LCHF-dieten behöver inte vara köttig

Jens Linder skriver matblogg i DN.  Mycket bra av Jens.

 

Comments

 1. 1

  Det kan inte sägas ofta nog!
  LCHF måste inte innebära kött dagarna i ända.

  Ägg är det mest bortglömda livsmedlet av all LCHF-mat.
  Med ägg får man fett, kolesterol och alla nödvändiga vitaminer
  till ett pris som slår alla andra:

  Så här ser min dagskostnad ut:
  8 ägg à 2,25 = 18:-
  140 g bacon 8:-
  100 g räkor 11:-
  80 g kokosfett 7:-
  80 g smör 4:-
  50 g hårdost 2:-
  Totalt 50:-per dag d.v.s. 350:-per/vecka

  Detta är mindre än hälften av de tre jämförda kosterna LCHF liberal, ISO-dieten resp. Tallriksmodellen (dyrast).

  På köpet tar man bort diabetestillståndet och håller det konstant borta.

  Mats Wiman
  f.d. diabetiker

 2. 2

  Tummen upp för Jens Linder ❗

 3. 3
  Pre-diabetiker säger

  INTE köttig lunch här heller – Spenatsoppa med räkor och crème fraiche

  per portion
  – en rejäl näve djupfryst hackad spenat tinas i kastrull med smörklick
  – 1 dl vatten
  – ½ grönsaksbuljongtärning
  – 1 dl fet mjölk
  – ½-1 dl grädde

  låt sjuda en stund och krydda med kryddpeppar och lite salt
  servera med en stor klick crème fraiche och en mängd räkor
  klipp över lite dill eller persilja eller gräslök
  variera soppan med ägghalvor

 4. 4
  Pre-diabetiker säger

  LCHF-middag, ”fiskig” – Tomatfisk i ugn

  4 port
  – 400-600 gr fiskfilé
  – 1 tsk salt
  – 1 krm vitpeppar
  – 2 dl grädde
  – 2 msk tomatpuré
  – 1 tsk oregano
  – 1 dl riven ost

  225 grader i mitten, ca 20 min
  servera med rårivna morötter/vitkål och massor av andra grönsaker färska eller kokta

 5. 5

  Äntligen en vettig människa på en tidning!

 6. 6

  Fler glada nyheter!

  ”I MåBra nummer 3 kan du bland annat lära dig hur du använder LCHF-dieten som ett verktyg mot både överflödskilon och sötsug. Carina Karlsson berättar hur hon blev av med sitt sockerberoende, och 16 kilo på kuppen, med hjälp av metoden.”

  ”Carina fick stor hjälp av kursgården LCHF Nolaskogs, missa inte vår tävling där vi lottar ut sex kursplatser.”

 7. 7

  Läser detta i tidningen MåBra:

  ”Att avsluta en fet måltid med en balja kaffe är både vanligt – och mindre klokt! Studier har visat att javakoppen kan höja blodsockernivåerna till samma nivåer som hos en person med diabetes. Anledningen är koffeinet, som i kombination med mättat fett försämrar kroppens förmåga att rensa ut socker från blodet.”

  Kan det stämma?

 8. 8
  Anna Delin säger

  @ Lise:

  Det stämmer inte för mig iallafall. Kaffe har ingen, eller knappt märkbar, effekt på mitt blodsocker. Det kan kanske stämma för vissa personer och enda sättet att ta reda på det är att mäta sitt eget blodsocker. Frukt som äpple verkar inte heller ha någon större effekt, men dock en väl synlig effekt. Nu talar jag om mindre söta frukter som äpple och physalis, samt i begränsad mängd (ett normalstort äpple osv). Bröd däremot, osötat eller inte, har stor effekt.

  Not: jag är inte diabetiker, men mäter ändå för att lära mig mer om hur olika typer av mat påverkar blodsockret, i förebyggande syfte.

 9. 9
  Sten Bsell säger

  Kan ingen omvand dietist rakna ut skillnaden i matintag for en 100 kgs McDonaldare fore och efter lchf, till att borja med?

 10. 10

  #9 Sten Bsell

  Tror inte att det ligger i deras intresse. Skulle dom börja räkna på det och, gud förbjude, räkna på vad en ”normal” barnfamilj trycker i sig i genomsnitt under en vecka skulle det bli klart att man inte ska klaga på de som äter LCHF. Det är den genomsnitsliga (?) svensken som äter en hel del halvfabrikat, liten mängd grönsaker en hel del godis osv där man bör lägga krutet. Och då vore det intressant att se reaktionerna. LCHF:are må ha hett temperament men……

 11. 11

  @ Sten Bsell:
  Här finns ett exempel på en Personlig tränare som åt sig fet! Från fit till fat på sex månader.
  https://www.kostdoktorn.se/personlig-tranare-ater-sig-fet/

 12. 12

  Lise. 7
  Vet inte om det där stämmer, jag dricker mycket kaffe och har alltid gjort det.. men om det skulle höja blodsockernivåerna som du skriver så skulle jag ju omöjligt ha kunnat ”tappa” 16 kg.. det är nu över 3 år sen jag börja med lchf och dom 16 kilona försvann tillsammans med all ledvärk första 5 månaderna.. så kaffe tycks inte ha någon påverkan på mej iaf

 13. 13

  Tack för svar, Anna och JRS!
  Jag har då aldrig märkt något heller, men jag skall göra som du sa, Anna, och testa blodsocker efter en kopp.

 14. 14
  christina johansson säger

  @ Mats Wiman:
  Läser om alla som blir friska från sin diabetes m h a LCHF. Har ätit LCHF sedan i december då jag fick diagnosen. Håller blodsockret bra och har gått ned sju kilo. Dock har mina problem med fötterna inte blivit bättre, har fortfarande problem med stickningar i tår och känselbortfall på vissa ställen. Verkar som det förvärras. Någon som känner igen sig?

 15. 15
  rose-marie säger

  jag undra om man kan äta lchf kost när jag tar levaxin furiksretard ock losartan teva, jag är 156lång väger unjefär hundra kilo, jag har provat nyckel hålet men då mådde jag inte bra ,nu har jag snart ätit denna kost lchf , ock mått bra, jag har inflamtion i sjöldkötlen sedan undra jag hur mycket jag skall äta av denna kost, för man behöver ju inte tängka på några tider,går det bra att använda lök o purjolök i kosten. mhv rose-marie

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 rose-marie:
  Det går utmärkt att äta LCHF till dina mediciner. Du får kolla bara att inte blodsockret går ner, för då får du ta bort Furix och Losartan.
  Du kan äta dig nätt och jämnt mätt, sen behöver du inte äta igen förrän du blir riktigt hungrig. Annars får du avpassa matmängden så att du lagom blir hungrig igen till nästa måltid. Lök och purjolök går bra att använda i måttliga mängder.

 17. 17
 18. 18

  Fantastisk artikel, Per Wikholm. Synd att man inte får kommentera den. Det var nog det bästa jag läst i LCHF-väg. Sprid gärna din artikel till flera tidningar.

  Själv har jag fått problem med kycklingkött. Sedan jag börjat få naturlevande kycklingar finns det inget naturligt över huvud taget med kycklingkött, som du också påvisar. Industriproducerad kyckling är ett vidrigt livsmedel och djurplågeri.

  Jag ska skaffa egna kycklingar och ha här hemma på villatomten. Tuppar är förbjudet, men jag ska bygga om en tupp till höna. För man vill ju ha befruktade ägg och höns utan tupp blir lite vilsna i tillvaron.

 19. 19
  ragnhild säger

  #17
  Rakt på sak. Tack – :

  #18 (och #17):
  Jag orkar häller inte kyckling f.n. Faktisk har den inte stått på meny´n sedan november 😯 Orsak:
  djurmishandling af en annan världen = grotesk. Och dom der svampiga kyllingbrysten …. ja Per W. du uttrycker det mycket bra..

  https://anneviken.blogspot.com/2011/04/nkkelholslureri-og-er-momskutta-mat-bra.html Anne Viken är veterinær, undersökande och duktig – och orädd. Värd att läsa. Hon skriver på nynorsk – enklare för ni svenskar?

  Man kan undra sig över; vad ska man ta till af proteiner – i alt dette elendet.

  Ble lite glad i går, då jag kom över fisk til halva prisen af Findus-repetoiret; eks. på hur man ”snor” sig som LCHF-intresserad i matutbjudet – samt den veksande forståelsen (när det kommer til mig) om att utvida mitt eget repetoir av kött/fläskmat 😉 p.s. tack för den ”ryska” komplimenteringen av sardiner 😉 ”sprita” dom upp lite 🙂

  Wow, believe it – inte en enda sky på himmeln – hilsen ”regna bort invånar her vest” (til vanligt) …

 20. 20
  Andreas säger

  @ christina johansson:
  Hej! Har du testat tillskott av B12 och magnesium till och börja med om du har stickningar i fötterna, oavsett om det är relaterat till diabetes eller ej. Kan inte skada i alla fall. Lycka till!

 21. 21
  Lekman säger

  Andreas Skrev:

  @ christina johansson:
  Hej! Har du testat tillskott av B12 och magnesium till och börja med om du har stickningar i fötterna, oavsett om det är relaterat till diabetes eller ej. Kan inte skada i alla fall. Lycka till!

  @christina johansson
  Jag ansluter mig till Andreas svar med tillägget att glöm inte att dricka vatten. Vatten kan hjälpa mot benkramp, kanske mot stickningar också? När jag för fem år sen började med LCHF så märkte jag att mina fötter blev varma, vilket dom inte hade varit förut. Jag fick mycket bättre blodcirkulation, en jämn behaglig värme spred sig i hela kroppen, från topp till tå. Det håller i sig fortfarande. Det var som om alla små blodkärl fick liv!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa