Medicineringstvång

När jag började arbeta på Stöde vårdcentral förra våren trodde jag att jag kunde vara ärlig mot patienterna. Det handlar framför allt om hjärtsjuka och diabetiker. Jag trodde att jag kunde redovisa fördelar och nackdelar med statiner och blodtryckssänkare (ner till 130/80 för diabetiker), och sedan låta patienten själv bestämma om den ville ta medicinen eller ej.
Den senaste veckan har jag insett att det inte är ok. Jag har, enligt ”överheten” skyldighet att påverka patienterna att ta de påbjudna medicinerna.
Detta gör mig mycket nedstämd, och jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig. Ska jag hänvisa receptförskrivningen till kollegan? Ska jag ljuga för patienterna och säga att jag anser att de ska ta medicinerna? Eller ska jag avstå från att ta emot hjärtsjuka och diabetiker, och hänvisa dem till kollegan?
Eller ska jag säga upp mig och återgå till hemmets lugna vrå?
Jag trivs ju med att arbeta med patienter, och det är inte oävet att tjäna en slant varje månad heller.

Comments

 1. 1

  Hippokrates visar vägen…. 🙂

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Bo, Men det går inte att arbeta enligt Hippokrates. Nu är det strikt regisserat vad vi ska säga till patienterna. Annars blir det konsekvenser, vilka vet jag inte riktigt. Åtminstone riskerar vårdcentralen repressalier om den inte ser till att läkarna arbetar enligt mall.

 3. 3

  Hej Annika!

  Jag presenterar för o nackdelar. Måttligt förhöjt kolesterol tveksam indikation. Föreslår kost o livstilsförändringar i första hand. Och av dem som börjar m blodfettsänkare är det många som vill sluta efter ett tag pga biverkningarna: muskelvärk, impotens mm.

  Noterar dock att de som börjar med lågkolhydratkost oftast får förbättrade kolesterol o ffa sockervärden.
  HbA1c från 9.5 til 4.5 på ett halvår!

  Så fortsätt jobba bara, hitta en balans i dina råd. Ungefär som med dem som vill kolla sitt PSA-värde…

 4. 4
  Eva Ivarsson säger

  Åh fy så trist, råder diktatur inom sjukvården? Historien upprepar sig IGEN! Detta visar hur viktigt det är att vi som patienter är pålästa själva. Läkemedelsbolagen styr tydligen in i minsta vrå! Man får rekommendera Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket” så blir
  man insatt i styrningen som BigPharma sysslar med! Svårt att jobba mot sin övertygelse. BigPharma vill att vi ALLA ska medicinera mot allt och de sänker och höjer alla värden så deras vinster ska öka! Diskussion med sin läkare det vill man gärna ha .

 5. 5

  Hej Annika!
  Klart du ska följa din egen etik, Salus aegroti suprema lex. Om jag behöver så vill jag komma till en läkare som är ärlig framför allt! Du har redan hjälpt mig långt genom din ärlighet! Heja på, Annika, du behövs!

 6. 6

  Länstidningen i Östersund: Ensidigt om kolesterol
  https://ltz.se/asikter/ordetfritt/1.4351200-ensidigt-om-kolesterol

  Bra insändare. Man skulle önska att alla patienter får relevant information om framförallt statiners biverkningar, men även om blodtryckssänkare. Man måste ju få veta vilka biverkningar man kan förvänta sig.

  Jag tycker att insändaren har en bra reflektion: – ”Vad tjänar det till att sänka kolesterolvärden om man samtidigt blir trött, deprimerad, får sämre minne, blir muskelsvag och får handikappande värk i stora delar av kroppen?”

 7. 7
  Rolf Löfgren säger

  Som jag förstått problemet så är läkare skyldiga att redovisa både för och nackdelar med mediciner och behandlingar.
  Det är upp till patienten att välja vad som den anser bäst.
  Vem ligger bakom att läkare ska övertyga patienten att ta vissa mediciner?

  Hur gör Andreas Eenfeldt i denna fråga?

  För patienten är det helt nödvändigt att läkaren är ärlig och säger allt som är relevant i fallet. Vad ska vi med läkare till annars.

  Jag tycker du gör en storartad insats för oss vanliga männsiskor.

 8. 8
  aviator1945 säger

  Annika

  Vem är ”överheten” i detta sammanhang? Är det möjligen en lokal potentat på din arbetsplats, eller Socialstyrelsen, eller någon annan? Får en svensk läkare inte längre ge information till sina patienter om mediciners biverkningar?

  För egen del hade jag tills helt nyligen blodtryck strax över 120/80 (med hjälp av Diovan och dess biverkningar). Bytte livsstil vid nyår så sakteliga till LCHF. Ligger nu vid cirka 100/70. Följer rådet av förskrivande läkare (i Mellanöstern) att minska dosen till en halv tablett i händelse av blodtryckssänkning. Nu när jag tillämpar LCHF fullt ut så ser jag fram mot att helt upphöra med medicinen.

  Snälla Annika! Tack för allt ditt enträgna arbete till fromma för oss ”vanligt folk”. Vi behöver fler röster som din inom läkarkåren!

 9. 9

  Annika, stå på Dig, om Du har råd med det. Jag, leg sjukgymnast, har alltid dunkelt hört talat om dessa påtryckningar, liksom sparsamhet med provtagningar och röntgen.

 10. 10

  Så här skrev Kostdoktorn: Dålig sex av statiner?
  https://www.kostdoktorn.se/daligt-sex-av-statiner/

  Det finns väl anledning att instämma i det!

 11. 11
  ragnhild säger

  Jeg ser at du er iferd med å få mye støtte her dr. Annika. Bl.a. Ingemars råd tycker jag lyder mycket brukbart/konstruktivt.

  Naturligvis är privatkliniker (nej, inte någon namn uttalad) sponsad på olika vis av statin-/läkemedelindustien. Ville varit naivt inte tro det.

  Som sagt. Ingemar – gå för hans råd. Se lite pragmatisk på det hela – om det går.

  Fråga: är det forfarande ok å ge råd om lchf? Om ja, så kan Ingemars råd, och det der med pragmatisk kanske vara ”din” väg att gå i fortsätningen. Men du har i nuläget lov til å känna dig ledsen – jag känner med dig. Varmaste helsing til dig.

 12. 12
  Professor Göran säger

  God Gud Annika!

  Det är alltid lätt att stå för det som är rätt och moraliskt när det inte kostar speciellt mycket som i mitt eget fall där jag befinner mig utanför det medicinska etablissemanget.

  Två gånger har du betalt ett högt pris för att du ställt dig på dina patienters sida och mot läkemedelsbolagen. När jag tänker på dig så brukar därför två personer omedelbart dyka upp i min tankevärld. Den ena är grönsakshandlaren i Tunisien som på samma sätt som du tog ställning mot en girig korruption och därmed förändrade världen. Den andre är Galileo som liksom du hade vetenskapen på sin sida men som till skillnad mot dig backade inför anblicken av tortyrinstrumenten även om detta inte hindrade sanningen från att vinna i det långa loppet.

  Det kan knappast råda något tvivel om att det är de gigantiska vinsterna som är drivkraften bakom läkemedelsbolagens omoral och när du säger ”överheten” så är det också lätt att tänka i konspiratoriska banor. En vårdcentral befinner sig trots allt längst ned i sjukvårdsapparaten så det är inte svårt att föreställa sig att det kommer ett ”tryck uppifrån”, speciellt om försäljningen av de mest vinstgivande preparaten hotas av en oppositionell ”gräsrotsrörelse” som LCHF. Helt plötsligt inser jag att vi står inför ett helt korrupt system – jag har inte tänkt den tanken fullt ut förrän nu. Hälsovårdens ledstjärna är i ett sådant system knappast längre att människor skall bli friska utan att fortsätta vara sjuka och i behov av just mediciner som de blir ännu sjukare av och därmed fortsatt vård. Helt enkelt ett vidrigt moment 22.

  Skräcken för ett sådant korrupt system är förstås att människor ändrar sin kost så att de över huvud taget inte blir sjuka.

 13. 13
  Anna Delin säger

  Du måste fortsätta sticka ut hakan. Det är få som vågar, tyvärr. Herregud, din vårdcentral måste väl ha fattat vem de anställde?! Jag antar att du håller noga koll på behandlingsutfallet för dina patienter.

 14. 14
  Vox Humanae säger

  Enligt lag är vårdpersonal SKYLDIG att informera om relevant behandling för olika åkommor. Tyvärr försöker arbetsgivaren, dvs. landstingen ställa sig över lagen genom att kräva att vissa behandlingar lyfts fram över andra. Det skulle faktisk vara intressant att få detta rättsligt prövat, har verkligen arbetsgivare rätt att ställa sig över lagen genom att kalla något för ”företagspolicy”?
  Det du kan göra är att vara helt ärlig, säga att ”landstinget kräver att jag rekommenderar detta, men denna behandlingsmetod är också godkänd”, du kan hänvisa folk att söka vidare information på internet, om de inte kan själva så har nog många en yngre släkting som kan hjälpa till.
  Skriv gärna ut medicin flitigt, men var noga med att berätta att det är patienten själv som bestämmer om de vill använda medicinen eller inte och var framför allt noga med att berätta om vilka biverkningar medicinen har. Lycka till, och vet att du har STORT stöd.

 15. 15
  en läkare säger

  Bästa Annika
  Du talar lite i gåtor, Du är specialistläkare överläkare/distriktsläkare precis som jag och arbetar helt på eget medicinskt ansvar, ingen annan läkare kan diktera dina medicinska bedömningar (förutom socialstyrelsen).
  Vad är det som händer? Du måste tala ut om detta nu när Du väl har börjat annars förstår vi ingenting?
  Med vänliga hälsningar

 16. 16

  ”Överheten” i detta fall är om jag förstått rätt landstingets politiker/tjänstemän. Det verkar som om Västernorrlands landsting har sådant förkastligt Pay per Performance system i sitt vårdval. Bla betalar man vårdcentralerna om man uppnår målvärden för blodtryck och blodsocker, dessutom har man hittat på en kvot att mer än 55% av diabetikerna ska behandlas med statiner.

  Som läkare måste man ändå kunna hävda att man gör individuella bedömningar.

 17. 17
  en läkare säger

  @Anders diabetesdoc

  ”Överheten” i detta fall är om jag förstått rätt landstingets politiker/tjänstemän.”-”har man hittat på en kvot att mer än 55% av diabetikerna ska behandlas med statiner.”

  Sen när styr lokala politiker och tjänstemän medicinska bedömningar? Det kan inte vara sant, jag kan helt enkelt inte tro på detta. Går det att styrka? Om ja bör det anmälas till granskning av Socialstyrelsens granskningsenhet redan på måndag. Glad jag arbetar i Danmark!

 18. 18
 19. 19
  Jon Jonsson säger

  Går det inte att säga något i stl med detta till patienterna:

  ”…Det finns lite olika tankar om hanteringen av din åkomma. En är att medicinera. Min bedömning är dock att det bästa för dig är att förändra kosten på det här sättet…”

  Vad kan hända? Om någon absolut vill ha medicin så har du nämnt att det finns. I de flesta fall tror jag dock att man är intresserade av dina råd om ändrad kost.

  Håller på dig Annika!

 20. 20
  40-talist säger

  FasUt finns nu i sin tredje upplaga. Fas Ut 3.
  https://www.fasut.nu/

  Att utvärdera, ifrågasätta och skonsamt avsluta läkemedelsbehandling.

  Rekommenderas.

 21. 21
  Margaretha Jönsson säger

  Har här kopierat ett inlägg från Medicin 24-Så,Annika.,du är inte ensam om kampen om de farliga och onödiga statiner,som hatr blivit en pengakälla istället för en ”patientomsorg”” ”Sex forskare och läkare varnar för okritisk användning av kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner. Över en halv miljon svenskar använder läkemedlen.

  Biverkningar som ömma och svaga muskler, impotens och cancer finns belagda i studier, skriver de på DN:s debattsida.
  Artikelförfattarna pekar också på att inget statinexperiment lyckats förlänga livet på människor. De drar även slutsatsen, med hänvisning till studier, att kolesterol inte är farligt.

  De kolesterolsänkande läkemedlen (så kallade statiner) används av över en halv miljon svenskar. Men enligt artikelförfattarna har de bara en beskedlig effekt när det gäller att minska risken för hjärtinfarkt, och det gäller endast män som tidigare haft en infarkt.

  – Det finns ett grundläggande missförstånd om att högt kolesterol är farligt. Men det finns inga vetenskapliga studier som visar det, säger Uffe Ravnskov, läkare och forskare i Lund och en av dem som skrivit debattartikeln.

  Forskarna hänvisar i artikeln till nätverket Cochrane Collaboration som nyligen redovisade en analys av alla publicerade statinexperiment på friska människor, totalt mer än 34 000 individer. Den visade att statinbehandling endast har en obetydlig effekt hos hjärtfriska människor.

  – Det finns mer än 20 studier som visar att äldre med högt kolesterol lever längst. Detta enkla faktum borde sätta myror i skallen på alla, säger Uffe Ravnskov.

  Han vill inte ge några råd åt enskilda men rekommenderar patienter att ta upp ämnet med sin läkare.

  – Läs på och fatta sedan ditt eget beslut. Det är inte läkaren som bestämmer att du ska ta medicin, det är du själv.

 22. 22

  Några kloka gubbar och gummor har satt ihop Kloka listan.
  https://www.janusinfo.se/v/Kloka-Listan/Kloka-listan-2012/

  Prevention av hjärt-kärlsjukdom
  Motivera patienter med hypertoni, övervikt eller diabetes till livsstilsförändringar som bas för kardiovaskulär prevention

  Livsstilsåtgärder:

  • Rökstopp. Strukturerad rökavvänjning, eventuellt med nikotinersättningsmedel;
  Sluta-Röka-Linjen.

  • Fysisk aktivitet.

  • Balanserad kost.

 23. 23
  ALEXANDREA säger

  Tack Annika! Jag fick blodtryckssänkande medicin och mår jätte dåligt! Känns som att jag blev utsatt för alla biverkningar och att dem kommer att knäcka mig. När jag läser din blogg får jag genast hopp om att allt kommer trots allt att ordna sig.
  Jag skall följa dina råd om diet mm.

  Jag skulle vilja ha dig som min läkare.Jag skulle lita på dina ord. Jag kommer att berätta om dig för alla som jag känner!!! Jag kommer att berätta att det finns en LÄKARE som vill patientens bästa och att vi patienter skall inte tro att besök hos läkare utan att man får receptet på medicin betyder att man blev frisk förklarad.
  MAN BLIR HJÄLPT på BÄSTA SÄTT av SÅDANA LÄKARE SOM DU ÄR!!!!!!!!

 24. 24
  en läkare säger

  @Anders diabetesdoc:
  Verkar ha sitt ursprung i , ”Läkemedelsenheten” vad det nu kan vara?, Noterar också att patienterna skall behandlas utan man har någon uppfattning om deras lipidstatus utan kriteriet för att starta statinbehandling är att patienten redan har en annan medicinbehandling ( diabetesbehandling, egal vilken!). Menar du att vårdcentralens budget dras in/minskar om läkarna inte skriver ut statinen på dessa indikationer? Det är ju direkt fel!

  Bör definitivt granskas av Socialstyrelsen och diskuteras offentligt i Läkartidningen och av Läkarförbundet.

  Behandlingsresultat, dvs att en patient blir frisk eller förbättrad kan möjligtvis användas som ett kvalitetskriterium men inte att en patientgrupp tvingas till en behandling oberoende om det finns indikation eller ej. Vad jag ser blir det också olagligt enligt hälso och sjukvårdslagstiftningen där andemeningen är att en läkare skall behandla en patient enligt vetenskap och beprövad erfarenhet för varje patient och då blir det omöjligt att skriva ut läkemedel bara efter en procentuell schablon. Total infarkt ovan tentorium!

  @Annika Dahlqvist
  Bästa Annika är det dessa dumheter Du menar eller är det något annat som hänt?
  Med vänliga hälsningar
  en kollega

 25. 25
  Margaretha säger

  Till
  En läkare som är glad att arbeta i Danmark….

  I Danmark finns inte Lex Maria eller lex Sara ,ej heller någon liknande anmälningsplikt. Misstag talas det inte högt om, och ett alltför stort antal 80+ ordineras statiner,trots stor enighet om ringa eller ingen positiv verkning av preparatet vid hög ålder.. Biverkningarna av dessa statiner kamouflerar och förstäker alltför ofta, ålderdommens skavanker eller sjukdomstillstånd,och ger onödigt lidande på ålderns höst,.. Dessutom är det en ökad risk för diabetes vid statinmedicinering iflg. flera pågående debatter.

 26. 26

  Kära Annika jag är chockad och var länge mållös. När jag ska lista Sveriges topp 10 mest kända läkare. Så kommer jag bara till 5 och två av dem är pensionerade. 1. Annika Dahlqvist 2. Andreas Eenfeldt 3. Vesti Nielsen 4. Björn Hammarskjöld 5. Jan Hammarström. Jag kan inte komma på fler som jag känner till. Om du skulle få sparken så innebär det löpsedlar med frågvisa och nyfikna journalister. Är det ett allmänt lokalt förhållningssätt. Så undrar man ju om de glömde googlade ditt namn när de anställde dig. Inte troligt, de visste att de anställde Sveriges mest kända och kontroversiella läkare och visste vad du stod för. Alltså är det någon uppifrån hierarkin som utövar påtryckningar på dina chefer. Skulle de klara att bli synade av nationella media? Har någon trampat i klaveret och försökt att klämma åt dig på uppdrag av läkemedelsföretagen? Vad finner uppdrag granskning om de börjar rota i det här? Faktiskt troligt att du har mycket mäktiga fiender eftersom du avslöjat hela sjukvårdens svaghet och faktiskt inkompetens. Du är ett hån emot all den falskhet och köpt vänskapskorruption som genomsyrat sjukvården i decennier. Nu packar de ihop, Astra seneca. Spelet är slut. Rädda vad som räddas kan. Bättre att listigt dra iväg nu innan gemene man avslöjat bluffen. Annika, testa hur mäktig du egentligen är. Kör din linje som en envis åsna och tvinga dem att sparka dig. Detta under förutsättning att du har dina kollegors stöd. Så du inte har blivit stigmatiserad, så alla är rädda för dig och sanningen. Har du bara tillräckligt med stöd i din vardag så tror jag ingen kan rubba dig.

 27. 27
  en läkare säger

  @Margaretha 25

  I Danmark finns inte heller några svenska landstingspolitiker, och det finns många patienter som jag trivs med så jag stannar nog. Bra betalt också.
  (Förövrigt har jag aldrig skrivit ut statiner till någon patient, vad jag kan minnas, inte mitt område.)

 28. 28
  Lars Bern säger

  Du skall tala om för dina patienter vilken rekommendatin som gäller från Socialstyrelsen och erbjuda dem den föreskrivna behandlingen. Du hjälper ingen med att driva en egen linje som gör din situation omöjlig. Däremot bör du rekommendera dina patienter att själva sätta sig in i olika sätt att behandla sin sjukdom. Eftersom vi har yttrandefrihet kan du givetvis tala om för dem vilka alternativen är (och vilket alternativ Socialstyrelsen rekommenderar) och var de kan hitta information om olika behandlingsmetoder. Om patienten inte klarar det bör du prata med anhöriga om att de måste hjälpa till. Det är patientens eget ansvar om han tar emot den behandling samhället (på Socialstyrelsens rekommendation) erbjuder. Jag har inte krävt av min läkar att han skall avvika från de rekommendationer som ni läkare måste underkasta er. Men när jag sa till honom att jag satt ut mina statiner tyckte han att jag fattat rätt besluit. Samma gäller mina blodtrycksmediciner, jag har själv beslutat att upphöra med dem.
  Det var samma sak när jag fick cancer för 20 år sedan, min läkare talade om för mig vilka behandlingsalternativ som fanns och jag fattade mitt beslut själv.
  Kom ihåg att ansvaret är Socialstyrelsens, den dag vi har vetenskapliga oantastliga bevis för att de rekommendationer man lämnat ev saknat vetenskaplig evidens, då får man ställa dem till ansvar.

 29. 29
  Professor Göran säger

  Jag börjar äntligen förstå att jag som 65+ börjar ”bli gammal nu” trots att jag känner mig friskare än någonsin. Den by-passoperation jag tackade nej till 1999 känns fortfarande väldigt avlägsen. Om den skulle bli nödvändig om några år så har jag en svag misstanke om att man då kommer att påstå att den blivit nödvändigt på grund av den ”farliga” LCHF-kosten trots ett blodtryck på 110/60, en viktnedgång på 20 kg med nu en idealisk ungdomsvikt (alla mina kollegor vill se ut som jag nu 🙂 ) och perfekta blodvärden.

  Jag kommer fortfarande ihåg reaktionen hos min läkare när mina LDL-kolesterolvärden helt plötsligt ökade rejält efter att ha legat stabila i många år. ”Där ser du hur farligt det är med LCHF! Ta det lugnt med det mättade fettet!” påpekade han i all vänlig omtanke. Det höga LDL-värdet var förstås en signal även till mig på att något inte stod rätt till. Eftersom jag till skillnad mot min läkare var ordentligt påläst och kunde ”min Uffe Ravnskov” så började jag fundera på vad det kunde vara för någonting som hade hänt och kom på att det måste ha hängt samman med att jag hade haft en allvarlig tandrotsinflammation då jag tog mitt blodprov. (Värdena är nu ett halvår efter att jag blev av med den infekterade tandroten helt normala igen.)

  Tandinfektioner och hjärtsjukdom hänger som bekant ihop – båda är bakterieangrepp som ger inflammationer i kroppen. Uffe Ravnskov har i sina vetenskapliga publikationer tydligt visat att LDL (och även övriga lipoproteiner) eliminerar bakterier och deras toxiner med omedelbar verkan i vårt blodomlopp. LDL fungerar helt enkelt på samma sätt som brandmän vid en eldsvåda och att bekämpa brandmän med statiner släcker i alla fall inte i min värld några eldsvådor!

  Jag kan i andanom läsa journalanteckningarna ifall jag om några år blir tvungen att genomgå denna hjärtoperation:

  ”Patienten skulle ha tagit våra statiner och de andra farmaka vi skrev ut redan 1999! Patienten har hela tiden vetat om att han varit allvarligt hjärtsjuk och ändå vägrat följa våra rekommendationer. Nu har vi efter 15 år äntligen svaret på hur det kan gå när man blir utsatt för kvacksalveri! Det borde ha funnits en lag för att tvångsmedicinera sådana patienter!”

  När jag gick på gymnasiet för många år sedan ingick en intressant bok i den obligatoriska läsningen. Den heter “Kallocain” och är skriven av den svenska författarinnan Karin Boye och boken som gavs ut 1940 var i första hand antifascistisk i takt med att Nazismen ohyggligheter blev alltmer uppenbara men har förstås sin polemiska udd riktad mot alla totalitära diktaturer. En viktig ingrediens i bokens berättelse var just det psykofarmaka Kallocain som man tvångsmedicinerade alla människor med.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kallocain

  Idag tycker jag, inte minst efter att ha läst kommentarerna här, att detta scenario är obehagligt nära även inom vår sjukvård. Den korruption jag själv nu läser in i detta system är förstås inte så uppenbar för de allra flesta vanliga människor som så gärna vill (och som jag själv tveklöst gjorde före 1999) kunna lita på den läkare de uppsöker. Det skadar förstås inte att vara en kritisk forskare med livslång erfarenhet inom naturvetenskapen för att göra det Lars Bern föreslår men jag tycker egentligen inte det är ”riktigt klokt” att man som patient ska ha som utgångspunkt att tvivla på sin läkares kompetens och framför allt på var hans lojaliteter ligger. Inom mitt eget specialistområde (metallurgin) skulle ett sådant förhållningssätt te sig rent absurt. Och jag kan lugnt säga att när jag nu under mer än tio år gjort det som Lars föreslår så har den ”resan” varit minst sagt omtumlande.

  Efter att nu ha läst mängder med litteratur inom det medicinska området (inte minst grundläggande biokemi och fysiologi) och där jag förstås använt min forskarkompetens inser jag att personer som Uffe Ravnskov ”väger tungt” och att det i perspektivet av Kallocain inte är en tillfällighet att han har blivit marginaliserad av det medicinska forskaretablissemanget. På samma sätt som Annika blev han mer eller mindre sparkad från Lunds Universitetssjukhus när han avslöjade forskningsfusk i början av sin karriär. Han fick betala ett högt pris för sin ärliga antikorrupta inställning men så här i efterhand så inser man att det förstås är få personer som bidragit så mycket som han för att avslöja de myter som utgör grunden till de enorma vinster läkemedelsbolagen idag håvar in på statinerna. (Jag råkade se prislappen på en burk statiner hos en bekant och läste där 1269 kr!)

  Den oerhört avslöjande boken ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg passar väl in i det här mönstret av ett totalt korrupt hälsovårdssystem med läkemedelsbolagen som ”ondskan själv”. Hemsk tanke!!!

  https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?search_word=forskningsfusket&gclid=CK2T4ceehq4CFQ1ZmAodCWsiPw

  Herregud!

  Det är förstås bara de som betalar et högt personligt pris som snabbt kan förändra världen. Det finns mängder av exempel på detta i vår historia. (Fundera t.ex. på dem som idag protesterar på Tahirtorget i Egypten!) Vi andra kan bara stå vid sidan om och beundra deras mod när de står emot till synes övermäktiga krafter och som då visar sig inte vara övermäktiga. Det minsta vi kan göra är att ställa oss vid deras sida och försvara dem som vågar stå upp.

 30. 30

  Att lämpa över uppgiften tilll en kollega som skulle göra det man själv inte villl göra är inte etiskt försvarbarbart. Eftersom patienterna själva till sist skall bestämme vad som skall göras med dem måste de ha korrekt information för denna bedömning.

  Beskriv alltså situationen hederligt och utförligt men oprovokativt på ett papper som patienten får ta med sig för att läsa. Ring nästa dag och fråga hur han vill ha det. Skriv det så att lokalpressen vill citera det och lämna även ett exemplar till ”överheten”

  Ta sedan de konsekvenser som kan uppstå. De blir en intressant riksnyhet.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  Anna Delin #13, När jag anställdes på vårdcentralen så var det klart att jag skulle tillåtas att förespråka LCHF. Ingen tänkte nog på att det också kunde bli problem med min följsamhet till riktlinjerna för blodfetts- och blodtrycksmedicinering. Riktlinjerna kommer från högsta ort, där läkemedelsindustrin och de mest prominenta professorerna härskar, de sk ”opinion leaders”. Riktlinjerna ska sedan implementeras ända ner till primärvårdsnivå. Stora resurser satsas på att sprida riktlinjerna hela vägen.
  Resultatet, med en massiv medicinering av befolkningen i västvärlden, kostar miljarder och åter miljarder av skattebetalarnas pengar.

 32. 32

  Om du följer detta förslag, upprätta en enkel logg över de ärenden som uppstår och håll ”överheten” löpande informerad. Denna information kan ev. se lite olika ut beroende på om ”överheten” är en överordnad kollega eller en medicinskt okunnig ämbetsman.

 33. 33

  En läkare har alltså inte tillåtelse att informera sina patienter om att det finns delade meningar om nyttan av stattinbehandling, men samma läkare har tillåtelse att ge ovetenskapliga råd i massmedia:

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/lakare-far-ge-ovetenskapliga-rad-i-tv

  Vart är vi på väg 😉

 34. 34

  Annika, som även #15 varit inne på, vad är det som får dig att skriva detta inlägg? Järnspöken? Eller är det någon som verkligen försökt påverka dig? Vad har konkret hänt? Eller tror du att det kan hända något? Självklart ska du göra det du själv anser rätt, in i kaklet, och sen stå för det. Hur skulle det annars kännas?

 35. 35

  @ Annika Dahlqvist:
  Hej Annika

  Tack för ditt svar att jag har normala kolesterolvärden!
  Ja vad ska man säga man drar sig ju helt klart för att gå till
  läkaren om de finns ”medicineringstvång” av diabetiker och hjärtsjuka..
  Läkemedelsbolagen lever ju på att producera detta…
  Jag kommer fortsätta att leva på den naturliga kosten och så får man se hur
  långt det tar mig i livet än så länge är jag frisk och glad och jag är en av dem som
  faktiskt tycker om att motionera.
  Det jag kan tycka är mer obehagligt är kategorin psykiatriker som laborerar med dessa
  läkemedel dessutom på små barn..
  De barn med dessa diagnoser har väldigt ofta ett intresse att sitta framför dataspel och äta
  snabba kolhydrater och läsk och godis….klart att de små kropparna får problem att sitta still.
  Jag har tex fått höra från en del föräldrar att det hemskt att sätta förbud tex mot läsk… min son dricker
  inte detta och det är ju inget som någon behöver :).
  Jag tycker det är mer hemskt att ge barnen dålig mat och låta dem sitta ändlösa timmar framför våldspel
  och sedan ta dem till psykiatrikern pga de fått koncentrationssvårigheter pga daglig socker och spel
  konsumtion nu vet jag dock att andra saker spelar in också men att ge barn amfetaminliknande piller
  får mig att fullständigt rysa….

  Vad tycker du och ni andra?

 36. 36
  Anders S säger

  Ekonomipristagaren 1978, Herbert A. Simon, påpekade vid ett sammanträffande vi hade att det är improduktivt att ”leka affär” i budgetstyrda organisationer. Det finns alltid de som lär sig manipulera systemet till sin fördel.

  Mot bättre vetande har svensk sjukvård lekt affär under lång tid. Det har lett till katastrofalt underutnyttjande av befintliga resurser, ett oerhört slöseri och fruktansvärda lidande för patienterna.

  Som legitimerad läkemedelsförsäljare förväntas du förstås uppfylla målen man ställer upp. Viktigt att du får det skriftligt.

  Ett sätt uppfylla målen flerfaltigt borde väl vara:

  1. Informera noggrant om de alternativ du rekommenderar och vad du är tvungen att sälja.
  2. Skriv recept på de politiskt beslutade preparaten.
  3. Uppmana patienten att lösa ut dem men avvakta resultatet av alternativ behandling.
  4. Gör en läkemedelsgenomgång. Det finns med som mål!
  5. Uppmana patienten att lämna tillbaka medicinerna på apoteket.
  6. Dokumentera offentligt.

  Då har flera mål uppfyllts. Försäljningen av preparaten höjs och kommer till slut att bli föremål för diskussion genom de höga kostnaderna. De duktiga måluppfyllande cheferna på landstinget kan befordras till sin inkompensnivå om de mot förmodan inte redan befinner sig där. Politikerna kan skryta med att man satsar mest pengar i världen på sjukvård. Patienterna blir friska!

 37. 37
  Erik Berglund säger

  Svårt läge Annika. Så även för patienter, som vågar stå emot.

  Äter LCHF sedan hösten 2008. Har fått flera hälsovinster, bl a sänkt blodtryck, lugnare mage, tji exem och en midja som behöver 3 storlekar mindre byxor.Viktnedgängen däremot moderat. Eftersom jag går stavgång regelbundet och rör på mig f ö, valde jag bort statinerna, mot vc-läkares inrådan (muskelvärk bl a). Efter hjärtflimmer fick jag 200 mg Cordarone (nu 50 mg) och konverterades. Nekar fortfarande statiner, mot hjärtklin.-läkarens inrådan..Fasteblodsockret ligger under 5,0.

  Eftersom jag vid läkarbesöken i regel hade bltr på 170/80-90 bad jag för ett år sedan om en dygnsmätning.. Den visade medel 130/60. Senare bltr-kontroller visade 170/80 och jag begärden ny dygnsmätning. I jan 2012 visade den mätningen 134/67. Då hade jag minskat Cordarone från 100 till 50 mg i god tid innan.

  Jag håller mig till LCHF-kost, motionerar och mår bra. Mina manuella bltr-kontroller visar fortfarande för höga värden, men detta tolkar jag som resultatetet av den antagonism jag har till vårdens inställning till LCHF.Jag har i två omgångar begärt att få en medicingenomgång eftersom jag tycker att jag har för mycket mediciner (74 år i år). Resulterat i minskning till 50 mg Cordarone.

  De kostar på att stå emot medicineringsivrarna. Svårt att säga hur man ska få stöd. Eftersom jag följer din blogg och Andreas m fl ser jag ju anekdoter som berättar vilka minskade medicineringar som ofta blir följden.

  Kan man lite mera specifikt via statistik från anekdoterna visa vilka minskningar som i regel blir följden (ev i förh till ålder)?

  Hur går det för distriktsläkarna som samlat sig i en förening, vars syfte tydligen är att hålla emot medicineringsivrarnas önskan om ständigt sänkta gränsvärden? Du får väl ansluta dig?

 38. 38

  Tack Annika – Du är verkligen en förebild!

  Det finns alldeles för få inom vården som vågar ha en egen åsikt.
  Du tänker på patienternas bästa.

  Nu för tiden finns statistik där man kan se hur olika landsting/sjukhus sköter sig, d.v.s. hur väl man följer de nationella behandlingsrekommendationerna.

  I Dagens Medicin (nr 5/12, 1 februari 2012, sidan 19) finns artikeln ”Strokepatienter behandlas olika – trots riktlinjerna om statiner”. Jag kan inte hitta artiklen på nätet.

  I artikeln hängs Lidköpings Sjukhus ut som sämst i klassen. Där får ”bara” fyra av 10 statiner.
  Dagens Medicin har intervjuat överläkaren Lennart Welin som säger så här:

  ” – Det är en helt medveten strategi även om man predikar annat i riktlinjerna, säger överläkare Lennart Welin, medicinskt ansvarig på sjukhusets strokeavdelning.

  Han anser att vinsterna med statiner är måttliga och att riskerna inte är neglierbara.

  Atorvastatin ger fem räddade hjärninfarkter till priset av två hjärnblödningar, och med simvastatin har ingen signifikant riskreduktion visats, fortsätter han och hänvisar till studierna SPARCL och HPS.

  (Enligt artikeln vill Kjell Asplund, registerhållare vid Riks-stroke, att fler ska få förebyggande behandling)

  ”Men Lennart Wedin i Lidköping håller inte med, och han ser fler avigsidor med statinerna:
  – Muskelvärk, diabetes och havererade njurar och levrar kommer att bli ett växande problem i takt med att allt fler stoppar i sig statiner”…. Slut citat

 39. 39

  Vilken sjukt jobbig situation.

  Jag tycker absolut inte du ska ljuga, då går du bara emot dina egna ideal och mår själv dåligt samtidigt som dina patienter också mår sämre.

  För egen del har jag aldrig ångrat beslut som handlar om moraliskt rätt och fel oavsett hur mycket jag förlorat på det i form av pengar och de så gott som alltid efterkommande reaktionerna, även när det spridits lögner och förtal, vilket är lätt hänt när det finns ekonomiska intressen.

  I det här fallet har du dessutom mycket på fötterna och att sakligt berätta om för- och nackdelar av olika behandlingar, kan omöjligen vara moraliskt fel. Dessutom borde det gå enligt hälso- och sjukvårdslagen eftersom du inte bara handlar efter ditt eget tyckande, utan faktiskt också om vetenskap och beprövad erfarenhet. Sedan kan man ju i och för sig undra hur denna beprövade erfarenheten uppstår för nya behandlingsformer.

  Men dokumentera allt noggrant i händelse av någon skulle anmäla dig, för det är många som berörs av dig på olika sätt.

  Allt gott!

 40. 40

  En läsvärd bok i sammanhanget är Piller & Profiter av John Virapen. Memoarer från en industri med dödlig biverkan. (fd vd för ett stort internationellt läkemedelsföretag). Han fick nog efter 30 år, men det är svårt att förlåta honom, tycker jag.

 41. 41

  Anders S, ditt förslag ser ut att stämma med mitt fast jag bara nämnde den praktiska tillämpningen. Vad som än görs måste alla fall dokumenteras. Man kan arbeta med en standardblankett som beskriver den allmänna situationen och lämnar utrymme för ett par meningar om vad den betyder för den just aktuella patienten. Men ingen receptskrivning förrän patienten tackat ja.

 42. 42
  Stefan Svantesson säger

  Hej Annika, tack för ditt engagemang i LCHF frågan och ditt stora arbete med att föra information och dela synpunkter på din utmärkta bl.ogg. Vad gäller ”överhetens” motstånd är, enligt min uppfattning, den enda framkommliga vägen att vara en smooth-operator. Det är mycket svårt att få en myndighetsperson att ändra sin verklighet. De är skolade och uppfostrade på sitt sätt. Ingen aktoritets högsta önskan är att erkänna sina misstag. Om det skulle visa sig att de propagerat för felaktiga åsikter och kunskaper under kanske flera år raseras självklart deras verklighet. Det är starkt av dig att stå emot etablissemanget i LCHF frågan och tacksamt för oss som mår bra av denna kost. Det enda vi vet är att sanningen kommer alltid ifatt oss och du kommer också att få erkännande, inte direkt, men kanske någonting i stil med ”man kan inte utesluta att Annika Dahlqists kostlära kan kan vara ok”.
  Annika, lägg inte av—du är mitt inne i ett uppdrag att slutföra.

 43. 43
  Anna Maria säger

  Jag känner igen företeelsen. Varje gång jag träffar en läkare för att rådgöra något eller ta prover vill de skriva ut piller inom en kvart. Men jag vill inte ha några piller. Det är inte därför jag kommer dit. Jag har haft det mycket stressigt en längre tid på jobbet p g a underbemanning och besvärats av sömnrubbningar. Då hoppas jag att få veta om det är möjligen så att jag har mycket stresshormon i kroppen, om det går att mäta. En stafettläkare lyssnar på mig och frågar vänligt och sedan föreslår sömnpiller av något slag. Men jag vill ju inte ha sömntabletter, annars hade jag inte slösat bort min tid och gått dit. Sådant blir jag enormt irriterad på. Har de provision på att skriva ut piller eller?

 44. 44

  Själv går jag till VC för att få blodprover tagna och recept utskrivna (Levaxin). De övriga medicinerna, statiner, Metforminl. blodtryckssänkande, bryr jag mig inte om att ta ut på apoteket. Jag bryr mig inte heller om att diskutera detta med doktorn, vis av erfarenheten. Jag mår alldeles utmärkt med Levaxintabl. LCHF-kost och D-vitamintillägg.

  Var och en ansvarar för sin hälsa är mitt motto.

 45. 45
  Anna Maria säger

  Heder åt dig dr Annika!

 46. 46
  monica, född 1942 säger

  Det är tråkigt att du måste skriva ut mediciner, sm du inte tror på själv samt dessutom framhålla dem som bra. De patienter, som listar sig hos dig, har fritt val att lösa ut dem, vad än ”etablissemanget” säger. Mediciner är en mycket hög kostnad för samhället, antingen dom hamnar i magen eller i byrålådan.
  Antar att dina patinter har valt dig för att de tror på dina metoder.Då borde ingen från högre instans bestämma över dig.

 47. 47

  @ Lars Bern:

  Håller fullständgt med.

 48. 48

  Låter som det är lokalt. Har istället hört motsatsen, där man nu efter senaste forskningsrönen avråder från statiner, åtminstone om värdena ligger något så när okej/på gränsen osv.

  Gällande kostråd vid diabetes presenterar Socialstyrelsen själva 5 kostmodeller för personer inom sjukvården för dessa att vara insatta i och kunna presentera för patienter, men också för att sjukvårdspersonalen ska vara insatta om patienten vill äta enligt viss kostmodell. Diskussion hos Kostdoktorn visar att Socialstyrelsen egentligen inte rekommenderar någon av kostvalen, utan bara presenterar olika ”fakta” och skriver om 4 av kostmodellerna att dessa ”kan vara bra” vid diabetes medan 1 kost som Socialstyrelsen kalla för ”Extrem lågkolhydratkost” (LCHF) skrivs det om att man inte känner till långsiktiga effekter och säkerhet vid diabetes. Men oavsett rekommenderas inte någon av dessa 5 koster, utan dessa 5 presenteras och informeras enbart om som alternativ och val vid diabetes.

  https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/2011-11-7.pdf

 49. 49

  Jeg vil tro at alle dine pasienter kjenner deg som ’legen som kurerer livvstilsjukdommer med kost’? Da vet de i tilfelle hva de får når de kommer til deg, nemlig alternative løsninger på diabetes og høyt blodtrykk.

  Syns ikke du skal juge, det er ikke sunt for oss mennesker å juge. Da får man livsstilsjukdommer av sress!

  Hemmets lugna vrå er alltid en hyggelig løsning 😉 (Nu skojade jag!)

 50. 50

  Hej Annika
  2004 kände jag inte till dig men hade läst en del om blodtrycksmedicin. Läkaren skrev ut betablockerare till mig som jag vägrade ta. Jag bad om att ordineras något enligt Fyss, banta eller vad som helst. Jag hade svårt för att gå ner i vikt själv. Han vägrade att göra detta och han vägrade dessutom att sjukvkriva mig trots att jag var inne i en mycket stressande situation som han kände till och visade all förståelse för.
  Resultatet blev att jag kom helt utanför arbetsmarknaden men jag klarade av det ekonomiskt och sedan ett år är jag folkpensionär.
  Blodtrycket har gått ner men är fortfarande väl högt 160/90 men det tänker jag leva med. I stället försöker jag att ta död på en långvarig infektion i näsan som sjukvården inte kan åtgärda och som jag tror är orsaken till blodtrycket. Mina polyper i näsan kan hjag hålla i schack tack vare LCHF. Tack det, Annika!.

 51. 51

  Dr Annika:

  Öppna egen läkarpraktik, du kommer att få patienter från hela Sverige, du behöver då, varken ”fotboja” eller silvertejp för munnen, kan skriva egna ”recpt”…Lycka till !.

  Prof Göran:
  Finns det en ”tomas tvivlaren” även djupt i Dig…….. i sjä……jag menar kärlen?
  Tänk att hamna i akutens ”mindre brådskande sluss”…”LCHF- slussen”..
  .det är sånt man funderar på ibland…..
  bäst att ”mätta” livet …..idag,,,,,,morgondagen kan ingen sia om….

 52. 52

  Hej Annika!
  Jag har själv drabbats av hjärtinfarkt och prostatacancer, och har upplevt att något inte står rätt till när jag har tagit upp med min läkare om svår ryggvärk och smärtor i bröstet, som jag upptäckte var bivekningar som beskrevs i bipackssedeln för statiner och hormonpreparaten. Särskilt läkarnas bristande information om att det råder olika uppfattningar bland läkare (och forskare) om den rekommenderade behanlingen och medicinens nytta/biverkningar.
  I min roll som kommunrevisor så känner jag igen problemet med den offentliga sektorn och dess olika maktfunktioners metoder att dölja sina fel och brister. I de flesta fall en kombination av inkompetens, slöhet, försök att dölja brister i funktionen och, det värsta av allt, mutor.
  Jag tycker att Vox Humanae ger Dig ett mycket bra råd som Du och vården bör ta till sig. Dagens patienter accepterar inte att bli betraktade som dumma och omyndigförklarade. Vi vill ha en information för och emot så vi själv kan ta ställning till den behandling som finns att få. Myndigheternas betende verkar vara en kvarleva från uppfattningen att staten vet medborgarnas bästa. Såna som Du behövs, Annika. Du har ett stöd från oss och vi blir fler för varje dag.

 53. 53

  Jag skulle välja dig som min läkare Annika om jag bodde närmare, torde vara mitt enklaste beslut någonsin.
  Som S Märt A skriver så skulle du ha en lång kö av patienter. 🙂

  Läste ut Uffe Ravnskovs bok kolesterolmyten i veckan och han talade om för sina patienter om för och nackdelar med statinerna, alla avstod från statiner.

 54. 54
  Professor Göran säger

  @ S Märt A:

  Jag har idag förstått att människokroppen är ”oändligt” komplicerad och på något sätt så diagnosticerar den nog sig själv bäst. ”Jag mår bra!” är t.ex. är nog en bra diagnos. Ställer man den diagnosen så uppsöker man förstås knappast sjukvården. Så är det i mitt fall men ändå tar jag då och då ”standardproverna” för att se om det är någon indikator signalerar att något är fel. På det sättet finns det ju en ”Tomas tvivlare” även i mig.

  Ingen vetenskap rymmer heller hela sanningen och inte ens LCHF gör det men den rymmer ändå i mina ögon oändligt mycket mer ”sanning” än det ”religiösa” nonsens som vi ständigt utsätts för från våra ”hälsovårdande myndigheter”. Som naturvetenskaplig forskare skäms jag helt enkelt över att de talar i ”vetenskapens namn”. Deras ”kejsare” är i mina ögon spritt språngande naken om han nu inte är iklädd en dräkt gjord av dollarsedlar från läkemedelsindustrins enorma vinster.

  Teoretiskt skulle det förstås också kunna tänkas att jag själv en dag skulle kunna dö även om detta idag tycks otänkbart 🙂 Och med tanke på att jag går för ”halv maskin” sedan 1999 så kan ju ett maskinhaveri också anses mer än troligt. Så länge jag undviker statinerna så flyttar jag ändå fram denna hypotetiska händelse. Men om läkemedelsbolagen skulle kunna få fram någon medicin som i motsats till statinerna kunde höja mina kolesterolvärden i blodet skulle jag vara intresserad av att prova den – vetenskapen som jag förstått den talar för detta scenario.

 55. 55
  ragnhild säger

  # 52
  ”Du har stöd från oss och vi blir fler för varje dag” – På vegne av oss her – tack. Jag uppfordrar er läkare än en gång: läkare som är positive till ”låta maten vara din medisin”, ni som ärkjennar at statiner bl.a. altför ofta förespråkade läkemedel – att tona flagg efter vart. Ge mycket gärna ditt besyv med även her.

  Å kära Annika, du kunne så väl satt dig till i hemmets luna vrå (som någon sa), sliten är du nog – Gud, ni alla, jag anmodar er om att ……. låta denne tråd bli verdens längsta – visa ALLA at var väg Annika än går …. så står vi ”last og bram” med henne. Hon är värd det, inte ?! Och du själv och dina är verd/värd det i det långa loppet. Skriv gärna flera inlägg om du har något att beretta.

  Min kunskap när det gälder statiner bl.a. tilsäger at ALDRIG ta imot dem. Jag är också mycket olycklig över att närstående ”knaskar ” dom. .Jag har vidare också närstående som kanske via lchf kunne klart sig bättre som celebra parese-drabbad. Man blir lite ekstra vaken i dessa fall. Jag förfasas över mangel på motföreställningar bland er läkara, mangel på kritisk tänkande. Tackar er ovan som visar det motsatta.

  Jag väntar forfarande på att der ska ”dycka” upp nya läkare som tänker själv – inte bara anammar regimets ”ja men vi läkare är inte så glad för mettat fett här på universitets-sjukhuset” osb. Börjar bli löjligt att måste lysna till slika uttalanden. Och så; Din tur att ta ”stafettpinnen” . Lycka till.

 56. 56

  Ett svårt val för dig. Du behöver pengar för att överleva samtidigt vill de flesta ha rent (gott) samvete så man får sova gott på nätterna och kunna titta sig själv i ögonen.

  De flesta som är banbrytande på något sätt brukar få offra rätt så mycket för att få ut sin idé men det brukar löna sig i det långa loppet. Kanske inte för dig men för mänskligheten i stort. Tyvärr så är det ett rätt så otacksamt jobb.

  Sen tillkommer att de flesta patienter inte orkar eller vill göra sådana val när dom är sjuka. Många kan och vill men enligt flera undersökningar så gör de flesta inte val. Min farfars läkare sa till min farfar: ”Jag kan absolut inte rekommendera dig att dricka lite alkohol varje dag även om det vore bra för dig.” Kanske kan du säga något liknande så att det som vill tänka själva förstår vad du menar?

  Lycka till!

 57. 57

  Här tycker jag faktisk synd om dig Annika att du ska behöva gå emot detta som du absolut inte tror på.
  Men kan du inte göra så att du skriver ut statinerna och samtidigt berättar för dina patienter om att du hjälper till om biverkningarna dyker upp och att de får byta sort och sen sluta om de inte mår bra på dem? Man ska ju inte må sämre av medicinerna än av själva sjukdomen. Det måste väl ändå dina chefer hålla med om?
  Jag har slutat att ta statiner och min läkare har inte protesterat. (har typ2-diabetes) .
  Herregud vilka hemska biverkningar jag fick av Simvastesin. :-/=led och muskelvärk, samt huggattacker av smärtor i ryggen + att det knakade högljutt från alla lederna i princip. Kunde ha gått illa för mig. Men så finns det ju dem som mår prima fisken på dessa statinerna och då är det väl ingen fara för dem att käka på, tror jag. Vi är så himla olika vi människor i vad vi tål och inte tål. Tänk om de som mår bra på dem behöver få ner kolestrolhalten och vi som reagerar hårt på medicinen ska ha lite högre kolestrolvärden? Så kan det ju också vara även om man inte vet sådant ännu. Har hört att det numera ska gå att testa sig för vad för mat man behöver äta, via gentester, tror jag att det var, men har ännu inte hittat informationen om det.

 58. 58
  Anhörig säger

  Jag som anhörig till äldre frågade en gång den ordinerande äldrevårdsläkaren (geriatrikern) om man kunde tänka sig att minska eller sätta ut urindrivande läkemedel. Med arrogans i rösten fick jag till svar: det är bara att välja, vatten i lungorna, ödem eller urin!

  (Jag vill påstå att det var mycket besvärligt med blöjor och mycket urin, vilket också gjorde att intag av vätska undveks och ledde till uttorkning.)

 59. 59

  Hej Annika.
  Stanna kvar på jobbet! Det är viktigt för alla att ha ett arbete att gå till. Bit ihop, skriv ut mediciner, det är inte värt att av idealitetsskäl bli av med jobbet.
  Man kan inte leva av muntra tillrop! Din tid kommer, så småningom kommer dina kollegor att fatta det med!
  Hälsningar Berit B

 60. 60
  ragnhild säger

  #55- korrigering:
  ”Min kunskap när det gälder statiner bl.a. tilsäger at ALDRIG ta imot dem” …..

  Jag måste få endra det till:
  ”Min kunskap när det kommer til statiner ell. inte statiner så ville JAG aldri tacka ja till dem”. Du måste jo bestämma själv vad du vill/ska göra. Orsaka mig.

 61. 61

  Jag har benskörhet och får en spruta PROLIA var sjätte månad. Är det någon som vet om biverkningar? Mina är: förstoppning, trött, svag i benen. Äter LCHF. Har tenkt att sluta med medisinen pga biverkn.
  Är 71 år.

 62. 62
  ragnhild säger

  #57 Et mycket godt eksempel på logisk tänkande du ger (din fråga).
  Responsen visar mangel på logikk i sitt sätt at tänka, eller vilja till självstendig tänkning. Mycket av det sista i vården –

  Att holda sig til skjema, eller skulle en kalla det för logistiken (har då inte med logik att göra 😉 ) – det gynnar läget, les: travelhet, inte tid eller vilja till att tänka. Man ska också vara modig för att tänka till.
  Arroganta, självsäkra (det står jo i boken/retningslinjorna är sådär….) svar blir följden (resultatet).

  Mycket svårt att ta till sig af en läkare – då känns det hopplöst – vad gör man då – man har jo fått rena ”knock out” behandlingen…. = du får holda tyst – jag vet best…. har du studerat til läkare kanske?

 63. 63

  60 Norren
  Sök i google på Prolia+biverkningar så hittar du information om biverkningar.

  Något annat jag vill tipsa om är en föreläsning om D-vitamin:
  https://www.kostdoktorn.se/gamla-och-nya-aspekter-pa-unikt-vitamin/

 64. 64
  ragnhild säger

  Nu får jag lägga af ett tag 🙂 – Den feta goda ribbenstäken är klar, mmm – till och med perfekt svor. .. luktar himmelsk.

  Bara:- Detta ser ut til å bli en tråd, inte bara gäldande stöd til dig dr. Annika, men gäldande ”tvångsmedisinering” generelt – via läkaren i den vanliga vården, och inte minst i äldrevården – det sista är också en tragedi – Bravo, och på tid!

 65. 65

  Annika – jag litar mer på dig förstås än på byråkrater på ditt landsting. De åtgärder de föreslår verkar i vissa fall mer hälsovådliga än helanda. Konstigt att landstinget skall styra läkare.

  Statiner som sådana verkar göra mer skada än nytta ändå föreslås dom ohejdat i svensk sjukvård. Mman bryr sig ofta inte ens om att kontrollera blodfetterna innan.

  Den av statinerna som rekommenderas mest i Sverige verkar vara Simvastatin. Simvastatin har extra många biverknigar och FDA – US Food & Drug Administration (motsvarar Läkemedelsverket) har gått ut med flera varningar för hur det bör användas – https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm256581.htm är den senaste.

  Jag var i somras inlagd för olika hjärtproblem. Jag fick bl a 5 mg Amlodipin och 40 mg Simvastatin som jag också fortsatte med efter sjukhusvistelsen. Efter ett slag noterade jag jag fick andningsproblem (tungt att andas) och slutade på egen hand med Amlodipin och andningsproblemen försvann nästa omedelbart.

  Jag såg i FDA-rapporten ovan att om man tar Amlodipin så är högsta dosen Simvastatin 20 mg. Så trots att problemen finns dokumenterade någonstans så är de helt okända bland läkare och forskare i Sverige.

  Följs överhuvudtaget biverkningar av mediciner upp i Sverige – av forskare eller Läkemedelsverket? Och är dom i så fall oberoende av läkemedelsföretagen?

  Jag har också slutat med Simvastatin eftersom jag får ont i vaderna av det. När jag talade om det för läkaren på SöS så försökta han övertala mig att fortsätta med Simvastatin – det tog fem daggar tills jag åter fick ont i vaderna så nu har jag slutat igen.

  Den läkaren sa också att det finns bättre mediciner än Simvastatin men att dom är dyrare. Man blir mörkrädd

 66. 66
  Annika Dahlqvist säger

  Flera har undrat vad som egentligen har hänt.
  Med ”överheten” menar jag hela kedjan av de som bestämmer över riktlinjer för diabetesvård. Hos oss är det Medicikliniken Vid Sundsvalls sjukhus som är den direkta informationskanalen. Men det är samma i hela Sverige. Trycket är enormt att skriva ut statiner till diabetikerna, och att pressa deras blodtryck ner till normal nivå.
  Såvitt jag har sett så är det endast några få absoluta procents bättre överlevnad vid statinätning resp kraftfull blodtryckssänkning för diabetikerna, under experimentella betingelser. Biverkningar och interaktioner är många procents dödsorsak i det verkliga livet.
  Jag anser att basen i diabetesbehandlingen är lågkolhydratkost, närmare bestämt LCHF. Det är massiv beprövad erfarenhet att det är så, och det är också den gamla diabetesbehandlingen, före 80-talet.
  Även vetenskapliga studier visar att lågkolhydratkost är effektivt vi diabetes.
  Jag har inte varit benägen att hetsa blodtrycksbehandlingen ner till 130 systoliskt, utan har nöjt mig med 150. Dessutom har jag varit lyhörd för patientens inställning i frågan. Jag har aldrig nekat till önskemål om statin och blodtrycksmedicin.
  Min obenägenhet till kraftig blodtryckssänkning hos diabetiker har orsakat en oro hos sköterskegruppen på vårdcentralen, på grund av det massiva trycket uppifrån att behandla även lätt förhöjda blodtryck.
  Denna oro har resulterat i att vårdcentralschefen nu har uppmanat mig att rätta mig efter de centrala riktlinjerna vad gäller farmakologisk behandling av diabetikerna. Detta gör att jag känner mig bakbunden i relationen till patienterna. Vågar jag tala om för dem att jag har andra åsikter? Om jag gör det så ”skvallrar” patienten för sköterskorna, eftersom de vill veta sköterskans åsikt i frågan. Då är ruljangsen igång igen. Svårt.

 67. 67

  # Dr Annika, Varm STYRKEkram i polarkylan …”inne”…o… ute…(-31)

  # Prof. Göran, Alltid lika trevligt att följa dinakommentarerna…

  Från Mitt <3 till Era <3-an

 68. 68

  Gör som dom säger Annika. Tids nog kan du övertyga dom. Gör dig inte omöjlig så att dina chefer anser att dom måste ”sparka” dig.
  Var kvar, var glad! Lägg prestigen åt sidan.
  Berit B

 69. 69

  Håller med Berit B, du har väl varit i nog med blåsväder nu, bollen är ändå i rullning och dom flesta av dina pat. torde nog veta ändå vad din åsikt är i det mesta..du är ju inte direkt okänd.

 70. 70
  Bo Mikkelä säger

  En Brask-lapp borde lösa det!

 71. 71

  Dr Dahlqvist !

  Det är faktiskt lätt att förstå ditt dilemma. Händer det något med en patient som Du inte tryckt på blodtrycksmedicin eller statiner, då är det ditt fel! Det kommer dina kolleger och de anhöriga kanske tycka. Händer det något med en patient som tar sin blodtrycksmedicin enligt Din ordination och patienten får en stroke. Då har Du gjort vad Du kunnat och kan aldrig lastas för detta.

  Med de gränsvärden som är satta för blodtryck så blir blodtryckssänkare en nästan obligatorisk behandling för alla medborgare.

  Det är inte bara doktorerna som får lära sig dessa magiska gränsvärden men även patienterna är medvetna om dem och kräver medicin i alla fall så ifrågasätter man dem inte.

  Mycket blodtrycksmedicin och statiner skrivs ut för att doktorn skall ha ryggen fri tror jag, och inte för att patienten behöver det. Din berättelse visar på det.

  Alla mediciner ger biverkningar det vet du och det berättar du ärligt för patienten som sedan får ta ställning. Är det inte så det skall vara?

  Vad är vitsen med att trycka ner en gammal människas blodtryck om resultatet blir att hon blir sittande i sin stol och inte orkar resa sig. Visst, då finns det Hemtjänst! Det finns hur många exempel som helst på detta om man pratar med distriktssköterskor.

 72. 72

  Jag måste få säga detta,utan dig , Annika så hade jag varit fast i Simvastinträsket eller ve o fasa med sprutar som mina syskon har .
  med min typ 2 diabetes 2009 medel på 10.5 då hade haft diabetes 2 i c:a 15 år
  Med LCHF och med din hjälp på nätet har jag fått ner min sockersjuka medel till 4.5i
  mår underbart bra nu

  Tackar för alla råd , för all hjälp jag har fått av dig på nätet-.

  Valle

 73. 73

  Margareta Lundström #71 har en mycket vettig och viktig kommentar – i minst i första stycket. Även andra har haft bra kommentarer och förslag. Här är mitt förslag.

  Skriv ut medicinen, informera patienterna om kända biverkningar, bäst även skriftligen, informera också om att medicinering med statiner varierar mellan vårdcentraler, åtminstone i olika län, och poängtera att valet alltid är patientens i slutänden – kanske föredrar vissa risken med biverkningar i relation till vad som ändå också ses/sägs ska vara bra med statiner, kanske gör vissa av patienterna andra val. Samtidigt informera om hur viktig kosten är vid diabetes och sätt i deras hand ett upptryckt exemplar av Socialstyrelsens presentation av 5 olika kostmodeller att välja att äta efter vid diabetes, och säg åt dem att de ska ta med sig denna hem och studera djupare (går säkert att göra en sammanställning av det viktigaste på en sida som biläggs). Ha en uppföljning hur de mår oavsett de valt att ta statinerna eller inte, samt angående vilken av de 5 kostmodellerna de valt att testa och se om de trivs med, om den fungerar på dem, annars kan de – som Socialstyrelsen skriver – byta och testa en annan. Det är det som är bra med de 5 kostmodellerna – patienten har nu – enligt Socialstyrelsen – ett val! Din roll inom sjukvården, bl.a., är att informera patienterna om de möjliga val som finns, både angående mecicinering och kost. Då har du fullföljt din ”plikt” som läkare, och valet ligger nu hos patienten (och anhöriga som är viktiga).

  https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/2011-11-7.pdf

 74. 74

  Hej. Såg en artikel i newsmill om vikten att ge patienter korrekt information. Den är skriven av lena engberg. Vet inte om länken funkar. Om inte, testa att söka på läkemedelsbiverkningar. https://newsmill.se/artikel/2012/01/29/l-kare-som-undanh-ller-information-missbrukar-sin-makt

 75. 75

  Jag tycker inte det behöver vara svårare än så här.

  Jag ser det som så att så länge patienten är i riskzonen att utveckla dessa sjukdomar kan du ge dem råd i hur de kan förändra sin hälsa till det positiva (utan mediciner). Detta får sedan följas upp för att se om deras värden förbättrats. För att lyckas med detta krävs det att patienten har tillräcklig vilja till att vilja förändra sin kost. Om pat inte ligger i bara riskzonen utan har ett t.ex. klart för högt blodtryck eller redan har utvecklat diabetes ser jag det som att det blir svårt att låta bli att skriva ut medicin till patienten till en början. För patienten skulle det kanske innebära en risk att inte sätta in behandling direkt. Effekten på sjukdomen av kostförändring kommer inte från dag 1 som effekten från en medicin kan göra. Det är sedan här du kommer in igen Annika. Här har du som engagerande läkare din chans att följa upp dessa patienter, kanske via gruppverksamhet där man genom kostförändringar till lchf kan följa patienternas värden och därefter kunna minska medicinerna.

  //ANNA

 76. 76
  Nils Sundberg säger

  Jo du Annika, så är det tyvärr ofta inom skolmedicinen och ”överheten”. Rätta in dig i ledet eller sök dig till annat hur rätt du än har. Det blir inte lättare av att kolleger inte bryr sig om att ta del av nya vetenskapliga fakta eller inte törs öppna käften och stötta.
  Jag är själv läkare, specialist i psykiatri, och vet ju hur många psykofarmaka som har oönskade bi-/sidoeffekter. Tyvärr har vi inte heller inom psykiatrin alltid någon ”perfekt” medicin att erbjuda och vid svårare psykiska tillstånd är psykofarmaka ofta nödvändiga.
  Jag är själv LCHF-are sedan kanske två år. Ganska strikt sådan. Tidigare var mina blodfetter inkl kolesterol inte bra enl sedvanlig uppfattning.Dessutom hade jag fått diabetes typ 2. Det blev alltså statiner och råd om tallriksmodellen. Lyckligtvis stötte jag på LCHF-metoden. Jag började också ta del av nyare forskning om både kolesterol och statiner. Mot läkarinrådan slutade jag med Simvastatin.
  Numera har jag icke-diabetesvärden. Jag har vid upprepade provtagningar normala kolesterolvärden (om det nu finns något normalt vad gäller kolesterol) och HDL är högre än LDL.Inga förhöjda triglycerider. Gått ner 3-4 midjestorlekar på jeans. Mage som sällan blir uppblåst eller krampar om jag inte fuskar.Väsentligt mycket mindre mjällbildning och eksem i hårbotten vilket jag hade på vintrarna. Mina naglar är starkare och mindre ”fårade”.
  Jag mår bra.
  Mitt råd är att du inte förstör för dig själv i din yrkeskarriär. Ibland måste man svälja och andas lugnt under lång tid. Det måste givetvis vara förenat med vetenskap och beprövad erfarenhet och rentav ett krav att kunna informera patienter om att det finns tydligt divergerande uppfattningar bland läkare och forskare angående bl.a. statiner. Ändå tycker jag (som någon annan skrev) att du kan erbjuda patienter recept. Det kan vara meningslöst att slåss mot väderkvarnar utan man kan få vänta tills de ruttnat ner. Under fortsatt kamp på annat sätt.
  Du behövs verkligen inom läkarkåren men bränn inte ut dig själv. Som någon skrev så vet vi alla vad gott du åstadkommit.

  Dr Psyk

 77. 77

  Nr 71 och 73 är bra förslag och lösning på det hela……

  Förstår dina känslor i detta läge och det är ju lite av det Tommy Zachrission(?) skrev en gång att vad gäller läkemedel, så är läkare, läkemedelsindustrins förlängda arm. Nu använde nog han ett litet tuffare språk än mitt, men självklart är en bra kost ett minst lika bra och i många fall bättre än läkemedel.

  Det är bara det att det vet inte vår sjukvård om och allt fokuseras just på läkemedelsbehandling som det enda rätta. Är det det???

 78. 78
  Hälsa är livet säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är så tråkigt att höra hur påverkade och bakbundna ni läkare är av läkemedelsindustrin. Jag antar att alla som blir läkare ser framför sig hur man gör sitt yttersta för att hjälpa sina patienter och det måste vara deprimerande att tvingas rekommendera något som man inte tror på. Jag tycker du ska förklara för patienterna vilka möjligheter som finns, berätta om biverkningar och förklara hur LCHF fungerar. Berätta att statiner ger en mängd biverkningar, förklara för diabetiker att de är allergiska mot sockerarter och att insulin mm endast är symtomdämpare. Sedan är det i slutändan upp till patienten att avgöra vilken metod han/hon föredrar. Ingen kan tvinga en annan att ta mediciner mot ens vilja. Våra kroppar är våra tempel. Stort lycka till! Annars kan du starta egen praktik.

 79. 79
  Professor Göran säger

  Det här är intressant på flera olika sätt.

  Det första är vetenskapligt.

  Som alltid tror vi att det finns en orsak till att någonting händer. Det metabola syndromet med högt blodtryck, höga blodfetter (triglycerider) , höga LDL-kolesterolvärden, övervikt , diabetes och hjärtsjukdom och mycket annat är sedan mer än 20 år ett ”erkänt” osunt tillstånd. Uppenbarligen förbättras detta tillstånd genom att ta bort kolhydraterna ur kosten (LCHF) och detta är nu också mer eller mindre ”godkänt” i Sverige. För mig verkar ett högt blodtryck dock vara ett sätt för kroppen att ”försvara sig” och samma sak med LDL så långt som jag nu förstått detta. Jag har inte någonstans kunnat se att höga blodtryck och LDL är själva orsakerna till sjukdomar. Det är då faktiskt väldigt ovetenskapligt att förvandla eventuella associationer till orsakssammanhang och sedan behandla de påhittade orsakerna med mediciner men det är genom dessa påhitt som läkemedelsbolagen idag kan göra sina största vinster.

  När det gäller övervikt är denna uppenbarligen ett resultat av att kolhydraterna höjer insulinnivåerna i kroppen och som gynnar fettlagringen och jag har faktiskt inte heller kunnat se att övervikt i sig själv är något sjukligt. Diabetes och hjärtsjukdom verkar också vara ett resultat av ett försämrat immunförsvar pga. en kolhydratrik kost. Det finns helt enkelt inte något vetenskapligt förnuft i att bekämpa kroppens försvarsmekanismer med mediciner enligt min mening.

  Det andra är det moraliska.

  Om man med allt sitt förnuft – och inte minst genom sina kliniska erfarenheter – som läkare inser att det är ”vansinne” att följa de föreskrifter som det medicinska etablissemanget förkunnar så är det moraliska dilemmat uppenbart vilket de flesta som kommenterar här på bloggen är väldigt medvetna om. Ska man göra som Galileo och böja sig inför anblicken av ”inkvisitionens tortyrinstrument” eller göra som grönsakshandlaren i Tunisien vilket i klartext innebär att man får sparken och förlora sin inkomst för att uttrycka det drastiskt? Alla här på bloggen verkar inse att vi står inför ett helt korrupt hälsovårdsystem och många verkar då förespråka Galileos attityd och det är mycket mänskligt. Grönsakshandlarens attityd antar man förstås när det hela står en så mycket upp i halsen att man bara inte står ut längre och inte ser någon annan utväg.

  Det tredje är ett samhälleligt perspektiv.

  Vi har nu fått en fetma och diabetesepidemi som gör att mänskligheten närmar sig ”vägs ände”. Det går helt enkelt inte längre att blunda för att vi inte bara närmar oss en hälsomässig utan även en samhällsmässig katastrof. Det är nu bara en tidsfråga. Under tiden kan vi också vara mycket säkra på att läkemedelsbolagen kommer att gnugga sina händer av förtjusning. Man måste faktiskt vara ”idiot” för att inte kunna ta till sig att de tjänar mer pengar ju fler människor som är sjuka och att den diabetes- och hjärtsjukdomsepidemi som nu är på gång nog är det bästa som någonsin har hänt dessa bolag. Här finns enligt min mening ingen annan moral än affärsmoral.

  I detta samhällsperspektiv så står LCHF för själva lösningen på problemet eftersom denna kost undanröjer själva grundorsaken till det metabola syndromet – kolhydraterna. Immunförsvaret förbättras, ingen övervikt, ingen diabetes och inga hjärtsjukdomar – det är helt enkelt klockrent. Men vi kan vara säkra på att läkemedelbolagen knappast tycker att detta är ett lockande perspektiv men för mänsklighetens hälsa finns faktiskt inga andra alternativ.

 80. 80
  en läkare säger

  Annika Dahlkvist sade:

  ”Denna oro har resulterat i att vårdcentralschefen nu har uppmanat mig att rätta mig efter de centrala riktlinjerna vad gäller farmakologisk behandling av diabetikerna.”

  Uppenbart har vårdcentralschefen på Stöde vårdcentral, sjuksköterskan xx xx, övertagit det medicinska behandlingsansvaret från Specialistläkaren i Allmänmedicin Dr Annika Dahlqvist och instruerat henne hur hon skall behandla sina patienter och vilka läkemedel hon skall skriva ut till sina patienter.

  Man måste fråga sig om det är i överensstämmelse med Svensk hälso och sjukvårdslagstiftning att en sjuksköterska som är administrativ chef över en Specialistkompetent läkare också tar över det medicinska behandlingsansvaret av denna läkares patienter.

  För mig är detta ett sannolikt lagbrott och jag är övertygad om att samtliga av våra Svenska läkarkollegor och Sveriges Läkarförbund är av samma åsikt.

  Det är uppenbart att Socialstyrelsen skyndsamt måste granska händelserna på Stöde vårdcentral i Västernorrland

 81. 81
  Annika Dahlqvist säger

  en läkare, Jag håller inte riktigt med. Självklart har en verksamhetschef ett ansvar för hur verksamheten bedrivs på vårdcentralen. Och både han och de andra sköterskorna tror förmodligen på etablissemangets riktlinjer ang farmakologisk behandling av diabetiker. Jag tycker att det är starkt nog att de har stött mig i kostrådsfrågan.
  Jag tycker att felet ligger hos de professorer som utan riktigt vetenskapligt underlag driver denna propaganda om att statiner och blodtryckssänkare ska användas in absurdum.
  Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, och hans artikel i Dagens Medicin:
  https://www.dagensmedicin.se/debatt/vetenskap-pa-villovagar/

 82. 82
  en läkare säger

  Bästa Annika

  Ok, jag har väl missuppfattat det, men det kan aldrig accepteras att en icke läkare tar över det medicinska behandlingsansvaret från ansvarig läkare.

  Med vänliga hälsningar

 83. 83
  Torbjörn Sassersson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Och både han och de andra sköterskorna tror förmodligen på etablissemangets riktlinjer ang farmakologisk behandling av diabetiker. Jag tycker att det är starkt nog att de har stött mig i kostrådsfrågan.

  Glöm inte att använda citatfunktionen som jag här gjort. Det gör att det är lättare att hänvisa till föregående kommentar. Självklart kan man välja att hänvisa genom att uppge numret på den tidigare kommentar man vill referera till i sin egen kommentar.

 84. 84

  Jag frågade i någon kommentar om man skulle markera del av text när man citerar? En kommentar kan ju vara både lång men också innehålla mycket som man inte alls vill citera.

 85. 85
  Jeanette säger

  Jag tycker du ska ge patienterna ett recept i handen. Men berätta för och nackdelarna. Föreslå koständring och kontroll om fyra månader. Då kan ingen klaga.

 86. 86

  ”Och när du står inför ett vägskäl i livet och inte vet vilken väg du skall välja, låt inte slumpen avgöra. Sätt dig ner och vänta. Andas lika förtröstansfullt som du gjorde den dag du kom till världen. Låt ingenting störa dig. Vänta och vänta igen. Stanna upp i tystnad och lyssna till ditt hjärta. När det sedan talar till dig, res dig och gå dit det leder dig.”

  Susanna Tamaro

 87. 87

  Man har rätt att säga nej till allt man inte vill eller tror på. Att säga nej till något kan öppna nya möjligheter. Hur som helst måste man vara sig själv trogen. Du lever ju faktiskt för din egen skull också 🙂 Varmt lycka till fantastiska Annika!

 88. 88

  Byt vårdcentral/arbetsgivare…..finns flera vårdcentralen där cheferna är på rätt spår!!!

 89. 89

  Hej!

  Jag brukar ta ut alla mina medicin som föreskrivs av läkarna. När jag är hemma sätter jag mig vid datorn och googlar om medicinens biverkningar. SEN bestämmer jag själv om jag vill ta dem eller inte.

 90. 90

  Oj vad mycket medicinska termer som svävar omkring på den här bloggen. Själv är jag för tjock! Har lite högt blodtryck annars helt ok. Nu har jag köpt en bok av Dig Annika och får väl se hur jag lyckas..
  När det gäller DITT jobb, smickras inte av alla hejarop som du får här. När matchen är slut går åskådarna hem. Så enkelt är det. Så var kvar på ditt jobb. Det är lättare att HA rätt än att FÅ rätt. Nöj dig med att HA..
  Berit B

 91. 91

  Lekman. Takk för upplysningen. Intressant föreläsningen.

 92. 92

  Jag känner till en av patienter mycket uppskattad läkare söder om huvudstaden , många har stort förtroende för honom. Tyvärr är han fråntagen rätten att skriva recept. Kommer inte ihåg direkta orsaken, men det hade att göra med att han inte ville göra sånt han inte trodde på.
  Många går till honom för att de vet att de får reda på vad som felas, han är skicklig och knäcker även svåra diagnoser som många vårdcentraler gått bet på.

  Å andra sidan, känner jag till en distriksläkare i Bohuslän som raskt i folkmun på 60-talet fick tillnamnet ”20 kr, tack”. Snabb och alltid med senaste broschyrerna från läkemedelsbolagen framme…
  Det var inte många som nånsin fick nåt förtroende för honom, men han var alltid trevlig och vid lättare åkommor spelade det inte så stor roll. Ibland hämtade man ut medicinen, men oftast inte.
  Var hälsoproblemet allvarligt, fick man reda på tillräckligt för att förstå att man måste ta tag i problemet och söka hjälp på annat håll.

  Min poäng är att en befolkning ganska raskt tar ställning till hur man förhåller sig till olika läkare.
  Inte så få människor gör precis som #89 skriver, vi lyssnar på vår läkare och sedan informerar vi oss själva om medicinen. Väldigt ofta tar vi den inte eftersom vi inte vill ha biverkningarna, ovanpå det hälsoproblem vi redan har.

  Så varför inte informera så mycket som möjligt på den korta tid en läkare på vårdcentral har till sin patient, skriva ut rubbet och sedan får patienten själv avgöra?
  Dessutom, har man kort tid kvar till pension, kan man ju om man vill öppna privat mottagning efter pensioneringen.

 93. 93

  Nr 93 Rolf

  Känner till ett liknande fall och där/då kallades denna läkare för ”pillerdoktorn” i folkmun. 😉

  Med dom regler och styrningar som nu Annika beskriver så verkar ju det som om de flesta läkare kan få den benämningen eller…… Och som hon sen också säger. så beror det förstås på Centrala styrningar som garanterar pillerförbrukningen och det är väl även en sorts ”kvalité” och certifiering över det hela då….

 94. 94
  JohanKarl säger

  Hur gör Andreas Kostdoktorn i samma fråga?

 95. 95

  @ S Märt A:

  Du kan jo skrive ut resepten, og be pasienten lese selv mer om medikamentet og vurdere om han/hun ønsker å bruke pillene …

 96. 96

  I min roll som patient så vill jag kunna lita på att min läkare är fullt kompetent och ärlig. Jag vill veta alla fakta för om jag har dem på bordet så kan jag göra ett medvetet val.
  För att använda en metafor så känner jag så här:
  Sjukdomen pest kan botas men läkemedlet ger mig istället kolera. Det är upp till mig som patient att välja huruvida jag vill fortsätta leva mitt liv med pest eller kolera.
  Fortsätt att vara ärlig doktorn…. för ärlighet varar allra längst.
  Jag tycker faktiskt synd om de läkare som inte vågar tycka och tänka men …. handen på hjärtat så är de nog mer intresserade av sina plånböcker

 97. 97
  christina johansson säger

  @ Berit B:
  Eftersom det handlar om människors hälsa så förstår jag mycket väl Annikas dilemma. Är man som läkare övertygad om vad som är bäst för patienten, då är det självklart svårt att rekommendera det motsatta. Hoppas att du får behålla ditt jobb utan att behöva ljuga för patienter Annika!

 98. 98

  Hoppas kan man alltid men är man väldigt angelägen om att behålla sitt jobb kan man nog inte sticka ut för mycket. Det bästa är väl då att köra in på ett sidspår och öppna eget. Så får de som vill söka råd och behandling den vägen möjlighet till det.

  Själv struntar jag in vad läkaren på VC säger utan låter mina recept vara kvar på apoteket. Men det tog många år och mycket elände innan jag kom fram till det.

 99. 99

  Denna debattartikel vänder sig också mot medicineringen vilken är grundad på riktlinjerna mm.
  Säkerligen i fler av landets tidningar idag!

  https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1604234/Inget-bevis-for-att-sankt-kolesterol-raddar-liv.html

 100. 100

  Åh fy vilket hemskt dilemma! Jag vet inte vad jag skulle göra i en sådan situation. Men att ljuga för patienter fungerar ju inte …

  Kan ingen öppna en LCHF-praktik?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.