Umeåläkare rädda för naturligt fett

Jag såg nyss ett inslag på ”Sverige idag” (ca 2.23 in) där Sverker Olofsson intervjuade några Umeåläkare som var rädda för att vi nu ska få mera hjärtinfarkter när vi äter mera naturligt fett.
Detta trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för att intag av naturligt mättat fett ökar risken för hjärtinfarkt. Och inte heller för att naturligt mättat fett ökar kolesterolhalterna. Läs Uffe Ravnskovs bok ”Varför kolesterolmyten hålls vid liv”.
Sverker tycktes mycket övertygad av Umeläkarnas argument.

Samma inslag sändes senare i Rapport.
Det lät på Umeläkarna som att kolesterolvärdena nu har ökat hos Västerbottningarna, pga LCHF. Var finns den statistiken publicerad?
Man vill se siffror på att värdena har ökat, och att det är just LCHF-arnas värden som har ökat, för att man ska tro på det.
Sen har man inte ”ännu” sett att hjärtinfarkterna har ökat hos Västerbottningarna, berättade en av läkarna.

Västerbottensnytt.

På SVT.se: Forskare förvånas över fetttrend i Sverige. De har tydligen aldrig tänkt på att det kan bero på att LCHF fungerar för hälsa och vikt.

Andreas Eenfeldt intervjuad på SVT.se

 

Comments

 1. 1
  carlerud säger

  Länken är här

  https://svtplay.se/t/149527/sverige_idag

  Finns det någon länk till Sverker

 2. 2
  Anna Maria säger

  Det måste vara umeläkarnas ”förtjänst” att jag och mina arbetskamrater blev serverade lightprodukter till frukost på ett vandrarhem i Umeå för ett par år sedan. Jag fick gå ut och handla min frukost på närmaste livsmedelsbutik. Tursamt för mig fanns det någon som öppnade kl. 8. Tummen ner för Umeå efter detta!

 3. 3

  Tycker det är allvarligt, när nu läkare inte uppdaterar sig vad gäller forskning som visar att mättat fett inte alls är farligt och detsamma vad gäller de olika kolesterolparametrarna…..
  Har dom egentligen träffat/arbetat med patienter som ändrat kost/livsstil eller tror dom bara…… 😉

  Om nu infarkter minskat i Västerbotten så beror det säkerligen mer på minskad rökning.

 4. 4

  Stackars dessa läkares patienter ❗

 5. 5

  Sverker är trevlig men dålig på att lyssna, hör bara vad han vill höra. Det är min erfarenhet av honom, och han lider förmodligen av samma prestige som dietister och läkare som inte kan tro/ erkänna att de har/ har haft fel. Har slutat bry mig om de.

 6. 6

  Hänvisning…Uffe och Ralf…. Ralf och Uffe….
  när ska dessa fantastiska.. män få Nobelpriset…?

  tur att vi har vassa ”spottande” tungor,,
  som Sverkers och Malous
  de håller jämnvikt på
  ”fettvågen”

  tur att det finns duktiga kardiologer på NUS
  de har räddat många liv
  på oss
  ”kolhydratdumma” ”underförfettade” stackare……

 7. 7

  @ ”GILLA”:
  vart…vill….du…komma…..med….dina….kommenatrer?
  …..

 8. 8
  Eva Ivarsson säger

  Varför fick ingen debattera emot? Uffe+Ralf män som vet vad de pratar om – vågar man inte släppa fram de? Sorgligt med all desinformation! Fast på nätet kan man hitta info för de som undrar hur kroppen fungerar!

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ ”GILLA”:

  Men nu är du här Gilla!

  Men nog tycker jag att du nu tappade ditt poetiska ärliga anslag – synd!

  Poesi kan förstås bara vara en vacker balansgång!

  Nå – bara för att man har poetiska talanger så behöver man inte hamna ”rätt” här i livet vilket kanske Celine bevisade.

  En ärlig människa kan faktikst inte hoppa på Uffe Ravnskov.

 10. 10

  Hmmm …..
  … förstår nu att … betyder …… humanistiskt … poetiskt … pretto ….. Vegani ?

  Trollskt!

 11. 11
  svante börjesson säger

  Gilla 🙂

  du är bara en chicken ! om du är man ? o det är inte kul…. om du är kvinna så förlåter jag dig.. välkommen

  Svante

 12. 12

  SVENSKT NÄRINGSLIV!!! =) SVT woho.. tror mai-lis inflikade på svt text att det var sant allt dom sa i SVT.

  Kan inte tro på personer som ska sälja bantningsprodukter som mai-lis eller någon på SVT som står under svenskt näringsliv. Svårt att krossa lchf med sånt drabbel.

 13. 13

  Ang. Mai-Lis Hellenius, professor med inriktning på hjärt- kärlsjudomar vid Karolinska institutet.
  Hon talar på svt.se/rapport om denna farliga fettrend. Hon varnar för smör och förespråkar istället vegetabiliskt fett.
  Men hon ”glömmer” att berätta att hon får pengar från bl.a. Unilever (som gör bl.a. Milda, Lätta och Becel).
  Dessutom får hon pengar från bl.a. Pfizer, MSD, AstraZeneca, Sanofi-Aventis och Schering-Plough. Det är väl läkemedelsföretag, allihop?
  (Varför behandla/minska besvären från sin diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter m.fl. sjukdomar med något så simpelt som MAT när det finns mediciner?)
  Hon har själv deklarerat att hon fått pengarna här: https://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat%20vid%20diabetes/Diabetes_kap11.pdf se sidan 375.
  Kan inte folk förstå att det ligger nästan bara ekonomiska intressen bakom många kostråd?

 14. 14

  Jag missade alltså inslaget på Rapport och gick då in på svt.se/rapport för att se. Där var det inga umeåläkare men däremot denna Mai-Lis. Men dom säger ju typ samma sak.

 15. 15

  Det är lite förvirrande. Jag hade nu väntat mig ett krig från multinationella ekonomiska intressen. Kampen om opinionen är ett måste för livsmedelsindustrin. Det borde de uppnå med enorma annonskampanjer, artiklar om vetenskaplig forskning, anonyma sabotörer i dessa kommentarsfält.

  Men det jag ser är läkare, professorer och journalister som gör det ena konstiga och vetenskapligt främmande reportaget, efter det andra. Hur kan livsmedelsbolagen få dessa hederliga yrkesutövare att anstränga sig så hårt och riskera sin yrkesheder. Genom att snacka en massa oinitierat skräckpropaganda om oss och vad vi äter på bästa sändningstid. När det får maximal genomslagskraft. Vårt svar genom Andreas går att hitta på SVT.se. Därmed verkar SVT ha uppfyllt kravet på opartiskhet. Varför kan dessa ”redskap” inte skaffa sig åtminstone lite informationom vad det är som händer i samhället med oss FOLKET. Rapport är en vidrig s.k. oberoende nyhetskanal och jag ska aldrig mer tro på ett ord som de säger. Kommer de någonsin att säga något som jag gillar så ska jag nog utvärdera min uppfattning. Tv, tidningar och myndighetspersoner är de som vildsint attackerar oss. Med alla medel. Undrar om det är Machiavelli som regerar detta land?

 16. 16

  Det känns mer och mer som om media nu kör LCHF-larmen som utfyllnad, när man inte har något annat att rapportera om.
  Själv har jag sänkt mina kolestrolvärden efter 3 år med LCHF och mår utomordentligt bra.

 17. 17
  aviator1945 säger

  #13

  Dags för Sverker att göra ett program som belyser just detta som Malin nämner, alltså forskare och professorer som arvodieras av Big Food och Big Pharma och som därmed riskerar sin vetenskapliga hederlighet. Inte så att all dessa yrkesutövare är mutkolvar, men med den policy som statsmakterna idag har, att forskning till stor del skall ske i nära samarbete med och åtminstone delvis finansierad av industrin, så är det svårt även för ärliga forskare att helt blunda för de ekonomiska realiteterna med risk för att deras projekt äventyras.

 18. 18
  Lena Sörman säger

  Ja men det har jag ju misstänkt länge att det är mycket pengar i lightprodukterna som fabrikanterna riskerar att förlora om befolkningen skulle börja tro på att naturliga ingredienser är nyttigare än konstgjorda….där får vi ju rena häxjakten och inbördeskriget på grund av det här.

 19. 19
  Fettegött säger

  I början var det kul med alla dessa motståndare till lchf, man fick läsa på för att kunna möta alla frågor. Men nu känns det som motståndarna blivit alldeles för desperata och säger en massa korkade saker hela tiden. De gräver sin egen grav enligt mig. Men prestige är viktigare än vår hälsa så jag går efter mitt eget förnuft istället. Det bästa är när de säger ”ja ni är friska nu men tänk om ni blir sjuka i framtiden på den här kosten”. Resten av befolkningen är sjuka nu och borde de då bli friska i framtiden? Hittar inte ord för logiken i det.

 20. 20
  ulf pohl säger

  Bortsett från all sorglig desinformation så ökar väl oftast totalkolesterolen för lchfare i början därför att deras HDL alltid stiger,möjligen innan minskningen av TGL får det beräknade LDL att minska.Är man rädd för kolesterolnivån så uppfattar man det som farligt.Annars tycks det ju bara vara fördelar med högt kolesterol som kroppen har bestämt sig för av någon anledning. Mitt eget värde gick från 3,9-4,3 på statiner till 7,8 och 9,0 på lchf utan statiner första året och har nu sjunkit ngt. till 7,7. Skall jag trycka ner det (vilket jag inte avser) så får jag nog skippa mjölkprodukter (källa: Martin Ehn)

 21. 21

  #17 Ja, fast det är nog bättre att Uppdrag granskning tar sig an den uppgiften. Sverker var rolig att titta på när han langade saker ner i soptunnan men nu tycker jag inte han är särskilt seriös.

 22. 22
  Helena Karlsson säger

  Fortsätt bara Annika. Du och andra LCHFare har förändrat mitt liv. Har själv vårdutbildning i botten och kommer ihåg fettskräcks-indoktrineringen. Vi fick oss inpräntat att fleromättade fettsyror var räddningen och ägg var det mest förbjudna. Det allra mest absurda jag hört (av en läkare!) , var att man inte skulle äta ost.
  ”Titta bara hur seg den ser ut på en pizza, vill du ha det i blodådrorna?” Som om de trodde att osten tas upp direkt som den är. Läkarutbildningen borde har mer biokemi, då kanske det blev lättare att förstå att fett och proteiner bryts ner i mindre komponenter (tex aminosyror), vilka sedan i kroppen kan omvandlas.
  Einstein mötte också hårt motstånd i början, eftersom han revolutionerade hela fysiken, och många helt enkelt inte VILLE tro.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa