Statinernas nytta

Uffe Ravnskov m fl skrev i feb en artikel: Statiner gör mer skada än nytta.
I UNT har nu kommit ett svar, Statiner gör stor nytta .
Vi ska tro på etablissemangets konsensus, därmed basta.

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Skulle vara intressant att få veta vilka bindningar undertecknarna har till Läkemedelsindustrin. Den här typen av artiklar är meningslösa om man inte vet det.
  Det intressanta med artikeln är att man i stort sett bara rekommenderar statinbehandling för patienter som haft en hjärtinfarkt eller annan känd hjärt-kärlåkomma. Där har man nog hyffsat på fötterna.
  Wallentin som är en av undertecknarna föreläse på senaste årsmötet i Hjärt-Lungfonden om ämnet. Om jag förstod hans kommentarer rätt under frågestunden i samband med föredraget så uteslöt han inte att den positiva effekten av statiner kunde bero på deras antiinflammatoriska effekt och då frågade vi oss om man inte lika gärna kunde nöja sig med billigare och mer biverkansfria värktabletter. En annan professor från KI påpekade att men tom kunde nöja sig med motion som även verkade antiinflammatoriskt!

 2. 2
  aviator1945 säger

  Statiner gör stor nytta: ja, alldeles säkert för Big Pharmas resultaträkningar! Men för mig som upplevt biverkningar är de helt värdelösa……

 3. 3
  en doktor säger

  @ Lars Bern du skriver
  ”Det intressanta med artikeln är att man i stort sett bara rekommenderar statinbehandling för patienter som haft en hjärtinfarkt eller annan känd hjärt-kärlåkomma.”

  Ja det är ju bara i denna grupp som man kunnat visa en effekt! Några andra skall inte behandlas med statiner! Det är dock oklart vilken mekanism som ligger bakom.

  Jag skulle önska att man, vid nuvarande kunskapsläge, använde statiner enl följande:

  1, I första hand bara använde statiner i riskgruppen (enligt ovan).
  2, verifierade att patienten verkligen har en förhöjd, skadlig, nivå av ”small dens” LDL och objektiva tecken på pågående lågintensiv inflamation tex CRP el liknande.
  3, Förstahandsbehandling skall vara lågkolhydratkost och först när denna inte visar önskad effekt kan man starta statinbehandling.
  4 All behandling skall kontrolleras med laboratorieundersökning och klinisk bedömning så att behandlingsmålet uppnås annars skall behandlingen omvärderas.

  Vad tycker Annika Dahlqvist om detta? Är det rätt tänkt?

 4. 4

  Det är ju bara fraser som där läggs fram. För att tas på allvar måste de kunna tillbakavisa statistik som bl. a visar att lågt kolesterol tycks öka riskerna för hjärnblödning, cancer, depression, diabetes och njursjukdomar och kan försvaga immunsystemet generellt och . Barry Groves ger en koncentrerad sammanfattning med hänvising till 66 primärkällor (Trick and Treat, sid. 314-329)..

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  En doktor, Jag tycker att man i första hand ska behandla diabetessjukdomen kraftfullt med LCHF. Om blodsockret stabiliseras med detta så behöver man inte göra mera åt det. Blodtrycket tycker jag att man inte behöver trycka ner till under 140 – 150 systoliskt. Den massiva medicineringen som brukar behövas för att komma lägre ner riskerar att ätas upp av biverkningar och interaktioner.
  Betr statiner för diabetiker har de visats minska risken för hjärtinfarkt med enstaka procent, oavsett patientens kolesterolnivå. Det finns dock inte utprovat hur nyttiga statiner är för LCHF-ätare, och därför tycker jag att man kan avstå från dem för dessa patienter. Man ska ju inte medicinera där inte indikation finns påvisad.
  Man kan redovisa för och emot för patienten och sen får denne själv besluta hur mycket medicinering den vill ha. Det är ändå patientens kropp det gäller.

 6. 6

  Följer med intresse,..som sk ”novis”.. denna blogg..
  alla NI ”lärde och 100% övertygade””

  känner Ni aldrig ngn tveksamhet…. LCHF….. livet ut…är det en hållbar kostthållning/diet, sas…..?

  Hur ställer man kravet på sitt ev framtida ”äldreboende” ..”.jag vill ha 2 kotletter och mycket gräddsås…inga potatisar eller morötter”….jag vill inte ha bullen till kaffet jag vill ha grädde o ch hallon…..och mycke ägg, smör…ska jag be mina barn gömma ”gosakerna” i byrålådan……eller under madrassen tillsammans med min lilla sparade pension…..

  Vi är UNIKA varelser… har olika gener = arv, får ”vällevnadssjukdom” trots ”sund” livsföring… reagerar olika på farmaka….. osv osv…VEM vågar ha facit ?

  LCHF får dessutom inte bli en klassfråga….. ?
  Bostadsbidrag…fettbidrag…får ansöka…..

  Ser fram emot en ekonomisk ”oberoende” seriös debatt, dessa så tydligt avslöjande vinstintressen..
  Utopi…?.
  Leve människan…må människan leva väl….<3l

 7. 7

  # ”Gilla”

  När jag hamnar på hemmet (om jag gör det!) så kommer kostråden att se annorlunda ut (min förhoppning) så jag känner mig inte så bekymrad. Jag ser ju att allt går åt rätt håll!

  Vi äter inte TVÅ kotletter utan EN saftig med hela fettkanten kvar.
  I kaffet vill jag ha en skvätt grädde och gärna någon tesked kokosfett, men kokosfettet kan jag hålla med själv om det skulle behövas. Bullar har jag aldrig varit förtjust i ändå så det kommer jag inte att sakna.

  Visst kostar LCHF en del idag, men priserna på tex kokosolja m.m kommer säkert att sjunka i takt med efterfrågan. I övrigt tycker jag inte att min kosthållning idag kostar så himla mycket mer än när jag åt ”vanlig” mat. Man köper andra saker, men i mitt fall äter jag betydligt mindre (!) eftersom jag håller mig mätt så mycket längre. Så jag tror inte att jag kommer att behöva något ”fettbidrag” i framtiden ;o)

  Det kommer inte att vara svårt att fortsätta denna diet livet ut så länge kroppen mår bra. Om man vill så kan man faktiskt ”fuska” någon gång. Det finns ingen lag mot någonting.

 8. 8

  Klart att dessa herrar och en dam måste försvara sin yrkesutövning, men som Piltson säger… ”Enbart fraser…”
  Om nu hjärtinfarktfrekvensen minskat något under denna tid, så kan ju det även bero på helt andra saker.. Exvis) minskad rökning!

  Vad gäller biverkningar så vet man att underrapporteringen är väldigt stor och just vad gäller statiner är den nog än större! Dvs. Många har svårt att se sambandet och detta gäller även läkare!
  Ravnskovs bok – ”Fett och kolesterol är hälsosamt” är en bra bok och borde läsas av undertecknarna till detta debattinlägg! 😉

 9. 9
  Maggan A säger

  Gilla #7

  Glöm inte alla produkter som LCHF-are ratar. jag går numera förbi ungefär 90% av affärernas utbud,
  Äter man t ex inte bröd behöver man varken Bregott eller pålägg.

  LCHF-are behöver inte äta frukost, lunch och kvällsmat med två mellanmål därtill – de flesta klarar sig med betydligt mindre.
  Mitt matkonto har minskat sedan jag började med LCHF. Förvisso är ekologiskt dyrare – men det uppvägs av allt man inte köper längre.

  Någon tveksamhet känner jag aldrig – tvärtom – så bra som jag mår så blir jag bara mer och mer övertygad. De gånger jag ”fuskar” minskar eftersom jag känner så tydligt hur dåligt jag mår av det. Vill inte utsätta min kropp för det längre.

 10. 10

  Jag tycker att det är bedrövligt att dem läkarna som publicerar så flitigt har hamnat i ett öppet kompetensstrid med varandra med bara ett enda mål deras PRESTIGE. De försöker imponera oss små människor med sina titlar och utbildningar men de slåss som barn på en dagis. De börde skämmas. De förstör med sitt beteende hela förtroendet vi är tvungna att ha i vårdsystemet när vi måste lägga vår dyrbaraste i deras händer: vårt liv och livet av våra älskade. Annika: Jag uppskatter verkligen din insats. Jag tackar dig som bryr dig om OSS och inte om prestige. Jag känner verkligen att du är på VAR sida och att du har förstådd HIppocrates ed och vad det innebär.

 11. 11
  Anders S säger

  Vid utdelningen av Leo Huss Walin Prize 2007 i Göteborg till Uffe Ravnskov medverkade Peter H. Langsjoen, M.D. som under många år behandlat de som drabbats av biverkningar från statiner med coenzyme Q10 (ubiquinone)

  https://www.leohusswalinprize.org/?type=static&id=4&mo=4

  https://leohusswalinprize.org/uploads/files/sammanfattningar3.pdf

  Mer om Peter Langsjoen inklusive en lista med publikationer:

  https://www.spacedoc.com/peter_langsjoen

 12. 12
  Anders S säger

  Ett absolut sista försök att få in nedan kommentar, sedan ger jag upp. Vi kanske ska lägga kommentarerna till Annikas blog på https://kolhydrater.ifokus.se istället. Det verkar enklare…

  Saxar en kommentar i UNT:

  ”Ej i dagspress
  En sådan här diskussion kan föras i fackpressen, men inte i vanliga tidningar. Det rör bara upp patienter som blir vilsna och inte vet vad de ska ta sig till. Forskare ska naturligtvis diskutera sinsemellan för att komma fram till en sanning, som naturligtvis bara gäller för stunden. men oroa inte vanliga människor, patienterna.
  Pens.leg.läk., idag kl 9:48”

  Uppenbarligen har denne pensionerade läkare många liv på sitt samvete som han inte vill ska diskuteras. Det är knappast omsorgen om patienterna som gör att han ropar på censur. Likande kommentarer har synts tidigare från läkarhåll.

  Dags att vi startar nya media utan censur!

  Som motvikt läs Göran K. Hansson artikel:

  https://www.coryi.org/cardiology/Hansson.pdf

  Finns en hel del läsvärt på https://www.spacedoc.com som statinförespråkarna ogillar:

  The Real Cause of Heart Disease? part 1 of 4
  By Uffe Ravnskov MD September 2011

  part 1 of 4
  https://spacedoc.com/uffe_ravnskov_real_cause_heart_disease
  part 2 of 4
  https://spacedoc.com/uffe_ravnskov_real_cause_heart_disease_2
  part 3 of 4
  https://spacedoc.com/uffe_ravnskov_real_cause_heart_disease_3
  part 4 of 4
  https://spacedoc.com/uffe_ravnskov_real_cause_heart_disease_4

  Någon som hittar artikeln på svenska?

 13. 13

  Hej Gilla! Jag hamnade på hemmet,nej inte riktigt men jag gjorde en höftoperation och låg inne en vecka.
  Jag var bekymrad innan operationen om det skulle finnas något vettigt för mig att äta på sjukhuset. Jag hade med mig kokosolja och min man var beredd att komma med mat till mig. Men vad jag fick skämmas.
  För det först så åt nästan halva personalstyrkan LCHF den andra halvan visste precis vad det handlade om. Ingen ifrågasatte att jag inte åt bröd,potatis, ris eller pasta.
  Maten som var alldeles fantastisk vällagad och god och serverades som buffe och man åt det man önskade. Detta var på Movement i Halmstad.
  När det gäller kostnad så upplever inte jag att det blir dyrare. Man blir mätt och äter inte så mycket och så ofta. Men man blir mer noga med att maten är ekologisk.
  Men det är säkert lite olika hos olika individer hur känsliga vi är för kolhydrater.

 14. 14
  aviator1945 säger

  Roligt att höra att LCHF vinner insteg även inom vården.

  Men det är i första hand inom den privata sfären som framstegen kan noteras, t.ex hos Movement’s ortopediska sjukhus i Halmstad.

  Inom den offentliga sektorns dagis, skolor, sjukhus och äldrevård får vi nog tyvärr räkna med att kostbyråkraterna i det längsta kommer att envisas med att endast erbjuda SLV’s alternativ.

 15. 15
  Professor Göran säger

  Nu har jag blivit uppmuntrad igen och då får ni ”skylla er själva”. Alltså ny varning för långt filosofikst inlägg!

  Många har genom årtusendena som bekant upptäckt att det är farligt att tänka om man med detta menar att man har sanningen som riktmärke. Sokrates, Giordano Bruno, Galileo (men han klarade livhanken när han gjorde avbön förstås) och för att koppla till kostdebatten Yudkin, Atkin i USA och här i Sverige Uffe Ravnskov och inte minst vår Annika. Medlöparna har det ofta mycket bättre materiellt även om de får betala sin dåliga moral med dåligt samvete om de nu inte bara är ”dumma i huvudet” och helt enkelt inte fattar. Jag tror att Jesus har sagt: ”Saliga äro de fåvitska (okunniga) ty de höra himmelriket till!” Filosofen Rousseau var inne på samma linje om sin lycklige ”bonde”. Ett liknande mer folkligt uttryck är: ”Lyckliga idioter!”

  Nå det är väl det filosofen Bertrand Russell kanske menar när han säger: ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka – och de gör det!” Detta fick mig att tänka till och tillfoga: ”Anledningen är att de skulle göra det om de gjorde det!” för att göra det hela tydligare om det nu blev det.

  När det gäller statiner som den här tråden handlar om är jag övertygad om att detta kommer att bli den största medicinskandalen genom tiderna förutom att de samtidigt ha varit läkemedelsbolagens största vinstmaskin genom tiderna.

  För mig är tänkande med sanningen som riktmärke nästan synonymt med vad jag tillsammans med vetenskapsteoretikern Karl Popper hävdar är den vetenskapliga processens kärna medan tänkande med vinstmaximering som riktmärke sällan har detta riktmärke i sin forskning och därför knappast kan kallas vetenskap. När företrädare för denna vinstmaximering dessutom talar om hur mycket de bryr sig om ”vanliga människor” och deras välbefinnande och hälsa så börjar till och med de mest extrema företrädarna för denna vinstmaximeringens princip dra på smilbanden. Hycklet och dubbelmoralen blir helt enkelt alltför uppenbara.

  Ni som har TV-apparter kanske både såg och hörde BP-chefen Svanberg när han i Vita Huset uttalade sig efter oljekatastrofen i Mexikanska Golfen. ”We care for the small people!” Detta uttalande blev med rätta beryktat.

  För det första så är det knappast någon i USA , om han nu inte ”är en idiot” förstås, som för ett ögonblick tror på att ”corporate” skulle bry sig om vanliga människors väl och ve om de inte samtidigt kan maximera sina vinster. Jag har själv jobbat i ett stort amerikanskt företag och inte ens på högsta ingenjörsnivå fanns det någon som inte läser in cynism i sådana uttalanden. När jag själv lite naivt pekade på något utspel från högsta ledningen där man uppmanade medarbetarna att omfamna någon kampanj för att öka engemanget så drog man på smilbanden åt min naivitet och pekade på papperskorgen.

  Svanbergs uttalande blev ju knappast mindre beryktat för att han inte riktigt behärskade nyanserna i det amerikanska språket och möjligen menade något annat än det han sa. ”Small” betyder ju förstås liten och det återspeglar att BP ”corporate” och även Svanberg är ”big” dvs. stora. I ordet ”small” ligger även något pejorativt (amerikanska fotbollsspelare är som ”hjältar” stora) och framför allt betyder ”small people” samma sak som dvärgar eller ”gnomes” ock det vill förstås ingen bli betraktad som.

  Och då har vi kommit till ”Pudelns kärna” som i Goethes berömda verk ”Faust” är synonym med ondskan själv. Och denna ondska är – tro det om ni vill – i min värld matematiken. Redan de gamla Pytagoréerna inklusive Platon insåg att i denna konst (observera att jag använder ordet konst och inte ordet vetenskap för jag anser inte att matematik är vetenskap) kunde användas för att behärska världen genom sin religiösa magi. För att komma med i Platons Akademi passerade man också in genom en port med inskriptionen ”Ingen må här träda in som inte behärskar matematik”. Egentligen stod det ”geometri” men detta var på den tiden det begav sig för så där 2500 år sedan det samma som just matematik – eller helt enkelt talmystik.

  Min erfarenhet är att om man skriver upp några saftiga differentialekvationer på tavlan så spelar det ingen roll hur ovidkommande de är i den aktuella frågeställningen – allt motstånd bryts för att åhörarna helt enkelt inte fattar vad det rör sig och därför oftast blir helt tysta. Den berömde filosofen David Hume inleder sin avhandling ”Om moralen” genom att påpeka att ett svårbegripligt resonemang kan tysta en motståndare utan att övertyga honom.

  Tillsammans med matematikern Karl Popper har jag själv kommit till insikt om att alla statistiska sannolikhetsberäkningar är högst diskutabla. Ju mer avancerade de är ju mer kan man använda dessa till att manipulera forskningsdata och dessutom uppnå samma effekt som mina malplacerade differentialekvationer. För närvarande tillämpar jag denna insikt genom att hindra mina doktorander att använda sig av den så populära regressionsanalysen. ”Visa istället mätdata i ett diagram och låt dem tala för sig själva istället för att dribbla runt med massa skumma sannolikhetsresonemang för att lura folk.” ”Dina läsare kan tänka själva!” Man ska helt enkelt ha respekt för sin läsare även om de flesta hellre skulle dö än tänka. Genom att hindra doktoranderna att ens dra en kurva genom punktsvärmen så tvingar jag dem också att inse att det finns en förbaskat stor spridning i dessa data och då också fundera på om det verkligen finns något samband i denna ”verkliga materiella verklighet” som punktsvärmen representerar.

  Uffe Ravnskov pekar i sina böcker just på detta och det stärker mig också i min uppfattning att det han representerar också står för verklig vetenskap till skillnad mot den forskning som läkemedelsbolagen finansierat och där dribblandet med statistik och sannolikhetsberäkningar kanske är den största bidragande orsaken till de enorma vinster de nu kan håva in på läkarvetenskapens största skam genom tiderna.

 16. 16

  Framför allt vet man ju inget om de långsiktiga återverkningarna av statinkonsumtion 😉

  (Ni känner igen argumentet eller hur?)

 17. 17

  Mats: Jag gillar din kommentar.

 18. 18
  M Andersson säger

  Om nu statiner är så bra och förhindrar hjärtinfarkter, borde de inte ha ökat nu då det senaste året när så många har slängt sina pillerburkar. Är det det de är rädda för, att det inte syns någon skillnad. Jag känner flera stycken i min bekantskapskrets som slutat med statiner.

 19. 19
  Fråga, hjälp! säger

  Snälla någon, hjälp mig med detta:

  Jag bor i ett land där man aldrig hört talas om Lchf eller något liknande, och mat (och vin) är en mycket stor det av kulturen. Det är extremt oartigt att inte äta det som bjuds etc. Man umgås också mycket kring mat. Jag är hembjuden som middagsgäst hos någon minst en gång i veckan… Det är ofta helt enkelt socialt omöjligt att förklara eller helt ta hänsyn till min matsituation (speciellt i jobb-relaterade sammanhang, hemma hos någon). Jag har provat allt nu. Jag har t.o.m. sagt att jag lider av glukos-intolerans, men då hade värden varit och köpt glukosfri pasta som han tillagat bara för min skull! Visst, jag försöker äta mindre av kolhydrater och socker när jag är borta, men nästan ALLT som lagas innehåller detta (vilket gör att det blir problem t.o.m. om värden vet om mina preferenser.)

  Någon som har något tips? För mig hade det enklaste helt enkelt varit om det fanns någon välkänd sjukdom/allergi där man inte får äta just socker och kolhydrater (som jag kunde dra till med). (Det är alltid mycket lättare som förklaring.) Gör det??

  Det jag gör nu är att försöka äta mindre än vanligt av de ”kritiska” delarna av maten (vilket egentligen är extremt oartigt), och sen tar jag tre tabletter av apotekets ”glyko”, vilket är en tablett som gör att kroppen tar upp mindre kolhydrater, i kombination med grönt te (som rensar kroppen). Detta håller dock inte i längden, och är inte bra för kroppen…

  Mycket tacksam för tips om hur jag kan göra!

  (Ps. Ni som inte själva bott i land med annan (mat-)kultur förstår nog inte vilka sociala problem detta kan medföra…)

 20. 20

  Vad var gränsen för normal kolesterolhalt i blodet innan Ancel Keys förstörde allt?

 21. 21

  @ us:
  Det fanns ingen, första gränsen hittades på under en konferens under 80-talet (tror Enig skrivit om detta), man ville börja med en gräns på 9 men då skulle man inte kunna medicinera tillräckligt många så man satte gränsen till 7 och nu är den väl 5?

 22. 22

  Anders S

  Jag tror att jag känner igen ditt problem när du postar en kommentar. Den syns inte för dig direkt utan du måste uppdatera sidan, så vips ligger den där! 😉

 23. 23
  Maggan A säger

  Fråga hjälp! #19
  Säg att du är diabetiker och allergisk mot insulinsprutor. Då är det livsviktigt för dig att hålla ditt blodsocker under kontroll med dieten.

 24. 24
  Margaretha säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Hej Annika.
  Fann detta då jag ”googlade” om blodfetter,och skulle så gärna vilja höra vad du anser om detta.
  Kan det vara något som fungerar,eller är det ”för bra för att vara sant” ?

  https://www.naturmedel.org/sidor/policosanol.html

  Vänlig hälsning
  Margaretha

 25. 25
  ragnhild säger

  #15
  Jag tycker dina filosofikstiska 😉 perpektiver så absolut är sidor som alt mera hör samman med ”oväsenet” i läkemedelindustrien. Goda, lärorika betraktningar. Hjälper oss att fatta vad det i realiteten handlar um så vi inte går vilse och fångas inn av det kyniska spelet som går för sig, men opprettholder/keep up our integretyt; – viktig förutsätning för att ta vare på vår egen helse. Och du – för all del, vi är inte svin, så fortsätt kasta pärlor – tack 🙂

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Margaretha #24, Policosanol tycks påverka kolesterolvärdena. Varför ska man göra det?
  Kroppen vet väl bäst själv vilka kolesterolvärden den ska ha.
  Jag kan inte se något om kliniska effekter på sjukdom och död. Har någon annan sett det?

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ us:
  us #20 Jag brukar säga att normalgränsen för totalkolesterol är 5-8.
  Här i Läkartidningen: https://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=10414
  Ett kolesterolvärde under 5 är alltså onormalt lågt.

 28. 28
  säg som det är säger

  Annika
  Alla vet nu att det främst är infektioner som orsakar hjärtsjukdom, varken fett eller kolhydrater är orsaken.

  ”Most researchers agree that atherosclerosis starts as an inflammation in the arterial wall. There is also a general agreement that atherosclerosis, heart disease and stroke are associated in some way with infectious diseases. For example, remnants from more than fifty different bacterial species (2) and a number of viruses as well (3) have been identified in atherosclerotic tissue, and antibodies against several of these microorganisms are present in abnormally high amounts in the blood of patients with cardiovascular disease and in people who die from it later in life.”

  Din vän Uffe vet för han har läst forskningen.
  Kolhydrater kan inte orsaka antikroppar mot mikroorganismer.
  Statinerna minskar nog bra på inflammationen som infektionerna orsakar, det förklarar varför statienrna inte kan förebygga hjärtsjukdom och den lilla effekt man ser vid en etablerad hjärtsjukdom (pågående infektion)

 29. 29
  säg som det är säger

  Blodkolesterol är nog inte relevant, för att något ska hända så behövs det en inflammation som skadar det så viktiga kolesterolet.

  Kolhydrater orsakar inte någon inflammation i kroppen, det vi sen 100 år tillbaka vet om som en orsak till inflammation är infektioner.

 30. 30
  Anders S säger

  LenaK #22 skrev:

  Jag tror att jag känner igen ditt problem när du postar en kommentar. Den syns inte för dig direkt utan du måste uppdatera sidan, så vips ligger den där!

  Nej, problemet är att Annikas blogg inte kräver inloggning för kommentarer. För att undvika att få in all den spam som kommer finns det troligen en automatisk detektering av spam. En del tas förmodligen bort direkt medan annat läggs för godkännande manuellt.

  Av någon anledning blir mina kommentarer tydligen klassade som spam. Det kan bero på att jag använder ord som är ”förbjudna” eller har gjort det förr och därför måste granskas. Censuren kan också bero på att jag ofta har med länkar till exempel till artiklar av professor Göran K. Hansson, professor i kardiovaskulär forskning vid Institutionen för Medicin, KI, vice ordförande i Nobelstiftelsens styrelse eller till Uffe Ravnskov, specialist och docent i medicinska njursjukdomar.

  Jag tror att enda sättet att lösa spamproblemet är att ha inloggning och identifiera dem som skriver kommentarer istället för att tillåta signaturer och anonyma kommentarer. KiF har inloggning men saknar funktion för att säkerställa identiteten på de som loggar in. Har därför länge funderat på att lägga upp en sajt med krav på identifiering för seriösa diskussioner. Det bör gå att göra utan de höga prenumerationsavgifter som t.ex. lchf.se har.

  Länkar är onekligen farliga. De kan leda tlll sajter som sprider virus och trojaner. Det är alltså helt rätt att sortera bort kommentarer med länkar från oidentifierade avsändare. Jag ska i fortsättningen lägga alla länkar på en egen sajt för att undvika problemet.

 31. 31

  2007 fick jag statiner ordinerad av läkaren. Jag har inte någon hjärtproblem. Samtidigt fick kolesterol-sänkande medicin och prednisolon. Diagnos: temporalisarterit/Jättecellarterit.
  Jag klagade länge på att jag hade väldigt ont i musklerna och koncentrations svårigheter.
  Läkaren sa inte veta vad det kunde bero på.

  Efter ett år av värk och problem byte jag läkare. Den nya läkare tog bort statinerna och kolesterol-sänkande medicinen.
  Mina problem försvann.

 32. 32

  @ Anders S, mfl:
  Det finns ett inbyggt spamskydd i bloggen som ”spärrar” automatiskt vissa typer av kommentarer. Bl a spärras kommentarer som innehåller 3 eller fler länkar till andra sidor. Ni ser det inte här i kommentarerna men i bland kommer det in svärmar av spam som måste hanteras.
  Vi godkänner alla relevanta kommentarer vart efter, tyvärr så kan det dröja lite ibland.
  //Moderator

 33. 33
 34. 34

  Kommentar 31:

  ”Efter ett år av värk och problem byte jag läkare. Den nya läkare tog bort statinerna och kolesterol-sänkande medicinen.
  Mina problem försvann”

  Jag är glad för Din skull.

  Jag har aldrig tagit statiner, men flera i min omgivning gjorde det och därför började jag att läsa böcker och söka information på nätet.

  Den första kolesterolskeptiska bok som jag läste var Kolesterolmyten. Den har många år på nacken. Läs hellre Uffe Ravnskovs senaste – Hur kolesterolmyten hålls vid liv.

  Gå gärna in på spacedoc.net (Forum)
  medications.com
  askapatient.com
  peoplespharmacy.com
  och läs de intressanta patientberättelserna.

  Sök på simvastatin, Lipitor mfl men även på statins.
  Alla statiner har likartade biverkningar.
  Ibland visar de sig snabbt – ibland gradvis över åren.

  På medications.com finns även många berättelser om blodtrycksmedicinen lisinopril (ACE-hämmare).
  Jag känner flera som står på enalapril – den tillhör samma grupp.

  Googla;

  ”Wonder Drug That Stole My Memory”
  Intressant artikel skriven av Christopher Hudson i Daily Telegraph (mars 2009?).
  Under artikeln finns 140 kommentarer.

  ”Simvastatinfallet”, hemsida gjord av Lars Olenfeldt

  ”Jag blev sjuk av medicinen” alternativt ”Kolesterolsänkande medel förstörde Åkes liv”,
  artikel i Aftonbladet 2001-09-06 (obs. artikeln är över 10 år gammal men lika aktuell)

  ”The Lipitor Paradox” – roligt, lärorikt och sorgligt videoklipp från u-tube (gäller alla statiner).
  Det finns fler statin-berättelser på u-tube.

  Tipsa vänner och bekanta. Säkert finns några som står på statiner. Det gör hundratusentals svenskar och många läser inte ens bipacksedeln. De har inte heller förstått att den ändras över tid.
  Det allra bästa är att hämta information från fass.se där texterna uppdaterats oftare.

 35. 35
  Professor Göran säger

  @ Bokmal:

  Bra med sådan här länkar!

  I grunden ligger förstås myten om att det är de höga kolesterolvärden som är orsaken till hjärtsjukdomar. Den verkliga verkligheten pekar snarare på att det istället är själva hjärtsjukdomen (bakterierna och inflammationen i ådrorna) som orsakar de högre kolesterolvärdena. I det senare logiken finns det åtminstone för mig en vetenskapliget som förklarar varför mängden av ett av kroppens nyttigaste ämnen ökar när man blivit hjärtsjuk. Jag tror själv på denna förklaring och skulle därför i mitt eget fall mer vara intresserad av någon ”medicin” som istället för att minska mängden kolesterol kunde öka på den med samma vetenskapliga logik och därmed stärka kroppens försvar mot de bakterier som smyger omkring i mina ådror om de nu fortfarande gör det med tanke på min väldigt normala blodvärden efter några år på strikt LCHF-kost.

  Till skillnad mot ”säg som det är” #29 så tror jag att man stärker immunförsvaret om man undviker kolhydraterna och då helt enkelt bättre stå emot de bakterieangrepp som kroppen ständigt utsätts för. Själv har jag sedan jag slutade med kolhydraterna bara drabbats av lindriga förkylningssymptom medan jag tidigare ständigt drabbades av den ena vidriga flunsan efter den andra. Man har dessutom kunnat koppla just akuta infektioner (t.ex. flunsor och tandinfektioner) till hjärtinfarkter vilket var väldigt tydligt för mig själv 1999.

  Det skulle vara intressant att få reda på om de som sitter i företagsledningarna och bolagsstyrelserna hos de stora läkemedelsbolagen (för att inte tala om forskarna själva) utsätter sig för statiner. Själv tror jag inte detta av den enkla anledningen att man knappast hamnar på dessa bolagshöjder om man är en ”idiot”.

  Trovärdigheten hos läkemedelsbolagen skulle därför i mina ögon dramatiskt förbättras om man t.ex. i helsidesannonser kunde läsa att ett antal direktörer och forksare på ”heder och samvete” (?) deklarerade att de sänker sina kolesterolvärden genom att medicinera sig själv med statiner. Då skulle de faktiskt i mina ögon för första gången framstå som ”ärliga” men samtidigt också som ”troskyldigt (religiöst) ovetenskapliga”. Min inställning gäller förstås också till de sju läkare och forskare som nu framträder i UNT till statinernas försvar i länken ovan.

  Med sådana deklarationer skulle bolagen säkert också kunna bryta den nuvarnade trenden där folk som jag själv helt enkelt vägrar utsätta oss för de kemiska ämnen som på ett väldigt utstuderat sätt åderlåter oss.

 36. 36

  Professor Göran
  Det skulle vara intressant att få reda på om de som sitter i företagsledningarna och bolagsstyrelserna hos de stora läkemedelsbolagen (för att inte tala om forskarna själva) utsätter sig för statiner. Själv tror jag inte detta av den enkla anledningen att man knappast hamnar på dessa bolagshöjder om man är en ”idiot”.

  Nej det är nog Medelsvensson som får vara ”nyttig idiot” och bli medicinerad med statiner för att berika läkemedelsföretagens direktörer.

 37. 37

  Du kan ju säga att du är allergisk mot kolhydrater men gärna äter kött, fisk och ovanjordsgrönsaker som du tål som tur är när du inte tål frukt.

 38. 38

  Professor Göran

  Jag har en äldre golfkompis som har en ärftlig hjärtsjukdom.

  Företagsläkaren i ett av Sveriges största företag bestämde
  att min väns son (som sitter i styrelsen) skulle börja ta statiner,
  men enligt läkaren, finns det bara en leverantör vars statiner är
  ok.
  Själv slutade jag med statiner dagen efter jag hört Dr Annika
  för 3 år sedan.
  Som tekniker kan man säga att sätta i sig statiner , det är som
  att spä ut motoroljan med fotogen i en bensinmotor

 39. 39

  Såg precis på text-TV att läkarna är så förbluffade över att demenssjukdomarna ökar. Har de aldrig hört talas om statiner?
  Min sambo fick eländet utskrivet för snart fem år sedan. Efter några månader blev han en helt annan person: glömsk, aggressiv, ordeslös, ont i kroppen,deprimerad med självmordstankar mm mm. Gemensamt tog vi beslutet att sluta omgående med statinerna. Och ser man på det dröjde inte så länge innan han blev sitt gamla jag igen. ALDRIG att han skulle äta dessa igen. Finns fler exempel i vår bekantskapskrets som upplevt samma /liknande.
  Om nu någon, och tyvärr så tror många på att statiner som ordineras av läkare är ett måste att ta, så se för allt i världen till att ta Q10 samtidigt!!!

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  #29 ”Säg som det är”, Vad som är den utlösande faktorn när det gäller hjärtkärlsjukdomar vet vi väl inte säkert. Att det finns bakterier involverade är en hypotes så god som en annan. Det är säkert bra att hålla sig infektionsfri, tex från tänderna. Bästa sättet att få en god tandhälsa är att äta LCHF.
  Om man har början till försämrad kärlhälsa är det också bra att äta LCHF för då förbättrar man infektionsförsvaret, och dämpar inflammationsaktiviteten etc.
  Sen kan det finnas ytterligare bra saker att göra för hälsan. Att tillföra D-vitamin och kokosfett är exempel på hypoteser för en god hälsa.

 41. 41
  Professor Göran säger

  @ Myata:

  Din berättelse bara bekräftar min övertygelse att läkare också omfattas av mitt favoritcitat av den berömde filosofen Bertran Russel.

  ”Det flesta männsikor skulle hellre dö än tänka. Och de gör det!”

 42. 42
  Eva Ivarsson säger

  Vittnesmålen om statinernas otäcka biverkningar är många, man kan fråga personalen på våra apotek de brukar veta. En undran här, om jag inte har fel så anser Uffe R. att en stor orsak till inflamation i blodkärlen är homocystein och för att skydda obalans så skickar kroppen ut kolestrol att hjälpa till? Rätta mig om jag har fel – det är kanske noga att ha koll på homocystein-värdet ??

 43. 43
  Säg som det är säger

  Annika
  ”Att det finns bakterier involverade är en hypotes så god som en annan”

  Att bakterierna finns i placket är ingen hypotes, det är alla överens om det är klarlagt. Säg som det är.
  Det som inte är bevisat är att bakterierna är orsaken till inflammationen som leder till hjärtsjukdomen.

  Beviskraven är för högt ställda, om man hittar några lik i skogen med kulhål så bevisar inte det att dom dog av kulorna, man måste med orimliga beviskrav ställa upp försökspersoner och skjuta dom på samma ställe och se om dom dör.

  Inga försök med att infektera friska med bakterierna får av naturliga själ göras, där står vi.

  Därför accepteras inte fynden av bakterierna som bevis för att bakterier kan orsaka hjärtsjukdom.

  ”For example, remnants from more than fifty different bacterial species (2) and a number of viruses as well (3) have been identified in atherosclerotic tissue, and antibodies against several of these microorganisms are present in abnormally high amounts in the blood of patients with cardiovascular disease and in people who die from it later in life.”

  Alla forskare vet om det redan, frågan är när det sägs officiellt.
  SLV blir inte glada när bakterier och inte smör är orsaken till hjärtsjukdom.
  Ingen har skrivit någon bestseller på den kunskapen så ingen driver kunskapen vidare.
  Våra hjärtsjuka får helt enkelt vänta på en bestseller innan någon berättar vad som har orsakat deras sjukdom.

  Om nu dessa bakterier använder glukos som energikälla så får dom svårare att leva blodet på personer som äter LCHF.

 44. 44

  Statiner – demens

  Myata, kommentar 39

  ”…Min sambo fick eländet utskrivet för snart fem år sedan. Efter några månader blev han en helt annan person: glömsk, aggressiv, ordeslös, ont i kroppen,deprimerad med självmordstankar mm mm. Gemensamt tog vi beslutet att sluta omgående med statinerna. Och ser man på det dröjde inte så länge innan han blev sitt gamla jag igen..” Slut citat

  Tack för Din berättelse. Jag är glad att det gått så bra, men jag vill inte rekommendera någon att sluta omgående med någon medicin – utan snarare trappa ut.

  Hur reagerade den förskrivande läkaren?

  Du nämner att Du känner till fler som drabbats av liknande biverkningar.
  Kan Du inte intervjua dem och lägga ut deras berättelser här?
  Det är så viktigt att berättelserna kommer fram.
  Jag hoppas att Du/eller läkaren har rapporterat till Läkemedelsverket.
  Man kan göra det direkt på hemsidan eller beställa hem blankett.

  I vissa simvastatin-leverantörers bipacksedlar(fass.se) står att man kan få påverkan på minnet.
  I andra står ingenting om detta fast det är samma aktiva substans – bara olika leverantörer.
  Biverkningsfrekvensen varierar också – från mindre vanligt till mycket sällsynt.

  Jag ringde till LMV och undrade hur det kunde få vara så och fick till svar att det berodde på vilka papper de olika bolagen hade skickat in!

  Det här var en enda medicin – och en enda biverkan – hur ser det ut med resten?

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ Säg som det är #43:
  Jag förstår bara inte vilken skillnad det gör i praktiken, från LCHF, om bakterier ingår i orsakskedjan till kärlförkalkning?

 46. 46

  Jag vill slå ett slag för ett gammalt, av läkare väl känt preparat för sänkning av blodfetter nämligen Nikotinsyra! Bli av med för höga kolestrolvärden ( vad det nu är ). Sänk det dåliga fettet,sänk dina höga
  triglycerinvärden. En förutsättning är att du tål blodrusningen som uppstår vid intag av Nikotinsyra. Du blir även röd i ansiktet och kan få en övergående klåda. Doseringen kan vara ända upp till 2000mg per dag, men
  350 mg räcker. Det finns en potensiell risk för leverskador. Vilket även blir en varning att ta nikotinsyra för de
  som har leverproblem sedan tidigare.
  För dom som har problem med levern kan jag rekommendera Lecetin ( framställt av soyabönor ). Lecetinet
  lägger sig runt fettmolekylerna och gör dom vattenlösliga, och kan då penetrera blodkärlsväggarna för vidare
  transport ut ur kroppen.Kul att veta! Din Hjärna består av c:a 35% Lecetin.

  Nisse Broman
  Nisseb. Bloggo.Nu

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ Nils Broman:
  Jag vet inte av att det är visat att nikotinsyra minskar risken för hjärtinfarkt eller förlänger livet. Därför finns det ingen anledning att medicinera med det.
  Lecitin har väl inte heller någon bevisad effekt på sjukdom och överlevnad?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa