Kostdoktorn i TV4 Nyhetsmorgon

Kostdoktorn har nu på morgonen diskuterat med Irene Mattisson från Livsmedelsverket i TV4 Nyhetsmorgon. Det blev munhuggning som vanligt, i 5 minuter, och Irene påstod som vanligt att det är bevisat bra att byta ut mättat fett mot fleromättat.
Det är anmärkningsvärt att det inte är visat att det är bättre att äta fleromättat än mättat, bara att byta. Det handlar om epidemiologiska studier, som inte kan bevisa någonting i kostfrågan, som Livsmedelsverket baserar sina kostrekommendationer på.

Andreas hänvisade korrekt till den högkvalitativa studien Women’s Health Initiative som inte visade någon minskad hjärtsjuklighet hos den grupp som åt fettsnålt enligt de officiella rekommendationerna.
Irene påstod då att den studien inte utvärderade hjärtsjuklighet, utan bara handlade om cancer. Det är inte sant. Hjärtsjuklighet var en av de primära utfallsmåtten.

Kostdoktorn skriver om programmet.

 

Comments

 1. 1
  Konsument säger

  Hela livsmedelshandeln har bestått av fettsnåla råvaror/produkter de senaste 20-30 åren. Inget fett på varken fläsk eller nötkött. Mängder med lättprodukter som mellangrädde och minimjölk, lättmargariner har fyllt hyllor och mejeridiskar.

  Ägg skulle man inte äta! Smör skulle man inte äta!

  I samma takt har Läkemedelsindustrin expanderat! Folk är hur sjuka som helst, konsumerar massor av läkemedel!

  Dags att se nyckelhålsmärkningen som en varningsmärkning. Varning för dålig produkt!

 2. 2

  ”Irene påstod då att den studien inte utvärderade hjärtsjuklighet, utan bara handlade om cancer”

  Tråkigt när dom kommer med rena lögner alt. att dom inte har koll. Men jag tror det kan vara ganska effektivt med sådana kommentarer från en myndighetsrepresentant mot den stora massan som inte har satts sig in i frågan. Tyvärr.

 3. 3

  Distinkt och bra av Andreas! När ska SLV sluta skrämma folk för mättat fett? När skall det gå upp för SLV att folk inte låter sig luras av myndighetspersoner?

  Ju längre tiden går desto mer komisk ter sig skrämselpropagandan liksom mantrat ”vi arbetar ju i folkhälsans tjänst” – precis som om inte du Annika och Andreas gör det 😉

 4. 4
  Konsument säger

  Potatis tycker Livsmedelsverket är gynnsamt för folkhälsan. Vilken potatis finns det då i vår dagligvaruhandel? Jo, King Edward och Bintje. Vanligtvis. En mjölig och en fast sort.

  Potatis är en av våra mest besprutade grödor. Vilka bekämpningsmedel används? Den besprutas mot ogräs, mot insekter, och för att få blasten att vissna vid rätt tidpunkt, mot svampsjukdomar mm. I genomsnitt besprutas svensk potatis ca 7 ggr på växtsäsong. Var sjunde dag.

  Hur bra är detta för folkhälsan? Och miljön?

  Ni som minns hur det var förr – med tummen skavde man lätt av skalet på färskpotatisen!

 5. 5
  Fettegött säger

  Problemet kvarstår, fastän man själv har valt lchf och mår bra av det så styr SLV vad som serveras på dagis, skolor och inom äldrevården. Tror aldrig att de kommer att ge sig för det krävs en stor människa att erkänna att man har fel. Så prestige är viktigare än människors hälsa. Och alla dessa mediciner som är helt onödiga. Hittar man 23 mediciner i en fisk så kvittar det vad man själv INTE stoppar i sig. Min farmor sa en klok sak, hennes doktor säger alltid att man inte ska spola ner tabletter för att det är dåligt för naturen, men då menar ju hon att då borde det ju vara dåligt för henne också. Väldigt tänkvärt! Vi måste börja om och sluta med allt knäppt mänskligheten håller på med.

 6. 6
  Sara Strandberg säger

  Hej!
  Jag var hos diabetessk igår och tog upp ett ämne där jag berörde att insulin är inflammationsfrämjande- o det hade hon aldrig hört talas om. Hon ringde på kvällen o hade då hört sig för med diabetesläkaren och han sa definitivt att det inte stämmer. Jag tror att det är så eftersom jag fått olika inflammationer, tex mjölkstockning när jag slarvat med mjöl el socker och att min kropp då producerar en överdriven mängd insulin eftersom jag är mer eller mindre insulinresistent. Allt verkar vara logiskt om insulin framkallar inflammationer. Men hur är det? Jag skulle vilja ha info av någon som vet, plus länkar till artiklar, forskning eller annan seriös litteratur som man kan läsa i och sedan skicka info till diabetessk, eftersom hon var ärligt intresserad och öppen för nya rön. Tror att hon frågade läkaren om tandlossning och diabetes och att han sa att det inte var samband, men det har jag läst på en massa ställen, bl a landstingets egna hemsidor. Tack på förhand och jag hoppas jag återfinner era svar. Sist glömde jag att kolla direkt efter ställd fråga och då hittade jag inte debatten och eventuella svar sen, mkt frustrerande. Hlsn Sara

 7. 7

  Fettegött ”så styr SLV vad som serveras på dagis, skolor och inom äldrevården”.
  Försöker styra – tyvärr med framgång – åtminstone hittills.
  En av många andra myter är att SLVs kostråd är lag 😉 I praktiken har alltså kommunala kostchefer uppdraget se till att ”en lag som inte finns” efterlevs. Föräldrar och anhöriga måste sluta sig samman och protestera mot kostvanstyret (Annikas definition tror jag).

 8. 8

  Att undersökningar visar att det är bättre att byta mättat fett mot fleromättat beror väl på att många äter för lite 0mega 3 fett. men det säger inte att mättat fett är dåligt. det hade varit ännu bättre om de bytte omega3 fett mot snabba kolhydrater. För snabba kolhydrater är ofta direkt skadligt, vilket naturligt mättat fett inte är.
  Däremot är fleromättat fett som på kemisk väg gjorts mättat hälsovådligt, som margarin och sådant som SLV representant propagerade för.

 9. 9
  Konsument säger

  Den potatis som tillhandahålls i vår dagligvaruhandel är slät och fin och ren långt fram på vår- och sommarkanten. Hur kommer det sig att den inte börjar gro? Det räcker inte med att lagra den mörkt, den måste behandlas med antigroningsmedel.

  På den tiden jag åt potatis flera gånger i veckan tänkte jag aldrig på sådant som bekämpningsmedel. LCHF har gjort mig medveten på många sätt. Jag vill minnas att potatisen till midsommar bara kallas färskpotatis, vilken sort kan det vara?

 10. 10

  Som motpol till det svenska snutteriet, se detta entimmesprogram från Kanadas statstelevision:

  https://www.nfb.ca/film/weight_of_the_world

  Det börjar och slutar med Stephan Rössner, som framställer sin religion och lösningsförslag baserade på den konventionella energisynen. Man skall klara saken med mera inbjudande trappor, annorlunda stadsplanering och speciellt utlagda skogspromenader.

  Prydliga halvmesyrer, mycket välgjort, oavbrutet underhållande, typiskt Kanada. Om kolhydrater sägs ingenting, men när det gäller presentation finns här mycket att lära.

 11. 11
  LCHF-Bengt säger

  Konsument, Det handlar om temperatur om potatisen ska gro, över 4 grader börjar den leva.

 12. 12
  Fettegött säger

  @ 1940:
  Det är precis det jag menar, folk tror ju att SLV, socialstyrelsen och regeringen ska skydda oss mot allt, men det kommer ju bara fram mer bevis hela tiden på att världen är uppoch ner. Pengar styr allt idag och vi är så uppslupna av media. När man väl vaknat upp så börjar man se alla lögner och brister. Idag så tror människor att steril mat betyder säker mat eller att märkta ägg skulle vara bättre och säkrare än bondens ägg. Det är ”säkert” att sälja läsk, men opastiöserad mjölk är livsfarligt. Sötningsmedel är nästa sak, hur har det egentligen gått till när de blev godkända? Jo en massa lobbyister som gav pengar till rätt personer och vips så säljer aspartam för flera hundra miljoner, när forskningen bevisat att det är skadligt.

 13. 13
  Konsument säger

  LCHF-Bengt wrote:

  Konsument, Det handlar om temperatur om potatisen ska gro, över 4 grader börjar den leva.

  Jahaja, kanske är det så, men betyder det att antigroningsmedel inte används?

 14. 14

  AstraZeneca gör stora neddragningar och KI rasar över det förlorade samarbetet.

  https://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=137321&l=sv&newsdep=130

 15. 15
  Släggan säger

  Oboy Bojsan i DN säger ”Hög andel fett är inte farligt”

  https://www.dn.se/webbtv/livsstil/hog-andel-fett-ar-inte-farligt/

  MVH Släggan

 16. 16
  LCHF-Bengt säger

  Konsument wrote:

  LCHF-Bengt wrote:

  Konsument, Det handlar om temperatur om potatisen ska gro, över 4 grader börjar den leva.

  Jahaja, kanske är det så, men betyder det att antigroningsmedel inte används?

  Jag har jobbat som potatisodlare i mitt förra liv, och i mina trakter används inte antigroningsmedel,

  Potatis är en riktig miljöförstörare på många sätt, dels måste bladmöglet bekämpas med nya medel för att inte resistens ska uppstå, variera mellan 3-4 olika medel och bekämpas under hela växtsäsongen ända till upptagning var 5-7 dag, det blir många gånger. sen tillkommer ogräsmedlen och konstgödningen, plöjning, harvning, bevattning osv. så en riktigt miljöbov tycker jag.

  Det finns ju alltid rester av dessa medel kvar i maten, och när dessa blandas med varandra vet man ju inte alls hur det påverkar oss.

 17. 17

  Usch, nu låter potatis ännu otrevligare.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Sara Strandberg, Det är framför allt det höga blodsockret man får när man äter kolhydrater som är inflammationsframkallande, men även det höga blodinsulinet, som följer på högt blodsocker, är skadligt.

 19. 19
  Sven Erik Nordin säger

  Den svenske läkaren och cancerforskaren Jan Hammarsten har dessutom i sina studier visat, att den faktor som hade allra störst samband med cancer (åtminstone prostatacancer) var just hög insulinhalt i blodet. Egentligen var det väl just det den tyske professorn Otto Warburg (Nobelpriset i medicin 1931) kom på redan 1924, då han kunde visa att cancerceller var helt beroende av socker. Men eftersom hormonet insulin knappt var upptäckt då, så förstod han kanske inte hela processen.
  Hur som helst, så torde det finnas all anledning att undvika förhöjda insulinhalter i blodet – d.v.s. minimera intaget av kolhydrater!

 20. 20

  Nutritionist från Livsmedelverkets nutritionsavdelning, Irene Mattisson har sagt på TV för hela svenska folket att WHI studien inte rörde sig om hjärtkärlsjukdom men enbart cancer.
  Women’s Health Initiative Trial: Studien registrerades 1999 hos NHLBI( National Heart, Lung and Blood Institute).
  Se länkan.
  https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00000611
  Syftet var helt från början:
  Purpose
  To address cardiovascular disease, cancer, and osteoporosis.
  Vi tar det en gång till med större tecken .
  TO ADDRESS CARDIOVASCULAR DISEASE, CANCER AND OSTEPOROSIS

  Antingen visste hon det och i så fall är talar hon inte sanning. Eller också visste hon det inte och i så fall är hon extremt dåligt orienterad om det hon pratar om. Oavsett vad, så var det ohederligt.

 21. 21
  40-talist säger

  Här hos Kostdoktorn finns flera intervjuer med Jan Hammarsten:
  https://www.kostdoktorn.se/insulin-ar-godning-for-cancer/

  Sven Erik Nordin wrote:

  Den svenske läkaren och cancerforskaren Jan Hammarsten har dessutom i sina studier visat, att den faktor som hade allra störst samband med cancer (åtminstone prostatacancer) var just hög insulinhalt i blodet. Egentligen var det väl just det den tyske professorn Otto Warburg (Nobelpriset i medicin 1931) kom på redan 1924, då han kunde visa att cancerceller var helt beroende av socker. Men eftersom hormonet insulin knappt var upptäckt då, så förstod han kanske inte hela processen.
  Hur som helst, så torde det finnas all anledning att undvika förhöjda insulinhalter i blodet – d.v.s. minimera intaget av kolhydrater!

 22. 22
  Sara Strandberg säger

  @ Annika Dahlqvist:
  För jag vet inte om jag förstått fel men jag tror att min kropp- när blodsockernivån inte går ner (pga insulinresistens)- fortsätter och fortsätter pumpa in insulin, så att det blir mkt överdrivna mängder insulin, så jag trodde det var förklaringen till mina snabba inflammationsreaktioner efter kolhydratslarv. Men det är klart- det är ju svårt att veta om det är pga blodsockret eller insulinet. Men har du ngt tips på litteratur- alltså där det står om inflammationer och insulin? Tycker överhuvudtaget att det är svårt att få tag på solida fakta om diabetes, det mesta är så ”grunt”, sveper över ämnet lite hafsigt och slänger sig med olika begrepp istället för att förklara kemin, cellernas reaktioner, alla mekanismer bakom sjukdomen. Är det brist på spetskunskaper eller varför? Har du tips på ngn litteratur som går in djupare på ämnet? Tycker allmänt att kroppens reaktioner är fascinerande. Förstår om du har annat för dig än att komma med litteraturtips, men man kan ju fråga! Hlsn Sara

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Sara Strandberg, Det vore väl bäst om du började med läroböcker i ämnena cellbiologi, fysiologi, etc.
  Böckerna finns i fackbokhandel och fackbibliotek.

 24. 24
  Sara Strandberg säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Menar du att det står i facklitteratur att insulin framkallar inflammation? Konstigt att inte läkaren visste det då.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Sara Strandberg # 24, Det kanske inte står något om just det i läroböckerna. Men om du söker på Google på insulin+inflammation kanske det kommer intressanta träffar?

 26. 26
  Torbjörn Sassersson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Sara Strandberg # 24, Det kanske inte står något om just det i läroböckerna. Men om du söker på Google på insulin+inflammation kanske det kommer intressanta träffar?

  Glöm inte att använda citatfunktionen som jag här gjort. Det gör att det är lättare att hänvisa till föregående kommentar.

 27. 27
  Stefan G säger

  Hej ! Jag såg Efter Tio idag på TV4 idag (2012-02-07). Där pratade de om träning och kost. Stefan Branth sa att om man tränar måste man ha kolhydrater för att immunförsvaret ska fungera samt att man blir väldigt känslig för infektioner om man börjar träna för mycket. Jag har ätit LCHF i 3 år och jag har gått ner med det. I våras började jag träna. Nu har jag varit mer eller mindre sjuk i ett halvår. Klart man funderar när man hör sådant här när jag dels inte äter kolhydtater (som här påstås vara illa för immunförsvaret) och dels började träna (som här påstås göra en mottaglig för infektioner). Jag har blivit sjuk, vet inte vad jag ska tro om samband och orsakssamband…

  Här kan man se inslaget (det börjar efter c:a 22 minuter)

  https://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=efter_tio&videoid=2152546

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ Stefan G:
  De flesta LCHF-are rapporterar förbättrat infektionsförsvar efter övergång till LCHF.
  Jag tror att högt kolhydratintag försämrar infektionsförsvaret. Det höga blodsockret som blir av kolhydraterna göder bakterier och svamp, samt försämrar försvaret mot virus.
  Men om du tror att ditt infektionsförsvar försämras av LCHF tycker jag att du ska prova att lägga till lite kolhydrater i kosten. Förslagvis i form av rotsaker, förutom potatis.
  Huvudsaken att du inte börjar äta fettsnålt, för naturligt fett är mycket viktigt för infektionsförsvaret.

 29. 29
  Stefan G säger

  @Annika Dahlqvist:

  Fettsnålt vill jag absolut inte äta. Jag tror verkligen på att naturligt fett är viktigt och bra… men..

  ”Många studier visar att intag av kolhydrater innan, under och strax efter fysisk aktivitet är att sträva efter. Bäst studerad och med bäst resultat är kolhydrat-tillförförsel. Låga blodglukoshalter är sammankopplat med att hypothalamus/hypofys-systemet förändrar frisättningen av olika hormoner (ACTH, kortisol, GH, insulin, adrenalin). Stresshormoner påverkarimmunförsvaret negativt. Många studier visar att intag av kolhydrater innan, underoch strax efter fysisk aktivitet är att sträva efter”

  Vad ska man tro om detta?

  Det omskrivs här: https://www.eit.se/rb/fysiologi/vt_03/seminarier/infektion.pdf

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ Stefan G:
  Vi får inte låga blodsockerhalter i samband med fysisk aktivitet. Vår funktion med Glukoneogenes,
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes, gör att vi alltid har ett normalt blodsocker, även om vi inte äter kolhydrater. Kolla själv att mäta ditt blodsocker under och efter arbete.
  Därmed faller hela resonemanget med att vi behöver äta kolhydrater i samband med träning. Men de som själva tycker att de fungerar bättre med kolhydrater får naurligtvis äta en måttlig kolhydratmängd, men undvik att äta så mycket att blodsockret stiger.

 31. 31
  Stefan G säger

  @ Annika Dahlkvist

  Det har du rätt i! Om blodsockret inte sjunkit behöver man rimligen inte heller något som höjer upp det. Jag ska eventuellt prova att äta en liten mängd långsamma kolhydrater. Men om jag inte missförstått det, så är det viktigast att få i sig protein i samband med eller efter träning?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa