat skämt.
  De borde snarast inordnas under Socialstyrelsen som har bättre kompetens istället för att lyda under det fiber- och spannmålsälskande Landsbygdsdepartementet (f.d. Jordbruksdepartementet)
  Detta verk sitter i sin tur i knäna på brödinstitutets Ingemar Gröön som tycker att vi inte ska läsa innehållsdeklarationerna så noga och att det är helt OK med 10% tillsatt socker i brödet så vi får i oss de ”nyttiga” fibrerna (det osmältbara tröskavfallet).

  Alla som arbetar på SLV i dag är tyvärr medskyldiga till att deras LCHF-fientliga propaganda förhindrar ett möjligt tillfrisknande för en halv miljon Svenska diabetiker och överviktiga.

 13. 13

  Fiberfylla

  En annan miss är fiberfyllan, som kan orsaka IBS-liknande besvär – toabesöken är frekventa, det kurrar, kör och gaserna kan vara magnifika. Många tror att deras mage behöver mer fibrer när den är i olag – men istället kan mer fibrer förvärra problemen.

  – Många har fallit för reklamen att man ska äta mycket fibrer. Det blir som att äta ärtsoppa varje dag. Det finns de som inte tål det.

  ur Aftonbladets intervju med Peter Benno

  https://www.aftonbladet.se/halsa/article11518133.ab

 14. 14
  Birgitta Didrikson säger

  @ Lotta B:
  @ Lotta B:
  Gillar!

 15. 15

  ” Livsmedelsverkets råd måste bygga på det som vetenskapen säger om hur matvanorna påverkar hälsan på lång sikt, inte på personliga erfarenheter från människor som mår bättre för att de gått ner i vikt.”

  I alla fall för mig är det ganska enkelt att välja väg. Jag väljer gärna att fortsätta må bra på LCHF-kost i stället för att lyssna på hur vetenskapen anser att jag ska må. Synd bara om dom som hellre lyssnar på vetenskapen, dom kanske missar chansen att må bättre.

 16. 16
  ulf pohl säger

  Annika,varför bry sig längre om LMV,de har ju inget förtroende hos folk kvar i nuläget.Samma med VoF. LMV är ju nu bara en energitjuv och sådana skall man inte umgås med.Bättre att fortsätta föra fram sitt budskap och strunta i systemkramarna.Du har fått dom att vackla och de faller snart på eget grepp.

 17. 17

  Att få oss att käka en massa fibrer är bara en smart affärsidé, lura i folk att det är nyttigt och oumbärligt då kan vi sälja skräpet också..

 18. 18

  Du har helt rätt Nr 12.

  På ett sätt bra! svart på vitt vad om tror! 😉

  Förstoppning? – När nu oerhört många rapporterar om förbättringar vad gäller problemmagar och tarmsjukdomar. Märkligt!

  Det är ju just det du påpekar, Annika som dom är fel på….

 19. 19
  christina johansson säger

  Mina blodfetter har förbättrats rejält efter att ha ätit efter dina kostråd för diabetiker Annika!
  Vid diagnosen för två månader sedan låg de skyhögt. Började då med LCHF och de har redan nu gått ned, fick jag reda på idag, plus att Hba1c under samma tid gått ned från 63 till 41. Känns helt rätt att fortsätta med LCHF.

 20. 20

  Det är många här ovan som säger saker jag kan hålla med om men… märkte ni den subtila förändringen? Den där som antyder att de är medvetna om att de kanske har fel så bäst att försiktigt, försiktigt förändra budskapet… I pressmedelandet skriver de ”(För de flesta är inte det viktigaste att äta mindre fett utan att äta rätt sorts fett,) och Livsmedelsverket förordar inte heller en fettsnål kost.”
  Sen att resten mest är rappakalja… 😉

 21. 21

  Andra halvan av sidan är hyfsat OK, men håller med, sidan som helhet ger inget seriöst intryck. LCHF är för mig ingen bantningskost. Jo det stämmer att en variant av LCHF kan användas för bantning, men generellt är det så att äter du rätt kost, så kommer kroppen att väga rätt också. Vem tror sig kunna mer än vad våra gener vet som utvecklats under miljarder år.

  Klart att det är OK med kolhydrater, de flesta klarar att äta så mycket grönsaker de orkar. Själv har jag märkt att efter 6 månader med LCHF, så har jag numera svårt att äta kolhydratrik mat, dvs snabba sådana, mer än smakbitar, magen säger ifrån direkt, och efter ett tag uppstår en allmän olustkänsla. Men visst tar jag en chokladbit ibland, eller varierar den sockerfria filen med en handfull blåbär, det är inga problem. Mår som en prins, och ingen förstoppning eller annat, tvärtom mår magen ännu bättre än tidigare. Väger mindre, ingen uppblåst mage, inget hungersug, mindre trött och mer ”vaken”. Faktiskt bättre balans också, i vilket fall säger Wii brädan det.

 22. 22

  Läste i Sydney Morning Herald att det numera tillverkas
  ett Low Carb öl i Australien. Hoppas nu att det
  kommer hit snart, då blir vi fler LCHF-are alldeles säkert
  Men någon garanti för mindre ölmage lovade man inte.

 23. 23

  Conny , Low carb öl har sålts en 5-6 år på systembolaget! Men lite ölmage får man räkna med av det 😉

 24. 24
  Professor Göran Sjöberg säger

  Att detta med Low Carb sprider sig internationellt fick jag ett tydligt bevis på i förrgår i Cambrige där jag på en pub stötte ihop med en bekant från USA.

  Vi satte oss vid hans bord och jag kunde då inte låta bli att lägga märke till att han undvek alla kolhydraterna på sin ”Fisch and Chips”. Jodå han var väldigt medveten om att det enda sättet för honom att bli av med sin runda mage var genom att skippa kolhydraterna.

 25. 25

  Barry Groves hänvisar till en rad undersökningar som visar att fiber ÖKAR risken för tarmcancer. Se Trick and Treat s. 117-128 och noterna. Att mättat fett skulle innebära risker kunde de inte belägga för två år sedan, ett pinsamt fiasko som fick redaktören för DM att ställa en försiktig undran. De övriga påståendena verkar vara s.k. surrogatargument.

  Jag hade trott att när sånt där framförs av en myndighet vore det mediafolkets roll att fästa ögonen på detta. Om Riksbanken t.ex. uppträdde på motsvarande sätt skulle det bli ett jäkla väsen.

 26. 26

  SLV har meddelat vad som gäller och ”så talar vi´inte mer om det” 🙄

  Starta ett folkuppror!!!

 27. 27

  Nu dricker jag inte alkohol, men när ni pratar om low carb öl så kom jag att tänka på en artikel för två år sedan. I Japan på ön Hokhaido funderade man vad vad man skulle göra med överskottet av mjölk. Så han uppfann öl som var gjord på mjölk! Bilk heter det!

  https://www.japanprobe.com/2007/01/31/milk-beer-bilk/

  ”A brewery here has succeeded in producing a low-malt beer with milk, after the drink was suggested as a product that would help use up surplus milk.

  The drink, called “Bilk” will go on sale on Feb. 1. It reportedly has a fruity flavor that its brewers hope will be popular among women.”

  Bör påpekas att de flesta asiater/japaner är laktosintolleranta så inte är det mycket mjölk som går åt i landet. Hur det är nu efter kärnkraftolyckan vet jag inte, men Hokkaido ligger på säkert avstånd, möjligen.

  Inte alls säker på vad den innehåller, men det var just att den är gjord på mjölk och innehåller lite malt som får en att ana att den KAN innehålla lite kolhydrater.

  https://www.atl.nu/lantbruk/japansk-bryggare-tillverkar-ol-av-mjolk

  Man kanske ska fråga systemet om de kan testa ta hem några så man kan kika och utvärdera den försiktigt. 🙂

 28. 28
  Lars Bern säger

  När Cancerfondens styrelse för tio år sedan beslutade att be forskarna ta fram kostrekommendationer för minskad cancerrisk, visade det sig att man inte ansåg att det fanns någon forskning som kunde underbygga sådana rekommendationer. Inte ens det där med tarmcancer och fibrer var visat. Jag har försökt följa forskningen sedan dess och har inte stött på något som ändrar den slutsats vi drog, att avstå från kostrekommendationer. Det enda jag sett på senare tid är att den nitrit (E250) som tillsätts till charkprodukter är cancerogen.
  SLV lägger givetvis ut dimridåer för att rädda sitt eget skinn. Etablissemanget kommer att komma med det ena desperata utspelet efter det andra för att försöka få stopp på LCHF-revolten. Deras fasa är den dag om några år när alla konstaterar att de som ätit LCHF blivit mkt friskare och haft betydligt mindre problem med sjuklighet.

 29. 29

  Professor Göran Sjöberg Skrev:

  Att detta med Low Carb sprider sig internationellt fick jag ett tydligt bevis på i förrgår i Cambrige där jag på en pub stötte ihop med en bekant från USA.
  Vi satte oss vid hans bord och jag kunde då inte låta bli att lägga märke till att han undvek alla kolhydraterna på sin ”Fisch and Chips”. Jodå han var väldigt medveten om att det enda sättet för honom att bli av med sin runda mage var genom att skippa kolhydraterna.

  LowCarb kommer från USA inte tvärtom.

 30. 30
  aviator1945 säger

  #6 Maggan A & #8 Ragnhild

  Jodå, SLV lagt ut ett antal länkar till diverse studier på nedre delen av https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Om-fett-kostrad-och-Livsmedelsverkets-experter/Mattat-fett—vetenskapen-bakom/. Har inte haft tid att studera dem, men skulle inte förvånas om ett flertal av dem endera var av tvivelaktig kvalitet och/eller ”had been overcome by events”, dvs hade kullkastats av nyare forskning (vilken inte redovisats av SLV).

 31. 31
  pensionär säger

  SLVs representanter klarar inte tevedebatter! Nu försöker man informera på sin hemsida, där man UNDERLÅTER ATT VARA TYDLIG MED ATT med att kostrekommendationerna endast vänder sig till den friska, normalviktiga och normalt rörliga delen av befolkningen. Själv har jag ätit strikt – normal LCHF sedan tre år tillbaka. Jag mår bättre och bättre dag för dag.

  Kära SLV, det går att lura alla en tid, några låter sig luras hela tiden, men det går aldig att lura alla hela tiden!

 32. 32
  Anhörig säger

  pensionär Skrev:

  SLVs representanter klarar inte tevedebatter! Nu försöker man informera på sin hemsida, där man UNDERLÅTER ATT VARA TYDLIG MED ATT med att kostrekommendationerna endast vänder sig till den friska, normalviktiga och normalt rörliga delen av befolkningen. Själv har jag ätit strikt – normal LCHF sedan tre år tillbaka. Jag mår bättre och bättre dag för dag.
  Kära SLV, det går att lura alla en tid, några låter sig luras hela tiden, men det går aldig att lura alla hela tiden!

  Är det så, att Statens Livsmedelsverk (SLV) har ändrat sina kostrekommendationer från att gälla alla till att enbart gälla friska? Hur har SLV motiverat det? Hur har SLV informerat om detta? Jag tänker bl a på maten på sjukhus och i äldrevården, just där är ju människor sjuka och får normalkost. Det kan möjligen skilja så till vida att undernärda får s k energikost, som möjligen inte är så fettsnål. Inom äldrevården blir man ju sällan eller aldrig frisk, snarare tvärtom.

 33. 33

  På denna sida informerar SLV om att kostrekommendationerna är för friska personer som är fysiskt aktiva:
  https://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/

 34. 34
  Anders S säger

  Jag tycker att SLV skall se till att samtliga i deras personal, deras vetenskapliga rådgivare, landstingsadministratörer och politiker samt dietister och kostrådgivare till 100% följer tallriksmodellen och deras egna råd. Om de i första hand ser till att dessa grupper äter enligt SLV:s rekommendationer skulle vi få en bättre värld inom sinom tid.

 35. 35

  Anhörig:<
  Är det så, att Statens Livsmedelsverk (SLV) har ändrat sina kostrekommendationer från att gälla alla till att enbart gälla friska? Hur har SLV motiverat det? Hur har SLV informerat om detta?

  Det hände för kanske 3 år sedan. En stor epidemiologisk undersökning i USA gav resultat som inte gick att förena med SLV:s ”kostråd”. Man kom ifrån problemet genom att plötsligt ändra uppdraget till att handla om enbart friska personer, något som tidigare inte nämnts. Hemsidan redigerades grundligt om på ett par dagar..

  Men då hamnade man i ett knipslugt läge, eftersom SLV åberopar Nordic Nutrition Recommendations, som till stor del även handlar om kost för diabetes, hjärtkärlbesvär, cancer, etc. Alltså måste NNR göras om för att stämma med ”kostråden”, och det pågår väl nu. När den nya upplagan kommer blir det intressant att se hur man slopat rätt mycket material. Dessutom blev en del böcker som Livsmedelsverket själv hade utgivit en belastning, eftersom de även handlar om sjukdomar. De togs därför bort från katalogen.

  Ansvarig för detta cirklande mellan källmaterial -> tillämpning -> ändrad tillämpning -> ändrat källmaterial för att passa ny tillämpning är Wulf Becker, professor hos Livsmedelsverket.. Det har inte med vetenskap att göra, men sådan hantering är inte en nyhet i västerländsk idéhistoria när f.d. experter vill återupprätta sin auktoritet.

 36. 36

  16: Klart att Annika, och alla vi andra LCHF-are skall bemöta Livsmedelsverket, så ofta vi kan. Det finns fortfarande många som inte inser att vi i åratal blivit felinformerade om vad som är hälsosamt att äta och vad som är skadligt för oss

 37. 37
  Professor Göran Sjöberg säger

  Lars Bern Skrev:

  SLV lägger givetvis ut dimridåer för att rädda sitt eget skinn. Etablissemanget kommer att komma med det ena desperata utspelet efter det andra för att försöka få stopp på LCHF-revolten. Deras fasa är den dag om några år när alla konstaterar att de som ätit LCHF blivit mkt friskare och haft betydligt mindre problem med sjuklighet.

  Jag försöker själv att inte tänka tanken men det du här antyder är faktiskt att hela SLV är en ´”korrupt” myndighet. Det är en sak att enskilda personer är korrupta men om en hel myndighet är det så kan man undra vart Sverige är på väg.

 38. 38
  Sten Bsell säger

  @ erik:
  Prova arteriografi ett par ganger om aret om du vill veta sakert om du har rad att fuska eller ej.
  Har en lank: https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/arteriografi1

 39. 39

  Om ansvariga på SLV hade den goda viljan skulle det vara mycket enkelt att tydligt informera om att kostråden endast vänder sig till friska normalt aktiva individer. Se bara hur nyckelhålsmärkningen presenteras på hemsidans förstasida. Vad gör man, jo smyger in meddelandet på en plats som kräver att den som är sjuk måste klicka sig fram bland en massa länkar. Fiffigt ordnat!

  Inte ens vård, skola och omsorg är informerade. Enligt Bengt Ingerstam får kommunernas kostchefer sin information via ´Kostchefernas riksförening´, som sponsras av gissa vem. Kostcheferna får lära sig att det är SLVs kostråd som gäller i våra skolmatsalar. Nu skall Skolinspektionen dessutom kontrollera att lagen som inte finns efterföljs.

  Föräldrar kan enast agera på lokalplanet eftersom ´Riksföreningen Hem och Skola´inte har skolornas kost på agendan. Fiffigt ordnat igen. Undrar vilka som sitter i styrelsen för ´Riksföreningen Hem och Skola´? Hur som helst, tala om att härska genom att söndra 😉

  Det är faktiskt oansvarigt för att inte säga cyniskt att dölja/undanhålla viktig information för den som är sjuk. Men undanhållande av information är ju som bekant en välkänd härskarmetod.

  Det skulle vara intressant att veta hur stor del av befolkningen som känner till att det är SoS som ansvarar för kostråden till diabetiker/överviktiga/sjuka? Socialstyrelsen har inte heller ansträngt sig i frågan. Annat var det minsann när vi skulle äta 6-8 brödskivor om dagen 😉

 40. 40

  @ Annika Dahlqvist:

  Det behöver de ju inte heller göra eftersom det är så ”smart” ordnat att det inte är SLV utan Socialstyrelsen som ansvarar för kostråden till diabetiker. Hur många diabetessköterskor vet det? Att sjuka drabbas av myndigheternas fasoner att skifta ansvarsområden mellan varandra utan att informera att så sker medan dess funktionärer marknads sig själva som speciellt intresserade av folkhälsan borde vara straffbart.

 41. 41
  Karl E. Arfors säger

  #2 och #18 talar om Förstoppning och jag vet att vissa personer har problem med detta vid omställningen.
  DEt gäller här att inte äta för lite fett ex mera Saus hollandaise och bearnaise – mera smör och olivolja på salladen och olivolja på ex ångkokt broccoli.

  Dessutom skall man öka intaget av Mg genom Super Magnesium 375mg från Great Earth man kan dubbla dosen och binda mera vatten – men använd aldrig Emgesan den rinner ut gm njurarna.
  Några gram C-vitamin Super C också från Great Earth 1g med långsam upplösning under 6 tim. hjälper också till och du behöver inte ha förstoppning utan Du kan reglera riktigt bra själv
  hälsar karl

 42. 42

  Jag tycker det här var alldeles utmärkt skrivet av SLV! Jag förstår inte hur en myndighet som i grunden är emot LCHF skulle kunna beskriva det bättre och alla och envar med lite öppet sinne kan nog läsa mellan raderna, att denna skrift är mycket mindre kritisk än allt annat som SLV tidigare producerat i sammanhanget. En bra början på ett mer normaliserat förhållningssätt!

 43. 43
  ragnhild säger

  #42
  SLV´s skriftliga sätt, tycks för mig vara en fortsättning av deras TV-uppträdanden. Surmulande, på hogget (i forsvarsposistion) – uförskämda med manglande respekt, jmf./ref. det infantilska sättet att bemöta Andreas (doc) – i frukost-TV osb.

  Inte på tal om att detta är ok. Det enda som är ok, är att de inviterar någon som pedagogisk kan förklara ”dem” vad LCHF går ut på. De ids ju inte själva setta sig inn i livs-stilen. Vidare att de tar till sig ”kunskapen” och brukar DENNE i sin information utad. Inte som nu, säger vad de har ”forstått” = kommer med sin egen inte sak-kunniga uppfatning. Alvorlig talad SLV ….

 44. 44

  @ ragnhild:

  ”SLVs skriftliga sätt, tycks för mig vara en fortsättning av deras TV-uppträdanden”

  Håller med dig till 100 %. De klarar inte av TV debatter! I TV avslöjas nämligen deras bristande kunskaper och osäkerhet inte endast i ord men även via röst och kroppsspråk. Skulle inte förvåna mig om de fortsättningsvis endast kommer att hänvisa till sin hemsida. Nu har man ju en gång för alla bestämt deklarerat, definierat samt upplyst allmänheten om vad LCHF är! SLV tar sig helt enkelt rätten att definiera LCHF.

  ”De ids ju inte själva setta sig inn i livs-stilen”. Det tycks som om de ”inte ids”, men jag tror mer på att det handlar medveten strategi. Under årens lopp har etablissemanget använt sig av hela raddan av tekniker:

  https://2.bp.blogspot.com/_BOdVXgzgC4o/SlRYxyREHqI/AAAAAAAAATM/upM4uHiF7cw/s1600-h/Bibliotek+-+2693.jpg

  SLVs funktionärer och uppdragsgivare hoppas givetvis att LCHF förespråkarna skall ge upp så småningom och att man med hjälp av den just nu pågående reklamkampanjen och skrämselpropagandan skall kunna skrämma oss att återgå till ordningen – den fettskrämda och kolhydratstinna lightkosten.

 45. 45

  @ ragnhild:

  Och SVT:s flamsiga debattprogram hjälper definitivt inte diabetiker/överviktiga. Man väljer att göra kostfrågan till oseriös underhållning när kost i själva verket handlar om liv och hälsa!

  ”Om vi inte vill vakna upp i ett nytt Berlusconiland bör SR, SVT och UR lämna Svenskt Näringsliv omgående!”

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article14183176.ab

 46. 46
  ragnhild säger

  #44/45
  Takk for goda/presisa kommentarer 🙂 Där kom vi i mål med den saken (tycker jag). ….. med en god samanlikning – mycket relevant:

  gt: Jag var innom google/norsk – och sorterade lite bland tolkningar av begreppet ”skarp” – – – –
  och tycker dette är ett eks. på slik jeg oppfatter/bruker det – har inte något med sarkasme att göra, obs.:

  ”Om vi inte vill vakna upp i ett nytt Berlusconiland bör SR, SVT och UR lämna Svenskt Näringsliv omgående!”

  ”Du får sagt det” (ment som kompliment) sier vi også her vest 🙂 — intressant med språk….

 47. 47

  Nu straffas barnen i Haparanda som en följd av att kommunstyrelsen beslutat att införa smör och mellanmjölk.

  ”Vi måste följa lagen om näringsriktig kost”, säger Paula Pietinhuhta, kostchef”. Beslutet att införa smör och mellanmjölk innebär att Haparanda kommun just nu går emot lagen om näringsriktig mat. Risken för att kommunen får kritik från skolinspektionen är överhängande.

  https://www.nsd.se/nyheter/tornedalen/artikel.aspx?ArticleId=6743137

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa