Männen som väljer grönt

Artikel i DN. Mai-Lis Hellenius påstår att männen i Italien har färre hjärtinfakrter än männen i Sverige, och att det beror på att Italienarna äter mera grönsaker än svenskarna.
Om italienarna verkligen har färre infarkter än svenskarna kan det ju lika gärna bero på att de har mera tillgång till sol, och därmed får mera D-vitamin.
Synpunkter?

 

Comments

 1. 1

  Eller för att de dricker mer vin?
  Majlis Helenius kanske skulle börja med att skilja på observations- respektive orsaksstudier innan hon drar slutsatser. men man kanske inte ska begära så mycket av en livsstilsprofessor?

 2. 2

  Och att de dricker nyttigt rödvin varje dag!
  Och att de är lyckligare än vi…………solen… maten… umgås mer….diskuterar mer…..vackrare natur…. mer kultur,,,, fantastiska gamla vackra städer…. varmare klimat….bättre musik….
  helt enkelt lyckligare än vi!

 3. 3

  Definitivt mer sol och D-vitamin!

  Fast de som är barn/ungdomar idag kommer nog tyvärr att få diabetes i unga år och hjärtinfarkter på löpande band då de är de fetaste barnen i europa …
  De gör t ex reklam för söta industrigjorda sockerkaksbitar med söt kräm som fyllning och säger att det är ett nyttigt mellanmål för barnen för att de ska bli kloka och orka med resten av skoldagen!!!

 4. 4
  Eskil Richardson säger

  Ja, hon kämpar på Hellenius när det nu börjar brännas. Om hjärtdödligheten är mindre i Italien så är den väl då större i cancer och kanske stroke men det tycker nog inte Hellenius har någon betydelse.
  Eskil R

 5. 5

  Man måste fråga sig var alla främmande kemikalier som vi samlat på oss genom livet, kommer ifrån? Jo det kommer från plastmaterial i hemmet och industriproducerade GRÖNSAKER, med giftrester. Det var många år sedan man satt och plockade ogräs hela somrarna i den egna täppan och den lokale trädgårdsmästaren slog ihop för 20 år sedan.

  Idag finns bara industriellt producerade grönsaksliknande (perfekt återgivna) livsmedel. Som är artificiellt producerade med massor av olika gifter. Upp till 20- 30 sorters gift i en enda grönsak. Varje människa på jorden är idag fylld av kemikalier och konsekvensen enligt forskarna är att vi i framtiden får pojkar som störts av dessa kemikalier, i sin tidiga utveckling och könsorganen kan se ut lite hur som helst.

  Det värsta är inte att grönsaker idag kommer från stora kemiska industriodlingar, eller importeras från världens alla hörn, eller innehåller små mängder gift som byggs på varje dag. Det värsta är att män inte föder barn och därför är de enda människorna på jorden som kan äta skiten.

  Råa grönsaker från ekologiska industriodlingar innehåller EHEC och annat skit som annars gifterna tar kål på. Grönsaker måste hettas upp till 60 grader för att skadliga bakterier ska dö. Det tråkiga med grönsaker är att de inte innehåller någon näring och tala om, speciellt inte råa. Skiter vi i grönsakerna så blir världen mycket bättre att leva i. Var och en skulle tvingas att odla sina egna grönsaker. Det vore bra.

 6. 6

  Men SNÄLLA NI..bokstavstrogna…” herre gud”… min doktor o professor…. om VI….
  ”OLÄRDE”….. vill … ska ……följa denna blogg..
  GE oss en chans till eget ”kritiskt” tänkande……
  VÅGA…. ge ”rapporter”…”studier”…..från andra ringhörnan….
  .jag får en ”härsken fettsmak” i munnen…tyvärr sprider den sig till min ”kolhydratisk fyllda dumma hjärna”….
  man ska vara stark, påläst, ha akademiska betyg i retorik för att platsa i Annikas blogg…….

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ ”GILLA” #6:
  Är det någon speciell bra studie som du efterlyser, från andra ringhörnan?

 8. 8

  Gilla, jag kan glädja dig med att jag är i total avsaknad av betyg. Svenska skolan är bara skit och har alltid varit.

  Precis det är vår alldeles egna doktor och professor 🙂

  Vem hindrar ditt kritiska tänkande? Inte jag, va?

  Selektiv perception hindrar mig från att studera motståndarna. Det är helt enkelt ointressant, det de sysslar med. Det är därför jag inte klarat skolgången, ointressant.

  Du ska akta dig för vegetabiliskt fett för det härsknar lätt!

  Vilken idiot som helst får yttra sig här har jag lagt märke till!

  Vad vill du att din manlige Gud ska hjälpa dig med?

 9. 9
  En riktig man säger

  Jag gillar sallad. Tillsammans med en dressing gjord på majonnäs och ädelost är det perfekt.

 10. 10

  Tja, svenskarna har högre medellivslängd än Italienarna.

 11. 11
  Professor Göran säger

  @ ”GILLA”:

  Jag tror framför allt att du hittar de BOKSTAVSTROGNA bland de läkare som till skillnad mot Annika förspråkar just det som är nedskrivet (BOKSTÄVERNA) i våra officiella kostråden som professor Hellenius representerar så mycket professor hon nu än är . De BOKSTAVSTROGNA är idag de läkare som predikar de officiella religösa dogmer som Hellenius faställt. Vetenskapen sprang förbi dessa råd redan för femtio år sedan och har idag förvandlat dessa kostråd till totalt nonsens.

  Och varför är de vetenskapligt nonsens? Svaret är enkelt – de stämmer inte med vår verklighet. Folk blir helt enkelt feta och sjuka av dessa religiösa dogmer när de följer dem.

  Och bara för att man är ”olärd” behöver man ju inte vara ”dum” och okritisk enligt min mening. Dessutom tror jag på att det är bra att skaffa riktig vetenskaplig kunskap.

  Men gillar man inte kritisk vetenskap så kan man välja att lita på de officiella BOKSTÄVERNA.

 12. 12

  @ George W … mfl….
  .det är precis såna kommentarerar
  som era ….
  mångårig följetong här på dr Annikas blogg
  ja vi vet…vi behöver inte prenumerera
  .
  ni slår hårt under ”fettbältet”.sas….

  @dr Annika ringhörnarn …?
  är de nedtystade primärvårdsläkarna. de fantastiska hjärt/kärkirurgerna
  som dagligen räddar liv…
  alla de som mår bra och är friska på mcmf kost
  familjer som inte,har råd eller kunskap att kunna förbättra sin kost
  äldre som tuggar i sig både potatis, gröt och pannkaka dagligen.
  som våra 90 åriga föräldrar…….

  Men fortsätt Ni….
  slå på svenska LMV….
  slå på svensk nutritionsforskning,
  slå på svensk kardiologiforskning…..
  slå på svenska skolan
  slå på oss som inte har ”selektivt seende”

  slå hårt på era motståndare……
  .vI är kanske uppfödda på
  grädde, smör, svensk gris,ko, strömming och sill..
  ..
  VI har ”rent” mjöl i påsen.
  men där har vi kanske vår svaga länk…
  generna är skadade….
  men med glädje och trygghet vid husmanskost
  matbordet
  överlever även vi

  ”herre gud”…betyder inte ”man”… i vår värld….
  vi tror på godhet och alla människors lika värde
  oavsett kön, vikt, sjukt och frisk…..

 13. 13
  pensionär säger

  Nu är det många år sedan jag besökte ett medelhavsland, men ett bestående minne är männen som tog sig en rejäl siesta i skuggan och slumrade till en stund varje dag. Kan tro att det är rena rama hjärtmedicinen 🙂

 14. 14

  Jag tror absolut på det härskna fettet i den lufttorkade skinkan!!

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ ”GILLA”:

  Du har ett vackert poetiskt anslag i det du skriver och som antyder att du på samma sätt som Lierre Keith i sin ”Veganmyten” ”brinner” för något. Tankarna går också till Rachel Carson ”Tyst vår”. Jag är imponerad av denna eld.

  Du verkar vara en intressant ärlig person annars skulle du nog inte ha det poetiska i dig.

  Frågan är nu bara VAD du brinner för.

  Får man misstänka att du på samm sätt som Lierre Keith är för en rättvis värld där människor inte bara är brickor i ”markandskrafternas cyniskt spel” och att djur plågas i betongfabriker och där läkemedelsbolagen är en obehagligt välintegrerad del i detta cyniska spel . Jag har svårt att tro att man kan vara så engagerad som du verkar vara och samtidigt försvara den accellererande förödelsen ekosystemet som pågår på jorden – den enda plats där vi kan leva.

  Om man vill att människor ska bli friska, och inte minst de fattiga, så förstår jag inte hur man som du kan se något ont i LCHF som faktiskt så långt jag har kunnat förstå detta är lösningen på problemet och dessutom en som stämmer med den naturvetenskap jag känner till.

  Att världen är orättvis och där det är de fattiga som lider mest tror jag att du och jag är överens om. Tyvärr är det alltid vi som av någon anledning är priviligierade (födda i Sverige, trygg uppväxt, fått studera fått ett bra jobb) som klarar oss bäst och antagligen av egoistiska skäl kommer att omfatta LCHF för att vi inte längre vill vara sjuka.

  mcmf?

 16. 16
  svante börjesson säger

  Gilla 🙂 behövs inte !! det räcker att vara smal ,vacker, begåvad ,
  med bra ekonomi…..

  hopp alla får en bra dag 🙂 Svante

 17. 17

  Medellivslängd Italien 80,20
  Medellivslängd Sverige 80,86

  I rest my case 🙂

 18. 18

  TV-serien ”Två hungriga italienare” som gick i januari, var en stor fest för oss LCHF:are och det var inga problem att tänka bort spannmålen och stärkelsen när man lät sig underhållas av ögonmat och inspireras till god matlagning. Lite svårt var det att inte se hur många rundmagade gubbs – och gumms – det förekom runtomkring i programmen. Och förstås var det något att tänka på att den ena programledaren hade en sådan stadig kagge att släpa på medan den andra var slankare och kokett fettskrämd (men jag har för mig att det inte förkom något margarin eller annat hittepånonsens i hans matlagning heller). Hellenius är verkligen en person som saknar repsekt för vetenskap och beprövad erfarenhet. Tunnare studier och tunnare argument för sin sak än hennes är det svårt att hitta.

  Hennes mottagning har denna text på startsidan sedan länge (önskar jag hade lagt på minnet när jag såg den först):

  ”Vi utvärderar för närvarande vår verksamhet, därför kan vi tyvärr inte ta emot remisser just nu.

  Istället erbjuder vi dig som är patient på Karolinska en föreläsningsserie i livsstil. ”

  Det känns lite svårt att ta hennes enorma propaganda-aktiviteter ”precis överallt” på allvar, när hennes oseriösa propaganda uppenbarligen är en prioriterad verksamhet framom det kliniska arbetet på mottagningen. Jag har för mig att de flesta seriösa LCHF:are är mera insatta i forskningen på ”motståndarsidan” ofta till och med mera än de som är högljudda på den sidan i debatten. Den rent parodiska (om den inte vore så tragisk för folkhälsan) okunskapen som allt från professorer till dietister och piller- och pulvernasare lustfyllt torgför, när de varnar för LCHF, är ett mycket större problem än att vi LCHF:are stänger in oss i vår egen forskarsfär.

 19. 19
  Professor Göran säger

  YRC Skrev:

  Den rent parodiska (om den inte vore så tragisk för folkhälsan) okunskapen som allt från professorer till dietister och piller- och pulvernasare lustfyllt torgför, när de varnar för LCHF, är ett mycket större problem än att vi LCHF:are stänger in oss i vår egen forskarsfär.

  Jag håller fullständigt med om detta!

  Men:

  ”… stänger in oss i vår egen forskarsfär.” ?

  Jag kan faktiskt inte tänka mig någon forskarsfär som är mer öppen än vår – otroligt intressant!

  Jag är faktiskt benägen att utropa:

  ”Länge leve internet och bloggarna!”

  Gary Taubes hyllade också internet och möjligheterna att just kunna forska på ett effektivt sätt.

  Men en av mina tidigare doktorander tycker faktiskt jag ska sluta blogga! Är det inte konstigt?

 20. 20

  Hej
  Hur länge ska de negativa övergångsbesvären hålla i sig? Har ätit strikt 75-20-5 ca:2200kcal /dag, nu inne på 4: veckan! Snart måste det vända. Vet att jag måste leva enl. Lchf tål ej kh alls. Men mår ännu sämre just nu än innan. Trots även positiva inslag, magen bättre, liten viktnedgång etc.
  Extremt trött värre än när jag bombar med kh! Kraftigt deprimerad! Grinig och arg, betett mig illa mot ett flertal personer på kort tid. Är dipl.kostrådgivare och kock så att äta rätt lchf är inga problem, problemen är ovanstående.
  Hur länge ska man behöva vänta innan det vänder?
  Mvh Tony

 21. 21

  Tony Skrev:

  Hej
  Hur länge ska de negativa övergångsbesvären hålla i sig? Har ätit strikt 75-20-5 ca:2200kcal /dag, nu inne på 4: veckan! Snart måste det vända. Vet att jag måste leva enl. Lchf tål ej kh alls. Men mår ännu sämre just nu än innan. Trots även positiva inslag, magen bättre, liten viktnedgång etc.
  Extremt trött värre än när jag bombar med kh! Kraftigt deprimerad! Grinig och arg, betett mig illa mot ett flertal personer på kort tid. Är dipl.kostrådgivare och kock så att äta rätt lchf är inga problem, problemen är ovanstående.
  Hur länge ska man behöva vänta innan det vänder?
  Mvh Tony

  Hej Tony!

  Tänkte slänga iväg ett svar till dig baserat på egna erfarenheter. Jag åt LCHF i ett och ett halvt år och blev så mycket bättre i så många saker att jag inte orkar skriva ner allt nu:-)

  När jag nu i somras drabbades av en depresion utan dess like var jag helt förtvivlad och ganska förvirrad över att kosten inte hade förebyggt för detta. När jag fick lite ork försökte jag googla lösningar för jag ville verkligen inte äta mediciner, har så dålig erfarenhet av dem.

  Jag hittade lite olika teorier och bestämde mig för att prova och den kliniska depressionen försvann sakta men säkert. Vill bara säga att jag fortfarande mår dåligt ibland men det är på grund av saker som hänt och kan mer kallas sorg. Men jag orkar jobba och leva ett vanligt liv. Depression i somras var något helt annat.

  OK, till sak. Två saker visade sig vara helt avgörande för mig. 1. Utesluta gluten 100% 2. Magnesium! Min teori är att jag fick obalans mellan kalcium och magnesium pga alla mejeriprodukter som jag använde i alla goda såser och gratänger.

  Depressionen började avta märkbart efter jag började med magnesiumet. Jag har druckit Donat magnesiumvatten + magnesim taurete. Jag försökte oxå utesluta mejeriprodukter helt men det var svårt och slutade med att jag inte fick i mig fett = hungrig igen = lyckades inte hålla mig till LCHF!

  Nu efter 3 månader i matförvirring har jag har jag börjat med mejeriprodukter igen men i mindre mängd och jag slarvar aldrig med magnesiumet! Mår toppen!

  Ja, nu handlade detta visst inte om depression som övergångsbesvär men jag tror ändå att man kan få hjälp med den biverkningen om man tar magnesiumtillskott när man börjar med LCHF.

 22. 22

  Professor Göran
  Jag håller med dig om bloggarna och nätet men jag beklagar lite att min sista mening lät som min åsikt, fast den var en ironisk fortsättning på denhär meningen: ”Jag har för mig att de flesta seriösa LCHF:are är mera insatta i forskningen på ”motståndarsidan” ofta till och med mera än de som är högljudda på den sidan i debatten.”

 23. 23
  Professor Göran säger

  @ Tony:

  Det verkar helt enkelt som ditt ”fettförråd” (om du nu har något) inte vill ”släppa till”.

  Kolla med ketonstickor (från apoteket) att du befinner dig i ketogent tillstånd – dvs fettförbränningsmod.

  Att addera 4000 IE D3 vitamin kan kanske bättra på humöret (för min och min frus del tror jag detta var kanon) och kanske också hjälpa till att ”bryta upp dörren till fettförrådet” men detta är nog mest en spekulation – skadar i alla fall inte prova

  2200 kcal verkar vara lite – du kanske helt enkelt äter för lite så att dina celler inte får någon mat och blir hungriga och griniga.

  Prova kokosfett som innehåller medellånga fettsyror – högoktanigt bränsle! Går rakt in i alla celler och omvandalas också till ketonkroppar i levern – kan inte vara bättre – som turbo på en bil.

  Men framför allt ”släpp ingen kolhydrat över bron” – för mig är de ”små djävlar” som inget annat vill än att bringa oss ”metabolt skadade satar” i fördärvet 🙂

 24. 24

  @ YRC:

  Apropå Hellenius kan det vara på sin plats med ett citat ur Ralf Sundbergs FORSKNINGSFUSKET!

  ”Annika Rosengren, hjärtepidemiolog vid Sahlgrenska Akademin och professor Maj-Lis Hellenius från den så kallade livsstilsmottagningen vid Karolinska institutet uttalar sig båda självsäkert och ofta om att såväl mättade fetter och kolesterol är skadliga och bör undvikas eller bli föremål för behandling. Vad de båda har gemensamt är att de arvoderas av läkemedelsbolaget Pfizer för sina insatser.
  Pfizer har för övrigt ett avtal med Karolinska Institutet avseende Maj-Lis Hellenius verksamhet vid livsstilsmottagningen. Läkemedelsföretaget bidrar finansiellt. Därtill sponsrar Pfizer ett avknoppningsprojekt, ytterligare en livsstilsmottagning i Vetlanda, bland annat med utbildningsinsatser. Hellenius make Tommy Cederholm, professor i nutrition, har liksom Maj-Lis Hellenius själv varit aktiv i SNF. Inget av detta har emellertid ännu nått offentlighetens ljus”.

  FORSKNINGSFUSKET! borde läsas av alla!

 25. 25

  Hej Annika! Låt mig först säga att jag älskar LCHF, helt rätt för mig och jag mår väldigt väldigt bra! Jag har en fråga som inte rör ditt blogg inlägg men som jag innerligt hoppas att du kan svara på… Jag är på min 7e vecka med LCHF och idag har jag fått en kraftig blödning. Jag befinner mig i mitten av min cykel och brukar kunna få en liten ägglossningsblödning, men inte så HÄR mycket. Jag har heller inte haft ägglossning som jag borde ha haft vid det här laget (försöker bli gravid så jag håller stenkoll på ägglossningen). Har du någon tanke om detta??

  Väldigt tacksam för svar!!

 26. 26
  Peter Andersson säger

  Mitt apotek har haft slut på D-Vitamin i över fjorton dagar, men nu skall de visst få in en ny leverans ”i morgon” (det sade de förra veckan också, och den före den med).

  Någon som vet om detta är ett rikstäckande problem?

 27. 27

  Ofta möter jag detta påstående:

  – Och tänk på alla höga blodfetter som ska botas om 10 år. Det blir dyrt för samhället!

  Kan någon hjälpa mig med hållbara motargument!?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ Sofia L 25:
  Normalt normaliserar LCHF blödningsmönstret, eftersom det är en artriktig kost, men ibland kan det förstås som vid andra koster bli även trassel. Jag kan inte guida dig i denna fråga. Antingen avvaktar du den fortsatta utvecklingen eller också ändrar du din kost åt något håll.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lise 27:
  Naturligt mättat fett höjer inte kolesterolet, och kolesterol är inte orsak till hjärtinfarkt. Läs Uffe Ravnskovs böcker och Ralf Sundbergs bok: Forskningsfusket.

 30. 30
  Professor Göran säger

  @ Lise:

  Enkla motargument.:

  ”Kolesterol är ett av kroppens nyttigaste ämnen!”

  ”Det är helt enkelt sjukt att påstå att kolesterol är farligt! En ren och skär lögn!”

  Som Annika säger – läs Uffe Ravnskovs böcker!

 31. 31

  Tack Annika och Professor Göran!
  Ravnskov och Sundberg ”ligger på nattygsbordet”…:-))

 32. 32

  26# Peter
  Gå till hälsokostaffären och köp holistics D3 vitamin 2000 IE. det är för lite d-vitamin i apotekets piller.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa