Indien i fritt diabetesfall

I senaste numret av tidningen Diabetes, organ för Diabetesförbundet, hittar jag en artikel med titeln ”Indien i fritt diabetesfall – tre av fyra utan behandling”.
Där berättas att indierna de senaste decennierna radikalt har ändrat sitt levnadsmönster: till mera stillasittande, och mera intag av raffinerade kolhydrater.
Det är de fattiga på landsbygden som drabbas mest. Jordlösa lantarbetare och fattiga bönder. (Det känns osannolikt att dessa har  blivit så totalt stillasittande att de dragit på sig diabetes pga det, min kommentar).
Man testade blodsocker i en by och 25% hade diabetes. Även hjärtkärlsjukdomar har exploderat.
Vitt ris, bröd och socker är basmat. Allt för lite protein. Fett nämns inte alls i artikeln.
Som diabetesbehandling tillråds de i första hand Yoga och indiska örter. Framtidsvisionen är fasansfull.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Länken till tidningen Diabetes fungerar inte.

  Jag tittade lite på Diabetesförbundets hemsida och noterar att de har ingen länk till Socialstyrelsen ”Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården” från 2011. Däremot en länk till ”Nationella riktlinjerna för diabetesvården 2010”.

  Kan det vara så att Diabetesförbundet inte gillar skrivningen om Extrem lågkolhydratkost i skriften från 2011, som trots allt var ett visst erkännande av LCHF.

 2. 2
  Anna Delin säger

  Länken går tyvärr till fusk-skinke-inlägget istället för artikeln om diabetes i Indien.

  Min egen erfarenhet är att det är nästan omöjligt att äta lågkolhydratkost i Indien. Köttgrytor och linser verkar vara bästa alternativet + de färska kokosnötterna man får för 3 rupier eller så vid vägkanten. De råa grönsakerna ska man undvika av hygienskäl (jo, jag har åkt på rejäla magsjukor i Asien så varningen ska tas på allvar). Köttbitar som kycklingklubbor är ofta friterade med mjölsmet. Socker har man gärna i det mesta. Det kan vara förenat med en del krångel att få osockrat kaffe t ex – det uppfattas som underligt och lite excentriskt. Frukt och fruktdrycker antas alla gilla och vilja ha i obegränsad mängd. De fattiga äter ofta en helt vegetarisk kost, och för att förgylla denna mattillvaro har man antagligen på senare tid lagt till mer och mer socker i drycker och annat. På margarinpaketen står det ”heart healthy” och många av de indier (mycket välutbildade) jag träffat tror stenhårt på detta samt berättar gärna att t ex fiskrom ska man minsann inte äta för att det är så rikt på kolesterol. Kokos används i flitigt i den traditionella matlagningen men har fått lite dåligt rykte pga fettskrämdheten.

  En matrevolution skulle verkligen behövas i det landet. På plus-sidan kan jag tillägga att en sund skepsis tycks finnas i Indien gentemot myndigheters råd och direktiv i allmänhet så den delen är så att säga redan avklarad.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ Rolf Löfgren:
  Nu har jag länkat om.

 4. 4

  Även vaccinationerna har ökat väldigt mycket i Indien apropå misstankarna att vaccin medför vaccinationsskador pga av tillsatser och föroreningar i doserna.

  https://www.who.int/gho/immunization/en/index.html

 5. 5

  Skulle vara intressant att veta hur kosten där har förändrats de senaste decennierna. Ris och bröd har de väl ätit under väldigt lång tid så det kan det väl inte bero på.

 6. 6
  Daniel Jones säger

  @ Henrik:

  Precis, det undrar jag också. Jag håller det inte särskilt sannolikt att fattiga bönder i Indien tidigare ätit en kost rik på animaliska fetter. Så vad har ändrats?

  Är det så att det är industrialiseringen av kosten som är boven i dramat? Är kolhydrater från det egna småskaliga jordbruket OK men den massproducerade industrimaten, fullspäckad med socker och tillsatser i övrigt, fullständigt förödande för hälsan?

 7. 7

  @ Daniel Jones:” Det är inte särskilt sannolikt att fattiga bönder i Indien tidigare ätit en kost rik på animaliska fetter. Så vad har ändrats?”
  Det kan väl vara så att dessa fattiga bönder i stort sätt alltid gick på svält och den lilla maten de fick förbrändes med en gång.

 8. 8
  Sven Erik Nordin säger

  Rolf Löfgren!
  Du har väl lagt märke till att det heter ”Diabetesförbundet” och inte ”Diabetikerförbundet” – alltså ett förbund FÖR DIABETES och inte FÖR DIABETIKER… Med andra ord är det en organisation som på allt sätt främjar diabetesindustrin, d.v.s. de läkemedelsföretag som tjänar miljarder varje år på mediciner och kringutrustning till diabetiker… Varje diabetiker som kan minska eller helt upphöra med mediciner är förstås en förlust för dessa företag. Och varje försök till meningsfull kommunikation med Diabetesförbundet är dömt att misslyckas. Deras företrädare snärjer in sig i en skog av medicinska teknikaliteter och tycker detta är så märkvärdigt att det är under deras värdighet att ens titta på en så enkel lösning som ändring av kosten. Så sent som för ett par år sedan stödde man livligt Socialstyrelsens dåvarande rekommendationer att ”diabetiker skall basera sin kost på 50 – 55 % kolhydrater”! Skulle inte förvåna mig om man fortfarande har samma uppfattning. Fast man pratar hellre om hur man skall distribuera insulin, hur man reser med barn som har diabetes etc. – än om hur man på enklaste sätt minimerar symtomen… Förfärligt!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ Henrik:
  Enligt artikeln åt de tidigare mera hirs, men nu mera raffinerat ris, och socker.
  Det är alltså nu mera raffinerat ris och socker, men även mera industrimat, med alla tillsatser.
  Deras diabetes kanske är en kombination av dessa faktorer.

 10. 10
  Professor Göran säger

  I en DN-bilaga Världen för några veckor sedan läste jag att hälften av Egyptens befolkning ENBART levde på kraftigt subventionerat bröd (ca 5 öre per bröd), socker och matolja. Hos denna del av den fattiga befolkningen är fetman idag ett jätteproblem. Som andra regeringar i fattiga länder vågar man helt enkelt inte ta bort dessa subventioner för man är rädd för demonstrationer och upplopp med hungriga människor som skulle uppstå är en slutsats i artikeln och det är nog bara att hålla med.

  Inte heller den amerikanska regeringen skulle nog våga – även om Republikanerna verkar vara sugna – ta bort systemet med matkuponger ”food stamps” (68 mijarder dollar) som idag berör ca 15 % av befolkningen och ”it goes without saying” att det är frågan om den fattiga delen av befolkningen där fetmaepidemin är som värst eller 46 millioner människor i detta ”förlovade land”. Behovsprövad sjukvårdhjälp utgår med ungefär 200 miljarder dollar och rimligen till samma del av befolkningen så läget är kanske bättre än i Indien Egyten trots allt.

  Att vi närmar oss en katastrof över hela världen i snabb takt är nog fler och fler på det klara med. De som läst ”Vegomyten” inser nog vad jag talar om. Om man har anlag för depression så bör man förstås helst avstå från att läsa den boken.

  LCHF-frågan har många bottnar som vi kanske varken vill diskutera eller ens tänka på. Men det är aldrig fel att vara ”påläst” när man blir påhoppad och det blir man förstås ständigt.

  Som jag brukar säga så äter jag inte strikt LCHF för att i första hand rädda världen utan faktikst för att rädda mig själv och ofta blir jag förlåten i denna min priviligierade (naturbetat kött t.ex.) egoism när jag berättar hur allvarligt sjuk jag har varit (och faktiskt fortfarande är) fast jag både ser ut att vara och också känner mig förbaskat frisk och glad efter snart tre år på LCHF och när jag nu följer Reinfeldts recept och glatt jobbar på efter 65. Att man inte heller skäms det minsta gör ju inte saken bättre.

 11. 11
  ragnhild säger

  Hur står det till med risodlingen i India. (ref. diabetes).

  eks.; gmo-bomullen ser till at husdjuren blir sjuka f.n. – dom betar på restar af bomulsodlingen efter hösting – då annan mark är upptagen av bl.a. bommulsplantor.

  Stikkord: Gmo, Monsanto, monokulturer. Matris; – Jag fann denn länken som visar att man i India är bekymrad, och även på vegne af alla de andra asiatiska länder var riset spelar en stor roll när det kommer til föda.

  https://save-our-rice.net/nc/thanaltop/about-the-campaign.html

  http://www.hejdagmo.se

  Bill Gates – vad roll har han – tänker han enbart på att världens ökande befolkning måste ha tillgång til MER mat – snarast. Pressar på med medler til forskning bl.a. i India med målet; gmo-grödor. Vad om resultatet blir att sjukdom tar dom/både folk och djur istället? Sjukdom, misdannelser (giftig mat via starka kemikalier).
  Gmo-auberginer är konstaterad giftiga! – läste jag. Her är för mycket att läsa – utroligt stort område blitt. Til och med i Norge sitter utviklingsministeren och tygger på om han ska säga ja ell. nei till något af vanviddet. Ja han kan bare våge det första 😉 🙁 usj..

  p.s. noterade ni: http://www.underkastelsen.se

 12. 12
  ragnhild säger

  Ja, verden er blitt gal – profitgal. Og på side 3 – undrar man på om man bör köbe 1,2 eller tre av de nyaste ”outfitten” – helsing ”fortryllande fotballfruor” ell. var det -flugor,

  Godt råd Professor Göran, å spe på från sitt lager af humoristisk sans. Alla har det – därinne någonstanns.
  🙂

 13. 13
  aviator1945 säger

  Det är inte enbart i Indien som detta är ett problem, även om svårigheterna där accentueras av att majoriteten av folket av religiösa skäl avstår från vissa köttvaror (hinduerna avstår från nötkött, muslimerna äter inte gris).

  Befinner mig för en tid i Sydostasien, dit jag flytt undan det svenska vintern. Bor hos släktingar i en liten stad på landet. Inte särskilt lätt att hålla sig till LCHF för gemene man här, majoriteten skulle inte ha råd att regelbundet äta animalisk föda som t.ex. ägg, bacon, grädde, smör eller nötkött. Viktigaste proteinkällorna här är fisk, fågel och tofu (som utvinns ur sojabönor) på landet; i de större städerna har den västerländska skräpmaten gjort sitt intåg med McD i spetsen, fast majoriteten av de vanliga människorna har inte råd att annat än i undantagsfall besöka sådana inrättningar. Det märks tydligt att de välbeställda goddagspiltarna har de största problemen med fetma; sannolikt är diabetes här lika vanligt som i Indien.

  Dessvärre brukas inte kokosolja i någon större utsträckning här. Om man letar i snabbköpsbutikerna hittar man enbart ”processad” kokosolja, vilket åtminstone för mig antyder att den är industriellt utvunnen á la UniLever. Extra virgin coconut oil, alltså kallpressad och därigenom nyttig, finns bara på apoteken, eftersom den räknas som medikament. Varför inte även i matbutikerna? Jo, därför att det lönar sig bättre för tillverkarna här att skicka den nyttigare kokosoljan till västerlandet, där man är beredd att betala bättre…..

 14. 14

  Hej Annika!
  Förstår om du inte har tid med denna fråga men hittar inte ditt inlägg om detta. Ska börja dricka te med kanel, ingefära och gurkmeja på morgonen. Hur mycket av varje? Är det okej varje dag? Kram Carina

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ Carina:
  Jag har inte referenserna, men jag har sett uppgifter om toxisk effekt av dessa kryddor i hög dos.
  Så det är en dosfråga. Troligen nyttigt i måttlig mängd men onyttig i högdos. Hur mycket som är måttligt får envar bedöma, jag har inga siffror på det.

 16. 16

  Tack snälla för svar! Har läst att ingefära och gurkmeja är inflammationshämmande, fick för mig att jag läste det på din blogg. Du har alltid så mycket bra tips så därför fick jag för mig det 🙂 även bra för att få igång förbränningen. Nu blir jag så osäker om det bara är onödigt att dricka det varje morgon 🙁 så svårt att veta ibland vad man ska välja att ”tro” på. Alltså vad man ska välja av alla tips man läser. dricker iaf te med kokosolja och omega tre kapslar varje dag 🙂

 17. 17
  Sten Bsell säger

  Det kan ju vara mojligt att Diabetesforbundet som manga andra forbund relaterade till sjukvard far ansenliga bidrag/ (dyra) annonser fran lakemedelsforetag, ofta t.om sa att forbundet kan inte existera utan dessa, speciellt efter att f.d. frivilliga blev anstallda ”nar man fick rad med det”.
  I sadana och narliggande omstandigheter kan det bli omojlight att ej ratta pennorna efter planboken. Nagon som vet?

 18. 18

  Det ekonomiska undret i Indien och Kina har ett pris som kommer att resultera i att det ekonomiska undret, tar livet av sig själv. 2 miljarder människor som levt i halvsvält i oändligt många generationer och av evolutionen anpassats till att prioritera hjärnans glucosbehov och minska kroppens. Har skapat en medfödd insulinresistens hos dessa befolkningar. När landsortsbefolkningen som kommer från näringsbrist till det urbaniserade samhället och lyfter sin levnadsstandard och därmed får ta del av den mångtusenåriga Indiska kokkonsten, med alla dess godsaker. Så drabbas Indierna av samma sjuka som jag när jag var där. Jag bara gick omkring och åt kolhydrater hela tiden. Gatorna är fyllda med människor som säljer godsaker.

  Nu drabbar diabetes som en pandemi och kurvan pekar rakt uppåt. Den generation som skapat Indiens ekonomiska välstånd är också den generation som drabbas först. Men även deras barn som växt upp med den ekonomiska framgången är drabbade. Nu försöker myndigheterna göda gravida mammor i förhoppningen om att de ska föda bebisar som är normalviktiga och därmed inte utvecklar insulinresistens redan i moderlivet.

  Det är en intressant hypotes att insulinresistens kan komma från näringsbrist under de tidigaste åren av en människas liv. Det kan vara det som skiljer oss människor åt i hälsohänseende. Jag ser ju att barn till mammor som är mycket selektiva när de äter ofta själva blir mycket selektiva i sin mathållning. Om ett barn utvecklar näringsbrist de tidiga åren så tror jag att deras hjärnor också prioriteras och resten av kroppen nedprioriteras.

  När jag flummade runt i Indien på 70-talet, så åt man fermenterat råris i hemmen och enklare restauranger. Man lät riset ligga i blöt ett dygn före kokning för att bli av med lektiner och fytinsyra Om jag har förstått saken rätt så äter alla Asiater idag polerat vitt ris som inte fermenteras. I så fall så tycker inte jag att det är konstigt att deras hälsa spårar ur. Indien behöver en Indira Dahlqvist.

 19. 19
 20. 20
  Annelie/Wildrat säger

  Jag läste nånstans för länge sedan att ett av problemen i Indien är att man bytt ut ghee (smörolja) och senapsfröolja mot billiga västerländska oljor (sojaolja, majsolja, bomullsfröolja?) och det bidrar till att de blir sjukare.

  De har ju alltid levt på mycket vegetabilier men förr var de friskare. Det är alltså inte den vegetariska maten i sig utan utbyte av vegetariska ingredienser som ställer till det.

 21. 21

  Även hjärtinfarkt är ett stort problem i Indien. Indierna lär skall stå för 1/3 av världens alla hjärtinfarkter i arbetsför ålder ( upp till 59 år) även fast Indiens befolkning ´´bara´´ är ca 1/6 av världens befolkning! Betydligt värre än amerikanare tex.

 22. 22

  Annika, vad tror du om medicinsk Marijuana? Med avslappningsövningar + lite intag 2 gånger per vecka har mitt blodtryck sjunkit sakta men säkert.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ Johan:
  Johan, Jag blir spontant skeptisk till medicinsk marijuana, det låter som narkotika för mina öron. Jag vill se riktiga vetenskapliga studier innan jag förespråkar det.

 24. 24
  svante börjesson säger

  Hej vilken skrämmande utveckling…. men håller inte med många som säger att de blir påhoppade av icke Lchf are, har faktiskt aldrig hänt mig 🙂 mer tvärt om många blir nyfikna, speciellt många av mina cykelkompisar..
  tack annika för en bra Blogg !

  Svante

 25. 25

  #10 Professor Göran

  LCHF i snart tre år??

  Dina allvarliga hjärtproblem började i slutet av 90-talet, om jag fattat rätt. Uppenbarligen överlevde du nästan tio år utan LCHF-kost och utan de mediciner läkarna ville att du skulle käka samt utan operation. Jag är väldigt nyfiken på dels hur du bar dig åt och dels hur du upplevde de första nio åren i jämförelse med dina tre LCHF-år. Du har kanske/troligen skrivit om det tidigare men jag har bara knappt ett år på nacken som LCHFare och därmed även som läsare av denna blogg. Det kan vara sådana berättelser som inspirerar andra att våga ifrågasätta i vart fall viss medicinering samt att våga pröva LCHF som alternativ. Sådana berättelser kan inte upprepas för ofta.

  Som jag skrivit tidigare är det ett sant nöje att läsa dina inlägg och ju längre de är desto gladare blir i vart fall jag! 😀

 26. 26
  Sten Bsell säger

  Hej Lena K. Annan med hjartproblem har!
  Jag har ocksa haft allvarliga hjart/karl-problem – karlkramp vid minsta anstarngning som overgick till nattkramper, dvs plotsligt vaknar man upp och klarvaken undrar man vadada?. Efter nagra minuter satte brostvarken in och varade ibland i 20 minuter. Otackt. Med dagliga Vitamin D kapslar gick det bort ( ej akut!) men efter tva ar hjalpte inte ens det langre.. Nar jag var pa vag att ge upp och ringa doktorn hittade jag informationen om LCHF och gav strikt lchf en chans. Redan efter en vecka forsvann alla nattsymptom och jag visste att jag ver pa ratt vag!
  Efter 12 veckor kan jag rora mig ute som om jag aldrig har haft nagra problem. Otroligt! Jag blir 66 i ar jobbar hart och tanker nu halla igang manga ar till. . Medicinerna jag fick for 6 ar sedan hade laskiga sidoeffekter, men framforallt sag det inte bra ut langsiktigt t.om fran fabrikanternas sidor. Det tog tid att avvanjas efter bara ett par mander pa dem, framfor allt fran Nicorandil som var karlvidgande. Inga stentar fick dom heller satta i eftersom jag anser att ett systemiskt fel maste rattas till fran grunden, inte med punktingrepp dar det ena ofta foljs av nasta eftersom villkoren desamma. Forsokte motionera bade med och utan mediciner men alltid lika daligt dan darpa, i manader, trotsa att efter 3-5 stopp med kramp i borjan jag kunde ga i ett par timmar sedan.
  Mycket uppfriskande att sedan lasa om Arteriografi och minskade belaggningar i karlen efter nagra ar istallet for de normalt okande. Liknande ”trackyourplaque”, som hjapte mig med Omega-3 och D3.
  Men lchf ar ju sa mycket enklare, dock stammer mycket!
  Stort tack till Annika som borjade fa ut den har informationen!

  ,

 27. 27

  Sten Bsell

  Oh, vilken underbar berättelse!! Tack! Härligt att jag fick fram dig ur gömmorna! 😉

  Det är exakt den här typen av anekdotiska berättelser vi behöver, dels för att få fler att testa LCHF som alternativ till diverse s k läkemedel med massor med biverkningar, dels för att tillräckligt många sådana anekdoter kanske till slut kan bli ”tuvan som stjälper lasset” d v s de gamla förlegade kostråden inkl diverse ”mossiga” experter.

 28. 28
  Professor Göran säger

  @ LenaK:

  Det här får nog bli en kort ”Professor Göran”

  1999 drabbades jag av en allvarlig infarkt. ”Tur at du överlevde!” som överläkaren sa. Jag trodde på den tiden på att ”läkarvetenskapen” var vetenskap och tog lydigt alla mediciner i början men blev samtidigt sjukskriven i 6 veckor pch tur var det. Jag ”läste på” och med en forskarexamen så är man ”tränad” och kom snabbt farm till att den stora boven var transfetterna i de kakfrosserier jag ägnat mig åt.

  Mitt största beslut var då att kasta ut allt godis och framför allt allt som innehöll margarin. Det blev mycket ”medelhavsdiet” men efter så där fem år så började fusket med godis igen men förstås utan margarin (smör gällde) och 2010 pekade vågen på samma siffror som 1999 och jag kände att jag igen började närma mig ”vägs ände”. Då blev min fru aktut sockersjuk och det var ett snabbt beslut att nu slänga ut ALLA kolhydrater. Resutlaten var dramatiskt positiva på vår hälsa för oss båda två där viktnedgången 20 respektive 12 kg egentligen bara var kvitton på att kroppen funnit en ny hälsosam balans.

  Till skillnad mot 1999 så är jag idag ”grymt påläst” och jag tvekar inte att kalla LCHF (strikt) för sann vetenskap om man vill vara frisk om man har hamnat i metabola syndromet och ”kört sönder sitt system”. Idag är nästa alla mina illusioner om läkemedel raserade. Jag tror dock på antibiotika men framför allt på att förbättra immunförsvaret genom att inte längre ”förgifta” kroppen med några kolhydrater. Jag kan inte göra så mycket med mina igensatta kärl men allt jag kunnat förstå av det jag läst är att ju mer mättat fett man kan få in i sin kost ju bättre är det för själva förträngningen av kärlen. Förträngningen verkar då till och med kunna backa något. Vad jag tor att det egentligen är frågan om är att inflammationsgraden på insidan av kärlen helt enkelt minskar när immunförsvaret förbättras. Det finns en klar logik i detta.

  Kokosfett och Röd Palmolja verkar vara bra kosttillskott och antagligen för att dessa båda fetter förbättrar energitillförseln till cellerna som då kan försvara sig bättre mot angrepp. Det är en enkel förklaring men den är logisk,

  Alla naturliga ämnen som stärker immunförsvaret (rödpeppar, vitlök och nu senast gurkmeja) tror jag av samma anledning på.

 29. 29

  Inlägg 14 och 15

  Om det finns toxiska effekter av ”kryddor i hög dos” så vill jag gärna höra om detta. Jag har under flera års tid intagit en ”morgonshot” ca fem dagar i veckan. ”Shoten” består, utöver de nämnda kryddorna Gurkmeja Kanel och Ingefära, även av 7-8 andra kryddor + Olivolja, Tomatpuré och Senap. Jag har inbillat mig att detta var hälsosamt. Kanske beror det på andra saker att jag aldrig är sjuk, som LCHF, Omega-3 och D-vitamin (6000 IE).

  Hur yttrar sig dessa symptom som jag möjligen kan förvänta mig? (Jag vill GÄRNA veta!)

  (Hela shoten: Gurkmeja, Kanel, Ingefära (mycket av dessa tre), Cayennepeppar, Chilipeppar, Kryddnejlika, Spiskummin, Vitlök, Basilika, Oregano, Timjan, Svartpeppar, Paprika, Olivolja, Tomatpuré och Senap)

  IdePer

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ IdePer #29:
  Jag kan inte allt om detta. Man kan söka på Google på resp krydda + överdosering.
  Jag hittar tex leverskada vid överdosering av kanel.

 31. 31

  En människa kan inte rädda världen utan att först rädda sig själv. Vi har funnit Metoden för att rädda oss själva och våra kroppar för nu ett heligt krig mot den förstörelse som kroppen varit utsatt för i hela dess liv.

  Vi har frågat oss varför vi blivit sjuka och konstaterat att det är jordbruksprodukter som processats i en multinationell industri. Som med myndigheternas stöd har förstört våra kroppar. Vi har nu lämnat miljöförstörande och giftiga industriellt producerade livsmedel till förmån för lokala, naturenliga och giftfritt producerade. Därmed har konsumtionsmönstren i samhället ändrats och de multinationella företagen lider ekonomiskt av en minskad försäljning. Vilket betyder att behovet av miljöförstörande produktion i monokulturer minskat.

  Vi är motkraften till Midgårdsormens världsherravälde. Jag tror att det är Midgårdsormen/Mammon som nu har prissatt varenda kvadratcentimeter av vår jord och nu får nakna naturlevande stammar slåss mot västerländska imperialisters arme av advokater.

  För att slippa det ekonomiska undret, som ju gör att alla människor, Du och jag blir metabolt sjuka och förstör ett naturligt leverne på jorden. Exploateringen av planeten går inte att stoppa med mindre än att vi slutar att konsumera.

  Forskarna har nu kommit på att vi kan försörja jordens befolkning genom att införa ekologiskt jordbruk i den utvecklade världen och utveckla och industrialisera de outvecklade ländernas jordbruk.

  Jag får en massa brev från Bergsstaten, som jag omedelbart slänger i kakelugnen, oöppnat. De vill exploatera det berg där mitt lantställe ligger. Vad har vi för chans mot de exploatörer som utarmar och förgiftar vår jord.
  Här är ett underbart klipp från Indien. Säg mig sedan hur stor chans de har mot våra företag och deras advokater?

  https://svtplay.se/v/2706662/indien_stammen_kampar_for_heligt_berg

 32. 32

  Om Indien och diabetes

  https://www.bbc.co.uk/news/world-radio-and-tv-16619805

  Mycket sevärt

 33. 33

  Jag var i Indien 2008 och en av frågorna vi faktiskt fick av några som sedan blev våra vänner var ”Har ni diabetes?”. Vi tyckte det var en märklig fråga då vi inte ens (då) kände någon med diabetes men sedan har vi ju lärt oss att det är enormt många i Indien som har det.

  Min tanke och lilla indiska erfarenhet är att de äter som nämnts, mycket polerat ris. Mycket indiskt bröd.

  Det är (liksom i Kina) medelklassen som går på McDonalds så det blir eftersträvansvärt….

  Varje gång jag blev bjuden på te var det socker i. När en fattig gav som exempel på hur bra barnen har det hos oss ”rika”, var exemplet ”ni kan köpa Coca-cola till barnen”…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa