Bukspottkörtelinflammation av LCHF?

En journalist från Aftonbladet ringde mig för en stund sedan. Hon berättade att det har uppstått en diskussion på Twitter. En ung kvinna, som ätit LCHF,  har drabbats av bukspottkörtelinflammation, och hon skriver nu att hon tror att LCHF har orsakat sjukdomen.
Om 99% av patienterna som ligger på svenska sjukhus har ätit lågfett och högkolhydrat, måste då sjukdomen hos den enda procenten som äter LCHF bero på kosten?

Det är nu 5 – 20% av svenska folket som äter LCHF. Om LCHF skulle öka risken för bukspottkörtelinflammation skulle man ha sett en kraftig ökning av denna sjukdom på svenska sjukhus. Är det någon som har insyn i sjukdomspanoramat på Sveriges sjukhus, som vet om diagnosen bukspottkörtelinflammation har ökat dramatiskt de senaste åren, och att det är just LCHF-are som strömmar in?

 

Comments

 1. 1
  Maggan A säger

  Jeeesus!
  tur för dig Annika att det inte ringer journalister varje gång någon berättar om hur BRA de mår av LCHF. Då skulle du inte få en lugn stund!

 2. 2

  Journalisten bör nog ringa mig också.
  Jag har ätit LCHF i fem år och förra helgen blev jag täppt i näsan och rejält snorig.
  Visserligen hade jag ingen feber och det var första gången på fem år som jag var snorig. jag har inte heller haft EN ENDA sjukdag på fem år, men det skulle inte förvåna mig om det ändå är den här LCHF-kosten som gjorde mig snorig och orsakade den hemska nästäppan förra helgen.
  Behöver jag säga att jag är ironisk?

 3. 3
  Anna Maria säger

  Sådana slutsatser påminner mig om ett tragiskt öde som drabbade en kvinna som gick på samma kurs som jag för 10 år sedan. Hon var väldigt motiverad att sluta röka och lyckades! Hon var så glad över det. Men tyvärr inom loppet av ett år drabbades hon av cancer och dog. Var det rökstoppet som gav henne cancern? Eller blev hon motiverad att sluta för att hon inte mådde bra? Vad tror journalisten?

 4. 4
  aviator1945 säger

  Nu tillhör ju inte Twitter precis de mest vederhäftiga medierna, ligger väl närmast på kvällspressnivå :-). Formatet tillåter ju inte några längre utläggningar. Man skulle ju bl.a. behöva veta hur länge vederbörande varit på LCHF, på vilken nivå samt vilka andra faktorer som kan ha spelat in.

  Men tvivelsutan kommer säkert en del ”experter” att tvärsäkert uttala sig i den rktningen att LCHF är farligt och leder till varjehanda krämpor, även om det endast baseras på en enstaka anekdot. Tur för oss att vi vet bättre, av egen erfarenhet!

 5. 5

  Finns det fler än jag som drabbats av detta ? År 1990 innan jag åt LCHF upptäcktes detta vilket resulterade i en diagnos = diabetes 2 år 1994. Under en lång tid av år följde en läkemedelsstudie med massor av medikamenter vilket inte gjorde mig bättre.
  År 2007 hotades jag med insulinbehandling, mitt svar var då att börja med LCHF tack vare Annika, detta har idag resulterat i en avslutad kur med tabletter.
  Studien följer mig ytterligare 4 år för att se att jag lever (utan medeciner)

 6. 6

  Först kan vi konstatera att det handlar om en ung kvinna. Det är för det första ingen hemlighet att intaget av specifikt socker har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Det räcker bara att se på hur mina barns kompisars föräldrar trycker i sina barn lördagsgodis, dricker ofta läsk eller annat med socker i hela tiden. Vissa köper till och med bara färdigmat – de lagar ingen som helst mat själva hemma. Och grönsaker äter de inte heller.

  Hur överhängande är risken att denna unga kvinna passar in på ovanstående?
  Mycket hög i min mening. 20 år med skräpkostkulturen och sedan kanske försökt viktväkta med lite fett och kolhydrater istället räddar ingen ifrån diabetes typ 2 – speciellt om personen haft någon sjukdom tidigare som förvärrat det vid någon tidpunkt eller genetiskt sett var i riskzonen.

  Diabetes typ 2 har ökat markant i takt med skräpmatskulturen och kolhydratrika kostens intåg. Detta ser man nu även bland unga i Japan som tråkigt nog går ifrån traditionell japansk matkultur som består av mycket fisk, olika rovor med mera (riset är en huvudföda, men intas inte i stora mängder förutom av sumobrottare). Sushi, dvs su och shi handlar om riset och hur det med söt (socker!) risvinäger tilreds.
  Här i Sverige äter folk det till lunch. I storstäder äts det frekvent, tillsammans med sötmarinerade yakitori, yakuniku och så vidare. I japan var sushi dåtidens snabbmat kan man säga. Men det åts endast vid mycket speciella tillfällen. Även idag är sushi något dyrt i japan som endast turister sällar sig till – japanen äter denna vid enstaka fester och speciella tillfällen.
  Ökningen av diabetes i Japan är utmärkt exempel på vad högt intag, av vad jag misstänker, blandning av monosackarider, med högst andel disackarider och polysackarider.
  Det ska noteras att diabetes bland den äldre generationen i Japan som fortfarande äter traditionell Japansk kost har inte ökat som de ungas.

  Skulle LCHF bidra till diabetes, skulle det märkas på alla forum, kommentarsfält med mera. Läkare inom vården skulle veta om det och direkt avrått mig och min fru från LCHF.

  Förlåt att jag säger detta (förutom mycket text igen), men Aftonbladets (slaskmedia i stort) journalister är ofta mycket dåligt insatta i saker och ting. Deras förmåga att dra slutsatser förefaller snarare bli sämre än bättre, och då är den förmågan väldigt dålig redan innan.

  Det räcker att läsa på om diabetes och statistik för att se vad som orsakar diabetes och direkt kunna dra någon sorts liten intelligent slutsats själv och skapa en intelligent artikel likaså:

  1. Genetiska faktorer, defekter. Dessa benämns som ungdomsdiabetes.

  2. Högt blodsocker, intag av socker. Vilket leder till… *drumroll*

  3. …Fetma

  4. Stress (blir man mer överviktig och får problem med blodsockret påverkar det hela individens tillvaro. Stress i miljö och stress från sjukdomar är förekommande i nästan samtliga fall av de jag känner råkat ut för diabetes typ 2).

  5 Dålig sömn / sömnproblematik (som är konstaterat höra ihop med Stress och Fetma (sömnapne har överviktiga ofta problem med). Som i sin tur stör dagordningen och skapar en väldigt ond cirkel av mer stress, mer dålig sömn och som bidrar till…

  6. …dåliga matvanor, ännu sämre kost, vilket givetvis bidrar till mer fetma, mer stress, sämre sömn, sämre blodsockervärde, mer resistens mot insulin..

  7. Avsaknad av motion. Säger sig självt att det är både förutsättning för ovanstående punkter förutom punkt 1, samt även konsekvens av alla punkter. Folk prioriterar ned motion för att hinna med allt annat bland, stress, må dåligt, sova dåligt, äta dåligt med mera.

  Hade jag varit den där journalisten hade jag börjat forskat i den där unga kvinnans kost sedan hon var barn, vilket inkluderar intag av alkohol, rökning och andra vanor. Och bett att få titta på hennes sjukdomshistorik i journaler med mera.

  Att kvinnan kontaktade Aftonbladet KAN (säger inte att det är så) även berätta en del om kvinnans psykologiska konfiguration.
  Okunskap? Benägenhet att dra förhastade slutsatser? Behov av uppmärksamhet? Benägenhet att göra omvärlden till svars för oangelägenheter som drabbar dennes person?
  Frågan är vilken livsstil en sådan personlighet har.

  Den slutgiltiga notering är dock:

  Om majoriteten som råkar ut för diabetes är de som inte äter LCHF, utan high carb, hur rimligt är det då att LCHF skulle orsaka diabetes?

 7. 7

  Ojsan! Är det så, så borde ju denna sjukdom liksom LCHF öka lavinartat……..:)

  Har hon ätit LCHF och hur länge? Kvinnan är ju ung, sägs det. ????

  Andra riskfaktorer har tidigare nämnts, men aldrig lowcarbkost, mig veterligen!

 8. 8

  Majoren Skrev:

  Journalisten bör nog ringa mig också.
  Jag har ätit LCHF i fem år och förra helgen blev jag täppt i näsan och rejält snorig.
  Visserligen hade jag ingen feber och det var första gången på fem år som jag var snorig. jag har inte heller haft EN ENDA sjukdag på fem år, men det skulle inte förvåna mig om det ändå är den här LCHF-kosten som gjorde mig snorig och orsakade den hemska nästäppan förra helgen.
  Behöver jag säga att jag är ironisk?

  Då får journalisten ringa mig, min fru också! 🙂
  Jag har inte varit förkyld på 4 år innan, sedan jag började äta 1 chilefrukt var eller varannan dag, eller motsvarande del capsicum i chilesås (tabasco habanero, franks chilepepper sauce med lime). Jag var förkyld och sänkt i förkylningar hela tiden innan 4 år sedan. Notera att capsicum chilepeppar (har sagt det innan) normaliserar/sänker blodsockret och sätter fart på cellerna. Samt att chilepeppar innehåller mer c-vitamin, kalium med mera än ananas med mera.

  Ska jag utelämna att min dotter kom hem från dagis för 2 veckor sedan och var helt igenmurat i snoken, hade feber och vägrade sov i sin säng? Att hon fick sova i våran säng i mitten? Att hon nös mig rätt i ansiktet och att jag var den som 2 dagar senare blev igenmurad i näsan? Först i vänster näsborre, och värkte i ögat som tusan, ner i tänderna. Sedan över i höger och samma visa där, för att sedan gå över och nu bara lite i halsen?

  Min fru blev sjuk 1-2 dagar efter mig. Sjukdomsförloppen var precis lika långa, först ena näsborren, över i andra osv. mellan min dotter på 5 år (som inte äter LCHF), mig själv och min fru. Grabben bara snörvla till någon gång sedan var det inte mer med honom.

  Gissa om jag förresten är glad att min chilepeppar gifter sig utmärkt ihop med LCHF 🙂

 9. 9

  Ankan Skrev:

  Mycket text om diabetes från mig, men egentligen handlade detta om inflammation i bukspotskörteln. Ibland läser man lite för fort. Mitt fel, men hoppas det blev läsvärt ändå.

  Däremot vad gäller infallation i bukspotskörteln, vet man att detta ofta beror på högt intag av alkohol, vilket är rätt vanligt förekommande bland unga och tidigt idag. En ung kropp tar mycket mer skada på organen av alkohol vid tidig ålder.

  En annan vanlig orsak är gallsten. Men där vet man ju att det är när gallan inte används på grund av låg kost med lite fett som gallstenar bildas och skapar smärta och inflammationer. När man äter LCHF känner man av dessa gallstenar i början varmed de transporteras ut ur gallblåsan. Efter 3-4 veckor känner man inte av det alls längre. Smärtan ut i ryggen är helt borta på mig numera.
  Frugans gallsmärtor är helt borta också, och hon har ingen gallblåsa alls dessutom.

  Här gäller ju samma princip som jag sa innan, vad har hon haft för kostvanor och utgångsläge innan?

 10. 10

  Av en lång (mycket lång) orsakslista från news-medical.net angående akut Bukspottkörtelinflammation.
  Så understryker dom att den vanligaste orsaken uppstår ur ur problem med gallan/gallsten.

  Det är ju känt att folk med stenar i gallan inte kan smälla i sig fet mat utan att få problem, dom måste ta det extra lugnt i starten med LCHF, eller annan fet mat, julbordet tex.

  Doktor Dahlqvist har återkommande nämnt och varnat för fenomenet fett&gallsten under de år jag besökt bloggen här, eller som här hos Matfrisk. https://blogg.passagen.se/matfrisk/

  ”Akut pankreatit, till exempel ett gallstensanfall. Gallan och bukspottet delar utförsgång med varandra och om den stoppas till på ett olämpligt ställe av gallsten kan bukspottkörteln översvämmas ”köksvägen” och inflammeras akut.”

  Det finns nog mycket skapade gallstensproblem där ute, på grund av frampiskad fettskräck, undrar vad denna fettfobi kommer ur 😉

 11. 11

  Helt rätt Per H. Var på gång att skriva något sådant! BRA!

 12. 12
  Jenny Kj säger

  Jag har haft återkommande problem med gallstensanfall, men det har som regel gått över av sig självt efter ca 45 min. Har tagit bort smärtan med voltaren 50mg. För ca 3 år sedan fick jag bukspottkörtelinflammation och låg på sjukhus i en vecka med djävulska smärtor som inga tabletter hjälpte mot. Läkarna ville absolut ta bort gallblåsan, men jag ville inte det. Jag tror inte att man får några organ som inte behövs och ville dessutom äta lchfmat. Har hört att det kan bli svårt att tåla fett om man operat bort gallblåsan, dessutom kan man fortfarande efter operationen få gallkramp i gall- eller levergångarna. De blev jättesura när de kört stora övertalningskampanjen och hotat med ond bråd död och jag ändå vägrade. Det har jag aldrig ångrat. Mina besvär tror jag beror på att jag ätit mycket kolhydrater i form av socker och mjölmat. Vid tillfället när jag fick gallstensanfallet som övergick i bukspottkörtelinflammation hade jag fastat med pulver i flera dagar.
  Nu när jag äter lchf och aldrig spannmål eller mjöl har jag inte haft ett enda anfall sen bukspottkörtelinflammationen för 3 år sedan. Det hinner inte bildas några stenar eftersom fettet sköljer ut gallan med en gång ur gallblåsan.

 13. 13

  @ Jenny Kj:

  Min fru hade akut gallsten i sin ungdom och opererade bort gallblåsan. Vi har varit ihop i 13 år och under den tiden har jag sett henne ha ont i magen, problem med tarmarna och andra saker.

  Vi har nu ätit LCHF i 6-7 månader och hon har inga som helst problem under denna tid. Hon har inte smärtor på grund av galla. Det enda är väl någon enstaka gång när hon äter ägg, men även där verkar hon klara det mycket bättre än innan också!
  Jag hade gallsmärtor i början när vi började med LCHF. Det hade jag innan vi började också. Som en liten dov smärta som satt på höger sida och gick genom och ut i ryggen. Det är helt borta nu.

  Det är som du säger, det hinner inte bildas några stenar. Det är som när man wc-ankar toaletten ofta, det hinner inte bildas stenhårda beläggningar av kalk 🙂

 14. 14

  Läser genom tjejens Twitter (Cissi Wallin) och framgår att hon åt LCHF någon månad bara. Sedan slutade hon i början eller innan december 2011 och återgick troligen till kolhydratkost. Hon verkar spendera mycket tid på twitter. Det är enorma drivor av inlägg.
  I övrigt kan man väl säga att en person som färgar håret ILLRÖTT och flåsar twitter i sådan omfattning har tendens till att vilja ha uppmärksamhet.

  Så vad som förmodligen hänt här är att hon börjat med LCHF, gallstenarna har börjat pytsas ut, samtidigt som twittrande och stillasittande gjort sitt, sedan lagt av och så har det blivit lugnt och stilla igen i gallblåsan och stenarna som var på väg och i kanalen har alltså sett till att galla gått in bakvägen och.. ja..
  grattis till bukspotskörtelinflammation skulle man väl kunna säga.

  I början tror hon det är blindtarmen. Jag har haft brusten blindtarm och kan säga att det är två olika ställen man har ont på. Närmare bestämt har man ont 2 dm längre ned vid midjan som går ner i skrevet och man lägger sig ned i fosterställning och det spelar ingen roll vilken sida man ligger i den i.

  Gallsmärtor lägger man sig inte i fosterställning av, därför det blir värre. Mycket värre. Dessutom blev det bättre för mig när jag hade dem innan LCHF om jag la mig till höger, bättre om jag la mig till vänster.

  Jag låg i sängen med blindtarmen i 3 dagar bör sägas och trodde jag var hård i magen. Till slut haltade jag in till akuten där läkarna inte trodde det var blindtarmen, men tog den ändå eftersom jag ändå var där. När de öppnade mig var det brusten. Hade 2-3 timmar till godo eller så innan det var kört.

  Men visst, alla kan uppleva smärta olika, men blindtarmen är väldigt specifik. Trycker man på sidan av skrevet, såvida man inte har brusten blindtarm, så gör det förbannat ont på de med inflammerad blindtarm.

  Nej, det var inte mycket intellektuellt tänk närvarande där inte.

 15. 15
  Professor Göran säger

  Man ska förstås inte bli upprörd alltför ofta för då är det lätt att tankarna blir lite luddiga men det är faktiskt väldigt svårt att inte bli det när man läser alla berättelser från er som drabbats av en ”oförstående” hälsovårdsapparat. Min fru hade alldeles nyss en sådan fight när hennes mor blev inlagd på sjukhus och där fick en allvarlig luftrörsinfektion från patienten i sängen vid sidan om och sedan dog efter att ha utsatts för diverse mediciner som fullständigt slog knockout på henne och trots min frus livliga protester. Den enda medicinen som uppenbarligen verkade i hennes fall var antibiotika som omedelbart gjorde henne väldigt pigg men av någon outgrundlig anledning tog man ändå bort antibiotikan efter någon dag (trots protesterna) och sedan dog svärmor.

  Om man å ena sidan sätter vetenskapen, som för mig är en logisk, kylig (ingen ”upprörd”) och analyserande verksamhet som nyfiket också tar till sig fakta från den verkliga verkligheten så kan man, i alla fall hos mig, se sjukvården och läkarvetenskapen som en helt motsatt verksamhet. Här råder en religiös och ofta högfärdig domatism där man ”vet” vad som gäller och därför blir fullständigt blind inför de uppenbara observationer som kan göras kliniskt (den verkliga verkligheten) . Det kanske är så att man för att dölja det faktum att man ”inte har en susning” om orsakerna till patientens besvär lätt tar till en högfärdig ”besserwisser” attityd och mediciner på måfå. Pålästa patienter och anhöriga som protesterar mot uppenbara missförhållanden och okunskap om medicinernas verkan, samverkan och framför allt biverkningar blir i denna värld väldigt jobbiga typer.

  Är det något i vårt samhälle som kan jämföras med ”religiös dogmatism” så är det faktiskt i mina ögon vår läkarvetenskap där hälsovårdsapparaten är den verkställande delen. När vi är sjuka så vill ju också så gärna tro att vi kan lita på vad vi utsätts för.

 16. 16

  @ Ankan:

  Men herregud, har vi inte kommit längre än att vi ska dra slutsatser angående människors UPPMÄRKSAMHETSBEHOV baserat på vilken hårfärg de har?
  Cissi Wallin är journalist. Hon jobbar väldigt mycket, Twitter är ett av hennes arbetsredskap (JA; det är ett arbetsreskap för journalister nuförtiden, vänj er vid det) . Hon tränar också flera gånger i veckan, vilket hon rapporterat idogt från.

  Jag tror att det som hänt Cissi är ungefär vad du skriver, men hade du inte kunnat nöja dig med att skriva det? Vad var grejen med att på ett så nedlåtande sätt sabla ner den här tjejen? Avfärda henne som uppmärksamhetstörstande stillasittande ja jag vet inte vad och dessutom avsluta med ”Nej, det var inte mycket intellektuellt tänkande där inte.”

  Det gör mig skitförbannad, ärligt. Människan har legat hemma och haft ont, varit sjuk, orolig, hon har ingen aning vad det är. Tillslut centreras smärtan i magen och hon får rådet att åka in för det kan vara blindtarm. Hur ska hon kunna veta att det inte är det? Jag hade antagligen reagerat likadant och skulle ju bara hoppas att någon på internet som inte vet något om mig inte drar förhastade slutsatser om mina intellektuella förmågor utifrån vilken färg jag har på håret (rött här också) eller hur mycket jag twittrar.

  Dra upp nivån på debatten tack.

 17. 17

  @ Ankan:

  Jag – och några tusen till – följer Cissi Wallin på twitter. Hon verkar absolut vara en tjej med huvudet på skaft, och jag är övertygad om att hon INTE kontaktat Aftonbladet. Det är säkerligen Aftonbladet som kontaktat henne efter att ha läst hennes tweets och reaktionerna på dem. Lchf säljer ju och Cissi är välkänd (skådespelare, radioreporter, bisittare i Kvällsöppet mm).

  Jag tycker det är jättetråkigt att hon tror att lchf gjort henne sjuk och att hon därmed verkar drar slutsatsen att lchf inte är något för henne.

  Men att som du dra slutsatser om hennes person grundat på hennes hårfärg, twitterfrekvens samt att hon saknar kunskap om hur en brusten blindtarm känns är enbart lågt och varken till gagn lchf eller henne.

 18. 18
  Ann-Mari säger

  Måste berätta att min 78 åriga svägerska fick bukspottkörtel inflamation strax före jul, hon har aldrig ens varit i närheten av LCHFkost. Hon blev inlagd på sjukhus några dagar, där kunde man inte finna ut varför hon fått detta.
  Svägerskan är en i övrigt frisk och relativt normalviktig person, som inte tidigare varit sjuk.

  ( Nu börjar jag undra om det möjligen kan vara så att vårt släktskap och vänskap kan vara orsaken till detta fenomen, jag äter LCHF sedan 41/2 år tillbaka och har många fördelar med denna kost, viktminskning insulinfri normalt blodtryck bla )
  Detta sista är förstås ironi , men med tanke på hur idiotiskt man resonerar går det att skylla allt på LCHFkosten verkar det som.

 19. 19
  F d anhörig säger

  Just det, – När vi är sjuka så vill vi tro att vi kan lita på vad vi utsätts för -. Jag hade också en gammal mamma, som hade diabetes, som vid sjukhusinläggning först fick dropp med salt/antibiotika sen plötsligt gavs sockerdropp med motiveringen att hjärnan behöver socker! När halva droppåsens innehåll gått in, så uppstod mycket vattenblandad diarré och jag fick ifrågasätta riktigheten att ge diabetiker sockerdropp! En sköterska kom och tog blodprov, stick i fingret, och jag frågade hur högt blodsockret visade. Hon svarade: high high high… Sockerdroppet togs bort! @ Professor Göran:

 20. 20

  Isabelle Skrev:

  @ Ankan:

  Men herregud, har vi inte kommit längre än att vi ska dra slutsatser angående människors UPPMÄRKSAMHETSBEHOV baserat på vilken hårfärg de har?
  Cissi Wallin är journalist. Hon jobbar väldigt mycket, Twitter är ett av hennes arbetsredskap (JA; det är ett arbetsreskap för journalister nuförtiden, vänj er vid det) . Hon tränar också flera gånger i veckan, vilket hon rapporterat idogt från.

  Jag tror att det som hänt Cissi är ungefär vad du skriver, men hade du inte kunnat nöja dig med att skriva det? Vad var grejen med att på ett så nedlåtande sätt sabla ner den här tjejen? Avfärda henne som uppmärksamhetstörstande stillasittande ja jag vet inte vad och dessutom avsluta med ”Nej, det var inte mycket intellektuellt tänkande där inte.”

  Det gör mig skitförbannad, ärligt. Människan har legat hemma och haft ont, varit sjuk, orolig, hon har ingen aning vad det är. Tillslut centreras smärtan i magen och hon får rådet att åka in för det kan vara blindtarm. Hur ska hon kunna veta att det inte är det? Jag hade antagligen reagerat likadant och skulle ju bara hoppas att någon på internet som inte vet något om mig inte drar förhastade slutsatser om mina intellektuella förmågor utifrån vilken färg jag har på håret (rött här också) eller hur mycket jag twittrar.

  Dra upp nivån på debatten tack.

  Jo vi har kommit längre än att dra slutsatser utifrån vilken hårfärg de har. Om du läser vad jag skrev, utan att blanda in känslor ser du det. Hårfärgen i sak var inte äkta och av den art att fånga uppmärksamhet. Det handlade om psykologin bakom det hela och uppskattning av beteendemönster. Det var en inledande uppskattning inför närmare analys.

  Jag ska inte döma någon, men resonemanget utgår från att det var anklagan mot LCHF. Det var utgångspunkten. När man sätter saker i perspektiv och logiska resonemang kan man inte blanda in faktorer som att hon har varit orolig, haft ont med mera. Sådant är helt irrelevant i analysen.

  Slutsatserna om intelligenta förmågor var det aldrig snack om. Det var min uppfattning att det inte var speciellt ”intellektuellt” och det handlade då om det hela i relation med LCHF.

  Du debatterar med känslorna verkar det som.
  Hade jag menat att det skulle vara nedlåtande hade det framgått mycket tydligt.

  Jag är ledsen att jag skriver på ett vis som upprör några av er, men stämmer det inte det jag säger menar ni? Ska jag återge en annan version av det jag kommer fram till bara för att det finns några av er som inte gillar analyser?

  Vad blir det för nivå på en debatt i så fall?

 21. 21

  Ankan,

  Jag ÄLSKAR analyser! Det är därför jag blir lite upprörd av det du skriver. För korrekta analyser kan inte göras på så dålig grund.

 22. 22

  @ Ankan

  Hon ligger på sjukhuset, hon har ont, hon är sjuk. Hon får veta att hon har inflammation i bukspottskörteln. I den situationen drar hon på de växlar hon har just då, vad har hon gjort annorlunda? Jo, det senaste halvåret har hon ätit LCHF-liknande kost och hon resonerar kring om det kan vara skälet.

  Sen drar du upp att hon inte tänker intellektuellt för att hon har illrött hår och twittrar, ungefär.

  Min mamma har också väldigt rött hår. Vad tror du om hennes behov av uppmärksamhet och intellektuella förmågor? Och säg inte att det inte är relevant för mig att dra de parallellerna. Om det är relevant i Cissi Wallins fall vilken hårfärg hon har i den här situationen så är det det generellt också.

  Det är bara inte schysst och att lägga debatten i ett område som inte har något att göra med vad det faktiskt handlar om.

 23. 23

  Bitte Skrev:

  @ Ankan:

  Jag – och några tusen till – följer Cissi Wallin på twitter. Hon verkar absolut vara en tjej med huvudet på skaft, och jag är övertygad om att hon INTE kontaktat Aftonbladet. Det är säkerligen Aftonbladet som kontaktat henne efter att ha läst hennes tweets och reaktionerna på dem. Lchf säljer ju och Cissi är välkänd (skådespelare, radioreporter, bisittare i Kvällsöppet mm).

  Jag tycker det är jättetråkigt att hon tror att lchf gjort henne sjuk och att hon därmed verkar drar slutsatsen att lchf inte är något för henne.

  Men att som du dra slutsatser om hennes person grundat på hennes hårfärg, twitterfrekvens samt att hon saknar kunskap om hur en brusten blindtarm känns är enbart lågt och varken till gagn lchf eller henne.

  Hon är säkert en tjej med huvudet på skaft, men som jag sa i förra svaret så handlade det inte om det. Det handlade om en beteendeanalys och att det intellektuella resonemanget saknades. Således är det inte vidare intellektuellt att konstatera att det skulle vara LCHF bakom som direkt är orsaken. Indirekt kan man kanske säga att LCHF däremot kan ha satt igång processen så att gallstenar börjat transporteras bort från gallblåsan. Men det skulle annan kost också kunnat gjort, men risken är att gallsten däremot blivit ett rätt smärtsamt faktum längre fram istället.

  Om en individ lägger ner tid och energi på sig själv på ett speciellt vis som avviker från normen, är det tecken på att på ett eller annat vis utmärka sig i mängden. Att färga håret illrött i den nyansen var bara ett exempel av flera på beteendet att söka efter uppmärksamhet. Sedan vad orsaken är, är något annat och gräver man så djupt är det mycket personligt däremot.

  Twitterfrekvensen var även så en beteendeanalys, där det inte enbart handlade om antalet twitter / timme, utan även vad som skrivs, retweetas. Det vittnar i sig om tidsåtgång. Det är knappast som så att man är ute och joggar eller rör sig i någon vidare stor omfattning när man gör något av de aktiviteterna.

  Det med blindtarmen däremot kanske var slarvigt formulerat av mig. Men på min sida blev det att konstatera:

  Okej, hon visste inte var blindtarmen sitter i kroppen.

  Hypotetisk fråga: Varför vet hon inte vart blindtarmen sitter i kroppen?

  Potentiella följdfrågor: Hon har aldrig lärt sig det? Struntat fästa vikt vid grundläggande anatomi? Glömt bort det eller förvirrad av tillståndet? Aldrig haft någon nära som haft blindtarmen och därtill delat den informationen? (och så vidare).

  Potentiell slutsats: Okunskap

  Vad gäller vilken som kontaktade vem så tänker jag inte prata om att vara övertygad utifrån detta. Är man övertygad, då vet man hur det ligger till. Det tror jag knappast att du egentligen vet.
  Det är däremot fritt fram att spekulera utifrån observationer och analys efter vad som verkar sannolikhet.

 24. 24
  Professor Göran säger

  @ Isabelle:

  Jag håller med dig om detta att inte ska låta låta ”känslorna ta över” och att vi istället ska försöka höja debattnivån och att Ankans argument hade varit mycket bättre utan de personliga anspelningarna.

  För alla oss LCHFare som så dramatiskt tillfrisknat är det tyvärr alltför lätt att hamna i en emotionell försvarsposition (jag tor att detta tyvärr lätt drabbar vår Annika när hon har blivit attackerad av journalister och det drabbar tyvärr också mig själv) och att detta lätt sker inte minst om man blir utsatt för ”hån” från etablerade, och, som jag uppfattar det, ”högfärdiga och arroganta” läkare som ”vet” att de har rätt och avfärdar den verkliga kliniska verkligheten när de borstar upp sig i sin ytlighet och påstår att de talar i ”vetenskapens namn” och sedan förkastar LCHF. Jag tycker detta förhållningssätt är rent ut sagt skamligt.

  Hur trevligt är det t. ex. att som naturvetenskaplig forskare bli anklagad för att tillhöra en ”religiös sekt” av personer som uppenbarligen inte har tänkt en enda självständig vetenskapligt kritisk tanke i hela sitt liv och dessutom verkar vara stolta över detta faktum. De vet knappast heller vad religion innebär och ännu mindre om vetenskap av den enkla anlednigen att de över huvud taget inte har varit eller är intresserade av dessa frågor och därför också inte är det minsta pålästa. Tyvärr verkar detta med ett fåtal undantag var ett faktum bland journalister som är satta att bevaka den medicinska vetenskapen.

  Här kan jag rekommendera två elementära verk – sk. klassiker – som belyser dessa två frågeställningar. Att läsa dessa kräver dock en intellektuell, tidmässig och seriös ansträngning vilket förstås förutsätter ett genuint intresse.

  Om vad som är religion:

  https://www.amazon.com/Elementary-Forms-Religious-Life/dp/0029079373

  Om vad som är vetenskap:

  https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_1_26?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=conjectures+and+refutations+the+growth+of+scientific+knowledge&sprefix=conjectures+and+refutation%2Cstripbooks%2C397

  Cissi Wallin verkar tyvärr ge dessa läkare vatten på sin kvarn om hon nu anklagar LCHF för sina allvarliga hälsoproblem. Nu har jag inte läst hennes ”twittrande” men om hon är ärligt undrande har jag själv inga problem för då är det fågan om att öppna en debatt men om hon kategoriskt hävdar att LCHF är orsaken till hennes sjukdom så skulle jag själv inte tveka om att ”ge tillbaka” men knappast med argument om kopplingar mellan utsende och karaktärsdrag vilket mer hör till läkarvetenskapens lågvattenmärken för ett hundratal år sedan.

 25. 25
  HerrBanan säger

  Hej Annika!

  Igår på svt.se så såg jag en kort notis om ett forskningsprojekt, vet inte var, men som handlade om en speciell diet kontra dom sk. ADHD-medicinerna. Notisen försvann från sidan under eftermiddagen, inte första gången det händer på svt.se. Kan det ha varit någon form av ketogen kost man använde?

 26. 26

  Isabelle Skrev:

  @ Ankan

  Hon ligger på sjukhuset, hon har ont, hon är sjuk. Hon får veta att hon har inflammation i bukspottskörteln. I den situationen drar hon på de växlar hon har just då, vad har hon gjort annorlunda? Jo, det senaste halvåret har hon ätit LCHF-liknande kost och hon resonerar kring om det kan vara skälet.

  Sen drar du upp att hon inte tänker intellektuellt för att hon har illrött hår och twittrar, ungefär.

  Min mamma har också väldigt rött hår. Vad tror du om hennes behov av uppmärksamhet och intellektuella förmågor? Och säg inte att det inte är relevant för mig att dra de parallellerna. Om det är relevant i Cissi Wallins fall vilken hårfärg hon har i den här situationen så är det det generellt också.

  Det är bara inte schysst och att lägga debatten i ett område som inte har något att göra med vad det faktiskt handlar om.

  Du fick en länge förklaring vad det handlade om. Om den inte duger, utan du ska fortsätta fabricera att det är personligt angrepp, kan jag bara beklaga.

  Och nej det är inte schysst av dig att fortsätta lägga debatten som en anklagan om att fokus låg på att angripa hennes personlighet i sak som du gör.

 27. 27

  @Ankan.

  Om hennes personlighet inte låg i fokus hade du från första början aldrig ens nämnt hennes hårfärg eller huruvida hennes twitterfrekvens är högre än någon annans.

  Du hade kunnat utgå från hennes resonemang eller funderingar kring om det var hennes LCHF:ande som kunde ha orsakat hennes bukspottskörtelinflammation (ett resonemang som alltså inte var en artikel i någon tidnig eller något i ett officiellt sammanhang alls utan hennes egna högst privata resonemang från sjuksängen) och utifrån det bemött de funderingar hon har och förklarat vad det kunnat bero på, kanske gå in på hennes blogg och ge tips och råd och förslag på litteratur eller annat där hon hade kunnat få en fördjupad bild vad hennes problem kan bero på.

  Det hade varit en analys och resonemang och inlägg från din sida som jag inte hade kunnat motsätta mig alls. Men det var inte det du utgick från utan från hennes illröda hår och vad du anser vara ett anklagande av LCHF. Det kan inte jag se som ett fabricerande av personligt angrepp utan ett konstaterande att det är det.

 28. 28

  Min son fick bukspottkörtelinflammation när han var tre år gammal. Han hade just tillfrisknat från påssjuka och läkare konstaterade att inflammationen i bukspottkörteln var en följd av påssjukan. En annan komplikation till påssjuka är hjärnhinneinflammation så de tyckte att vi skulle vara glada över att han inte fått den följdsjukdomen. Efter två veckor var han bra igen men verkade trött och tagen en längre tid.

 29. 29

  @ Professor Göran:

  Okej, man får alltså inte öppet föra resonemang och analyser om personers beteendemönster, utan att det ska handla om att ”känslor tar över” och att det är personliga anspelningar.
  Hade det varit bättre om jag hade utelämnat varför jag kom till olika slutsatser och direkt hävdat det ena eller det andra?

  Då hade jag fått skit för det med all säkerhet också med precis samma resultat.

  Damned if I do, damned if I don’t.

  No hard feelings i alla fall 🙂

 30. 30

  @ Professor Göran:

  Jag har själv ätit lchf i tre år nu och under de här åren åtskilliga gånger fått höra att jag är fanatiker, sjuk i huvudet, ointelligent och allt sånt som de flesta som äter lågkolhydratkost verkar få höra.

  Cissi Wallin har som jag sett det inte anklagat LCHF kategoriskt för sin bukspottskörtelinflammation, men hon har resonerat kring det. Hon har funderat, länkat ett par artiklar som hon läst (dock skrivna av personer negativa till lchf kan tilläggas) och berättat vad hennes läkare sagt. Att hon funderar och försöker dra slutsatser ser inte jag som något konstigt alls, då lågkolhydratkosten är det hon ändrat i sitt liv det senaste halvåret ungefär.

  Nu kan det ju bero på många olika saker, som Ankan bl.a. har skrivit i sina kommentarer här med en trolig förklaring, tillexempel.

  Det enda jag har blivit upprörd över i sammanhanget är att hennes undrande och funderingar om hennes kost har något att göra med vad som hände nu förminskas på grund av att hon har färgat håret eller twittrar mycket, att människor inte tycker att hennes funderingar som för mig ter sig helt naturliga i sammanhanget anses mindre intellektuella på grund av detta.

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ Isabelle:

  Håller helt med dig!

 32. 32

  @ Isabelle:

  Verkar som att du inte riktigt verkar fatta vad man säger till dig. Du fortsätter mala på.
  Börjar undra om du mår riktigt bra, för det verkar vara mycket aggressivitet hos dig när du fortsätter jaga efter mig med anklagan om att jag var ute efter att det var hennes personlighet som låg i fokus och inte analys av hennes beteende som potentiell förklaring vad som kan ha skett och varför.

  Man kan göra mycket, det ena och det andra. Det resonemanget är rätt irrelevant just nu eftersom jag skrev på det vis jag gjorde och såvida du inte råkar ha en tidsmaskin som står och dammar någonstans så förblir det på det viset. Varför älta om något varken du eller jag kan förändra i efterhand. Inser du inte hur meningslöst det är?

  Menar du på fullt allvar att twitter offentligt är högst privata resonemang är något fel. Bloggande och mikrobloggande om det mesta man gör, var man är, lilla här lilla där är inte definitionen av ”högst privata resonemang”? Du kan inte mena allvar?

  Illrött hår verkar vara känsligt.

 33. 33

  1% som fått bukspottskörtelinflamation är bara sant om antalet inflammationer är 100 (i absoluta siffror)
  Även om det kunde vara sant (inflammationen) då är det relativa siffra (procentssats) mycket mindre. Vad säger ni? Så Annika…du var faktiskt generöst emot ´motståndarna´

  Även sen, om det är sant vad journalisten misstänker då är det bara att smälta in det och förklara eller undersöka hur man kan undvika problemet. LCHF är väl inte vårt gemensamma barn som vi aldrig vill få kritik på? Jag mår väldigt bra med LCHF. Aldrig mått bättre men jag kan ta det om det finns någon som mår inte bra av LCHF. Våra kroppar funkar för det mesta likadant och för andra litte annat. Inte alla är t.ex laktosintolerant eller har allergier?

  Jag bara hoppas att det finns fler som kritiserar LCHF eftersom då kan vi bara få möjligheten att finslipa våra kostvanor och göra LCHF kosten som det bästa det finns 🙂

 34. 34

  @ Ankan:
  Vill bara rätta dig. Cissi Wallin har ätit LCHF sedan Maj 2011 och slutade innan jul 2011.

 35. 35

  @Ankan

  Jag äter ju LCHF och vi är ju kända för att vara aggressiva 😉

  Ser du inte själv att basera ett resonemang om någons intellektuella förmågor, uppmärksamhetsbehov, kunskap om hur blindtarmsinflammation känns eller slutledningsförmåga, på vilken färg de har på håret (det hade lite gärna kunnat vara grönt eller blått, det röda är inte känsligare än andra färger) blir fel från början så tror jag inte att vi kommer längre här.

  Ha en trevlig dag! 🙂

 36. 36

  Isabelle Skrev:

  @ Professor Göran:

  Jag har själv ätit lchf i tre år nu och under de här åren åtskilliga gånger fått höra att jag är fanatiker, sjuk i huvudet, ointelligent och allt sånt som de flesta som äter lågkolhydratkost verkar få höra.

  Okej, så egentligen är du förbannad på mig därför att du identifierar mig med de personer som kallat dig för ”sjuk i huvudet” och ”ointelligent” därför att jag gjorde en beteendeanalys och avslutade med att jag inte tyckte det var mycket ”intellektuellt” närvarande.

  Låt mig klargöra en sak för dig:

  Jag har inte sagt att Cissi är sjuk i huvudet, eller ointelligent. Jag sa att det ”inte var mycket intellektuellt tänk närvarande”. Det är inte likställt med ointelligens, dum i huvudet, puckad eller liknande.

  Ledsen att jag inte tänkte på er som bär runt på oförrätt och skrev det mycket mer omfattande och ingående förklarat.

 37. 37

  Oh snap, troll! 😀

  Jag är inte arg eller oförrättad. Jag har tillräckligt mycket under fötterna för att få tyst på de flesta debatter jag har om det här. Jag vet att jag mår bra och tar inte åt mig.

 38. 38

  Jennifer Skrev:

  @ Ankan:
  Vill bara rätta dig. Cissi Wallin har ätit LCHF sedan Maj 2011 och slutade innan jul 2011.

  Jag såg att jag råkat skrivit ”någon” månad istället för ”några” månader. Men när jag väl såg det stod tiden på 1 sekund och sedan stod det noll :(……

  Det betyder att hon åt LCHF runt 6-7 månader och det är under den tiden som gallstenar och grus förs ut. Det sker ju inte direkt med allt på en gång.

  Vore intressant att ta del av något medicinskt, som ultraljud, läkarnas uppfattning, blodanalyser med mera. Få reda på hur förekomsten av gallstenar och grus verkar.

 39. 39

  Isabelle Skrev:

  Oh snap, troll!

  Jag är inte arg eller oförrättad. Jag har tillräckligt mycket under fötterna för att få tyst på de flesta debatter jag har om det här. Jag vet att jag mår bra och tar inte åt mig.

  Du beter dig alltså på ett speciellt vis utan någon som helst anledning eller grund till det.
  Missbruka inte definitionen ”troll” är du go. Vad du har under fötterna är väl inte vad det hela handlar om?

  Det var inte heller menat på att du skulle ta åt dig. Jag frågade helt enkelt dig, eftersom du var så himla angelägen om att få det jag sa till personliga påhopp som att det var meningen med allt jag skrev och inget annat.

 40. 40
  Fettegött säger

  Tror fortfarande att alla anklagelser mot lchf handlar om pengar. Undrar vem som bestämmer vad som ska skrivas i Aftonbladet. När man äter LCHF så tar man effektivt bort behovet av mediciner och detta måste ju läkemedelsindustrin kämpa emot. Så gott som alla sjukdomar som kommit de sista 60-70 åren beror på att man ville sälja mediciner och var tvungna att lura människor att de var sjuka. Tycker att vi alla ska börja ifrågasätta huvudvärkstabletter, tandkräm, tuggummi, halstabletter mm för de behövs verkligen inte. Blir man förkyld får man helt enkelt lita på att kroppen gör sitt bästa för att bli frisk och inte störa med en massa mediciner. Alla borde köra ”mat är medicin och låt medicinen vara din mat”!!

 41. 41

  Jag håller med dig till 100% i följande, Annika:

  ”Om 99% av patienterna som ligger på svenska sjukhus har ätit lågfett och högkolhydrat, måste då sjukdomen hos den enda procenten som äter LCHF bero på kosten?”

  Men vad är följande för förvirrande info?:

  ”Det är nu 5 – 20% av svenska folket som äter LCHF”

  Det är stor skillnad på 5% och 20% Vilken är den korrekta siffran? Och varför är den inte mer exakt?

  P.S. Varför i hela fridens namn har du ett ENGELSKSPRÅKIGT rättstavningsprogram i kommentarerna? Det är ju en SVENSK blogg…

 42. 42

  Jag vill bara meddela att jag inte har rött hår, och att jag inte färgat det. men så har jag inte heller haft bukspottkörtelinflamation. Men jg äter LCHF. är det någon som håller räkningen på antalet off-topic inlägg,
  så vi får reda på när rekordet är slaget?

 43. 43
  ragnhild säger

  @ Helge:

  🙂 eller bättre :mrgreen: …….. ?

 44. 44
  Professor Göran säger

  Ankan Skrev:

  Okej, man får alltså inte öppet föra resonemang och analyser om personers beteendemönster, utan att det ska handla om att ”känslor tar över” och att det är personliga anspelningar.

  Anledningen till att jag som forskare deltar på den här bloggen är förstås på samma sätt som du att jag är väldigt intresserad av LCHF och vår hälsa. Som för de flesta andra deltagare är det de personliga positiva hälsoerfarenheterna som från början har skapat intresset och även viljan att försvara den här kostlinjen som något som stämmer med den ”verkliga verkligheten” som jag brukar kalla de odiskutabla kliniska resultaten genom århundradena och att det idag också finns en sund vetenskaplig (molekylärbiologisk) förklaringsgrund till dessa resultat.

  Ändå rör vi oss här i ”sociala medier” där ett obehagligt debattklimat lätt dyker upp bakom anonymitetens täckmantel. Det bästa och ärligaste tycker jag därför är att man uppträder med öppet visir även om jag förstår dom som inte vågar göra detta. Öppet visir betyder förstås, som de flesta inser, att man utövar en större kontroll över sina ”känslor” och sitt språkbruk vilket minskar den allmänna agressivitetsnivån i debatter. Vad jag gillar på Annikas blog är just att den nivån är låg och sakligheten oftast hög. Som alltid finns det förstås gråzoner när det gäller ”personliga anspelningar” och om det är en person som t.ex. den upptaggade läkaren Mats Reimers som också öppet hånar LCHF så har jag själv inga problem med personliga anspelningar på en bristande vetenskaplig kompetens eftersom denna för mig i hans fall är så uppenbar. När jag gör dessa anspelningar så är de också väldigt medvetna och har ingenting med något känslosvall att göra.

  Däremot, i direkta debatter med motståndare till LCHF som fegt döljer sig bakom påståendet om att vara våra ”vänner” har jag väldigt svårt att hålla ”känslorna i styr” för att jag helt enkelt blir så upprörd över det lömska i själva angreppen. För något år sedan var det en sådan motståndare till LCHF som var väldigt kaxig och agressiv och t.ex. talade om ”Gary Taubes skitsnack”. Personligen har jag väldigt svårt för denna typ av människa som betraktar sig själv som en ”Übermensch” och samtidigt inte har någon egen ståndpunkt. I konfrontationer med en sådan peron växer tyvärr även hos mig själv mina ”sämre” agressiva sidor fram och jag brukar efteråt ångra mig för att jag tillåtit mig att släppa fram dem.

  Men när det gälller den här Cissi så kan jag inte annat än förstå än att hon mer undrar om det möjligen kan vara LCHF som har skapat hennes problem och där du också verkar ha väldigt sakliga argument för att det knappast kan ligga till på det sättet och det är dessa synpunkterna som är intressanta för mig.

 45. 45
  Jenny Kj säger

  @ Ankan:
  @ Ankan:
  Jag har fått så många hälsofördelar genom att äta lchfkost.
  Jag har också hypotyreos där jag kunnat sänka medicineringen, men viktnedgången vill inte infinna sig.
  Mitt höga blodtryck har försvunnit har nu ca 138/74.
  Min tandsten är borta och förhoppningsvis har mina blodkärl också blivit renare.
  Mitt största problem har ändå varit mina diarreanfall som till slut gjorde att jag knappt vågade gå utanför dörren. Måste hela tiden ha en toalett i närheten.
  Alla dessa problem har försvunnit, så jag är väl motiverad att fortsätta.
  Det bästa med den här kosten är också att den är så otroligt god. Har aldrig ätit så gott i hela mitt liv.
  Tack Annika Dahlqvist.

 46. 46
  Jessica W säger

  Eller också blev hon faktiskt sjuk av kosten. Varför är det så att när någon äter LCHF och mår bra så är det ett bevis på att kosten är bra, men när någon äter LCHF och mår dåligt så kan det absolut inte vara kostens fel utan säkert allt socker personen ätit förut i sitt liv.
  Jag har ätit LCHF sammanlagt fyra perioder av mitt liv, och vLCHF en period. Mådde riktigt dåligt alla gångerna och enda rådet var att bara fortsätta några månader till så skulle jag säkert må så bra. Sista gången kunde jag inte ens stå rak för det kändes som det satt en kniv inkörd där min gallblåsa satt förut. Efter första måltiden när jag slutade med LCHF så försvann det och har inte setts till på två år.. Men det onda var säkert bra för mig och hade jag sett till att gå framåtlutad av smärta i några månader till så hade jag säkert mått så bra så..

 47. 47
  Anna Delin säger

  Ja, nu när det inte verkar gå att skylla hjärtinfarkter på det mättade fettet längre så måste man väl hitta på att en rad andra sjukdomar nog beror på högt fettintag iallafall. Sjukdomar som folk knappt hört talas om innan den här debatten.

 48. 48

  Hej alla!

  Har ni tänkt på att det oftast är Aftonbladet som skriver negativt om LCHF? Kan det bero på att Viktklubb ligger på Aftonbladet?

  Karin

 49. 49

  Orsakssamband inom kost/medicin är luriga saker…

  Bukspottskörteln hänger ihop med gallagångarna har jag för mej så om den ena krånglar kan den andra påverkas. En känd biverkan av att först äta galet fettfri kost sedan växla till normalfettskost är att gallan kan börja bråka pga att rören har grott igen så att säga.

  Kanske problemet ligger där? denne Cissi kanske kan köra en övergångsperiod där hon läger till fett lite i taget, vet att den kontroversielle dr Jan Kwasniewski med ”optimal diet” uppmärksammat detta. I ett fall har de opererat gallan på en patient av tusentals. man får fråga doktorn hur han gjort för att undvika gallbesvär men jag tror att de vande patienterna gradvis med mera fett i kosten och därigenom undvek problem.

  Så kanske man inte behöver göra ett ”stambyte” utan det kan räcka med att man rensar rören, lite i taget.

  Låter detta vettigt tycker ni med praktisk och/eller klinisk erfarenhet av dessa problem?

  Ska också be att få tacka Dr Dahlqvist: Paltkoman är borta och eftermaten-blodsockret är inte 10 längre utan strax under 5 med LCHF.

 50. 50

  Naturligtvis kan man bli sjuk av kosten man äter, och LCHF är en ganska vag restriktion på hur kosten skall sättas samman. Det finns vegetarianer som äter LCHF. Det finns också de som bara äter animalie produkter. Om en som äter LCHF och är överkänslig mot mjölkprotein och äter mycket grädde, så blir naturligtvis personen dålig av kosten. Men kan förmodligen äta LCHF med annan matsammansättning.

  Men kanske finns det någon som blir dålig av just proportionerna av fet och kolhydrater.

  Men i Jessica Ws fall är det kanske bra att genomföra små förändringar av kosten tills hon uppnår de mål hon önskar uppnå.Men det viktigaste måste vara att kosten fungerar för Jessica W.

 51. 51

  Nu ligger artikeln om Cissi Wallin uppe på webben: https://www.aftonbladet.se/halsa/article14342592.ab

  Charlotte Erlanson-Albertsson har uttalat sig, och som vanligt när hon gör det blir jag lika förvånad över att jag lever och mår bättre än nånsin efter tre år på lchf 🙂

 52. 52

  51 Comments borta ?

 53. 53
  Jessica W säger

  Helge Skrev:

  Men kanske finns det någon som blir dålig av just proportionerna av fet och kolhydrater.

  Men i Jessica Ws fall är det kanske bra att genomföra små förändringar av kosten tills hon uppnår de mål hon önskar uppnå.Men det viktigaste måste vara att kosten fungerar för Jessica W.

  Jessica W har fått ordning på kosten, jag äter inte LCHF! :o) Så nu slipper jag vara gråtfärdig varje dag, min hjärna kan tänka utan att vara seg som sirap, jag slipper äta mat som bara smakar fett, jag slipper ha ont i magen, jag slipper tro att jag ska gå ner i vikt, jag slipper ha myrkrypningar i benen, jag slipper få hungersug som består i upp till två timmar efter måltiden fast jag på ett sätt känner att jag inte kan få ner en bit till, jag slipper sitta på toa med magkramp, jag slipper ägna min tid år att försöka hitta någon mat jag kan njuta av, jag slipper vara yr i huvudet. Och tro inte att jag gett upp efter tre dagar, tre månader har jag stått ut som längst..
  Men tack för att du brydde dig! Jag är inte LCHF-motståndare på något vis, ville bara belysa att alla kanske inte mår toppen av kosten.

 54. 54

  @ PerH:

  Nu hänger jag inte med? Menar du i tidningen så ligger det flera stycken där.

 55. 55

  Bitte

  Nej AB bryr jag mig inte om 😉

  Jag menade Dalqvists blogg, såg inte att majoriteten av inläggen sopats till ”« Äldre kommentarer”
  En funktion som jag missat.

  Ett steg extra för att komma till ändå färska kommentarer 🙁

 56. 56
  Anders S säger

  Jessica W Skrev:

  Så nu slipper jag vara gråtfärdig varje dag, min hjärna kan tänka utan att vara seg som sirap, jag slipper äta mat som bara smakar fett, jag slipper ha ont i magen, jag slipper tro att jag ska gå ner i vikt, jag slipper ha myrkrypningar i benen, jag slipper få hungersug som består i upp till två timmar efter måltiden fast jag på ett sätt känner att jag inte kan få ner en bit till, jag slipper sitta på toa med magkramp, jag slipper ägna min tid år att försöka hitta någon mat jag kan njuta av, jag slipper vara yr i huvudet.

  Kanske det egentligen hör hemma på KiF men kan du inte skriva upp vad du åt under några dagar för att illustrera vad du menar med LCHF? Vad brukade du handla för någonting? Kolla om du sparat matkvitton. Vad njuter du av att äta? Vad brukar du dricka?

  En bekant varnade mig för LCHF då hans chef hade fått en stroke eftersom han vräkt i sig bacon sa han….

 57. 57

  https://www.aftonbladet.se/halsa/article14342592.ab

  Rössner och Erlansson-Albertsson försummar inte tillfället att klandra LCHF-kosten.

 58. 58

  PerH Skrev:

  Bitte

  Nej AB bryr jag mig inte om

  Jag menade Dalqvists blogg, såg inte att majoriteten av inläggen sopats till ”« Äldre kommentarer”
  En funktion som jag missat.

  Ett steg extra för att komma till ändå färska kommentarer

  Ok! 🙂 Och jag reagerade faktiskt som du!

 59. 59
  Professor Göran säger

  @ Jessica W:

  Jag tycker din berättelse och även Cissis är mer intressant än alla LCHF-”hallelujaberättelser” som min egen och min frus. Intressant är också att du trots allt du har drabbats av inte är kritisk till LCHF som sådan.

  Uppenbarligen fungerade helt inte en fettrik kost för dig. Gallan fungerar av någon anledning inte och möjligen på grund av att du under lång tid kanske levt väldigt fettsnålt och att man då kan misstänka att den helt enkelt har ”förtvinat” på samma sätt som en muskel som aldrig används och sedan inte kan komma igång igen . Nå detta är förstås bara en gissning men utan galla så finns det ingen chans att kroppen kan tillgodogöra sig det fett man äter.

  Människokroppen är förunderligt komplex och alla människor är olika trots alla likheter. Även om de allra flesta som lyckas ställa om sig till enstrikt (ketogen ) LCHF-kost (brukar ta någon till några veckor), når idealvikter och samtidigt blir av med massor av inflammatoriskma sjukdomar så säger detta inte att den fungerar för alla människor. Det vore ur vetenskaplig synpunkt helt enkelt konstigt om det skulle vara så enligt mitt sätt att se på detta.

  Men om det nu är ett faktum att de flesta blir friska på LCHF så tycker jag att det ur samma vetenskapliga synpunkt att alla seriöst bör försöka sig på denna kost. Just nu tror jag dock lite pessimistiskt att det nog mest är vi som har blivit allvarligt sjuka som kan få tillräcklig motivation hålla sig till en strikt LCHF-kost. Men risken finns ju som i ditt fall att kroppen inte kan göra denna omställning.

  Tyvärr har inte företrädarna för våra officiella kostråd samma ödmjuka inställning till LCHF som du.

  De använder tvärtom enstaka misslyckanden som de sista halmstråna i sitt försvar av de kostråd som nu har lett fram till dagens häslokatastrof med fetma, dieabetes och hjärtsjukdom. Om dessa kostråd sa den Amerikanska Vetenskapakademin när de sattes i USA 1980. ”De är nonsens. Vi skulle inte ens peta på dessa kostråd med en tre meter lång käpp!” och detta är också min inställning.

  Det är intressant att när professor Charlotte Erlanson-Albertsson uttalar sig i Aftonbladet, trots att hon självklart måste försvara de officiella kostråden, idag inte uttalar sig så kategoriskt kaxigt mot LCHF utan lägger in en del ”brasklappar”.

 60. 60

  Haha, ska man skratta eller gråta? Charlotte Erlansson-Albertsson rangordnar Flygvärdinnedieten högre än LCHF. Vad kan man inte nedlåta sig till för att få sälja sina egna produkter?
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article14342592.ab Under själva artikeln.

 61. 61

  Ankan Skrev:

  PerH Skrev:

  51 Comments borta ?

  Troligen för att jag gjorde en analys utifrån fakta vad gäller Cissi och vissa ansåg det var personligt påhopp när jag blanda in exempel som livsstilsmönster som illröd hårfärg och mycket dagligt twittrande. Blev heta diskussioner och det såg väl kanske inte för trevligt ut att vi tjafsade sinsemellan.
  Vissa tål inte sterila analyser tyvärr vad gäller livsstilsmönster. Då blir det genast påhopp och att det är elakt med mera, trots att man förklarar att det inte alls var avsikten.

  *blubb* menade att floden av inlägg som skapades delade av det hela i två läger. Så ingen känner sig påhoppad att jag menade att de tagits bort.

 62. 62
  svante börjesson säger

  Professor göran du skriver bra, men du ska veta att det finns massor med normalviktiga utan hälsoproblem som äter lchf, för att maximera hälsan o bli ändå ” fitare ” tror den gruppen växer mycket !!!

  Svante

 63. 63

  NU kanske någon redan skrivit detta.

  Men vad exakt åt hon för något? var det 5g kolhyrater pr måltid. Eller stoppade hon i sig chips och godis ändå?

  Har hon själv skrivit att det var pga lchf eller är det något aftonbladt hittat på?

 64. 64

  svante börjesson Skrev:

  Professor göran du skriver bra, men du ska veta att det finns massor med normalviktiga utan hälsoproblem som äter lchf, för att maximera hälsan o bli ändå ” fitare ” tror den gruppen växer mycket !!!

  Svante

  Tror också gruppen LCHF växer mycket, inte bara för viktnedgång, och vissa krämpor lindras och till och med försvinner, utan för att folk mår bättre i kroppen.
  När ICA nu börjat ta in LCHF glass och planerar ta in produkter som Stevia är det tecken på att något helt klart sker.

  LCHF glassen görs av Alvestaglass och finns i smakerna vanilj, smörkola och chocklad. Smakade på vaniljen idag och den var helt okej med en viss liten bismak av vad troligen är sötningsmedlet acesulfame K som är i det. Och det var då det som jag reagerade negativt på, men funderar på att skriva till Alvestaglass och föreslå att de använder Stevia istället i framtiden.

  Annars gör man LCHF glass enkelt själv, med stevia (som har en bismak av lakrits som gifter sig utmärkt med vaniljen).

 65. 65

  b Skrev:

  NU kanske någon redan skrivit detta.

  Men vad exakt åt hon för något? var det 5g kolhyrater pr måltid. Eller stoppade hon i sig chips och godis ändå?

  Har hon själv skrivit att det var pga lchf eller är det något aftonbladt hittat på?

  Hon började tydligen med LCHF i maj och åt enligt inläggen på sin blogg vad som förefaller vara helt i enlighet. Sedan mot jul la hon ner det. Och nu i feb brakade helvetet loss för henne.

  Hon skriver idag på sin blogg att läkarna inte hittade några gallstenar vid undersökning.

  Min primära teori, som står på förra sidan av inläggen under äldre inlägg, att LCHF dieten aktiverade hennes gallblåsa och pressade förmodligen ut de gallstenar och grus som fanns där. Det brukar ta en sådär halvår till ett år. Vissa får ont av detta, vissa känner inget. Jag själv hade dov smärta under 4 månader. Sedan försvann det. Känner inget sådant alls numera. Jag hade gallsmärtor innan LCHF rätt ofta bör nämnas. Och mycket annat.
  När hon nu sedan la ner mot jul kan jag bara spekulera i att det blev en del traditionell julmat, mer socker i olika former. Notera att jag spekulerar, jag säger inte att det är så. Det är en teori med andra ord.
  Säg att det fanns fallstenar kvar och grus som nu då senare orsakade att galla körde backventil mot bukspotskörteln och påbörjade inflammation.
  Troligen blev det inte heller bättre när nu då hennes gallblåsa inte arbetade bort gallan som den gör med LCHF, utan sparade upp gallan och det i sig angrep begynnande problemet i sig mer effektivt.

  Min fru hade akut gallsten när hon var 23 (hon är 40 nu) och de opererade bort gallblåsan på henne. Läkarna ansåg hon var väldigt ung för gallsten redan då. Det säger att unga kan ha gallsten också och att det förekommer.
  Idag äter hon LCHF utan problem, går ner i vikt, bättre i lederna och IBS:en hon haft är väldigt ovanlig. Minns att hon satt på dass minst en gång om dagen med diarré innan LCHF.

  Hon ska göra en magnetröntgen och då lär de se om några som helst stenar eller grus finns där bättre.
  Anledningen de inte ser några gallstenar är nog för att LCHF just aktiverade gallblåsan och sett till att de transporterats ned och bort genom gallkanalen.
  För vart skulle de annars tagit vägen?

 66. 66

  Kostdoktorn har en länk om att Cissi wallin slutade med LCHF för två månader sedan. Hon har själv skrivit det på twitter till flera personer.

 67. 67
  Jessica W säger

  Anders S Skrev:

  Jessica W Skrev:

  Kanske det egentligen hör hemma på KiF men kan du inte skriva upp vad du åt under några dagar för att illustrera vad du menar med LCHF? Vad brukade du handla för någonting? Kolla om du sparat matkvitton. Vad njuter du av att äta? Vad brukar du dricka?

  Nu var det ju ett par år sedan men jag ska försöka minnas. Min absoluta favvis var kaffe med cocosfett och ägg. Sedan var det mycket ägg, äggröra, ost- och smörrullar, karrékotlett med hemgjord bea, tvingade i mig en del bacon, köttfärssbiffar med olika fyllning, När jag åt vLCHF låg jag på ca 1g kolisar per dag så det blev inte så mycket variation. Det var liksom sak samma för jag åt bara för att jag måste.. om jag plågade mig riktigt kom jag upp i 1200 kcal per dag, annars blev det väl 8-900 kcal per dag. För lite!

  Vad jag njuter av att äta? Ni kommer trilla av pinn 😉 det bästa jag vet är rotmos och fläsklägg samt surströmmingsklämma.., (inte ihop förstås ;)) Dillkött och kokt potatis. Kötttbullar/pannbiff/köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och lite lingonsylt. Grillat kött med rotsaksblandning. Kåldolmar. Färskpotatis med sill och gräddfil. Ärtsoppa. Bruna bönor och fläsk.
  Jag gillar när det är många olika saker på tallriken som kompletterar varandra.
  Dricker helst vatten.

  För övrigt är min gallblåsa bortopererad.

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  Ankan #61, Jag har inte raderat era inlägg, utan när kommentarerna överskrider 50 st övergår det till en ny sida. Man får då trycka på ”Äldre kommentarer” nrederst på kommentarssidan.

 69. 69
  Annika Dahlqvist säger

  Jessica W Skrev:

  Jessica W har fått ordning på kosten, jag äter inte LCHF! ) Så nu slipper jag vara gråtfärdig varje dag, min hjärna kan tänka utan att vara seg som sirap, jag slipper äta mat som bara smakar fett, jag slipper ha ont i magen, jag slipper tro att jag ska gå ner i vikt, jag slipper ha myrkrypningar i benen, jag slipper få hungersug som består i upp till två timmar efter måltiden fast jag på ett sätt känner att jag inte kan få ner en bit till, jag slipper sitta på toa med magkramp, jag slipper ägna min tid år att försöka hitta någon mat jag kan njuta av, jag slipper vara yr i huvudet. Och tro inte att jag gett upp efter tre dagar, tre månader har jag stått ut som längst..
  Men tack för att du brydde dig! Jag är inte LCHF-motståndare på något vis, ville bara belysa att alla kanske inte mår toppen av kosten.

  När man läser Jessica W:s problem under LCHF så förvånas man mest över att hon stod ut så länge.
  Vissa saker reagerar jag på: ”äta mat som bara smakar fett”. Min mat smakar inte ”bara fett”. Om jag häller lite grädde i såsen eller soppan, i stället för vatten plus mjölredning, så smakar maten bara rund och god. Den smakar inte fett. Kanske Jessica åt för hög andel fett?
  Om Jessicas problem berodde på att hennes kropp inte klarar av att metabolisera fett, i stället för kolhydrater, är det svårt att förstå att hon inte gick ner i vikt på LCHF.
  Jag accepterar att vissa inte mår bra på LCHF, men jag tycker att det är viktigt att de inte återgår till fettsnålt, för det anser jag vara en hälsoskadlig kost. Fett ingår i alla våra celler och livsprocesser.

 70. 70
  Jessica W säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jessica W Skrev:

  När man läser Jessica W:s problem under LCHF så förvånas man mest över att hon stod ut så länge.
  Vissa saker reagerar jag på: ”äta mat som bara smakar fett”. Min mat smakar inte ”bara fett”. Om jag häller lite grädde i såsen eller soppan, i stället för vatten plus mjölredning, så smakar maten bara rund och god. Den smakar inte fett. Kanske Jessica åt för hög andel fett?
  Om Jessicas problem berodde på att hennes kropp inte klarar av att metabolisera fett, i stället för kolhydrater, är det svårt att förstå att hon inte gick ner i vikt på LCHF.
  Jag accepterar att vissa inte mår bra på LCHF, men jag tycker att det är viktigt att de inte återgår till fettsnålt, för det anser jag vara en hälsoskadlig kost. Fett ingår i alla våra celler och livsprocesser.

  Jag tror inte att jag åt för hög andel fett. Mitt problem blev nog att maten blev för rund och go i smaken. Inte de där tydliga distinkta smakerna som exploderar i munnen 🙂 Jag försökte med alla tips som fanns, men de blev bara trist. Andra som smakade min mat sa att det var supergott, mmm vilken lyx. Flera på de forum jag hängde på då skrev att det var för att jag var sockerberoende och saknade sockersmaken till maten. Bara att härda ut så skulle övergångsbesvären försvinna. Synd att det inte funkade för jag gillade att inte vara sugen på något.

  Absolut inte fettsnålt i maten. Inte en lightprodukt kommer innanför våra dörrar, eller margarin för den delen. Något tar jag med mig 🙂

 71. 71
  Anders S säger

  Jessica W Skrev:

  Min absoluta favvis var kaffe med cocosfett och ägg. Sedan var det mycket ägg, äggröra, ost- och smörrullar, karrékotlett med hemgjord bea, tvingade i mig en del bacon, köttfärssbiffar med olika fyllning,

  Vad jag njuter av att äta? Ni kommer trilla av pinn det bästa jag vet är rotmos och fläsklägg samt surströmmingsklämma.., (inte ihop förstås ) Dillkött och kokt potatis. Kötttbullar/pannbiff/köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och lite lingonsylt. Grillat kött med rotsaksblandning. Kåldolmar. Färskpotatis med sill och gräddfil. Ärtsoppa. Bruna bönor och fläsk.

  Dricker helst vatten.
  För övrigt är min gallblåsa bortopererad.

  Förutsatt att det du räknar upp är hemlagat och inte industritillverkat tycker jag det låter som du nu äter en alldeles utmärkt husmanskost utan särskilt mycket kolhydrater. Om man inte är diabetiker är det undvikandet av gluten, vete och annat spannmål, samt mjölk och vegetabiliska oljor och margarin som ger mest påtagliga hälsoeffekter.

  Du gillar sill vilket är bra eftersom sill innehåller omega-3.

  Kokosfett kan ge orolig mage medan ost och kotletter säkert kan ha bidragit till förstoppning när du åt vLCHF. Om du led av det ofta förstår jag att du inte mådde bra. Jag brukar rekommendera cole-slaw (gjord på rå, riven vitkål och levande gräddyoghurt) några gånger om dagen. Viktigt också att man dricker tillräckligt med vatten när man lever ketogent eftersom man lättare blir uttorkad, minst 2 liter vatten om dagen. Både förstoppning och huvudvärk beror oftast på uttorkning. Man kan också behöva extra tillskott av mineraler för att undvika kramp och hjärtklappning eftersom man har ökade förluster av mineraler.

  Det viktigaste när man äter LCHF är att man inte äter mat gjord på mjöl, bröd, bullar, kakor, redningar, spagetti och annan pasta, stärkelse eller socker. Lite potatis, rotfrukter, ärtor, bönor och bär kan mycket väl rymmas inom LCHF-begreppet så länge det är måttliga mängder. Lingon och blåbär är nyttigt!

  LCHF betyder inte extra fett, en massa bacon och bea, utan att man skall äta det naturliga fettet och inte slänga det. Att hårdbanta som du gjorde är farligt och gör att man får näringsbrist vilket leder till olika bristsjukdomar och att man mår dåligt.

  Att äta mycket bacon och andra charkuterivaror är knappast hälsosamt. Det har mycket omega-6 fett och en massa ohälsosamma tillsatser. Personligen avstår jag helst från gris. Det är många som inte tål gris.

  Lite lustigt att du skriver att du tvingade i dig köttfärsbiffar medan du njuter av kötttbullar/pannbiff/köttfärslimpa och kåldolmar. Vad var skillnaden på dina köttfärsbiffar och pannbiff? Ägg i smeten?

 72. 72
  Professor Göran säger

  Jessica och andra,

  Det är sådana här berätteler som jag som sagt tycker mer om än alla ”lyckade” fall.

  Ändå är det något som jag inte får ihop här.

  För det första det här med 1000 kcal per dag. Jag fattar det inte – detta är så långt jag förstått det hela en ruskig svältdiet och sådana är i längden omänskliga som all vetenskap har visat. Man måste då helt enkelt då gå ned i vikt om inte allt jag läst är tokereier. Dessutom ”om jag plågade mig riktigt kom jag upp i 1200 kcal per dag”. Vi måste ha minst 2000 kcal för att inte försvinna så småningaom. Du måste absolut ha gått upp i rök!

  Jessica för mig är du därför väldigt speciell!

  För det andra – och här är jag ute lite på hal is och kanske Annika kan rätta mig om jag är ute och cyklar – om man inte har någon gallblåsa, som Jessica, så måste det vara svårt med kroppens reglage av hur mycket galla som protioneras ut och dessutom är den galla som kommer från gallblåsen mycket mer koncentrad (6 x) än när den kommer direkt från levern. Rimligtvis så kan man då knappast ta hand om fettet man äter på ett lika bra sätt som om systemet är intakt. Strikt LCHF låter därför inte som en ”höjdare” i ditt fall.

  Nå – jag själv är förstås också speciell med ett ”halvt hjärta” och det väger kanske lika tungt som en gallblåsa och det hindrar framför allt inte min fettförbränning. För mig är fett ”högoktan” till min halva motor.

  Förresten är alla människor speciella och det gör ju förstås livet mer spännande 🙂

 73. 73
  Jessica W säger

  Anders S Skrev:

  Jessica W Skrev:

  Kokosfett kan ge orolig mage medan ost och kotletter säkert kan ha bidragit till förstoppning när du åt vLCHF. Om du led av det ofta förstår jag att du inte mådde bra. Jag brukar rekommendera cole-slaw (gjord på rå, riven vitkål och levande gräddyoghurt) några gånger om dagen. Viktigt också att man dricker tillräckligt med vatten när man lever ketogent eftersom man lättare blir uttorkad, minst 2 liter vatten om dagen. Både förstoppning och huvudvärk beror oftast på uttorkning. Man kan också behöva extra tillskott av mineraler för att undvika kramp och hjärtklappning eftersom man har ökade förluster av mineraler.

  Det viktigaste när man äter LCHF är att man inte äter mat gjord på mjöl, bröd, bullar, kakor, redningar, spagetti och annan pasta, stärkelse eller socker. Lite potatis, rotfrukter, ärtor, bönor och bär kan mycket väl rymmas inom LCHF-begreppet så länge det är måttliga mängder. Lingon och blåbär är nyttigt!

  LCHF betyder inte extra fett, en massa bacon och bea, utan att man skall äta det naturliga fettet och inte slänga det. Att hårdbanta som du gjorde är farligt och gör att man får näringsbrist vilket leder till olika bristsjukdomar och att man mår dåligt.

  Att äta mycket bacon och andra charkuterivaror är knappast hälsosamt. Det har mycket omega-6 fett och en massa ohälsosamma tillsatser. Personligen avstår jag helst från gris. Det är många som inte tål gris.

  Lite lustigt att du skriver att du tvingade i dig köttfärsbiffar medan du njuter av kötttbullar/pannbiff/köttfärslimpa och kåldolmar. Vad var skillnaden på dina köttfärsbiffar och pannbiff? Ägg i smeten?

  Nu kommer vi väldigt långt från Cissi, men jag svarar 🙂

  Jag hade ingen förstoppning över huvudtaget. Jag drack ca 2,5 l vatten om dagen. Åt alla mineraler som rekommenderades för mina symtom. När jag åt vLCHF så var jag med i någon utmaning på lchf.se och de duktiga där försökte med allt för att hjälpa mig. En Mats Berg vill jag minnas var ett stort stöd.

  Det var bara bacon jag tvingade i mig, jag var otydlig. Och så omeletter, och diverse ”bröd” och ”plättar” med cocosflingor eller pofiber eller en himla massa ägg eller vad det nu kunde vara. Cole slaw äter många men det är något jag verkligen avskyr.

  Vad menar du med att jag hårdbantade? Jag åt allt vad jag kunde, jag lovar. Jag har försökt allt från att ligga på 1 g kolisar per dag till ca 50 g. Inget hjälper. Det gör det verkligen inte. Jag har inte suttit hemma och trixat lite själv utan jag har gjort seriösa försök med mycket hjälp från olika håll. Till slut skakas det på huvudet och sägs att jag ska avvakta några veckor så ska jag se att jag mår lika bra som alla andra. men jag har ett liv att sköta, en skola att slutföra, barn att ta hand om. Jag kan inte gå runt och må uselt, inte sitta med vid bordet vid fester och sånt för att jag inte står ut med att se andra äta gott och jag måste äta LCHF. Iofs tycker småbarnsmamman att det var skönt att få äta i lugn och ro när jag gick ut och gick med hennes barn 😉 Jag har kokböcker som jag har lagat ur, jag har varit medlem på forum, jag har försökt och försökt. Kan det inte vara så att det finns människor som LCHF inte passar för? Gå runt och må så dåligt och så inte ens gå ner i vikt.

  Menar du att det är nya rön nu på fördelningen av kolhydrater/fett/protein eftersom rotfrukter och bär kan passa inom LCHF? Inte om man läser Sten Stures bok om hur personer med olika mycket övervikt ska äta. Jag ligger i gruppen med mest övervikt och då ryms inga sådana utsvävningar.

  Egentligen vet jag inte varför jag diskuterar det här. Jag tänker inte på några villkor äta LCHF igen. Jag har fått all hjälp man kan få och inte lyckats. LCHF passar inte för mig.

 74. 74
  Jessica W säger

  Professor Göran Skrev:

  Jessica och andra,

  Det är sådana här berätteler som jag som sagt tycker mer om än alla ”lyckade” fall.

  Ändå är det något som jag inte får ihop här.

  För det första det här med 1000 kcal per dag. Jag fattar det inte – detta är så långt jag förstått det hela en ruskig svältdiet och sådana är i längden omänskliga som all vetenskap har visat. Man måste då helt enkelt då gå ned i vikt om inte allt jag läst är tokereier. Dessutom ”om jag plågade mig riktigt kom jag upp i 1200 kcal per dag”. Vi måste ha minst 2000 kcal för att inte försvinna så småningaom. Du måste absolut ha gått upp i rök!

  Jessica för mig är du därför väldigt speciell!

  För det andra – och här är jag ute lite på hal is och kanske Annika kan rätta mig om jag är ute och cyklar – om man inte har någon gallblåsa, som Jessica, så måste det vara svårt med kroppens reglage av hur mycket galla som protioneras ut och dessutom är den galla som kommer från gallblåsen mycket mer koncentrad (6 x) än när den kommer direkt från levern. Rimligtvis så kan man då knappast ta hand om fettet man äter på ett lika bra sätt som om systemet är intakt. Strikt LCHF låter därför inte som en ”höjdare” i ditt fall.

  Nå – jag själv är förstås också speciell med ett ”halvt hjärta” och det väger kanske lika tungt som en gallblåsa och det hindrar framför allt inte min fettförbränning. För mig är fett ”högoktan” till min halva motor.

  Förresten är alla människor speciella och det gör ju förstås livet mer spännande

  Såg att du också skrivit så jag svarar igen då 🙂

  Jag håller med dig om att det är urkonstigt att jag inte gick ner i vikt! Har för mig att lösningen på det angavs till att jag bara skulle avvakta. Anledningen till att jag gick med i vLCHF-utmaningen var att jag inte gått ner i vikt av LCHF, men Mats trodde att vLCHF och coachning skulle hjälpa. Jag beräknade mina kalorier med matdagboken och jag kom verkligen inte upp i mer. Jag tror jag beräknat någonstans att min basala metabolism kräver 1800 kcal då jag bara är 155 cm lång.

  Det här med gallan var också uppe och det var flera utan gallblåsa som mådde hur bra som helst. Gallblåsan är ju bara en lagringsplats för gallsaften och allt ska visst fungera ändå vad jag förstått. Så det här att jag är utan gallblåsa gör mig inte särskilt unik, du är betydligt mer unik med ett halvt hjärta. Vet faktiskt en till med ett halvt hjärta. Otroligt att kroppen fungerar ändå 🙂

  Magkatarr angavs som den troligaste orsaken att jag hade ihållande hungersug i magsäcken i upp till två timmar efter en måltid. Där är det konstigt att magkatarren gick över så fort jag slutade med LCHF.

  Jag börjar få verklig ångest över att jag tagit över kommentarerna här så mycket, även om det är kul att folk intresserar sig!

 75. 75
  Ethel Loberg säger

  Professor Göran Skrev:

  För något år sedan var det en sådan motståndare till LCHF som var väldigt kaxig och agressiv och t.ex. talade om ”Gary Taubes skitsnack”. Personligen har jag väldigt svårt för denna typ av människa som betraktar sig själv som en ”Übermensch” och samtidigt inte har någon egen ståndpunkt. I konfrontationer med en sådan peron växer tyvärr även hos mig själv mina ”sämre” agressiva sidor fram och jag brukar efteråt ångra mig för att jag tillåtit mig att släppa fram dem.

  Exsakt! Själv får jag blodsmak i mun när jag någongång snubblar över den samme. Som tur är finns det inte så många av dessa strebrar.

 76. 76

  @ Ethel Loberg:
  Om man visar på att Gary drar fel slusatser så är man streber.?! Frågan går också till prof. Göran.

 77. 77
  Anders S säger

  Jessica W Skrev:

  När jag åt vLCHF låg jag på ca 1g kolisar per dag så det blev inte så mycket variation. Det var liksom sak samma för jag åt bara för att jag måste.. om jag plågade mig riktigt kom jag upp i 1200 kcal per dag, annars blev det väl 8-900 kcal per dag.

  Det var bara bacon jag tvingade i mig, jag var otydlig. Och så omeletter, och diverse ”bröd” och ”plättar” med cocosflingor eller pofiber eller en himla massa ägg eller vad det nu kunde vara.

  Vad menar du med att jag hårdbantade? Jag åt allt vad jag kunde, jag lovar. Jag har försökt allt från att ligga på 1 g kolisar per dag till ca 50 g. Inget hjälper. Det gör det verkligen inte.

  Kan det inte vara så att det finns människor som LCHF inte passar för? Gå runt och må så dåligt och så inte ens gå ner i vikt.

  Menar du att det är nya rön nu på fördelningen av kolhydrater/fett/protein eftersom rotfrukter och bär kan passa inom LCHF? Inte om man läser Sten Stures bok om hur personer med olika mycket övervikt ska äta. Jag ligger i gruppen med mest övervikt och då ryms inga sådana utsvävningar.
  Egentligen vet jag inte varför jag diskuterar det här. Jag tänker inte på några villkor äta LCHF igen. Jag har fått all hjälp man kan få och inte lyckats. LCHF passar inte för mig.

  Annika, kanske du kan kommentera vad du anser är LCHF och om det är en bantningsmetod?

  Åt Jessica enligt dina LCHF rekommendationer när hon åt som hon beskrivit och bara 800 kcal per dag? Jag anser det var svält. Istället tycker jag den beskrivna nuvarande kosten ligger nära LCHF.

  Jag har tolkat dig Annika som att en måttlig mängd rotfrukter och bär mycket väl kan inbegripas i LCHF. Stämmer det?

  Jag är medveten om att i KiF och andra sajter finns de med främsta målsättning att banta som uppmanar andra att äta mycket fett, bacon och bea samt kokos. Det finns också en riktning som försöker hitta på surrogat dvs. ersättningar för traditionella rätter som innehåller mycket kolhydrat. Det är allt från olika sorters fiber och mjöl till sötningsmedel. Faktiskt tycker jag att man saboterar en bra tanke, nämligen att vi inte ska äta industriprodukter utan äta mat gjord på riktiga helst närproducerade naturliga råvaror utan en massa tillsatser och att målsättningen är god hälsa snarare än att banta.

  Kokosfett rekommenderas främst för dementa som behöver stimulerad produktion av ketoner för att hjärnan skall få energi. Då varnas alltid för att det kan bli problem med magen av kokos och man måste börja väldigt försiktigt med lite i taget.

  Surrogaträtternas fiber och sötningsmedel är det inte alla som tål alls.

 78. 78

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Ankan #61, Jag har inte raderat era inlägg, utan när kommentarerna överskrider 50 st övergår det till en ny sida. Man får då trycka på ”Äldre kommentarer” nrederst på kommentarssidan.

  Nej, jag vet, därför jag citerade mig själv och förtydligade vad jag menade sedan 🙂

 79. 79
  Annika Dahlqvist säger

  @ Anders S:
  Jag har hela tiden gofkänt rotfrukter, förutom potatis. Man kan titta i näringstabeller för att se hur mycket kolhydrater olika rotfrukter innehåller. Vi har under evolutionen ätit ätliga rötter vilket stärker att vi kan äta dem. Även potatis kan man äta i mycket små mängder.
  Att Jessica kan ha ätit strikt LCHF i 800 kcal per dag utan att gå ner i vikt är för mig obegripligt. Men man får acceptera att det finns fenomen som man inte förstår.
  I övrigt hänvisar jag till mitt kostprogram och mina böcker om hur jag definierar LCHF.
  Fabriksprodukter är jag i princip skeptisk till, men det kan ju finnas även sådana som är bra. Man får använda sitt förstånd.

 80. 80

  Jag ser att du svarar på inlägg som gjordes 20 inlägg efter mitt, Annika. Du kanske missade mitt för attt det har blivit en ny sida? Så jag postar mitt inlägg här igen så att du kan svara:

  Jag håller med dig till 100% i följande, Annika:

  ”Om 99% av patienterna som ligger på svenska sjukhus har ätit lågfett och högkolhydrat, måste då sjukdomen hos den enda procenten som äter LCHF bero på kosten?”

  Men vad är följande för förvirrande info?:

  ”Det är nu 5 – 20% av svenska folket som äter LCHF”

  Det är stor skillnad på 5% och 20% Vilken är den korrekta siffran? Och varför är den inte mer exakt?

  P.S. Varför i hela fridens namn har du ett ENGELSKSPRÅKIGT rättstavningsprogram i kommentarerna? Det är ju en SVENSK blogg…

 81. 81

  79 ovan:
  ”…ätit strikt LCHF i 800 kcal per dag utan att gå ner i vikt…”

  Vissa behöver mycket tid innan det går igång, sade Lutz. Några av hans patienter reagerade inom ett par dagar, andra kunde behöva flera månader. På sid 395-398 har Barry Groves en framställning som är mera utförlig än Lutz´s egen. Handlar visserligen om MS, men kan väl gälla generellt?

 82. 82
  Anders S säger

  Annika Dahlqvist Man får använda sitt förstånd.

  Men om man inte har något….

  Tänk om man kunde få förstånd på recept precis som fysisk aktivitet på recept.

 83. 83
  Annika Dahlqvist säger

  @ Mikael #80:
  Demoskop gjorde för något år sedan en enkätundersökning som visade att 5 % av svenskarna åt strikt LCHF, och 25% åt ”åt LCHF-hållet”. Därav min uppskattning om 5-20%.

  Patienterna på svenska sjukhus är inte ett tvärsnitt av befolkningen, utan de är i genomsnitt mycket äldre. Jag tror inte att det är >5% av dem som äter LCHF, utan betydligt färre, kanske ca 1%.

  Beträffande rättstavningsprogrammet lämnar jag frågan vidare till min webmaster Sassersson.

 84. 84
  Vox Humanae säger

  Jessica (och andra)

  Det är många i västvärlden som inte kan tillgodogöra sig energin från kolhydrater. Denna sjukdom kallas diabetes och typ 2 av denna beror på en hormonell störning. Om man nu kan drabbas av en störning vad gäller detta ”mathormon” så är det väl möjligt att även andra ”mathormon” kan störas.
  Om man inte kan tillgodogöra sig energin från fett så kommer man troligen att må lika dåligt som en diabetiker som äter kolhydrater och eftersom man inte får energi till musklerna så tolkar kroppen detta som svält och kör igång ransoneringssystemet.

  Kort sagt, om man inte kan metabolisera fett men försöker leva på fett så kommer man att må dåligt och behålla det mesta av vikten. Så är det nog för dig, Jessica, och i så fall har du gjort helt rätt. För INGEN vill väl rekommendera människor att äta något som de inte tål? Utom möjligen vissa myndigheter då förstås….

 85. 85

  @ Vox Humanae #84

  Väldigt klokt uttryckt! Tack för den jämförelsen. Mycket användbar! 😀

 86. 86

  Vox Humanae Skrev:

  Jessica (och andra)

  Det är många i västvärlden som inte kan tillgodogöra sig energin från kolhydrater. Denna sjukdom kallas diabetes och typ 2 av denna beror på en hormonell störning. Om man nu kan drabbas av en störning vad gäller detta ”mathormon” så är det väl möjligt att även andra ”mathormon” kan störas.
  Om man inte kan tillgodogöra sig energin från fett så kommer man troligen att må lika dåligt som en diabetiker som äter kolhydrater och eftersom man inte får energi till musklerna så tolkar kroppen detta som svält och kör igång ransoneringssystemet.

  Kort sagt, om man inte kan metabolisera fett men försöker leva på fett så kommer man att må dåligt och behålla det mesta av vikten. Så är det nog för dig, Jessica, och i så fall har du gjort helt rätt. För INGEN vill väl rekommendera människor att äta något som de inte tål? Utom möjligen vissa myndigheter då förstås….

  Kan lova att om en människa inte kan metabolisera fett så dör den människan tämligen fort. Förmodligen redan inom ett år efter födseln. Huvudfödan består nämligen av fett i modersmjölk och likaså ersättning. Fett och protein är huvudsakligen viktiga för hjärnans och kroppens utveckling. Det finns många av exempel där extrema vegetarianer och veganer ihop med uteslutning av fett och ersatt det med kolhydrater i stora mängder orsakat grava hjärnskador på sina barn, till och med tagit livet av dem.

  Man hittar med all säkerhet inte många sådana exempel förutom om ett barn haft problem med levern eller någon sjukdom och då har det inte lett till hjärnskador och utvecklingsstörningar.

  Eftersom jag har ADD och märker att efter 6-7 månader så är jag lugnare i sinnet (men fortfarande väldigt stresskänslig) förutom en hel del andra saker så är jag tämligen säker på att högt intag av kolhydrater (över 20%), miljögifter och tillsatser är misstänkta bovar bakom ökningen av ADHD. ADHD har inte bara ökat över tid från barndomen, utan även börjat förekomma i stor utsträckning i vuxen ADHD (många människor har tillstånd av ADHD i sitt liv i perioder, som ofta går över). Ni kan tänka själva, en hjärna som har benägenhet att fungera för fort i signalerna, och så får den massor med glukos och konstant flöde av detta genom kolhydratmagasiner. Det blir en hjärna som aldrig tar paus eller går ner i varv.
  Hjärnan är dessutom en maskin. Även om den är biologisk sådan, så tar den skada av att hela tiden vara på overdrive.
  Så det kanske inte är hela sanningen att vissa barn blir hyperaktiva av bara ett visst färgämne i ketchup, utan det är även sockret i det som gör en hel del. Titta på vad tomater består av för sockervariant. 4% av en tomat är kolhydrater. Av dessa 4% är uppemot 80-90% monosackarider. Går rätt ut i blodet och kickar igång hjärna, blodsockernivåer och insulinproduktion. Sedan får kroppen också sockret som tillverkaren haft i ketchupen! Som kan vara så mycket som 40% i vissa sorter!

 87. 87
  Ethel Loberg säger

  Palto 76/
  Det handlade inte om åsikter, åsiktsfriheten värnar vi om, i alla länder.

 88. 88

  Annika Dahlqvist #83

  Tack för svaret och förtydligandet!

 89. 89

  Hej!
  Jag vet inte riktigt var jag ska posta detta, så nu blir det här.
  Angående njursten, kommentarer jag postat hos Kostdoktorn:
  —————————————-
  ”Jag vet inte riktigt var jag ska skriva detta.
  En vän jag gav rådet att pröva LCHF har fått njursten och det har blivit riktigt allvarligt nu =(.
  Har läst lite snabbt vad det kan orsakas av, och det verkar vara vanligt att stenarna här i norden bildas av kalcium?
  Här är en länk angående ketogen diet och njursten:
  https://www.nyfikenvital.org/?q=node/2638

  Har man ofta kaliumbrist vid njursten? Hjälper det att försöka äta kaliumrika livsmedel och att inte äta så mycket mjölkprodukter? Jag undrar om njursten kommer att bli vanligare bland de som äter LCHF.. om man nu sett det hos barn med epilepsi som håller en ketogen diet.

  Bildar vi ofta kalciumstenar här just för att vi äter så mycket mjölkprodukter här upp i norden??

  Tips på bra nätforum angående detta?”
  —————————————-
  ”Jo, jag har läst om den där bakterien också.

  Men det förklarar inte varför 1 på 20 av barn som håller en ketogen diet (till skillnad mot 1 på flera tusen med annan kost) får njursten.
  https://www.news-medical.net/health/Ketogenic-Diet-Side-Effects-(Swedish).aspx
  (Om detta är sant vet jag inte, har inte kollat några källor.)

  Inte heller varför njursten med högt kalciuminnehåll är vanligast i Europa (inte så konstigt kanske eftersom vi dricker mycket mjölk här?).”
  —————————————

  Skulle du inte kunna ha en sån där ”Hälsovinster av LCHF”-sida som på gamla bloggen, här? Det verkar inte gå att kommentera där på gamla bloggen längre?
  Dessutom skulle det vara kanon med en ”Bieffekter av LCHF”-sida eller liknande. Det är ju hopplöst annars att få veta om det blir vanligare med vissa sjukdomar eller problem efter övergång till LCHF!

  Jag tycker det känns mycket mer trovärdigt att läsa en blogg där författaren ”vågar” ta upp det som går tvärt emot ens egen tro.. Tyvärr viftar en del bara bort de som säger sig ha negativa effekter av LCHF, bara för att de flesta(?) mår bra av det.

 90. 90
  Ethel Loberg säger

  pussel Skrev:

  Jag tycker det känns mycket mer trovärdigt att läsa en blogg där författaren ”vågar” ta upp det som går tvärt emot ens egen tro.. Tyvärr viftar en del bara bort de som säger sig ha negativa effekter av LCHF, bara för att de flesta(?) mår bra av det.

  Annika har påpekat på sin blogg att var och en ska prova sig fram när de övergår till LCHF, att om något känns fel i kosten – minska eller ta bort just det som verkar negatift för just dem.

 91. 91

  @ Ethel Loberg:
  Ja? Men vad skulle vara dåligt med att ha en ”Hälsovinster”-sida och en ”Bieffekter”-sida?
  Det är väl bara intressant och då kan dessutom de som ”lyckats bra” tipsa de som mår dåligt av kosten.

 92. 92
  Ethel Loberg säger

  pussel Skrev:

  Ja? Men vad skulle vara dåligt med att ha en ”Hälsovinster”-sida och en ”Bieffekter”-sida?
  Det är väl bara intressant och då kan dessutom de som ”lyckats bra” tipsa de som mår dåligt av kosten.

  Bieffekter har ett flertal gånger beskrivits här genom åren och bemötts med både tips och goda råd, både från Annika och övriga kommenterare.

 93. 93

  LenaK Skrev:

  Haha, ska man skratta eller gråta? Charlotte Erlansson-Albertsson rangordnar Flygvärdinnedieten högre än LCHF. Vad kan man inte nedlåta sig till för att få sälja sina egna produkter?
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article14342592.ab Under själva artikeln.

  Skrev till SAS förra året , att om det är någon som kommer att tjäna på
  att passagerarna äter LCHF så är det flygindustrin. Nämnde också att
  har man en gång börjat så vill man äta enligt LCHF. Man kommer att favorisera det
  flygbolag som erbjuder LCHF. Fick ett fint bemötande av dom.

  I höstas skulle min fru och jag flyga till USA så vi laddade upp med ost och salami.
  Till vår förvåning fick vi bregott, färskost, olivolja till salladen, tunna kex. och en kött-
  rätt helt OK. Vi fick ju även potatismos och bröd förståss, men det lämnade vi.

  Vi hade så mycket ost över,så vi erbjöd ett ungt par att få lite. Det visade sig att dom
  var nyblivna piloter, Grabbens pappa flög planet. De var båda på LowCarb för
  att skulle en pilot få diabetes fick dom inte flyga mer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa