LCHF-bandvagnen över Skandinavien

Hos Kostdoktorn  ser jag en länk till en artikel i Euromonitor International: Welcome Back Fat: The Booming Low-Carb Trend in Scandinavia.
Där berättas om hur smöret tog slut i Norge före jul, och hur Karppaus(LC)-varorna i Finland har exploderat.
Myndigheterna och ”experterna” står troligen lika handfallna i alla tre länderna.

 

Comments

 1. 1

  När ska vi se dessa produkter i en svensk affär.? Det är det svåraste med LCHF när man inte har tid att laga lunch- det finns inget ätbart att köpa! Iallafall inte i Göteborgsregionen.

 2. 2

  Det finns väl massa ätbart som är low-carb i mataffärer. Korvar, färdiggrillade kycklingar, ostar, creme-fraiche, smör, grönsaker m.m.

 3. 3

  inte som är smidigt om man inte har ett fullt utrustat kök. Jag menar de där finska färdigrätterna det pratas om. Färdig grillad kyckling från tex Ica är mkt kolhydratstinn- be att få en näringsförteckning på den ska du se! Korv = för mkt nitrit – alltså inte varje dag…. grönsaker i all ära men plockar man ihop en sån lunch kostar den därefter–

 4. 4
  Bernt Östlund säger

  Vad är det som är fel med att äta en halv grillad kyckling eller två kycklingklubbor. Flera ICA-affärer har också sallad som man själv får plocka ihop och köpa efter vikten. Det är ju bra att kombinera själv, då behövs ju varken pasta eller ris i blandningen.

 5. 5

  Det är väldigt mkt kolhydrater på kycklingarna från ica. och det är inget fel på salladerna- men jag har tröttnat och skulle verkligen uppskatta de finska produkterna i svenska affärer.

 6. 6

  Fråga efter kokta ägg, tre sådana slår det mesta och lite sallad på det så blir det kalas.

 7. 7

  kall mat är bra men har man en mikro så är färdigmat jättefint- alltså – det skulle iallafall vara bra med de finska färdigmatsprodukterna i svenska butiker.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Karin, Det har nog varit en del försök med LCHF-färdigmat, men det är svårt att få lönsamhet i det, eftersom de flesta LCHF-are äter hemlagad mat, som de lätt kan ta med sig till matsäck.
  Själv äter jag varje dag till lunch på jobbet ett par kokta ägg, ett par ost-smör-rullar, och några råa stavar av hemodlad morot att gnaga på. Det är lika gott varje dag, och jag vet precis vad jag får i mig.

 9. 9

  De här färdigmatprodukterna från finska Kokkikartano är nog ingenting för mig i alla fall. Läste just innehållsförteckningen på en av dem.. Den innehåller bl a maltodekstrin, dekstros, härdad olja, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, majsstärkelse och russin. Kolhydrater 4,8 %, matportionen väger 350 gram. Den förpackningen var en av tre med olika innehåll, denna har det lägsta kolhydratinnehållet, de övriga har 6,1% och 7,3%. Nej tack, jag tror nog jag ställer mig vid spisen och gör mat från grunden i stället så vet jag vad jag äter.

 10. 10

  Hej!
  Har gått Kost och friskvårdsprogrammet Vid Universitetet i Göteborg tog min examen 2004 och under dessa tre år förstod jag hur svårt det är detta med studier och ”vetenskapsvärlden”, känns som min tilltro till vetenskapen blev rejält skadad. Ibland undrade vi om man gjorde studier för att bevisa att man hade rätt och motståndaren hade fel? är det inte bättre att göra studier som gynnar människans hälsa? utan prestige och tilltro till det man sagt en längre tid. Blev iaf klar över att jag inte ville bli dietist eftersom man som dietist helst måste gå i den försoffade ”vetenskapens” ledband. Det viktigaste måste väl ändå vara att människans hälsa främjas. Förstod även under utbildningen att det ligger mycket pengar bakom att man inte går ut med information som skulle kunna främja hälsan.Ett ex är mjölkindustrin. utifrån studier så behöver ingen dricka mjölk men fortfarande tror alltför många att man blir sjuk om man inte dricker mjölk.. Vi slutade med drickmjölk för ett par år sen och har haft mindre förkylningar än vår omgivning, slemhostan försvann..

  jag har en fråga:
  många som varnar för lchf har som argument att det finns risk för ketos vilket leder till för höga halter av AcetylCoA som kroppen inte kan ta hand om.

  Finns risk för ketos med Lchf
  kan lchf kost medföra för höga halter AcetlCoA och vad finns det för risker med det?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ maje #10:
  Maje, Om man äter strikt LCHF, dvs nästan helt utan kolhydrater, måste kroppen själv tillverka glukos = glukoneogenes. Under glukoneogenesen bildas ketonkroppar, man kommer i ketos. Det är ett helt naturligt tillstånd. Ketonkropparna är energirika och den största delen av kroppen, inklusive hjärnan kan använde ketonkroppar som energikälla. Ketos är nyttigt och bra.
  Ketoacidos är däremot ett tillstånd som inte är bra. Det uppstår hos typ 1-diabetiker som inte har tillgång till insulin. Då bildas mera glukagon i bukspottkörteln, vilket stimulerar till överaktivitet i glukoneogenesen. Alltför mycket glukos och ketoner bildas. Man får ett kraftigt förhöjt blodsocker och blir sur av för mycket ketoner. Ett livsfarligt tillstånd som måste behandlas med insuliln för att få ner blodsockret och minska ketonbildningen.
  Dietisterna och kostprofessorerna kan tyvärr inte skillnaden mellan dessa, vilken egentligen är helt enkelt: Vid ketos har man ett normalt blodsocker – Vid ketoacidos har man ett högt blodsocker. Det är alltså bara att kolla blodsockret så får man veta vad det rör sig om.

 12. 12

  #9 Ja, det gäller att se upp med många halvfabrikat och helfabrikat även inom LCHF. Alltför många fuskar för att maximera vinsterna och samtidigt marknadsföra produkten som extra überhälsosam.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa