Miljondonation till KI

I Dagens Medicin.
”Karolinska institutet får en donation på 15 miljoner kronor till forskning om vad som orsakar diabetes.
Pengarna kommer från af Jochnicks stiftelse i Nederländerna. De går till professor Per-Olof Berggren, som forskar om hur insulin frisätts i försöksdjur.
– Vi är mycket tacksamma för det stora förtroende familjen af Jochnick har visat oss. Tack vare det generösa bidraget kan vi nu arbeta långsiktigt i våra forskningsprojekt. Det betyder att vi vågar arbeta djärvare och med mer tekniskt avancerade försök i den levande organismen, säger han i ett pressmeddelande.”

Tänk om han kunde forska på om det är något i kosten som orsakar diabetes.  Är det högt kolhydratintag? Är det fulfetter (margariner) eller några kemikalier?

 

Comments

 1. 1
  Maggan A säger

  Tänka sig att det ska behöva kosta 15 miljoner, när de kan få svaren alldeles gratis genom att fråga rätt människor…. Nämligen dem som radikalt har dragit ner på kolhydraterna i sin kost och i samma takt kunnat dra ner på insulinsprutorna.

  Men jag antar att det är för lätt. Alldeles för lätt för att vara trovärdigt i de fina vetenskapliga salongerna…

 2. 2

  Reagerade precis som du, Annika – när jag läste om det i DM.

  Nu om någon gång borde det ju vara dags att reda ut det här med kosten för diabetiker och det borde även SoS och SBU, tycka när inte dom klarade av det hela, med dom nya spretiga kostråden.
  .
  Förutom det att nuvarande kostråd för diabetiker har ytterst svag evidens åsså fortsätter man med dessa kostråd!

  Tycker krutet används på helt FEL SÄTT!

 3. 3

  Forskningen är inriktad på effektivare behandlingar! Läkemedelbehandlingar, inte kostbehandlingar!
  https://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=137406&l=sv&newsdep=130

 4. 4
  Hälsa är livet säger

  @ Lekman:
  Med rätt kost skulle de flesta slippa mediciner…

 5. 5

  Bodde och arbetade i USA under åren 1998-2000, 2003-2006. Prognosen som kom den första perioden var att 60% skulle ha diabetes i USA inom en tioårsperiod. Nästa prognos löd: 80%. Hur kan man veta detta, var i varje fall den första frågan som jag ställde mig. Svaret kan bl.a. vara att Searle ligger bakom Aspartam, ett mångdiskuterat sötningsmedel som det tog lång tid och en stor summa pengar för att få godkänt. Kan det helt enkelt vara så att sötningsmedel är en liten bov i dramat?

 6. 6

  @ Hälsa är livet:
  Jo precis, det var så jag tänkte också, men forskningen lär inte vara inriktad på kost, utan på medicinering!

 7. 7
  Jeanette säger

  Kan man inte starta en insamling för forskning på lågkolhydratskost och diabetes 2? En stor riksomfattande insamling som också kunde involvera Finland och Norge. Finns säkert en miljon potentiellt intresserade. Om alla donerar tio kronor var eller rentav någon euro skulle vi ha en stor summa.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Jeanette, Jag hade tidigare en fond, Doktor Dahlqvists fond, för att samla in pengar till lågkolhydratforskning. Det var inte många som satte in pengar där. Hur skulle man göra för att få folk att sätta in pengar på en LCHF-forskningsfond?

 9. 9

  Tycker idén om en LCHF-forskningsfond låter bra. Jag vet inte alls vad som krävs för att starta en så’n och säkerställa att pengarna går till rätt ändamål, men det finns det ju fackfolk som känner till.
  Eftersom den accelererande utvecklingen av diabetes sker internationellt och det finns så mycket uppmärksamhet kring det idag kanske forskningsprojektet skulle kunna omfatta flera länder samtidigt, för att få mera tyngd och genomslagskraft. Kommunikationsmöjligheter för samarbete finns ju idag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa