Kvällsöppet TV 4 ikväll om LCHF

Ikväll är det Eenfeldt, Hallén och Zytomierska mot Erlanson-Albertsson, Marcus och Mattisson, kl 23. Spännande!

Länk till programmet (Kostdoktorn.se)

Efteråt. Programmet var bra. Det var kul när Katrin konstaterade att etablissemangsfolket var ”mossiga”.
Katrin Z är ett läckert kuttersmycke för LCHF!

Samma dags morgon var det TV4 Nyhetsmorgon med diskussion (Kostdoktorn.se) mellan Eenfeldt och Erlanson-Albertsson.
Ralf Sundberg har skrivit ett blogginlägg om CEA:s påstående att fettrik kost är farligt.

 

Comments

 1. 1

  Livsmedelsverkets representant hävdar att LCHF från början inte innehöll bär, inte rotfrukter. Jag kom i kontakt med LCHF genom dig. Jag läste mycket och har fortsatt läsa mycket. När jag kom i kontakt med LCHF mer ordenligt var runt 2009/2010 och då fanns såväl bär som rotfrukter med. Vad är sanningen?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  M, Det var jag som definierade LCHF-kosten 2005-06. Jag skrev mitt kostprogram https://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20f%C3%B6r%20LCHF.pdf då, och där har hela tiden funnits rotsaker (utom potatis) och en måttlig mängd bär. Grönsaker har jag aldrig avrått ifrån, tvärtom.
  Det är diverse andra som har haft andra definitioner, och det får ju då stå för dem. Men jag tycker att den betydelse jag har gett LCHF borde ha en viss tyngd i sammanhanget.

 3. 3
  Konsument säger

  23:30 nu kunde man stänga av och ägna sig åt bloggandet ist..

  Om Claude Marcus:
  Claude Marcus vet absolut inte vad LCHF innebär. Nu visade han det tydligt. Han påstod att man blir tröttare, falskt lyckorus, orkar mindre, blir dummare! Sen påstår han att LCHF är dåligt definierat! Allt han sa är falskt. Hoppas verkligen att ingen människa tror på vad han säger.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Det är ju lustigt att Marcus säger att man upplever ett lyckorus under LCHF, samtidigt blir man trött och seg och dum. Det går inte ihop.

 5. 5
  Fråga till Annika säger

  Annika: Vad säger du om lchf och hjärnan?

  Jag äter själv lchf och mår jättebra, men är orolig för just denna bit.

 6. 6

  Annika – skulle du inte kunna skicka över ditt program till dem som var med idag och visa när det först kom – så kan de själva läsa vad du skrev?

  Det är inte rätt att de som är emot LCHF inte är insatta, inte återger det som från början definierades som LCHF (sen finns det dem inom LCHF som säger i princip helt nej till både frukt och rotfrukter det ser jag också, bl.a. i den länk i din gamla blogg som du också refererar till – inte ditt program alltså). Sen är det inte heller rätt att de som är emot LCHF genom okunskap och osanningar förlöjligar och förminskar LCHF och därmed också de människor som väljer att äta så.

 7. 7

  Angående LCHF och hjärnan. Hos Kostdoktorn har det varit stora diskussioner sen programmet i morse, och där finns många länkar som visar att majoriteten av den forskning som utförts har utförts på råttor/möss och att maten dessa fick var fylld med fett/lard samt kolhydrater/sockerprodukter, och tilläggas kan att råttor och människors hjärnor inte är uppbyggda på samma sätt samt att råttor inte ska äta den mat som människor äter och omvänt, där människor till skillnad mot råttor inte är skapta att äta spannmål!

 8. 8

  LCHF för hela familjen. Nu måste vi göra lite reklam för LCHF-böcker 🙂
  https://www.bokus.com/bok/9789172412361/lchf-for-hela-familjen-riktig-mat-ger-nojda-barn/

 9. 9
  40-talist säger

  Jag vill tacka LCHF-trion för värdefull insats för folkhälsan.

  Irène Mattisson från Livsmedelsverket har missat överbeläggningarna på sjukhus, överfullt på akuten, försäkringskassans plånbok, allergier hos vuxna och barn, högt blodtryck, diabetes, stroke m m hos äldre…

  Hon ville att man skulle må bra hela livet, äta vanlig riktig mat, inte utesluta något annat än chips, läsk och godis…och något mer?

  Det är just vanlig riktig mat LCHF handlar om.

 10. 10

  Haha vad kul att de är så dåligt pålästa om vad som är LCHF. Det säger en hel del om att de är tagna på sängkanten trots att det gått så många år sen du satt och käftade med dem..

  Visst är det härligt Annika att så mycket finns skrivet och dateringen inte går att ändra i efterhand som man gör med diverse hemsidor. Du har ditt kostprogram på pränt men också böckerna. Lars-Eriks Litsfeldts bok Fettskrämd kom redan 2005. Problemet för dem är att det tog några år innan du lanserade LCHF som begrepp.

  Den striktaste av alla strikta har Sten Sture Skaldeman kallats därför kontrolläser jag hans GI-noll!: särskilt skriven till kvinnor som vill äta sig smala. Den är från 2007.
  Jag läser på
  sid 164 om kycklinglever med svamp och fläsk och därtill broccolimos, i en och samma måltid.
  sid 141 ”Tallriksmodell för 10+” (de som har ca 10kg övervikt). Någon rotfrukt kan ingå – ät den gärna som råkost.

  Som chefredaktör för LCHF-magasinet fick ju Sten Sture Skaldeman definiera LCHF-kost i Expressen för några veckor sedan och det var fyra tallrikar som alla innehöll en hel del grönsaker och jag minns bilder från magasinet där han sitter med ”berg” av grönsaker framför sig. Hans senaste kokbok heter kort och gott LCHF-kokboken och även den innehåller en hel del av det som enligt Claude Marcus och gänget inte ingår i LCFH.

  Ha det bra så hörs vi!

 11. 11

  #8
  Just nu finns det faktiskt två böcker med nästan likalydande namn, den andra har Anna Hallén skrivit
  https://www.bokus.com/bok/9789174242423/lchf-for-familjen-den-goda-vagen-till-matta-och-friska-barn/

 12. 12

  Ralf Sundberg har en bra kommentar om hjärnan och LCHF. Han visar var den desinformationen kommer ifrån.

  https://blogg.ralfsundberg.se/#post8

 13. 13

  Hej Annika!

  Det är viktigt att vi vinner historieskrivningen om vad LCHF är. Länken ovan till ditt kostprogram kan inte vara den ursprungliga versionen eftersom den hänvisar till böcker som då (2005-2006) inte fanns. Det vore bra om du ompublicerade ditt ursprungliga kostprogram så att vi kan slå Marcus och Paulún i huvudet med det.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Per #13, Mitt ursprungliga kostprogram finns i min gamla blogg, slutet av 2005, eller början av 2006. Jag har uppdaterat det eftersom sedan dess, och lagt det på en särskild pdf.
  Jag är på jobbet nu och kan inte leta länken till det första.
  Någon som har möjlighet att leta?

 15. 15

  @ Annika Dahlqvist, Per Wikholm:
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/mitt_kostprogram
  2:a november 2005

 16. 16

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det är ju lustigt att Marcus säger att man upplever ett lyckorus under LCHF, samtidigt blir man trött och seg och dum. Det går inte ihop.

  Precis 🙂 Synd att ingen tog tag i det och frågade hur han ska ha det egentligen 🙄

  Det är inte alldeles lätt att bemöta så slipade och medvetet ohederliga personer som inte svarar på ställda frågor utan bara matar på med ologisk skrämselpropaganda med stöd av studier som inte håller måttet. Här skall praktiserande läkare måsta sitta och försvara sig mot irrelevanta argument och rena oförskämdheter. Någon måste se till att han ställs till svars.

  För varje gång blir det allt tydligare hur beklämmande okunniga och ointresserade av folkhälsan som experter som Marcus är. Det är helt enkelt svårt att ta in.

 17. 17
 18. 18

  Jag tycker att det är extremt att Marcus har mage att kalla LCHF för extremkost, när han
  samtidgt leder en GBP-studie på barn.
  Detta om något är väl extremt och än värre är det, när det nu visar sig att denna Professor inte satt sig in i vad LCHF-kosten innehåller för födoämnen och sen ändå kritiserar den ..åsså fortsätter han gladeligen med sin studie…
  Frågan är ju förstås den att vem blir dum av vad eller handlar det bara om intresseområden och pengar? Folkhälsa handlar det tydligen inte om.

 19. 19

  #18 Zonen ”Jag tycker att det är extremt att Marcus har mage att kalla LCHF för extremkost, när han
  samtidgt leder en GBP-studie på barn.”

  Det är precis vad han borde konfronteras med i en debatt så att folk blir påminda om att han svamlar och samtidigt om han pysslar med. Och publiken borde få veta att CEA sprider skrämselpropaganda utifrån en studie där möss matats med sockrat flott.

 20. 20

  ”Frågan är ju förstås den att vem blir dum av vad eller handlar det bara om intresseområden och pengar?”

  Zonen – pengartror jag.

 21. 21

  Kommentar från Katrins blogg angående gårdagens lchf-diskussion. Vad säger du om detta Annika (och ni andra)?

  ”Vill först och främst påpeka att jag inte hatar dig, men i vissa av dina inlägg gör du mig så otroligt jävla förbannad, och du verkar vara helt tappad! För några timmar sedan kom jag hem från sjukhuset där jag har suttit hos min mamma, som för 2 veckor sedan fick en stroke. ”Jaha tänker du nu” och undrar vrf jag skriver det här.. Jo det är för att läkarna kunde ganska fort konstatera att min mamma hade fått en stroke för att hon körde stenhårt på lchf! Du gör mig så otroligt ledsen när du försöker motivera andra till att börja med det, inte för att du ska sluta med det, men då ska du också vara lika tydlig med riskerna som medföljer, för du kör stenhårt på din jävla linje hur lchf förändrar människors liv till det bättre, och min mamma var en av alla som trodde på dina ord och nu ligger hon med en förlamad vänstersida och har tappat hela sitt tal och att vara en dotter på 18 år och se vad sin mamma genomlider pga en jävla bantningsform är vidrigt, och ditt sätt att ”predika” gör mig så arg, för det är fel!”

 22. 22
  Margaretha säger

  @ Fråga:
  Käraste Fråga
  Du undrar också vad vi andra tycker. Det som hänt är ju en mardröm för dig och din Mamma och också hela familjen. Det finns nog inga ord som kan beskriva hur ont det gör för Er alla.
  Du skriver att läkarna konstaterade att det var lchf-kosten som var orsaken.
  Absolut inte att jag vill ifrågasätta deras uttalande,men talade dom om hur dom kom fram till det,vilka prover som togs ?
  Om det bara är som dom antager och tror sig veta,så är det att strö salt i öppna sår,
  och dessutom ett tjänstefel.

  ..
  .

 23. 23

  Jag är betydligt mer piggare och mer snabbtänkt än vad de flesta av mina arbetskamrater är som äter mycket kolhydrater,, så den tesen stämmer INTE,, sorry Claude..

 24. 24
  Vox Humanae säger

  Jag lägger upp min kommentar från ”Kostdoktorn” här också:

  Man kan se lchf som en långvarig medicinsk behandling. Man kan se 2 (två) inledande men övergående biverkningar:

  1.Trötthet och utmattning
  När man är van vid att ta huvuddelen av sin energi från kolhydrater och plötsligt minimerar intaget av dessa så blir kroppen vilsen. Den vet inte var den ska få sin energi ifrån, men om man samtidigt har ökat sitt intag av fett så ger detta en signal till kroppen om att börja tillverka glukagon (det hormon som omvandlar fett till energi). Eftersom det kan ta 3-4 veckor innan produktionen och användningen av glukagon är optimal så kommer kroppen att tro att den svälter. Den kommer då att börja ”äta” av de egna musklerna tills den är inställd på att använda fett istället. Detta gör att man kan drabbas av en övergående trötthet.

  2.Yrsel, disorientering, minskad hjärnkapacitet
  Detta är rena abstinenssymptom. En ”normalätande” människa har hela tiden ganska mycket socker i sin kropp. Socker triggar belöningssystemen i hjärnan, på samma sätt som många andra kemiska missbruk, ex. nikotin, alkohol, kaffe, narkotika. När man helt plötsligt slutar med ett sådant ämne så hamnar man i abstinens. Detta är också övergående och de flesta blir av med också denna biverkning inom 3-4 veckor. Somliga svårt socker beroende kan behålla delar av detta problem under mycket längre tid, främst om man också utvecklat ett psykiskt beroende av socker.

  Vilka är då fördelarna med denna behandling?

  1. 2-3 dagar
  -kraftig sänkning av blodsockret för diabetiker
  -gasproduktionen upphör i stort sett
  -bullrande och smärtande mage blir nästan helt bra

  2. ca 1 vecka
  -märkbar viktnedgång
  -mätbar sänkning av blodtryck
  -kraftiga blodsockersvängningar hos diabetiker upphör
  -stabilare sömn

  3. ca 1 månad
  -biverkningarna ovan försvinner för de flesta
  -blodtrycket påfallande bättre
  -eksem, blemmor, finnar förbättras betydligt
  -långvarigt krånglade mage blir stabil
  -många diabetiker kan rejält minska eller helt sluta med insulininjektioner
  -den sexuella förmågan ökar
  -plötslig och kraftig hunger och sötsug försvinner
  -hjärnan blir klarare än innan lchfstarten
  -humöret blir bättre
  -värkproblem förbättras

  4. 6 månader-
  -mycket rejäl viktnedgång för de flesta, utan hunger och utan ångest
  -halterna och fördelningen av blodfetter är rejält förbättrade
  -”naturalförloppet” för diabetiker har bromsat rejäl eller helt upphört
  -stabilt och rejält sänkt blodtryck
  -astma och allergier har blivit betydligt bättre för många människor
  -många med värkproblematik eller utbrändhetssymptom är mycket bättre eller helt friska

  Detta var några av de vanligaste och viktigaste positiva effekterna som många berättar om efter att de börjat med lchf, jag har säkert glömt en del saker, hjälp gärna till att fylla på listan. Detta är vittnessmål från tusentals människor. Det jag känner till är naturligtvis mest inlägg på bloggar och har därför inte hög tillförlitlighet, men det kan inte heller ignoreras för det är mycket osannolikt att det finns tusentals människor som skriver på bloggar och ljuger om hälsoförbättringar.

  Ska vi ställa detta mot ett uttalande från en uppmärksamhetssökande mediamänniskas enskilda hypotes: -Jag har inflammation i buksportkörteln och jag tror att det kanske beror på en kost som jag slutade med för 2 månader sedan. Och dessutom en läkare som varken bekräftar eller förnekar att det är så utan bara att ”det är tekniskt möjligt att det kan ha samband med lchf”?

  Ska vi ställa detta mot tv läkare som under 40 års tid har förnedrat barn och vuxna, som har låst in folk och låtit den gråta av hunger, som under dessa 40 år inte har kunnat uppvisa NÅGON SOM HELST VARAKTIG VIKTMINSKNING?

  Ska vi ställa detta mot professorer och läkare som har en stor del av sin inkomst från försäljning av bantningspreparat, styrelseuppdrag hos multinationella skräpmatsförsäljare, från människor med stora aktieinnehav i läkemedels- och matindustrin, när dessa försöker SKRÄMMA oss till att fortsätta med en mat de senaste 20 åren har ökat fetma och diabetes i västvärlden med flera hundra procent, och som kräver att vi köper stora mängder mediciner mot verkningarna av fetma och diabetes?

  Det verkar för mig helt klart, att dessa rabiata motståndare mot lchf inte är det de är för att de vill oss väl. De säger och tycker som de gör därför att de antingen är korkade ELLER tjänar mycket pengar på att vi äter enligt tallriksmodellen.

  Det finns ett enkelt och billigt sätt för många människor att få en bättre hälsa:
  ÄT MERA NATURLIGT FETT OCH MINDRE KOLHYDRATER.

 25. 25

  Fråga Skrev:

  Kommentar från Katrins blogg angående gårdagens lchf-diskussion. Vad säger du om detta Annika (och ni andra)?

  ”Vill först och främst påpeka att jag inte hatar dig, men i vissa av dina inlägg gör du mig så otroligt jävla förbannad, och du verkar vara helt tappad! För några timmar sedan kom jag hem från sjukhuset där jag har suttit hos min mamma, som för 2 veckor sedan fick en stroke. ”Jaha tänker du nu” och undrar vrf jag skriver det här.. Jo det är för att läkarna kunde ganska fort konstatera att min mamma hade fått en stroke för att hon körde stenhårt på lchf! Du gör mig så otroligt ledsen när du försöker motivera andra till att börja med det, inte för att du ska sluta med det, men då ska du också vara lika tydlig med riskerna som medföljer, för du kör stenhårt på din jävla linje hur lchf förändrar människors liv till det bättre, och min mamma var en av alla som trodde på dina ord och nu ligger hon med en förlamad vänstersida och har tappat hela sitt tal och att vara en dotter på 18 år och se vad sin mamma genomlider pga en jävla bantningsform är vidrigt, och ditt sätt att ”predika” gör mig så arg, för det är fel!”

  Så vad hennes/hans mamma gjort tidigare i livet, mediciner denna kanske gick på eller sjukdomar denna har i bakgrunden har inget att göra med eventuell stroke?

  Kan aldrig ha med genetiska faktorer att göra?

  Har svårt att tro att läkare kan konstatera att LCHF skulle vara direkt orsak. I så fall skulle folk dö som flugor. Min läkare hade inget dåligt att säga om LCHF när jag nämnde det i samband med högt kolesterol från högkolhydratkost. Tvärtom sa han och andra läkare att deras patienter blivit mycket bättre av livsstilen LCHF.

  Vissa människor fattar inte att stroke kan man få oavsett vad. Och en sak till.. människor dör faktiskt från den stund denne föds. Så är livet.
  Däremot hoppas jag att LCHF minskade ”morsans” lidande och krämpor som denna hade under sitt liv med tidigare kolhydratsmissbruket.

 26. 26
  Fråga (Marie) säger

  @ Ankan:
  Hej, tack för era svar på min postade kommentar. (Det är inte min mamma, utan en kommentar jag hittade på Katrins blogg.) Jag äter själv lchf sen ett år tillbaka, men tycker det är viktigt att vara kritisk mot båda sidor. Det handlar ju om vår hälsa, och inte om att vinna ett ”debatt-slag”. Att folk inte ännu ”dött som flugor” utesluter inte att skador kan uppkomma på sikt (och att denna stroke kanske var en sådan skada).

  Trots att jag fortfarande tycker lchf är bästa alternativet för mig är jag orolig för diskussionen kring eventuella skador på hjärnan och långtidseffekter (såsom stroke). Jag tycker inte att lchf-förespråkarna ännu har gett riktigt klara och trovärdiga besked på dessa områden.

 27. 27

  Hej!

  Jag följer debatten mellan alla dessa dieter med en öppen inställning. Däremot så är jag noga med att kunna förankra påståenden i studier och forskning.

  Det jag helt enkelt letar efter är en hänvisning vad gäller idrott och LCHF. Främst då det gäller högintensiv träning som Ishockey. Jag är själv aktiv och är alltid intresserad av att veta hur eventuelle förändringar i min kosthållning kan hjälpa mig.

  De enda referenspunkter jag hittar idag är för idrotter som baseras på distans och på motionsnivå. Detta faller inte under den typ av träning som jag bedriver.

  Kan någon peka mig åt resultat eller andra artiklar/studier, som kan påvisa resultat av LCHF och högintensiv idrott på elitnivå?

  mvh

  Johan

 28. 28

  @ Fråga (Marie):

  Ralf Sundberg har kommenterat CEAs utspel om att LCHF orsakar skador på hjärnan 🙂

  https://iloapp.ralfsundberg.se/blog/blogg?Home&post=8&1329119275

 29. 29

  Att få stroke genom att äta kost med mindre kolhydrater(socker) och mer fett är fysisk omöjligt. I övrigt är antalet läkare som vet bare något lite om effekten av kost så minimalt, att allt vad som sägs måste tas med stor misstro. Vanligtvis upprepar de vad en dietist har berättat för dem.
  Från: läkare som har sysslat med stroke många år.

 30. 30
  Fråga (Marie) säger

  @ gt:
  Hej, tack för ditt svar. Som jag förstod det var det inte den enda studien som fanns på detta ämne.
  (Men jag hoppas så klart att jag har fel, eftersom jag själv äter lchf).

  Jag tycker inte argumenten är full övertygande ännu från någon sida, på detta ämne. Det gör mig orolig.

 31. 31
  Fråga (Marie) säger

  @ Leg:
  Stort tack för detta svar. Har du någon källa på detta. (Antingen ditt namn, så man kan verifiera att du verkligen är läkare, eller någon studie/ ankedotiska källor.)
  Om det grundar sig enbart på din egen erfarenhet som läkare (vilken typ av läkare/titel?) och om du inte vill gå ut med namn (vilket jag fullt förstår då jag inte heller gillar att namnge mig på internet-forum), kanske du kan berätta lite mer kring vad du grundar din slutsats på, kanske t.ex. genom några exempel eller liknande.

  Stort tack på förhand!
  Marie

 32. 32
 33. 33

  @ LenaK:
  Tack för artikeln. Verkar onekligen intressant. Däremot är fotboll och ishockey enligt min erfarenhet (blir gärna motbevisad) väldigt olik i sin intesitet. Dvs, fotboll är också en ”distans” sport, då man har 10-15 minuter med hög intensitet och resten ligger kring 70-75 %. Ishockey närmar sig snarare 20-25 minuter. Förutsatt att man spelar mycket. Problemet jag upplevt är att fett har en lägre färbränningsgrad, och därefter skapas mjölksyra och slaggprodukter blir kvar. Effekten är helt enkelt att visst orkar man lite längre, men intensiteten går ner rejält.

 34. 34

  @ Johan:
  Hej johan. Har du tittat något i johan coltings blogg? Jag har inte själv letat men där kanske finns något som kan ge dig mer info. Det kanske tom finns möjlighet att ställa frågan.

 35. 35
  Anna Maria säger

  Fråga(Marie),
  Man kan aldrig försäkra sig mot döden, vi kommer att dö alla till slut. Men jag vill ändå trösta dig lite för Du verkar orolig för långsiktiga konsekvenser av LCHF. Jag själv blev inspirerad för över 8 år sedan av min brors svärmors otroliga hälsoförbättring. Hon var så dålig (diabetes med komplikationer) och hade sår på benen som höll på att ruttna. Läkarna ville amputera, men hon var desperat och genom sin desperation kom hon i kontakt med en läkare som liksom Annika Dahlqvist förespråkade mer fett och mindre kolhydrater. Hon åt under flera månaders tid ett litet paket smör! + 1 glas grädde + 6 äggulor om dagen!!! Hon räddade benen och är vid liv fortfarande vid 80 fyllda.
  Min egen pappa, som har nyss fyllt 88, råkade ut för stroke samt hjärnblödning 2010 och sedan 1 år tillbaka äter LCHF. Han har blivit bara bättre. Han tar minst en timmes promenad varje dag. Innan han började med kosten var han så dålig att han måste sätta sig efter 50 meter.
  Om 2 gamla och tidigare svårt sjuka människor överlever på högfettskost vad kan man dra för slutsatser om dess farlighet?

 36. 36

  @ Anna Maria: ”Om 2 gamla och tidigare svårt sjuka människor överlever på högfettskost vad kan man dra för slutsatser om dess farlighet?”.

  Ja Anna Maria, och varför skulle en kost som ger så stora hälsovinster för diabetiker vara hälsovådlig för oss andra? Så ologisk är inte den sinnrika konstruktion som vi bor i 😉

  Tänk om LCHF vore ett piller? Då skulle det bli annat ljud i skällan 🙂

 37. 37
  Fråga (Marie) säger

  @ Anna Maria:

  Stort tack Anna Maria för din mycket intressanta berättelse!

 38. 38
  Jessica W säger

  Att Katrin Z är ett läckert kuttersmycke kan jag inte hålla med om. Men den trovärdigheten hon har med sig i bagaget tycker jag det är synd att hon förespråkar LCHF. Lär få fler människor att misstro LCHF.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ Fråga #21:
  Det är anmärkningsvärt att under de decennier som lågfett-högkolhydratkosten har varit rekommenderad är det inte många som har frågat sig om sjukdomarna och dödsorsakerna kan ha kommit av den kosten.
  Men när människor har ätit LCHF så är det tydligen självklart att skylla alla deras sjukdomar på kosten.
  Om alla människor skulle övergå till LCHF så skulle naturligtvis inte alla sjukdomar upphöra momentant, utan några skulle bli sjuka ändå. Så småningom skulle möjligen sjukdomarna sina ut, men det får framtiden utvisa.

 40. 40

  @ Fråga (Marie):

  Jag har en äldre släkting som fick en tiaattack och som till delar ätit LCHF under en tid före detta skedde. När läkaren tillfrågades om det kunde ha något samband sade denna absolut nej. Däremot menade han att äldre människor ska äta av allt och inte gå på en viss diet (om inte specifika behov finns), men att fett (undantag transfett givetvis) inte var någon fara och inte var orsaken.

 41. 41

  @ Johan:

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=tr%C3%A4ning_och_lchf
  https://livlinan.eu/
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/BlogID/5/Default.aspx
  https://levstarkt.areaventyr.se/

  Första länken från Annika Dahlqvists tidigare blogg, om LCHF och träning. Den andra länken från Kostdoktorn och strikt LCHF och träning. De nästa två länkarna om och från Frank Nilsson och hans bok ”Istället för doping”. Tror att denna bok haft betydelse för Ferry och Colting. Visst deras sporter är mer uthållighet än hockey, men kanske kan den ändå ge något. Den sista länken är någon som lever på LCHF / Paleo och styrketränar. Finns säkert många fler.

 42. 42
  Fråga (Marie) säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack Annika för Ditt svar! Jag äter som sagt själv lchf kost och mår jättebra av detta, men man vill alltid vara så säker som möjligt.

  Vad tror du om påverkan på hjärnan?
  Om du har möjlighet skulle jag mycket uppskatta ditt svar, men jag har självklart också förståelse för att du har begränsat med tid.

 43. 43

  Har haft svåra besvär med remautism i hela mitt vuxna liv och en mage som är trasig pga alla medicier, har ätit losec sen det kom ut på marknaden för att kunna överleva, Har gått på LCHF nu snart 2 år, nästan inga besvär med min remautism och känner inte av magen.

  Lever nu helt utan mediciner samt jobbar heltid från att tidigare varit sjukskriven helt i över 8 år.
  Nu börjar min läkare att gnälla påatt jag har höga värden av kolestrol (det onda som dom kallar det) men det struntar jag i ska inte äta mer mediciner i mitt liv förhoppningsvis.

  Tack LCHF för att jag fick tillbaka mitt liv!

 44. 44

  @ Fråga (Marie):

  Det finns alltså en stor diskussion om dessa undersökningar i olika inlägg hos Kostdoktorn.

  Nedan har du ett axplock av länkar där undersökningen presenteras och framförallt länkar på både svenska och engelska som desikerar dessa studier, och visar vad råttorna göddes med, varför råttor och människor inte är designade att äta samma föda, varför dessa studier är svåra att applicera på människor osv., osv. Sen har jag lagt till lite andra länkar också. Säkert har andra fler att bidra med!

  Undersökning: (en av de undersökningar de gjort på råttor och som ligger till grund för slutsatser om människors hjärnor, fastän råttor och människor inte är designade för att äta samma föda!)

  ”Obesity is associated with hypothalamic injury in rodents and humans”
  https://www.jci.org/articles/view/59660

  Analys och ifrågasättande av hur undersökningar på råttor är gjorda med mera

  (vad råttorna utfodrades med inför experimentet om skador på hjärnen m.m., mycket kolhydrater/socker!)

  https://www.taconic.com/user-assets/Documents/Taconic_D12492.pdf

  (på svenska – den första går igenom undersökningen, vad råttorna göddes med m.m. på svenska)

  https://blogg.ralfsundberg.se/#post8.

  https://www.kostdoktorn.se/lchf-och-alzheimers/

 45. 45

  @ Fråga (Marie):

  Fortsättning:

  (på engelska – de tre första går igenom undersökningar gjorda på råttor på engelska, nästa två handlar om alzheimer/statiner och den sista om ketogenkost vid epilepsi)

  https://www.jonbarron.org/natural-health/myths-about-fats-overweight-inflammation

  https://www.marksdailyapple.com/does-high-fat-diet-cause-brain-damage/#axzz1mMUasZOK

  https://www.fathead-movie.com/index.php/2011/06/20/high-fat-diets-of-mice-and-men/

  https://people.csail.mit.edu/seneff/alzheimers_statins.html
  Alzheimers – Statins – Lowfat Diet

  https://people.csail.mit.edu/seneff/

  https://www.epilepsy.com/epilepsy/treatment_Ketogenic_Diet

  Litteratur:
  (viss litteratur på svenska, finns definitivt mycket mer på i alla fall engelska)

  Uffe Ravnskovs ”Fett och kolesterol är hälsosamt”

  Bruce Fifes ”Stoppa Alzheimer nu”

 46. 46

  Fråga (Marie).
  Jag vet inte skillnaden mellan hjärnblödning och stroke..men iaf min mormor hade d2 och tog insulin, följde noga dom kostråd hon fick, detta var på 70-talet.. hon drabbades sen på 80-talet av 2 hjärnblödningar och även 2 st infarkter..i mitten av 90-talet fick hon cancer i bukspottkörteln och avled.
  Men hur som haver så följde hon noga dom fettsnåla och kolhydratrika kostråd hon fick av dietist och diabetessköterska.. sen undrar jag… för mej veterligen hamnar folk på sjukhus med stroke, infarkter gallbesvär, cancer osv dagligen..äter alla dom också LCHF??? Jag ser iaf inga stror rubriker på löpen ”Drabbades av hjärtinfarkt pga tallriksmodellen” Fast jag är övertygad om att dom leder den ligan med hästlängder efter decennier av fettsnål nyckelhålsmat..

 47. 47
  Fråga (Marie) säger

  Tack M och JRS för mycket givande kommentarer.

 48. 48
  ragnhild säger

  Håkan Skrev:

  Har haft svåra besvär med remautism i hela mitt vuxna liv och en mage som är trasig pga alla medicier, har ätit losec sen det kom ut på marknaden för att kunna överleva, Har gått på LCHF nu snart 2 år, nästan inga besvär med min remautism och känner inte av magen.

  Lever nu helt utan mediciner samt jobbar heltid från att tidigare varit sjukskriven helt i över 8 år.
  Nu börjar min läkare att gnälla påatt jag har höga värden av kolestrol (det onda som dom kallar det) men det struntar jag i ska inte äta mer mediciner i mitt liv förhoppningsvis.

  Tack LCHF för att jag fick tillbaka mitt liv!

  Claude Marcus -” snöftade” fram att i början på lchf kunne man uppläva bli lite euforisk, men så slö och träg 😉 Nu blev jag det (euforisk) av det du berättade Håkan. Men egentlig så är det så med mig oftast. I alla dagar dr. Annika – hur kan det vara så – jag äter ju bara vanligt…. Och det blir inte bättre – det utveklar sig … överstadig godt humör – jag tramsar inte/ingen lottogevinst heller i sikte – det är reelt och greit 🙂 – men jag undrar.

 49. 49
  ragnhild säger

  p.s. Håkan –
  Fråga Annika om kolestrolet. Har du data, om inte be om utskrift = en tlf. til sjuksösteren/kontorpersonalet 🙂
  Orsak att jag är så omständlig – men vi är/har varit många som tror vi måste ha läkar-timme för att ordna med sådär saker.

 50. 50

  Det är konstigt att det faktum att människor som lägger om sin kost blir euroforiska ska ses som ett negativt tecken. Jag upplevde samma lyckokänslor när jag började meditera, just för att jag erfor så oerhört mycket välbefinnande, men så oerhört små medel, som jag inte ens kunnat föreställa mig tidigare. Människor blir också euroforiska när de botas mot livslånga sjukdomar. …Inte så konstigt eller suspekt kanske att man reagerar starkt positivt på starkt positiva livsförändringar…

 51. 51
  Anders S säger

  ragnhild skrev:

  ..egentlig så är det så med mig oftast. I alla dagar dr. Annika – hur kan det vara så – jag äter ju bara vanligt…. Och det blir inte bättre – det utveklar sig … överstadig godt humör – jag tramsar inte/ingen lottogevinst heller i sikte – det är reelt och greit – men jag undrar.

  Du blir hög av beta-hydroxybutyrat (BHB) som faktiskt har samma kemiska beståndsdelar som gamma-hydroxybutyrat (GHB) som du kanske hört talas om. Kombinera inte med alkohol… Ger utslag på alkotest.

  https://forum.lavkarbo.no/archive/index.php/t-48182.html

 52. 52
  Anders S säger

  Low-carb diets, fasting and euphoria, Andrew J. Brown:

  https://moodfoods.com/dieting/fasting.pdf

 53. 53
  ragnhild säger

  #52 – Tusen takk Anders S. Hm. du snakker meg om. Dette er super-intressant. Ha, ha, ha, godt å være forberedt på forsvarstaler om jeg skulle komme ut for police-kontroller med alko-testing 🙂 Om dette är fakta.

  Har du noen kommentarer dr. Annika?

  På lchf, synker jeg aldri ned i sofaen etter et måltid, bare det er spesielt. Jeg gjør det (synker ned i den), men kan like gjerne legge ut på tur, eller være i annen aktivitet.

  Så kan man forstå hvilke fordeler kosten hadde når det gjaldt våre forfedres muligheter til å overleve her og der rundt på kloden. En kost som gir en energi som mange av oss bare har kunnet drømme om tidligere.

  Jo, jo jeg tar høyde for uovervinnelige vanskelige forhold som er en del av vår forhistorie. Den gang, helt fra utvandringen fra Afrika, bosettinger på nye plasser, vandringer nordover, direkte ell. via sør – helt til Sibir – videre til det siste uoppdagede kontinent, Amerika. Pionerene der som kom via Beringstredet ble lenge i Nord-Amerika p.g.a. den ”lille istiden” som hindret bosetning lengre sør. Men ”skumlesningen” min av bl.a. Canadas historie forteller meg at Sør-Amerika også ble befolket via andre områder i verden – Spennende utviklingshistorie vi ”menneskeheten” har.

  https://www.civilization.ca/cmc/exhibitions/archeo/hnpc/npint01e.shtml#volume1

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map-of-human-migrations.jpg (takk yat)

 54. 54
  Dam i tofflor säger

  Nej Annica, det är inte kul att kalla representanterna för etablissemanget för mossiga. Det är ett personangrepp. Hur mossiga de än ter sig blir debattklimatet bättre av saklighet. Det jag tyckte var bäst i debatten var påpekandet att etablissemanget verkar dåligt pålästa om vad LCHF är, och upplysningarna om vad man faktiskt äter och vad man utesluter. Men jag saknade ett påpekande om att man faktiskt äter kolhydrater också, bara inte så många. Jag hade också gärna hört Andreas Eenfeldt säga någonting om gallan och bukspottkörteln eftersom det togs upp. Sen tycker jag att debatten verkar ha fastnat på viktminskningsaspekten.

 55. 55

  @ Dam i tofflor:

  När kostexperter använder sig av så fula härskarmetoder som skrämselpropaganda, osynliggörande av information, samt nedsättande kommentarer i form av anspelningar om att LCHF kosten fördummar så är uttrycket ”mossigt” alldeles för snällt ; ) Hoppas att Marcus m.fl. även i debatter inom en snar framtid avslöjas. Ena stunden anses vi vara euforiska / icke tillräkneliga, d.v.s. man kan inte ens förstå att hos den som mår bra infinner sig denna känsla helt naturligt. Nästa stund är vi förslappade och dumma. 😉 Någon borde peka med hela handen och påtala att Marcus m.fl. svamlar / blåljuger inför publik och tevetittare! Kartin har varit tydlig med att han är köpt. Tack och lov genomskådas han av fler och fler 🙄

 56. 56
  Anders S säger

  ragnhild skrev:

  #52 – godt å være forberedt på forsvarstaler om jeg skulle komme ut for police-kontroller
  ,,,
  En kost som gir en energi som mange av oss bare har kunnet drømme om tidligere.

  Ja du Ragnhild, du kanske skall läsa om biverkningarna:

  https://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=543

  ”Agiterade patienter bör ej släppas ut från akutmottagningen… eftersom de kan vara våldsamma både mot sig själva, anhöriga och personal.” 😉

 57. 57

  Det är ju uppenbart att Marcus m.fl. njuter av att gäcka seriösa debattörer och föra publik och tevetittare bakom ljuset. Annika har vid ett tidigare intervjutillfälle i TV4 sagt rent ut att Rössner/Marcus är ohederliga och för varje debatt blir det väl allt tydligare att dessa två herrar inte är ensamma om den saken 🙄

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa